drugi mesec trudnoće

Drugi mesec trudnoće u detalje

Pročitajte ovaj tekst i videćete  šta vam donosi drugi mesec trudnoće! Kako se razvija beba? A kakve se promene vama dešavaju? Saznajte!

Kada počinje drugi mesec trudnoće?

 

Drugi mesec trudnoće se računa od 5. nedelje do pune 8. nedelje.

To znači da od datuma početka trudnoće (koji se računa od prvog dana poslednje menstruacije)  izbrojite 4 nedelje i kada one prođu ulazite u drugi mesec trudnoće, odnosno 5. nedelju .

Ulaskom u devetu nedelju se ulazi i u 3. mesec trudnoće.

Ovo možda i jeste malo zbunjujuće, ali prosto je : početak trudnoće plus 4 nedelje je prvi mesec. Nakon 4. nedelje je drugi mesec, pa tako redom do punih 40 nedelja kada je otprilike termin porođaja i upoznavanje sa bebom. Možda će vam lakše biti ako pročitate ovaj tekst o kalendaru trudnoće.

Kakvi se simptomi javljaju i kako izgleda razvoj deteta u ovom periodu?

Hajde da saznate!

Simptomi trudnoće u 2. mesecu

 

Simptomi  trudnoće koje ćete iskusiti u toku drugog meseca trudnoće su slični onima iz prvog meseca, ali lako se može pojaviti još par novih:

  • Jutarnja mučnina – Ona obično počinje jako rano, ali se u toku drugog meseca trudnoće već javlja neki šablon, kada je možete očekivati i šta je najčešće okidač. U toku drugog meseca već možete naći neke smernice šta da izbegavate i kako da makar malo umanjite ovaj simptom trudnoće.
  • Učestalo mokrenje – ovaj simptom se obično javlja krajem prvog ili u toku drugog meseca trudnoće. Učestale posete toaletu uzrokuje pojava hCG hormona koji javlja da je trudnoća u ranom razvoju, ali deluje i na nagon za mokrenje. Zato se javlja česta potreba za toaletom, čak i ako niste baš preterano pili tečnosti. Iako se u stvari i potreba za unosom tečnosti povećava tokom 2. meseca, pa jedno uzrokuje drug
  • Promene raspoloženja– U toku drugog meseca trudnoće hormoni su prešli iz faze zahuktavanja u pun napad, i nastupaju česte i vrlo jake promene raspoloženja. U samo nekoliko minuta trudnica može od vesele i nasmejane da pređe u nervoznu i plačljivu. Ovo može biti vrlo opterećujuće, ali je potpuno normalno.
  • Vrtoglavice i glavobolje – Usled velikih hormonskih promena u toku ovog perioda, mogu se javiti i vrtoglavice kao i glavobolje. Obično je uzrok u promenama u krvnom pritisku kao posledica delovanja hormona, ali i većeg stvaranja krvi u organizmu.
  • Žudnja za hranom – Žudnja za nekom određenom hranom je obično podstaknuta određenim pojačanim potrebama organizma za nekim vitaminima i mineralima. Ali se takođe dešava i da neka hrana i mirisi postanu izuzetno odbojni, iako ste do tada uživali u njima. To su čari koje sa sobom donosi drugi mesec trudnoće.

Ponekada se u ovom periodu mogu javiti i malo ozbiljniji simptomi poput oticanja nogu ili zglobova i zadržavanja vode, zatvor, otečene vene. Svakako pitajte svog lekara za bilo koji od simptoma koje osetite, jer tako će lekar moći na vreme da savetuje i možda spreči neke pojave poput povišenog pritiska u trudnoći i sličnih problema.

Ono što bismo vam savetovali, jeste da već sada krenete sa negom kože na stomaku, kako biste sprečili nastanak strija. Ipak, nemojte baš bilo čime. Drugo stanje je vreme za zdravije odluke i morate da mislite na sebe i na zdravlje bebe.

Aleksandrino iskustvo vam možda može pomoći da donesete dobru odluku. Ona je uspela na bezbedan način , lako i efikasno, da spreči nastanak strija iako je njen stomak bio ogroman. Kako i čime? Sazanjte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Razvoj bebe u 2. mesecu trudnoće

 

Beba je u drugom mesecu trudnoće još uvek mala, veličine zrna kikirikija. Tako i izgleda – jedna polu savijena linija sa dva ispupčenja na krajevima: jedno za glavu i jedno za zadnjicu.

