nervoza u trudnoći

Nervoza u trudnoći i kako se izboriti sa njom

Nervoza u trudnoći je vrlo česta pojava, a evo kako je smanjiti. Saznajte šta može biti okidač ovog stanja i pokušajte da rešite problem.

Psihičke poteškoće budućih mama često nisu dovoljno ozbiljno shvaćene, ne nailaze na razumevanje okoline, pa su žene često prepuštene same sebi po tom pitanju. Mi to nećemo dozvoliti, već želimo da ovim tekstom pomognemo budućim mamama da shvate kroz šta prolaze i kako da sebi pomognu.

Velika nervoza u trudnoći – uzrok

 

Pre nego što se pozabavimo uzrocima nervoze u trudnoći važno je da prvo definišemo ovaj termin. Nervoza kao zvanična emocija ne postoji u psihologiji. Zapravo je to više narodski termin za skup raznih emocija i osećaja koji su slični.

Zato bi pod ovim nazivom mogli obuhvatiti: brigu, strah, antenatalnu anksioznost, uzbuđenje, depresiju, tugu. Sve ove emocije i stanja združeno ili zasebno mogu uticati na to da budemo “nervozni”.

Hajde da vidimo koji su to uzroci koji dovode do toga da se trudnice baš tako osećaju:

  • Hormonske promene krvivimo za sve što se dešava tokom trudnoće pa i za pojavu ovog osećaja nervoze. Obzirom da su hormoni zaslužni za sve što se dešava tokom drugog stanja, istovremeno utiču i na pojavu raznih emocija.
  • Zabrinutost oko toga da li će sa trudnoćom biti sve u redu. Iščekivanje rezultata svakog prenatalnog testa, kao i ishoda svakog ginekološkog pregleda može doprineti pojačanju brige i anskioznosti.
  • Strah od porođaja. S obzirom da nikad ne može da se predvidi kako će teći, normalno je da se javi i ovaj vid brige. Osim toga, ako je u pitanju prva trudnoća, onda je tu i normalan strah od toga što ćete proći kroz nešto nepoznato.
  • Razmišljanje o roditeljskoj ulozi takođe može biti okidač za pojavu negativnih emocija poput strepnje i brige kako se snaći u novoj situaciji i ulozi mame.
  • Neophodnost da se reorganizuje žuvotno funkcionisanje, završavanje poslovnih obaveza pre porođaja. Sve su to okidači koji uzrokuju nervozu.

Uzroka može biti zaista puno. Još neke ćemo samo spomenuti, a oni su reorganizacija socijalnog života, nemogućnost bavljenja svim aktivnostima kao pre trudnoće, razmišljanje o promeni fizičkog izgleda.

Kada pogledate šta sve može “mučiti” jednu buduću mamu, sasvim vam je jasno zašto dolazi do nervoze.

Na neke stvari, srećom, možete uticati. Recimo, zabrinutost zbog promena u fizičkom izgledu može da se svede na minimum tako što ćete brinuti o sebi. Adekvatnom ishranom pobrinite se da ne dođe do prekomernog gojenja, a adekvatnom negom kože sprečite nastanak strija.

Aleksandra je uspela u tome. Sprečila je nastanak strija na stomaku koristeći bezbedno rešenje. Tim je ujedno smanjila i strah da će na neki način naškoditi detetu. Kako i čime je postigla rezultat? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A evo i kada se javlja.

Nervoza u ranoj trudnoći

 

Nervoza se vrlo često pojavi već u ranoj trudnoći, odnosno u prvom trimestru. To je sasvim očekivano, jer kao prvo tada saznajete da ste trudni i hiljadu misli vam može proći kroz glavu.

 

nervoza u ranoj trudnoci

 

Osim toga tada se dešavaju i najveće fiziološke promene, tačnije naglo se menja hormonski status koji uzrokuje da se i na emocionalom nivou drugačije osećate i reagujete. Takođe, ovaj period se smatra i najrizičnijim kada je mogućnost spontanog pobačaja u pitanju.

