11 nedelja trudnoće

11. nedelja trudnoće

Da li 11. nedelja trudnoće nagoveštava kraj neprijatnih simptoma trudnoće? Kako izgleda beba ? Pred vama je kompletan vodič kroz ovu nedelju.

Govorimo o svim aspektima trudnoće koji su značajni za ovaj period, a saznaćete i šta vi možete učiniti kako bi vaša trudnoća protekla što bolje.

Kada počinje 11 nedelja trudnoće?

 

Da bi izračunali koliko dugo ste trudni potrebno je da znate kako se računa dužina trudnoće. Zato se na kratko osvrćemo na kalkulator trudnoće. Medicina početak trudnoće računa od prvog dana vaše poslednje menstruacije.

Prema tome jedanaesta nedelja trudnoće počinje 71. dana od početka vaše poslednje menstruacije.

11 nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Kada se nalazite u ovoj nedelji drugog stanja to znači da ste još uvek u trećem mesecu trudnoće. Tačnije trudni ste puna dva meseca i tri nedelje.

 

 

Ako gledamo po trimestrima, sada se bližite kraju prvog trimestra. Moglo bi se reći da je jedna trećina ( trimestar) vaše trudnoće skoro gotova. Ostaju još dve trećine do finalnog dana odnosno do terimna porođaja. Iako zvuči kao period kojem nema kraja, verujte nam na reč da će brzo proleteti.

11 nedelja trudnoće i veličina ploda

 

Razvoj bebe po nedeljama se nastavlja. U ovoj nedelji vaša beba je skoro sasvim  formirana.

 

beba u 11-oj nedelji trudnoće

Sada CRL iznosi između 40-50 mm.

CRL se odnosi na dužinu deteta od glave do  guze.

Vaš mališan sada je težak oko 10 grama

Iako je beba još uvek sićušna već sada ima formirane skoro sve delove tela i podseća na malu verziju deteta koje će se roditi za šest meseci.

Položaj bebe u 11. nedelji trudnoće

 

U ovom periodu trudnoće beba je isuviše mala da bi se njeni pokreti mogli osetiti. Obzirom na njenu veličinu, još uvek ima dovoljno prostora da se nesmetano kreće i okreće, što i čini. Beba se rasteže, proteže, prevrće. Sve smo ovo rekli jednostavnim jezikom kako bi vam bio razumljivo.

Beba u 11 nedelji još uvek nije zauzela svoj konačni položaj u stomaku koji će imati pred porođaj i na samom porođaju, već ga konstantno menja.

Osim ovih krupnih pokreta i okreta, beba sada praktikuje i fine pokrete poput otvaranja i zatvaranja šake. Osim svega toga, beba počinje i da štuca što ćete za koju nedelju moći da osetite.

Svi ovi pokreti mogu se primetiti tokom ultrazvučnog pregleda i tačno možete videti da li je vaše dete već sada lenjivac ili očekujete jedno aktivno malo biće.  A evo i kada ćete vi osetiti pokrete vaše bebe.

11 nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Vrlo je verovatno da ćete u ovoj nedelji trudnoće ići na ultrazvučni pregled. Uglavnom je to ženama drugi po redu pregled, ali to se razlikuje od trudnice do trudnice. Koji će vam to pregled biti po redu zavisi kada ste prvi put potvrdili trudnoću, da li je trudnoća rizična ili imate neke druge razloge koji određuju učestalost odlaska kod lekara.

Pregled je za ovu nedelju realno očekivati zato što je sada vreme za razmišljanje i upućivanje na prenatalnu dijagnostiku.

Osim prenatalne dijagnostike na ultrazvučnom pregledu očekujte da se prati i razvoj bebe. Lekar će obraćati pažnju da li su razvijeni svi delovi tela koji bi trebali da se vide u ovoj nedelji trudnoće, kao i unutrašnji organi.

