12 nedelja trudnoće

12. nedelja trudnoće: razvoj trudnoće i bebe

Ako vas zanima da li 12. nedelja trudnoće donosi barem malo olakšanja, u nastavku rešavamo sve nedoumice.Ova nedelja je jako važna, a evo i zašto.

Približili ste se kraju prvog trimestra. Najrizičniji deo trudnoće uskoro se završava. Pre nego što zvanično zakoračite u drugi trimester, u ovoj nedelji potrebno je da odradite još nekoliko važnih pregleda i analiza.

No, kada to tačno?

Znamo – računanje trudnoće može biti zbunjujuće. Evo odgovora.

Kada počinje 12 nedelja trudnoće ?

 

Da li znate kada ste dobili poslednju menstruaciju? To je važan podatak kako bi se moglo tačno izračunati dužina trudnoće. Datum kada ste dobili poslednju menstruaciju smatra se početkom ili prvim danom trudnoće.

Prema tome dvanaesta nedelja trudnoće počinje 78. dana od dana kada je počelo poslednje menstrualno krvarenje.

12 nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Čestitamo. Ako ste ušli u dvanaestu nedelju trudnoće to znači da ste na kraju trećeg meseca trudnoće, ali i na kraju prvog trimestra trudnoće.

 

 

Ostaje još samo šest meseci do porođaja ili dva trimestra. Zvuči kao da neće skoro, ali verujte nam na reč da vreme brzo proleti i uskoro ćete se pakovati za porodilište.

Do tada, nastavljamo da pratimo razvoj bebe po nedeljama. Evo kako on izgleda sada.

Beba u dvanaestoj nedelji trudnoće

 

Iako se spolja još uvek malo primećuju promene, u vašem stomaku dešava se mnogo toga.

 

dvanaesta nedelja trudnoće

 

Sada je vaša beba formirana i vrlo aktivna iako još ne osetite njene pokrete.

Koja je veličina ploda u u 12. nedelji?

CRL bebe odnosno dužina od temena glave do guze iznosi oko 5,5cm, a težina bebe je oko 18gr.

U ovom perodu vaša beba počinje da razvija nervne ćelije veoma velikom brzinom što doprinosi razvoju nervnog sistema. Počinje formiranje nekih urođenih refleksa, kao što je refleks sisanja, ali i disanje. Beba može da savija prste na nogama i rukama. Kosti još uvek nisu tvrde, nego su nalik hrskavici, a koža je providna. Ovo je period kada bebina hipofiza počinje da proizvodi hormone. Bubrezi počinju da luče urin.

Mama u 12 nedelji trudnoće

 

Kako će se mame osećati i izgledati u ovoj nedelji trudnoće vrlo je individualno. Većina žena sada ulazi u period sa mnogo manje mučnina i ostalih simptoma koji su bili prisutni na početku trudnoće.

Hormonski status se stabilizuje, organizam se privikava na drugo stanje pa se samim tim trudnice mnogo bolje osećaju.

Vrlo često žene kažu da u ovom periodu kao da imaju znatno više energije i imaju utisak da mogu sve. Ako je već tako, gledajte da što aktivnije provedete ovo vreme, ali ne zaboravite da u vama ipak raste beba i da to zahteva oprez i odmor.

Jedan od razloga za ovo osećanje poletnosti i naleta energije svakako je i činjenica da stomak u 12. nedelji trudnoće još uvek nije veliki. To omogućava nesmetano kretanje, bez nekih većih problema i pratećih simptoma. Ipak,  ovo je period kada trudnički stomak počinje polako da se nazire i njegov rast tek kreće.

Negujte stomak i počnite već sad kako biste dali koži vremena da se prilagodi velikim promenama koje je čekaju. Aleksandra je jedna od žena koje su vrlo uspešno, a jednostavno, sprečile nastanak strija. To što je njoj pomoglo, može biti i vaš spas. Saznajte o čemu je reč u njenoj priči koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ukoliko ipak spadate u onu drugu grupu žena kojima mučnine i ostali simptomi ne jenjavaju, nadamo se da će tome uskoro doći kraj. Onda bi trebalo da primenite savete koje vam delimo u jednom od narednih delova teksta kako bi ste se osećali što bolje.

Ovo je period kada mame često muči zatvor i poteškoće u pražnjenju creva. Povremeno se mogu javiti bolovi u stomaku, što usled gasova, što usled samih promena koje se dešavaju baš u tom području intenzvno. Količina krvi koja cirkuliše se povećava i ovo može biti početni period kada primetite da problem sa venama.

Pored ovoga, mogu se javiti:

  • osetljivost na mirise
  • povremene glavobolje
  • umor
  • višak pljuvaške

12 nedelja trudnoće pol bebe

 

Nestrpljivi ste da saznate pol bebe?

To je potpuno razumljivo, ali moraćete još da sačekate. Iako se polni organi već sada formiraju, lekar vam još uvek ne može sa sigurnošću reći pol bebe na osnovu ultrazvuka. Tu informaciju morate čekati još nekoliko nedelja, otprilike do neke 17. nedelje trudnoće.