U kasnijem periodu javlja se nervoza usled bliženja termina porođaja.

Simptomi pojačane nervoze

 

Svako od nas je ponekad nervozan, ali zbog svakodnevnih situacija i problema. Najčešće tada vičemo, psujemo i dolazimo u konflikt sa drugima. Međutim kod trudnica se ovo stanje malo razlikuje. Buduće mame neće biti toliko konfliktne (uglavnom), već će se njihova pojačana nervoza odraziti kroz sledeće simptome:

Nervoza i plakanje

 

Da je beba na putu vrlo lako možete zaključiti i na osnovu emocionalnog stanja trudnice. Usled hormonskih promena, menja se i emocionalni status. Buduće mame osim pojačane nervoze oko novonastale situacije, svih analiza i promena, itekako budu i emotivno mnogo osetljivije. Vrlo često se desi da ih pogodi i rastuži neka situacija koja je sasvim bezazlena i nikog drugog ne rasplače. Probajte da pogledate neki malo emotivniji film sa trudnicom i videćete koliko će njihov doživljaj biti jači.

Zato oprezno sa budućim mamama, jer ih možda i buket cveća rasplače do te mere da će iznenađenje na kraju dobiti potpuno novi smisao.

Grčevi u stomaku od nervoze u trudnoći

 

Da li znate šta su to psihosomatski simptomi? Pod tim mislimo na simptome koji se manifestuju na fiziološkom nivou, a uzrokovani su psihološkim činiocima.

Grčeve u stomaku uzrokovane nervozom možemo svesti upravo pod ovaj termin. Kada smo pod stresom ili brinemo, anksiozni smo, neretko nas zaboli i stomak. Bol može biti različito manifestovan, u vidu grčeva, probadanja, dijareje. Kod trudnica se u stresnim situacijama i situacijama koje izazivaju nervozu vrlo često javljaju grčevi. Kada ste pod stresom deluje hormon stresa kortizol koji remeti funkcionisanje celog organizma. Ukoliko ste inače skloni da “stomakom preživljavate” probleme, to možete očekivati i u trudnoći. Ponekad se mogu javiti  i lažne kontrakcije, ali uglavnom  svi simptomi prolaze kada prođe stresna situacija i kada svoj organizam stabilizujete disanjem, pozitivnim mislima, promenom položaja, odmorom.

 

 

Veliki problem kod ovog simptoma je to što trudnice u tim situacijama odbijaju da jedu, preskaču obroke ili se ne hrane zdravo. Takav obrazac ponašanja nikako nije poželjan, jer osim na trudnicu, posledice se mogu odraziti i na bebu.

Razlika između nervoze i depresije

 

Kada vas obuzme nervoza odnosno sve one  emocije koje smo sveli pod ovaj pojam, to vas izbacuje iz koloseka. Ljuti ste, dolazite u konflikt sa drugima, doživljavate ono što se zove antenatalna anksioznost, ali sve to nekako ide uz svakodnevne  aktivnosti.

Međutim kada dođe do depresije, tada je situacija značajno ozbiljnija i svakodnevni život mnogo više trpi. Trudnice koje doživljavaju antenatalnu odnosno trudničku depresiju loše se osećaju i te negativne emocije duže traju. Javljaju se crne misli, osećaj beznadežnosti. Usputni pratioci su i gubitak apetita, gubitak interesovanja za svet oko sebe, za druženje. San takođe trpi jer se narušava njegov kvalitet.

Ovo stanje zaista zahteva da se što pre obratite psihologu ili psihijatru za pomoć.

Da li nervoza i stres mogu ostaviti posledice na bebu

 

Svakako da beba oseća i proživljava svaku emociju koju doživljava i mama. Tako je i sa nervozom odnosno emocijama na koje mislimo pod nervozom.

Brojna istraživanja su rađena na ovu temu i zaista ima raznih rezultata. Prema nekima od njih,  stresne situacije mogu uzrokovati prevremeni porođaj, malu porođajnu težinu bebe, kao i srčane probleme kod beba.

