6 nedelja trudnoće

6. nedelja trudnoće: razvoj, simptomi, saveti

6. nedelja trudnoće znači da se nalazite u drugom mesecu trudnoće. Očekujte brojne promene i pojavu simptoma drugog stanja. Evo nekih!

Kada se nađete u šestoj nedelji trudnoće simptomi su tada poprilično izraženi. Iako se njihov intenzitet razlikuje od žene  do žene, budite spremni na to da će se neki od njih pojaviti i u vašem slučaju.

Hajde da vidimo do kakvih promena dolazi u ovom periodu i šta vam je najbolje činiti u ovom delu trudnoće.

Kada počinje šesta nedelja trudnoće?

 

Dužina trudnoće odnosno starost trudnoće računa se od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Prisetite se kada vam je bila poslednja menstruacija. Prvi dan menstruacije ujedno označava i početak prve nedelje trudnoće.

Onda je logično da šesta nedelja trudnoće počinje 36. dana od početka poslednje menstruacije.

Da bi mogli tačno odrediti koliko ste dugo trudni neophodno je da pratite svoj ciklus, na koliko dana se pojavljuje i koliko traje.

6 nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Šesta nedelja trudnoće znači da se nalazite u drugom mesecu trudnoće.

Drugi mesec trudnoće spada u prvi trimestar (trimestar je naziv za tromesečje) koji je obojen burnim i značajnim promenama u vašem telu. Te promene  manifestuju se kroz  brojne znakove drugog stanja poput mučnine, vrtoglavice, umora, promene raspoloženja i mnogih drugih.

 

 

Razvoj i veličina ploda u šestoj nedelji trudnoće

 

Simptomi koje imate nisu tu bez razloga. U ovom periodu trudnoće dešavaju se brojne promene unutar vašeg tela. Iako nisu vidljive i ne možete ih osetiti, znajte da su veoma značajne.

plod u šestoj nedelji trudnoće

Evo šta se dešava sa vašim mališanom.

Plod, odnosno vaše buduće dete, sada je dugačko čitavih pet milimetara. Da vam dočaramo, to je poput zrna pirinča.

Da, neverovatno da je plod još uvek toliko sitan, a da se već sada dešavaju neke od sledećih promena odnosno razvijaju se sledeći organi i delovi tela:

 • Bebino srce se ubrzano razvija i u ovoj nedelji se mogu uočiti prvi otkucaji srca deteta. To je neverovatan trenutak na koji niko ne ostaje ravnodušan, pogotovo ne budući roditelji.
 • U ovoj nedelji zatvara se neuralna cev. Možda niste čuli za ovaj termin, ali jednostavnim jezikom rečeno iz nje će se razviti mozak i kičmena moždina. Sada vam je jasno zašto je ovaj proces jako važan i zašto ga ističemo.
 • Polako počinju da se formiraju i ostali delovi tela i lica. Iako još nisu svi razvijeni, bebino telo se polako priprema i za te faze koje će uslediti narednih nedelja trudnoće.
 • Bebina glava se formira kao i delovi lica poput vilice, brade i obraza i uši.
 • Unutrašnji organi čiji razvoj započinje baš u ovoj nedelji su bubrezi jetra i pluća.

Neverovatno šta se sve dešava u plodu koji je veličine zrna pirinča, zar ne?

Kako se telo menja u 6 nedelji trudnoće?

 

Kada se pogledate u ogledalo šta primećujete?

Većina žena u ovoj nedelji još uvek ne primećuje značajne promene na svom telu, jer se pažnja uglavnom obraća na veličinu stomaka.

