18. nedelja trudnoće

18 nedelja trudnoće

Šta sve nosi 18. nedelja trudnoće? Kolika je beba, kako se razvija i koji je to mesec zapravo? Da li su to prvi pokreti?  Imamo odgovore.

Osamnaesta nedelja trudnoće je vreme velikih promena, stomak se vidi, beba raste, mučnine su prestale. Možda čak i prvi put osetite bebine pokrete! Moguće je da vas još uvek pomalo muči zatvor ili bolovi u krstima, ali za sve to imamo po neki savet, zato nastavite da čitate.

Kada počinje 18. nedelja trudnoće?

 

Da bi smo znali da li smo zapravo u 18. nedelji ne bi bilo loše pratiti kalendar trudnoće. Kada na ultrazvuku recimo piše,  17w 2d, znači da ste zapravo 2. dan 18. nedelje. Nakon punih 17. nedelja zvanično ulazite u 18. nedelju.

 

18. nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Ako brojite od prvog dana menstruacije, od kada se zvanično i račun trudnoća, to je 120 dana od tog dana.

Osamnaesta nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Znamo da je sve to sa računanjem vremena u trudnoći malo zbunjujuće. U pitanju je 5. mesec trudnoće!

U petom mesecu drugog stanja se dešavaju mnoge promene. Vaš stomak je veći, prvi znaci i simptomi trudnoće su prošli, možete da uživate! To dalje znači i da ste prešli skoro pola puta do porođaja! Još samo 4 puna meseca i stiže maleni poklončić.

 

 

Znamo da se ne čini malo, ali verujte da će naredne nedelje proleteti brzo, samo vodite računa o pregledima i nemojte ni jedan preskakati! Uskoro će se tamo vrlo jasno videti pol vaše bebe, ali ako vas zanima možete pogledati i ovakve zanimljivosti:

Probajte! Kineski kalendar začeća previđa pol bebe!

Mama u 18. nedelji trudnoće

 

Šta se to sve dešava sa telom trudnice ali i njenim osećanjima u 18. nedelji trudnoće?

Ako uzmemo u obzir da ste do sada nabacili koji trudnički kilogram i hormoni i dalje luduju u vašem telu, jasno da su vam osećanja vrlo pomešana. Ne brinite, potpuno je normalno da vas neke lepe stvari rasplaču ili da se naljutite iako ste do skoro bili veseli.

Pogotovo ako je u pitanju hrana, ljutnja je opravdana!

U ovom periodu trudnoće mogu da se jave želje za određenom hranom i osećaj jake gladi. A gde je glad tu je i nervoza zar ne?  Ukoliko se prepoznajete, obavezno pogledajte kakva je ishrana za trudnice, da ipak sprečimo probleme poput mučnine ili zatvora u trudnoći.

Stomak u 18. nedelji

 

U ovoj nedelji trudnoće vaše telo već ima prepoznatljiv izgled vezan za trudnoću! Trudnički stomak je vidljiv, ali to znači i neke manje probleme. Možete primetiti pritisak i bol u karlici i kičmi. On se javlja kao posledica sve većeg i težeg stomaka i detetakoja brzo napreduje.

Što se tiče učestalog mokrenja, iako je beba veća ono se smanjilo!

Kako pitate se?

Tako što se položaj materice i same bebe u njoj promenio odnosno podigao. Sad je postavljena više prema organima za varenje, a ne nisko na samu bešiku. To može da znači manje mokrenja, ali više tegoba sa zatvorom. Zato nije loše da na vreme uvedete česte šetnje, vlaknastu ishranu i dosta hidratacije u toku dana. 

Možete primetiti i da vas bole grudi i da su možda malo veće, što je u trudnoći potpuno očekivano. Mlečne žlezde se spremaju za laktaciju i period dojenja kada će stvarati mleko!

Ako se brinete oko strija i pucanja kože grudi ili stomaka, ovo je period da počnete da redovno koristite pravu kremu za hidriranje kože. Samo, pažljivo birajte. Kozmetika za trudnice mora biti posebna.

Aleksandra sa oduševljenjem priča o kremi koju je koristila u trudnoći. Ublažila joj je svrab i napetost i sprečila nastanak strija. Njeno iskustvo može i vama pomoći u izboru. Pročitajte o čemu je reč na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Mnoge mame brine i ovo…

18. nedelja trudnoće – kilaža

 

Što se tiče kilograma koje smo spomenuli, prvo ćemo reći da je dobijanje na težini potpuno normalno. U nekim situacijama kada trudnice imaju jake mučnine i povraćanje u prvim mesecima trudnoće, moguće je i da izgube na težini. Ali čak će i one to nadomestiti. Prvo što sama beba, plodova voda i posteljica imaju svoju težinu, a zatim se tu doda i rast grudi, zadržavanje vode pa i malo masnih naslaga.

U svakom slučaju, u ovom periodu ne bi trebalo da ste dobili više od 5 do 6 kilograma.

Zašto?

