prvi mesec trudnoće

Prvi mesec trudnoće: šta možete očekivati

Da li znate da u prvom mesecu trudnoće u stvari još niste ni trudni? Ako vam ništa nije jasno, pročitajte šta prvi mesec trudnoće nosi sa sobom.

Kako se računa početak trudnoće, kada se mogu javiti prvi simptomi da ste u drugom stanju?

Šta ako dođe do krvarenja u prvom mesecu trudnoće, da li je to menstruacija?

Sve su to pitanja na koje vam dajemo odgovore.

Kada počinje prvi mesec trudnoće?

 

Trudnoća je podeljena na tri trimestra.

Prvi trimestar počinje prvog dana vaše poslednje menstruacije i traje do kraja 12 nedelje.

Prvi mesec trudnoće traje od prvog dana poslednje menstruacije do 4. nedelje trudnoće.

Po ovom računanju, to obuhvata i period  u trajanju od 2-3 nedelje PRE nego što ustvari zatrudnite.

Sudeći po kalendaru trudnoće, drugo stanje traje 40 nedelja, okruglo 10 meseci, a kada na umu imamo da se začeće može desiti tek oko 2.-3. nedelje (kada dolazi do ovulacije) nakon poslednje menstruacije, dolazimo do perioda od 9 meseci trudnoće. U skladu sa datumom poslednje menstruacije, lekar će vam odrediti i termin za porođaj kada za to dođe vreme. Naravno, procena dana porođaja možda neće biti 100% tačna, ali okvirno se može odrediti.

 

Uglavnom žene računaju da su trudne od momenta kada urade test za trudnoću koji je pozitivan, a zapravo začetak svega i oplodnja se dešava  2-3 nedelje ranije – za vreme ovulacije. Zbog toga nastaje nesklad između dužine trudnoće koju vam kaže lekar i vaše lične procene.

Ovo je razlog konfuzije kod trudnica koje ne znaju da vam kažu u kom su mesecu trudnoće i nadamo se da smo ga sada pojasnili.

Simptomi trudnoće u prvom mesecu

 

Objasnili smo vam kako računamo početak trudnoće.

Da se ukratko podsetimo, prvim mesecom trudnoće smatra se period od prvog dana poslednje menstruacije. Što znači da vi tada još uvek niste ni trudni, već čekate ovulaciju koje će se desiti za 2-3 nedeje u zavisnosti od dužine vašeg ciklusa.

Ukoliko u periodu ovulacije dođe do začeća, tek tada se mogu očekivati neki rani simptomi trudnoće, koji u prvom mesecu još uvek nisu mnogo izraženi.

Dešava se da žene te prve simptome pomešaju sa simptomima PMS-a jer su dosta slični. No, ukoliko imate neke od ovih simptoma, moguće je da ste trudni:

 • Promene raspoloženja koje su posledica promene hormonskog statusa. Može se desiti da imate jake promene emocija ili da ste previše osetljivi na svaku sitnicu.
 • Učestalije mokrenje može biti jedan od signala da je došlo do začeća.
 • Kada dođe do začeća može se desiti takozvano implantacijsko krvarenje. Ono se dešava kada se oplođeno jajašce smesti u matericu. Ponekad žene ovo krvarenje mešaju sa menstrualnim. Možete ga razlikovati po tome što je  mnogo prozirnije, rozikaste ili braonkaste boje, manje obilno i kraće traje od menstrualnog krvarenja.
 • Umor je još jedan od ranih simptoma trudnoće. Neke žene će primetiti da im se neobjašnjivo puno spava bilo kada i bilo gde.
 • Promene u apetitu mogu varirati od povećanog apetita, do mučnina i averzije prema nekoj hrani. Sve zavisi kakve ste sreće.
 • Pri kraju prvog meseca možete osetiti i grčeve u stomaku. koji su slični menstrualnim pa mnoge žene očekuju menstruaciju.
 • Zatvor može biti još jedan znak rane trudnoće.

Vrlo je individualno kada ćete osetiti prve simptome trudnoće, . U ovom periodu to je retko, jer faktički još i niste trudnica. Tek kasnije može doći do izraženijih simptoma ili na samom kraju prvog meseca.

Beba u prvom mesecu trudnoće

 

Od momenta kada dođe do začeća stvari se odvjaju neverovatnom brzinom, čak iako se to spolja ne primećuje odmah. Razvoj bebe se odvija u svakoj sekundi i svakim danom se dešava sve više promena i primećuje se napredak u razvoju ploda.

U prvom mesecu trudnoće kada dođe do začeća,  plod koji se u tom  periodu naziva embrion  je veličine  1-2 milimetra. 

Bez obzira na veličinu ploda,  genetski materijal je već tada razvijen i pol bebe je predodređen kao i pojedine crte ličnosti vašeg budućeg deteta.

Do kraja prvog meseca plod dostiže veličinu od 6-7 milimetara i neverovatnom brzinom razvija sve delove tela  i organe.

