pušenje tokom trudnoće

Pušenje u trudnoći i NIKAD nije dobra ideja!

Saznajte koje sve rizike nosi pušenje u trudnoći. Naučnici su potvrdili da pušenje utiče na razvoj ploda, ali i na tok same trudnoće!

Svako od nas zna ili je čuo da su nikotin, katran i ostale hemijske supstance koje se nalaze u cigaretama opasne po zdravlje. Kakve onda sve uticaje duvanski dim i pušenje u opšte imaju na trudnoću ali i plod? Prenosimo vam sve o tome.

Pušenje u trudnoći – posledice

 

Ako bi vam rekli da cigarete sadrže oko 4000 hemikalija od kojih je skoro 2000 izuzetno štetno, a oko 100 visoko kancerogeno, da li bi nam verovali?

Istina je, kako kažu stručnjaci, još i gora, jer se neke hemikalije pri kontaktu sa toplotom raspršuju i postaju drugačija štetna jedinjenja pa se ovaj broj od 4000 pretvara u još veći. Među ovim supstancama se nalazi čak i cijanid, a dobro znamo koliko je otrovan. Ipak, pušenje je i dalje jedan od najrasprostranjenijih poroka na svetu! Statistike kažu da otprilike svaka 12. trudnica puši, a u zavisnosti od zemlje porekla i nivoa edukacije taj broj uglavnom raste.

Pušenje u trudnoći može povećati rizike za:

 • Probleme pri začeću
 • Pobačaj
 • Prevremeni porođaj
 • Probleme sa placentom
 • Razvojne probleme ploda
 • Mrtvorođena deca
 • Krvarenje na porođaju
 • Bebe rođene sa respiratornim problemima
 • Bebe rođene sa fizičkim deformitetima (Rascepljeno nepce ili “zečija usna”)

Izlaganje ploda duvanskom dimu tokom trudnoće može dovesti do niza specifičnih razvojnih problema. Studije su pokazale da pušenje u trudnoći povećava rizik od srčanih mana kod novorođenčadi. Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Pediatrics”, postoji značajna korelacija između pušenja tokom trudnoće i kongenitalnih srčanih defekata, kao što su septalne mane (rupe u srcu) i mane velikih arterija.

Dodatno, istraživanja su identifikovala pušenje kao faktor rizika za intrauterini zaostatak u rastu, što može dovesti do niske porođajne težine, što je detaljno dokumentovano u studijama poput onih koje su objavljene u “American Journal of Obstetrics and Gynecology”. Ovaj zaostatak u rastu može imati dugoročne posledice na fizički i kognitivni razvoj deteta.

Što se tiče razvoja mozga, izloženost nikotinu može ometati normalan razvoj neuronskih struktura i funkcija. Istraživanje ukazuje na to da prenatalna izloženost nikotinu može dovesti do promena u razvoju korteksa, što može rezultirati poremećajima u ponašanju, smanjenjem sposobnosti učenja i pažnje, kao i nižim IQ kod dece. Ovi efekti su često trajni i mogu se manifestovati kao različiti neurološki i psihološki izazovi tokom života.

Pušenje tokom trudnoće značajno povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta (SIDS), što je jedan od najtragičnijih ishoda povezanih sa ovom lošom navikom. SIDS se odnosi na iznenadnu i neobjašnjivu smrt zdravog odojčeta, obično tokom sna. Precizan mehanizam koji dovodi do SIDS-a nije sasvim jasan, ali istraživanja su konzistentno pokazala da pušenje tokom trudnoće doprinosi povećanju rizika. Studije su identifikovale da izloženost duvanskom dimu u utrobi može uticati na razvoj neurobioloških puteva koji regulišu disanje i buđenje, što može ometati sposobnost odojčeta da se probudi ili reaguje na hipoksične uslove, što potencijalno dovodi do SIDS-a.

S obzirom na ove studije, jasno je da pušenje tokom trudnoće može imati ozbiljne i dugotrajne posledice na razvoj ploda. Stoga je preporuka zdravstvenih stručnjaka da trudnice potpuno izbegavaju pušenje kako bi se minimizirali rizici i podržao optimalan razvoj deteta.

