22. nedelja trudnoće

Šta može da vam donese 22. nedelja trudnoće, saznaćete upravo na ovom mestu. Otkrijte a šta treba da obratite pažnju i neke korisne savete.

Svaka nedelja trudnoće je po nečemu značajna, pa hajde da vidimo šta izdvaja ovu.

Kada počinje 22. nedelja trudnoće

 

Kao i svaku nedelju trudnoće i ovu računate od prvog dana poslednje menstruacije. Sećate se kada je to bilo? Davno, da upravo pre 148 dana. Ako je od tog datuma prošlo toliko dana, onda znajte da ste ušli u dvadeset drugu nedelju trudnoće.

22. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Drage buduće mame, upravo ovom nedeljom zakoračili ste u šesti mesec trudnoće. Iako se još uvek nalazite u drugom trimestru, polako ali sigurno se približavate svom cilju.

 

 

Sada ste uveliko u drugoj polovini trudnoće i do termina je ostalo još 18 nedelja. 

Beba u 22. nedelji trudnoće

 

Pitate se kako izgleda i šta radi vaše dete u ovoj nedelji? Evo i odgovora.

Vaša bebica sada je dugačka oko 19cm, a teška oko 450 grama.

Morate priznati da to više nije tako sićušno biće, već se ono itekako brzo razvija i raste.

 

beba u 22. nedelji trudnoće

 

Položaj bebe u materici još uvek nije konačan. Poznato je da su bebe u stomaku vrlo aktivne i često menjaju položaj pogotovo u ovom periodu kada za to imaju dovoljno prostora. Akrobacije se izvode svakodnevno, pa je vrlo moguće da beba promeni položaj kada sledeći put odete na pregled.

U ovoj nedelji razvijaju se oči, posebno detalji poput suznih kanala, obrve. Ono što je značajno da znate jeste da beba sada reaguje na spoljašnje stimuluse. To znači da će vas možda “šutnuti” ako joj zapevate ili joj svetlite baterijskom lampom. Poigrajte se sa svojom bebom da vidite šta voli.

Beba sada može da koristi svoje rukice. To se primećuje i na ultrazvuku, pa možete videti kako dete jednom rukom dodiruje drugu ili se drži za pupčanu vrpcu.

Mama u 22. nedelji trudnoće

 

Mame u ovoj nedelji trudnoće polako ali sigurno sve više dobijaju trudnički izgled. Stomačić sve više raste i sve je više primetan i okolini. Ako do sada niste kupovali trudničku odeću, u skorije vreme sigurno hoćete. Nosite ono u čemu se osećate dobro, što vas ne steže i u čemu vam je prijatno. 

Dobro je kada raste stomačić, ali nije baš poželjno kada naglo raste i broj kilograma. Iako je ovo period kada mnoge žene značajno dobijaju na kilaži, vreme je da se zaustavite i obratiite pažnju na ovaj aspekt.  Lakše je povesti malo više računa o ishrani, nego se posle boriti sa posledicama prekomerne kilaže u trudnoći koja često ostavlja posledice.

Ukoliko ne umete sami da redukujete ishranu u trudnoći, obratite se nutricionisti. Jedan odlazak kod stručnjaka može vas i vašu bebu spasiti od nepotrebnih komplikacija, pogotovo ako znate da ste skloni gojenju.

Osim što je poželjno da pvedete računa o ishrani, jako je važno da povedete računa i o negovanju kože na stomaku i grudima, jer je podložna nastanku strija. No, isto kao što biste birali zdravu i netoksičnu hranu, treba da birate i sredstva za negu. Da, takvi proizvodi postoje.

Aleksandra je tragala za takvim rešenjem, a onda ga je konačno i našla. Naravno, uspela je da sreči pojavu strija i baš zato o svom rešenju priča svima. O čemu je reč? Saznajte i vi iz njene priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Mame u ovom periodu trudnoće uglavnom se dobro osećaju, ali uvek ima i nekih propratnih simptoma bez kojih se u trudnoći naprosto ne može. O tome ćete nešto više saznati u nastavku teksta.

Simptomi u dvadeset drugoj nedelji trudnoće

 

Jedni simptomi prođu, kad eto drugih na vratima. Šalu na stranu. To što ćemo ovde pobrojati razne simptome, ne znači da ćete svaki iskusiti.

Bolovi u stomaku

 

Vrlo čest simptom kod trudnica jeste bol u stomaku odnosno bol u donjem abdomenu. Šta je uzrok? Uglavnom je ovaj bol bezazlen, a posledica je bebinog rasta i dobijanja na težini. Kako beba raste tako raste i pritisak odnosno opterećenje na mišiće koji imaju zadatak da nose teret. Sve to zajedno rezultira bolom.

