treći mesec trudnoće

Treći mesec trudnoće izgleda ovako!

Treći mesec trudnoće prepun je izazova i treba da budete spremne. Da vidimo šta sve očekuje buduće mame u ovom mesecu.

Uradili ste test za trudnoću, obavili prvi ultrazvuk i ginekolog je potvrdio trudnoću. Čestitamo!

Iza vas su prva dva meseca i sa početkom devete nedelje lagano ulazite u treći mesec trudnoće.

Pojačan umor, mučnine, ali i nagle promene raspoloženja su najčešći u ovom mesecu, a stomak lagano počinje da se primećuje. Očekuje vas i prvi ekspertni ultrazvuk, ali i važni testovi.

Idemo redom da objasnimo sve.

Kada počinje treći mesec trudnoće?

 

Ulaskom u devetu nedelju trudnoće, pa sve do kraja 12.nedelje, vi ste u trećem mesecu trudnoće.

Važno je da ste do sada uradili prvi ultrazvučni pregled kojim je  ginekolog potvrdio trudnoću i uputio vas u sve ono što vas dalje očekuje. U prva dva meseca potrebno je obaviti i analize krvi, urina, kao i dodatne pretrage, u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja.

Za svaku trudnicu je najvažnije da bude bezbrižna i da joj trudnički dani prolaze spokojno. I upravo zbog toga, vaš ginekolog  treba da bude uz vas u svakom segmentu vašeg drugog stanja, da razreši sve nedoumice i odgovori na sva pitanja koja imate. A biće ih zaista mnogo. Posebno ukoliko je u pitanju prva trudnoća.

Računanje u kojoj ste nedelji i u kom ste mesecu ume da zbunjuje trudnice, ali ne brinite, vaš ginekolog će vas na svakom pregledu i u to upućivati. Ipak, da objasnimo kako da to najlakše odredite.

Kao prvi dan trudnoće računa se datum poslednje menstruacije. Zato će vašem ginekologu ovaj datum biti veoma važan,  kako bi kasnije mogao da prati rast i razvoj bebice po nedeljama u kojima se beba tada nalazi.

Dakle, računajući kao prvi mesec trudnoće prvi dan menstruacije, lekar će odrediti u kojoj ste nedelji, kao i verovatni termin porođaja. Ukoliko vaše menstruacije nisu redovne, tada će ginekolog napraviti procenu od datuma začeća, pod uslovom da se sećate tačno kada ste začeli.

Kada uđete u devetu nedelju, ušli ste u treći mesec trudnoće. Ovaj mesec traje do kraja 12.nedelje. Tu se završava prvi i počinje drugi trimester koji traje od 13. do 26.nedelje. Treći trimestar počinje u 27.nedelji i traje do porođaja.

Postoje i neke teorije prema kojima prvi trimester traje do kraja 13.nedelje, ali je ipak zastupljenije ovo računanje po kojem se treći mesec okončava u 12.nedelji.

Simptomi trudnoće u 3.mesecu

 

Svaka trudnica drugačije podnosi drugo stanje, svaka trudnoća je jedinstvena. Tako svaka žena različito doživljava i oseća promene u organizmu koje se dešavaju kako beba raste i razvija se.

 

 

Neke trudnice neće iskusiti ni mučnine, neće povraćati, neće biti malaksale, dok će kod drugih biti potpuno suprotno.

U kojoj god da ste grupi, važno je da pratite sebe i da osluškujete svoj organizam. Kada god imate sumnje i nedoumice, ma koliko se one vama čine bezazlenim, bitno je da se posavetujete sa svojim ginekologom. Ako je potrebno, on će obaviti pregled i dati vam najbolji savet ili terapiju.

Nakon mučnina i malaksalosti koje su najčešće drugom mesecu trudnoće, treći mesec će kod većine trudnica biti sličan, uz neke nove simptome.

 • Mučnine, slabije ili jače, nastaviće se najčešće i u trećem mesecu. Kod mnogih trudnica postaju izraženija čula mirisa i ukusa, pa je moguće da će vam mnogo toga izazivati osećaj gađenja i terati vas na povraćanje.

