štucanje bebe u stomaku

Štucanje bebe u stomaku i kako ga prepoznati?

Osećate neke čudne ritmične senzacije, a ne liče vam na bebine pokrete? Možda je u pitanju  štucanje bebe u stomaku. Evo kako ga prepoznati.

Kada ste trudni veoma je važno da pratite aktivnost bebe i njene pokrete. Te informacije nekada mogu biti veoma značajne.

Da bi ste svom lekaru mogli dati tačne podatke o pokretima svoje bebe, neophodno je da znate da razlikujete štucanje od pokreta, a to ćemo vas naučiti tokom ovog teksta.

Kada se javlja štucanje bebe u stomaku?

 

Teško je reći kada se javlja ova pojava. Zašto je to tako? Pa u većini slučajeva zato što trudnice štucanje često interpretiraju kao bebine pokrete. Iz tog razloga žene ne umeju reći kada se prvi put pojavilo.

Obzirom da se prvi bebini pokreti osete sredinom ili krajem drugog trimestra, moglo bi se reći da se i štucanje pojavljuje negde u tom periodu.

Ukoliko tokom cele trudnoće ne osetite da vaša beba štuca, ne brinite, jer je i to moguće. Kao neki zaključak mogli bi reći da se pojava bebinog štucanja dešava u drugom i trećem trimestru, a čak iako do toga ne dođe ili se ne primeti nema potrebe za brigom.

Kada je reč o dobu dana u kojem se štucanje javlja i tu nema pravila, jer se ne zna tačan uzrok štucanja i da li trudnica nekom svojom aktivnošću doprinosi tome. 

Kako ga prepoznati?

 

Trudnice često ni ne znaju da im beba štuca u stomaku jer ne umeju prepoznati tu aktivnost. Ona se često meša sa redovnim pokretima koje beba izvodi.

 

beba štuca u stomaku

Štucanje se odnosi na pomeranje bebine dijafragme prilikom vežbanja disanja. Tokom vežbanja disanja  dolazi do  gutanja plodove vode koja izaziva kontrakcije dijafragme. Moglo bi se reći da je bebino štucanje dobar znak razvoja respiratornog sistema. 

Da bi ste bili sigurni da je ovo dobar znak tu smo mi  da vam pomognemo i naučimo vas kako da prepoznate štucanje vaše bebe.

Kada vaša beba štuca uglavnom se dešavaju sledeće stvari:

  • Štucanje se dešava u nekom ritmu. U suštini kada bolje razmislite tako je i kod odraslih. Može se primetiti određena pravilnost u štucanju.
  • Dešava se u istom delu stomaka. Znači nema promene mesta štucanja, već isti ritam stalno osećate u jednom delu stomaka po nekoliko minuta.
  • Imaćete utisak kao da vam stomak stalno pulsira ili odskače na istom mestu. 

Kako se razlikuje štucanje bebe u stomaku od drugih pokreta?

 

Da bi smo vam što bolje i slikovitije objasnili kako da razlikujete štucanje od bebinih pokreta, obratite pažnju na sledeću tabelu. Ovde ćete videti preciznije razlike i u svakom momentu ćete znati šta vaša beba radi i zašto vam se stomak pomera.

Bebini pokreti Štucanje bebe
Nisu ritmični, nema pravilnosti Ritmična aktivnost, možete uočiti pravilnost
Mogu se javiti u bilo kojem delu stomaka, nekad vam se može činiti kao da se beba kreće po celom stomaku Štucanje se oseća po nekoliko minuta u istom delu stomaka
Ponekad znaju biti vrlo intenzivni, probadajući ili čak bolni Štucanje se oseća kao neko pulsiranje i nije bolno
Nema pravilnih vremenskih intervala Štucanje traje po nekoiko minuta i uočava se pravilnost u vremenskim intervalima

 

Zašto beba štuca u stomaku?

 

Iako nema jedinstvenog medicinskog stanovišta, o uzroku pojave štucanja postoje neke pretpostavke.

Istražujući ovu temu došli smo do sledećih medicnskih objašnjenja o pojavi štucanja beba u stomaku.

