razvoj bebe po mesecima

Razvoj bebe po mesecima: kada i šta treba da znaju vaši mališani

Da li se vaša beba razvija kako treba? Da li možda kasni? Razvoj bebe po mesecima veoma lako možete ispratiti uz pomoć našeg kalendara.

Potrudili smo se da za vas napravimo vrlo informativan kalendar koji prikazuje razvoj bebe po mesecima života. Daće vam tačne informacije o tome šta od vašeg deteta možete da očekujete u određenom uzrastu.

Kalendar razvoja bebe

 

Kalendar razvoja bebe pruža veoma jasne informacije o tome kako teče razvoj deteta  nakon rođenja.

U ovom tekstu detaljno ćemo opisati šta se dešava tokom svakog meseca, kada se javljaju skokovi u razvoju  i koji to razvojni zadaci očekuju mališane. 

U nastavku teksta se detaljno informišite o ovoj temi.

Razvoj bebe po mesecima

 

Dok ne prođe prva godina bebinog života, roditelji pomno prate svaki razvojni korak i dešavanja tokom svakog meseca.

Da li je vaša beba dostigla sve razvojne zadatke i da li ima nekih odstupanja i sami možete zaključiti prateći  naš kalednar rasta i razvoja bebe po mesecima.

Razvoj bebe u prvom mesecu

 

Prvi dani sa bebom kod kuće uvek su vrlo uzbudljivi. Dok se navikavate na novu roditeljsku ulogu i novog člana porodice, razvoj teče ubrzano.

Kada je reč o fizičkom razvoju bebe, važno je napomenuti da se mališani rađaju sa prosečnom težinom od oko 3-3,5kg i dužinom oko 50cm.

 

razvoj dece po mesecima

 

Naravno da odstupanja uvek ima, ali ona su i sasvim očekivana.

Tokom prve četiri nedelje bebinog života, težina se uglavnom uveća za oko 0,7-0,9kg. Kada je u pitanju dužina odnosno visina bebe, očekuje se napredak od 2,5-4cm.

Obim glave je takođe važna stavka i on se svakog meseca uveća za oko 1,25cm u obimu. 

Na ovom uzrastu ne možemo baš puno govoriti o kognitivnom razvoju, jer su sada na snazi refleksi sa kojima se mališani rađaju. Ako niste znali bebe se rađaju sa velikim brojem refleksa od kojih su nama najznačajniji i najprimetniji refleks sisanja, gutanja, hvatanja. Dakle beba još uvek nema kontrolu nad svojim akcijama, već njima upravljaju refleksi koji služe preživljavanju.

Kada je ova tema u pitanju važno je napomenuti Moroov refleks koji je odgovor na iznenadni glasan zvuk i osećaj padanja odnosno gubitka tla. To je zapravo jedini nenaučeni strah kod dece, već je urođenog tipa.

Što se tiče motoričkog razvoja, na ovom uzrastu se velika pažnja poklanja mogućnosti samostalnog držanja glave i okretanja ka izvoru zvuka. Krajem prvog meseca kada mišići dovojno ojačaju, većina beba počinje samostalno podizati glavu i okretati je. Ova sposobnost na tom uzrastu tek je u začetku i nije potpuno razvijena.

Ono što ćete primetiti krajem prvog bebinog meseca jeste usmeravanje pogleda na određeni predmet, gledanje u lice osobe koja je u vidnom polju. Kako se približava četvrta nedelja odjednom ćete se začuditi koliko se beba zapravo promenila i koliko je aktivnija i živahnija. To samo pokazuje kojom brzinom se dešava njen razvoj.

 

 

Razvoj bebe u drugom mesecu

 

Iako u ovom uzrastu bebice još uvek puno plaču, postaju sve slađi i neodoljivi, pogotovo kada se pojavi onaj prvi osmeh kojeg svi željno iščekuju. Da, kod nekih mališana prvi osmeh možete dobiti već sada.

Što se tiče fizičkog razvoja i kod beba od 2 meseca se očekuje dobijanje na težini od otprilike 900 grama. Kada govorimo o dužini odnosno visini bebe, očekujte da će ona porasti od 2,5-3,8cm. 

Motorički razvoj sada dobija na snazi, zato vodite računa gde ostavljate bebu. Ponekad se mogu desiti  i neki iznenadni pokreti, zato oprez. Primetićete da beba ima sve usklađenije pokrete ruku i nogu. Sve više manipuliše njima, čak hvata i predmete, ali ih ne ume ispustiti iz ruke jer ne zna sama da otvori šaku. Ta sposobnost će se javiti na kasnijem uzrastu.

