maslinovo ulje za strije u trudnoći

Pomaže li maslinovo ulje za strije u trudnoći?

Čuli ste da je maslinovo ulje za strije u trudnoći efikasno? Saznajte odmah da li je to tačno i ako jeste kako se ono koristi u ove svrhe.

Opšte je poznato da je maslinovo ulje jedno čudo prirode i da bi ga trebalo što više koristiti u ishrani, ali i za negu. A da li se to odnosi i na kožu tokom drugog stanja?

Uskoro ćete saznati.

Zašto nastaju strije u trudnoći?

 

Strije tokom trudnoće nastaju kao posledica rastezanja kože usled bebinog rasta. Kako trudnoća odmiče, beba raste, gomilaju se kilogrami, a sve to mora da se odrazi i na koži koja se rasteže i na kraju dolazi do nastanka strija. Da bismo ovo sprečili, potrebno je kožu negovati nečim. No, kozmetika u trudnoći treba da bude pažljivo birana, idealno prirodna i na biljnoj bazi.

Maslinovo ulje ispunjava taj uslov.

Da li mogu da koristim maslinovo ulje za strije u trudnoći?

 

Što se tiče korišćenja maslinovog ulja u trudnoći ono je sasvim bezbedno za upotrebu.

Osim u ishrani može se koristiti i za tretiranje strija.

 

 

Ova metoda je odavno poznata, a da li je i efikasna to ćete saznati u narednim delovima teksta, jer se detaljno bavimo istraživanjima na ovu temu i prenosimo vam njihove rezultate.

Kako maslinovo ulje pomaže protiv strija?

 

Znate šta je ključno za lepu i zdravu kožu?

Hidratacija!

Kada je koža na pravilan način hidrirana, ona je elastična, naprosto je nahranjena, a samim tim i otporna na oštećenja i sve izazove koji je očekuju tokom trudnoće.

Upravo joj tu hidrataciju pruža maslinovo ulje zahvaljujući linolnoj, stearinskoj i palmitinskoj kiselini koje se u njemu nalaze.

 

maslinovo ulje u trudnoći

 

Ovo ulje je poznato po bogatstvu vitaminom E, što ga čini jakim antioksidansom. Samim tim je koža zaštićena od oštećenja, a postojeći ožiljci se mogu znatno umanjiti.

Oleinske kiseline u maslinovom ulju štite kožu od oštećenja, zato je preventivno nanošenje maslinovog ulja na kožu vrlo česta preporuka.

Polifenoli iz maslinovog ulja čine da koža bude elastična, što je zaista potrebna karakteristika kože tokom trudnoće.

Nakon nanošenja maslinovog ulja na kožu, svaki od ovih sastojaka vredno obavlja svoj posao i kao krajnji ishod mogu biti dobri rezultati. Ova prirodna metoda rešavanja problema sa strijama mnogima je opcija. Veliki broj trudnica se prvo okrene prirodnim načinima nege tokom drugog stanja. Vrlo čest razlog tome jesu nebezbedni i štetni sastojci pojedinih krema. Zato bi kreme na prirodnoj bazi trebale biti izbor broj jedan. 

Jednu takvu kremu upravo je pronašla Aleksandra. Nju su rezultati zapanjili i nije mogla da veruje da jedna takva krema zaista postoji. Ako želite i vi da budete zadovoljni  izgledom svoje kože i kvalitetnom kremom, kliknite na link u nastavku. Upravo na tom mestu možete saznati u čemu je tajna.  https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ako ste ipak više za maslinovo ulje, evo načina upotrebe.

Kako se koristi maslinovo ulje protiv trudničkih strija?

 

Verovatno mislite kako je maslinovo ulje moguće naneti bilo kada na kožu stomaka i to je to. U suštini niste daleko od istine, ali ipak se treba držati nekih preporuka. Evo jedne preporuke koja se odnosi na korišćenje maslinovog ulja protiv strija u trudnoći.

  • Kao prvo potrebno je da kupite kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje. Ono jeste skuplje, ali je i bolje, a upravo vam to sada i treba. Dakle, nemojte štedeti novac na ovom ulju, jer što je jeftinije verovatno sadrži i druge sastojke pa samim tim neće biti ni toliko efikasno. Dakle vodite računa prilikom kupovine i birajte samo najbolje.
  • Stručnjaci preporučuju da se pre upotrebe ulje malo zagreje kako bi uticalo i na bolju cirkulaciju. Zatim nanesite odnosno utrljajte maslinovo ulje na strije odnosno na predeo kože na kojem su se strije pojavile.
  • Najbolje bi bilo da to uradite pre spavanja, pa da prespavate sa nanetim maslinovim uljem. Ukoliko vam ta opcija ne odgovara, onda maslinovo ulje skinite nakon pola sata.

Neophodno je da ono deluje barem tih 30 minuta, a svakako je bolje da to bude i duže.

Dakle, kada dođe vreme da se maslinovo ulje skine, neophodno je oprati taj deo kože sa mlakom vodom.