Ne brinite sada još uvek možete nositi svoju staru garderobu, jer stomak u ovoj nedelji ne raste značajno. Međutim dešavaju se mnoge druge promene koje retko ko primeti, a tu su. Evo i koje su to promene koje mogu nekome nagovestiti da ste možda trudni:

 • Može se desiti da se pomalo nazire stomačić, ali samo kod pojedinih žena. Uglavnom je to kod sitnijih odnosno mršavih. Da ne bude zabune ne govorimo o pravom trudničkom stomačiću, već on više deluje kao da je nadut pred menstruaciju.
 • Takođe, ima trudnica koje već sada dobiju koji kilogram više, ukoliko im je pojačan apetit jedan od prvih simptoma trudnoće
 • Neke trudnice lice odaje da su u drugom stanju. Imaju onaj  trudnički sjaj, koje iskusne žene itekako primete.
 • Dobra vest je da vam već u ovom periodu trudnoće kosa može postati nekako sjajnija i lepša na izgled. Uživajte u ovoj promeni.
 • Kada je reč o unutrašnjim promenama važno je reći da materica raste iz dana u dan, a i posteljica takođe. Svi ovi organi prate razvoj bebe i utiču da on ide u dobrom smeru.
 • Hormoni utiču na mnoge aspekte, pa se može primetiti i da su grudi bujnije i osetljivije na dodir, a možda čak i bolne.

Promene vas tek čekaju, pa ne dajte da vas iznenade. Ono što će se sigurno desiti jeste rast stomaka. Negujte kožu na stomaku već sada, kako biste sprečili nastanak strija na stomaku.

Aleksandra je uspela i prezadovoljna je zbog toga. Šta je njoj pomoglo da spreči strije, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Evo šta još možete očekivati u ovoj nedelji.

Šesta nedelja trudnoće i bol u stomaku

 

Kada je reč o pojavi stomačnih bolova tokom trudnoće ponekad je nezahvalno govoriti o ovoj temi. Nekad je bol zaista bezopasan i posledica je svih promena koje se dešavaju unutar ženinog tela, kao što je implantacija jajne ćelije, rast materice, problemi sa probavom. .

Međutim budite obazrivi i slušajte svoj osećaj.

Ukoliko je bol intenzivan i ne prolazi čak ni nakon odmaranja ili je praćen nekim drugim simptomima ne oklevajte da odete kod lekara.

Prvi trimester je pun raznih senzacija pa je ponekad teško razlikovati koje su opasne, a koje ne. Zato je bolje proveriti i sprečiti loše posledice. Ponekad je bol u abdomenu nažalost najava za spontani pobačaj koji je čest u ovom delu trudnoće. Pogotovo ako je bol u vidu grčeva koji podsećaju na menstrualne i praćen obilnijim krvarenjem.

Šesta nedelja trudnoće i  krvarenje

 

Krvarenje na samom početku trudnoće veoma je česta pojava. Međutum, to nije menstruacija u trudnoći kako se često misli. Ukoliko ono nije obilno već tačkasto i braonkaste boje, onda je u većini slučajeva bezopasno. Ispratite obilnost krvarenja i njegovu dužinu. Ako se pojavi na kratko najčešće nije ugrožavajuće.

Međutim, krvarenje koje je obilno, podseća na menstrualno i praćeno je grčevima, znak je za uzbunu. Pogotovo ako ne prestaje, već je intenzivno i pojačava se kako vreme odmiče.

Ovo može biti loša vest da se radi o spontanom pobačaju. U ovim situacijama, mame,  ne čekajte da krvarenje prođe već se odmah javite najbližem lekaru kako bi ste učinili sve da ne dođe do gubitka bebe.

Postoji još nekoliko uzroka za pojavu krvarenja kao što su molarna trudnoća, vanmaterična trudnoća, hematom. Da ne bi ste nagađali šta je uzrok krvarenja u vašem slučaju, obavezno se javite vašem ginekologu.

Budite spremni na to da ćete verovatno raditi dodatne analize radi provere nivoa beta hCG kao i ultrazvučni pregled da bi se ustanovilo o čemu se radi i šta je uzrok krvarenja.