Nažalost posledice se samo nižu i spisak se ovde ne završava, ali ovo su neke od najvažnijih i najčešćih situacija koje se javljaju. Možda mislite da period trudnoće ili količina cigareta koje ste popušili ima veze sa većim ili manjim rizicima ali to baš i nije tako. Pogledajte o čemu je reč.

Pušenje u ranoj trudnoći

 

Pod ranom trudnoćom se obično uzima period prvog tromesečja. Međutim, kako se najčešće trudnoća otkriva između 6. i 8. nedelje, neke mame se pitaju da li su ne znajući za trudnoću naštetili bebi u ovom periodu?

 

 

Istina je da bi cigarete trebale da vam postanu deo prošlosti i pre začeća. Ukoliko ste saznali za trudnoću a cigarete su vam navika, imate razloga da se brinete, jer i najmanja količina štetnih supstanci može biti dovoljna za neku komplikaciju. Hemikalije koje udišete kroz pušenje ulaze u vaš krvotok, a to je jedini način da plod dobije hranjive materije i kiseonik. Na ovaj način se sve te štetne materije prenose direktno na bebu koja je u početku razvoja.

Pušenje u ranoj trudnoći može da utiče na nervni razvoj, razvoj organa i njihovih sistema, ali i na kasniji rast ploda.

Vrlo često bebe čije su majke pušile u trudnoći imaju mnogo manju kilažu i dužinu. Još češće imaju problema sa kvalitetom kože, sklonije su razvitku ekcema i drugih kožnih problema.

Česte su pojave respiratornih problema, ali i u toku razvoja dolazi do sporijeg sazrevanja organa za disanje. U prva 3 meseca trudnoće plod se razvija od ćelije do minijature bebe koja tada ima udove, oči, začetke organskih sistema koji su funkcionalni, pa čak i čulne funkcije. Upravo zato pušenje u ranoj trudnoći može da škodi, a pored toga može da poveća šanse za pobačaj!

Ipak, kada god da saznate za trudnoću, nije kasno da prestanete sa pušenjem! Što pre to bolje i za vas i za bebu!

Prestanak pušenja u trudnoći

 

Kada govorimo o prestanku pušenja u trudnoći, ili bilo kada zapravo, prvo moramo reći da to nije lak zadatak. Prvenstveno zbog toga što se u cigaretama nalaze supstance koje izazivaju zavisnost. Pored toga tu je i psihološki faktor zavisnosti, a njega jako teško staviti pod kontrolu. Ipak, trudnoća može biti baš pravi podstrek da prestanete sa konzumacijom cigareta – ali kako ostaviti pušenje?

 

prestanak pušenja u trudnoći

 

Postoje neki koraci koji mogu biti od pomoći u ovoj situaciji:

 • Planirajte prestanak pušenja! Ako saznate da ste trudni i planirate da ostavite cigarete, znajte da je to najbolje učiniti što pre, a najkasnije do 14. nedelje. Smatra se je šteta manja za razvoj ploda što je trudnoća ranija odnosno mlađa. Shodno tome odredite datum i planirajte da je to prvi dan vašeg zdravijeg života!
 • Potražite podršku vaših bližnjih! Bez podrške okoline proces ostavljanja cigareta je mnogo teži! Uz razgovor i podsticaj vaše okoline biće vam lakše da ostavite ovu štetnu naviku i pružite vašoj bebi šansu za pravilan rast i razvoj!
 • Savetujte se sa lekarima! Prvo poslušajte šta savetuje vaš lekar u vezi prestanka pušenja odnosno metode. Ovo je važno jer postoje neki suplementi nikotina koji mogu da olakšaju ovaj proces, ali nisu svi dozvoljeni za korišćenje u toku trudnoće! Niže u tekstu ćemo se detaljno pozabaviti ovim pitanjem, pa nastavite da čitate!
 • Naoružajte se strpljenjem, voljom i ponavljajte sebi da je to za viši cilj – za zdravlje vaše bebe! I ne odustajte!

