sunčanje u trudnoći

Da li je sunčanje u trudnoći bezbedno?

Da li je sunčanje u trudnoći dozvoljeno ili je bolje da negujete svetliji ten u toku drugog stanja? Saznajte sve o ovoj temi na vreme.

Letnje vreme občno znači i sunčanje, letovanje, kratke haljine, putovanje, more i preplanuli ten.  Naravno, tamnija koža ne mora da se dobija samo sunčanjem u današnje vreme, tu su i kreme za samopotamnjivanje, solarijumi, lažni ten u spreju.Ipak, da li je to dozvoljeno  trudnoći?

Hajde da vidimo.

Da li je bezbedno sunčanje u trudnoći?

 

Sunčanje u trudnoći nije preporučljivo u većim količinama! Stručnjaci kažu da ni osobe koje nisu u drugom stanju ne bi trebale da se izlažu sunčevim zracima u dužim intervalima, a pogotovo one iz osetljivih grupa.

U ostljive grupe spadaju osobe sa različitim oboljenjima (srčani bolesnici, varijacije pritiska, nefrološki problemi, onkološki…), akutnim stanjima kože, pa i trudnice i deca.

U današnje vreme štetna zračenja su na nezavidno visokom nivou i mogu biti negativnih dejstava i za potpuno zdrave osobe. Zato je važno na sunčanje poći spreman, naoružan kremama sa zaštitnim faktorom i u određeno vreme dana kada je zračenje na minimumu. 

Ipak, ne dajte da vas ovo u potpunosti obeshrabri!

Sunce jeste izvor života i prija nam. Toplota sunca opušta zglobove i tetive, smanjuje napetost. Sunčevi zraci doprinose vašem zdravlju, pomažu produkciju vitamina D, utiču i na cirkulaciju i bolje raspoloženje. Samo izaberite pravi način za boravak na suncu i sve će biti ok. Sunčajte se razumno i nemojte preterivati da ne biste zaradili opekotine, ali i druge probleme.Zato pročitajte ceo tekst da saznate kako da to izvedete!

Sunčanje u ranoj trudnoći

 

Rana trudnoća je, kako se smatra malo rizičnija i sve trudnice se malo više čuvaju u prvom tromesečju. Ipak, što se sunčanja tiče ima par opštih pravila koja treba poštovati.

 • Prvo pravilo a možda i najvažnije je da izbegavate direktno sunce i pretopljavanje! Pretopljavanje u prvim nedeljama i mesecima trudnoće može da uzrokuje probleme sa razvojem neuralne cevi kod ploda. Zato izbegavajte direktno sunce i rashlađujte se.
 • Drugo pravilo je uzimanje folne kiseline! Povećana radijacija iz sunčevih zraka može da utiče na apsorpciju folne kiseline, a to želite da izbegnete. U trudnoći, posebno u prvim nedeljama je važno redovno unositi ovu kiselinu, jer sprečava razvojne probleme u nervnom sistemu ploda. Zato redovno uzimajte prenatalne vitamine i folnu kiselinu u dogovoru sa lekarom!
 • Izbegavajte vreme za sunčanje kada su zračenje i vrućina najveći između 11h i 15h! Znači da su za boravak na suncu najbolji izbor rani jutarnji časovi i poslepodnevno sunčanje (posle 16h). Ipak i tada treba biti u nekom šarenom hladu, jer i tu se lako pocrni, a opet ste skriveni od direktnog sunca!
 • Dupla doza kreme za sunčanje. Krema koja sadrži zaštitni faktor je obavezna, a u trudnoći su preporučljive i jače doze odnosno deblji slojevi. Neka imaju SPF 50 i neka to budu preparati bez nano čestica parabena.

 

 

Ovo su osnovna pravila za sunčanje u ranoj trudnoći, ali šta je sa poodmaklim mesecima drugog stanja?

Sunčanje u kasnoj trudnoći

 

Trudnoća koja je dobrano zagazila u drugi i treći semestar znači da vam vrućine verovatno i neće prijati mnogo. U 6. mesecu trudnoće na primer, kada je i stomak poprilično vidljiv i težak, naleti vrućine mogu biti jedan od simptoma čak i kada nije vruće. Isto važi i za kasnije mesece drugog stanja a tome su uzrok hormoni. To treba da je prvi znak da dodatno izlaganje suncu i toploti možda nije preporučljivo, ma koliko da volite tamnjenje kože na ovaj način.

