prevremeni porođaj

Prepoznajte prevremeni porođaj na vreme i reagujte

Plašite se da bi mogao da vam se desi prevremeni porođaj ? Informišite se na koji način možete doprineti prevenciji i kako ga prepoznati.

Šta je prevremeni porođaj?

 

Prevremeni porođaj je svaki porođaj do kojeg dođe pre vremena odnosno pre 37. nedelje trudnoće.

Preciznije, pod tim se misli na pojavu kontrakcija koje dovode do otvaranja grlića, u periodu od 20. do 37. nedelje trudnoće.

Nije svejedno u kojoj nedelji trudnoće se dešava ova ppjava. U zavisnosti od perioda ima drugačiji naziv, a sa sobom nosi i drugačije posledice.

Saznajte kako se zove prevremeni porođaj u odnosu na period kada se desio.

 • Pre kraja 25. nedelje trudnoće dolazi do ekstremno prevremenog porođaja
 • Pre kraja 32. nedelje trudnoće dešava se veoma prevremeni porođaj
 • Pre kraja 34. nedelje trudniće dešava se umereni do kasno prevremeni porođaj
 • Pre kraja 36. nedelje trudnoće dešava se kasno prevremeni porođaj

Uzroci prevremenog porođaja

 

Prevremeni porođaj uglavnom je nečim uzrokovan.

Hajde da vidimo koji su to najčešći faktori koji dovode do ove pojave.

 

 

Bakterija koja izaziva prevremeni porođaj

 

Da li ste znali da i bakterijske infekcije mogu izazvati prevremeni porođaj?

Da, između ostalog i one bakterije koje se prenose seksualnim putem, a zovu se mikroplazma i ureaplazma. U poslednje vreme sve više pažnje se poklanja istraživanjima iz ove oblasti kako bi se spasili životi mnogim bebama.

Sve je više dokaza koji govore u prilog tome da pojedine bakterije koje se nastane u telu žene i dospu do placente, mogu biti razlog za prevremeni porođaj.

Stres

 

Stres optužujemo za mnoge bolesti, stanja i promene u čovekovom životu. Sa razlogom je na vrhu liste kada je negativan uticaj u pitanju, jer može uticati i na pojavu prevremenog porođaja.

Iako se ne zna sa sigurnošću kako to stres deluje, stručnjaci smatraju da su hormoni stresa okidači. Što ste češće izloženi stresnim situacijama i što one duže traju, vaš imuni sistem slabi, a samim tim ste podložniji infekcijama, oboljenjima, pa i komplikacijama izazvanih bakterijama. Zato jačajte svoj imunitet i odolite svim negativnim uticajima iz sredine.

Skraćivanje i otvaranje grlića materice

 

Ova pojava se stručno naziva cervikalna inkompetencija, a odnosi se na skraćivanje i otvaranje grlića materice. Kada se to desi neminovno dolazi do prevremenog porođaja.

Zbog toga je tokom redovnih kontrola kod ginekologa,  stanje grlića materice obavezni deo pregleda.

Zdravstveno stanje trudnice

 

Jedan od vrlo čestih uzroka prevremenog porođaja jeste i zdravstveno stanje trudnice. Ukoliko trudnica boluje od nekih hroničnih bolesti, anemije, sistemskog lupusa potrebno je češće odlaziti na preglede kod lekara. Ovakva stanja odnosno bolesti mogu biti uzroci ranijeg porođaja i brojnih komplikacija.

Insulinska rezistencija

 

Sigurno ste čuli za insulinsku rezistenciju jer se stiče utisak da  sve veći broj žena muku muči upravo sa ovim problemom.

Šta se tu dešava? Dešava se to da organizam, tačnije pankreas proizvodi dovoljno insulina, ali ga telo ne koristi efikasno. Dakle, insulin ne odlazi u ćelije već se nakuplja u krvi što dovodi do mnogih simptoma. Ovo stanje je ustvari korak ka razvoju dijabetesa ukoliko se ne  leči na odgovarajući način.

Trudnica koja insulinsku rezistenciju ne drži pod kontrolom može razviti brojne komplikacije pa čak i prevremeni porođaj.

Nemojte brinuti pre vremena, Ukoliko se i vi suočavate sa ovim problemom najvažnije je da dobijete odgovarajuću terapiju i vrlo uspešno možete roditi zdravu bebu.

Oticanje plodove vode

 

Oticanje plodove vode može biti znak, odnosno uzrok prevremenog porođaja. Kada plodova voda otiče to znači da je došlo do delimičnog ili potpunog pucanja vodenjaka.