Znamo da ovo sve zvuči kao prazna priča, ali verujte da nije. Kada isplanirate ostavljanje pušenja, imate podršku i pravi razlog, cigarete možete ostaviti istog momenta! Međutim tada se nameće pitanje koje mnogi spominju – da li nagli prestanak pušenja može biti štetan?

Nagli prestanak pušenja u trudnoći

 

Šta znači nagli prestanak pušenja? To je kada, na primer, saznate da ste trudni i od tog momenta više ne zapalite ni jednu cigaretu! I nemojte misliti da je to nemoguće, jer i te kako jeste!

Ipak, mnogi smatraju da to nije zdravo, ali nisu u pravu. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja vaša beba će dobijati čistiji kiseonik kroz vaše telo, a to dalje omogućava pravilan rast i razvoj i manje šanse za komplikacije! Samo 1 dan! Doduše, vi ćete osećati različite nuspojave “skidanja” sa nikotina.

Vrlo je izvesno da ćete osećati nervozu, razdražljivost, vrtoglavicu, depresiju, povećanu glad, smanjenu koncentraciju i neverovatnu želju za cigaretom.

Međutim stres od odvikavanja ne ostavlja posledice ni na plod ni na vas.

 • Nakon nedelju dana ćete osećati olakšanje, vrtoglavice će se smanjiti kao i druge neprijatnosti.
 • Nakon 2 nedelje gotovo više uopšte nećete osećati tegobe prestanka pušenja, osim povremene želje da zapalite cigaretu.

Vrtoglavica koju ćete osećati nakon prestanka pušenja je uzrokovana povećanom količinom kiseonika koja stiže u vaš krvotok. Normalnom funkcijom krvnih sudova koji se ne sužavaju kao kada konzumirate cigarete, vaše telo dobija dovoljnu količinu kiseonika. Ne postoje dokazane posledice od naglog prestanka pušenja, ali svakako da postoje benefiti!

Postepeno odvikavanje od pušenja

 

Možda vas nagli i trenutni prestanak pušenja plaši, ali znajte da postoji i ovaj način gde cigarete ostavljate postepeno.

Postepen prestanak konzumacije cigareta izgleda tako što svaki dan koristite sve manje cigareta dok ne dođete do toga ne uzmete ni jednu.

Ova metoda mnogo lakše pada na ono psihološkom nivou jer se vi privikavate na to da imate granicu. Na kraju je ta granica u stvari podsticaj da ne zapalite ni jednu cigaretu. Za ovu metodu vam je potrebno planiranje i čelična volja, kao i za nagli prestanak pušenja.

Ne postoje razlozi koji govore da je ova metoda opasna ili bolja od gore pomenute metode, samo duže traje.

Zapravo stres koji proživljava telo zbog prestanka pušenja će jednako imati i oni koji samo ostave cigarete i oni koji postepeno ostavljaju pušenje. Razlog u tome što i samo 1 i 10 cigareta imaju isti uticaj na telo. Odnosno u ovoj situaciji se ne može voditi onom “jedna kao ni jedna” jer svaki dim šteti bebi a i vama.

Psihološki aspekti pušenja u trudnoći

 

Pušenje u trudnoći nije samo fizička zavisnost od nikotina; to je složen psihološki izazov isprepleten sa emocionalnim i socijalnim faktorima.

Trudnice koje pokušavaju da prestanu sa pušenjem često se suočavaju sa povećanim nivoom stresa, anksioznosti i depresije, što može biti posledica hormonalnih promena tokom trudnoće, kao i pritiska da se odgovori na zdravstvene potrebe nerođenog deteta. Osećaj gubitka kontrole i smanjene samopouzdanja može dodatno otežati prestanak pušenja, jer cigarete mogu služiti kao oblik samoumirenja ili način za upravljanje stresom.

Podrška je ključna u ovom procesu, ali žene koje puše se mogu suočiti sa osudom ili nedostatkom razumevanja od strane partnera, porodice i prijatelja, što može dovesti do osećaja izolacije. Takođe, trudnice koje su pušači često se bore sa krivicom i sramotom zbog potencijalne štete koju njihova zavisnost može naneti njihovom detetu, što može dodatno pogoršati psihološko stanje.