Stomak u prvom mesecu trudnoće

 

U prvom mesecu trudnoće po stomaku se još uvek neće primećivati da ste trudni. Rast stomaka kreće kasnije, a zavisiće od vaše telesne konstitucije i od toga koja je trudnoća po redu. Sa svakom narednom trudnoćom trudnički stomak se lakše i brže širi u odnosu na prvu trudnoću.

 

stomak u prvom mesecu trudnoće

 

Može se desiti da imate osećaj nadutosti kao pred menstruaciju i da vam smeta uska odeća, ali vidljivije promene kreću tek oko 3. meseca trudnoće

Trudnoća po nedeljama u prvom mesecu trudnoće

 

Kako izgleda razvoj bebe po nedeljama u ovom periodu? Stvari ne možemo posmatrati baš tako jer tek treba oploditi zrelu jajnu ćeliju, da bi se nešto razvijalo.

Prve dve nedelje vi ustvari još uvek niste trudni, već se vaše telo priprema da dođe do začeća.

U ovom periodu kod trudnice nema vidljivih spoljašnjih promena, ali se u telu dešavaju svakakve promene u stanju hormona.

Prva nedelja trudnoće

 

U toku prve nedelje trudnoće vi još uvek imate menstruaciju, jer se prvi dan te poslednje menstruacije računa kao početak trudnoće. Dakle u toku prve nedelje krvarite i još uvek niste trudni.

Ukoliko planirate da dođe do začeća u naredne dve tri nedelje, već sada možete preduzeti neke korake kako bi beba 9 meseci živela u što zdravijem organizmu majke.

Neke od preporuka struke su da se oslobodite navike pušenja, konzumacije veće količine alkohola i kofeina.

Možete početi sa uzimanjem folne kiseline koja je jako važna u formiranju neuralne cevi bebe iz koje se razvija kičmena moždina i mozak.

Vodite računa i o ishrani da ona bude bogata hranjivim materijama i što raznovrsnija.

Druga nedelja trudnoće

 

Ni u drugoj nedelji trudnoće još uvek niste trudni, ali ste sve bliže tome.  U ovom periodu vaše telo se sprema za ovulaciju odnosno period kada se oslobađa zrela jajna ćelija koju spermatozoid treba da oplodi.

Da bi do začeća došlo, osim prethodnih saveta sada je vreme da obratite pažnju na simptome ovulacije i pratite kada su vam plodni dani. Jedan od načina koji vam mogu biti pokazatelj ovulacije je svakako vaša bazalna temperatura.

Ovo je period kada treba da obratite više pažnje i na svog partnera. Budite što češće intimni sa partnerom kako bi ste sebi povećali šansu da zatrudnite.

Treća nedelja trudnoće

 

Ukoliko ste imali ovulaciju i intimne odnose,  imate velike šanse da ste trudni.

U ovom momentu toga verovatno još niste svesni, jer prvi izraženiji simptomi kreću tek u narednom periodu i utvrđivanje trudnoće nije još izvesno. Uvek postoje izuzeci pa neke žene već u 3. nedelji trudnoće imaju osećaj mučnine i  bolnih grudi. Vrlo je individualno tako da ne brinite, simptomi će u nekom obliku stići i do vas.

Kada govorimo o plodu, tu je već došlo do spajanja genetskog materijala roditelja.

Četvrta nedelja trudnoće

 

Kada stignete do četvrte nedelje trudnoće tu se već dešavaju očiglednije promene. Pre svega kod žena sa redovnim ciklusima dolazi do izostanka menstrualnog krvarenja, a i test potvrđuje trudnoću.

 

prvi mesec trudnoće simptomi

 

Javljaju se izraženiji simptomi poput grčeva, nadutosti, promene raspoloženja, bolnih grudi, umora, mučnine pa čak i povraćanja. Kako ćete reagovati u ovom periodu to niko ne može da vam predvidi, ali čak i ako  sada nemate simptome ne znači da se oni neće pojaviti u kasnijoj trudnoći.

Embrion sada ispušta hormon gonadotropin kojeg detektuju testovi za trudnoću i pokazuju dve crvene crtice odnosno potvrđuju da ste trudni.

Precizniji testovi se mogu raditi putem krvi.

U ovom periodu na telu embriona formiraju se prve ćelije i mogu se uočiti srce, mozak i kičmena moždina.

Imajte na umu da je ovo period kada je vaša beba jako ranjiva. Vodite računa o svom zdravlju ne izlažite se zagađenjima ili štetnim materijama, izbegnite infekcije koje bi mogle uticati na vašu bebu.

Krvarenje u prvom mesecu trudnoće

 

Objasnili smo da prvi mesec trudnoće obuhvata i poslednju menstruaciju, nakon koje dolazi do ovulacije pa tek onda do začeća.

