8 nedelja trudnoće

Vaša 8. nedelja trudnoće i šta se dešava u njoj

8. nedelja trudnoće je pred vama. Iako veoma sitna, vaša beba se razvija neverovatnom brzinom. Evo šta se dešava u ovom periodu.

Zato je važno da vodite računa o mnogim stvarima o kojima govorimo u nastavku teksta.

Kada počinje 8 nedelja trudnoće?

 

Znate li kako se računa starost trudnoće?

Početkom trudnoće smatra se prvi dan vaše poslednje menstruacije. U skladu sa tim počinjete da računate  u kojoj se nedelji ili mesecu nalazite.

Osma nedelja trudnoće počinje 50. dana od datuma kada ste dobili svoju poslednju menstruaciju.

Dale ukoliko ste trudni 7+1 (odnosno sedam punih nedelja i jedan dan) vi se u stvari nalazite u osmoj nedelji trudnoće.

8 nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Ukoliko ste trudni osam nedelja, vi se nalazite u drugom mesecu trudnoće.

Ovom nedeljom se i završava drugi mesec trudnoće koji spada u prvi trimestar.

 

 

Još uvek ste na samom početku i pred vama je dugačak put dok ne ugledate lice svoje bebe.

Razvoj i veličina ploda u osmoj nedelji trudnoće

 

U ovom periodu trudnoće vaša bebica se prema medicinskom rečniku naziva fetus. Mi ćemo je ipak zvati bebica, jer je to  mnogo lepši naziv za to malo biće.

Dakle, vaš mališan sada je veličine zrna pasulja, odnosno dužine 11-14 milimetara. Iako je veoma mala, bebica već sada podseća na onu koja će se roditi, ali u minijaturnom izdanju.

 

beba u 8 nedelji trudnoće

 

Šta to znači?

To bi značilo da se već sada naziru svi delovi tela. Iako su veoma sićušni i u vidu minijaturne ćelije, važno je da su prisutni. Beba je do sada započela razvoj ruku, nogu, prstića, kostiju i mišića. 

Ne samo to, već su tu i drugi organi: usne, nos i kapci. Još uvek se ne može odrediti na koga će ličiti, ali je najvažnije da se sve razvija u dobrom smeru.

Razvoj respiratornog i nervnog sistema deteta je u punom jeku i rapidno se nastavljaju u nedeljama koje slede. Nervi se šire kroz bebino telo i stvaraju međusobne konekcije i konekcije sa ostalim delovima tela i organima.

8 nedelja blizanačke trudnoće

 

Blizanačka trudnoća je specifična sama po sebi. Iako trudnica prolazi kroz iste procese i promene, možemo slobodno reći da je svega duplo. Osim što je duplo beba, u većini slučajeva je duplo i prisutnih simptoma trudnoće kod mame

Razvoj beba blizanaca ne razlikuje se od razvoja jednog deteta . Dakle u ovoj nedelji trudnoće i blizanci imaju razvijene sve delove tela i organe kao i jedna beba. Oni takođe sve više podsećaju na one bebe koje će se roditi.

Najviše promena vezanih za blizanačku trudnoću oseti trudnica.

Razvoj i rast dvoje dece u stomaku zahteva duplo više resursa. To bi značilo da im je za razvoj potrebno mnogo više hranljivih sastojaka koje treba da unesete.

Neki od njih svakako su folna kiselina, kalcijum, gvožđe, proteini.

Verovatno ćete imati i mnogo izraženije simptome trudnoće jer se vaše telo duplo više troši i prolazi kroz mnogo drastičnije promene.

Osim što prolazite kroz duple promene imate i povećane šanse za razvoj određenih komplikacija.

Zato vodite dvostruko više računa o sebi i o načinu života.

U nastavku ćemo govoriti šta sve možete učiniti u ovoj nedelji trudnoće kako bi ona protekla što bolje. Pročitajte i duplo primenite u svom slučaju blizanačke trudnoće.