Šesta nedelja trudnoće i ultrazvučni pregled

 

Ukoliko ste saznali da ste trudni, lekar će vam verovatno zakazati prvi ultrazvuk oko 7-8 nedelje trudnoće. Retko koji ginekolog zakazuje pregled u toku šeste nedelje, jer čekaju da trudnoću potvrde kada dođe do određenog stadijuma u razvoju ploda i pojave srčanih otkucaja. 

 

ultrazvuk u šestoj nedelji trudnoće

 

Međutim, ukoliko nekim slučajem odete na ultrazvučni pregled u ovoj nedelji, već sada lekar može svašta videti.

Kao prvo može potvrditi da ste trudni, odnosno da je došlo do začeća. Ako ste sumnjali u rezultate svog kućnog testa za utvrđivanje trudnoće, ultrazvuk će vam otkloniti sve sumnje.

Na ultrazvuku lekar će izmeriti dužinu vaše bebe i utvrditi da li postoji srčana aktivnost kao i da li se plod razvija u skladu sa starošću trudnoće.

Ukoliko sada idete na ultrazvučni pregled neophodno je da se i vi pomalo pripremite.

 • Kao prvo jako je važno da znate kada ste dobili poslednju menstruaciju. To je prvo što će vas ginekolog pitati.
 • Potom ne zaboravite da istaknete sve što je važno, a tiče se vašeg zdravstvenog stanja i zdravstvenog stanja vašeg partnera. Spomenite ako bolujete ili ste bolovali od neke bolesti, ako ste imali neku operaciju, ako uzimate određenu terapiju. Ovo su jako važne informacije koje će odrediti dalji tok kontrolisanja trudnoće.
 • Sa partnerom porazgovarajte o eventualnim oboljenjima u vašim porodicama. Ovde se misli na sva oboljenja koja uključuju i mentalne poremećaje ili druge abnormalnosti u razvoju pojedinih članova porodice. Ukoliko nešto od ovoga postoji ginekolog će vas uputiti na dodatna ispitivanja.

Verujemo da jedva iščekujete svoj prvi ultrazvučni pregled kako bi ste se uverili da je sve u redu. Iako je u većini slučajeva tako, ipak se morate pripremiti na pomalo neprijatna pitanja o kojima možda ranije niste ni razmišljali. Šta god da vas lekar pita znajte da nije bez razloga, već u cilju što boljeg ishoda trudnoće.

6 nedelja trudnoće bez otkucaja srca

 

Ukoliko se u šestoj nedelji trudnoće nađete na ultrazvučnom pregledu,  jedna od stavki na koju će lekar obratiti pažnju jeste da li postoji srčana aktivnost, odnosno da li bebino srce kuca. 

U ovoj  nedelji već bi trebali da se pojave prvi otkucaji. Ukoliko ih nema najverovatnije će lekar sačekati par dana ili nedelju dve kako bi ponovio pregled.

U nekim slučajevima izostanak srčanih otkucaja može biti loš znak, a ponekad je prosto greška u proračunu dužine trudnoće. Zato većina lekara ne prognozira ishod odmah, već u najskorije vreme ponove pregled.

Beta hcg u šestoj nedelji trudnoće

 

Beta hCG je hormon koji se vezuje za trudnoću  i tada se pojavljuje, jer ga proizvodi placenta. Na samom početku trudnoće kada se formira i placenta, količina ovog hormona ubrzano raste.

Njega detektuju i kućni testovi za utvrđivanje trudnoće, zato su oni i toliko pouzdani.

Ukoliko uradite laboratorijske analize, u šestoj nedelji trudnoće možete očekivati da količina beta hCG bude između 1,080-56,500mlU/ml.

Šta možete učiniti u ovoj nedelji?

 

Kada planirate trudnoću ili ste upravo saznali da ste trudni  pred vama je jako puno zadataka. Možete učiniti mnogo toga da unapredite svoje zdravlje i potpomognete razvoj vaše bebe. Ovo su neki korisni saveti za ovu nedelju.