Koja će količina plodove vode izaći  i u kojim vremenskim intervalima vrlo je teško predvideti, ali čim dođe do ovoga odmah se javite svom lekaru kako bi utvrdili stanje.

Izazvani i spontani prevremeni porođaj

 

Nije svaki prevremeni porođaj spontan. Vrlo često su ti porođaji izazvani od strane lekara.

 

porođaj pre vremena

 

Hajde da vidimo zašto i koja je razlika.

 • Spontani prevremeni porođaj nastaje kada postoji neki od gore navedenih uzroka. Dakle dešava se neki objektivni razlog poput pogoršanja zdravstvenog stanja ili pucanja vodenjaka. Jednom rečju niko ne utiče na njegovu pojavu.
 • Kod izazvanog prevremenog porođaja imamo uticaj ljudskog faktora. Lekari procenjuju kada i da li ima potrebe za ovakvim porođajem. Ovako teška odluka uglavnom se donosi kada je stanje trudnice ili bebe ugroženo i neophodno je bebu što pre izvaditi iz materice. Vrlo često je to slučaj kod pojave preeklampsije odnosno problema sa visokim krvnim pritiskom.

Prevremeni porođaj u 6. mesecu

 

Nažalost prevremeni porođaj se može desiti i u šestom mesecu trudnoće odnosno u periodu od 22.-26. nedelje trudnoće. Tada se naziva ekstremno prevremeni i sa sobom može doneti niz komplikacija kada je u pitanju bebino zdravstveno stanje i napredovanje.

Beba čiji je prenatalni razvoj prekinut u šestom mesecu trudnoće, nimalo nije spremna za samostalno funkcionisanje na ovom svetu. Ovim mališanima potrebna je ozbiljna i sveobuhvatna medicinska nega kako bi svoj razvoj završili u veštački stvorenim uslovima.

Osim male porođajne težine i dužine, ni brojni organi nisu dovršili svoj razvoj i uspostavili funkcionisanje. Stopa preživljavanja se povećava ukoliko se beba rodi nakon 24. nedelje trudnoće i tada iznosi oko 60-70%. Kada do porođaja dođe pre 24. nedelje, tada beba ima svega 50% šanse za preživljavanje.

Iako je preživljavanje bebe moguće, sa kakvim posledicama će ovi mališani rasti teško je unapred predvideti. Neke od najčešćih komplikacija jesu zaostajanje u razvoju na motornom i kognitvnom planu, neretko je tu problem i sa intelektualnim razvojem, a uglavnom su uključeni i brojni medicinski problemi i komplikacije izazvane raznim stanjima i oboljenjima.

Prevremeni porođaj u 7. mesecu

 

Evo šta se dešava ukoliko do prevremenog porođaja dođe u periodu od 27.- 30. nedelje trudnoće. Svaki mesec  proveden u materici za bebu je od neprocenjivog značaja. Ne samo svaki mesec, već i svaki dan. Što je kasniji prevremeni porođaj to su šanse za preživljavanje veće i oko 28. nedelje iznose čak 80-90%.

U ovom periodu beba je već dostigla određenu kilažu, a i razvoj unutrašnjih organa je dostigao dovoljno dobar nivo za opstanak na ovom svetu. Naravno da će i ovim bebama biti potrebna sveobuhvatna medicinska nega, ali su šanse za izostanak brojnih zdravstevnih komplikacija veoma velike. Dakle, sasvim je moguće da beba bude potpuno zdrava i funkcionalna u budućnosti.

Prevremeni porođaj u 8. mesecu

 

Prevremeni porođaj u osmom mesecu trudnoće odnosno u periodu od 31.-35. nedelje nije retkost. Dobra vest  je ohrabrujuća statistika jer su šanse za preživljavanje beba prilično visoke i kreću se  iznad 95%,

Uprkos ohrabrujućim brojkama, treba biti svestan da je reč o prevremenom porođaju i da beba još uvek nije u potpunosti završila svoj prenatalni razvoj. Samim tim se krajnji ishod ne može sa sigurnošću predvideti.

Nažalost i u ovom slučaju ima velikih šansi za razvojna kašnjenja i zdravstvene komplikacije, ali ne kod svake bebe.

Krajnji ishod je uslovljen mnogim faktorima i naravno zdravstevnom negom koju beba dobije nakon rođenja.

Kako prepoznati prevremeni porođaj?

