beba od 2 meseca

Beba od 2 meseca: spremite se za prvi osmeh!

Prvi osmesi, gugutanje, širenje ručica, protezanje… Ukratko: vaša beba od 2 meseca postaje apsolutno neodoljiva. Otkrijte šta možete sada očekivati od bebe u ovom periodu.

Čini vam se da ste juče stigli iz porodilišta sa svojim malenim zamotuljkom i da je prvi mesec tako brzo proleteo? Poprilično ste umorni, iscrpljeni i to je potpuno u redu. Samo ćemo vam reći: jedno veliko bravo!

Idemo u nove avanture, jer vaša beba od dva meseca nastavlja ubrzano da se razvija i raste. Hajmo da vidimo šta možete sada očekivati i kako da uspešno premostite sve prepreke.

Vaša beba u drugom mesecu

 

Prvi mesec sa bebom sigurno je bio prepun izazova. Ako vam je prva beba i neiskusni ste na polju roditeljstva, onda ste učili kako da okupate, povijete, pravilno nosite bebu, šta da radite kada krenu grčevi… Šta sve niste pregurali, a još veći izazovi su pred vama ako imate blizance, trojke, četvorke…

Sigurno vam je patronažna sestra bila od velike pomoći kada su prvi dani sa bebom kod kuće u pitanju i verujemo da ste sve uspešno savladali.

Ipak, brojne dileme i dalje su tu kada su zdravlje i razvoj bebe u pitanju:

 • da li beba dovoljno sisa
 • da li je napredovanje bebe adekvatno
 • da li joj pružam sve što joj je potrebno…

Ne brinite previše, verujte svom roditeljskom instinktu, to je najvažnije.

Beba sa punih mesec dana, kada uđe u drugi mesec života, svakako je i dalje veoma osetljiva, malena, potrebna joj je sva moguća pažnja i ljubav. Roditelji se i dalje navikavaju na bebin ritam i sve je podređeno njenim potrebama.

Svaki dan zapažate nove momente, nove pokrete. Možda žurite da fotografišete sve momente?

 

beba u drugom mesecu

 

Važno je napomenuti da svaka beba raste i razvija se individualno. Mnoge mame, pogotovo one koje doje, pitaju se da li beba dovoljno jede, kako da znaju da nije gladna. Sve dok je beba zdrava i pedijatar na kontrolama kaže da nema razloga za brigu, da težina lepo napreduje,  nemojte ni vi strahovati bez potrebe.

Tokom prvog meseca života beba je nadoknadila fiziološki gubitak u težini koji se dešava usled izbacivanje prve stolice, mekonijuma. Nakon toga,  u prvom mesecu trebala je da dobije na težini najmanje 600 grama, ali to je individualno.

 • Ulaskom u drugi mesec života vaša beba postaje jača, imaće potrebu da više jede, menjaće ritam spavanja i budnosti.  Sada bebe otprilike napreduju od 600 do 1.000 grama, odnosno, od 150 do oko 250 grama nedeljno. Opet napominjemo, sve bebe su različite, pa se nemojte začuditi ako i vaša u prva tri meseca bude napredovala i oko kilogram i po;
 • Porašće u proseku oko 3,5cm, neke bebe će porasti manje, neke više od toga.  Taj kontinuitet rasta nastaviće se otprilike do šestog meseca.
 • Tokom prvih šest meseci obim glavice će se povećavati za oko 1,2cm mesečno.

Nemojte se bez potrebe opterećivati bebinom težinom i nema razloga da je merite svakodnevno, osim ukoliko je to preporuka lekara. Ukoliko je pedijatar na prvoj kontroli potvrdio da napreduje kako treba, samo nastavite dalje da je hranite kao do sada.

 • Fontanele, mekana udubljenja na glavici, i dalje su tu. Zato budite posebno oprezni kada dodirujtete bebinu glavu. Kako vreme bude prolazilo i kosti lobanje budu srastale, fontanele će nestati;
 • Bebina glava je i dalje nesrazmerne veličine naspram tela, to je zato što glavica malo brže raste. Ne brinite, uskoro će glava i telo biti proporcionalni. Ipak, obim glave se redovno prati na pregledima.
 • Beba polako počinje da se proteže, širi ruke i noge, ne drži ih više stalno pored tela. Kod većine je i dalje prisutan Moro refleks.

Iz dana u dan, vaše dete kroz razvoj otkrivaće nove stvari, razvijaće mišiće i čula. Sve će vam to biti novo i simpatično, ali je važno je da pomno pratite kako raste i napreduje, jer je rani razvoj dece jako bitan.

