23 nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće sa sobom donosi nove izazove. Kako se sa njima izboriti i šta obavezno uraditi tokom narednih dana? To vam otkrivamo sada.

Budite informisana mama koja zna šta je čeka i uvek ima keca u rukavu u vidu našeg korisnog saveta.

Kada počinje 23 nedelja trudnoće?

 

Hajde da se vratimo na sam početak i podsetimo se načina računanja dužine trudnoće. Setite se tog čuvenog datuma kada ste dobili poslednju menstruaciju. Ako ste uspeli, onda upravo od tog dana kreće računica.

Ukoliko ste od tog dana izbrojali 155 dana, onda ste ušli u dvadeset treću nedelju trudnoće.

23 nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Sada se nalazite u drugoj polovini trudnoće, tačnije u šestom mesecu. Ovaj mesec još uvek se nalazi u drugom trimestru trudnoće. Do konačnog cilja ostalo je manje od pola, tačnije 17 nedelja.

 

 

Beba u 23. nedelji trudnoće

 

Većina trudnica sada već zaista dobija pravi trudnički izgled koji karakteriše rast stomačića. Kako i ne bi kada je beba sada dugačka oko 29cm, a teška oko 500 grama. Kada se to smesti u stomačić, teško da se može sakriti. Ova nedelja često označava početak naglog dobijanja na težini i veličini bebe.

 

dvadeset treća nedelja trudnoće

 

Položaj bebe u ovom periodu trudnoće još uvek nije konačan. Obzirom da ima prostora za izvođenje akrobacija, budite spremni na promene položaja, jer one ne moraju biti konačne dok ne dođe vreme za porođaj.Beba u ovom periodu ima razvijen osećaj za pokret.

Ako se pitate kako vaše dete sada izgleda, znajte da su delovi tela i organi skoro u potpunosti formirani. Beba sada vredno radi na razvoju mozga i mišića.  Uveliko se vežba disanje i “komunikacija” koju praktikuje sa vama. Da, dobro ste čuli. Već sada možete da komunicirate sa svojom bebicom u stomaku. Pričajte joj, pevajte, mazite stomak, svetlite lampom i očekujte po neki udarac kao odgovor. Vaša beba vas zaista može čuti, jer se sad razvijaju kosti unutrašnjeg uha, i može vam na svoj način vam to dati do znanja.

Mama u 23. nedelji trudnoće

 

Nemate šta da obučete? Odjednom je sve malo pa vam treba odeća za trudnice? Pa kako i neće biti  kada se sada dešava nagli rast bebe, a ujedno i dobijanje na težini. Mama, pripazite na svoj režim ishrane. Nagli porast apetita može vas odvesti u veliki problem sa kilažom.

Do sada ste verovatno dobili koji kilogram što je i normalno, samo ne preterujte sa gojenjem. Posavetujte se sa svojim lekarom oko broja kilograma koji smete nabaciti. Tek ste zakoračili u drugu polovinu trudnoće, pred vama je period od 17 nedelja i ne bi trebalo da već sada dobijate previše na kilaži.  Previše dobijenih kilograma u trudnoći može ostaviti posledice po zdravlje vas i vaše bebe, a ujedno zakomplikovati i sam porođaj.

Osim toga, nagli rast stomaka koji vam svakako sledi može vam doneti neprijatnu pojavu koje se teško uklanja – strije na stomaku. Najbolje je da do toga ne dođe, pa zato krenite sa negom kože na vreme.

Čime?

Jako je važno da to bude nešto što nema štetnih sastojaka koje bi koža upila u trudnoći.

Aleksandra je našla baš takvo rešenje i presrećna je jer se strije na njenom stomaku nisu pojavile. O čemu je reč, saznajte iz njene priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Mame se sada nalaze pred mnogim novim izazovima kao što je pronalaženje udobnog položaja za spavanje, izlaženje na kraj sa novim simptomima, borba sa stresom. Sve to čeka buduće majke, a mi ćemo se truditi da vas o svemu informišemo i ponudimo neki koristan savet.

Simptomi u dvadeset trećoj nedelji trudnoće

 

Ako ste mislili da će sve proći lagano, moramo da vas razočaramo. Možda se osećate dobro i drago nam je zbog toga, ali neki od narednih simptoma ćete sigurno iskusiti u većoj ili manjoj meri. Nije nam namera da vas plašimo, samo vas pripremamo za ono što vam se može pojaviti baš u dvadeset trećoj nedelji trudnoće, a to su:

 Bolovi u abdomenu

 

Veliki broj žena se tokom trudnoće ponekad suoči sa bolom u stomaku. Ne znajući šta je uzrok često se pitaju da li su to bolovi u jajniku, da li je to pobačaj ili sasvim normalna pojava. Može biti bilo šta, a najčešće su bolovi posledica naglog bebinog rasta i dobijanja na težini. Sada vaši mišići trpe sve veće opterećenje, a dolazi i do rastezanja kože na stomaku.

