beba od 11 meseci

Beba od 11 meseci: šta zna, a šta treba da nauči?

Šta treba da zna beba od 11 meseci?  Koji razvojni zadaci očekuju vašeg mališana u ovom periodu? Kako treba da izgleda ishrana?  Proverite!

Pred prvi rođendan vaša beba će značajnom brzinom krenuti u razvoj novih veština, pravljenja nereda po kući, a ujedno vam pružiti i neizmerne trenutke zabave.

Nije lako ispratiti detetovu energiju, ali koristite svaki momenat za odmor i uživajte u ovom jedinstvenom periodu.

Fizički rast i razvoj bebe od 11 meseci

 

Fizički rast i razvoj svakog deteta  vrlo je individualan i na ovom uzrastu zavisi od mnogih faktora. Neki od njih su pol, ishrana, stimulativnost sredine, genetika, prihvatanje čvrste hrane, aktivnost bebe i mnogi drugi.

Kada govorimo o visini bebe na ovom uzrastu, neka prosečna visina bebe će iznositi oko 75cm.

Nekoliko centimetara manje ili više sasvim je normalno i očekivano odstupanje i zavisi od prethodno pomenutih faktora.

Težina bebe koja ima punih 10 meseci prosečno će iznositi negde oko 9-10kg. Uvek imajte na umu da su kod dečaka vrednosti više u odnosu na devojčice.

Pregledi su jako važni. Prilikom svake redovne posete pedijatru kontroliše se napredak bebe kada su težina i visina u pitanju. Ukoliko postoji neki problem ili kašnjenje, lekar će vam to blagovremeno reći i posavetovati vas na koji način da rešite situaciju.

 

 

Ostala minimalna odstupanja nemojte shvatati kao problem, već posmatrajte vaše dete kao individuu i u skladu sa njenim funkcionisanjem prilagodite obroke i aktivnosti kako bi razvoj deteta išao uzlaznom putanjom.

Bez obzira koliko je teško i visoko, važno da je dete pre svega zdrava.

Ipak, stanje treba pratiti, jer nekada ovi parametri mogu ukazati na neka ozbiljnija stanja i bolesti.

Ishrana bebe od 11 meseci

 

Jelovnik bebe od 11 meseci trebao biti vrlo šarenolik.

U ovom uzrastu dete jede većinu namirnica koje jedu i odrasli ljudi, naravno sa mnogo manje začina i pojedinih dodataka sa kojima treba pričekati još neko vreme.

Verujemo da ste se do sada upoznali sa redosledom uvođenja namirnica u ishranu za bebe.

Važno je napomenuti roditeljima da bi detetu trebalo sve više dopuštati da prstićima samostalno uzima hranu, a nije na odmet polako se upoznavati i sa korišćenjem kašike. Da, to će zahtevati dodatno čišćenje, ali proces učenja je takav. Budite spremni da će haosa za vreme obroka biti još prilično dugo, ali ovo je veoma važna stavka u razvoju deteta.

Kada je reč o uzimanju tečnosti i tu bi polako trebalo sve više uvoditi čašu i vežbati samostalno pijenje vode iz čaše koja je od kvalitetnog, ali laganog materijala. Kada bebu učite da pije sama važno je da težina čaše i količina tečnosti budu takve da ih beba može samostalno podići. Na tržištu možete pronaći razne modele čaša koje su prilagođene ovom uzrastu i obezbeđuju maksimalnu bezbednost od prosipanja i povređivanja. Uglavnom su izrađene od kvalitetne plastike koja ne sadrži štetne materije.

Stručnjaci savetuju da se nakon prvog rođendana flašica polako izbacuje iz upotrebe, pa nije na odmet već sada polako raditi i na tom polju.

Koliko obroka treba da ima beba od 11 meseci?

 

Dnevni meni jedne bebe u 11 mesecu, dosta je sličan meniju jedne odrasle osobe. Naravno da će beba pojesti mnogo manje, ali sada već treba da ima 5 obroka čvrste hrane i 2 podoja ili dva obroka adaptirane mlečne formule

Raspored obroka otprilike izgleda ovako:

 • Podoj ili mlečna formula
 • Doručak
 • Užina
 • Ručak
 • Užina
 • Večera
 • Podoj ili mlečna formula

A koliko mleka treba da pije?