U 12. nedelji trudnoće radi se detaljan ultrazvučni pregled poznat i kao prvi ekspertni. Ukoliko u 11. nedelji radite ovaj pregled lekar će voditi računa i o debljini vratnog nabora kod bebe koji je pokazatelj hromozomskih anomalija.

Očekujte da će vas lekar zatim  uputiti na Dabl test, a po potrebi i na neke dodatne analize ukoliko to situacija zahteva.

Dabl test i Tripl test su obavezni prenatalni testovi koji svaka trudnica radi, a za detaljnije analize i testove se upućuju trudnice koje su pod određenim rizikom.

Ne očekujte da vam u ovoj nedelji lekar sa sigurnošću potvrdi pol bebe.

Znamo da ste nestrpljivi da to saznate. Međutim čak i da dobijete neku informaciju od lekara, verovatno ćete morati sačekati još koju nedelju da ona bude u potpunosti potvrđena. Do tada se možete malo i zabaviti pa pol bebe saznati preko kineskog kalendara začeća.

Svaki ultrazvučni pregled je bitan i važno je da redovno na njih odlazite kako biste bili u toku sa razvojem vaše bebe i odmicanjem trudnoće. Uostalom pregledi su odlični da sa lekarom popričate o svemu što vas brine, o svim nedoumicama i novim simptomima ukoliko ih ima.

Mama u jedanaestoj nedelji trudnoće i promene na telu

 

Kako se približavate kraju prvog trimestra očekujte da promene na telu budu sve vidljivije i očima drugih ljudi.

U zavisnosti od vaše građe, stomak u 11. nedelji trudnoće može biti manje ili više uočljiv. Kod nekih žena se trudnoća primeti ranije, dok će pojedine na rast trudničkog stomaka morati da sačekaju još koju nedelju. Ono sa čim ne treba čekati je nega kože na stomaku, jer će on sasvim izvesno rasti u narednom periodu, a time će se i koža rastezati. Pravovremena nega sprečiće pucanje kože i nastanak strija. Ipak, ono na šta treba obratiti pažnju jeste sastav proizvoda koje koristite, jer nisu svi bezbedni u trudnoći.

Aleksandra je našla pravu stvar: em bezbednu, em efikasnu. Vrlo jednostavno je sprečila nastanak strija i oduševljena je zbog toga. Svima priča o onome što joj je pomoglo da spreči strije. Pričala je i nama. Pročitajte i vi njeno lično iskustvo na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Čak iako se stomak još uvek ne vidi, ne očajavajte to ne znači da sa bebom nešto nije u redu. Ukoliko je na pregledu sve kako treba, za rast stomaka ostaje samo da čekate i uživate što duže u vitkoj linji.

Uostalom kako stomak krene da raste i rasteže kožu, očekujte pojavu novih simptoma poput bolova u predelu oko stomaka, svrab kože, zatezanje kao i pojavu strija na koži.

Vaše telo sada počinje da radi prepunim kapacitetom i pumpa do 50% više krvi nego inače. To može dovesti do osećaja zamora, vrućine, znojenja i ujedno je to i alarm za zaustavljanje i pravljenje pauze.

Mnoge trudnice dobiju takozvani trudnički sjaj po kojem i drugi shvate da se radi o trudnoći. Ako ste jedna od onih žena koja ima pojačan apetit i malo više dobija na težini, vreme je da razmislite o novom jelovniku. Da, sasvim je normalno da se malo ugojite u trudnoći, ali to treba da bude umereno.

Grudi nastavljaju da budu bolnije i otečene. To je posledica priprema za dojenje koje se dešavaju u organizmu. Uskoro će se i ta neprijatna pojava smanjiti.

11. nedelja blizanačke trudnoće

 

Jedanaesta blizanačke trudnoće se ne razlikuje mnogo od jednoplodne, bar kada su simptomi trudnoće u pitanju. U principu se odvijaju iste faze, razvoj istih delova tela i organa. Sve je isto, samo u duplom izdanju. Dakle sve pomnožite sa dva.