Osim toga i zatvor može uzrokovati neprijatne bolove u stomaku i bespotrebno izazvati paniku. Ukoliko bol ne traje dugo i nije praćen drugim simptomima poput krvarenja onda uglavnom nije znak za zabrinutost.

Svaki intenzivan bol koji ne prolazi, treba pravovremeno prekontrolisati.

Kolostrum

 

Još jedan od simptoma koji se kod nekih žena u ovoj nedelji javlja prvi put je pojava kolostruma. Znate li šta je to? To je prvo mleko koje će bebe dobiti i koje je od neprocenjivog značaja.

Iako će ga beba piti tek nakon rođenja, kolostrum se pojavljuje već u trudnoći. Zato neka vas ne brine ako nešto curi iz dojki ili vidite žute tragove na brushalteru. To je zapravo jako dobro jer se vaše dojke pripremaju za dojenje.

Trudnički mozak

 

Da li ste čuli da trudnice imaju trudnički mozak? Nije šala. Žene u drugom stanju zaista imaju malo “drugačiji” mozak, odnosno onaj stari koji je pod jakim uticajem hormona. Zato neka vas ne čudi ako ste odjednom postali zaboravni, ako više ne umete da sastavite pametnu rečenicu i imate osećaj kao da ništa novo ne možete naučiti. Kakav će biti vaš trudnički mozak ostaje vam da vidite, ali neka vas ne brine ako odjednom postane opušten i nezaintersovan za upijanje novih znanja i informacija. Samo ste trudni i to će proći.

Hrkanje

 

Ako vam partner kaže da hrčete noću, vrlo je moguće da nije u pitanju šala. Trudnice zaista znaju jako da hrču. Šta odjednom uzrokuje ovu pojavu? Nazalno začepljenje čiji je uzrok težina i otečene membrane u nosu. Niste vi krivi, naprosto je to deo trudnoće, a vašem partneru ostaje da to prihvati i čeka da prođe drugo stanje.

Oticanje

 

Primećujete da vam otiču ruke  i stopala? Vrlo je moguće da se to već sada pojavljuje, U ovoj situaciji lekari savetuju da pazite na količinu soli koju unosite u organizam. Iako ne možete sve sprečiti ovim putem, možete barem ublažiti oticanje jer ćete u suprotnom morati kupovati novu obuću i to za jedan ili dva broja veću.

Češće mokrenje

 

Stalno trčkarate u toalet? Već ste pomislili da ste prehladili bešiku? Možda je i to, ali najverovatnije da se radi o učestalom mokrenju kao sastavnom delu trudnoće. Kako beba raste, raste i pritisak na bešiku pa je očekivano da vam se stalno ide u toalet, jer u bešici više nema toliko prosotra za urin. Nekad  imate potrebu, a kada dođete u toalet izađe vrlo malo mokraće i to se dešava.

Usled pritiska koji bešika trpi, neke trudnice čak nisu u stanju ni da zadrže mokraću, pa se može desiti da donji veš ponekad bude i mokar. Neka vas to ne brine, vrlo je čest slučaj koji će proći kada se beba rodi ili barem promeni svoj položaj u stomaku.

Svakako, nemojte baš ni zanemariti ovaj simptom i pomenite ga lekaru, jer možda je ipak do infekcije urinarnog trakta koje su u trudnoći češće.

Pokreti bebe u 23. nedelji trudnoće

 

Da li ste jedna od onih mama koja uveliko prati bebinu aktivnost ili ste tek osetili prvi pokret? Bez obzira kojoj grupi pripadate sigurni smo da uživate u tom predivnom osećaju. Sada sve više postajete svesni da je vaša beba zaista tu u stomaku i da će se uskoro roditi.

Do sada bi većina mama trebala osetiti prve bebine pokrete. Može se desiti da zbog položaja bebe ili placente,  ti pokreti budu slabijeg intenziteta pa ih niste protumačili kao bebinu aktivnost.  Ako je na kontrolnom pregledu kod lekara sa bebom sve u redu, onda ne morate brinuti ukoliko vas beba ne udara jako. Strpite se još malo i uskoro će to postati svakodnevna navika.

Ako se desi da baš ništa ne osetite u narednim nedeljama, onda se obavezno javite svom lekaru i zakažite vanredni pregled ako je potrebno.

23. nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Imate zakazan ultrazvučni pregled u ovoj nedelji? Nikako ga nemojte propustiti jer se najverovatnije radi o takozvanom drugom ekspertnom ultrazvuku koji se radi u periodu od 22. do 24. nedelje trudnoće.

U ovom periodu svi lekari preporučuju da se uradi detaljni ekspertski ultrazvuk. On podrazumeva detaljan pregled svakog bebinog organa, da ne kažemo pregled od glave do pete.

Kada se opredeljujete za lekara koji će izvršiti ovaj pregled uvek je preporuka da odaberete one koji su se specijalizovali baš za to. Uglavnom se preporučuje 4d ultrazvuk u 23. nedelji trudnoće jer se uz pomoć njega beba može savršeno detaljno pregledati i dobijate neverovatnu sliku vašeg mališana. Uz pomoć 4d tehnologije ponekad možete videti i na koga beba liči. Šalu na stranu, ali zaista se dobija pregled odličnog kvaliteta.

 

23 nedelja trudnoce ultrazvuk

 

Lekar će pored onih parametara koji se kontrolišu kada se rade redovni pregledi, detaljno pogledati i razvoj svakog organa. Već sada se mogu uočiti eventualni zdravstveni problemi i anomalije, zato je ovo odličan način da se pravovremeno reaguje ako je neophodno.

23. nedelja blizanačke trudnoće

 

Nosite blizance? Verujemo da vam je duplo teže nego drugim trudnicama. Blizanačka trudnoća sada već dobija maha, deca ubrzano rastu, a sa njima i trudnički stomak. Iako su blizanci uglavnom manje težine, ipak imate dve bebe koje treba nositi.  Zato je mamama blizanaca već sada mnogo teže, jer se organizam duplo više iscrpljuje, a u većoj meri su prisutni i razni simptomi koji prate trudnoću.

 

 

Za blizanačku trudnoću je vrlo često karakteristično da se osete lažne Braxton Hicks kontrakcije. Ne brinite, ukoliko su prolazne i nisu praćene drugim simptomima onda se vaša materica samo priprema za porođaj.

Trudnicama koje nose dva ili više deteta savetujemo da duplo više vode računa o sebi i da se duplo više odmaraju jer imaju pravo na to.

Saveti za ovu nedelju

 

Saveta uvek imamo za vas bez obzira koja je nedelja trudnoće u pitanju. Evo nekoliko korisnih i za naredne dane.

Idite na ekspertni ultrazvuk

 

U toku ove ili naredne nedelje obavezno odradite ekspertski ultrazvučni pregled. U prethodnom delu teksta smo pisali o tome koliko je ovaj pregled značajan. On može predvideti razne zdravstvene probleme kod dece ako se na vreme uoče.

Praktikujte zdrave životne navike

 

Kao i za svaku nedelju trudnoće i za ovu ne izostavljamo savet da se praktikuju zdrave životne navike. Vašoj bebi treba zdravo telo u kojem će se razvijati do devetog meseca i vaša je odgovornost da joj to pružite. Zato vodite računa o ishrani, izbegavajte alkohol, duvan i sve što nije dobro za zdravlje vas i vaše bebe.

Hidrirajte se

 

Hidratacija je uvek važan i neizostavan savet, a u trudnoći pogotovo. Zašto? Zato što voda ne samo što je dobra za organizam već pomaže i u stvaranju amnionske tečnosti. Dakle, ako se ne hidrirate dovoljno može se desiti da imate manjak plodove vode.

Polako se pripremajte za bebu

 

Kada je reč o pripremama za decu, ljudi imaju različita stanovišta. Neko neće da radi ništa unapred dok se beba ne rodi, dok drugi vole sve detaljno i polako da pripremaju. Da li ćete i kada kupiti stvari za bebu to je na vama. Mi vam savetujemo da se za bebu pripremate u smislu da razmišljate o bolnici u kojoj ćete se porađati, rešite papirologiju vezanu za otvaranje porodiljskog bolovanja ukoliko ste zaposleni. Razmišljajte o tome kako ćete se organizovati oko svakodnevnih aktivnosti. Da li imate pomoć ukućana ili je potrebno da pronađete pomoć sa strane.

Čini se da je porođaj još daleko, ali nedelje jako brzo prolaze i neke stvari je ipak potrebno organizovati ranije kako bi ste mirni dočekali svog mališana.

Polako ali sigurno koračate trudničkom stazom. Sada je vaša beba sve veća i aktivnija pa se i vi sve više osećate kao buduća mama, zar ne? Uživajte u tom osećaju i ovom delu trudnoće za koji se nadamo da prolazi bez većih poteškoća.

Prethodno: 22. nedelja trudnoće           Sledeće: 24. nedelja trudnoće