trudnicki mozak

Trudnički mozak – uzrok zaboravljanja u trudnoći!

Trudnički mozak može biti uzrok poteškoća sa pamćenjem, koncentracijom, donošenjem odluka. Evo šta je uzrok toga i kako možete pomoći sebi.

Pored svih promena, trudnoća vam može doneti i promene u pojedinim sposobnostima. Mi vam nudimo savete kako da ostanete u mentalnoj kondiciji.

Informišemo vas  o tome zašto nastaje trudnički mozak i na šta on tačno utiče. Sve te podatke za vas objedinjujemo iz naučnih studija  koje se bave ovom temom.

Na šta se odnosi termin “trudnički mozak”?

 

Drage trudnice, da li vam se nekada čini kao da vas je pamet napustila ovih dana? Koliko toga ste zaboravili da uradite? Da li uhvatite  sebe da ne možete da se setite nekog imena, termina ili bilo koje reči koja vam u trenutku govora baš treba?

Verujem da se to dešava većini vas u manjoj ili većoj meri. E pa u tom slučaju imamo reči utehe za vas. Niste vi krive, niti godine, već trudnoća i promene koje se dešavaju. Jedna od tih promena je i takozvani “trudnički mozak” sa kojim ćete neko vreme živeti. Poželite mu dobrodošlicu, prihvatite da je to trenutno stanje, a mi ćemo vam pomoći kako da taj trudnički mozak ne ovlada vama, već da vi uspešno vladate njime. 

Trudnički mozak se odnosi na promene u vašem kognitivnom funkcionisanju, odnosno promene koje su vezane za zaboravljanje, odsutnost, nemogućnost usmeravanja pažnje i teškoće sa koncentrisanjem na određeni sadržaj.

Kada se to desi ponekad, često takvu promenu i ne primetimo. Međutim ova pojava u trudnoći kod nekih žena zna da bude baš učestala i da zabrinjava. 

 

 

Ne brinite. U drugom stanju je pojava trudničkog mozga vrlo očekivana. Kod nekih žena u većoj meri, a kod nekih u manjoj.

Uzroci zaboravnosti u trudnoći

 

Sada ćemo se pozabaviti uzrocima koji podstiču  pojavu trudničkog mozga i dominaciju u pojedinim situacijama.

Na ovu pojavu utiču mnoge promene koje se dešavaju tokom drugog stanja, a evo i koje su to:

Hormoni su najveći krivac za sve promene u trudnoći

Kada dođe do začeća dolazi i do nagle promene hormonskog statusa u organizmu žene. Ove promene su neophodne kako bi se trudnoća održala, kako bi se beba razvijala i telo pripremilo za sve što trudnoća, porođaj i dojenje nose sa sobom. Osim što u pojedinim aspektima deluju podsticajno i u dobrom smislu, sa druge strane ženama  mnogo i oduzimaju.

Kada govorimo o trudničkom mozgu na njegovu pojavu utiče povećan nivo estrogena i progesterona u telu žene.

Mnogi lekari i naučnici smatraju da upravo nagli skokovi u nivou ovih hormona remete sposobnosti poput mišljenja, fokusiranja, rasuđivanja i pamćenja. Čak i naučne  studije dokazuju  da trudnice u drugom trimestru imaju znatno niža postignuća od žena koje nisu trudne. Ta postignuća merena su na  testovima koji zahtevaju pamćenje lokacija i prostornih odnosa među objektima.

Problemi sa spavanjem

 

Ovi problemu su nešto što će vas stići u nekom momentu trudnoće, a i nakon porođaja. Ako ste spavalica i san vam je jako važan ovo može biti veliki problem za vas i uzrokovati pojavu trudničkog mozga.

Znamo svi da je san jako važan da bi se organizam odmorio, regenerisao i dobro fukcionisao. Za vreme sna mozak stvara neuronske veze koje su važne za dobro mentalno funkcionisanje osobe.

Kada niste naspavani, to sa sobom nosi iscrpljenost, neraspoloženje, a i posledice po razmišljanje i pamćenje.

Problemi sa nesanicom se ne javlaju kod svih trudnica u istom periodu trudnoće. Nekim trudncama će promene uticati na san od samog početka, a nekima tek kasije kada te promene postanu izraženije. Ova pojava je vrlo individualna,  a mogu je uzrokovati mučnine u trudnoći, grčevi, potreba za čestim odlascima u toalet, nemogućnost nalaženja udobnog položaja za spavanje  i drugi pratioci trudnoće.