Proizvodi za negu deteta od 2 meseca

 

Koža beba je osetljiva i od najranijih dana birajte uvek zdravije alternative za svoje dete. Počnite od nege i kozmetike. Prirodna kozmetika je jedini pravi izbor za kožu vaših mališana koja se svakodnevno kupa.

Dr Pilar kupka osmišljena je od strane doktorke za decu. Pažljivo je osmišljena baš za negu osetljive bebine kože. Nema štetnih sulfata, parabena, silikona, ftalata a na biljnoj je bazi. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

Koliko beba od 2 meseca treba da jede?

 

Ishrana svakako je jedno od najvažnijih pitanja kada je razvoj bebe u pitanju. Sa tim u vezi, brojne su nedoumice, a jedna od najvećih je koliko je mleka bebi potrebno. Kako bude rasla, tako će i potrebe za hranom biti veće.

 • Ukoliko majka doji, nakon kolostruma i prelaznog mleka, otprilike u četvrtoj nedelji nakon porođaja počinje proizvodnja zrelog mleka. Dojenje često ne ide glatko, a moguće je da se i u drugom mesecu detovog živorajoš uvek mučite da beba pravilno sisa. Važno je da dojenje počne uspešno, kako bi novorđenče dobijalo dovoljno mleka i pravilno napredovalo;
 • Preporuka Svetske zdravstvene organizacije jeste dojenje na zahtev, odnosno, da beba sisa kada god joj je to potrebno. Ujedno, ovo je i najbolji način za uspostavljanje laktacije i izbegavanje komplikacija prilikom donjenja, poput mastitisa. Dojenje na zahtev nekada će podrazumevati i 12 podoja dnevno, najčešće u prvih mesec dana.

U drugom mesecu  bebe najčešće sisaju na 3 sata. Tako će i količina mleka koju će beba posisati varirati iz dana u dan;

 • Kod beba koje isključivo sisaju i nisu na dohrani, teško je utvrditi koju količinu mleka posisaju. To će varirati od podoja do podoja. Nekada će iz jedne dojke posisati 40ml, a iz druge 80ml.

Prosečno, tokom jednog podoja beba bi u ovom periodu trebala da posisa oko 120ml  po obroku. Odnosno, dnevno joj je potrebno oko 900 ml mleka.

Ukoliko se majka izmlaza i daje detetu mleko na flašicu, onda će ona tačno znati koliko beba pojede;

 • Bebe koje piju adaptirano mleko najčešće jedu na tri ili četiri sata i potrebna im je ista količina mleka u toku dana, kao i deci koja su isključivo dojena;

Zanimljivo je da dečaci najčešće piju više mleka od devojčica, čak oko 100 ml više u toku dana.

 

 

Pratite sadržaj pelene

 

Kako biste bili sigurni da je beba sita i da zdravlje i razvoj nisu ugroženi, važno je da pratite broj mokrih i pokakanih pelena.

 • U ovom uzrastu dnevno bi trebalo da bude od 5 do 6 mokrih pelena.
 • Sa duge strane, neke bebe će kakiti posle svakog podoja, druge neće imati stolicu i po nekoliko dana. Stolica treba da bude žute boje, zrnasta i mekana.

Roditelji često strahuju ako je bebina stolica zelena. Prvo što pomisle jeste da je beba gladna. Ipak, to ne mora biti uzrok. Kod malih beba stolica može menjati boju, od žute, zelene, do braon, a moguća je i pojava sluzi. Zelena stolica kod dojenih beba može nastati ako majka konzumira određene namirnice, pa čak i ako je mama pod prevelikim stresom.

Uzrok može biti i virus ili prehlada, a ako je stolica zelena dva do tri dana, potrebno je da se javite lekaru.

Bebe koje su isključivo dojene mogu da ne kake i po desetak dana, to je potpuno normalno. Nakon toga, ako stolica izostane, treba da se javite pedijatru.

Kada pričamo o stolici, pratite  i stanje kože u pelenskoj regiji. Da ne bi došlo do ojeda koristiti kvalitetne kreme za pelensku regiju na biljnoj bazi.

Tokom podoja beba mora aktivno da sisa i morate pratiti da li zaista guta mleko. Zato je važno da znate koji su najbolji položaji za dojenje. Nakon podoja, dojke treba da budu prazne i mekane. Tako ćete znati da je beba zaista sisala.

Podrigivanje je obavezno!

Vodite računa da beba podrigne nakon svakog podoja, kao i tokom podoja, kako bi izbacila višak mleka i vazduh kojeg se nagutala tokom jela.