 

Bez obzira što sada ima pet obroka u toku dana i dalje je neophodno da beba pije mleko.

Ukoliko ste mama koja još uvek doji to je odlično. Majčino mleko je najbolje rešenje za vaše dete i tada se preporučuje da beba ima dva podoja: jedan ujutru nakon buđenja i jedan pred spavanje.

Ako više niste u mogućnosti da dojite, za vašu bebu pronađite odgovarauću adaptiranu formulu koja će zadovoljiti sve nutritivne potrebe na ovom uzrastu.

Bebe će tokom jednog obroka popiti oko 200ml mlečne formule i to može varirati u zavisnosti od pojedene količine čvrste hrane i “jačine” obroka.

Koji god način da odaberete važno je da mleko i dalje bude zastupljeno u ishrani deteta jer su proteini iz mleka neophodni za pravilan rast i razvoj bebe.

Napominjemo da je sa uvođenjem kravljeg mleka potrebno sačekati barem još mesec dana, a nakon toga će i to biti moguća opcija.

Hrana za bebe od 11 meseci

Na uzrastu od jedanaest meseci ishrana deteta je raznovrsna i sada bi većina namirnica trebala biti zastupljena u ishrani. Recepti mogu biti sada vrlo raznoliki, dosta ih ima i na našem sajtu.

Najvažnije je da tokom jednog dana vodite računa da budu zastupljene sve vrste poput:

 • Žitarica
 • Mesa
 • Povrća
 • Voća
 • Mlečnih proizvoda

Pratite razvoj vaše bebe i na taj način joj prilagođavajte hranu.

Neki mališani koji već imaju zubiće sa velikim uspehom će žvakati komadiće hrane, dok će drugima biti potrebno više usitnjavanja. U zavisnosti od toga, izbegavajte namirnice koje beba ne može da  sažvaće kako ne bi došlo do zagrcnjivanja.

Posavetujte se sa vašim pedijatrom oko uvođenja novih vrsta voća povrća koji su potencijalni alergeni poput  citrusnog  i na koj način da to bezbedno učinite.

Spavanje beba od 11 meseci

 

Roditelji koji imaju sreće sada se već bude odmorni i naspavani.

U ovom uzrastu bebe bi trebale spavati celu noć, u proseku oko 11 sati.

Pretpostavlja se da beba više nema noćnih podoja.

Naravno da će do buđenja ponekad dolaziti ako je beba prehlađena, ako je muče zubići ili neki drugi problemi poput regresije spavanja, ali to su prolazne situacije koje ne traju dugo.

Kada je reč o dnevnom spavanju, većina beba će još uvek imati po dve dremke u toku dana. O njihovoj dužini je vrlo teško govoriti, to sve zavisi od bebinih potreba.

Ima roditelja koji će se susresti sa promenama u ritmu spavanja pa se može desiti da beba pređe samo na jedno spavanje u toku dana. Zaista ima mališana koji po svaku cenu odbijaju spavanje u toku dana, ali budite uporni da makar malo odspavaju, jer će se to odraziti na njihovo bolje raspoloženje i funkcionisanje.

Zubi kod beba od 11 meseci

 

Rast zubića je vrlo teško vremenski predvideti i tu su razlike između beba zaista velike. Dok neke bebe već sa nekoliko meseci prolaze kroz simptome povezane sa rastom zubića, druge se sa tim mogu susresti tek sa godinu dana.

Ukoliko rast zubića dočeka prvi rođendan to nije razlog za zabrinutost, već je naprosto tempo razvoja vaše bebe takav.

Motorički razvoj bebe u 11 mesecu

 

Za motorički deo bebinog razvoja će vam trebati puno energije. Sada je vaš mališan verovatno vrlo aktivan i znatiželjan da istraži svet oko sebe.