Kognitivno-bihevioralna terapija i druge strategije za upravljanje stresom mogu biti korisne u prevazilaženju ovih izazova.

U svakom slučaju ako je ovo metoda za koju ste se odlučili potrudite se da traje što kraće, da imate podršku i jaku volju! Mislite o svojoj bebi i o tome da svaki dim cigarete koji vi udahnete njoj povećava šanse za razvoj problema!

Pušenje elektronskih cigareta u trudnoći?

 

Da li su elektronske cigarete ili takozvani vipe-ovi sigurniji ili zdraviji za vas i bebu?

Elektronske cigarete rade na principu pare, i zagrevanja ali ne i sagorevanja materija koje se inače nalaze i u cigaretama. Međutim, dobra strana je što za razliku od cigareta elektronske sprave za pušenje nemaju emisiju carbon monoksida niti ostatke u vidu katrana. Postoje studije koje ukazuju na to da su elektronske cigarete štetne u mnogo manjoj meri nego redovne duvanske cigarete.

Ipak, to ne znači da su one potpuno bezopasne.

Što se trudnoće i razvoja ploda ali i zdravlja uopšte tiče bilo koja vrsta dima i bilo koja količina nikotina je štetna.

Neki smatraju da su ukusi tečnosti koje se koriste za elektronske cigarete posebno štetni, međutim još uvek nema dovoljno dokaza za to.

Pušači koji pokušavaju da ostave cigarete često prvo prelaze na elektronske verzije, zatim smanjuju doze nikotina, a zatim prestaju u potpunosti. To može da bude jedna od opcija za razmatranje.

Možda je vipe ili električna cigara sigurnija opcija, ali ako ste u mogućnosti ostavite cigarete u potpunosti!

Pasivno pušenje u trudnoći

 

Šta je pasivno pušenje uopšte?

To je kada vi sami niste pušač ali se konstantno nalazite u prostoru u kojem se puši, i udišete dim koji je derivat pušenja. Tako ste vi zapravo pasivni pušač koji i dalje udiše štetne materije iz duvanskog dima.

 

pušenje u trudnoći

 

U trudnoći to može da bude opasno, i za trudnicu i za plod. Bebe mogu da se sporije razvijaju, da po rođenju imaju manju kilažu ali i veće šanse za respiratorne probleme.

Ako beba nakon rođenja odrasta u okolini punoj duvanskog dima ima veće šanse za razvoj bolesti poput astme, bronhitisa, ali i ekcema.

Pasivno pušenje je takođe vrlo štetno, i ako postoje mogućnosti da ne budete u takvoj okolini, iskoristite ih.

Izbegavanje pasivnog pušenja je ključno za očuvanje zdravlja trudnice i njenog nerođenog deteta. Evo nekoliko praktičnih saveta kako možete smanjiti ili eliminisati izloženost duvanskom dimu:

 1. Edukacija okoline: Probajte da informišete porodicu, prijatelje i kolege o važnosti izbegavanja pušenja u njihovoj blizini. Objasnite im rizike pasivnog pušenja za razvoj ploda i zatražite njihovu podršku.
 2. Zabranite pušenje u domu i automobilu: Uvedite pravilo da se u vašem domu i automobilu ne puši. To ne samo da štiti vas od pasivnog pušenja, već i druge članove domaćinstva, uključujući decu.
 3. Izbegavajte javna mesta gde se puši: Iako je pušenje u mnogim zemljama zabranjeno u zatvorenim javnim prostorima, uvek se informišite i izbegavajte restorane, barove ili druge prostore gde je pušenje dozvoljeno.
 4. Koristite pročišćivače vazduha: Pročišćivači vazduha sa HEPA filterima mogu pomoći u uklanjanju čestica duvanskog dima iz vazduha u vašem domu.
 5. Ventilacija: Redovno provetravajte prostorije u kojima boravite kako biste smanjili koncentraciju štetnih materija iz duvanskog dima.
 6. Podrška za prestanak pušenja: Ako živite sa nekim ko puši, ohrabrite ga da potraži pomoć za prestanak pušenja. Postoje brojni resursi i programi koji mogu pomoći pušačima da se oslobode ove navike.
 7. Praktikujte zdrave životne navike: Održavanje zdravog načina života, uključujući pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, može pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju negativnih efekata pasivnog pušenja.
 8. Profesionalna pomoć: Ako radtena mestu gde ste izoženi duvanskom dimu, trebalo bi da razgovarate sa svojim poslodavcem o mogućnostima za smanjenje izloženosti ili premeštaj na bezdimno radno mesto.

