bazalna temperatura

Ovako bazalna temperatura otkriva plodne dane!

Saznajte šta je bazalna temperatura i kakve ona veze ima sa trudnoćom i plodnošću. Otkrivamo i kada je najbolje da je merite i kako to raditi pravilno.

Šta je to bazalna temperatura?

 

Bazalna temperatura je, najjednostavnije rečeno, najniža izmerena temperatura kada je telo u stanju mirovanja odnosno nekretanja.

U ovakvim uslovima, ona bi trebalo da je uvek ista ( pod uslovom da niste boelsni pa zato imate povišenu temperaturu). Kada se podeok na toplomeru pomeri na više, odnosno bazalna temperatura skoči za stepen ili dva, to znači da je nastupila ovulacija.

Ovulacija je stanje zrelosti jajne ćelije, odnosno momenat kada ona može biti oplođena. 

Merenje bazalne temperature tela olakšava praćenje pojave ovulacije i time vam pokazuje kada je vreme da pokušate da radite na začeću.

Dakle, ovo je način da propratite kada su vam plodni dani.

Za ovo povećanje telesne temperature u toku ovulacije zaslužni su hormoni koji rastu tokom ciklusa žene. Oni uzrokuju i povišenje bazalne temperature koju pratite.

Naravno, nije svako povišenje temperature u toku ovakvog vođenja evidencije vezano sa hormonima. Nekada je uzrok prehlada i žarište u organizmu, ali tada temperatura tela prelazi 37.5 i znate da je vreme da posetite lekara da prepiše terapiju.

Zapravo, sva mudrost merenja bazalne temperature jeste da ste zdravi, da je redovno pratite i beležite  i da kada vidite skok temperature od 0,2 do 1 stepena  – to je ovulacija.

Ovo merenje ponavljajte par meseci i eto ga – tako ova tehnika olakšava praćenje ciklusa i planiranje trudnoće.

Bazalna temperatura u toku trudnoće

 

Pitate se šta se dešava sa bazalnom temperaturom ako sam već trudna?

 

 

Evo ponešto i o tome:

Ukoliko dođe do trudnoće bazalna temperatura ostaje povišena kao i tokom ovulacije.

Nivo hormona koji uzrokuju temperaturni skok u toku ovulacije, ne opada već raste i zbog toga se u prvom tromesečju trudnoće zabeležava veća bazalna temperatura od 0,3 do 1 stepena na toplomeru. Svakako ne prelazi 37, 5 što je smatrano normalnom temperaturom čoveka.

Znači, ako vam je temperatura je oko 36.8 (na primer) i ne spada ispod toga,  kao što ste ranije to zabeležavali prateći ciklus – moguće je da ste trudni!

Proverite i uradite test za trudnoću i posavetujte se sa lekarom šta dalje treba raditi!

Ako pratite temperaturu, onda verovatno i planirate trudnoću. Naš je savet da već sada pripremate i kožu za tako nešto. Aleksandra je upravo dobrom pripremom i adekvatnom negom bez štetnih sastojaka za trudnice uspela da spreči strije na stomaku. Oduševljeno je podelila svoju priču. Pročitajte je ovde: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

 

U kakvoj su vezi merenje bazalne temperature i ovulacija?

 

Merenje bazalne temperature je odlična tehnika za praćenje ciklusa i same ovulacije. Pomaže pri planiranju potomstva i kada se uđe u šemu, ide lako.

  • U periodu tokom i nakon samog ciklusa bazalna temperatura bi trebala da bude ispod 36.6 stepeni. I gotovo kod svih žena je tako.
  • U periodu ovulacije beleži se porast temperature od oko 0,2 do 1 stepena, to znači da će temperatura biti iznad 36.6 do 37.5 (mada retko, ali se dešava).

To je glavni indikator ovulacije pri ovoj tehnici praćenja ciklusa. Nakon ovulacije,  ako jajna ćelija ne bude oplođena, nivo hormona opada, a sa njim i bazalna temperatura.

Čime meriti bazalnu temperaturu?

 

Bazalna temperatura se meri toplomerom.

Najpraktičniji je digitalni zbog prikazivanja decimala, pogotovo zato što će bazalna temperatura pokazati veoma male promene, izražene uglavnom baš u tim decimalama.

 

merenje bazalne temperature

 

Naravno, može poslužiti i živin toplomer, ali je digitalni jednostavniji i znatno precizniji

Zapravo, koji god toplomer da imate i ukoliko je on tačan odnosno ispravan, poslužiće u svrhu merenja bazalne temperature.

Kako se meri bazalna temperatura?

