rodin ugriz

Rodin ugriz ili poljubac anđela. Ima li i vaša beba?

Da li i vaša beba ima crvenkaste fleke na telu? To je takozvani rodin ugriz. Pročitajte šta je tačno u pitanju i kada će nestati!

Da li znate da čak 80% novorođenčadi ima crvenkaste ili roze flekice po telu? Neko kaže to je rodin ugriz, neko da je to poljubac anđela ili stručno nevus simplex.

Ali šta je to zapravo, zašto se stvara i da li i kad nestaje sa nežne kože vaše bebe? Prenosimo vam sve o tome.

Šta je rodin ugiz kod beba?

 

Narodski ili čak romantičarski rečeno, naziv rodin ugriz je vezan za priču o tome da decu donoce rode! Tako ta crveno rozikasta flekica ostane na mestu gde je bebu slučajno štipnula roda kljunom dok je donosila baš vama taj maleni zavežljaj.

 

rodin ujed

 

Drugo verovanje kaže da se rozikasta flekica javlja tamo gde je anđeo poljubio vašu bebu dok je uspavljivao pre nego što će stići na svet i roditi se kao vaše malo čedo.

Ipak, stvari su malo drugačije.

Ove flekice na koži nastaju zbog mreže kapilara koji su blago prošireni i usled jače cirkulcije i tanke bebine kože bivaju vidljivi kao flekice ili beleg.

Možda vam se čini da je to nešto opasno, al zapravo nije. Rodin ugriz i ovakvi tipovi belega nisu opasni i ne utiču ni na koji način na zdravlje bebe. Vrlo je izvesno da će se do nekog određenog vremena ove flekice povući i posvetleti.

Kako nastaje rodin ugriz?

 

Belezi ovog tipa nastaju jer se krvni sudovi odnosno kapilare ne razviju u pravom pravcu, odnosno smatraju se nezrelim (immature capilaria). Oni tada stvore mrežicu tik ispod nežne tanke kože bebe koja zbog cirkulacije krvi ima tu crvenkasto rozikastu boju. Boja belega može da se pojača kada je beba uznemirena i plače jer se pojačava cirkulacija u licu i telu. Nekada se beleg ne primećuje odmah po rođenju ali može da se pojavi do prvog meseca, najčešće baš tada kada plače ili nakon kupanja bebe!

No, nije svako crvenilo posle kupanja rodin ugriz, da se razumemo. Ako je u vidu iritacije na koži, suvo je i peruta se, onda je možda vreme da promenite način nege svoje bebe. Marija je tako uradila i sada je konačno mirna i zadovoljna jer je koža njenog sina mekana i bez iritacija. Promenila je jednu bitnu stvar i sve je krenulo na bolje. O čemu je reč? Saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku; https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

U svakom slučaju ako vas ove flekice nepravilnog oblika brinu i niste sigurni šta su slobodno pitajte lekara i poslušajte njegov savet!

 Rodin ugriz nije opasan, zapravo čak 80% beba ga ima. Praktično bar 2 od 5 beba ga ima.

Gde se javlja rodin ugriz?

 

Ovi tipovi privremenih belega se obično javljaju u predelu glave i vrata. Međutim, nije isključena mogućnost da se nekada jave na rukama ili nogama, grudima i lumbalnom delu leđa mada je to retko.

U zavisnosti od toga gde se jave, njihovo narodno ime se menja. To znači da je naziv rodin ugriz namenjen flekama koje se jave na potiljku, zadnjem delu vrata i glave.  Poljubac anđela je naziv za flekice koje se jave na prednjem delu glave u predelu čela, kapaka, na nausnicama ili obraščićima.  Najčešće se rodin ugriz javlja na predelu gde se vrat i glavica spajaju, a poljubčići anđela na čelu oo obrva ili na kapcima.

Gde god da se javi ovakav beleg, računajte na to da se u većini slučajeva povlači relativno brzo. A kada se tačno može očekivati nestanak rodinog ugiza?

Hajde da vidimo.

Kada nestaje rodin ugriz?

 

Prvo moramo da naglasimo da u većini slučajeva belezi ovog tipa nestaju, ali ponekada ostanu tu za čitav život, malo svetliji i na malo drugačijoj poziciji jer telo i koža rastu.

