zapušen nos u trudnoći

Zapušen nos u trudnoći? Evo rešenja!

Da li ste znali da zapušen nos u trudnoći može biti veoma česta pojava? To se dešava čak i kada je trudnica potpuno zdrava.  Zašto? Otkrijte.

Upravo na sva ova pitanja dajemo odgovore i vrlo praktične savete kako da se rešite ovog neprijatnog osećaja.

Šta podrazumevamo pod pojmom zapušen nos?

 

Verovatno vam je  nekada bio zapušen nos u životu, zar ne? Svakog čoveka je ovaj simptom pogodio u određenom momentu.

Kako stručnjaci kažu, zapušen nos znači da je došlo do upale sluzokože unutar nosa usled čega dolazi do začepljenosti i nemogućnosti udisanja vazduha kroz nos.

Recimo da je ovo stručnije objašnjenje. Pod začepljenim nosem podrazumevamo i situaciju kada nam je nos pun sekreta koji utiče na kvalitet disanja.

 

začepljen nos u trudnoći

 

Kada se ovaj simptom pojavi tokom trudnoće, to često nema veze sa prehladom, alergijama i virusima.

Ovo stanje zove se trudnički rinitis i zapušenost nosa može da potraje i više od šest nedelja. Kod nekih žena nestaje tek nakon porođaja. Dodatni simptomi trudničkog rinitisa mogu biti: suzne oči, curenje nosa, kijanje. Zapravo može da deluje kao alergija, a nije.

Zapušen nos kao simptom trudnoće

 

Konstantno zapušen nos može biti prvi simptom trudnoće, ali kod malog procenta žena. U većini slučajeva se kao simptom  javlja tokom drugog i trećeg trimestra. Dakle ova pojava je zaista karakteristična za trudnoću i znajte da pogađa čak 20-30% budućih mama. 

Zapušen nos u ranoj trudnoći ređe se javlja kada je u pitanju trudnički rinitis, ali može biti posledica virusa, prehlade ili drugih činioca poput alergija. Tokom prvog trimestra možda ćete prvo i pomisliti na prehladu, a ne na lepe vesti kojih ćete uskoro postati svesni.

 Uzroci začepljenog nosa

 

Ovaj simptom se tokom trudnoće ne javlja bez  razloga. Naprotiv, uzroka ima nekoliko a sada ćete saznati i koji su i na koji način doprinose ovoj neprijatnosti.

  • Na prvom mestu moraju biti hormoni i promena njihovog statusa. Verovatno ste do sada već čuli da se tokom drugog stanja hormonski status značajno menja, da se povećava količina estrogena i progesterona u telu žene što doprinosi održanju trudnoće i razvoju bebe. E pa ti hormoni nažalost vrlo često uzrokuju i neprijatne simptome poput ovog o kojem danas govorimo.
  • Kada ste trudni povećava se i protok krvi u vašem organizmu za čak 50%. Ovako velika promena na neki način mora da se odrazi. Jedan od načina je uvećanje krvnih sudova usled povećanog protoka krvi i povećane količine tečnosti u telu. Sve ovo može dovesti do oticanja na raznim delovima tela, a ujedno i unutar nosa.  Kada se ovo dogodi  smanjuje se mogućnost za protok vazduha, a može doći i do nakupljanja sekreta u nosu.

Mnoge promene na telu se dešavaju tokom drugog stanja – od promena obima stomaka, pa do promena u vidu oticanja. Na neke možemo preventivno uticati, na neke ne. Kada su, recimo, strije na stomaku u pitanju, njima možete bezbedno stati na put. Kako? Aleksandra nam je ispričala svoj način. Ona strije nije dobila, a u čemu je njena tajna, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A u nastavku saznajte šta možete bezbedno uraditi kada je vaš nos u pitanju.

Zapušen nos zbog prehlade ili virusa

 

Kako razlikovati zapušen nos zbog prehlade od trudničkog rinitisa?