 

sunčanje tokom drugog stanja

 

Ali, ako ipak želite da uhvatite malo sunčevih zraka onda se potrudite da pratite ove smernice:

 • Hidrirajte se što je više moguće! Pretopljavanje može dovesti do dehidracije i trudnice i ploda, a to nije nešto što želite da se desi. Zato povećajte unos tečnosti iako to može da znači povećane posete toaletu zbog ionako velikog pritiska na bešiku.
 • Budite u hladu i vodite računa o grudima! Zašto su grudi posebna stavka kada je sunčanje u trudnoći u pitanju? Znate da se u dojkama stvara majčino mleko koje će služiti za hranjenje vaše bebe nakon rođenja? To znači da su mlečne žlezde i kanali uveliko aktivni i sadrže neke male količine kolostruma. Sunčanje utiče na širenje mlečnih kanala, pogotovo u 8. ili 9. mesecu trudnoće. Tada se može desiti curenje mleka iz grudi ali i stvaranje upala u mlečnim kanalima. Te pojave su bolne i verujte da ne želite da ih doživite.
 • Često se rashlađujte kupanjem ili hladnim grckalicama i pićima. Malo rashlađenog voća ili kvašenje u hladnoj vodi nije loša opcija. Ipak, treba voditi računa da trudnica u kasnoj trudnoći ne bi trebala da provodi duže vreme u vodi, pogotovo u veštačkim bazenima jer su veliki izvor bakterija.
 • Zaštita od sunca u kremi se podrazumeva.

Najbolje je da se posavetujete sa lekarom da budete sigurni da se ne izlažete riziku.

Da li je bebi vruće u toku sunčanja?

 

Verujem da ste svi čuli neku od strašnih priča u kojima se u toku sunčanja beba pregreva, a kad je hladno beba smrzava. To nikako nije tačno već spada u one mitove i bapske priče u koje ne treba verovati.

Vaša beba inače boravi u toplom okruženju, jer je vaša telesna temperatura oko 36.5 stepeni. Ta temperatura je uvek ista (izuzev temperature usled prehlade) i ako je napolju minus i ako je jako toplo. Ipak, ne bi trebali da boravite na jakom suncu i izloženi visokim spoljnjim temperaturama jer možete izložiti sebe nepotrebnim problemima. Možete zaraditi opekotine od sunca, sunčanicu, dehidrataciju, a ako postoji mogućnost da se to izbegne, zašto je propustiti?

Kako se bezbedno sunčati u trudnoći?

 

Prenosimo vam neke od najboljih saveta za bezbedno sunčanje u toku trudnoće:

 • Uvek imajte pri ruci kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom! Najbolje one na prirodnoj bazi, na primer sa mineralima i zeolitom da bi izbegli i preterano mazanje lošim kozmetičkim sastojcima. Postoje posebne linije kozmetike za trudnice među kojima postoje i ovakve kreme!
 • Nosite veliki šešir i laganu, komotnu, svetlu odeću! Važno je da vam odeća bude komotna, lagana i da ne doprinosi grejanju, jer i onako ste na vrućini. Šešir glavu čuva i od stvaranja fleka na licu i od sunčanice, glavobolje pa i mučnine od sunca. Jako je važno da vam glava bude pokrivena.
 • Rashlađujete se često na sve moguće načine. Hoćete li popiti hladan napitak, pojesti nešto osvežavajuće, prskati se raspršivačem po licu ili kvasiti noge i telo – nije važno. Rahlađujte se redovno i dodatno hidrirajte!
 • Kako se u trudnoći otoci nogu mogu očekivati, nije loša ideja da pri sunčanju noge držite podignute ili u hladnoj vodi. Na taj način ćete sprečiti dodatne otoke i zadržavanje vode u i onako opterećenim zglobovima.
 • Birajte mesta sa hladovinom! Izbegavajte boravak na suncu već birajte hlad. Svakako ćete se osunčati, a izbećićete potencijalne probleme!
 • Ako se sklanjate u objekat koji je kimatizovan nakon boravka na suncu, prvo se pilagodite temperaturi. Ulazak iz toplog u hladno ili obrnuto, može biti vrlo opasno i uzrokovati nesvesticu ili mučninu!
 • Ne ustajte naglo.  Nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavice usled proširenja krvnih sudova na suncu i toploti.

Krema za sunčanje u trudnoći

 

Da li je svaka krema za sunčanje bezbedna u trudnoći?