 

Svaka trudnica o porođaju razmišlja tek kada za to dođe vreme odnosno kada se približi izračunati termin porođaja. Upravo iz tog razloga mnoge žene ne pridaju značaja simptomima koji mogu biti znak upozorenja da se nešto dešava.

Ne želimo da vas prevremeni porođaj iznenadi, ali za svaki slučaj se informišite o prvim simptomima. Vaša pravovremena reakcija i odlazak kod lekara mogu biti ključni za povoljniji krajnji ishod.

Na osnovu sledećih simptoma možete prepoznati da je došlo do prevremenog porođaja:

 • Pojava kontrakcija svakako je jedan od najvažnijih simptoma koji najavljuju porođaj. Važno je biti siguran da je reč o pravim, a ne lažnim Braxton Hicks kontrakcijama. Da su u pitanju prave kontrakcije znaćete po tome što pojačavaju svoj intenzitet i postaju sve učestalije kako vreme prolazi. Ako vam odmaranje i promena položaja ne ublažavaju kontrakcije, onda ovaj simptom shvatite vrlo ozbiljno.
 • Karakterističan simptom za početak porođaja jeste i bol odnsono pritisak u donjem delu abdomena. Žene ovaj simptom porede i sa jakim menstrualnim grčevima.
 • Bol u donjem delu leđa, narodski rečeno bol u krstima koji se karakteriše i kao probadanje, još je jedan od simptoma koji najavljuju porođaj.
 • Pojačan vaginalni iscedak odnosno ispadanje sluznog čepa, ponekad praćeno i tragovima krvi može ukazivati na početak porođaja.
 • Pucanje vodenjaka i oticanje plodove vode znak je da je vreme za lekara.

Šra raditi ako prepoznamo simptome?

 

Sada kada znate koji su simptomi karakteristični za najavu porođaja, preduzmite nešto!

To nešto je javljanje najbližoj medicinskoj ustanovi koja ima ginekologa i koja može utvrditi da li se radi o početku porođaja.

Ukoliko je došlo do prevremenog porođaja ključna stvar je pravovremeno reagovanje i zbrinjavanje od strane medicinskih radnika kako bi ishod bio što povoljniji kako po bebu tako i po trudnicu.

Prevremeni porođaj sa blizancima

 

Blizanačka trudnoća zahtevna je i specifična  po mnogo čemu. Od samog starta se vođenju odnosno kontrolisanju trudnoće pristupa drugačije. To znači da se ona mnogo češće kontroliše i vrlo temeljno se prati razvoj dve bebe.

Za blizanačku trudnoću je vrlo karakteristično da se završava ranije u odnosu na utvrđeni termin porođaja.

To nije uvek slučaj, ali je svakako čest.

Koliko će se ranije roditi blizanci teško je predvideti, ali upravo se iz tog razloga mnogo temeljnije i češće pristupa kontrolisanju trudnoće.

Porođaj se takođe planira znatno ranije kako bi trudnica i lekari bili spremni na ovu situaciju i blizance na svet doneli sa što manje posledica. Za očekivati je da će blizancima biti potrebna odgovarajuća medicinska nega ukoliko dođe do prevremenog porođaja kako bi dostigli određeni nivo razvoja da mogu funckionsati samostalno u pogledu disanja i hranjenja.

Faktori rizika za prevremeni porođaj

 

Zašto se prevremeni porođaj dešava samo pojedinim ženama?

Može biti da je razlog u postojanju faktora rizika koji povećavaju šansu da do prevremenog porođaja dođe.

 

 

Hajde da vidimo koji su to faktori rizika i da li baš vi spadate u tu grupu:

 • Jedan od najčešćih faktora rizika za  prevremeni porođaj svakako je multipla trudnoća odnosno trudnoća sa blizancima ili trojkama.
 • Ukoliko je žena već imala prevremeni porođaj  u prethodnoj trudnoći to može biti faktor rizika i povećati mogućnost da do istog ishoda dođe ponovo.
 • Zdravstevni problemi sa matericom ili placentom mogu dovesti do ovakvog ishoda.
 • Skraćen cerviks jedan je od faktora rizika, zato se ovaj aspekt redovno kontroliše tokom pregleda.
 • Ozbiljan faktor rizika za pojavu prevremenog porođaja je pušenje i uzimanje određene vrste lekova.
 • Izloženost dugotrajnom i intenzivnom stresu može biti ozbiljan faktor rizika po ishod trudnoće.
 • Infekcije reproduktivnih organa kao i amnionske tečnosti povećavaju rizik od prevremenog porođaja.
 • Hronične bolesti poput problema sa krvnim pritiskom, dijabetes, depresija itekako  povećavaju rizik od nepovoljnog ishoda trudnoće.
 • Prevelika količina plodove vode može biti ozbiljno stanje koje dovodi čak i do prevremenog porođaja.
 • Godine majke ozbiljan su faktor rizika. Verovatno mislite da su starije majke ugroženije, ali i veoma mlade  trudnice koje nemaju dvadeset godina takođe imaju povećan rizik od prevrmenog porođaja.