 

beba od jedanaest meseci

 

 • Bebe u ovom uzrastu uveliko savladaju samostalno sedenje, jer se to vežbalo prethodnih meseci.
 • Jedan deo beba će do sada savladati i tehniku puzanja koja je jako važna, ali znajte da neće sve bebe puzati. Može se desiti da vaša beba odmah krene da ustaje na nogice bez prethodnog puzanja.
 • Samostalno prohodavanje se kod većine beba očekuje tek oko 13 meseci, ali pojedine će već sada aktivno vežbati ovu veštinu, a možda i načiniti prve samostalne korake. Razvoj čini svoje i beba će sve više imati potrebu da ustaje na noge, može se desiti da se kreće po prostoriji pridržavajući se za nameštaj.

Nemojte se začuditi ako vam stvari iz ormarića završe na sred sobe, jer je “pravljenje reda” jedna od omiljenih aktivnosti mališana.

Motorika gornjih ekstremiteta (ruku) se takođe razvija kroz igru i hranjenje, koordinacija oko-ruka je sve uvežbanija pa se i neke finije i zahtevnije radnje uspešno izvode.

Potreba za penjanjem je prirodna, pa obratite pažnju da li beba ima mogućnost da se penje na nebezbedne površine ili da iskače iz svog krevetića. Sve više je potrebno voditi računa o ovoj vrsti bezbednosti. Nisu sve bebe iste, ali pojedine zaista umeju biti aktivne i izvoditi neočekivane akrobacije čak i u ovom uzrastu.

Igre za bebe od 11 meseci i igračke za decu ovog uzrasta

 

Igra je obavezan i nezamenljiv način na koji deca najbolje uče nove veštine. Kada je reč o igri ne misli se uvek na skupe igračke koje se preporučuju za tačno određeni uzrast.

U ovom periodu svaka aktivnost se može pretvoriti u igru i kroz nju podsticati nove veštine.

Pre svega je važno da igračke i predmeti koji se koriste za igru budu bezbedni, kako ne bi završili u bebinim ustima ili se beba sa njima povredila. Zato izbegavajte igračke za decu i predmete koji sadrže sitne i oštre delove koji mogu otpasti ili se veoma lako slomiti. To je osnovno, a ostalo prepustite mašti.

Poželjno je da igračke budu namenjene datom uzrastu u smislu da razvijaju motoričke veštine, govorne sposobnosti, maštu  i sve što je za zdrav razvoj neophodno.

Osim igračaka raznih oblika, veličina, boja i strukture važno je da roditelji posvete vreme i čitanju knjiga i slikovnica. Na taj način više komunicirate sa bebom, razvija se govor, povećava fond reči, beba počinje da oponaša zvuke životinja. Sve su to faze koje su jako važne.

U ovom periodu igra još uvek neće biti mnogo smislena, mnoge aktivnosti će se desiti spontano i bez nekog cilja, ali vremenom će upravo to dovesti do napredovanja u razvoju.

Vežbe za bebe od 11 meseci

 

U ovom uzrastu se očekuje vežbanje hodanja i samostalnog prohodavanja, pa je većina vežbi za bebe  i usmerena  na podsticanje ovih aktivnosti. Evo i nekih konkretnih preporuka kako možete vežbati i jačati mišiće bebe sa 11 meseci:

 • Ako ste bebu do sada vodali pridržavajući je za obe ruke, polako podstičite hodanje pridržavajući je za jednu ruku. Ako beba to ne prihvata probajte joj dati omiljenu igračku u jednu ruku i na taj način vežbati ravnotežu.
 • Ukoliko vaš mališan pokazuje potrebu za hodanjem i konstatno ga vodate, nije na odmet da ga pomalo puštate da samostalno napravi po nekoliko koraka. Naravno da ćete to činiti pridržavajući ga po potrebi u svakom momentu. Na taj način ćete ohrabrivati bebu, a ona će vežbati ravnotežu. Ovo možete raditi više puta u toku dana.  Procenite da li je vaša beba spremna za ovu vežbu ili je potrebno još malo usavršavati hodanje.
 • Veoma važna vežba za jačanje mišića nogu jesu i čučnjevi. Dok bebu pridržavate ispod pazuha i na taj način osiguravate stabilnost podstičite je da čučne. To možete raditi po nekoliko puta u toku dana. Nema potrebe za preterivanjem, ali svaki vid vežbe će puno doprineti razvoju.
 • U novije vreme u prodavnicama možete pronaći igračke (hodalice) koje služe vežbanju hodanja i prohodavanju, a za tu namenu možete koristiti i neku manju stoličicu koja bi odgovarala ovoj nameni. Poenta je da beba shvati da se može kretati kada se pridržava ili oslanja za neki komad nameštaja.

