čega se treba čuvati u ranoj trudnoći

Čega se treba čuvati u ranoj trudnoći

Da li znate da je prvi trimestar trudnoće vrlo značajan, a ujedno i rizičan? Zbog toga treba znati čega se treba čuvati u ranoj trudnoći. Evo informacija o tome.

Nije svejedno za kojim namirnicama ćete posegnuti i kakvim aktivnostima se baviti. Za vas smo pripremili detaljan vodič čega treba da se čuvate, a na vama je da budete odgovorne i da to primenite.

Čega se treba čuvati u ranoj trudnoći?

 

Pod ranom trudnoćom mislimo na prvi trimestar.

Ovaj period je vrlo značajan jer se razvijaju delovi tela kao i unutrašnji  organi bebe. Osim toga prva tri meseca sa sobom nose i najveći rizik od spontanog pobačaja. Zato se budućim mamama uvek savetuje da povedu puno računa o sebi kao i o tome šta će pojesti ili kojom aktivnosti se baviti.

Obzirom da čitate ovaj tekst verujemo da shvatate značaj ove teme. Zato u nastavku sledi lista stvari koje treba izbegavati tokom perioda rane trudnoće.

Alkohol

 

Mnoge trudnice se pitaju da li je dozvoljeno popiti po koju čašu vina tokom trudnoće. Iako će mnogi na to reći da je dobro za krv i ko zna šta još, stručnjaci se sa tim ne slažu.

Lekari ipak savetuju da se alkohol u potpunosti izbegava tokom trudnoće.

Posebno u prva tri meseca, jer alkohol povećava rizik od spontanog pobačaja, kao i od rođenja mrtve bebe. Čak i da ne dođe do najfatalnijeg ishoda, posledice se mogu odraziti na razvoj bebinog mozga, što tokom bebinog  života može negativno  uticati na mnoge kognitivne kao i intelektualne sposobnosti.

Važno je spomenuti i fetalni alkoholni sindrom sa kojim se rađaju bebe čije majke često konzumiraju alkohol tokom trudnoće. Posledice ovog sindroma ogledaju se na intelektualnom planu, problemima sa srcem, kao i  deformitetima lica.

Možda neke reči niste ni razumeli, ali verujemo da vam zvuče zastrašujuće. Verujte da i jesu u realnosti, zato zaboravite na alkohol i pružite svojoj bebi šansu za zdrav razvoj.

Dijeta

 

Mnoge buduće mame zastrašuje pomisao da će se jako ugojiti tokom trudnoće i da će im to u potpunosti izmeniti fizički izgled.

E pa, drage buduće mame, neminovno je da ćete tokom devet meseci dobiti barem 8-10kg, a vrlo često bude i više u zavisnosti od vaše samodiscipline. Međutim nemojte preterivati vođeni ovim strahom i držati dijete koje nisu preporučene od strane nutricioniste.

 

 

Imajte na umu da je vama i vašoj bebi tokom ovih devet meseci potrebna ishrana koja je pre svega zdrava, izbalansirana, raznovrsna, hranljiva i puna vitamina i hranljivih nutrijenata.

Ukoliko se odlučite za neku neproverenu dijetu i izbacite važne namirnice iz ishrane, to može ostaviti posledice na vaše fizičko zdravlje i recimo dovesti do anemije u trudnoći.

Da ne bi otišle u ovu krajnost, konsultujte se sa nutricionistom oko režima ishrane i planirajte obroke tako da zadovoljite sve potrebe, a da se ujedno ne gojite previše.

Suviše kafe

 

Ne funkcionišete bez jutarnje kafe? Može li barem ta jedna šoljica tokom prvog trimestra? Hajde da saznamo.

Dobra vest je da može! Tačnije, preporučena dnevna doza kafe tokom trudnoće iznosi 200mg odnosno dve standardne šoljice za kafu.

Razlog za ovu preporuku leži u tome što velike količine kofeina mogu dovesti do manje porođajne težine bebe.