Kada govorimo o krvarenju koje se kod pojedinih žena može desiti krajem prvog meseca trudnoće – to nije menstruacija (ukoliko je do začeća došlo).

Nekada se pojavljuje implantacijsko krvarenje koje se dešava kada se oplođena jajna ćelija smesti u zid materice (jednostavnim jezikom rečeno). Nema potrebe da vas to zabrinjava to je sasvim normalna pojava kod pojedinih žena.

Implantacijsko krvarenje možete razlikovati od menstrualnog po tome što je rozikaste ili braonkaste boje. Nije obilno kao menstrualno i ne traje tako dugo.

Pročitajte: Da li je menstruacija u trudnoći moguća ili ne?

Ukoliko ste krajem prvog meseca odradili test za trudnoću i dobili pozitivan rezultat, a javilo se neko obilnije krvarenje, javite se svom ginekologu, jer to može biti znak neke komplikacije ili spontanog pobačaja.

 Saveti za prvi mesec trudnoće

 

Kada želite zdravo potomstvo neophodno je da i trudnoća prođe kako treba, odnosno da i majka bude zdrava i da bebi pruži zdrav organizam za život u prvih 9 meseci. Da bi ste to postigli poslušajte naredne savete.

 

 • Kada planirate trudnoću  nije na odmet odraditi preventivne ginekološke preglede kako bi ste izbegli nepotrebne komplikacije i da biste utrvdrili da vam je zdravlje u redu. Te preglede bi trebalo raditi jednom godišnje, pa ukoliko do sada niste, pravo je vreme za to.
 • Vodite računa o svom zdravlju i zdravoj ishrani. Ostavite pušenje ili ga za početak svedite na minimum, smanjite unos alkohola i kofeina. Unosite što više svežeg voža i povrća, mlečnih proizvoda i mesa poput piletine. Savetuje se izbegavanje crvenog mesa i svinjetine na početku trudnoće.
 • Možete početi sa uzimanjem folne kiseline pre trudnoće jer je ona važna za pravilan razvoj neuralne cevi bebe iz koje se razvija kičmena moždina i mozak bebe.
 • Struka kaže da bi trebalo pojačati i unos vitamina B6 koji sprečava mučninu i povraćanje. Ovaj vitamin je sadržan u bananama, orasima, lososu, puteru od kikirikija, a može se uzimati i kao suplement u tabletama po preporuci vašeg  lekara. Lekar će vam preporučiti prenatalne vitamine i dobro bi bilo da ih pijete.
 • Seks u prvom mesecu trudnoće je obavezan ukoliko želite da uopšte dođe do začeća. Kada se začeće dogodi, nema potrebe da se suzdržavate od seksualnih odnosa osim ukoliko nemate nekih komplikacija pa vam lekar izričito zabrani. Kada je trudnoća uredna, slobodno uživajte sa vašim partnerom.
 • Vežbanje u trudnoći je dozvoljeno, naravno u zavisnosti od vrste vežbi i treninga. Izbegavajte treninge na kojima postoji rizik od pada i povreda stomaka, izbegavajte penjanje na nadmorske  visine iznad 6000 metara. Vežbanje po jako toplom vremenu i preterano zagrevanje se ne preporučuju. Takođe izbegavajte vežbe koje zahtevaju previše skakanja, istezanja, savijanja i naglih pokreta. Uredna trudnoća  zahteva određenu fizičku aktivnost poput šetanja i jednostavnijih vežbi. Ukoliko ste i pre trudnoće aktivno vežbali posavetujte se sa vašim lekarom na koji način da korigujete treninge i nastavite da budete aktivni. Treninzi će se prilagođavati kako trudnoća odmiče, ali je važno da budete aktivni ako ste vaše telo tako navikli. Ukoliko niste vežbali pre trudnoće oprezno sa uvođenjem ove aktivnosti jer bi to za vaše telo bilo nešto novo i moglo bi pretstavljati  dodatni napor.
 • Ukoliko do sada niste imali svog ginekologa, vreme je da nađete stručno lice u koje ćete imati poverenja tokom perioda trudnoće. Nakon primećivanja prvih simptoma trudnoće zakažite pregled koji će vam u zavisnosti od ustanove najverovatnije uraditi u toku drugog meseca trudnoće kada se vidi napredak u razvoju ploda.
 • U okviru svoje i partnerove porodice raspitajte se o istorijama genetskih i naslednih bolesti. Ukoliko ih ima  one mogu inicirati da se rade i neki genetski testovi koji se moraju uraditi već na početku trudnoće.

Buduće mame obratite pažnju u kom  se delu prvog meseca nalazite i primenite savete koje smo vam dali baš za tu nedelju. A ako već imate simptome trudnoće, onda vam čestitamo i želimo vam da uživate u narednom periodu.

Izvori:

https://www.webmd.com/baby/guide/your-pregnancy-week-by-week-weeks-1-4

https://www.healthline.com/health/pregnancy/1-month-pregnant-belly