Retko kada se desi da rodin ugiz ostane za ceo život, ali i u tom situacijama to nije ništa strašno.

Najčešća situacija je da do prvog rođendana flekice sa lica i vrata nestanu, eventualno do 5 godine, ali svakako postaju svetliji i sve manje primetni kako beba raste.

Ako se slučajno dogodi da beleg ovog tipa ne nestaje, širi se i menja boju na tamnije (ljubičasto, braon) javite se lekaru da se sprovedu ispitivanja i utvrdi uzrok kao i prava vrsta belega jer to ne spada u karakteristike rodinog ugriza.

 

 

Vrste pigmentnih promena na koži bebe – da li je svaka fleka rodin ugriz?

 

Nije svaka flekica na koži bebe rodin ugriz! Zapravo, možemo reći da se feke i belezi na koži dele u dve grupe:

 • Belezi vezani za krvne sudove
 • Pigmentacijske promene

 

poljubac anđela

 

Krvni sudovi i belezi

 

Sve vrste belega koje su nastale zbog nekih promena u krvnom sistemu i kapilarima spadaju u ovu grupu. a ovo su najčešći:

 • Roze ili crvenkaste fleke nepravilnog oblika spadaju u rodin ugriz, i mogu javiti u raznim oblicima i formama.
 • Bebe nekada mogu po rođenju razviti belege poput vinske mrlje (Port wine) koji su trajni. Port wine mrlje su, ukoliko se ne tretiraju, trajne i mogu da zahvate veće delove kože. Mogu biti crveno – borde, braonkaste pa i modre boje.
 • Ponekada se po rođenju ili malo nakon toga mogu javiti hemangiomi. To su jako crvene do modre fleke na koži koje mogu biti ravne ili ispupčene i predstavljaju probleme sa krvnim sudovima. Zapravo to su dobroćudni tumori krvnih sudova koji se uklanjanju jednostavnim procedurama i nisu opasni po zdravlje.

Pigmentne promene na koži

 

Pigmentene promene na koži znače da melanin i ćelije koje ga stvaraju imaju neku promenu koja za rezultat daje različite vrste belega:

 • Mladeži su pigmentacijske promene koje su možda i najčešće viđene na koži bebe, a ordaslima su dobro poznati. Mogu biti mali, u ravni sa kožom, ispupčeni, pa i viseći. Ponekada mogu biti i veći, naborani i reljefasti, i tada je neophodno da ih redovno proveravate. Boje im variraju od braon, tamno braon pa i crne boje.
 • Mongolska pega ili fleka je promena na koži koja ima čudnu plavičasto sivkastu boju i podseća na modricu. Najčešće se javlja na donjem delu bebih leđa ili guzi, ovalnog je oblika i u ravni sa kožom.
 • Mrlje boje bele kafe su ime dobile upravo po toj karakterističnoj boji. Obično su jasnih ivica, ovalne i najčešće se javljaju na bebinim leđima ili guzi, ali i na nogama.

Tačan uzrok pojave belega je nepoznat. Genetika nema neku ulogu u tome kako kažu stručnjaci, mada se nekada mogu javiti belezi koji su na sličnom mestu i sličnog oblika kao kod nekog od bližih rođaka.

Postoje i zanimljiva narodna verovanja o pojavi belega! Ona kažu da kada je majka uzela neko voće koje joj se jako jelo, i dodirnula deo svog tela, na tom mestu će se kod bebe pojaviti beleg u obliku tog voća. Koliko je ovo tačno nismo sigurni, ali je svakako zanimljivo.

Ukoliko vaša beba ima neki beleg, lekari će vam to saopštiti odmah po rođenju i bićete upućeni u dalje procedure i praćenja stanja. Važno je da ne brinete i da znate da uz lekarsku pomoć skoro svaki beleg može biti regulisan i bezopasan.

Šta ako rodin ujed svrbi?

 

Rodin ujed ili poljubac anđela ne bi trebao da stvara nikakve iritacije ni da svrbi. Ukoliko primetite da se beba češe ili joj je neugodno, proverite da nije nešto drugo uzrok. Na primer ugriz komarca ili nekog insekta, etiketa ili deo odeće koji je iritira. U tom slučaju možete da tretirate iritaciju hlađenjem, oblogama ili nekom dozvoljenom kremom koju je prepisao pedijatar.

