znojenje u trudnoći

Znojenje u trudnoći. Uzrok i kako pomoći sebi?

Znojenje u trudnoći veoma je česta pojava. Može biti veoma intenzivno i neprijatno, zato vam otkrivamo kako da se izborite sa ovim problemom.

Iako je drugo stanje potpuno opravdan razlog za pojačano znojenje, vama kao ženi može biti jako neprijatno ako vas oblije znoj na javnom mestu. To je potpuno razumljivo.

Zato  ostanite uz ovaj tekst, pokušajte da sprečite neprijatne situacije izazvane prekomernim znojenjem i uživajte u vašoj trudnoći.

Pojačano znojenje u trudnoći: uzroci

 

Pre nego što se pozabavimo konkretnim uzrocima znojenja važno je da znate čemu znojenje služi.

 

znojenje tokom trudnoće

 

Znojenje je prirodan način da se reguliše temperatura tela. Tokom trudnoće temperatura tela je malo povišenija usled rasta i razvoja bebe i brojnih promena na hormonskom nivou i povećanju protoka krvi.

Obzirom da je temperatura tela malo povišenija, organizmu je potrebno više truda odnosno više znojenja da bi regulisao temperaturu. Kada bi došlo do pregrevanja odnosno do izuzetno visoke temperature tela to bi moglo biti opasno za bebu. Zato je malo znojenja uvek poželjno, a budite spremni da će tokom trudnoće ono ipak biti pojačano. 

Trudnoću sa razlogom zovemo i drugo stanje. To drugo stanje praćeno je i drugim odnosno drugačijim funkcionisanjem organizma. Sve promene koje se za to vreme događaju uzrokuju i mnoge simptome, a jedan od njih je i znojenje.

 

 

Hajde da vidimo koja dešavanja u organizmu trudnice utiču na pojavu pojačanog znojenja:

 • Promene u hormonskom statusu. Poznato vam je da se tokom trudnoće dešavaju brojne hormonske promene koje pomažu rastu i razvoju bebe. Upravo te promene utiču i na pojačano znojenje.
 • Povećan protok krvi u telu trudnice još jedan je od razloga koji utiče na ovu pojavu. Ukoliko niste znali, za vreme trudnoće se protok krvi značajno povećava, a prema podacima koje navodi medicina, taj protok se poveća  u proseku oko 50%, pa i više pred sam kraj trudnoće.
 • Dobijanje na težini još je jedan od razloga da se telo značajno više zagreva prilikom kretanja. Što je beba veća, teže je da se krećete, a i vi pred kraj trudnoće više dobijate na težini pa se samim tim više i znojite. To je još jedan dobar razlog da izbegnete gojaznost u trudnoći.
 • Vremenske prilike mnogo doprinose tome da se trudnice više zagrevaju i znoje. Ukoliko kraj trudnoće privodite leti, očekujte nalete vrućine mnogo češće. Ni “zimske” trudnice neće zaobići ova pojava, ali postoji mogućnost da ona ne bude toliko izražena.
 • Ishrana je veoma važna stavka tokom trudnoće. Ukoliko do sada niste vodili računa o ovome, vreme je da počnete. Ako niste znali, previše začinjena i “teška”  hrana mogu uticati na pojačano znojenje. Zbog toga je potrebno povesti malo više računa o ishrani i regulisati jelovnik kako bi trudnoća protekla što lakše. Neka na vašem meniju bude što više raznolikog svežeg voća i povrća kao i dovoljno tečnosti koja je potrebna vašem organizmu. Pročitajte više o ishrani u trudnoći.
 • Anksioznost i promene raspoloženja se odražavaju i na promene u organizmu. Dakle, ukoliko ste oko nečega zabrinuti i često mate nalete raznih emocija, očekujte i češće nalete vrućine. Stresne situacije su takođe okidač za ovu pojavu, pa ih izbegavajte koliko god je to moguće.
 • U zavisnosti od toga koliko ste fizički aktivni zavisiće i količina znojenja. Trudnice koje sve vreme treniraju ili obavljaju mnogo fizičkih poslova mogu očekivati da će se više i znojiti. Prilagodite fizičku aktivnost u trudnoći tako da prija vašem telu, a ne da ga zamarate.
 • Pojačanom znojenju mogu doprineti i neke bolesti poput gripa ili prehlade. Ukoliko pored naleta vrućine imate i druge respiratorne simptome,  potrebno je da posetite lekara.

Nikako se nemojte sami lečiti tokom drugog stanja jer to može uticati na razvoj bebe i ostaviti neželjene posledice.