Halapljivo sisanje i gutanje vazduha često dovodi do grčeva kod beba, što zna da bude veliki problem. Pronađite najbolji položaj za podrigivanje. Najčešće je to onaj kada bebu stavite preko jednog ramena ili je okrenete leđima prema sebi i nežno je držite za stomačić dok ne izbaci višak mleka.

 Koliko beba spava u drugom mesecu?

 

Svi roditelji bi najviše voleli da njihova beba spava školski, kako se kaže. To bi značilo da beba od 2 meseca spava od 14 do 17 sati u toku 24 sata. Odnosno, od 8 do 10 sati noći, uz buđenje da sisa i da je presvučete i oko 6 do 7 sati danju.

 

dvomesečna beba

 

Ovo bi bilo idealno, jer je bebama potrebno mnogo sna kako bi pravilno rasle i razvijale se, ali i da bi mama i tata stigli da odmore i naspavaju se. Ipak, neke bebe jednostavno ne spavaju toliko. Spavaju mnogo manje tokom noći, bude se na sat, dva, a neke danju ne spavaju uopšte. I to zna da bude veliki problem za roditelje.

Pokušajte da otkrijete šta bebi prija, da li voli da spava danju u zamračenoj ili svetloj prostoriji, da li joj prija lagana muzika kako ni bila u potpunoj tišini. Možda joj smeta buka? Tokom noći bi bebe u ovom uzrastu trebale da spavaju u zamračenoj prostoriji, jer će tako shvatiti da je noć i vreme za spavanje.

Otkrijte i koji su najbolji položaji za spavanje, prema preporukama pedijatara.

Pokušajte da je uspavate takozvanom belom bukom ili belim šumovima. To su zvukovi određenih frekvencija koji se ponavljaju i na taj način umiruju i uspavljuju bebe, jer imitiraju tonove koje je slušala dok je bila u maminom stomaku, poput otkucaja srca, cirkulacije krvnih sudova…Najčešće pomažu zvukovi usisivača, zvuk fena za kosu, veš mašine, talasa, ventilatora. Naravno, ne morate uključivati usisivač, već skinite na telefon neku od brojnih aplikacija “white noise” i pokušajte da tako obezbedite bebi više sna i odmora.

Zubići kod beba u drugom mesecu

 

Možda vam se čini da vaša beba u ovom period više balavi i luči više pljuvačke? Možda već sada pomišljate da joj izbijaju prvi zubići, ali mala je verovatnoća za to. Prvi zubi mogu izrasti od trećeg, ali najčešće između četvtrog i sedmog meseca.

Pljuvačka koju beba luči u drugom mesecu znak je da joj se razvijaju pljuvačne žlezde. Nicanje prvih zubića biće mnogo drugačije, bebe su najčešće nervozne, razdražljive, sve stavljaju u usta, a može biti praćeno i povišenom temperaturom.

Neke bebe sve to preživljavaju mesecima pre nego što im niknu prvi zubići, što ume da bude veoma stresno kako za bebu, tako i za roditelje.

Vakcinacija bebe u drugom mesecu

 

Pregledi deteta su veoma važni, jer se na njima prati da li su nega i razvoj bebeb u redu, ali se radi i obavezna vakcinacija.

Sa punih mesec dana, na prvoj kontroli kod pedijatra, beba će dobiti HB, odnosno Hepatitis B vakcinu . Ovu vakcinu beba je primila i odmah po rođenju, u porodilištu.

Na sledećoj kontroli, sa napunjena dva meseca sledi prvi koktel vakcina. To je kombinovana petovalentna vakcina, odnosno DTP -protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja,  HiB -protiv smrtonosne bakterije hemofilus influence, kao i Polio vakcina koja sprečava dečju paralizu. Ovu vakcinu beba će dobiti i sa tri i po i sa pet meseci.

Proučite kalendar vakcinacije.

Svaka kontrola kod pedijatra veoma je važna jer će lekar pratiti kako beba raste i razvija se, izmeriće njenu težinu, dužinu, detaljno će pregladati glavicu, tonus mišića.

To je prilika da pitate bebinog lekara sve što vas zanima i da razrešite nedoumice koje imate, bilo da su u pitanju vakcine ili nešto drugo.

Razvoj bebe od dva meseca

 

Nakon što je provelo prve četiri nedelje u spoljašnjem svetu, vaše dete je sada sve spremnije da uči nove stvari i razvija se. Naravno, za to mu je potrebna sva moguća briga, ljubav i pažnja mame, tate i ostatka porodice. Opet napominjemo da je svaka beba jedinstvena i posebna, razvija se svojim tempom.