Težina joj je oko 20-ak grama, a dužina oko 2.5 do 3 centimetra.

 

2. mesec trudnoće

 

U ovom periodu dete je u punom galopu razvoja i sve se dešava neverovatno brzo. Iz nedelje u nedelju promene su sve veće i kada bi se svakodnevno posmatrale pod ultrazvukom bezmalo naočigled bi videli rast udova, povećanje glave i još mnogo toga.

U toku drugog meseca bebe razvijaju milione novih ćelija iz minuta u minut.

Formiraju se i prvi aktivni mišići koji joj omogućavaju pokrete – što dalje znači da ćete je uskoro osetiti kako pravi zabavu u stomaku.

Da li ste znali da u toku drugog meseca trudnoće počinju da se razvijaju čula kod bebe i spoljni deo uha?

Saznajte tačno kada i šta se sve još razvija kod bebe u ovom periodu u daljem tekstu!

Stomak u drugom mesecu trudnoće i ostale promene

 

Iako već priželjkujete da se pojavi i vidi stomačić, moraćete još malo da sačekate. Mada kod žena koje su već imale trudnoće iza sebe, stomak u 2 mesecu može biti malo vidljiviji.

Ipak , promene na telu žene se primećuju i osete:

  • Osetljivost i promene na grudima – U toku drugog meseca grudi trudnice postaju punije i aktiviraju se mlečne žlezde koje će uskoro početi da vrše svoju funkciju stvaranja mleka. Može se dogoditi da se grudi povećaju i za ceo broj, ali i da areole i bradavice potamne. Za to su zaslužni hormoni koji u toku trudnoće bujaju u organizmu.
  • Vaginalni sekret U periodu od 5. do 8. nedelje trudnoće može se javiti gušći i sluzaviji vaginalni sekret. Opet su uzroci u  hormonima. Oni stvarno deluju mnogo i jako na organizam u toku trudnoće, pa i na  sekret. Uglavnom, ukoliko nije promenio boju, miris i ne izaziva neprijatnosti, sve je ok. Ukoliko ipak primetite nešto od navedenih promena vaginalnog sekreta, obavestite lekara.
  • Promene na koži lica i tela – U drugom mesecu trudnoće mogu se pojaviti pojačane akne i bubuljice na licu i telu, ili pak potpuno suprotno. Nekim trudnicama se tada javlja “trudnički sjaj” i koža i ten se ujednače i postanu savršeni. Takođe, često se javljaju i tamne fleke na licu.Opet su uzrok hormoni, i srećom (ili ne srećom) ova stanja su promenjiva.
  • Proširene vene – Nekim trudnicama se proširene vene i otoci na rukama i nogama jave već u drugom mesecu. To bi trebalo naglasiti lekaru da bi pratio stanje i reagovao blagovremeno, jer nekada ovi simptomi mogu biti povezani sa krvnim pritiskom ili drugim problemima u trudnoći.
  • Uvećanje uterusa (materice) – U ovom periodu materica počinje da pravi mesta za razvoj i rast bebe i polako se uvećava. Do kraja trudnoće ona će udesetostručiti svoju veličinu.

 

 

Ovo su neke promene koje se mogu očekivati na trudnici u toku drugog meseca trudnoće. Oni nekada izostanu, ili se jave kasnije i variraju od žene do žene. Svakako za sve promene koje primetite a stvaraju vam nemir, pitajte lekara. Nećete pogrešiti!

Trudnoća po nedeljama u drugom mesecu trudnoće:

 

Znate da se svaki mesec deli na određene nedelje trudnoće i svaka od njih nosi neke promene. Drugi mesec traje od 5. do 8. nedelja i evo šta se tada dešava:

Peta nedelja trudnoće

 

Peta nedelja trudnoće je obeležena velikim promenama što se razvoja embriona tiče. Tada ona poprima oblik koji sve više nalikuje na fetus, razdvajaju se i postaju uočljivi gornji deo – glava, i donji deo – telo i zadnjica fetusa.

Tada se odigrava razvoj 3 važna sloja od kojih daljim razvojem nastaje organizam:

EKTODERM- od kojeg dalje nastaju koža, kosa, nokti i nervni sistem

MEZODERM- od njega se dalje razvijaju kosti, hrskavice, mišići

ENDODERM- Od njega se dalje razvijaju ćelije koje će postati organi

Pred kraj pete nedelje trudnoće dolazi i do osnova razvoja nervnog sistema. Tu počinu začeci razvoja neuralne cevi koja kasnije postaje mozak i kičmena moždina. 