Pre bilo kakvog delovanja na svoju ruku, najbolje je da potražite savet lekara. Naravno ako je odeća ili etiketa u pitanju promenite je i odsecite etiketice.

Kako ukloniti rodin ujed?

 

Sigurno razmišljate o tome šta bi mogli da mažete na ove belege da se oni što pre sklone, pogotovo ako je u pitanju lice.

Tretiranja ovih belega ne postoje. Oni će se povući sami od sebe

Ukoliko se ne povuku u starijem dobu deteta, iz estetskih razloga lekar može preporučiti uklanjanje uz pomoć lasera. Ove situacije su retke, ali imajte na umu da je uvek najbolje da pitate lekara i poslušate njegove savete!

Na pitanje šta je dobro mazati na rodin ujed da se povuče, odgovor je ništa. Povremeno kada okupate bebu namažite nešto od njene redovne kozmetike za hidrataciju kože. Uvek birajte proverenu kozmetiku za bebe na prirodnoj bazi.

Melem za rodin ugriz

 

Što se tiče posebnih melema ili krema za tretiranje rodinog ugriza – nema ih. Postoje melemi za promene na koži koji su na prirodnoj bazi, ali retko kada su namenjene malim bebama ili deci, tako da bi ih trebalo izbegavati.

U slučaju ujeda ili svraba na području gde se nalazi rodin ugriz, možete po preporuci lekara mazati kremu na bazi cinka ili drugu kremu koja je preporučena. U drugim situacijama mazanje melemima na svoju ruku nije preporučljivo!

Lasersko uklanjenje rodinog ugriza

 

Intervencija laserskim zracima u cilju uklanjanja i smanjivanja ovakvih belega na koži se radi samo kada se oni i nakon par godine ne smanjuju i ne blede. Obično se preporučuje kada je u pitanju poljubac anđela na licu, i kada je jako primetan. Tada lekar upućuje na stručnjaka koji laserom cilja kapilare koji su izraženi. Laserski zraci kapilare smanjuju i posvetljuju i vrlo brzo i zaboravite da su bili tu. U slučaju da je beleg jako izražen možda ćete morati da ponovite tretman više puta. Ovaj tretman je uspešan, bezbolan i bezbedan ali samo uz nadzor i rad pravog preporučenog lekarskog stručnjaka!

Kada se javiti lekaru?

 

Kada se vaš mališan rodi, doktori će obaviti detaljan preged, zabeležiti njegov apgar skor i proverite sva stanja na koži. Oni će vam reći da li i gde beba ima rodin ugriz, i da li nešto treba da radite po tom pitanju.

 

 

Nakon toga na prvoj kontroli bebe vi možete postaviti neka pitanja lekaru u vezi belega. Ovo su najčešće pitanja koja trebate da postavite:

 • Šta da radim ukoliko se rodin ugriz širi, promeni oblik ili boju?
 • Da li postoji mogućnost da se beleg povuče i ponovo vrati?
 • Šta da radim ako se beba povredi na mestu gde se nalazi rodin ugriz?

Lekar će vam dati najbolje odgovore na oa pitanja i posavetovaće se šta je najbolje rešenje. U svakom slučaju ukoliko se desi da rodin ugriz menja boju, raste, kravri ili ima neke veće promene odmah se javite lekaru!

Rodin ujed – iskustva

 

Iskustva roditelja čije su bebe i deca imale ovakve belege su različita.

Jedna mama je podelila iskustvo, koje je vrlo važno, a tiče se bebe koja je dobila boginje i zahvaćen je i deo kože na kojem je rodin ujed. Tretirala je ospe na tom mestu kao i na drugim delovima kože ali je lekar nadzirao slučaj i promenio kreme 2 puta. Dakle bez lekarske preporuke nije preporučljivo nanositi ništa na svoju ruku.

Drugi roditelji su u vćini slučajeva rekli da se rodin ugriz povukao do detetove 3. godine, a kod nekih su ostali bledi belezi na potiljku ispod kose.

Sve u svemu, kada se sabere i oduzme rodin ugriz nije opasna pojava i vrlo je česta. Velike su šanse da će se sam povući u toku godina, ali u svakom slučaju imate opcije koje možete da istražite uz pomoć i savet lekara. Nije ništa za brigu, pogotovo ako redovno obavljate kontrole i pratite stanje.