Pol bebe u ovoj nedelji možete saznati jedino ako radite neki prenatalni test koji analizu vrši na osnovu vaše krvi. Ovi testovi pružaju i tu vrstu informacija. Eventualno možete da probate i šta o tome kaže kineski kalendar trudnoće.

Pregledi u 12. nedelji trudnoće

 

Kada je reč o redovnim pregledima u trudnoći, dvanaesta nedelja je vrlo važna  i bilo bi dobro da odradite sve preglede i analize na koje vas je lekar uputio

Ultrazvuk u 12. nedelji trudnoće

 

Svaki pregled u trudnoći je važan, a posebno ultrazvuk u dvanaestoj nedelji trudnoće.

 

ultrazvuk u 12. nedelji trudnoće

 

Zašto?

Iz više razloga.

Osim što se ovim pregledom prati razvoj bebe, utvrđuje se i eventualno postojanje nekih anomalija poput Daunovog sindroma. Ovaj sindrom detektuje se na osnovu provere debljine vratnog nabora bebe kao i dužine nosne kosti.

Nakon ovog detaljnog ili kako ga još zovu “ekspertnog” ultrazvuka trudnica odlazi na naredni obavezni prenatalni test.

Dabl test

 

Dabl test je prenatalni neinvazivni test što znači da sa sobom ne nosi nikakve rizike. U laboratoriji koja radi ovaj test trudnici se izvadi krv na osnovu koje se vrši dalja analiza. Ovim se dobija informacija da li postoji rizik od pojave hromozomopatije poput Daunovog, Edvardsovog i Patau sindroma. Ukoliko je rizik povećan, lekar  upućuje trudnicu na dalje prenatalne analize i procedure u zavisnosti od situacije.

12. nedelja blizanačke trudnoće

 

Ukoliko ste trudni sa blizancima do sada ste to već sigurno saznali. Ako kojim slučajem lekar to nije primetio do sada, u ovoj nedelji sigurno hoće.

U principu blizanačka trudnoća ide istim tokom kao i trudnoća sa jednom bebom. Do ove nedelje još uvek nema nekih odstupanja kada je razvoj beba u pitanju. Razlika može biti u tome što se kod blizanačke trudnoće stomak sigurno mnogo više primećuje jer je u njemu ipak dvoje dece. 

Trudnice koje nose blizance možda imaju malo više izražene tegobe u trudnoći poput mučnina, zamaranja jer organizam ipak opskrbljuje dva deteta, pa se mnogo više i troši.

Obavezno uradite ultrazvuk u ovoj nedelji trudnoće, jer je blizanačku trudnoću potrebno mnogo više kontrolisati, pogotovo ako je pod većim rizikom. Ukoliko do sada niste pronašli lekara za kojeg znate da je stručan u vođenju blizanačke trudnoće učinite to što pre jer vreme odmiče, a bebama je potrebna pravovremena kontrola od strane stručnjaka.

Pronalaženje stručnog lekara nije važno samo radi kontrolisanja trudnoće, već i radi pripreme za porođaj. Kada nosite blizance na vreme krenite sa planiranjem porođaja odnosno odabirom bolnice i lekara koji će vas porađati. Rađanje blizanaca zahteva veći tim na porođaju i poznavanje celokupnog toka trudnoće. Imajte to na umu već sada.

Neprijatni simptomi u 12. nedelji trudnoće

 

Iako bi početni simptomi trudnoće trebali polako jenjavati, pojedini neprijatni se i sada mogu javiti. Evo koji su najčešći.

Bol u stomaku

 

Pre nego što krenete da paničite setite se da je trudnoća drugo stanje koje zahteva da telo prođe kroz razne promene. Kako beba raste, raste i materica i sve to može dovesti do neprijatnih simptoma poput bolova u stomaku. Osim toga bolove može izazvati i zatvor. Kada duže vreme izostaje stolica, osećate se naduveno, creva su puna, javljaju se gasovi, a sve to za posledicu ima osećaj bola u stomaku.

Ukoliko je bol podnošljiv, povremen i nije praćen nekim drugim simptomima, onda je najverovatnije to samo prateći deo trudnoće i nema potrebe za brigom. Ako bol u stomaku postane vrlo intenzivan i prati ga krvarenje ili neki drugi simptom koji nije karakterističan za trudnoću, onda se što pre javite najbližem lekaru.

Krvarenje, braon sekret

 

Krvarenje i braon sekret u trudnoći ne moraju značiti ništa, a mogu značiti i nešto ozbiljno. Kako znati kada reagovati? Recimo ovako. Ukoliko primetite braon sekret ili tačkasto krvarenje koje se ne nastavlja i nije praćeno drugim simptomima onda to najverovatnije nije zabrinjavajuće. Ponekad se to može desiti i ako imate seksualne odnose jer je tkivo u trudnoći naprosto osetljivije i tako reaguje.