Vodite što zdraviji način života

 

Ovaj savet obuhvata mnogo toga. Pre svega se to odnosi na ishranu koja bi trebala biti što zdravija i bogatija hranljivim materijama. Dobro se hidrirajte, odnosno unosite što više tečnosti, a pre svega vode. Budite i dalje fizički aktivni koliko vam prija, čak iako već znate da ste trudni. Ukoliko trudnoća nije rizična, umerena fizička aktivnost  je preporučljiva pa potražite neke vežbe za trudnice.

Smanjite unos kofeina, a izbacite duvan i alkohol. Vreme je za drastične promene, ako ih do sada niste uveli. Mislite na dobrobit svoje buduće dece.

Zakažite prvi pregled

 

Ukoliko već niste, zakažite svoj prvi pregled kod ginekologa. On će vam zvanično potvrditi trudnoću nakon ultrazvučnog pregleda. U prethodnim  delovima teksta smo govorili o tome koje informacije je potrebno reći lekaru, pa se pripremite i za taj deo.

 

 

Proverite svoje zdravstveno stanje

 

Ukoliko imate neko oboljenje i uzimate terapiju posavetujte se sa vašim lekarom oko korekcije ili izmene terapije ukoliko je neophodno. Znajte da nisu svi lekovi bezbedni za konzumiranje u trudnoći. 

Nađite način za borbu protiv neprijatnih  simptoma trudnoće

 

Niko vam ne može unapred reći kakva će vam biti trudnoća. Da li ćete imati izražene simptome ili ne, nemoguće je predvideti. Ukoliko nemate sreće i jako vam je muka, povraćate, pronađite načina da mučnina prestane. Pitajte lekara za savet ili druge žene koje su imale iste tegobe kako da smanjite mučninu,  umor, vrtoglavicu. Možda vam neki od saveta pomognu, a najvažnije je da to i vama prija.

Pazite na sebe i vašu bebu

 

Prvi trimester trudnoće jako je značajan jer se odvijaju važni procesi za decu i njihov ratvoj. Zato lekari neretko savetuju dodatni oprez i izbegavanje nepotrebnih izlaganja pojedinim opasnostima kao što su razne vibracije, virusi ili zračenja.

U ovom periodu važno je da vodite zdrav način života, da budete aktivni, ali da ujedno i dovoljno odmarate. Ne naprežite se  i izbegavajte nepotrebne stresne situacije.

Izbegavajte vruće kupke i saune

 

Kome ne prija vruća kupka nakon teškog dana? Sigurno da i vi uživate u tome, ali na to ćete morati da zaboravite. Mnogi lekari savetuju izbegavanje vrućih kupku i sauna jer one povećavaju rizik od spontanih pobačaja i raznih abnormalnosti u razvoju bebe. Ova opasnost se povećava kada vaša telesna temperatura poraste iznad 38,3 stepena, a ove aktivnosti tome mogu doprineti.

Kada ste trudni vreme je da pronađete drugi način za opuštanje.

Razmislite o reorganizaciji poslovnih obaveza

 

Ukoliko ste zaposleni saznanje da ste trudni zahteva donošenje brojnih odluka. Da li ostati radno aktivan ili otići na bolovanje? Ponekad na odluku utiče stanje trudnoće, ponekad priroda posla, a ponekad i lični izbor. Razmislite šta je najbolje u vašem slučaju i na vreme donesite odgovarajuću odluku.

Šesta nedelja trudnoće mnogima nije laka jer je prepuna raznih simptoma, neizvesnosti i potrebama da se donose značajne odluke. Sve ovo zna biti vrlo izazovno. Međutim potrudite se da ostanete smireni jer ćete jedino na taj način kroz ovaj period proći što bezbolnije. Mislite na dobrobit vaše bebe, šta god činili.

Sledeće: 7. nedelja trudnoće i šta da očekujete u njoj

 

Izvori:

https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/6-weeks/

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/1st-trimester/week-6/

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/6-weeks-pregnant

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-6