Pored ovoga, u petoj nedelji je početak razvoja kardio-vaskularnog sistema. Tada zapravo bebino srce počinje da kuca i formira se prvi oblik srca koji podseća na duguljasto zrnce sa dve komore. Stvaraju se i prvi krvni sudovi i kapilari koji olakšavaju razmenu nutrijenata i kiseonika između mame i bebe.

Tada se stvaraju i strukture do kojih će kasnije nastati kosti i mišići.

U toku ove nedelje, trudnice obično potvrde da je došlo do začeća. Najčešće se odradi test za trudnoću i obave prvi pregled kod lekara kojim potvrđujete da ste trudni. Primete neke od prvih simptoma trudnoće i možda iskuse i neprijatnu mučninu u trudnoći. Svakako će ih lekar uputiti kako i šta dalje. Shodno uputima lekara, ovo je obično i nedelja kada se počinje suplementacija i konzumacija prenatalnih vitamina i pravilna ishrana u trudnoći.

Šesta nedelja trudnoće:

 

Šesta nedelja trudnoće je zaslužena za začetak razvoja udova kod bebe. Tada su to samo mali pupoljasti oblici, ali ubrzo će postati ruke i noge. Tada se mogu po prvi put primetiti zadebljani delovi gde će se razviti mozak bebe. Takođe se primećuje blago zakrivljenje ploda, ono koje kasnije postaje prepoznatljivi fetalni položaj. Oformljava se neuralna cev i nastavlja sa razvojem.

 

6 nedelja trudnoće

 

Pojavljuju se prvi obrisi budućih pršljenova i mišića kičme i tela. Izražavaju se mesta gde će biti oči i uši bebe. Prosto sve počinje da cveta i stvara se prva forma čoveka. Fascinantno!

Majka u ovom periodu može da oseti blage vrtoglavice, može iskusiti pojačanje čula mirisa, kao i ukusa (ponekad), može primetiti učestale posete toaletu i mokrenje, ali ponekada i pojačano lučenje pljuvačke. Ovo su neki hormonski uzrokovani simptomi kada je majka u 6. nedelji trudnoće.

Sedma nedelja trudnoće:

 

U toku sedme nedelje trudnoće, razvoj deteta se nastavlja i to rapidno. Sada je deo tela gde je glava još izraženiji, i počinu da se formiraju nos, usta, oči, uši ali i udovi su sada prepoznatljivi. U 7. nedelji se prvi put pokreću bebini mišići i ona se pokreće prvi put. To su mali i blagi pokreti koje mama još ne može da oseti, ali i to će se brzo promeniti.

Pupčana vrpca postaje jasno vidljiva u ovoj nedelji.

Verovali ili ne, u ranom razvoju ploda se smenjuju 2 seta bubrega, koji nestanu, a u 7. nedelji oformljavaju se oni pravi, koji ostaju i koji nas služe čitavog života!

U toku sedme nedelje trudnoće, majka primećuje povećanje grudi i osetljivost areola i bradavica. Takođe se dešavaju promene raspoloženja i sve češća pospanost i umor. Ovi znaci su potpuno normalni u toku drugog meseca trudnoće, i ako osetite da ste umorni, spavajte, ne propuštajte priliku.

Osma nedelja trudnoće:

 

Osma nedelja trudnoće je obeležena razvojem zadnjeg dela mozga kod ploda. Zato je glava sada znatno veća od ostatka tela ploda. Ruke takođe prolaze kroz promene- uočljivi su laktovi kao i šake, prsti počinju da se formiraju. Isto je i sa nogama. U toku 8. nedelje se prvi put formiraju polni organi, jajnici za ženski plod a testisi za mušku, ali postaće jasno vidljivi tek nakon 3. meseca.

Razvoj bebe se u ovom periodu ogleda i u lako uočljivim očima, jer te tačke postaju tamnije usled razvoja retine (pigmentisanog dela oka). Takođe se formiraju spoljašnji delovi uha, i razvoj se dalje nastavlja da bi u toku 3. meseca sve postalo lako prepoznatljivo. Ako u ovoj nedelji radite ultrazvučni pregled, verovatno će se videti rad bebinog srca, čime će se potvrditi da je sa plodom sve u redu. A ko zna, možda zakucaju i 2 srca, ako je u pitanju blizanačka trudnoća.