Sada su nam bitni vratni mišići, jer  se kod dovoljno jakih beba primećuje mogućnost samostalnog držanja i okretanja glave sa jedne na drugu stranu.

Sada se sve više usmerava pogled ka osobama koje su u vidnom polju i koje bebi pričaju, pevaju ili joj se smeše. Mališani će vam pogledom uzvratiti komunikaciju. O govornom razvoju još uvek ne možemo pričati, ali svakako da ćete čuti gukanje, plakanje, određene zvuke i na taj način vežbati ovu sposobnost.

Refleksi su i dalje na snazi i upravljaju svim bebinim aktivnostima i očekujte da će biti tako još neko vreme, ali u sve manjoj meri.

Razvoj bebe u trećem mesecu

 

Sada kući već imate jednu bebicu koja aktivno učestvuje u komunikaciji. Mališani od 3 meseca uspešno podižu glavu, okreću je i uglavnom samostalno drže. Kada primete poznatu osobu poput roditelja itekako će to pokazati osmehom i usmeravanjem pogleda. Već sada znaju ko su mama i tata. 

Primetićete da se rukice koriste sve više i da se vrlo uspešno hvataju predmeti koji se nađu u blizini. Vrlo često oni završe i u ustima, ali ta precizna koordinacija će zahtevati još vežbanja i vremena.

Nogice su takođe aktivne i ne miruju baš puno, a može se desiti i neki slučajni okret na bok. Motoričkom razvoju i vi možete pomoći kao roditelj jer se preporučuje da bebe što više borave u položaju na stomaku, a ujedno se mogu raditi i određene vežbice namenjene ovom uzrastu.

Iako je još uvek rano govoriti o razvoju govornih sposobnosti, imajte na umu da vaša beba čuje vrlo dobro i da se jezik uči slušajući. Zato stručnjaci preporučuju da se bebama jako puno priča, pevuši pa čak i čita. Nije bitan sadržaj, važno je da beba čuje “živu” reč jer to najviše podstiče razvoj govora.

Razvoj bebe u četvrtom mesecu

 

Da se beba lepo razvija i napreduje možete primetiti i po njenoj težini koja je kod sada skoro udvostručena. Dužina odnosno visina bebe i dalje bi  trebala napredoavti svaki mesec do čak 3,8cm.

Motorički razvoj bebe od 4 meseca napreduje velikom brzinom. Bebe sve više koriste ruke, hvataju predmete, tresu zvečke, prinose ih ustima. To je u svetu beba ogroman napredak i uspeh.

Aktivniji mališani se bez problema okreću na bok, a ukoliko vaša beba to još uvek ne radi postoje vežbe uz pomoć kojih možete podstaći razvoj ove aktivnosti.

Beba se priprema za sedeći položaj, pa je već sada možete stavljati u polusedeći odnosno u položaj pod uglom od 45 stepeni. Naravno, ne ostavljate je samu.

Da li bebu forsirati na ovu aktivnost ili ne videćete i sami. Nisu svi mališani u isto vreme spremni za ovladavanje novom sposobnošću.

Što se tiče bebinog oglašavanja i komuniciranja, daleko smo od govora, ali se napredak primećuje. Mnogi mališani sve manje plaču, a sve više ispuštaju glasove i na taj način “komuniciraju”. Videćete i da dešavanja iz sredine sve više dobijaju na značaju. Ukoliko beba čuje neki zvuk ili primeti da se nešto dešava itekako će obratiti pažnju na to. Takođe joj možete usmeriti pažnju na neku zanimljivu aktivnost koja sadrži šarene predmete i zanimljive zvuke.

Razvoj bebe u petom mesecu

 

Težina mališana sada bi trebala biti više od udvostručene. Od ovog perioda pa na dalje, očekujte da će beba mesečno manje dobijati na težini i visini nego do sada. To manje znači da će na težini dobijati do 400 grama mesečno, a na visini od 1-2cm. 

Polako ali sigurno bebe se približavaju tom sedećem položaju koji će im omogućiti više aktivnosti. Mališani su već na uzrastu od pet meseci živahni, hvataju predmete koji im se nađu u blizini i stavljaju ih u usta kojima inače istražuju svet oko sebe.

Okretanje sa leđa na stomak i obrnuto mnogima je omiljena aktivnost. Zato mališane ovog uzrasta nikada ne ostavljajte same na krevetu ili pultu za presvlačenje. Ne znate koja još sposobnost može da se pojavi iznenada i dovede do opasnosti.