Kako se telo menja u osmoj nedelji trudnoće?

 

Da li ste jedna od onih mama koja je stalno pred ogledalom i proučava razvoj svoje bebe i kako raste stomak? Ako je tako, potpuno vas razumemo. Svaka buduća mama jedva čeka da primeti znakove, međutim na to ćete morati još da pričekate.

Iako je u ovoj nedelji vaša materica veličine limuna, a beba veličine zrna pasulja, spolja se još uvek neće primećivati značajne promene. Unutar materice razvoj se odvija značajnom brzinom i svašta se dešava. Da bi to bilo primetno i spolja, potrebno je da sačekate još koju nedelju, a neke trudnice će prve promene primetiti možda tek oko polovine trudnoće.

Takva je situacija kada je rast stomaka u osmoj nedelji trudnoće u pitanju. Uprkos tome, nije na odmet da već sada krenete sa pojačanom negom kože na stomaku, kako biste sprečili strije. Ali pazite! Nije svaka kozmetika u trudnoći dobra.

A koja jeste?

Možda će vam pomoći Aleksandrino iskustvo. Ona je uspela da spreči strije jednostavno a sasvim bezbedno. Kako i čime, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Sa druge strane može se desiti da počnete da osećate da su grudi bolnije, otečene i teške.

Još jedna stvar koja se često dešava jesu promene na koži.

Pojedine trudnice iskuse problem sa aknama i pogoršanjem kvaliteta kože, dok druge dobiju trudnički sjaj ili se prolepšaju. Sve zavisi od stanja vašeg hormonskog statusa i funkcionisanja celokupnog organizma.

Česta promena kod trudnica je povećana potreba za mokrenjem, pa se pomirite sa čestim odlascima u toalet jer vaša bešika trpi pritisak.

Bolovi u stomaku

 

Pre nego što krenete sa panikom ukoliko vam se jave određeni bolovi u stomaku imajte na umu sledeće. Sam početak trudnoće period je ogromnih promena u telu i dešavaju se razne senzacije i razni simptomi. Nisu svi simptomi sa fatalnim ishodom kao što je spontani pobačaj.

Ponekad bolovi u stomaku odnosno grčevi imaju veze sa rastom materice, gasovima i zatvorom koji su normalna i česta pojava u trudnoći. Ovde govorimo o bolovima koji su neke slabije ili srednje jačine. To jeste teško odrediti, ali recimo da su to bolovi koji su podnošljivi, ne traju dugo, ne javljaju se često i nema drugih simptoma.

Kada se treba zabrinuti?

Vreme za zabrinutost i odlazak kod lekara je kada se jave jaki bolovi odnosno jaki grčevi u stomaku. Ne čekajte da odete kod lekara pogotovo ako su česti i praćeni krvarenjem. Ovo može biti simptom spontanog pobačaja. Ovi grčevi podsećaju na veoma jake menstrualne grčeve u donjem delu abdomena.

Braon sekret

 

Braon sekret u ovom periodu trudnoće nije neuobičajen. Kako kažu lekari, dešava se usled promene pH vrednosti vagine, recimo nakon fizičke ili seksualne aktivnosti. Ukoliko se javlja u malim količinama poput tačkastih tragova i nema drugih simptoma – najčešće nije zabrinjavajuća pojava.

Braon sekret treba da vas zabrine ako ga prati pojava krvi  i bolova u stomaku. Ponekad je ovo najava nepovoljnog ishoda trudnoće. Zato ako primetitie nešto neuobičajeno, na vreme se obratite lekaru.

Osma nedelja trudnoće bez simptoma

 

Verovatno znate da se za početak trudnoće vezuje pojava raznih simptoma. Dakle moguće su svakakve promene poput mučnine, vrtoglavice, umora, grčeva. Koliko će oni biti intenzivni vrlo je individualno.