Zato što se smatra da trudnice najviše kilograma dobijaju u zadnjem tromesečju, pogotovo u toku 7. i 8. meseca trudnoće. Prekomerna kilaža pa i trudnička gojaznost ipak nose sa sobom rizike koje svako želi da izbegne. Dijabetes ili problemi sa pritiskom su prvi na listi, a za njima ide teži porođaj, povećano krvarenje, i druge komplikacije. Zato je balansirana ishrana vrlo važna, kako u trudnoći tako i nakon nje u periodu dojenja.

A šta za to vreme rade vaši beba?

Da pogledamo…

Beba u 18. nedelji trudnoće

 

Mališan sad više i nije baš mali!

Vaše dete je u 18. nedelji dugačko između 12 i 16 cm a teško oko 200 grama!

Kao jedan grejpfrut.

Beba u ovom periodu počinje da deponuje slojeve masnog tkiva koji će činiti i do ¾ ukupne težine po porođaju. Ali osim toga što stalno raste i druge vrlo važne stvari se odvijaju. Na primer, upravo u ovoj nedelji se stvaraju jedinstveni obrasci na vrhovima prstiju vaših mališana! Otisci prstiju koje će imati čitavog života su nastali baš u 18. nedelji trudnoće.

Mozak vaše bebe brzo raste i napreduje! Sada se formira mijelin tečnost odnosno omotač koji služi za zaštitu nerava. Stvaraju se veze između nerava koje će kasnije uticati na razumevanje, učenje i usvajanje znanja.

Da li ste znali da je ovo nedelja u kojoj se pol jasno diferencira i može se utvrditi da li je beba muško ili žensko? U ovom periodu se jasno mogu prepoznati pravilno postavljeni ovarijumi i uterus odnosno ženski reproduktivni organi. Što se dečaka tiče, genitalije se jasno mogu videti, a na narednim pregledima će vam lekar pokazati i predočiti koji je pol vašeg deteta!

Vaša beba je poprilično napredovala od samog početka i prve nedelje trudnoće, ali ima još dosta vremena da se sve razvije do kraja i kako treba!

Pokreti bebe u 18. nedelji trudnoće

 

Da li je to treperenje koje osetite u stomaku zapravo vaše dete koje vam se javlja možda i prvi put? Vrlo je moguće da jeste!

Vaša beba se pokreće već neko vreme i to vrlo aktivno, ali vi to niste mogli da primetite jer je bila mala i imala je više mesta u materici. Međutim, sada je ona veća i popunila je taj prostor malo više pa se njeni pokreti mogu osetiti. Još uvek to nije baš jak i intenzivan osećaj, ali svakako da je prisutan.

Većina žena taj osećaj opisuje kao treperenje ili puckanje malih balončića u stomaku. Lako se može desiti da pokrete bebe zamenite za pokrete creva i organa za varenje pa ni ne primetite da je to zapravo ona.

Ono što je sigurno jeste da je vaša beba aktivna primetili vi to u ovoj nedelji ili ne. Svakako ćete do 20. nedelje sigurno sve češće uživati u javljanju vašeg mališana. Ako u stomaku ime više dece, odnosno ako je u pitanju višeplodna trudnoća, veće su šanse da osetite pokrete.

Simptomi u 18. nedelji trudnoće

 

Šta je to što je posebno karakteristično za ovu nedelju? Prvo je što ćete sigurno osetiti olakšanje od onih ne tako lepih simptoma trudnoće poput vrtoglavica, mučnina, iscrpljenosti i učestalog mokrenja.  Sada su se sve te stvari smirile, ali postoje neke druge koje se mogu javiti i malo narušiti taj trudnički mir.

Gorušica u 18. nedelji trudnoće

 

Vrlo je moguće da se već u ovoj nedelji pojavi gorušica. Ponekada zapravo uopšte nije važno koju hranu jedete, može to da bude i običan tost, a da kiselina i vatra u stomaku bukne! Uzrok jakoj žgaravici je zapravo pritisak koji sve veća beba vrši na organe za varenje, a i hormoni imaju svoje prste u tome.

Ono što možete da uradite jeste da probate da jedete manje i laganije obroke i pijete puno vode. Postoje neki starinski trikovi, ali oni, kako kažu iskustva, nisu baš uspešni. Jedan od bapskih lekova za gorušicu u trudnoći jeste da pojedete pola šake sirovog pirinča. Čini se čudno da bi neko to pojeo, ali verujte kada kiselina počne da nagriza a pomoći nema, probaćete bilo šta. Ipak, pirinač ne pomaže baš kako je zamišljeno, tako da od toga slaba vajda!

Lekar vam može prepisati dozvoljene pomoćnike protiv kiseline koje možete koristiti zato mu obavezno predočite ovaj problem. Još jedan trik koji može olakšati i kažu da pomaže jesu kokice. Malo ne jako slanih kokica može ublažiti neugodnost gorušice, a i dobro se odražava na varenje, pogotovo ako imate zatvor.