Stres

 

Stres je uzrok mnogih poteškoća pa tako i trudničkog mozga. Stres je nešto što od vas zahteva da se prilagodite na novu situaciju. Ako niste fleksibilni i spremni na promene, kod vas stres ima mnogo šanse da ispolji svoje negativne uticaje.

 

trudnički mozak uzroci

 

Kada ste i u toku trudnoće izloženi brojnim stresnim situacijama, mnogo toga vam je na pameti i to remeti vaše kognitivno funkcioisanje i doprinosi rasejanosti i zaboravljanju.

Najbolje bi bilo da se sklonite od stresnih situacija ukoliko je to moguće. U situacijama kada je to neizvodljivo ne bi bilo na odmet naučiti korisne tehnike koje vam mogu pomoći da se izborite sa stresnim situacijama. Na taj način ćete svom organizmu omogućiti lakše prilagođavanje na nove situacije, a sami efekti stresa  i njegove posledice će biti manji.

Anksioznost se odnosi na strepnju

 

Kada govorimo o anksioznosti ta strepnja uglavnom nije vezana za  konkretan uzrok, već strepimo, a ne znamo tačno da kažemo od čega. U trudnoći je to verovatno vezano za ishod trudnoće i stanje bebe. Anksioznost zna da bude jako opterećujuća i da naprosto nadvlada sve ostalo. Kada ste u takvom stanju strepnje, verovatno će i sve ostale moždane funkcije trpeti. U tom slučaju, ako ste anksiozni tražite stručnu pomoć kako bi ste naučili na koji način da se izborite sa njom i budete što funkcionalniji. To vam neće značiti samo u periodu trudnoće već i nakon toga.

Promene koje se dešavaju u samoj strukturi mozga

 

I ove promene mogu takođe biti uzročnici pojave trudničkog mozga. Iako su ovi rezultati pomalo kontradiktorni,  o  ovim promenama svedoče i naučne studije o kojima će biti reč u nastavku teksta.

Kako trudnoća utiče na mozak?

 

Naučne studije daju dokaze da se tokom trudnoće dešavaju promene u strukturi mozga čak i na fizičkom nivou. Jedna od tih promena je smanjenje volumena sive mase u zonama mozga koje su odgovorne za  socijalne sposobnosti poput komuniciranja, održavanja i građenja odnosa sa ljudima.

Naučnici za ovu pojavu kažu da prosto pravi mesta u mozgu za stvaranje majčinskih sposobnosti koje zamenjuju socijalne sposobnosti. Zamislite da mozak ima deset pregrada i ako su one sve popunjene pre trudnoće. Gde ćete smestiti majčinstvo?

Mozak je prilagodiljiv, on će jednu pregradu isprazniti, najverovatnije onu koja je najmanje potrebna, i u nju smestiti novu životnu ulogu.

Morate priznati da ima logike ta zamena socijalnih spsobnosti sa majčinskim sposobnostima. Sposobnosti koje se razviju i koje su potrebne za majčinstvo toliko dominiraju kad se beba rodi, da vam se ponekad čini kao da više ne znate da pričate sa drugim ljudima na razne teme. Ovo je iz ličnog iskustva, a vaše će možda biti drugačije.

Da su promene u strukturi mozga  vidljive, svedoči i to da su pojedini  istraživači  uspevali da pogode  koje žene su imale decu samo na osnovu njihovih snimaka mozga. Ovo jeste pomalo zastrašujuće, ali to je savremena medicina.

Evo još malo studija koje su se bavile ovom temom i dokazuju da su trudnice imale lošije rezultate na zadacima memorije i zadacima koji uključuju pažnju, donošenje odluka i  planiranje.

Te razlike su bile najuočljivije kada su trudnice bile u trećem trimestru, logično zar ne?

Verujemo da ovo mnogima zvuči zastrašujuće, ali hajde da pojasnimo.

Dakle, ne bojte se nećete zaglupeti od trudnoće. Samo će vam biti potrebno više truda za pojedine aktivnosti da bi ste ih obavljali na nivou kao pre trudnoće.

Ove studije će možda najviše zabrinuti zaposlene žene koje planiraju da rade sve do porođaja. Evo jedne lepe vesti, naučnici kažu da trudnoća ne utiče na profesionalne sposobnosti. Možda zato što ih obavljate svakodnevno, postale su rutinske i naprosto ste u formi kada je posao u pitanju.

 

zaboravnost u trudnoći

 

Iako su ovi rezultati diskutabilni i kontradiktorni, većina studija na ovu temu se slaže da su promene u kognitivnom funkcionisanju trudnica uočljive u smislu opadanja pojedinih sposobnosti u odnosu na žene koje nisu trudne.

Verovatno je i priroda odradila svoje kako bi se majke što bolje pripremile za novu životnu ulogu koja zahteva mnoge nove veštine.