Međutim te rezultate treba objektivno sagledati, jer se ne može reći da stres direktno utiče na manju porođajnu težinu bebe. Može biti da tokom stresnog perioda trudnica manje jede, pa samim tim i beba manje napreduje. Dakle imamo indirektni uticaj stresa na bebu. Mogli bi reći da će uticaj stresa zavisiti i od toga koliko je trudnica emocionalno stabilna i “jaka” odnosno kakve strategije za borbu protiv stresa koristi. Tako da su rezultati dosta upitni.

Kao zaključak bi mogli reći da postoji uticaj stresa, ali da on nije direktan.

Spomenuli smo u prethodnom delu teksta da se tokom nervoze i stresa aktivira hormon kortizol koji se smatra hormonom stresa i nije pogodan za organizam. Dobra vest je da do bebe stigne veoma mali procenat tok hormona, svega oko 10%. 

Razlog tome su enzimi koje koje proizvodi posteljica i zahvaljujući kojima bebu štiti od uticaja stresa.

Kada se govori o uticaju nervoze na bebu, važno je napraviti razliku između trenutne i hronične nervoze koja često pređe u antenatalnu anksioznost. Što duže ona traje to je veći štetni uticaj na trudnicu, a indirektno i na bebu. Ove svakodnevne nervoze koje nas čekaju iza ćoška ne smatraju se ugrožavajućima.

Kako smanjiti nervozu u trudnoći

 

Ako ste jako nervozni tokom drugog stanja za vas imamo dobre vesti. Postoje načini na koje sami sebi možete pomoći i nervozu svesti na minimum.

 

nervoza tokom drugog stanja

 

Evo šta mi savetujemo:

Redovno kontrolišite trudnoću

 

Jedan od čestih uzroka nervoze u trudnoći upravo je neizvesnost i briga oko toga da li je sa trudnoćom i bebom sve u redu. Da bi smanjili stepen nervoze važno je da odlazite na redovne preglede, slušate savete lekara i bićete mnogo mirniji u tom pogledu.

Praktikujte zdrave životne navike

 

Tokom drugog stanja zaista je potrebno da više mislite o svojoj i bebinoj dobrobiti. To možete učiniti tako što ćete voditi zdrav život. Redovno jedite, krećite se, odmarajte, radite stvari koje vas čine srećnim i izbegavajte aktivnosti koje mogu ugroziti trudnoću. Zdrave životne navike i svakodnevna rutina mogu biti dobri saveznici u borbi protiv nervoze.

Budite fizički aktivni

 

Fizička aktivnost je od neprocenjive važnosti za svaku osobu, a pogotovo za trudnice. Ne morate odlaziti na zahtevne fizičke treninge, ali praktikujte redovnu šetnju, vežbe za trudnice i kretanje koliko vam prija. Kada ste aktivni više kiseonika uđe u vaš organizam, normalizujete disanje, a samim tim ste i smireniji.

Naučite tehnike relaksacije

 

Tehnike relaksacije su odličan način da se umirite, opustite, a samim tim i oterate nervozu. Njih ne možete tek tako izvoditi. Da bi ih izveli pravilno i da bi imale efekta bilo bi dobro da ih naučite uz pomoć stručnog lica. Kada jednom naučite kako da ih praktikujete, biće vam koristan alat tokom nervozne svakodnevnice.

Bavite se aktivnostima koje volite

 

Kada vas obuzmu neprijatne emocije, probajte da radite ono što volite i što vas čini srećnim. Pogledajte neki film, čitajte knjigu, pozovite prijatelje na druženje, kuvajte. Prijatne aktivnosti vam mogu odvratiti negativne misli i učiniti da se osećate mnogo bolje.

Rešavajte probleme koji vas muče

 

Ovo je lako reći, ali teško uraditi. Trudnice nisu nervozne bez razloga. Da bi rešili ovo neprijatno stanje, važno je da utvrdite koji je njegov uzrok odnosno u čemu je problem. Kada dođete do zaključka, tada se bacite na rešavanje problema. Što ga pre rešite i nervoza će kraće trajati.