 

 

Sve ove vežbe ne trebaju biti deo posebnog trreninga već deo igre. Izvodite ih spontano i ne preterujte u količini. Neka budu sastavni deo svakodnevnih aktivnosti i sigurno će dati dobre rezultate.

Kongitivni i emotivni razvoj bebe od 11 meseci

 

Iako je motorički razvoj bebe najočigledniji, i na kognitivnom planu se dešava jako puno inovacija.

Beba u ovom uzrastu razume sve više reči, razume i reaguje na pojedine komande poput “ne” ili maši “pa-pa”.

Primećuje se znatiželja i radoznalost za pojedine stvari, predmete, muziku. Ako primetite da postoji interesovanje za neku aktivnost podstičite je, ko zna možda to kasnije preraste u nešto više.

Sada ćete se susretati sa širim spektrom emocija.

Beba će vam jasno staviti do znanja kada je srećna, kada je ljuta, šta joj se ne sviđa, a pokazaće i separacionu anksioznost odnosno negodovaće odvajanje od mame.

Sa bebom ćete  moći i komunicirati na pojedine teme. Na neke zahteve ili naredbe možete dobiti neku vrstu reakcije i odgovora. Naravno da će vam ponekad za to trebati “prevodilac”, ali odgovor će biti tu i to je najvažnije.

Razvoj govora kod bebe od 11 meseci

 

Razvoj govora je veoma važna stavka u ovom uzrastu. Da bi se govor razvio nije dovoljno sve prepustiti majci prirodi, već je potrebno raditi na njegovom razvoju.

Sigurno se pitate kako?

Ne morate biti logopedi da bi ste kod svog deteta razvili sposobnost govora, dovoljno je samo da povedete računa o nekim stvarima.

 • Pre svega, da bi se govorni aparat pravilno razvio treba da podstičite vežbanje žvakanja čvrste hrane. Ako bebi samo pasirate hranu tu nema vežbanja.
 • Sa druge strane preterana upotreba cucle nakon šestog meseca isto nije dobra za razvoj govornog aparata. Kada je bebi cucla stalno u ustima tu nema prostora za vežbanje.
 • Drugi važni segmenti jesu podsticanje govora kroz svakodnevnu komunikaciju. Pričajte sa bebom o bilo čemu. Neka vas gleda u lice i oponaša pokrete vaših usana. Vremenom će usvojiti kako se to radi.

Pevajte pesmice, oponašajte životinje, čitajte knjige, imenujte predmete. Sve su to aktivnosti koje se sprovode usput dok bebu hranite, dok se igrate, kupate, šetate.

Verovatno ćete imati utisak da ste kao papagaj po ceo dan, ali to je znak da idete u dobrom smeru.

Korisni saveti za zdravlje deteta od jedanaest meseci

 

Bebin razvoj je zaista širok pojam i o njemu bi se moglo jako puno pisati. Za kraj ćemo vam dati još nekoliko veoma korisnih saveta koji će vam u nekim momentima puno značiti.

 

beba u jedanaestom mesecu

 

Polako bebi postavljajte granice

 

Obzirom da će vaša beba u ovom periodu biti sve samostalnija i sama će se kretati po prostoriji, vreme je da zna granice šta se sme raditi, a šta ne sme. Reč “ne”  ne bi trebala da bude u svakodnevnoj upotrebi. Uvek bolje učiti šta se sme raditi, ali na tako malom uzrastu kada lako može doći do povređivanja, pa  “ne” može biti nezamenljivo .

Koristite prirodnu kozmetiku za bebe

 

Iako vaše dete raste i čini se da više nije beba i da neke stavri može koristiti kao i odrasli ( recimo namirnice u ishrani), ne dajte se zavarati. Dečija koža je jako osetljiva i za njenu negu nikako ne bi trebalo koristiti kozmetiku za odrasle. Ni kupka za bebe ne bi trebalo da je bilo kakva, već je važno da vodite računa o sastojcima.