Kod majke se u toku ove nedelje može javiti zatvor, pogotovo ako dodatno uzima gvožđe jer ono ima takav efekat na sistem za varenje. Tada će lekar preporučiti rešenje u vidu ishrane bogate vlaknima ili promene suplemenata. Mogu se javiti i manje prijatne pojave poput oticanja nogu i zadržavanja vode, i za to je potrebno potražiti savet stručnog lica.

Sve u svemu, ubrzo će početi da se nazire trudnički stomak, i buduću majku će početi da okupiraju nove senzacije poput pokreta bebe. Ali o tome nekom drugom prilikom, u tekstu o kasnijim mesecima trudnoće, nakon drugog.

Krvarenje u toku drugog meseca trudnoće i razlozi za brigu

 

Prvo tromesečje i sam drugi mesec trudnoće su inače povećani rizici od pobačaja i potrebno je malo više voditi računa o sebi.

Moguća je pojava krvarenja, ali u tim situacijama je neophodno hitno javljanje lekaru da se ustanovi uzrok te pojave. Nekada mogu biti u pitanju bezazlene stvari poput pucanja kapilara usled povećane cirkulacije vaginalnih mišića, a nekada mogu biti ozbiljniji problemi poput vanmaterične trudnoće, otvaranja cerviksa, ili razvojnih problema ploda i svaki od njih rezultuje pobačajem.

U svakom slučaju, svaku neprijatnost ili krvarenje, makar i par kapi, obavezno se javite lekaru i potražite savet.

Još neke stvari koje su važne u toku drugog meseca su pravilna ishrana trudnice, prenatalni vitamini i praćenje saveta koje vam da lekar. Ovo je važno jer se baš u ovom mesecu razvijaju ključne stvari za zdrav plod, odnosno bebu. Od kardio-vaskularnog sistema do mozga i nervnog sistema, vida, sluha, sve počinje ovde i u ovom periodu. Najmanji uticaj teratogena  može biti uzrok pobačaja ili deformacije ploda. Teratogeni su agensi poput virusa, radijacije, neki lekovi, alkohol, droga, bilo šta što izaziva deformitete i odumiranje ploda.

Zato je potrebno voditi računa u ovom periodu možda i više nego kasnije!

Saveti za drugi mesec trudnoće

 

Prvi i najosnovniji savet jeste da posetite lekara i da slušate njegova uputstva i savete.

Dobićete savete o tome kako da se dalje ponašate u skladu sa vašim stanjem i informacije kada se rade određeni pregledi u trudnoći i genetski testovi trudnoće. 

 

 

Drugo je da pijete dosta tečnosti i vodite računa o ishrani u ovom periodu. Ovo je izuzetno važno pogotovo ukoliko imate mučnine u trudnoći. Tada možete gubiti tečnosti ali i smanjiti unos zdravih i neophodnih nutrijenata i za vas i za plod. Zato je potrebno da konzumirate manje i balansirane lagane obroke, a više puta u toku dana!

Takođe je dobro da se odmarate kada god za tim osetite potrebu. Kanije u toku trudnoće može vas mučiti nesanica ali i nakon porođaja će odmor biti dugo priželjkivana pojava, pa sada koristite priliku.

Vodite računa o tome da ne dižete ništa teško, da se ne forsirate i da sve radite po savetu lekara. Ako ste bili fizički aktivni i ako je lekar dao zeleno svetlo, fizička aktivnost ovog meseca je ok i možete raditi vežbe za trudnice. Naravno, bez forsiranja.

Ako je trudnoća problematičnija, lekar će vam možda otvoriti trudničko bolovanje. Ono je neophodno da se prati vaše ali i zdravlje deteta.. Iskoristite to vreme za odmor i za planiranje novonastalih situacija.

Svaka nedelja i mesec trudnoće nosi nešto novo i to ne samo u razvojnoj putanji ploda. Buduće majke primećuju razne promene i nekima se raduju, nekima baš i ne.

Ipak, treba se na vreme informisati i saznati sve što može da pomogne da se trudnica oseća bolje i da stekne sigurnost i mir koji je u trudnoći preko potreban, pogotovo kada su prvi meseci trudnoće u pitanju. Zato čitajte, učite, informišite se – ali pre svega pratite savete stručnih lica. Za planiranje porođaja je još možda rano, ali svakako se mogu polako i tate pripremati na ovu promenu. Razgovarajte, planirajte, maštajte šta očekujete…pred vama je jedan nezaboravan period života koji ćete dugo prepričavati.

Prehodno: Prvi mesec trudnoće                 Sledi: Treći mesec trudnoće