Oko 80% trudnica oseća jutarnje mučnine tokom prvog trimestra;

 • Zatvor ili opstipacija, često počinje da se javlja u ovom mesecu. Do ovoga dovode povećane vrednosti progesterona i drugih hormona koji usporavaju varenje. Usled opstipacije creva, mnoge žene dobijaju i hemoroide, pa posebno povedite računa o ishrani;
 • Gorušica je simptom trudnoće koji se više vezuje za poslednja dva trimestra, ali moguće je da će se javiti već i u trećem mesecu. Opet, uzrok je usporeno varenje i vraćanje sadržaja želuca u jednjak, što dovodi do pečenja i žarenja grla, abdomena, grudi…;
 • Umor je čest pratilac tokom trećeg meseca, jer je organizam još uvek u fazi prilagođavanja novoj situaciji. Pospanost, malaksalost, ali i nesanice, pogađaju većinu trudnica;
 • Vrtoglavice i glavobolje česte su zbog većeg protoka krvi u organizmu;
 • Sve su jači bolovi u leđima, jer se stomak lagano povećava;
 • Promene na koži česte su upravo sa početkom trećeg meseca. Organizam počinje da proizvodi više pigmenta melanina. To može biti uzrok pojave tamnih fleka na licu, takozvane kloazme, poznate i kao trudnička maska;
 • Usled veće produkcije melanina i estrogena, kod mnogih trudnica se pojavljuje vertikalna tamna crta na stomaku, od grudi, pa sve do dna stomaka. Ta crta se naziva linea negra.
 • Grudi kod trudnica u trećem mesecu postaju mnogo osetljivije, menjaju se i postaju veće. Mlečne žlezde se pripremaju da proizvode mleko, areole postaju tamnije, a bradavice ispupčenije.
 • Česte promene raspoloženja tokom čitave trudnoće, pa tako i tokom trećeg meseca, sigurno je svaka trudnica iskusila. Opet su krivi hormoni, a to će usloviti da trudnice čas plaču, čas se smeju, čas su ljute, tužne… Opustite se i ne brinite, sve ovo je potpuno normalno.

Beba u 3. mesecu trudnoće

 

Do kraja trećeg meseca, beba će biti dugačka 7 cm i biće teška oko 15 grama.

Možda vam to zvuči neverovatno, ali kada se završi treći mesec, fetus je potpuno formiran. Razvjeni su svi vitalni organi, mišići, kosti, kičma, ruke i noge, a na prstima počinju da rastu nokti.

 

beba u trećem mesecu trudnoće

 

Razvijene su i spoljašnje genitalije, pa ćete uskoro moći da saznate i pol bebe.

Bebino srce kuca oko 150 otkucaja u minuti, glava je okrugla i lepo se može videti bebin profil, obrazi, nos. Svaka beba razvija se individualno, pa će težina i dužina bebice biti različite.

Rizik od spontanog pobačaja se smanjuje u trećem mesecu.

Trudnoća po nedeljama u trećem mesecu trudnoće

 

Svaki dan tokom trudnoće prepun je različitih emocija, jer ste u isto vreme srećni, ali i strepite da sve prođe u najboljem redu, da nešto ne radite pogrešno. Hajmo da vidimo šta možemo očekivati tokom trećeg meseca, kroz šta prolazite vi, a kroz šta vaša beba tokom te četiri nedelje.

Deveta nedelja trudnoće

 

Kako god da se osećate, bilo da ste previše ushićeni ili da plačete za svaku sitnicu, znajte da su hormoni sada dodatno umešali prste.

Nivo progesterona je kod trudnica 10 puta veći, nego kada žena nije u drugom stanju.

Dodajte tome i eventualne stresove koje svakodnevno svi doživljavamo, biće i više nego dovoljno da izazove pravi emotivni rolerkoster.