To za trudnicu znači duplo jače simptome, veće promene i vrlo verovatno već sada primetan stomak.Trudnice koje nose blizance imaju u svemu dupli zadatak pa i u vođenju računa o trudnoći. Dakle, potrebno je mnogo više resursa iz organizma, mnogo više snage, ali i odmora.

Da bi bili što mirniji tokom trudnoće, pronađite iskusnog lekara koji će vam voditi blizanačku trudnoću. To će vam sigurno uticati na smirenje i raspoloženje.

Neprijatni simptomi u 11 nedelji trudnoće

 

Ovaj period trudoće mnogim ženama nagoveštava kraj neprijatnih simptoma. Međutim uvek ima izuzetaka. Ukoliko ste jedan od njih, u ovoj nedelji možete očekivati i po koji neprijatni simptom poput:

Bol u stomaku

 

Bolovi u predelu stomaka su vrlo česta pojava kod trudnica, jer dolazi do rasta materice, gorušice, konstipacije, gasova, mučnine…Sve ove promene dovoljan su razlog da ponekad osetite bolove u stomaku. Nekad su oni posledica zatvora i problema sa varenjem. Za ovo je kriv progesteron kojeg sada ima u povećanim količinama, a koji usporava rad creva.

Ukoliko bolovi nisu previše česti i intenzivni onda uglavnom nisu znak za brigu.

Problem je ako su bolovi “nepodnošljivi” ili propraćeni drugim simptomima poput krvarenja, temperature, povraćanja.

 

 

Krvarenje i pojava  braon sekreta

 

Tačkasto krvarenje i pojava braon sekreta česta je pojava  u trudnoći i uglavnom  nije razlog za brigu. Ukoliko ne traje dugo, nije obilno i praćeno nekim dodatnim simptomima verovatno nije razlog za brigu. Kako god,  mi vam savetujemo da o takvoj promeni porazgovarate sa svojim lekarom. Možda će to zahtevati uzimanje neke dodatne terapije ili pojačano praćenje trudnoće.

Mučnine

 

Ako ste se pitali da li će ove nedelje nestati mučnine, odgovor je da ne znamo. Mnoge žene se u ovom periodu opraštaju od početnih simptoma trudnoće među kojima je i mučnina. Međutim nije kod svih ista situacija. Ponekad mučnine znaju da potraju i duže od prvog trimestra. Zato umesto da čekate da dođe vreme uzmite stvar u svoje ruke i olakšajte sebi mučnine regulisanjem ishrane i ostalih životnih navika.

Kontrakcije

 

Kontrakcije u prvom trimestru su moguća pojava, ali vrlo retka. Smatraju se čak i prvim simptomima trudnoće u nekim situacijama. No, to su lažne kontrakcije. Međutim problem sa kontrakcijama nastaje kada ih prate drugi neprijatni simptomi poput bolova ili krvarenja. Tada ovo može biti nagoveštaj da sa trudnoćom i razvojem bebe nešto nije u redu.

Šta možete učiniti u ovoj nedelji?

 

U ovoj nedelji možete mnogo toga učiniti za dobrobit vaše bebe i samog toka trudnoće. Ovo su neki osnovni saveti:

  • Praktikujte zdrave životne navike. Do sada bi već trebalo da ste redukovali što više nezdravih živtnih navika i uvrstili nove poput zdrave i bogate ishrane, unosa više tečnosti, praktikovanja fizičke aktivnosti, zaboravljanje na duvan, alkohol i previše kofeina. Što se više pozabavite ovim aspektom očekujte mnogo bolji ishod i zdraviju bebu.
  • Životne navike uticaće i na dobijanje kilograma u trudnoći pa nije na odmet da već sada počnete voditi računa i o svojoj kilaži. Previše dobijenih kilograma u trudnoći nikako nije dobro ni za trudnicu ni za sam ishod trudnoće i zdravlje bebe. Neka hrana tokom drugog stanja bude raznovrsna, zdrava i bogata hranljivim materijama, vitaminima, mineralima, vlaknima. Pored toga, bitan je i dovoljan unos tečnosti, pre svega vode. Trdnoća troši vaše zalihe kalcijuma, pa neka mleko i mlečni proizvodi nađu svoje mesto na vašem meniju.