 

Postoji par pravila koja morate da pratite:

  • Bazalna temperatura se uvek nakon buđenja dok još mirujete i u približno isto vreme. To znači da treba da navijete sat svako jutro u isto vreme, na primer u 6h. Bez naglih pokreta, okretanja u krevetu, treba izmeriti temperaturu i zapisati je. Zato toplomer držite ne dohvat ruke.
  • Toplomer mora biti ispravan i najbolje je da se koristi ispod jezika. Možete meriti i na ustaljen način, ispod pazuha. Naravno, uvek merite temperaturu na isti način i zapisujte rezultate.
  • Kada je temperatura izmerena, zapišite je na zgodno mesto. U aplikaciju na telefonu, na grafikon bazalne temperature, na papirić ili u blokčić koji ste namenili za to.
  • Praćenje bazalne temperature se vrši barem 3 meseca uzastopno, da bi se uvideo neki šablon ciklusa.Svaki mesec ponavljajte ove korake i pratite da li se dani porasta temperature odnosno ovulacija dešava na približno isti dan.

Nije teško ni komplikovano i kada uđete u štos, radićete sve mehanički, bez razmišljanja.

No, to nije sve!

Mapiranje bazalne telesne temperature (BTT) uključuje posmatranje i drugih simptoma.

U toku ovulacije, postoji još jedan indikator a to je izgled cervikalne sluzi (vaginalni sekret na vešu). Ukoliko je nalik belancetu, prozirno beličaste boje i rastegljiva, ušli ste u plodne dane i period ovulacije. Možete ovu pojavu da upišete u napomene i da pratite pojavu iste što će vam ukazivati na vreme kada možete raditi na začeću.

Bazalna temperatura tablica (grafikon bazalne temperature)

 

Postoje određeni grafikoni koji služe za zapisivanje i vođenje evidencije o bazalnoj temperaturi. Njih možete pronaći na sajtovima i štampati, zatim popunjavati.

Jedan sajt koji nudi ovakav šablon je ovaj: Printable Celsius Basal Body Temperature Chart 

Obično su navedeni dani, tačno vreme, visina temperature i vi ubeležavate tačkicama vrednosti u grafikon.  Njih kasnije spajate i pratite pad ili porast temperature.

Kada je porast najviši tada obeležite ovulaciju.

Važno je da to radite svaki dan jer ćete samo tako steći pravi uvid u stanje ciklusa i znati kada je najbolje vreme za začeće.

 

grafikon bazalne temperature

 

Postoje i aplikacije za pametne telefone ili tablete koje možete koristiti kao tablicu bazalne temperature. Jedna od ovakvih aplikacija je i Basal body temperature graph ili Fertility friend  u kojima možete zabeležavati sve promene koje primetite u toku ciklusa.

Ove aplikacije rade po istom principu kao i grafikoni – upisujete dan, tačan sat i visinu temperature, a aplikacija sama prati i prepoznaje padove i skokove temperature.

Izaberite najpraktičniju tablicu za vas i koristite je ,jer stvarno olakšava praćenje ciklusa i ovulacije i planiranje trudnoće.

Da biste uočili pravilo kada su vam plodni dani i šta se dešava sa BTT i sekretom, bitno je da ispratite bar 3 meseca za redom – svaki dan. A onda, uporedite i pokušajte da nađete šablon.

Zašto je ovo bitno?

Cilj je da pokušate da odredite tačan dan ovulaacije. Plodni dani počinju 3-4  dana pre ovulacije (dakle i pre temperature) pa ih treba predvideti na vreme. Nakon ovulacije, šanse za oplodnju se smanjuju, zato je poenta da uhvatite taj trenutak pre nje.

Kolika je normalna bazalna temperatura?

 

Spomenuli smo da je bazalna temperatura različita u toku ciklusa, ali kolika je redovna temperatura inače?

Sigurno vam je poznato da temperatura čoveka ne treba da bude niža od 36 stepeni i viša od 37. Međutim nije to sve baš tako striktno. Prvo morate da znate da je prosečna dozvoljena devijacija temperature oko 1,95 +,- i da se to uzima u obzir. Tu još ulogu igra i mesto merenja temperature.

  • Ako se temperatura meri ispod jezika, normalno je oko 37 stepeni.
  • Rektalno merenje treba umanjiti za oko 0,5 stepeni jer je malo viša nego na drugim delovima tela.
  • Ukoliko se temperatura meri ispod pazuha, ona varira između 36,5 i 37, 1 stepen.

Kada svi faktori uzmu u obzir, okvirno je da je normalna BTT  čoveka između 36,2 i 37,1 stepen.

Ovo sve varira i ukoliko koristite neke lekove, vaših dnevnih aktivnosti, životnih navika, bolesti i samog hormonskog stanja u toku ciklusa.