Sam početak trećeg meseca može da donese pojačane mučnine, pojavu gasova i nadimanje stomaka, metabolizam je malo usporen, a može doći i do zadržavanja tečnosti u organizmu. Materica se polako širi, otprilike je veličine male dinje, sve jače pritiska bešiku i zbog toga će vam se verovatno češće ići u toalet.

Do sada ste se verovatno ugojili od jednog do dva kilograma, mada ni tu nema pravila. Mnoge trudnice čak i smršaju tokom prva tri meseca, zbog mučnina i učestalog povraćanja.

Stomak se tek blago nazire, tako da će ljudi oko vas teško primetiti da ste u drugom stanju, osim ako im ne kažete.

 

stomak u trećem mesecu trudnoće

 

Vaša beba se u devetoj nedelji trudnoće razvija ubrzanim tempom. Dugačka je oko 2,5 cm i ima od dva do četiri grama, kao zrno grožđa.

Sada počinje da liči na ljudsko biće, polako se formiraju hrskavice, kosti, usne školjke, stopala i ruke nastavljaju da rastu, već su vidljivi i prstići. Srce je podeljeno u četiri komore, a ultrazvukom se jasno mogu čuti i otkucaji. Svi organi koji su već formirani funkcionišu samostalno.

Ukoliko vašu trudnoću prati lekar kojem verujete i koji vam je potvrdio da je sa vama i bebicom sve u redu, nema razloga da brinete. Bilo da trudnoću vodite u državnoj ambulanti ili u privatnoj praksi, zaslužujete da znate sve odgovore.

Posumnjate li u sručnost ginekologa ili smatrate da ne vodi vašu trudnoću onako kako očekujete, sada je vreme da pronađete drugog lekara.

Deseta nedelja trudnoće

 

Deseta nedelja donosi nove izazove i uzbuđenja. Možda će postati sve vidljivija tamna linija na stomaku, a moguće je da će hormoni usloviti i pojavu fleka i akni na koži. Isto tako, moguća je pojava rozacee, a koža može biti i preterano suva. Ukoliko ovo postane zabrinjavajuće, posavetujte se sa svojim lekarom, vidite da li će biti potrebe da posetite dermatologa.

Nastaviće se promene u raspoloženju, a moguća je i pojava jačeg zatvora i opstipacije creva. Stomak će postajati zaobljeniji, a verovatno će vas jače boleti leđa.

Bebin mozak se ubrzano razvija,  svi organi počinju da funkcionišu zajedno. Beba je sada dugačka od 3 do 4cm, a teži oko 5,6 grama. Da uporedimo, teška je poput omanje šljive. Kreće se slobodno u materici, ali je još isuviše rano da biste osetili njene pokrete.

U desetoj nedelji je manja opasnost od razvoja različitih genetskih malformacija, za razliku od prvih devet nedelja kada se fetus brže razvija i veće su šanse za to.

Jedanaesta nedelja trudnoće

 

Sada će mučnine i povraćanje verovatno polako nestajati, ali postajaćete mnogo osetljiviji na razne ukuse i mirise. Određenu hranu nećete moći ni da pomirišete, a druga hrana koju možda niste voleli će vam se itekako jesti.

Hormoni će usloviti pojačan rast kose, ona će biti sve bujnija, a i nokti će biti čvršći. Do kraja trudnoće, pa sve do nekih 6 nedelja posle porođaja, kosa će biti gušća nego ikada pre. Na žalost, većini porodilja nakon toga počinje drastično da opada. Zato, već sada se raspitajte kod iskusnijih mama šta je njima pomoglo da spreče opadanje kose posle porođaja.

Kada je reč o vašoj bebici, početkom 11. nedelje beba postaje fetus, više nije embrion.

Do kraja 20.nedelje rašće veoma brzo. Sada je bebina koža još uvek providna, ali uskoro će početi da dobija slojeve. Bebica je sada veličine smokve, teška je desetak grama, a dugačka oko 6cm.

Glava još uvek čini oko polovine bebinog tela. Formiraju se mali pupoljci u ustima koji će kasnije prerasti u zube, a beba je u stanju da stiska pesnicu, zeva, sisa, guta. Krv počinje da cirkuliše između bebe i materice, a na taj način beba kroz posteljicu dobija kiseonik i hranljive materije.