Bolovi u kičmi i karlici

 

Sigurno da ste počeli da primećujete bolove koji se smeštaju negde nisko u lumbalnom delu kičme i celoj karlici. Uzrok im je hormonskog porekla.

 

trudnoća 18 nedelja

Hormoni utiču na ligamente i širenje karlice zbog pripreme tela za porođaj ali i sve veću bebu koja će samo da raste.

To dalje utiče na sve zglobove, ali pogotovo na kičmu i karlicu. Ono što možete da uradite da olakšate ove tegobe jeste da poradite na držanju i položajima u kojima se najčešće nalazite.

 • Na primer za sedenje, obavezno kičmu poduprite još nekim jastukom.
 • Noge uvek držite u blago podignutom položaju, na primer na maloj stolici ili tabureu.
 • Dok stojite pokušajte da jednu nogu podignete i oslonite na stepenik ili manju stolicu u blizini.
 • Što se ležanja tiče dobro je da imate jastuk pri ruci i da ga držite između kolena pri spavanju na boku. Spavanje na leđima vam svakako neće biti prijatno, ali ako ležite tako, savijte jednu nogu u kolenu.
 • Lagana masaža vam svakako neće škoditi kao ni određene lagane vežbe za kičmu.

Ostali simptomi

 

Šta još može da vas snađe u ovoj nedelji? Najčešće su to gasovi, nadutost, oticanje odnosno zadržavanje vode, krvarenje desni, grčevi u nogama. Svaki od ovih simptoma je povezan sa hormonima koji luduju.

 • Gasovi i nadutost kao i gorušica koju smo spominjali su uzrokovani rastom bebe. Ne bi bilo loše da obratite pažnju na namirnice i da žvaćete što je duže moguće. Unosite puno tečnosti ali budite pažljivi sa čajevima u trudnoći.
 • Grčevi u nogama se javljaju usled uticaja hormona, ali i povećane težine kao i zadržavanja vode u organizmu. Zato je važno da spomenete ovakve pojave svom lekaru. On može prepisati određene dodatke vašim prenatalnim vitaminima koji tegobe mogu olakšati.
 • Što se tiče oticanja i zadržavanja vode, malo više kretanja može pomoći, ali najbolje je potražiti savet stručnog lica.
 • Krvarenje desni nije naivna stvar, ali problemi sa zubima u trudnoći su vrlo česta pojava. U pitanju su uticaju hormona ali i genetika i sklonost ka problemima sa zubima. Da bi ublažili tegobe posavetujte se sa zubarom. Možete povesti malo više računa o toploti i hladnoći pića i hrane koju konzumirate, kao i usnoj higijeni. Određene paste za zube kao i vodice za ispiranje usta mogu smanjiti ovaj problem.

 

 

Osamnaesta nedelja blizanačke trudnoće

 

Ako nosite blizance, što se njihovog razvoja tiče on napreduje isto kao i kod jednoplodne trudnoće. S obzirom da vi ipak 2 bebe, onda je njima malo tesnije u  stomaku, pa je izvesnije da ćete ostiti kako mrdaju. Stomak postaje izraženiji i brže raste u odnosu na trudnice koje ne nose dve ili više beba. Vi posebno treba da povedete računa o nezi kže na stomaku i ako niste do sada – krajnje je vreme.

Saveti za ovu nedelju:

 

Kada smo prešli sve najvažnije stavke koje se tiču 18. nedelje trudnoće, vreme je i da podelimo neke savete da ona što lakše i bezbrižnije prođe:

 • Ovo je vreme da se upoznate sa školicama za trudnice i dojenje! U ovom periodu je dobro početi prikupljati informacije i naučiti po nešto što može da olakša periode koji predstoje. Zato istražite koje školice imate u blizini i prijavite se, sigurno će vam biti od pomoći!
 • Odmarajte kada imate priliku za to! Super način da se relaksirate ali i uživate sa partnerom je u zajedničkim pripremama za bebu! Možete da počnete da spremate spisak neophodnih stvari za bebu, ali i da popunjavate dnevnik trudnoće.
 • Ako vežbate, pripazite koje vežbe smete da radite! Vežbanje je super, ali s obzirom na to da je stomak sve veći, da hormoni utiču na kosti i hrskavice, nisu sve vežbe dozvoljene! Treba izbegavati one koje zahtevaju dugo stajanje, naprezanje stomaka i karlice. Lagane vežbe kondicije su uvek dobar izbor poput hodanja, vežbe za kičmu ili čak i vežbe disanja. Vežbe za trudnice su uvek najbolja opcija jer su prilagođene upravo ovom posebnom stanju!
 • Olakšajte i periode spavanja uz par jastuka i malo povišen položaj glave. Na ovaj način smanjićete i gorušicu ali i hrkanje koje može da se javi u ovom periodu.

18. nedelja trudnoće nosi mnoge promene i za vas i za bebu, zato se potrudite da ih ispratite i zapamtite i bar malo olakšate uz ove savete.

Prethodno: 17. nedelja trudnoće                   Sledeće: 19. nedelja trudnoće