 

 

Štucanje je u službi vežbanja disanja

 

Prema jednom medicinskom objašnjenju, do štucanja dolazi usled pomeranja bebine dijafragme prilikom vežbanja disanja.

Kada beba u materici vežba disanje ona udiše plodovu vodu koja ulazi u njena pluća. Sve to dovodi do kontrakcija odnosno pomeranja dijafragme i kao krajnja posledica dešava se štucanje.

Moglo bi se reći da je štucanje posledica vežbanja preživljavanja na ovom svetu kroz učenje disanja. U ovom slučaju štucanje se može smatrati dobrim znakom da se respiratorni sistem razvija kako treba.

Štucanje kao dokaz razvoja nervnog sistema

 

Još jedno medicinsko objašnjenje pojave štucanja kaže da je to dokaz aktivnosti nerva koji kontroliše rad dijafragme.

Sve ovo dokazuje da mozak i kičmena moždina idu u dobrom pravcu razvoja i da vrše svoju funkciju kako treba. Ako postoje znaci da se nešto razvija kako treba, samim tim možete biti mirniji i sigurniji u to da će se vaša beba lepo snaći u aktvnostima na ovom svetu i preživljavanju.

Vežbanje refleksa

 

Za vreme bebinog razvoja u materici dešava se jako puno stvari. Ako ste mislili da beba samo spava i uživa, grdno se varate. Vaš mališan je itekako aktivan i uveliko se sprema za dolazak na ovaj svet.

Kada se beba rodi možete primetiti da sa lakoćom kreće da sisa, guta i radi gomilu nekih simpatičnih stvari. Sve to je posledica devetomesečnog razvoja i vežbanja silnih refleksa u materici.

Zato kada osetitie štucanje bebe u stomaku znajte da je u toku trening neke od veština za preživljavanje na ovom svetu.

Saznajte i ovo: Štucanje kod beba i kako ga zaustaviti

Da li je štucanje bebe u stomaku opasno?

 

Štucanje bebe u stomaku smatra se normalnom pojavom, odnosno normalnim refleksom. Ukoliko ste pročitali prethodni deo teksta i sami ste shvatili da je štucanje ustvari znak da se dešava razvoj odnosno da beba vežba neke veštine poput disanja. 

Međutim, u nekim situacijama štucanje može biti naznaka problema. Kao problem se interpretira kada je veoma učestalo u kasnijoj trudnoći i povezuje se sa prolapsom odnosno kompresijom pupčane vrpce.

Ako primetite da vaša beba štuca više od tri puta dnevno i to u trajanju dužem od 15 minuta trebalo bi da odete na pregled kod svog lekara.

Jednostavnim jezikom rečeno prolaps može biti znak da beba uopšte ne dobija ili dobija jako malo krvi i kiseonika.

Da bi ste veoma učestalo štucanje ozbiljno shvatili, potrebno je znati koje su posledice po bebu usled nedobijanja dovoljno krvi i kiseonika. Neke od najčešćih su promene u krvnom pritisku bebe, promene u srčanom ritmu, a može doći i do moždanih oštećenja.

Nije nam cilj zastrašivanje već samo ukazivanje pažnje na eventualne i moguće posledice nepravovremenog reagovanja. 

Uostalom slušanje sebe i svog instinkta nekada je najbolje rešenje. Kada niste sigurni da li je neka pojava normalna ili prosto smatrate da je isuviše česta, podelite to sa vašm ginekologom. Uvek je bolje pravovremeno proveriti šta se zaista dešava i sprečiti neželjene posledice.

Štucanje bebe pred porođaj

 

Štucanje se smatra uobičajenom i čak poželjnom aktivnošću tokom drugog i trećeg trimestra jer je to znak da beba vežba svoj respiratorni sistem i da je, takoreći, sve u redu sa razvojem.

Pojedini lekari kažu da se u periodu pred porođaj smanjuje učestalost štucanja.

Smanjenje učestalosti štucanja  se očekuje otprilike 3-4 nedelje pred sam termin porođaja.

Ako baš u tom periodu primetite da je štucanje bebe u stomaku sve učestalije obavezno se obratite svom lekaru, kako bi proverili da li je sa bebom i pupčanom vrpcom sve u redu.