Dvanaesta nedelja trudnoće

 

Još malo i završava se prvi trimestar. Kako trudnoća odmiče, trebalo bi da ste sve opušteniji i da počinjete da uživate u drugom stanju.

Materica polako izlazi iz male karlice, manje pritiska bešiku, pa će stomak početi da se nazire. Ukoliko je materica veća od očekivanog, lekar će ustanoviti da li je možda reč o blizanačkoj trudnoći. Sada može početi da vas muči gorušica, pa dodatno povedite računa o ishrani. Javljaju se grčevi u mišićima, posebno u nogama.

Do sada ste se verovatno ugojili oko 3, 4 kilograma, ali opet, to sve zavisi od vašeg organizma, kako se hranite i kako podnosite drugo stanje. Krajem trećeg meseca već je moguća pojava strija na stomaku i bokovima, pa se trudite da svako veče mažete ove delove tela nekom što masnijom i hidratantnijom prirodnom kremom. Ipak, vodite računa i o tome da krema bude bez štetnih sastojaka, jer koža sve upija i oni mogu dospeti u krvotok. Aleksandra je baš takvom jednom kremom na biljnoj bazi i bez iritanasa uspela da spreči strije na stomaku i potpuno je oduševljena. Šta joj je pomoglo, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Do kraja 12.nedelje trudnoće beba je potpuno razvijena, formirani su svi organi. Bubrezi počinju da rade, beba proizvodi urin,  a hipofiza stvara hormone. Prsti su potpuno razdvojeni, vide se obrazi, nosić, kičma.

Sada je beba veličine kajsije, teška je oko 15 grama, a dugačka oko 7,5cm.

Pregledi i testovi u trećem mesecu trudnoće

 

Svaki  trimestar trudnoće nosi sa sobom i određene preglede i testove koje ćete morati da obavite. I zaista, nekada će vam se činiti da ko šta radi, vi stalno idete na preglede, kontrole… Ipak, svesni ste da je to nužno kako bi lekar ispratio da li je sa vama i bebicom sve u najboljem redu.

Prvi ekspertni ultrazvuk je najvažniji pregled u trećem mesecu

 

Radi se najčešće u 12.nedelji, kada je fetus potpuno razvijen. Mada, moguće je da će vaš lekar odlučiti da to bude i između 11.i 14. nedelje trudnoće. Pre toga, obavićete analize krvi, urina, odrediti krvnu grupu i Rh faktor, a po potrebi i druge pretrage.

Ginekolog će uz pomoć 3D ili 4D ultrazvuka detaljno pregledati bebu, pogledaće sve organe, da li su srce i mozak pravilno razvijeni, da li su razvijeni udovi, zglobovi, moći ćete da vidite bebin profil… Utvrđuje se vitalnost ploda, dužina bebe, a lekar će potvrditi i verovatni termin porođaja. Ukoliko se beba lepo namesti, gineklog će čak možda već sada uspeti da vidi da li čekate dečaka ili devojčicu;

Biće to trenutak da pitate sve što vas zanima. Nemojte se ustručavati, lekar je tu da ukloni sve vaše sumnje i da vam pruži sve odgovore;

 Dabl (Double) test

 

Ovaj test se radi neposredno nakon obavljenog ultrazvuka.

Ovaj neinvazivni skrining test pokazuje da li postoji verovatnoća za nastanak hromozomopatija kao što su Trizomija 21 (Daunov sindrom), Trizomija 18  (Edvardsov sindrom) i Trizomija 13 (Patau sindrom).

Najpre se ultrazvukom utvrđuju CRL (dužina ploda), prisustvo nosne kosti, kao i  NT (nuhalna translucenca), tečnost koja se nakuplja ispod kože na zadnjem delu vrata fetusa. Kod fetusa sa hromozomskim abnormalnostima povećana je debljina NT.