Osim toga, kofein može ostaviti  i dugoročne posledice po bebinu zdravlje u vidu raznih hroničnih oboljenja.

To sigurno ne želite, pa bi zato bilo dobro da se držite samo ove jutarnje kafice i u njoj maksimalno uživate. Tokom ostatka dana pauze pravite uz neki prirodni voćni sok, a u obzir može doći i ona druga šoljica kafe, ali ne mora baš svaki dan. .

Pogrešna ishrana

 

Šta bi zapravo bila pogrešna ishrana? Pa ona koja nije prava i poželjna. Pogađate, mislimo  na brzu, masnu, prženu hranu. Onu hranu koja vas baš, ali baš zasiti, a zapravo vam ne da ništa dobro i hranljivo.

Trudnice često imaju napade gladi pa posegnu baš za tom brzom hranom koja se može kupiti na svakom ćošku, a ona je pogrešna. Daće vam ona osećaj sitosti, ali tu nema hranljivih momenata, nema puno proteina, vitamina i minerala.

Kozmetika sa štetnim sastojcima

 

Nije svejedno na koji način se negujete tokom trudnoće. Trebalo bi da vodite računa o sastavu svakog kozmetičkog preparata i da ga pažljivo čitate. Štetni sastojci poput parabena, sulfata, farbi i ostalih, više ne dolaze u obzir.

Najbolji i najbezbedniji način da se negujete sada se nalazi u prirodnim preparatima.

Aleksandra je to shvatila i uverila se u efikasnost prirodne kozmetike za trudnice. Strijama je stala na put, a koža joj je i dalje zdrava i negovana. Saznajte i vi kako je to učinila, klikom na link u nastavku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

 

Neoprano voće i povrće

 

Nažalost moramo biti svesni da živimo u zagađenoj sredini. Čak i kada kupite ili uzgajate organske proizvode i tada je poželjno da ih dobro operete jer ne znate sa čime su došli u kontakt.

 

šta izbegavati u ranoj trudnoći

 

Dobro pranje pa čak i ljuštenje kore, pogotovo se odnosi na prskane proizvode jer tragovi pesticida ostaju, unose se u organizam, pa dospevaju i do bebe.

Prošla su ona vremena kada se voće ubralo na ulici i odmah pojelo. Kada ste trudni na tu opciju bi trebalo da zaboravite i da uvek konzumirate ono što je dobro oprano, a samim tim i bezbedno.

Nepasterizovano mleko, sir ili voćni sok

 

Ukoliko volite da pijete sveže mleko koje nije ni na koji način termički obrađivano, tokom drugog stanja bi trebalo da promenite tu naviku.

Nepasterizovani proizvodi mogu u sebi sadržati bakterije kao što su Salmonela, Listerija i mnoge druge manje poznate.

Ove bakterije nažalost mogu dovesti do fatalnog ishoda,  zato spomenute namirnice konzumirajte samo u pasterizovanom obliku jer se ovim postupkom eliminšu štetne bakterije i supstance iz mleka i voća.

Cigarete

 

O štetnosti cigareta suvišno je govoriti. Sigurno znate jako puno o tome kada je čovekovo zdravlje u pitanju. Međutim važno je spomenuti kako one utiču na bebu koja je u razvoju.

Verovatno pretpostavljate da utiču vrlo negativno. Tako je. Cigarete nemaju apsolutno nikakvo pozitivno dejstvo na trudnoću. Naprotiv, mogu dovesti do raznih defekata kada je razvoj bebe u pitanju, između ostalih osvrnućemo se na oštećenje bebinog mozga i pluća.

Malo li je?

Tu je naravno i niska porođajna težina bebe kao i brojne zdravstvene posledice koje mališane mogu sačekati čak i nakon nekog vremena od rođenja, a posledica su izloženosti duvanskom dimu tokom trudnoće.