Zaboravnost nije jedina promena u drugom stanju. Ona najočiglednija dešava se  na stomaku. No, te promene mogu biti i trajne, ako ne krenete na vreme sa negom kože. Strije na stomaku mogu biti prilično uporne kada se jednom pojave. Aleksandra je u svoju rutinu uvela nešto što joj je pomoglo da spreči nastanak strija. Sve je mogla da zaboravi tokom dana, ali to ne. Zahvalna je što je tako radila, jer se strije nisu pojavile. O tome šta joj je pomoglo, saznajte iz njenog iskustva na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Koliko traje trudnički mozak?

 

Pojava trudničkog mozga nije precizno određena. Kod pojedinih žena će se pojaviti već na samom početku trudnoće, dok će se kod drugih pojaviti kasnije.

Sve zavisi od vašeg opšteg stanja i funkcionisanja organizma, hormonskog statusa kao i od toga koliko ste aktivni fizički i mentalno. Životne navike poput ishrane i  spavanja će takođe doprineti tome da u manjoj ili većoj meri imate simptome trudničkog mozga

Kada trudnički mozak počne da vrši svoju funkciju nije moguće precizno odrediti koliko će to trajati.

Naučnici kažu da promene u mozgu mogu potrajati  oko 2 godine, a ponekad i duže sve dok vaše dete ne poraste toliko da imate više mogućnosti za odmor, razne mentalne aktivnosti i druženje.

Dužina trajanja je vrlo  individualna i najviše će zavisiti od vas samih, vaše ličnosti i toga koje su vam oblasti važne u životu i u koje ćete ulagati više truda i vremena.

Kako pomoći sebi?

 

Trudnički mozak ume biti vrlo moćan i uticajan, ali nemojte se predati. Postoje načini kako da ublažite njegovo delovanje i da ostanete što više kognitivno funkcionalni.

 

 

  • Pre svega se naspavajte. Znamo da je to ponekad jako teško, ali ukoliko ne možete spavati onda se barem odmarajte što više. Savetuje se da u toku dana barem odremate dvadesetak minuta sa sklopljenim očima i to će imati sjajan efekat na vaš organizam.  Pronađite načine da se opustite poput tople kupke, masaže, muzike i svega ostalog što vam prija. Kada je organizam odmoran on bolje funkcioniše u svakom smislu.
  • Vodite računa o ishrani, jedite redovno, raznovrsno i zdravo. Postoje namirnice za koje nutricionisti kažu da poboljšavaju rad moždanih funkcija poput lososa, borovnica, jaja i  spanaća. Možda vam neće prijati sve namirnice, ali pronađite za sebe one koje vam odgovaraju i koje će najbolje uticati na vaš organizam.
  • Unosite dovoljno tečnosti, odnosno hidrirajte se. Vašem mozgu je voda neophodna za pravilno funkcionisanje i dobru koncentraciju.
  • U krajnjem slučaju koristite podsetnike ako ste zaboravni. Pronađite neku svoju caku koja će vam pomoći da ne zaboravite svoje obaveze i da ljudi misle kako ste super funkcionalni čak iako ste trudni. Pa i to je veština koju treba razvijati jer može biti od pomoći.
  • Mentalna kondicija je jako važna. Da bi ste ostali mentalno fit, vežbajte vaš mozak. Čitajte, igrajte kvizove, igre memorije, ukrštenice. Nije na odmet i da učite neke nove veštine ili jezike. To su odlični načini da ostanete u formi i tokom trudnoće.
  • U krajnjem slučaju najbolje bi bilo da ostanete pozitivni i da se ne opterećujete previše. Ipak ste trudni pa iako nešto zaboravite može vam se. Našalite se na svoj račun i kažite da to nema veze sa vama već sa vašim novim trudničkim mozgom.

Možda ste primetili određenu dozu humora u ovoj temi, ali to je nekada najbolji način da se prilagodimo novoj situaciji. Kao što vidite trudnički mozak  je normalna pojava koja ne zahteva previše brige, već malo više snalažljivosti.

Važno je napomenuti da neće sve žene osetiti efekat trudničkog mozga, ali ako ste baš vi jedna od njih sada vam je jasno da niste jedini i da je to sasvim očekivana pojava.

Verujemo da ste bili spremni na svakakve promene u trudnoći, od mučnina, grčeva do natečenosti, ali na ovo stanje verovatno niste računale. Ako vas je iznenadilo sasvim vas razumemo.

Ostanite pribrani jer će i ovo stanje proći, a sebi pomozite uz pomoć saveta koje smo vam prethodno ponudili.