Vrlo jednostavno. Ukoliko ste prehlađeni odnosno ukoliko ste došli u kontakt sa nekim virusom tada su simptomi dosta drugačiji.

Može se desiti da vas muči bol u grlu i zapušen nos. To je vrlo česta kombinacija kada dođe do zaražavanja sa nekim od virusa. Prateći simptomi svega toga mogu biti suzne oči, crvene oči, temperatura, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima. Kao što vidite to se drastično razlikuje od samog trudničkog rinitisa.

Ono što je još važno reći jeste da kod prehlade ili virusa zapušen nos potraje oko nedelju dana, što je mnogo manje u odnosu na trudnički rinitis koji traje nedeljama pa čak i mesecima.

Kada se javi kijanje i zapušen nos i to povezujemo sa prehladama i virusima, a mogu biti u pitanju i alergije. Ukoliko vam smetaju pojedini alergeni, može se desiti da na njih reagujete upravo ovim simptomima.

Virusi i prehlade dovode do toga da nos curi. Međutim kada su hormoni krivi za zapušen nos tada se dešavaju promene kao što su uvećanje krvnih sudova, promene na sluzokoži, oticanje unutar nozdrva.

Šta kada je jako zapušen nos u trudnoći?

 

Kod pojedinih trudnica zapušen nos može biti mnogo ozbiljniji problem jer to zaista ometa svakodnevno funkcionisanje i noćni san.

U takvim situacijama bi trebalo da isprobate savete koje vam dajemo u nastavku teksta kako bi ste sebi olakšali svakodnevnicu.

Takođe nije na odmet da se posavetujete sa svojim lekarom koje opcije vam stoje na raspolaganju kako bi ste ovaj simptom otklonili. Postoji i medikamentna terapija koja se prepisuje kod izraženih simptoma, ali nju mora da vam prepiše lekar i nikako je nemojte uzimati na svoju ruku.

Mnogi od tih lekova mogu biti potencijlalno opasni po zdravlje bebe i zato se uzimaju isključivo pod nadzorom lekara i u tačno propisanim dozama.

Kapi za nos u trudnoći

 

Jedan od načina da sebi pomognete i olakšate disanje kroz nos jeste uz pomoć kapi za nos. Ovo je vrlo lako i brzo rešenje, ali tokom trudnoće sa tim treba biti oprezan.

Zašto?

Zato što se kapima za nos rešavaju problemi koji su povezani sa virusima. Dakle, one služe tome da olakšate simptome nastale usled nakupljenog sekreta. Tokom trudnoće problem zapušenost nastaje zbog oticanja odnosno zadebljanja sluzokože. Samim tim ovi preparati ne mogu da vam pomognu.

Na našem tržištu ovakvih preparata  ima više vrsta, ali ih sada nećemo spominjati. Hajde da saznate nešto više o ovoj temi.

Da li su bezbedne? Štetnost kapi  za nos  u trudnoći

 

Kada krenete u potragu za rešenjem za svoj zapušen nos, ovo imajte na umu.

Tokom trudnoće ne možete koristiti bilo koje kapi za nos.

Tačnije možete, ali rizikujete brojne komplikacije kada je u pitanju bebin razvoj. Dakle, morate biti oprezni i tražiti one kapi na kojima je naznačeno da su bezbedne za korišćenje tokom trudnoće.

 

kapi za nos u trudnoći

 

U ovim proizvodima treba izbegavati benzakain koji ima vrlo štetno dejstvo na bebin razvoj pogotovo ako se često i dugo primenjuje. Isto tako vodite računa o tome da li se u sastavu nalaze druge hemijske supstance o kojima ne znate ništa, a mogu biti opasne.