Stručnjaci kažu da jeste, jer su one u principu nužne za zaštitu, a jako je malo onih na prirodnoj bazi koje sadrže minimum štetnih materija. Takođe se preporučuju kreme sa visokim zaštitinim faktorom.

Možda su najbolji izbor za trudnice zapravo bebi i dečije kreme sa Spf faktorom od 30 do 50.

Posebno se preporučuju kreme koje su na bazi minerala poput cinkove kreme za sunčanje ili one koje sadrže prirodna ulja sa velikim zaštitnim faktorima. Takva su na primer suncukretovo i kokosovo ulje, zatim sa ekstrakt leontopodiuma ili runolista.

U svakom slučaju, koja god krema za sunčanje da je vaš izbor, neka bude sa višim zaštitnim faktorom i nanosite je češće i u debljem sloju.

 

kako se sunčati u trudnoći

 

Posebnu pažnju obratite ako su vam se pojavile strije u trudnoći. Koža koja je već osetljiva od pucanja i iritacija koje sa sobom nose strije, može burnije reagovati na sunčanje. Zato se dobro namažite kvalitetnim kremama i zaštitite svoje telo!

Naravno, bitno je i da koristite kreme protiv strija, jer sunčanje isušuje kožu. Takva koža onda je manje elastična i šanse za nastanak strija su veće.  I ovde je bitno da vodite računa o tome čime se negujete. Neka to bude neko bezbedno i hipolaergeno sredstvo, kao ovo koje je našla Aleksandra. Ona je oduševljena jer je sasvim sprečila strije, a nije bilo teško. Ukradite i vi njen trik. O čemu je reč, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

 

Opekotine od sunca u trudnoći

 

Opekotine od sunca nisu u opšte naivna stvar. Opekotine ovog tipa mogu ići i do 3. stepena sa velikim plikovima i ranama koje su strašno bolne i moraju se tretirati u bolničkom okruženju.

Da bi izbegli ovakve pojave boravite u hladu, sa debelim slojem kreme i izbegavate sunčanje u periodu izmešu 11 i 16h!

Ako se opekotine ipak jave na vašoj koži, važno je da reagujete odmah. Ukoliko je to samo crvenilo i peckanje na koži, namažite se aloe vera gelom koji hladi i regeneriše kožu. Može da posluži i kantarionovo ulje ( ali samo uveče jer koža postaje osetljiva na sunce)  kao i jekoderm krema. Hladan jogurt sigurno neće odmoći, ali ako primetite i povišenje temperature obavezno posetite lekara.

U slučaju pojave plikova, istog momenta idite kod lekara i potražite stručnu pomoć. Plikovi se lako mogu inficirati a to želite da izbegnete i kada niste u drugom stanju, a pogotovo tada!

Fleke na licu od sunčanja u trudnoći

 

Poseban razlog za izbegavanje direktnog sunca i sunčanja jesu problemi sa pigmentacijom koji se mogu javiti u trudnoći. Kod nekih žena se usled hormonskih promena mogu javiti fleke tamne kože, odnosno kloasma.

Kloasma je pojava gde se pojačava pigmentacija nekih delova tela ( a pod uticajem hormona) , najčešće bradavica, stomaka i lica. Da bi ih izbegli i smanjili trebali bi da izbegavate direktan boravak na suncu!

Možete primetiti i fleke na nausnicama usled boravka na suncu, kao i na različitim neočekivanim delovima tela. Nekada se mogu javiti fleke na čelu, oko nosa, vratu, kolenima. Ovakve fleke se javljaju jer se melanociti na tom mestu poremete, a sunce ih dodatno izrazi. Ove ćelije služe za stvaranje pigmenta i kada ih trudnički hormoni malo izmene one počnu da stvaraju više ćelija nego što treba pa tu nastaju fleke. Sunce ih dodatno ističe, a vama to sve više smeta. Zato je šešir odlična preventiva za ove pojave kao i dobra krema za sunčanje za lice.

Na žalost neke od fleka na licu se javljaju i bez uticaja sunca, ali se uglavnom povuku nakon porođaja!

Sunčanica u trudnoći

 

Neki stručnjaci smatraju da su sunčanica i dehidratacija usko povezani sa prevremenim porođajem. Zapravo kako se navodi u jednoj studiji , trudnice mnogo lakše mogu da dožive dehidrataciju organizma i sunčanicu a to može biti okidač za prevremeni porođaj. Zato je izuzetno važno da pratite savete za bezbedno sunčanje i stalno unosite tečnosti u organizam!