 

razvoj bebe od 2 meseca

 

Sigurno u telefonu već sada imate bezbroj fotografija svog mezimčeta, od dana kada je beba izašla iz stomaka, pa do sada. Pogledajte ih malo bolje i videćete da  vaš dečak ili devojčica raste i razvija se brzinom svetlosti.

Motorika u drugom mesecu

 

Svaki dan je nova avantura, primećivaćete nove pokrete i čudićete se kako beba to može da izvede. Nemojte da sumnjate, bebice su mnogo snalažljivije nego što mislimo.

 • Od položaja fetusa u kojem je bila i nekoliko nedelja nakon rođenja, jer je navikla na zgrčen položaj u materici, sada polako širi rukice, proteže se. Shvatila je da ima prostora koliko želi i počinje da uživa u tome;
 • U ovom periodu beba treba da provodi što više vremena na stomaku, na čvrstoj podlozi. Na taj način jačaju mišići trupa i udova. Sada bi trebala da može lagano da podigne glavicu kada leži na stomaku, ali i da drži glavicu samostalno kada je uzmete u naručje;
 • Beba je sve znatiželjnija. Polako počinje da se fokusira na predmete oko sebe. Pokušajte da pomerate prst levo- desno ispred njenih očiju i posmatrajte kako reaguje;
 • Sada verovatno može da stegne ručicom vaš prst, ali i da vas snažno povuče za kosu.

Pročitajte više o motorici kod beba.

Komunikacija sa bebom

 

Komunukacija sa bebom od prvog dana rođenja jedna je od ključnih stvari za njen pravilan razvoj,  a posebno za razvoj govora.

 • Možda ćete sami sebi biti smešni, ali važno je da uvek pričate sa svojom bebom. Pevajte, gučite, jasno oblikujte usnama samoglasnike, ona će vas pomno pratiti;
 • Sada reaguje ne samo na mamin i tatin glas, već i na druge glasove iz okruženja. Ukoliko plače i razdražljiva je, mamin glas će je najčešće umiriti;
 • Bebe obožavaju da posmatraju sebe u ogledalu, to im je itetako zanimljivo. Kada ne znate kako da je umirite, pokušajte sa ovim trikom. Kada ugleda sebe, sigurno će brzo zaboraviti na to što je muči i prestaće da plače;
 • Oko šeste nedelje najverovatnije ćete primetiti bebin prvi osmeh. Mada, vama se verovatno čini da vam se beba svakog dana osmehuje. Kada je sita i naspavana, pa se zadovoljno protegne, uživaćete u svakom trenutku;
 • Trudite se da što češće gledate bebu u oči, dok je presvlačite, kupate.  Ona će se sve više fokusirati na vaš pogled, delovaće kao da vas razume kada joj pričate.

 

Beba od dva meseca i njena čula

 

Čula kod beba se ubrzano razvijaju.  Vid, čulo, sluha i mirisa sve su izoštreniji.

 • Od prvih dana beba je raspoznavala mamin glas, a sada već sve jasnije vidi mamu, tatu, brata, sestru. Može da vidi na razdaljini od optrilike pola metra i obožava žive boje, žutu, zelenu, plavu. Jasno može da se fokusira na crno- bele oblike, zanimljivi su joj predmete koji šuškaju, zveckaju. Evo kako se razvija vid kod beba.
 • Bebin plač sada će postati malo drugačiji, umeće da nam pokaže emocije, da li je gladna, pospana ili joj je samo dosadno i želi da je uzmete, da je zanimate. Vremenom ćete naučiti da razlikujete vrste plača kod svog deteta;
 • Beba počinje da guče, da ispušta neke svoje zvukove, što je početak njenog razvoja govora.

 Skokovi u razvoju

 

U drugom mesecu možete očekivati da će vaše mezimče prolaziti kroz burniju fazu razvoja. To su takozvani skokovi u razvoju koji se mogu dešavati u dve različite šeme: 3-6-9 ili 2-4-8.

Odnosno, skokovi u razvoju koji nastupaju  sa 3, 6 i 9 dana, u trećoj, šestoj  i devetoj nedelji, pa onda u trećem, šestom i devetom mesecu. Ili, sa dva, četiri i osam dana, u drugoj, četvrtoj i osmoj nedelji, pa početkom drugog, četvtog, osmog meseca.