Mada generalno gledano, preporuke lekara uglavnom glase da se kapi izbegavaju.Kako stručnjaci kažu, kapi samo produbljuju problem zapušenog nosa, a ne rešavaju ga jer ne očiste unutrašnjost što je jako važno. Isto tako možete postati zavisni od njih, a to naravno nije dobro jer se ne preporučuje njihovo korišćenje duže od sedam dana. Dugotrajnom  primenom neodgovarajućih kapi možete i trajno oštetiti sluznicu.

Koje kapi za nos se mogu koristiti?

 

Prema onome što smo istražili kada je ova tema u pitanju, nijedne kapi za nos ne bi trebalo da koristite na svoju ruku.

Proizvođači uglavnom savetuju da se preparati tokom trudnoće ne primenjuju bez nadzora lekara. Ipak one u sebi sadrže hemijske supstance koje ponekad mogu biti potencijalno opasne.

Zato ne pribegavajte  primeni ovih preparata jer mogu imati više štete nego koristi. Čak i kada vam ih lekar preporuči strogo se pridržavajte doze i dužine korišćenja.

Na Internetu i Forumima kruže razni nazivi ovih preparata koje su trudnice koristile, međutim opet savetujemo da se ne informišete na neproverenim mestima, već da preporuku tražite od stručnjaka. 

A kako onda da sebi pomognete i olakšate disanje?

Evo nekih vrlo korisnih saveta koji mogu dovesti makar do trenutnog boljitka.

Kako otpušiti nos u trudnoći?

 

Obzirom da na kapi za nos morate zaboraviti dok ste u drugom stanju, potrebno je naći alternativno i bezbedno  rešenje za vaš problem.

Evo nekih predloga:

Primena fiziološkog rastvora

 

Fiziološki rastvor ili sprej na bazi morske soli mogu biti bezbedan način da barem trenutno otklonite smetnje i lakše dišete.

Kako?

Vrlo jednostavno. U mnogim apotekama možete kupiti fiziološki rastvor sa pumpicom koji je vrlo praktičan za upotrebu. Jednostavno naprskajte unutar nosa i videćete da će biti olakšanja. Dobra stvar kod fiziološkog rastvora jeste ta što on zaista čisti unutrašnjost nosa i ne dovodi do iritacija i oštečenja sluznice kao pojedine vrste kapi. Ukoliko kupujete fiziološki rastvor u boci, tada će vam za njegovo korišćenje biti potrebni špric i igla. Iglom izvučete određenu količinu tečnosti, odvojite špric od igle, a zatim špricem ubrizgate fiziološki rastvor u obe nozdrve. Kada je zapušenost veća, ovo je možda i efikasniji način za otpušavanje, ali svakako isprobajte obe varijante pa procenite šta vam više odgovara i prija.

Izbegavajte duvanski dim

 

Brojni činioci mogu doprineti tome da se vaši simptomi pogoršaju. Tako recimo duvanski dim i zagušljiva prostorija mogu uticati na to da se nos još više zapuši.

Tokom drugog stanja vodite računa o okolini u kojoj boravite. Uvek savetujemo da odaberete svež vazduh ili da jednostavno izbegavate zadimljene prostore neko vreme.

Vežbanje

 

Fizička aktivnost je vrlo preporučljiva tokom drugog stanja. Niko od vas ne zahteva da se pripremate za Olimpijadu, već da održavate svoju kondiciju i ostanete aktivni u skladu sa svojim mogućnostima. Dakle ako ništa drugo, barem redovno šetajte ili radite vežbe za trudnice. Bilo koji vid fizičke aktivnosti doprineće tome da se organizam napuni kiseonikom, a to će svakako doprineti tome da lakše dišete kroz nos.

Hidrirajte se

 

Ne pitajte nas na koji način to može pomoći prilikom zapušenog nosa, ali u mnogim izvorima stručnjaci naglašavaju da je hidratacija jako važna. Osim što poboljšava rad celokupnog organizma, ujedno može doprineti i ublažavanju ovog neprijatnog simptoma.