 

stomak u jedanaestoj nedelji trudnoće

 

  • Počnite sa negom svoje kože, pogotovo na stomaku. Uskoro će doći do naglog rasta bebe, a samim tim i rastezanja kože na stomaku. To predstavlja problem za kožu jer dolazi do svraba, pucanja kože i pojave strija. Da se ne bi bavili lečenjem ovih problema, poradite na preventivi. Što pre pronađite prirodan i bezbedan način da svoju kožu nahranite, hidrirate i sačuvate od oštećenja usled rasta bebe u stomaku. Jedna od naših preporuka jeste svakako mazanje maslinovim uljem koje je od davnina poznato kao vrlo delotvorno za ovakve slučajeve. Osim njega u obzir mogu doći i drugi prirodni proizvodi koji u sebi ne sadrže štetne sastojke koji bi mogli dospeti u bebin organizam.
  • Razmislite o mogućnostima prenatalnog testiranja kako bi na vreme saznali da li je sa vašom bebom sve u redu i šta možete učiniti da sprečite eventualne komplikacije.
  • Budite aktivni. Iskoristite ovaj period trudnoće koji mnoge žene zovu najboljim da se krećete i uživate u drugom stanju. Sada beba još uvek nije velika, a nadamo se i da neprijatni simptomi trudnoće popuštaju pa uživajte što više možete.
  • Raspitajte se o školama za trudnice. Tu možete naučiti mnogo o prvim koracima u roditljestvu: od priprema za porođaj, tehnika disanja, pa do tehnika dojenja i presvlačenja bebe.
  • Ne zaboravite na unos neophodnih vitamina. Ukoliko vam je lekar preporučio neke suplemente poslušajte savet kako bi vam trudnoća protekla što lakše i lepše. Uglavnom se sada vodi računa o nivou hemoglobina u krvi. Njega je neophodno proveravati jer svaki pad dovodi ne samo do zamaranja trudnice već može dovesti i do većih problema poput anemije.

Jedanaesta nedelja trudnoće iskustva

 

Iskustva sa jedanaestom nedeljom trudnoće se razlikuju od žene do žene. Gledajući i proučavajući forum na ovu temu dolazimo do sledećeg zaključka: Kako ćete se osećati i izgledati u ovoj nedelji trudnoće niko vam ne može unapred reći i zagarantovati.

  • Neke trudnice su u ovoj nedelji bezbrižno uživale. Aktvno su  provodile svoje dane bez ikakvih problema i simptoma koji bi ih u tome ometali.
  • Sa druge strane ima žena koje su dane u ovoj nedelji provodile boreći se sa  mučninama i mnogim drugim neprijatnim simptomima koji još uvek nisu popustili.

Kakav će vaš ishod biti ostaje vam samo da čekate i vidite. Sada vam je jasno da je svaki scenario moguć.

Ono što većina žena napominje jeste da je potrebno slušati svoje telo i svaki čudan simptom koji nije baš uobičajen, na vreme prijaviti lekaru.

Možda još uvek niste svesni da u vama raste jedno živo biće koje  prolazi kroz brojne promene. Čak iako je tako, osigurajte mu zdrave i povoljne uslove za razvoj u materici. Zaboravite na nezdrave životne navike i pružite toj bebici šansu za zdrav razvoj. Zapamtite da se još uvek nalazite u prvom trimestru koji se smatra ključnim za pravilan razvoj svih delova tela i organa.

Prethodno: 10. nedelja trudnoće       Sledeće: 12. nedelja trudnoće