Držanje i okretanje glave je potpuno samostalno, a krajem ovog meseca, mnogi mališani razviju  i sposobnost samostalnog sedenja.

Brbljanje na nekom nepoznatom jeziku je u začetku, a tokom narednih meseci će se sve više usavršavati i glasovno obogaćivati. Od “alata” za komunikaciju koriste se razni glasovi, osmeh, pružanje ruku kada beba želi da je uzmete. Već sada ima načina da se sporazumete sa ovim malim bićima.

Razvoj bebe u šestom mesecu

 

Sada smo na polovini prve godine. Šesti mesec kod beba je značajan po mnogo čemu, a sada ćete videti i zašto.

Kao prvo rast beba je očigledan jer je većina odavno udvostručila porođajnu težinu, a gramaža se iz meseca u mesec povećava za oko 300-400grama. Isto tako je i sa visinom koja se iz meseca u mesec povećava za oko 1-2cm.

Ključna stvar koja se na ovom uzrastu dešavaju svakako je vežbanje sedećeg položaja, odnosno razvoj sposobnosti sedenja. Velikom procentu mališana to uspeva već na ovom uzrastu, dok će određeni broj beba sedenje vežbati još neko vreme.

Samim tim što su se uspravile, bebe dobijaju veću mogućnost istraživanja prostora oko sebe i posezanja za predmetima koji im se učine zanimljivim. Zato je potrebno voditi i više računa o tome šta se nalazi oko bebe, kakvi predmeti i da li su potencijalno opasni.

Druga značajna stvar jeste uvođenje čvrste hrane. Ukoliko bebu do sada niste upoznali sa prvim kašicama od žitarica, povrća i voća, pravo je vreme da to baš sada uradite.

Kako napreduje razvoj, tako bebin organizam ima sve veće potrebe za drugim namirnicama koje nisu majčino mleko ili adaptirana formula. Vreme je za nove ukuse. U nekim situacijama ti novi ukusi znaju dovesti do pojave alergijskih reakcija koje se često ispoljavaju promenama na koži. Da bi koža vaših mališana bila zdrava i negovana važno je da na vreme započenete sa prirodnom kozmetikom.

Marija je dugo tragala za takvim preparatom i na kraju uspela u svojoj misiji. Sada je koža njenog sina zdrava i negovana. Vreme kupanja sada je postalo prava zabava. Ako i vi želite da saznate tajnu Marijinog uspeha, kliknite na link u  nastavku. https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Ispuštanje glasova i brbljanje i dalje su na snazi. Može vam se učiniti da nešto od toga što čujete podseća na pravu reč, ali za pravu reč je ipak potrebno sačekati još koji mesec.

Razvoj bebe u sedmom mesecu

 

Sedmi mesec bebe sa sobom će doneti još nekih 300-400 grama na težini. To je zapravo najpoželjnije, a koliko će vaša beba napredovati zavisi od brojnih faktora, a jedan od njih svakako je prihvatanje čvrste hrane na koju je stigao red.

Kada je reč o visini bebe do kraja prve godine očekujte da će mesečno rasti od 1-2cm. 

Motorički razvoj je na ovom uzrastu nekako najupečatljiviji, jer se dešavaju brojne promene i svakodnevno se uočava napredak. Većina mališana vrlo uspešno sedi samostalno. Dok sede istražuju svoju okolinu, hvataju predmete koji im se nađu u blizini, gledaju ih, proučavaju i na taj način istražuju svet oko sebe. Već sada mnoge bebe znaju šta im je omiljena igračka koja će izmamiti osmeh.

Koordinacija oko-ruka sve je bolja, tako da je i manipulacija igračkama i raznim predmetima mnogo uspešnija i preciznija. Sada su zanimljive igre poput skrivanja igračaka, pronalaženja istih, tu su naravno zvečke kao i zvučne igračke koje bude interesovanje.

Nemojte se začuditi ako pojedine bebe krenu sa puzanjem, jer aktivniji mališani nemaju vremena za gubljenje. Ostale aktivnosti poput ležanja na stomaku i okretanja najverovatnije se uveliko praktikuju. Dakle, ima svega, a postoje i oni izuzeci koji već sa sedam meseci ustaju na noge i žure u istraživanje sveta.