Marija je tu dugo grešila i koža njene bebe bila je suva. Tek kada je pronašla pravu kupku, stvari su krenule na bolje i njen sin sada nema problema sa suvoćom kože nakon kupanja. Šta je to što joj je pomoglo, saznajte iz njene lične priče na ovom linkuhttps://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Zapravo, kada je izbor kozmetike, hrane i odeće u pitanju, najbolje je da se mi ugledamo na njih i da ono što gledamo da priuštimo njima, priuštimo i sebi. Dakle,prirodna kozmetika bez štetnih sastojaka, hrana bez aditiva i pesticida, odeća od prirodnih materijala…

Budite uporni i dosledni

 

Kada bebu želite nečemu naučiti morate sami sa sobom rešiti šta se sme, a šta se ne sme. Kada to jednom odredite uvek se toga pridržavajte. Recimo ako bebi ne želite davati mobilni telefon (koji se i ne preporučuje) od toga nemojte ni odustajati. Naravno da će beba pokušavati da ga uzme i probijaće granice po stotinu puta, plakaće, negodovati, imaće napade besa, ali da bi postigli uspeh morate biti dosledni svojoj odluci.

Pustite bebu da vežba i uči

 

Samostalnost se razvija vežbanjem samostalnosti. Pustite bebu da pokušava nove aktivnosti, neka greši, neka vežba. Ako sve radite umesto nje, tu nema razvoja samostalnosti i veština već zadovoljavate svoju ličnu potrebu da sve bude urađeno kako treba. Kod malih beba i dece greške i nesavršenosti  su sastavni deo učenja.

Napravite bezbednu sredinu

 

Da bi vi kao roditelj bili mirniji i da bi ste bebu mogli što više puštati u samostalne avanture potrebno je da prostor u kojem boravite bude bezbedan. Zaštite oštre ćoškove, sklonite lomljive predmete, postavite ogradice ili druge vidove zaštite i pustite bebu da samostalno istražuje. Možda će vam kuća neko vreme delovati kao poligon, ali sve je to u funkciji razvoja

Istrajte u obrocima, ali ne forsirajte

 

Kada je hrana u pitanju pojedini roditelji se baš namuče da nahrane svoje dete. Ponekad ništa ne pomaže i naprosto nikakav trud ne daje rezultata. Pružite bebi što raznovrsniju ishranu, probajte da obogatite ukuse, ali ako se desi da ponekad odbije obrok ne insistirajte. I mi odrasli nismo uvek gladni  i raspoloženi za svaku vrstu hrane. Ako odbijanje hrane traje duže vreme, onda nije na odmet da se posavetujete sa pedijatrom na koji način rešiti problem.

Idite u pravcu razvoja, ne linije manjeg otpora

 

Današnji roditelji imaju brzi tempo života koji nema vremena da sačeka da beba sama pojede obrok, već je lakše nahraniti je na brzinu. Da, to jeste lakše, ali nije u funkciji bebinog razvoja. Često se dugo koristi cucla, flašica, pasirana hrana, mobilni telefoni kao pomoćna sredstva da bi nam bilo lakše bebu nahraniti, uspavati ili animirati.

To nikako nije dobro.

Svi ti načini će nam olakšati, ali neće doprineti da se beba razvija u samostalnu osobu i neće ovladavati razvojnim koracima koji je očekuju. Posle dođe treći rođendan, a roditelji se pitaju zašto dete još uvek ne govori? Ne govori jer mu možda niste pružili dovoljno mogućnosti da razvija tu sposobnost.

Na vreme razmislite o svojim postupcima. Pomirite se sa tim da je u ovom periodu razvoj ipak najvažnija stavka. Poslovni uspesi se mogu nadoknaditi i kasnije, a razvoj ima svoj tempo koji nikako ne treba propustiti i teško ga je nadoknaditi, a ponekad je to i nemoguće.

Prethodno: Beba od 10 meseci                                       Sledeće: Beba od 12 meseci