Narkotici

 

Nadamo se da je mali broj onih trudnica koje vole konzumirati narkotike u rekreativne svrhe. Ukoliko spadate u tu grupu, onda obavezno pročitajte ovaj odeljak teksta.

Sve što je droga ili narkotik poput marihuane, kokaina, heroina, amfetamina treba biti zaboravljeno tokom trudnoće. Ukoliko ste fizički zavisni od ovih droga to nije lako i zahteva ozbiljan vid lečenja i odvikavanja.

Međutim rekreativcima preporučujemo da nađu zdraviji vid rekreacije i opuštanja, jer narkotici štete kako zdravlju trudnice tako i zdravlju bebe.

Pojedini lekovi i suplementi

 

Tokom drugog stanja nije svejedno koje ćete lekove popiti kada vas boli glava ili imate temperaturu. O ozbiljnijim situacijama da i ne govorimo.

Svaki lek, pa nek je i vitamin,  mora biti prepisan od strane lekara u tačno određenim dozama koje treba da se poštuju.

Nije svaki lek bezbedan za bebu i za trudnicu. Mnoge vrste ostavljaju posledice po detetov razvoj kao i  zdravstveno stanje, pogotovo ako se zloupotrebljavaju u velikim količinama.

Sve što vi popijete od lekova, kroz vaš krvotok i placentu dospeva do bebe. Dakle ne pijete samo vi taj lek, već i beba, a za nju nije svaki poželjan. Na listi nepoželjnih lekova našao se aspirin, Ibuprofen, lekovi za smirenje, lekovi za cistične akne, lekovi za lečenje pojedinih psihičkih poremećaja i mnogi drugi.

Preterano gojenje

 

Spomenuli smo da dijeta nikako nije poželjna u trudnoći. Međutim nije poželjna ni druga krajnost, a to su obroci za dvoje, kojima se mnoge mame pravdaju za pojedenu količinu hrane.

Šalu na stranu, ali nema potrebe jesti za dvoje. Bebi je dovoljno to što pojedete u jednoj normalnoj porciji.

 

 

Jako je važno da pratite svoj tok gojenja i dobijanja kilograma tokom trudnoće. Postoji tačna preporuka koliki broj kilograma je poželjan, a kada je previše.

Preteranim gojenjem u trudnoći povećavate šansu da vaša beba u budućnosti ima problema sa gojaznošću. Osim toga povećavate rizik za nastanak gestacijskog dijabetesa, problema sa krvnim pritiskom i povećavate rizik za komplikacije tokom porođaja.

Zato je jako važno voditi računa o ishrani i jesti umerene, ali hranljive obroke.

Sirova hrana

 

Da li ste nekada uopšte i razmišljali o potencijalnim opasnostima koje vrebaju iz sirove hrane? Verujte nam na reč ima ih jako puno.

Pre svega pod sirovom hranom mislimo na sirovu ribu, sirova jaja ili nedovoljno kuvana jaja, a tu su i suhomesnati proizvodi.

Opasnosti koje vrebaju su zapravo bakterije poput Listerije, Salmonele, Toxoplazme. Ove bakterijske infekcije nisu nimalo naivne. Čak i kada trudnica nema nekih ozbiljnijih simptoma, beba može zadobiti ozbiljne zdravstevne posledice. Često su one povezane sa neurološkim problemima, epilepsijom, slepoćom i drugim nimalo lakim zdravstevnim posledicama.

Imajte na umu da su bakterijske infekcije veoma ozbiljna stvar i zato se ovih nekoliko meseci suzdržite od sirovih specijaliteta.

Neka svaki vaš obrok bude dobro termički obrađen. Tako ćete biti sigurni da jedete bezbednu hranu koja će imati samo pozitivne efekte po vaš i bebin organizam.

Aktivnosti koje treba izbegavati

 

Da li možete za sebe reći da ste osoba od akcije? Volite da ste aktivni, da šetate, vežbate, upražnjavate zanimljive aktivnosti?