 

 

Potražite stručnu pomoć

 

Odlazak kod psihologa više nije bauk, čak je postalo i moderno. Zato ukoliko ne možete sami da izađete na kraj sa nervozom i njenim uzrokom, potražite stručnu pomoć. Stručno lice će sa objektivne tačke gledišta pristupiti vašem problemu i pomoći vam da za sebe nađete najbolje rešenje.

Nervoza u nogama u trudnoći

 

Da li ste čuli da se nervoza može javiti i u nogama? O da, i vaše nogu mogu biti nervozne.

Ako spadate u tih 16% trudnica koje muči ovaj simptom, treba da znate kako da ga prepoznate.

Nervozu u nogama imate ukoliko imate neopisivu potrebu da pomerate noge dok mirujete.

Možete osetiti i peckanje, kao i trnjenje nogu. Kada se jave ove neprijatne senzacije, tada noge postaju nervozne odnosno pomičite ih  na sve strane kako bi se simptomi eliminisali.

Šta bi mogao biti uzrok ove pojave? Stručnjaci nisu sasvim sigurni šta je glavni uzrok, ali kao i uvek za to se optužuju hormoni, ali i nedostatak gvožđa u organizmu.

Nervoza creva u trudnoći

 

Kada ste vi nervozni, to mogu biti i vaša creva. Da je došlo do ovog simptoma znaćete po tome što će se javljati grčevi, bol u stomaku, nadimanje, dijareja, ali i zatvor u trudnoći. Jednostavnim jezikom rečeno, razlog za ovu pojavu leži u povezanosti između nerava stomaka i nerava mozga. Zato kada se doživljava neka vrsta stresa, mozak dobija  informaciju, koju zatim prenosi na digestivni sistem, a on reaguje nervozom creva.

Ovaj problem ponekad zaista može remetiti svakodnevno funkcionisanje trudnice. Zato ako primetite da su vaši stomačni problemi izraženi, potražite pomoć lekara.

Kada potražiti stručnu pomoć zbog nervoze

 

Nema tačne odrednice koja bi vam rekla kada tačno treba da se obratite za pomoć stručnjaku za mentalno zdravlje ukoliko ste nervozni. Zašto?

Zato što je tokom drugog stanja određeni stepen nervoze sasvim očekivan i normalan. Kada saznate da ste trudni krenu brojna pitanja, nedoumice i nejasnoće. Zaplovili ste u nešto novo, nalazite se na nepoznatom terenu i pojava raznih emocija je normalna i očekivana.

Svako ko je inače emocionalno stabilna osoba i ima izgrađene odgovarajuće strategije za suočavanje sa stresnim situacijama, naći će načina da se izbori sa novim izazovima.

Trudnice koje su inače emotivno mnogo osetljivije i nemaju izgrađene adekvatne strategije za suočavanje sa stresnim situacijama i kontrolu nad sopstvenim reakcijama, trebale bi potražiti stručnu pomoć. Što se ranije  obratite na pravu adresu, pre ćete rešiti problem i bezbrižniji proći kroz period trudnoće.

Važno je naglasiti da je mogućnost traženja pomoći ovog vida dobrodošla svakoj trudnici koja samo želi da  sa stručnim licem porazgovara i doprinese kvalitetu svoje trudnoće. Dakle,  ne morate biti “težak” slučaj odnosno mnogo nervozne da bi potražile ovaj vid podrške. Dovoljno je da samo osetite potrebu za tim jer želite da se osećate bolje.

Emocije jesu pokretači svakog čoveka, ali isto tako mogu biti i kočnica. Zato bi bilo dobro da ih osvestite, da malo poradite na svojoj emocionalnoj inteligenciji jer vas čeka dinamičan period koji će od vas zahtevati da budete emocionalno stabilni. Ovaj faktor igra veliku ulogu u samom toku trudnoće, tokom samog  porođaja, ali i tokom odgajanja bebe.