Nakon najviše 48 sati od ultrazvuka testira se krv trudnice, a u obzir se uzimaju i godine, težina i životne navike majke, da li je u pitanju višeplodna trudnoća…

Nakon toga se u program unose podaci sa ultarzvuka i vrednosti nalaza krvi, a na taj način izračunava se statistička mogućnost za razvoj neke od genetskih anomalija kod bebe.

Bitno je napomenuti da se rezultati Dabl test ne koriste za postavljanje bilo kakve dijagnoze. Dobijeni visoki rezultati znače samo da je potrebno uraditi druga ispitivanja.

Ukoliko bude bilo potrebe, lekar će vas tada uputiti da uradite amniocentezu ili biopsiju horionskih čupica.

Iako Dabl test nije obavezan i niko vas neće terati da ga radite, gotovo svaka trudnica će se podvrgnuti ovom pregledu. Iako je uloga Dabl test velika, uglavnom ćete ga morati uraditi u privatnoj laboratoriji i platiti oko 3.000 dinara. Razlog je taj što u mnogim gradovima i manjim mestima nije moguće  uraditi Dabl test u državnoj ustanovi.

Ipak, ukoliko želite da refundirate novac, možete to učiniti na sledeći način. Ukoliko državna zdravstena laboratorija u koju vas lekar uputi ne može da obavi Dabl test u predviđenom roku, možete ga uraditi privatno. Potom ćete podneti zahtev za refundaciju novca filijali u kojoj ste zdravstevno osigurani, uz priloženu medicinsku dokumentaciju, kao i račun o plaćenim troškovima Dabl testa.

Međutim, trudnice često ni ne znaju za ovu mogućnost ili jednostavno nemaju vremena da se bave time, pa zbog toga većina njih plati test i to je to.

trudnoća u trećem mesecu

Neinvazivni prenatalni testovi mogu se raditi već od 10.nedelje trudnoće, ali njih će trudnica raditi po sopstvenoj želji. Naravno, uz konsultaciju sa lekarom. Reč je o savremenim testovima kojima se iz krvi majke ustanovljava da li je beba zdrava. Ovakvi testovi su kod nas sve popularniji, a njima se već u prvom trimestru može odrediti i pol bebe.

Mogu li osetiti bebu u trećem mesecu trudnoće?

 

U trećem mesecu učiniće vam se da osećate blago treperenje i golicanje, poput leptirića u stomaku. Iako vam se čini da ste stvarno osetili pomeranje bebice, to je teško moguće.

Do kraja trećeg meseca beba je teška svega oko 15 grama, ima mnogo slobodnog prostora u materici i vi njene pokrete za sada ne možete osetiti.

Prve bebine pokrete, taj najlepši osećaj do tada u trudnoći, majka najčešće oseti između 18.i 22. nedelje. Ipak, to ne znači da vas beba ne čuje već sada, mazite stomak, pričajte joj, pevajte, to će i vama pomoći da se opustite.

 Šta ako se javi krvarenje u trećem mesecu trudnoće?

 

Tokom prvog trimestra, posebno u prva dva meseca, najveća je opasnost od spontanog pobačaja. Sa početkom trećeg meseca, ta opasnost je manja, ali su trudnice veoma uplašene da bi to moglo da se dogodi. Posebno ukoliko dođe do blagog ili jačeg krvarenja. Od toga nema ničeg strašnijeg.

Čak do 40% trudnica ima blaga vaginalna krvarenja tokom najranije faze trudnoće. Nekada je to bezopasno, u drugim slučajevima će zahtevati potpuno mirovanje i određenu terapiju.

Kako god vam se činilo, bilo kakvo kravarenje, znak je da se odmah javite lekaru.

A šta mogu biti uzroci?

 • Nakon seksualnog odnosa, ali i posle ginekološkog pregleda, može se pojaviti svetlo ružičasta krv;
 •  Određene infekcije, vaginalne ili urinarne, mogu dovesti do pojave krvi;
 • Spontani pobačaj može početi kao krvarenje u tačkicama, najčešće je ta krv braon boje. Pratiće ga i bolovi u stomaku, a to je znak da hitno odete kod ginekologa.