Bazalna temperatura u toku dana?

 

Merenje bazalne temperature u svrhu planiranja potomstva i praćenja menstrualnog ciklusa se uvek meri ujutru i kada je telo u stanju mirovanja. Kasnije telesna temperatura varira.

Porast temperature se zabeležava pri fizičkoj aktivnosti bilo koje vrste, od šetanja i osnovih životnh obaveza do vežbanja i fizičkog napora.

Takođe temperatura varira i nakon obroka kao i nakon promene spoljašnje sredine: izlazak na hladno ili toplo i obrnuto.

Temperatura se menja i ukoliko se korisiti neka vrsta lekova, ili ukoliko konzumirate alkohol.

Bazalna temperatura je najniža kada je telo u snu odnosno tokom mirovanja, a najviša u toku dana na vrhuncu fizičke aktivnosti koja god ona bila. Smatra se da povišenje ne treba da bude više od 1 stepena, ali i to je vrlo podložno varijacijama.

Pad bazalne temperature i šta on znači?

 

Merenje bazalne temperature i evidencija u svrhu praćenja ciklusa beleži poraste i padove. Za ovo su zaslužni hormoni koji u toku ciklusa rastu, opadaju i smenjuju se.

Kada dođe do rasta bazalne temperature, hormoni su na vrhuncu, i nastupa ovulacija. Nakon toga, ukoliko ne dođe do oplođenja, beleži se pad bazalne temperature i hormona.

Kada primetite pad bazalne temperature, velika je verovatnoća da će menstrucija nastupiti u narednim danima. Tada nastavljate praćenje i merenje i ponovljate ceo postupak.

Bazalna temperatura nakon oplodnje

Ako se dogodi da temperatura ne opada i nastavlja da održava povišeni nivo i nakon ovulacije, velika je verovatnoća da ste u drugom stanju. Tada ispratite situaciju još par dana.

Ako je temperatura još u višim vrednostima nego inače – vreme je za test na trudnoću!

Ako se pojave dve dugoočekivane crtice koje pokazuju pozitivan test– čestitamo i posetite lekara za sve potrebne savete.

Ako je test negativan, nastavite da pratite stanje još neki mesec. Ipak, ako ovo predugo meseci traje, opet je najbolje da posetite lekara i utvrdite da ne postoji neki hormonski ili problem druge vrste.

Koliko je tačno merenje bazalne temperature?

 

Merenje bazalne temperature  je metoda koja može biti od pomoći ukoliko imate redovne cikluse i znate da pročitate vrednosti koje dobijate.

 

 

To znači da ukoliko imate neredovne cikluse, patite od nekih bolesti i hormonskog disbalansa, pijete neke lekove, ova tehnika nije pouzdana.

Takođe postoji jedna začkoljica, a to je da se nekada povišena bazalna temperatura dešava u prvim danima nakon ovulacije. Tada su, zapravo, šanse za začeće veoma male, pa ni to nije dobro. Vama je bitan dan ovulacije i par dana PRE NJE.  Međutim ako kombinujete praćenje cervikalne sluzi i bazalne temperature možete predvideti početak plodnih dana i tada pokušati da ostvarite začeće.

Da bi se posvetili ovoj tehnici praćenja ciklusa i planiranja trudnoće potrebno je da ste zdravi, da ne koristitie nikakve terapije i da imate redovne cikluse. Čak i tada je potrebno da paralelno pratite i šta ukazuju neki drugi simptomi plodnih dana i ovulacije i da li su prisutni.

Međutim uvek treba imati u vidu da su to samo predviđanje i praćenje mogućnosti, a ne tačni i precizni pokazatelji dana u ciklusu i ovulacije!

Znamo da ovo sve malo zvuči komplikovano, pa čak i opterećujuće, ali nije tako. Uz malo truda i praćenja koraka koji nisu teški, brzo ćete stvoriti rutinu merenja BTT i praćenja ciklusa na taj način. Kada uz to ukombinujete još i praćenje indikatora plodnih dana i same ovulacije, šanse za pozitivan test na trudnoću su ozbiljno povećane! 

Uvek olakšajte sebi uz neku pametnu aplikaciju jer zato i jesu stvorene – da raskomplikuju komplikovane radnje i zbunjujuće tabele praćenja bazalne temperature, ali i drugih tehnika za planiranje trudnoće. Samo posvećenost i istrajnost u ovim pomoćnicima za praćenje ciklusa i plusić na testu će brzo biti tu!

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546686/

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/basal-body-temperature

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/267024

https://www.healthline.com/health/pregnancy/basal-body-temperature

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/basal-body-temperature/about/pac-20393026