Pojedine trudnice imaju sreće pa iskuse jako malo ovih simptoma ili im skoro potpuno izostanu. Možda zaista potpuno izostanu, a možda su i prisutni u manjoj meri pa ih žene nisu svesne. To je sada diskutabilna i potpuno druga tema.

Vama je veoma važno da znate sledeće: Ponekad izostanak simptoma ne znači ništa zabrinjavajuće. Naprosto vaše telo tako reaguje na promene koje se dešavaju. 

Ono što može biti znak za uzbunu jeste nagli prestanak simptoma ukoliko ih je prethodno bilo.

Dešava se da se pojedini simptomi povlače i ponovo vraćaju. Međutim osluškujte svoje telo ako oni potpuno prestanu. Pogotovo ukoliko primetite još neke promene. Ne oklevajte već se posavetujte sa vašim lekarom šta da učinite.

U najgorem slučaju prestanak simptoma može biti pokazatelj da je došlo do zastoja u razvoju bebe odnosno do spontanog pobačaja. Iako je to najgori scenario, ne brinite, nije toliko čest.

Obavezno  povedite računa na početku trudnoće, slušajte svoj osećaj i pravovremeno reagujte.

Beba u osmoj nedelji trudnoće

 

Beba u ovoj nedelji je već veoma aktivna. To još dugo nećete osetiti jer ima puno prostora za akrobacije, ali verujte nam na reč da je tako.

To malo zrno pasulja sada već ima formirane delove tela, kao i organe. Obzirom da je sve u procesu rasta i razvoja, vodite računa da bebicu ne ugrožavate izlaganjem štetnim uticajima.

Ultrazvuk u 8 nedelji trudnoće i prvi prenatalni pregled

 

Ukoliko ste kućnim testom potvrdili da ste trudni, vrlo je moguće da baš u ovoj nedelji imate zakazan svoj prvi pregled i tokom njega i ultrazvuk. Cilj mu je da i na ovaj način utvrdi trudnoću i proveri kako napreduje razvoj bebe.

Ako idete na svoj prvi ultrazvuk, spremite se da doktoru odgovorite na neka od pitanja kao što su:

 • Kada ste imali poslednju menstruaciju?
 • Da li su vam redovni cilkusi i na koliko dana se javljaju?
 • Da li bolujete od nekih bolesti?
 • Podaci o prethodnim trudnoćama, porođajima, pobačajima.

Ovo su samo neki od podataka koje lekar obavezno traži od trudnice. Veoma je važno da date tačne i istitinite podatke jer to u mnogim situacijama može biti ključno za dalji tok trudnoće kao i analize i preglede koji će biti rađeni.

 

osma nedelja trudnoće ultrazvuk

Pregled dalje obuhvata i određena merenja:

 • visina i težina
 • širina kukova
 • krvni pritisak

Zatim sledi ginekološki pregled. Ukoliko u prethodna 3 meseca nije rađen papanikolau test, sada se radi. Uzima se bris materice i vagine.

Lekar će vas verovatno uputiti na nalaz krvi i urina i to je nešto što ćete raditi svaki sledeći put pre pregleda.

Što se tiče pregleda bebe, ultrazvukom se u ovoj nedelji prati rast bebe, formiranost delova tela, kao i srčana aktivnost. Na osnovu parametara ploda utvrđuje se da li odgovara starosti trudnoće i utvrđuje se termin porođaja.

Otkucaji bebinog srca

 

Ukoliko je trudnoća zdrava u ovom periodu se već očitava srčana aktivnost bebe. To se može ustanoviti tokom ultrazvučnog pregleda.

Nemojte se začuditi ako vam lekar kaže da bebino srce kuca 150 puta u minuti. To je sasvim normalno i očekivano da otkucaja bude od 150-170 u minuti. Bebinih otkucaja ima otprilike duplo više nego naših.

Kada nema otkucaja srca to može biti loš znak. Nažalost, to govori u prilog tome da se beba ne razvija i da neće doći do nastavka trudnoće.