 

razvoj bebe

 

Razvoj govora još uvek je u začetku, svakodnevno se može čuti brbljanje i ispuštanje raznih glasova. Može vas iznenaditi i po neka reč poput “mama”, “tata”, “baba”. Podstičite vašu bebicu na govor čak iako su to samo neki neartikulisani glasovi. Pričajte, pevajte, čitajte joj. Videćete da će rezultati itekako biti vidljivi.

Razvoj bebe u osmom mesecu

 

Osmi mesec kod beba se ne razlikuje puno u odnosu na sedmi. Zapravo sve ono što je od razvojnih aspekata započeto tokom prethodnog meseca sada se još više uvežbava i praktikuje. Ukoliko je to puzanje, onda očekujte da će ono za mesec dana biti prilično usavršeno. Isto tako je i sa manipulacijom predmetima. Mališani su sada sve precizniji, mogu se zaigrati čak i sa nekim igračkama koje zahtevaju da se neki predmet ubaci u otvor ili da se nešto pritisne.

Motorički razvoj sada je prilično ubrzan i svakodnevno se primećuje napredak. To ćete uočiti i prilikom obroka, jer će beba sve više praktikovati samostalno uzimanje zalogaja. Dakle vreme je za “finger food” odnosno komadiće hrane koje može sama uzeti prstićima i pojesti.

Na ovom uzrastu važno je obratiti pažnju na kognitivni razvoj, odnosno značajna je memorija koja sada povećava svoj kapacitet. Bebe sada mnogo više pamte osobe, igračke, predmete i vežu se za njih. Zato i ne čudi što se u ovom peridou javlja čuveni strah od odvajanja, odnosno odbijanje svih osoba koje nisu mama ili eventualno tata i baba koji su svakodnevno u bebinoj blizini. Zato se nemojte čuditi ako beba odjednom više ne želi da ode kod bilo koga u naručje.

Razvoj govora itekako napreduje. Možda neće biti novih reči u bebinom rečniku, ali ćete svakako sve češće čuti bebin glas i produkovanje raznih zvukova.

Razvoj bebe u devetom mesecu

 

Kada su u pitanju mere mališana, već smo spomenuli da će do kraja prve godine mesečno dobijati do 400 grama na težini, dok će visina ići od 1-2cm.

U uzrastu od 9 meseci svakako je najupečatljiviji motorički razvoj. Najverovatnije je puzanje uzelo maha, a možda i podizanje na nogice, šetanje uz nameštaj, ustajanje u krevecu. Sve su to poduhvati koji vode ka napretku.

Govorni razvoj sve više napreduje, možda se pojavila i neka nova reč u bebinom skromnom rečniku. Nekada se one jave samo kao spontana imitacija, mada mogu zaista postati i deo svakodnevnog govornog repertoara.

Sada već možete da prepoznate i određene emocije kao što su strah, sreća, ali i ljutnja kada beba nije zadovoljna. Komunikacija se može svesti na one osnovne stvari poput klimanja glavom, mahanja, a ponekad i pokazivanja prstom na željene predmete. Kada izgovorite bebino ime, obratite pažnju da li se odaziva, jer bi na ovom uzrastu to već trebalo da čini. 

Razvoj bebe u desetom mesecu

 

Iako se dobijanje na težini i visini ne razlikuje značajno u odnosu na prethodne mesece, kada je u pitanju aktivnost razlike itekako ima.

Beba od 10 meseci je sve aktivnija. Puzi, okreće se, možda i šeta, hvata predmete, vuče, istražuje. Zato više nije svejedno u kakvom se prostoru nalazi. Svaka od ove aktivnosti se upražnjava i usavršava. Može se desiti da se jave i prvi samostalni koraci, ali na ovom uzrastu se to dešava kod manjeg broja dece.

Primetićete i da ima napretka u motoričkom razvoju ruku. Mališani ih sve više koriste, hvataju predmete, igračke, samostalno stavljaju hranu u usta, a može se desiti da probaju i kašikom to da urade.

Što se tiče govornog razvoja i tu može doći do pomaka pa se nemojte začuditi novim zvucima, pa čak i rečima.

Radoznalost i znatiželja da se sve vidi, pipne i isproba zaista dobija na značaju. Zato i ne čudi što roditelji u ovom periodu najviše izgovaraju ono čuveno “ne diraj to”. Ponekad je zamorno, ali to je deo svačijeg odrastanja.

Razvoj bebe u jedanaestom mesecu

 

Lagano se bližite kraju prve godine. Brzo je proletelo zar ne? I kada se osvrnete unazad vidite koliko se toga izdešavalo.