Ako je tako, onda je ovaj odeljak teksta odličan način da saznate sa kojim aktivnostima treba usporiti ili u potpunosti prestati dok ste u prvom trimestru trudnoće.

Veoma intenzivne treninge i naporne vežbe

 

Ukoliko ste do sada redovno trenirali, vreme je da sa konsultujete sa profesionalcima koje vežbe treba da izbegavate tokom treninga. Najčešće su to vežbe koje izuzetno zamaraju, vežbe stomačnih mišića, kao i sve one aktivnosti gde lako može doći do pada ili povređivanja u predelu stomaka.

Fizička aktivnost se preporučuje i  tokom trudnoće, ali bi ona trebala biti umerena i prilagođena svakoj trudnici posebno.

Rtg snimanja

 

Tokom rentgenskih snimanja korsite se X zraci. Iako je zračenje svedeno na minimalne količine, u prvom trimestru trudnoće se ono nimalo ne preporučuje. Zato se ove vrste snimanja praktikuju jedino u zaista hitnim i neophodnim situacijama, a manje hitne situacije kao što su recimo snimanja zuba mogu sačekati neko vreme, kada to neće negativno uticati na bebin razvoj.

Masaža i akupunktura

 

Iako su masaže veoma prijatne, a akupunkture korisne metode kako za lečenje tako i za opuštanje, tokom trudnoće sa njima treba biti oprezan. Možete i dalje odlaziti na masaže, ali samo na one koje su bezbedne tokom drugog stanja, a to znaju isključivo profesionalni maseri i fizioterapeuti. Što se tiče akupunkture i tu je važno otići kod iskusnog profesionalca koji će voditi računa o tačkama koje aktivira kako ne bi ugrozio trudnoću.

Putovanje avionom

 

Ukoliko se baš tokom prvog trimestra ukaže prilika da negde putujete avionom, prvo se posavetujte sa lekarom.

 

izbegavanje letenja u ranoj trudnoći

 

Nemojte sedati u avion na svoju ruku, jer su prve nedelje trudnoće veoma važne i rizične, a komplikacije dosta česte.

Izbegavajte visine i dubine

 

Mogli bi reći da ste na tlu najbezbednije tokom ovog perioda. Stručnjaci savetuju da se izbegavaju ekstremne visine, a  to su one iznad 2500m jer je tamo vazduh ređi. Nedostajaće vam kiseonika, a to se direktno odražava i na bebinu dobrobit i njenu snabdevenost kiseonikom. Planine i svež vazduh su naravno poželjne, ali ne idite u ekstrem.

Sa druge strane sigurno ima mama koje su ljubiteljke dubina i ronjenja. To nikako! Tokom ronjenja  se menja pritisak kojem ste izložene, a to za bebu i njen razvoj nikako nije preporučljivo.

Izbegavajte da vozite auto

 

Iako je teško zamisliti ovu mogućnost, stručnjaci savetuju da kada god je moguće, volan prepustite nekom drugom, a vi se smestite pozadi, vežite pojas i uživajte.

Ukoliko to ipak nije moguće onda vozite bezbedno.

  • Uvek budite udaljeni od volana barem 25cm.
  • Pojas namestite tako da ide ispod stomaka, a ne preko jer u slučaju sudara može doći do stezanja stomaka i povređivanja.
  • Gornji pojas stavite preko ramena i ne preterujte sa gasom.
  • Držite se preporučenog ograničenja brzine i neka bezbednost bude na prvom mestu.

Izbegavajte solarijum i sunčanje

 

Ova preporuka važi za sve ljude, a ne samo za trudnice. Međutim tokom drugog stanja zaista bi trebalo u potpunosti izbegavati solarijum i izlaganje štetnim zracima kao i ogromnoj količini toplote. Sunčevi zraci takođe nisu naši najbolji prijatelji već duže vreme i zato ih se treba kloniti i adekvatno od njih štititi.

Pročitajte: Da li je sunčanje u trudnoći bezbedno?