Ukoliko je krvarenje obilnije, ne prestaje i praćeno je nekim simptomom poput bolova u abdomenu neophodno je da se javite najbližem lekaru. Nažalost u takvim situacijama često dolazi do fatalnog ishoda trudnoće.

Kontrakcije u dvanaestoj nedelji trudnoće

 

Tokom prvog trimestra pojava kontrakcija je vrlo retka i mala je verovatnoća da ćete ih osetiti u ovom periodu. Međutim ako se pojave i prate ih neprijatni simptomi poput krvarenja i bolova u stomaku onda ne čekajte već se obratite svom lekaru radi provere situacije.

Šta možete učiniti u ovoj nedelji?

 

U ovoj nedelji možete mnogo toga učiniti za vašu bebu, trudnoću, a i sebe. Evo nekih korisnih saveta koji vam mogu biti i korisna priprema za porođaj.

 

 

Praktikujte zdrave životne navike

 

O ovom aspektu govorimo od samog početka trudnoće i nije na odmet podsećati se. Za trudnice je veoma važno da se zdravo hrane, dovoljno hidriraju odnosno piju dovoljno vode i vežbaju. Na taj način čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svog deteta. Ishod trudnoće i samog porođaja mnogo je bolji ako je trudnica zdrava.

Loše životne navike poput nezdrave hrane mogu dovesti do komplikacija poput pojave visokog krvnog pritiska, gestacijskog dijabetesa, prekomerne telesne težine i ostalih problema koji mogu samo otežati najradosniji dan. Mnoge trudnice vole da se ulenje tokom drugog stanja, ali to nikako nije dobro. Ovih par meseci će proći, a posledice te lenjosti nažalost ponekad mogu biti zaista velike.

Valjalo bi da ostavite pušenje, a i da smanjite kafu i unos alkohola.

Kontrolišite krvnu sliku

 

Redovna kontrola krvne slike jako je važna jer se na taj način prati stanje hemoglobina i ostalih parametara u krvi. Ukoliko primetite zamaranje ili  gubitak daha već u ovom periodu, onda bi bilo dobro proveriti krvnu sliku. Poslušajte savet lekara ukoliko vam preporuči uzimanje suplemenata, pogotovo gvožđa, jer u suprotnom može doći do većih zdravstvenih problema poput anemije.

Iskoristite ovaj period na najbolji način

 

U ovom delu trudnoće većina žena se dobro oseća. Zato iskoristite ovaj period da radite sve ono što volite, a što ne ugrožava vašu trudnoću. Budite aktivni i uživajte jer kada trudnoća odmakne biće vam sve teže da radite mnoge stvari.

Negujte se

 

Ne zaboravljajte na sebe i svoje telo. Često trudnice budu toliko usmerene na dete i sam ishod trudnoće da zaborave na sopstvenu negu. Već sada je potrebno da je prilagodite novoj situaciji. Ako niste neko ko poklanja mnogo pažnje kozmetici onda učinite barem minimalno kako bi svoju kožu negovali i hidrirali.

Sigurno znate da se koža rasteže kako trudnoća odmiče i pojavljuju se strije, može doći do svraba, peckanja pa i pucanja kože odnosno do pojave trudničkih strija. Da bi to izbegli na vreme negujte kožu tela, a pogotovo u predelu stomaka. Za to možete koristiti neku kremu koja je bezbedna za trudnice ili se okrenuti prirodnim uljima.

Kupovina odeće

 

Kraj prvog trimestra često je vreme kada se kupuje komfornija odeća. Sada beba kreće naglo da raste i da dobija na težini. To znači da je dosadašnjoj odeći došlo vreme za odlaganje. Iako vam je potrebna nova odeća za koji broj veća, ne preterujte sa količinom. Trudnoća neće doveka trajati, a za koj mesec možda će vam trebati odeća za još jedan broj veća. Kupite nekoliko odevnih kombinacija kako bi imali da promenite, nema potrebe da bacate novac na veću količinu odeće  koju kasnije više nećete obući zbog neodgovarajuće veličine.

Ako do sada niste, možete objaviti da ste trudni

 

Mnoge trudnice kriju svoju trudnoću prva tri meseca iz “straha da ne krene po zlu”.  Sada kada je najrizičniji period prošao, možete se opustiti i sa najmilijima podeliti lepe vesti. Uostalom nećete moći još dugo da sakrivate stomačić. Kada ćete drugima reći da ste trudni, samo je vaša odluka koja zavisi od mnogih faktora. Možda je baš ova nedelja pravo vreme da se objave lepe vesti.

Čestitamo vam jer ste upravo došle do kraja prvog trimestra trudnoće. Sada vam je sigurno lakše jer je prošao najrizičniji period za razvoj deteta. Kada odradite prenatalnu dijagnostiku, onda ćete sigurno moći još više da se opustite i uživate u čarima trudnoće.

Sada sledi onaj najbolji deo trudnoće, barem za većinu žena, pa ako ste jedna od njih iskoristite ga na najbolji način.

Prethodno: 11. nedelja trudnoće    Sledeće: 13. nedelja trudnoće