Pojedine bebe uvežbavaju svoje prve korake, dok ostale aktivno puze ili pronalaze svoje kreativne načine da se kreću po prostoru i diraju uglavnom ono što ne bi trebalo.

Na ovom uzrastu, sa bebom već možete malo više komunicirati. Vi možete pričati, postavljati pitanja, a možete očekivati i neki vid odgovora. Ponekad je to u obliku reči, “da” ili “ne”, može biti i klimanje glave ili pokazivanje na neki predmet. Itekako ćete dobiti i bebinu emociju kao odgovor pogotovo ako je naljutite prekidanjem neke zanimljive aktivnosti.

Da se mnogo toga dešava  i na kogntivnom planu videćete po aktivnostima koje beba izvodi. Mališani kroz igru često oponašaju odrasle, pa kada u ruke uzmu češalj počinju da se češljaju. To samo govori koliko “upijaju” ono što se oko njih dešava, zaključuju, razumeju i na kraju primenjuju. Iako zvuči kao banalno, verujte da su to značajni pomaci kada je ovaj aspekt razvoja u pitanju.

 

 

Razvoj bebe u dvanaestom mesecu

 

Mesec po mesec i eto vas na kraju prve godine bebinog života. Iza vas je dugo putovanje, ali rezultati razvoja su sigurno vidljivi.

U zavisnosti od individualnih karakteristika mališana. Zavisiće i stepen ovladavanja određenim sposobnostima. Neki mališani su još uvek u sedećem položaju, dok drugi uveliko puze ili čak i hodaju. Ruke se uveliko koriste, a pokreti su sve precizniji i koordinisaniji. Beba sve više prakitkuje i finije radnje poput listanja knjige, ubacivanja predmeta u neke igračke, kutijice.

Na kogntivnom aspektu dešava se jedna veoma važna stvar, a to je permanetnost objekta, odnosno sposobnost bebe da razume da objekti i osobe postoje čak i kada nisu u vidnom polju. Ako bebi recimo sakrijete igračku ona zna da ona i dalje postoji. Isto tako ako vi kao roditelj odete iz sobe, beba će i dalje biti svesna vašeg postojanja iako vas ne vidi, najjednostavnije rečeno.

Jednostavna komunikacija se može svakodnevno uvežbavati. Postavljajte pitanja, pričajte i očekujte neki vid odgovora. Rečnik se verovatno polako proširuje pa se vrlo lako može pojaviti i neka nova reč, oponašanje životinja “av”, “mu”, mahanje, tapšanje.

Razvoj prevremeno rođenih beba po mesecima

 

Da li znate šta zapravo znači prevremno rođena beba? To su bebe koje su se rodile pre 37. nedelje trudnoće, dakle otprilike tri nedelje pre utvrđenog termina za porođaj. Ukoliko spadate u tu grupu mam koje je zadesio prevremeni porođaj, onda je ovo odeljak za vas, jer ćemo vam objasniti na koji način da ispratite razvoj vašeg mališana. 

Pre svega je važno napomenuti da kod prevremeno rođenih beba postoji niz specifičnih okolnosti i faktora koji će uticati na razvoj. To je svakako termin porođaja, zdravstveno stanje bebe, zdravstvena nega koju je beba dobila i još puno drugih faktora.

Da bi znali šta bi beba trebala da dostigne na određenom uzrastu pre svega treba da znate kako računati prilagođeni uzrast obzirom da je beba rođena ranije. Da bi vam to bilo jasnije, pogledajte tabelu koja to objašanjava.

Pravi uzrast bebe Broj prevremenih nedelja Prilagođen uzrast
12 nedelja Beba rođena 3 nedelje ranije 9 nedelja
24 nedelje Beba rođena 5 nedelja ranije 19 nedelja

Kao što vidite, kada želite da ispratite razvoj svoje bebe, onda uvek gledate šta bi to trebalo postići na prilagođenom uzrastu.

To se praktikuje sve do druge godine, jer na tom uzrastu uglavnom stižu svoje vršnjake, naravno ukoliko nema ozbiljnijih zdravstvenih smetnji.

Uvek imajte na umu da je svako dete drugačije.

Iako svi mališani prolaze kroz iste faze razvoja, dakle svako dete će prvo sedeti, a tek nakon toga ustati, neće svako to raditi istom brzinom i u istom uzrastu. 

Ukoliko je vaša beba zdrava, nema potrebe za brigom. Podstičite njen razvoj koliko je u vašoj moći, a kada će se desiti taj čuveni prvi korak ili prva reč, zavisiće isključivo od vaše bebe.