 • Rekli smo da tokom drugog stanja dolazi do hormonskih promena. Štitna žlezda odnosno tiroidna žlezda može značajno pojačati svoj rad (hipertireoza) i dovesti do ubrzanog rada srca i samim tim uzrokovati pojačano znojenje. Kod nekih trudnica ovo može zahtevati i određenu medikamentnu terapiju, ali o tome će ipak odlučiti vaš lekar.

Uzroka za ovu pojavu je mnogo. Na neke trudnice ne mogu nikako uticati, dok se  pojedini mogu pomalo iskontrolisati, ali o svemu tome detaljnije u narednim segmentima teksta.

Razlike između normalnog i pojačanog znojenja

 

Znojenje je prirodna pojava i jako je važno da se dešava svakom organizmu, a pogotovo kod trudnica. Međutim može se desiti da se pojedine žene prekomerno znoje i da to ne liči na normalno funkcionisanje tela.

Evo kako da prepoznate da se radi o pojačanom znojenju

Normalno znojenje Pojačano znojenje
Dešava se sa nekim razlogom, usled fizičke aktivnosti, naprezanja, začinjene hrane, vrućine… Dešava se i kada nema nekog konkretnog razloga
Nije previše primetno Značajno se više primećuje, potrebno je češće presvlačenje usled tragova na odeći
Ne osećaju se preterano jaki naleti vrućine Jači i česti naleti vrućine
Uglavnom se dešava postepeno Može se desiti da se odjednom  naglo preznojite po celom telu ili na određenim delovima tela

 

Znojenje u ranoj trudnoći

 

Iako se znojenje može dešavati tokom cele trudnoće, prvi i treći trimestar su periodi kada je ono ipak najučestalije.

Znate li zašto?

Pa upravo zbog najvećih promena koje se tada i dešavaju.

U ranoj trudnoći kada dođe do začeća, u telu se dese ogromne hormonske promene koje pomažu da se plod razvija. Zato se tada najviše i znojite. To može biti i jedan od prvih simptoma trudnoće.

Noćno znojenje u trudnoći

 

Često se  kod trudnica  u trećem trimestru dešava da se tokom noći bude u “goloj vodi”. Ova pojava se ne događa bez razloga već je mogu uzrokovati brojne promene koje prate drugo stanje.

 

noćno znojenje u trudnoći

 

Neke od njih su:

 • Promene u hormonskom statusu između ostalog i u funkcionisanju štitne žlezde
 • Nizak nivo šećera u krvi
 • Dobijanje na težini

Najčešće su to “normalni” pratioci trudnoće, koje treba redovnim pregledima kontrolisati.

Znojenje u snu u trudnoći sa sobom nosi dodatne probleme. Kada se preznojavate tokom spavanja to može biti tolikog intenziteta da vam ometa san. Dolazi do okretanja, nemogućnosti pronalaženja odgovarajućeg položaja za spavanje. Krajnji ishod bude nesanica koja dodatno otežava trudnoću, pogotovo sam kraj trudnoće.

Budite sprenni na  presvlačenja pidžame i posteljine zbog količine znoja koji se može pojaviti.

Pitate se da li se to može nekako izbeći ili barem ublažiti?

Noćno znojenje se može ublažiti na više načina, a teško se može u potpunosti izbeći.

 • Da bi vam san bio što mirniji i prijatniji rashladite prostor u kojem spavate uz pomoć klime ili provetravanjem.
 • Za spavanje obucite laganu pamučnu pidžamu.
 • Neka i posteljina bude od što prirodnijih materijala.

Pošto će do znojenja u nekoj količini ipak doći možda nije na odmet da spavate na peškiru ili nekoj drugoj tkanini, kako ne bi morali menjati posteljinu tokom noći.

Ukoliko mislite da će nakon porođaja vašim mukama sa znojenjem doći kraj, varate se. Kod velikog broja porodilja problem sa znojenjem se nastavlja i u periodu nakon porođaja.

Potrebno je neko vreme da se organizam vrati na pređašnji način funkcionisanja.

Iako je ovo neprijatna pojava imajte na umu da je prolazna, samo je potrebno vreme i dovoljno strpljenja.

Znojenje stopala  i dlanova u trudnoći

 

Kada se govori o problemu prekomernog znojenja uglavnom se misli na lokalizovane tačke na telu. Područja na kojima se ljudi najviše znoje između ostalog su tabani i dlanovi.

Ovo može biti veoma neprijatno za trudnice jer dlanovi znaju biti toliko natopljeni znojem da sa njih curi i prosto je nemoguće bilo šta držati u njima.

Kada se tabani preznojavaju može doći do klizanja u obući i neprijatnog mirisa nogu. Na ovu pojavu se može uticati redovnim održavanjem higijene nogu, čestim presvlačenjem čarapa i nošenjem pamučnih čarapa.