Razgovarajte sa ukućanima, neka promene mesto za pušenje ili još bolje prestanu sa ovom navikom. Posebno ako ste trudnica koja ostavlja cigarete. Ovakvo okruženje može negativno da utiče na vašu odluku da prestanete da pušite! Ako bi i vi i vaš partner ostavili cigarete u isto vreme bili bi jedno drugom podrška i uspeli bi da prevaziđete ovu situaciju lakše!

Ako uspete u tome, najbolje je da se ovoj navici više i ne vraćate nakon trudnoće, jer pasivno pušenje je jako loše i za decu. Pogledajte ovaj video Dr Svetlane Pilar i shvatićete zašto, a i zapratite profil za više korisnih saveta o bebama i deci i njihovom zdravom odrastanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

 

Dozvoljen broj cigareta u trudnoći

 

Možda ste čuli da je u trudnoći ponekada dozvoljeno da iskoristite 5 cigareta, ili možda 10. Međutim to nije tačno!

Ni jedna cigareta nije dozvoljena u trudnoći, ali niko vam ih ne može zabraniti.

Vaš je izbor da li žete zapaliti 1 ili 2 ili potrošiti celu paklicu od 20 komada.

U svakom slučaju, što manje to bolje, ali čak i 1 cigareta deluje na vaše krvne sudove, smanjuje kiseonik u krvi, utiče na vaše disajne puteve i prenosi se na bebu. 

Ako za smanjivanje ili prestanak pušenja izaberete metodu postepenog smanjivanja količine cigareta, onda je u redu da napravite plan sa određenom količinom cigareta u toku dana. Tako prvi dan na primer iskoristite 8, drugi dan 6, treći dan 4 i tako redom dok ne prođe par dana bez i jedne cigare. Nakon toga se potrudite da više ne zapalite ni jednu cigaretu barem do kraja trudnoće i perioda dojenja.

Light cigarete u trudnoći

 

Druga česta zabluda u vezi pušenja u trudnoći jeste da su light cigarete sigurnija varijanta. To nikako nije slučaj. Prvenstveno zbog toga što ćete vi kao pušač podsvesno naći načine da zadovoljite svoje potrebe.

Light cigarete sadrže manje količine nikotina, ali i dalje sadrže baš sve loše hemikalije, svih 4000 koje smo spominjali.

Iako su sa manje nikotina, vi ćete možda skratiti filter, zapaliti koju više, nesvesno ćete pokušavati da nadoknadite količinu koja vam je potrebna. Takođe, količina katrana koja nastaje sagorevanjem i karbon monoksida koji su najveći nosioci štetnih dejstava je ista i u light i u redovnim varijantama.

Koje god cigarete da konzumirate, ni jedne nisu dobra opcija, i ne postoji dozvoljen broj komada na dan, ali što manje to bolje!

Gojenje nakon prestanka pušenja

 

Sigurno ste čuli da osobe koje ostave cigare nabace koji kilogram viška, i to je tačno! Usled nedostatka zanimacije, manjka nikotina i viška nervoze, pušači na odvikavanju počinju da jedu. Obično je to visoko kalorična hrana ili veća količina grickalica kad god im na pamet padne cigareta. Nikotin takođe ubrzava metabolizam, pa kada se pušači odviknu od njega metabolizam se znatno uspori.

Ipak, do perioda kada cigareta postaje samo neka želja iz prikrajka uma, ne bi trebali da se ugoje više od 5 kg. Što i nije tako strašno, ali ipak, nije ni poželjno. Pogotovo u trudnoći kada je gojenje ionako aktuelno a gojaznost može biti opasna.