Ukoliko ste se pronašli u nekom od navedenih  faktora rizika, na vreme to podelite sa svojim ginekologom. Ukoliko se rizični faktor stavi pod kontrolu, povećavate šansu za bolji ishod vaše trudnoće.

Kako sprečiti prevremeni porođaj?

 

Vrlo često se protiv prirode ne možemo boriti. U nekim situacijama će neminovno doći do prevremenog porođaja šta god da uradimo, ali ne mora biti tako baš u svakom slučaju.

Preduzimanjem određenih koraka možete značajno umanjiti šansu ili čak potpuno sprečiti prevremeni porođaj.

U nastavku saznajte kako:

 • Najvažnije što možete učiniti jeste da pravovrmeno krenete sa kontrolisanjem svoje trudnoće. Odaberite svog lekara koji će voditi trudnoću i usmeravati vas na neophodne  analize i preglede. Prema svom ginekologu budite otvoreni i obavestite ga o istoriji bolesti vas i vaših članova porodice i o eventualnoj pojavi nekih simptoma kako bi se moglo pravovremeno reagovati.
 • Vodite računa o zdravom načinu života. Tu se pre svega misli na zdravu ishranu i izbegavanje izlaganja štetnim uticajima kao i konzumiranje štetnih supstanci poput droge i alkohola. Takođe se ne preporučuje ni uzimanje lekova na svoju ruku jer pojedini mogu ugroziti trudnoću i razvoj ploda.
 • Vodite računa o razmaku između dve trudnoće. Preporuka je da razmak između dve trudnoće ne bude manji od šest meseci jer to povećava rizik od prevrmenog porođaja. Isto tako se ne preporučuje ni druga krajnost odnosno  razmak veći  od 59 meseci.
 • Hronične bolesti držite pod kontrolom, odnosno uzimajte adektvatnu terapiju i na taj način možete sprečiti mnoge nepovoljne ishode.

Posledice prevremenog porođaja za bebu

 

Da li će biti i kakvih posledice po bebu kada dođe do prevremenog porođaja to se ne može unapred predvideti.

 

porođaj pre termina

 

Velike su šanse da ovakav ishod trudnoće ostavi traga, a u kojoj meri zavisi od mnogih faktora.

Najčešće posledice prevremenog porođaja svakako su razvojna kašnjenja. Bebe koje su rođene pre vremena kasne sa razvojem u mnogim aspektima u odnosu na svoje vršnjake. To mogu biti motorička kašnjenja, kao i kašnjenje u razvoju govora i intelektualnom razvoju.

Osim toga ove bebe su podložnije raznim infekcijama, kao i oboljenjima poput cerebralne paralize. Kasnije se tokom razvoja mogu javiti poteškoće u učenju kao i problemi u ponašanju.

U zavisnosti od toga kada je došlo do prevremenog porođaja zavisiće i ishod odnosno sfere u kojima se može pojaviti kašnjenje, odnosno problem.

Razvoj prevremeno rođene bebe

 

Razvoj prevremeno rođenih beba neophodno je  redovno  pratiti. Iako razvoj ide istom putanjom kao i kod beba rođenih u terminu, vrlo često se mogu očekivati kašnjenja i odstupanja.

Najznačajnije je uočavanje razvojnih poteškoća i pravovrmeno reagovanje odnosno podsticanje tog aspekta razvoja koji ne ide prirodnim tokom.

Odgovarajućom terapijom može se postići jako puno uspeha i razvoj dovesti na optimalan nivo, odnosno do maksimalnih granica koje dete može dostići. .

Suočavanje sa prevremenim porođajem i svime što ga prati nije nimalo lako. Nijedna trudnica nikada nije dovoljno spremna za ovo traumatično iskustvo pogotovo što ono može sa sobom doneti niz posledica i nepoznanica.

Zato je ključ u prevenciji i adekvatnoj medicinskoj nezi tokom drugog stanja kako bi se ova pojava izbegla ili se smanjila šansa za ovakav ishod.