Sunčanica se odlikuje određenim simptomima poput vrtoglavice, povišene temperature, glavobolje i mučnine sa povraćanjem! Ako sumnjate da bi mogli da imate sunčanicu ili toplotni udar, odmah se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu gde će vas uputiti u to šta i kako dalje!

Solarijum u trudnoći

 

Taj kontraverzni solarijum i sve te loše priče koje kruže oko “kvarcanja” nisu samo prazne priče, a to kažu i svetski stručnjaci! Naime, UV lampe koje se koriste u solarijumu isijavaju samo i isključivo ultra ljubičaste zrake koji su u velikoj količini štetni! Izazivaju melanom (karcinom kože) pregrevanje tela, dehidrataciju, prevremeno starenje kože, štete očima a neki smatraju i kardiovaskularnom i cirkulatornom sistemu. I to kod svih osoba koje ga koriste, bile one trudnice ili ne. Poseban rizik kod trudnica je u tome što lakše dolazi do dehidratacije, pregrevanje tela i stvaranja kontrakcije ali i oštećenja u razvoju u ranoj trudnoći.

Solarijum nije dobra opcija za trudnice u bilo kojoj fazi trudnoće, jer nosi sa sobom više rizika nego prednosti (ako ih uopšte i ima)!

Osim ovih ozbiljnih rizika od korišćenja solarijuma u trudnoći, tu su i ovi koji nisu tako ozbiljni. Koža trudnice može biti drugačija od one koju je imala pre trudnoće. Zbog delovanja hormona često se desi da buduća mama razvije alergije koje nije do tada imala. Jedna od najčešćih je alergija na sunce i uv zrake, kada se javlja osip po celom telu koji svrbi i pecka.

 

 

Takođe solarijum može uticati na pojavu “trudničke kacige” odnosno fleka na licu koje se javljaju na čelu, nosu i jagodicama pa izgledate kao da nosite masku. Srećom ove pojave bi trebale da nestanu nakon porođaja. Ipak, smatramo da sve ovo nije vredno rizika za malo tamniji ten!

Kreme za samopotamnjivanje i sprejevi za ten u trudnoći

 

Iako mnoge žene smatraju da je za trudnice najbolja opcija upravo krema za samopotamnjivanje, to možda ipak nije slučaj. Kreme za samopotamnjivanje sadrže posebnu supstancu DHA. Ova materija je zaravo šećer koji izaziva reakciju u koži da bi ona promenila svoj i prihvatila veštački pigment.

Nije dokazano da ove kreme mogu uzrokovati neke razvojne probleme kod fetusa ali nije dokazano ni da ne mogu!

Uvek imajte na umu da vaša koža sve upija i da se te materije šire po celom organizmu. Neke kozmetičke preparate sa jakim intenzivnim mirisom vaša beba može da oseti kroz plodovu vodu! Zašto onda rizikovati sa kremama koje definitivno imaju uticaje na stanje vaše kože? Ipak, ako je to vaš izbor onda se posvetite proučavanju deklaracije i posavetujte se stručnim licem pre upotrebe!

Ten u spreju ili lažni ten koji se nanosi u kozmetičkim salonima je slična stvar. Zapravo, smatra se da je situacija gora, jer u toku nanošenja vi taj sprej i udišete. On sadrži i do 15% više DHA materije, što svakako ne može biti plus ovoj situaciji.

Sunčanje u trudnoći – iskustva

 

Da li se onda sunčati ili ne? Kakva su iskustva?

Pitali smo neke žene i evo šta smo sumirali na kraju.

Trudnice koje su se sunčale u trudnoći ističu kako većih problema nije bilo! One su se trudile da budu u hladu, da ne borave na suncu duže od 20 minuta i redovno su se hidrirale. Postoji par njih koje su iskusile crvenilo na ramenima ali i alergiju na sunce. Zato su sunce u buduće izbegavale i nosile su komotnu odeću svetlih boja da spreče dodatne probleme na koži.

Da zaključimo – boravak na suncu je ok u drugom stanju. Besomučno prženje zarad tamnog tena – ne baš!

Izvori:

https://therightparent.com/sunbathing-in-pregnant/

https://www.mustelausa.com/blogs/mustela-mag/sunbathing-while-pregnant-here-s-what-you-need-to-know

https://www.madeformums.com/pregnancy/is-it-safe-to-sunbathe-during-pregnancy/

https://www.verywellfamily.com/sunbathing-in-pregnancy