Koliko često štucanje u stomaku se smatra normalnim i kada se javiti lekaru?

 

Kada je reč o učestalosti štucanja važno je reći da ne postoje precizno utvrđeni medicinski kriterijumi šta je normalno, a šta nije.

 

bebino štucanje u stomaku

 

Svaka trudnoća i svaki organizam je drugačiji. Neke žene će primetiti veoma često štucanje koje se javlja i po nekoliko puta na dan, kod drugih će se to dešavati ređe, a kod nekih trudnoća će štucanje bebe u stomaku potpuno izostati. To što izostaje štucanje nije ništa opasno ukoliko se pokreti bebe redovno osećaju. Lekari savetuju da se obrati pažnja ako je štucanja veoma često, odnosno ako se dešava više od četiri puta u toku dana poslednjih nekoliko nedelja pred porođaj.

Tada je potrebno obratiti se lekaru kako bi se utvrdilo da je sve u redu sa pupčanom vrpcom i da se ne radi o kompresiji koja može dovesti do težih posledica po bebu usled nedovoljnih količina krvi i kiseonika.

Kako zaustaviti bebino štucanje?

 

Bebino štucanje u stomaku nije bolno ni neprijatno iskustvo. Međutim ako se dešava u nekom momentu koji od vas zahteva da budete skoncentrisani i na nivou nekog zadatka, onda ume biti ometajuće.

Zamislite da držite neko predavanje ili prezentaciju, a stomak vam odskače. To može biti simpatično, ali će vas sigurno dekoncentrisati.

Da li je onda  moguće zaustaviti štucanje?

Iako stručnjaci kažu da ukoliko vam smeta bebino štucanje probate sa promenom položaja, hranom, kretanjem to ne znači da ćete uspeti.

Na štucanje se ne može uticati u toj meri kao na bebine pokrete.

I šta onda preostaje?

Preostaje vam samo da  se naviknete na ovu pojavu i naučite da funkcionišete sa njom. Zapamtite da trudnoća neće trajati zauvek i povremeno bebino štucanje u stomaku će veoma brzo proći.

Uostalom sve što ne možete sprečiti iskoristite u svoju korist i našalite se na račun svog pulsirajućeg stomaka. Ipak ste trudni i ko vam može zameriti.

Iskustva

 

Zanimljiva su iskustva koja se mogu pronaći na forumima. Pogotovo ako ih pišu mame kojima je prva trudnoća. Kada ste neiskusni i ne znate šta vas sve može snaći u trudnoći normalno je da vas svaki novi simptom i bebina aktivnost zabrine.

 

 

Pojedine mame su sklone preuveličavanju i dramatizovanju pa čak i kada pročitaju da beba vežba dijafragmu tako što udiše plodovu vodu, one se zabrinu da će se beba ugušiti. Zaista možete svašta pročitati, od onih zanimljivih interpretacija štucanja pa do onih ozbiljnih.

Drage mame ne treba da brinete. Priroda se za sve pobrinula do najsitnijih detalja, tako da svaka bebina aktivnost ima svoju svrhu kako u cilju razvoja tako i da upozori ako nešto nije kako treba.

Nailazili smo i na iskustva gde mnoge trudnice iz neznanja nisu obratile pažnju da im beba prečesto štuca pa je to ostavilo trajne posledice po bebin razvoj.

Uvek treba naći zlatnu sredinu. Niko od vas ne traži da poznajete ginekologiju, ali određena doza informisanja i pre svega osluškivanja svog tela je itekako poželjna.

Danas su dostupne razne informacije, treba biti selektivan  i voditi računa na kojim sajtovima i u kojoj literaturi tražite odgovore. Forumi znaju biti kontradiktorni i davati razne informacije zato ih uvek uzimajte sa rezervom.

Najsigurnija opcija je savetovanje sa lekarom koji vam može rešiti sve nedoumice i odraditi pregled ukoliko sumnjate da nešto nije u redu. 

Ostanite u kontaktu sa sobom i sa svojim telom, jer ste upravo vi ti koji treba da primetite bilo kakvu promenu u bebinoj aktivnosti.