Tuširanje

 

Tuširanje toplom vodom osim što prija celom telu, itekako može doprineti otpušavanju zapušenog nosa usled pare kojom se ispuni celo kupatilo. Ovo deluje poput inhalacija.

Imajte na umu da je ovo rešenje kratkotrajno i da će se nos verovatno brzo zapušiti čim izađete iz kupatila, ali barem na kratko olakšajte sebi disanje.

Inhalacija čajevima, začinima

 

Znate šta još može biti delotvorno? Kućni lekovi poput čajeva i aromatičnih ulja. Naišli smo na preporuke da se kod ovakvih simptoma u velikoj šerpi prokuva voda i ubaci recimo bosiljak ili kamilica. Tu vodu stavite blizu sebe i ihalirajte se parom koja izlazi dok se tečnost hladi. Začinsko bilje će pustiti svoj miris koji može dovesti do olakšanja.

Poboljšajte kvalitet vazduha u prostoriji

 

Kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj puno boravite i spavate itekako može uticati na zapušenost vašeg nosa. U novije vreme veoma su popularni razni ovlaživači vazduha i difuzeri u koje se stavljaju aromatična ulja.

Ukoliko proizvođač garantuje bezbednost tih preparata i ukoliko oni nisu dodatni sakupljači bakterija, probajte da ih primenjujete pogotovo dok spavate. To je posebno važno tokom zimskih meseci kada je vazduh u prostorijama suv usled grejanja i slabijeg provetravanja.

Pazite kako spavate

 

Ukoliko volite da spavate na ravnijoj površini to vam trenutno može doneti više štete nego koristi. Kada je nos zapušen, savetuje se da glava bude malo uzdignuta kako bi možda došlo  do otpušavanja nosa i lakšeg protoka vazduha.

Saveti koje smo vam dali pojedinim ženama zaista mogu biti od koristi. Međutim morate imati na umu da je svaka trudnica drugačija i svaka ima drugačiji stepen zapušenja nosa. Kada je zapušenost veoma jaka, teško da ćete naći spas u ovim predlozima, mada vas ne košta da probate dok ne odete kod lekara i dobijete drugačiju terapiju.

Može li se začepljen nos u trudnoći sprečiti?

 

Da li se može sprečiti zapušenost nosa zavisi od toga šta je uzrok tog stanja. Ukoliko govorimo o trudničkom rinitisu kojeg uzrokuju brojne fiziološke promene u organizmu, teško da se zapušenost nosa može sprečiti.

Međutim ukoliko do ovog simptoma dolazi zbog virusa, prehlade ili alergije, tada prevencija može dati rezultata.

Šta možete učiniti?

  • Izbegavajte gužve i okupljanja na kojima lako možete doći u kontakt sa virusima
  • Ako znate na šta ste alergični, ne izlažite se tim alergenima
  • Ukoliko primetite da vam se nos začepljuje na vreme krenite sa primenom fiziološkog rastvora.

Ovo su neke od preporuka kako da prevenirate najgore i nadamo se da ćete u tome uspeti.

Da li zapušen nos šteti bebi?

 

To što je vama tokom trudnoće nos zaupušen, neće direktno naštetiti vašoj bebi. Međutim indirektno hoće.

Kako?

Tako što ovaj simptom ometa svakodnevno funkcionisanje trudnice, ometa san koji je jako važan. Može doći do ozbiljnih poremećaja u spavanju kao što je nesanica, hrkanje i  prekid dotoka vazduha. To zatim može uzrokovati:  hipertenziju, preeklampsiju, gestacijski dijabetes, kardiovaskularne probleme, malu porođajnu težinu bebe.

Naizgled bezazlen simptom može dovesti do nepopravljivih posledica. Naravno, ovo su krajnosti do kojih neće svaka žena za začepljenim nosem doći. Pominjemo samo jer je jako važno da ovaj simpotm shvatite ozbiljno i da ga rešavate pod nadzorom stručnog lica odnosno lekara – a nikako sami.