Na osnovu svih ovih pregleda, biće ustanovljeno da li je trudnoća regularna ili možda rizična. U skladu sa tim, možda ćete morati na dodatne analize ( d dimer, beta hcg, hormoni štitne žlezde, određivanje krvne grupe i Rh faktora… ) a možda i na trudničko bolovanje.

Šta možete učiniti u ovoj nedelji?

 

Iako ste trudni nemojte sedeti skrštenih ruku. Ima toliko stvari koje možete učiniti i u ovoj nedelji kako bi ste doprineli zdravijoj trudnoći i njenom što  boljem ishodu.

 

 

Evo nekih saveta:

 • Kao prvo zakažite i odradite svoj prvi pregled ukoliko to do sada niste učinili iz nekog razloga. Jako je važno pravovremeno voditi računa o toku trudnoće i razvoju bebe.
 • Informišite se o potencijalno štetnim faktorima koji bi mogli ugroziti trudnoću. Prvi trimester je izuzetno osetljiv, tačnije beba je osetljiva na uticaje štetnih faktora. Zato je jako važno da se dovoljno i pravilno čuvate od virusa, zračenja, jačih naprezanja, a ništa manje nisu opasni ni neki štetni proizvodi.
 • Nađite načina da ostanete fizički aktivni i da sebi iskrojite nove dnevne rutine ukoliko ste prestali raditi.
 • Posavetujte se sa lekarom oko unosa potrebnih prenatalnih vitamina. To je veoma važno za pravilan bebin razvoj.

Ishrana je jako važan deo svake trudnoće. Zapamtite da sve što unosite vi u svoj organizam, to dobija i vaša beba. Zato prilagodite i obogatite svoj jelovnik. Kao prvo,, bilo bi dobro da uzimate što više manjih obroka u toku dana i izbegnete prejedanje.

Potrudite se da se na vašem stolu nađu što svežije i zdravije namirnice poput povrća, voća, žitarica i proteina.

Sigurno ste čuli da se tokom trudnoće zalihe hemoglobina znaju istrošiti, a kada on opadne izaziva mnoge simptome i javlja se anemija u trudnoći. Zato obogatite trpezu namirnicama bogatim hemoglobinom kao što je govedina, zeleno lisnato povrće, ribe poput sardine i skuše. Tu su na spisku svakako jaja kao i voće.

Ukoliko imate problema sa mučninom izbegavajte jaku i začinjenu hranu koja vam smeta. Ponekad je u trudnoći potrebno skroz izmeniti način ishrane i namirnice kako bi se dobro osećali i smanjili simptome.

Evo detaljnih saveta o tome kako treba da izgleda ishrana u trudnoći.

Iskustva

 

Iskustva žena koje su se našle u osmoj nedelji trudnoće su razna. Najviše se govori o simptomima koji u tom periodu još uvek znaju puno da iscrpljuju trudnicu i ometaju svakodnevno funkcionisanje. Žene koje imaju jake mučnine, povraćanje ili umor, nažalost imaju smanjenu mogućnost uživanja u samom početku trudnoće.

Sa druge strane žene koje nisu imale poteškoća sa početnim trudničkim simptomima ovaj period karakterišu kao lep i lagan. Kada ste u ovoj nedelji još uvek nemate težinu stomaka, a ako nemate jake simptome možete sasvim odlično da funkcionišete.

Ako ste trenutno u osmoj nedelji trudnoće to znači da vas čeka još sedam punih meseci do porođaja. Zvuči kao predugačak period, ali prolazi brzo. Čuvajte se i iskoristite predstojeće  mesece da se posvetite sebi, svom partneru i naravno planiranju budućeg života.

Sledeće: 9. nedelja trudnoće –  vreme velikih promena!

Izvori:

https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/8-weeks/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-8.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/8-weeks-pregnant
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-8
https://www.verywellfamily.com/8-weeks-pregnant-4158920