Ishrana u trećem mesecu trudnoće

 

O ovom segmentu biste trebalo posebno da vodite računa, posebno ako ste gojazni ili ste lako skloni gojenju. Lekar će vas sigurno posavetovati u vezi sa ishranom, ali i da ne treba da preterujete. Odnosno, nema potrebe da jedete za dvoje.

Evo kako treba da izgleda ishrana u trudnoći.

Trudnice imaju različite žudnje za hranom, a često su to nezdravi obroci, poput pržene, masne, ljute hrane, slatkiša… Savetuje se da ishranu pojačate sa nekih 300 do 800 kalorija dnevno, ali neka to bude hrana koja je bogata proteinima, vitaminima, mineralima.

Pijte dosta tečnosti, vode pre svega. Konzumirajte sveže povrće, voće, ribu, meso, mlečne proizvode. Neka to bude hrana bogata vlaknima, kako biste i bebi obezbedili što više hranljivih nutrijenata.

Dobrodošli su i suplementi kao što je folna kiselina, vitamin C. Ukoliko imate manjak gvožđa i nizak nivo hemoglobina, uzimaćete tablete gvožđa. Pazite samo, gvožđe zna dodatno da pogorša zatvor, pa se kod mnogih trudnica javljaju hemoroidi.

Dodatno povedite računa o ishrani ukoliko vas muči gorušica.

Dodatni saveti za treći mesec trudnoće

 

Opet ćemo naglasiti, najvažnije je da slušate savete lekara, da ništa ne radite na svoju ruku.

 

 

 • Pod uslovom da ste zdravi, da je trudnoća normalna i da se beba lepo razvija, nema potrebe da dane provodite ležeći u kući. Naprotiv, boravite što više na svežem vazduhu, šetajte, radite vežbe za trudnice. Budite aktivna trudnica i uživajte;
 • Ukoliko imate određene zdravstene probleme i terapiju koja je usklađena sa trudnoćom tako da ne naškodi bebi,  obavezno se pridržavajte iste. Nemojte preskakati lekove ili terapije, kako ne biste naškodili sebi ili bebi;
 • Vodite računa koju kozmetiku koristite, neka bude na što prirodnijoj bazi, posebno ako imate osetljivu kožu. Na većini proizvoda je naznačeno ako nisu pogodni za trudnice i dojilje;
 • Mnoge trudnice zanima da li je farbanje kose dozvoljeno. Jeste. Nema nikavih naznaka da bi to moglo da naškodi bebi. Na vama je da odlučite da li ćete se farbati, ali ipak bi bilo bolje da to budu farbe koje su na prirodnoj bazi, od što prirodnijih sastojaka, bez amonijaka. Ako se i farbate, nemojte preterivati i činite to, recimo, na dva meseca;
 • Ako pušite, sada bi bio odličan trenutak da ostavite cigarete. Ne moramo pričati koliko je pušenje štetno za vas, ali i za bebu. Posebno ako planirate da dojite, pametna odluka je da batalite cigarete;
 • Izbegavajte stres, boravak u zagušljivim prostorijama;
 • Ukoliko vam je posao veoma naporan, dugo stojite ili radite težak fizički posao, mnogo se nervirate, razmislite da već sada otvorite trudničko bolovanje. Ipak, ako vam posao prija i sa trudnoćom je sve u redu, nema razloga da prestajete da radite. Možete raditi sve do porodiljskog bolovanja, koje počinje mesec dana pre porođaja;
 • Nabavite neku zanimljivu knjigu u vezi sa trudnoćom i porođajem, to će vam pomoći da se informišete i pripremite za sve ono što je pred vama;
 • Razmislite da se upišete u školicu za trudnice, to iskustvo je neprocenjivo. Naučićete mnogo, ali i razmeniti iskustva sa drugim trudnicama.

Kraj prvog trimerstra je tu. Deo puta je pređen. Ostaje još malo do trenutka kada ćete postati mama.