Da bi efekat bio što bolji, bilo bi dobro što češće nanositi maslinovo ulje, odnosno svakodnevno.

Da li je maslinovo ulje efikasno?

 

Hm, hajde da vidimo da li je maslinovo ulje zaista efikasno. Šta nam kažu istraživanja?

 

maslinovo ulje protiv strija u trudnoći

 

Prema istraživanju sprovedenom 2011. godine koje je ispitivalo uticaj maslinovog ulja na strije tokom drugog trimestra rezultati pokazuju da nema značajne razlike između žena koje su koristile maslinovo ulje i onih koje nisu koristile maslinovo ulje tokom drugog trimestra.

Na osnovu  rezultata studije iz 2012. godine vidimo da maslinovo ulje nepovoljno utiče na pojavu jako izraženih strija. Smanjuje incidencu odnosno mogućnost pojave srednje izraženih strija. Ono što je krajnji zaključak jeste da ne redukuje generalnu pojavu strija. Dakle ne može se smatrati dobrim načinom za prevenciju ovog neprijatelja svake trudnice. 

Bolje od maslinovog ulja za strije!

 

Iako se mnoge žene kunu u maslinovo ulje kada su strije u pitanju, ipak postoji nešto bolje od toga.

To su svakako kreme protiv strija.

Naravno ne bilo koje. Prilikom kupovine krema, birajte pažljivo. Obavezno čitajte sastojke krema i izbegavajte one koje sadrže veštačke boje, mirise, parabene, alkohol, sulfate i sve ostalo što se nikako ne preporučuje tokom trudnoće.

Pitate se zašto su prirodne  kreme bolji izbor?

Zato što su napravljene u strogo kontrolisanim uslovima i na bazi najkvalitetnijih i  najefikasnijih sastojaka koji neće naštetiti trudnici i bebi. Kreme koje su namenjene trudnicama uglavnom treba da su na prirodnoj bazi. Tako je i sa kremama protiv strija. Na tržištu zaista možete naći odlične proizvode na bazi prirodne formule koji ne sadrže štetne sastojke poput parabena, veštačkih boja, mirisa i ostalih sastojaka koje druge kreme sadrže. 

U kremama se u principu sastoji sve što i u prirodnim uljima kao što je maslinovo, ali u mnogo većim i koncentrovanijim količinama.

Dakle, ako se ponovo vratite na sastojke maslinovog ulja koje smo naveli u prethodnim delovima teksta, to slobodno pomnožite nekoliko puta i upravo se to krije u kvalitetnim prirodnim kremama. Zato su one i efikasnije, pa samim tim i bolji izbor.

Osim kvalitetnih sastojaka dobru kremu treba da krase i karakteristike poput lakog upijanja. Da je jedna krema zaista kvalitetna možete videti i po tome koliko je koža brzo upije. Samim tim znači da je veća verovatnoća da će delovati.

Ako na kožu nanesete maslinovo ulje, njega morate isprati nakon upotrebe, što znači da ga koža nije u potpunosti upila. U tome i jeste razlika između ulja i kreme. 

Maslinovo ulje za strije u trudnoći – iskustva

 

Žene svedoče o različitim iskustvima kada su pitanju strije i njihovo tretiranje sa maslinovim uljem.

 

 

Pogađate!

  • Neke žene navode da im je maslinovo ulje zaista pomoglo jer su sa njegovim korišćenjem krenule blagovremeno i pokazalo se kao dobro preventivno sredstvo.
  • Sa druge strane ima žena kojima su strije zadale muke čak i uprkos redovnom korišćenju maslinovog ulja.

Sto ljudi, sto ćudi.

Šta bi mogao biti razlog tako oprečnih iskustava?

Ostaje nam da nagađamo, ali svakako je bitan faktor kvalitet kože koju trudnica ima. Žene koje su se i pre trudnoće pravilno negovale i svoju kožu učinile zdravom i elastičnom, tokom trudnoće su je samo dodatno negovali uz pomoć maslinovog ulja i došli do rezultata. 

Ukoliko pre trudnoće nije bilo nikakve ili je bilo neodgovarajuće nege, onda ni maslinovo ulje ne može postići čudo. Iako ima mnoga blagotvorna svojstva, kožu lošeg kvaliteta teško će spasiti i sačuvati od strija.

Za kraj želimo da vam poručimo još i ovo. Maslinovo ulje je nešto što bi svako trebao imati u svojoj kuhinji. Blagotvorno je po mnogo čemu, ali kada su u pitanju strije, istraživanja opovrgavaju tu efikasnost.

Uvek je bolje koristiti i tu varijantu nego kožu ostaviti bez ikakve nege. Imajte to na umu, jer možda baš vama maslinovo ulje pomogne i kožu sačuva od strija.

Međutim kada pogledate činjenice koje idu u prilog prirodnim kremama, verovatno uviđate da su one ipak mnogo efikasnija i kvalitetnija opcija u ovom slučaju.