Postoje metode kojima se ova pojava gojenja usled prestanka pušenja može smanjiti. Prvo se obezbedite zdravim nisko kaloričnim grickalicama poput kokica ili iseckanog povrća. Obogatite ishranu crvenim mesom i zelenim povrćem, jer oni će napuniti telo vitaminima i nutrijentima i neće opteretiti metabolizam koji se usporava. Vlaknasta hrana takođe pomaže da sistem za varenje ostane aktivan, a sprečava i zatvor u trudnoći. Šarenolika ishrana za trudnice svakako može pomoći u tome da ostavite cigarete ali ne nabacite previše kilograma u tom procesu!

Imajte na umu u ovo – prekomerna gojaznost dovodi do povećanja stomaka i preko one veličine koja je izazvana rastom bebe. Time su šanse za nastanak strija povećane. Da ih zaustavite, najbolje je da povedete računa – kako o ishrani, tako i o nezi kože.

Aleksandra je za ovo drugo našla idealan način, bez štetnih sastojaka. Uspešno je sprečila strije i njena koža je odolela iskušenjima rastezanja. O čemu je reč? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Što se pušenja tiče, moguće je i ovaj scenario…

Gađenje na cigarete u toku trudnoće

 

Drugo stanje sa sobom nosi različite simptome a među njima su i mučnina i posebno izoštreno čulo mirisa i ukusa. Baš zato se nekada može javiti reakcija gađenja na cigarete i duvanski dim. Čak vam i kafa u trudnoći može postati vrlo odbojna, pa i neka hrana koju ste baš voleli.

No, gledajte sa vedrije strane.

 

 

Ukoliko ste pušač a trudni ste i javi vam se gađenje na cigarete to je najbolja moguća opcija koja vam se pruža. Tada će ostavljanje cigareta proteći lako i vaš problem će biti rešen za čas. Ukoliko je vaš partner pušač, a vama se ovaj miris gadi, moraćete da pronađete najbolje rešenje zajedničkim snagama. Možda da on ostavi cigarete ili smanji, da se pušenje ne obavlja u prostorijama u kojima boravite ali to je sve stvar vašeg dogovora.

Pored gađenja cigarete i duvanski dim mogu uticati na pojavu glavobolje u trudnoći. Ovo je posebno čest slučaj za trudnice koje su pušači. Na ovaj način im telo javlja da ne prima dovoljnu količinu kiseonika kroz krv koji se svakako prenosi i na bebu. To dalje znači da bi prestanak pušenja bio najbolja opcija, ili makar smanjivanje na najmanju moguću meru. Glavobolja se može javiti i kao simptom odvikavanja kada prestajete da pušite, ali se ona gubi i prestaje nakon svega par dana.

Pušenje u blizanačkoj trudnoći

 

Spomenuli smo da bebe iz trudnoća u kojima su majke pušači često imaju manju porođajnu kilažu, veće šanse za prevremeni porođaj i respiratorne probleme. Kada je blizanačka trudnoća u pitanju ovi rizici su još veći. Razlog je što višeplodne trudnoće inače rezultiraju nešto sitnijim bebama, i često se porođaj desi nešto ranije od 40. nedelja. Svi rizici su duplirani kada je pušenje u pitanju.

Najčešći su slučajevi u kojima dolazi do prevremenog sazrevanja placente, što znači da će bebama razvoj biti smanjen jer sve nutrijente dobijaju upravo preko nje. Odlubljivanje zrele placente pre ulaska u termin je sledeća opasnost koja preti kada su trudnice pušači. To znači da porođaj mora da se obavi jer bebe više nemaju dotok kiseonika. Ovo sa sobom nosi i rizike od krvarenja pri porođaju, respiratornim distresima kod mališana ili većih oštećenja ukoliko su duže bile bez kiseonika. Ovo su sve rizici koji su vrlo realni i vrlo stvarni i povećani samo zbog zadovoljstva koje predstavlja cigareta.

Ukoliko imate priliku i mogućnost neka vam ove informacije budu podsticaj da ostavite cigarete u toku trudnoće i pružite i sebi i bebi zdrav novi početak! Neka “Rastimo zdravo” bude vaš slogan od samog starta.