U zavisnosti od godišnjeg doba nosite udobnu obuću od prirodnih materijala poput kože,  koja neće dodatno pogoršati stanje. Ukoliko je toplo, neka cipela bude otvorenog tipa da omogući što veći protok vazduha.

Kada se ne vodi dovoljno računa o higijeni tokom pojačanog znojenja dlanova i tabana, može doći i do razvoja raznih gljivičnih infekcija.

Ako niste sigurni šta da učinite posavetujte se sa svojim lekarom kako da se na najefikasniji način izborite sa prekomernim znojenjem u ovim područjima.

Znojenje ispod grudi i svrab u trudnoći

 

Još jedan deo tela koji tokom trudnoće često bude izložen znojenju jeste predeo ispod grudi. Znojenje u tom delu zna biti veoma neprijatno i iritirajuće, dovodeći do svraba kože.

Sa ovom pojavom uglavnom će se susretati žene sa većim grudima. Loša vest je što se ne može potpuno izbeći znojenje ispod grudi, ali se ono može ublažiti.

Možete investirati u kvalitetan grudnjak napravljen od prirodnih materijala. Na tržištu postoje grudnjaci koji su namenjeni ženama koje imaju problem sa znjenjem u predelu ispod grudi. Ako vam je ovaj problem zaista izražen nije na odmet da se više informišete i o ovoj temi.

Kako protiv prekomernog znojenja u trudnoći?

 

Potpuno je razumljivo da želte rešiti problem sa prekomernim znojenjem. Iako je to verovatno samo pojava koja će nestati nakon porođaja, svakako nije prijatna.

 

 

Međutim potrebno je biti oprezan sa načinom rešavanja ovog problema.

Pre nego što bilo šta isprobate i primenite posavetujte se sa lekarom da li je bezbedno za vas i bebu.

Postoje brojne metode za rešavanje ovog problema kao što su tretmani botoksom, razni čajevi i ostale varijacije na temu, ali se oni NE preporučuju tokom drugog stanja.

Birajte prirodnije načine za rešavanje ovog problema kao što su:

 • Redovno tuširanje
 • Usklađivanje garderobe sa vremenskim prilikama
 • Nošenje odeće od prirodnih materijala
 • Unos dovoljne količine tečnosti
 • Lagana i zdrava ishrana
 • Izbegavanje zamaranja i naprezanja

Ovim postupcima nećete sprečitii znojenje, ali ga možete dovoljno umanjiti da vam ne stvara neprijatnost.

Kada se obratiti lekaru zbog prekomernog znojenja?

 

Postoji granica do koje se prekomerno znojenje smatra normalnim, a nakon koje je ipak potrebno konsultovati lekara. Ponekad je ovo pokazatelj postojanja nekih ozbiljnijih oboljenja. Zato zakažite svoj pregled ukoliko vam se dešava sledeće:

 • Svrab
 • Temperatura
 • Nesvestica, vrtoglavica
 • Ukoliko prekomerno znojenje ne prestane ni šest nedelja nakon porođaja.

Kako da sebi olakšate?

 

Period trudnoće je vreme kada je potrebno da mislite na sebe i dobrobit vaše bebe. Gledajte da tokom tih devet meseci što više sebi olakšate kako biste sve propratne simptome lakše podneli.

 • Vodite računa o tome da se hranite zdravo i unosite dovoljno tečnosti. Budite umereno fizički aktivni, odnosno onoliko koliko prija vašem organizmu.
 • Jako je važno da vodite računa i o psihičkom zdravlju. Izbegavajte stres koliko je to moguće. Trudite se da ostanete emocionalno stabilni, a ako ste anksiozni nije na odmet da potražite stručnu podršku i pomoć.  Kada ste na psihičkom nivou stabilniji i vaše telo će mnogo bolje funkcionisati i smanjiti neželjene simptome trudnoće.
 • Napravite sebi prijatnu atmosferu u prostoru u kojem boravite i nosite odgovoarajuću odeću i obuću.

Kada je znojenje u trudnoći u pitanju, teško da ga možete u potpunosti sprečiti. Možda ste baš vi te sreće da vas ta pojava zaobiđe. Ako niste, ostaje vam samo da pronađete što efikasniji način da je ublažite, budete strpljivi i sačekate porođaj.

Za dobre stvari često je potrebno izdržati i pregrmeti pojedine poteškoće. Tako je i sa trudnoćom. Da bi na svet doneli jedno malo biće koje ćete neizmerno voleti, ponekad je potrebno proći kroz razne situacije i izdržati brojne promene na telu, koje sa sobom donosi trudnoća.