Izdržite ovu sezonu bez potpuno preplanulog tela, a kada se beba rodi moći ćete malo više da se posvetitie svom tenu. Mada vam savetujemo da i tada budete oprezne  i sačuvate zdravlje svoje kože.

Izbegavajte ekstremne aktivnosti i sportove

 

Bez obzira na vašu potrebu za adrenalinom probajte da se suzdržite od ekstremnih i opasnih sportova tokom trudnoće. Pod tim mislimo na sportove gde lako dolazi do povređivanja, gde se trenira pod raznim vremenskim uslovima i gde ste prosto izloženi riziku na svakom koraku.

Od rizičnih aktivnosti posebno bi izdvojili posete luna parkovima i vožnju na raznim spravama koje mogu uticati na pojavu mučnine i nastanak nekih povreda. Isto tako vam ne savetujemo ni vožnju rekvizitima kao što su motorne sanke ili vodeni skuteri sa kojih lako možete pasti i ugroziti svoju trudnoću. Držite se tla i sigurnijih  načina prevoza i avanture.

Nije vreme da počnete sa trčanjem

 

Trudnice često tokom drugog stanja započnu sa treniranjem kako se ne bi ugojile i kako bi ostale u formi. Sa trčanjem nikako nemojte započinjati ako do sada niste redovno trčale. Lako se možete povrediti obzirom da niste u kondiciji i da vaše telo nije naviklo na ovu aktivnost.

Trudnice koje redovno trče, mogu nastaviti sa ovom aktivnošću ukoliko lekar proceni da je bezbedno i ukoliko prilagode ritam i dužinu treninga trenutnom stanju.

Izbegavajte saune

 

Iako su saune veoma popularne, a kako kažu doprinose i zdravlju, tolika količina toplote nije preporučljiva za trudnice. Naglo zagrevanje ne prija bebi i njenom razvoju, a može doći  i do dehidratacije.

Izbegavajte javne bazene

 

Koliko god da se vodi računa o kvalitetu vode na javnim bazenima, pojavu raznih bakterija je nemoguće sprečiti. Suzdržite se od kupanja na javnim kupalištima jer vam ova vrsta komplikacija zaista ne treba. Uostalom vreme sa prijateljima možete provesti i van vode, u nekoj hladovini sa čašom hladne limunade.

Nikako kada i tople kupke tokom prvog trimestra

 

Naravno da nema ništa lepše i opuštajuće od tople kupke nakon napornog dana, ali ne tokom prvih nedelja trudnoće. Čak i u kadi može doći do naglog zagrevanja, a to bebi i njenom razvoju nikako ne prija i može imati zaista negativnih posledica. Među njima je i spontani pobačaj čija se mogućnost u velikoj meri povećava ako praktikujete tople kupke.

Izbegavajte čišćenje posipa od mačaka

 

Da li znate da mačke mogu biti potencijalno opasne po  trudnice? Nažalost one mogu preneti mnoge bolesti i uticati na to da vas zaraze parazitima, njihove ogrebotine nisu nimalo naivne, a posebno brine mogućnost obolevanja od toksoplazmoze. To se najčešće dešava ako mačke nisu samo u kući već imaju mogućnost šetanja po dvorištu i ulici jer tako lakše i dođu u kontakt sa ovom bolešću koju prenesu na trudnicu.

Zato oprezno sa ovom vrstom kućnog ljubimca i posavetujte se sa svojim veterinarom kako da zaštitite mačku, a naravno i sebe i svoju bebu od potencijalnih opasnosti.

Sada kada znate čega se treba čuvati u ranoj trudnoći, nema razloga da to i ne učinite. Znamo da je teško odreći se nekih navika koje ste do sada upražnjavali. Uvek imajte na umu da je trudnoća privremena i da se nakon bebinog rođenja možete vratiti svojim omiljenim aktivnostima i navikama. Ko zna, možda shvatite da vam je bez nekih bolje, pa ih se zauvek i rešite.