Ponekad se bol u stomaku javi kada imate zatvor. Neretko se žene uplaše ne pomišljajući da to ustvari može biti uzrok. Razmislite kada ste poslednji put imali stolicu i kakva je šansa da je baš to uzrok.

Sve dok je bol kratkotrajan i nije propraćen drugim simptomima poput krvarenja, uglavnom nema razloga za zabrinutost. Ako vam je ipak nešto sumnjivo i ne osećate se dobro, obratite se svom lekaru.

Kontrakcije

 

Drugi trimestar trudnoće može biti period kada se pojave lažne kontrakcije, a one se zovu  Braxton Hicks. Služe tome da telo pripreme za porođaj. Ako nisu intenzivne i prestaju kada promenite položaj ili odmorite, onda nisu signal za zabrinutost.

Lekaru se obavezno javite ako kontrakcije pojačavaju svoj intenzitet i ne prestaju bez obzira šta radili.

Znojenje

 

Usled hormonskih promena i promena na nivou krvotoka trudnice se pojačano znoje. Na to se ne može uticati na drugačiji način osim adekvatnim oblačenjem, usporavanjem tempa i češćim tuširanjem.

Znamo da je to vrlo neprijatno pogotovo kada se dešava u letnjim mesecima, ali neka vas teši da  je to prolazno.

Zamaranje

Da li se odjednom zadišete, a  pogotovo ako se penjete uz stepenice? Zamaranje i gubitak daha vrlo je čest simptom kako trudnoća odmiče. Razlog može biti težina stomaka, nizak hemoglobin ili previše brz tempo života koji još uvek vodite. Kada primetite da se preterano zamarate i gubite dah, obavezno otiđite kod lekara kako bi ste proverili šta je uzrok.

Bolovi u leđima

 

Pomirite se sa tim da će bolovi u leđima biti vaš pratilac do porođaja. Nemaju sve trudnice bolove istog intenziteta. Nekima se javljaju povremeno kada su dugo u pokretu, a neke žene zaista svakodnevno muči ovaj simptom. Razlog tome je pretpostavljate opterećenje koje donosi bebin rast. Kičma je sada pod većim opterećenjem, a ako pritom nije sasvim zdrava, onda su muke mnogo veće. Posavetujte se sa lekarom kako da ublažite ove tegobe.

Grčevi u nogama

 

Da li ste se već probudili noću i jauknuli od bola izazvanog grčevima? Ako jeste onda znate koliko je ovo neprijatan simptom, a izazvan je naravno opterećenjem koje trpe krvni sudovi.

Nekad je uzrok grčeva i nedostatak magnezijuma u organizmu, pa se može desiti da vam lekar prepiše odgovarajuću suplementaciju

Neobjašnjiva energija

 

Nije sve tako crno. Ima i pozitivnih simptoma u trudnoći. Jedan od njih je neobjašnjiva energija koja uglavnom dođe tokom drugog trimestra. Žene koje su za sobom ostavile neprijatne simptome sa početka trudnoće, sada mogu osećati neku novu energiju koja pokreće poput adrenalina.

Nema potrebe da razmišljate o uzroku, već je iskoristite na najbolji mogući način.

Pokreti bebe u 22. nedelji trudnoće

 

Ako do sada niste osetili ili niste prepoznali bebine pokrete, vrlo lako se može desiti da se pojave baš u ovoj nedelji.

Verovatno znate da je vaša beba stalno aktivna čak iako vi to ne osećate. Ukoliko vam je ovo prva trudnoća onda je sasvim razumljivo da prve pokrete bebe niste prepoznali jer su oni poput leptirića u stomaku. Iskusne mame će uglavnom prepoznati i najmanju senzaciju izazvanu bebinom aktivnošću.

Zastanite, oslušnite i kada se umirite nakon neke aktivnosti vrlo lako možete osetiti neku novu senzaciju. Upravo vam to beba može dati do znanja da je budna. Bebine pokrete često mame osete nakon jela. Možda je beba uživala u obroku pa vam se na taj način zahvaljuje.

Stručnjaci kažu da je savim normalno da se bebini pokreti ne osete čak i do 24. nedelje trudnoće. Nakon toga je već potrebno proveriti da li je sa bebom sve u redu. Do tada ne brinite ukoliko ste bili na kontrolnom pregledu na kojem je sve bilo uredno.

22. nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Kada ste u ovoj nedelji trudnoće vrlo je moguće da vas već očekuje ekspertni ultrazvuk kojim će razvoj vaše bebe biti detaljno pregledan.

Ovaj pregled nikako nemojte propustiti jer je jako važno da se pregleda svaki organ i svaki aspekt bebinog razvoja.

Pravovremenim uočavanjem eventualnih problema, može se odreagovati i sprečiti neželjene posledice.

Ukoliko odlazite kod lekara na redovan ultrazvučni pregled onda očekujte da će se pažnja obraćati na to da li razvoj deteta odgovara dužini trudnoće. Da li su razvijeni svi organi, kakvi su otkucaji srca, da li imate dovoljnu količinu plodove vode i još mnogo toga drugog. Svi ovi i još mnogi drugi parametri veoma su važan podatak svakom lekaru i na osnovu njih se planira dalja kontrola trudnoće i pregledi.

Količina afi u 22. nedelji trudnoće

 

Količina plodove vode tokom trudnoće jedan je od najvažnijih parametara koji se prati.

Prema medicinskoj literaturi, količina plodove vode u 20. nedelji trudnoće treba da iznosi oko 500ml.

Što znači da u ovoj nedelji trudnoće ta vrednost mora biti malo veća od 500ml.

Blizanačka trudnoća u 22. nedelji

 

Blizanačka trudnoća u dvadeset drugoj nedelji ne razlikuje se u odnosu na jednoplodnu kada je razvoj beba u pitanju. Ono što se može uočiti jeste da su bebe manje, što je i očekivano kada je više dece u pitanju.

 

 

Mame koje nose blizance mogu imati značajno veći stomak, a to sa sobom može doneti i mnogo izraženije simptome.

Iako je blizanačku trudnoću mnogo zahtevnije izneti, imajte na umu da vas na kraju čeka dupla sreća, a to je vredno svega.

Ako do sada niste razmišljali o porođaju, vreme je da krenete da mislite i o ovoj temi. Porođaj sa blizancima zna biti izazovniji, da ne kažemo rizičniji. Često se obavlja carskim rezom, mada nije isključeno da to bude i prirodan porođaj. Zato je neophodno pronaći lekara koji ima iskustva sa ovakvom vrstom porođaja. Možda vam se čini prerano da mislite o ovom aspektu, ali blizanci na svet često dođu ranije u odnosu na termin. Lekar koji će vas porađati mora biti pravovremeno upoznat sa vašom trudnoćom i celokupnom zdravstvenom istorijom.

Saveti za dvadesetdrugu nedelju trudnoće

 

Šta vam je činiti u ovoj nedelji? Ne propuštajte ni ovu nedelju da za sebe i svoju bebu učinite nešto dobro i korisno.

 

mama u 22. nedelji trudnoće

 

Evo nekih predloga:

Vodite zdrav život

 

Verovatno vam ovih dana svi govore nemoj ovo nemoj ono. Ako se to odnosi na praktikovanje zdravih životnih navika, poslušajte dobronamerne savete. Povedite računa o ishrani i hranite se što zdravije.

Unos tečnosti uvek je bitan, a pogotovo kada ste trudni i zato ne zaboravite na hidrataciju.

Budite aktivni

 

Imate nalet one neobjašnjive energije? Iskoristite je da budete što aktivniji. Ako ne razmišljate o treningu, onda barem šetajte što više. To će prijati i vama i vašoj bebi jer će dobiti više kiseonika.

Kontrolišite zdravstveno stanje

 

Sada kada su bebine potrebe sve veće, važno je da proveravate svoju krvnu sliku, pritisak i ostale zdravstvene parametre. Beba sada jako puno iscrpljuje vaš organizam jer uzima sve hranljivo što joj je potrebno za rast. Vama ostaje jako malo  i to je potrebno nadoknaditi vrlo često uz pomoć prenatalnih vitamina ili medikamentne terapije.

Osim toga, pojava zdravstvenih problema poput oscilacije krvnog pritiska ili dijabetesa mogu ostaviti fatalne posledice i po vas i po vašu bebu.

Uživajte

 

Ako vam niko nije rekao da imate pravo na uživanje, eto mi vam kažemo. Trudni ste i imate sva prava da se malo razmazite. Uskoro će to biti manje izvodljivo, zato sada učinite nešto za sebe.

Malo po malo i prešli ste više od pola puta. Potrudite se da do cilja stignete što zdraviji. Odgovornost je na vama, a mi smo sigurni da ćete već danas preduzeti nešto po tom pitanju.

PRETHODNO: 21. nedelja trudnoće          SLEDEĆE: 23. nedelja trudnoće