I zaista, kod nekih beba ovi periodi umeju da budu veoma burni, a još je teže mamama koje često ne znaju kako da se ponašaju i isprate bebine potrebe. Skok u razvoju najčešće prati bebina stalna potreba da sisa. Iako je jela pre pola sata, opet se buni i želi da jede. Nije gladna, podrignula je, ali joj treba uteha, pažnja, nežnost. Razdražljiva je, ne spava, menja ritam spavanja, budna je čitavu noć, pa ceo dan spava… Spremite se, jer ovo ume da bude zaista naporno.

Majke koje doje često tokom ovih bebinih faza pomišljaju da nemaju dovoljno mleka, da je beba gladna, pa se često odlučuju i na uvođenje dohrane. Ako beba ima dovoljan broj mokrih pelena, a vaše dojke su posle podoja praznije i mekše nego što su bile pre dojenja, nemojte brinuti.

Skokovi u razvoju prolaze za nekoliko dana, a za to vreme, dok beba spava i vi odmarajte, jer dok je budna, verovatno će stalno zahtevati da je nosite, dojite. Čuvajte snagu i živce, trebaće vam.

Vežbe za bebe od 2 meseca

 

Čak i ovako male bebe spremne su da vežbaju. Svakako, to će biti vežbice koje će prijati bebi i radićete ih onda kada je dobro raspoložena i spremna da sarađuje.

 • Već smo spomenuli da je poželjno da što češće stavljate bebu na stomak. To će joj pomoći da nauči da samostalno drži i podiže glavu, mišići ruku, nogu i trupa vremenom će postajati sve jači;
 • Uhvatite bebu za noge, pa ih pomerajte, kao da vozi bicikl. To će dodatno jačati mišiće nogu;
 • Spajajte dlanove bebinih ruku, kao da pljeskate;
 • Pružite joj neki predmet, neka vežba hvatanje.

Sve to pospešiće razvoj motorike i mišića i svojevrsna je priprema za kretanje.

Igračke za bebe od dva meseca

 

Vaš mališan obožava vedre, jarke boje. Iako igra nije nešto čime se može u ovom periodu zabaviti, ožete  u krevetić okačiti vrteškicu koja zvecka i svira, videćete kako će je znatiželjno posmatrati. Uskoro, pokušavaće i da je dohvati.

Prve bebine igračke treba da su lagane, da beba može da ih uhvati, najčešće su to plišane zvečkice i glodalice. Bebe treba da otkrivaju različite teksture i oblike, pa nabavite igračkicu koja na sebi ima različite materijale. Neka šuška, zvecka, pišti, vaša beba će u njoj sigurno uživati.

Saveti ako imate bebu od 2 meseca

 

Još uvek se privikavate na bebin ritam i svakodnevno učite kako da na najbolji način brinete o svom mezimčetu. Važno je da beba bude sita, suva i naspavana. Onda je sve mnogo lakše. Ipak, postoji mnogo toga na šta treba da obratite pažnju kada je beba u drugom mesecu života u ptanju

 • Bebina koža zahteva posebnu negu. Koristite samo proizvode koji su hipoalergijski, na prirodnoj bazi i pogodni za najraniji uzrast. Dovoljno je da je kupate svako drugo veče;

 

 

 • Posebno obratite pažnju da li beba ima temenjaču, pelenski osip, da li postoji sekret u očima, naučite kako da pravilno očistite bebin zapušen nosić;
 • Grčevi su česta pojava kod malih beba. Mogu početi od druge nedelje i potrajati sve do četrvrtog meseca. Naučite da  ih prepoznate.Ako beba ima grčeve najčešće će neprestano plakati oko sat vremena, uglavnom uveče, pred spavanje. Teško ćete moći da je umirite, ma koliko god da je nosite, mazite. Masaža stomaka i topla obloga na stomačiću, kao i određene probiotske kapi često će ublažiti tegobe;
 • Razni problemi mogu pratiti bebe u ovom uzrastu. Neki od njih su bljuckanje, zatvor, dijareja, povraćanje. Ukoliko povraćanje ili dijareja traju duže od 8 sati, obavezno se javite lekaru kako beba ne bi dehidrirala;
 •  Često se kod beba u 2. mesecu pojavljuju i sitne akne na koži. One najčešće prolaze same od sebe nakon mesec ili dva;
 • Moramo da spomenemo i cucle. Dok su neki roditelji ljuti protivnici laža drugi nemaju ništa protiv i rado ih daju svojim bebama. Ako odlučite da date bebi cuclu, važno je da ona bude od prirodnih materijala, da je prilagođena uzrastu deteta (najčešće su to od 0 do 6, od 6 do 12meseci…), da prirodno podržava oblik usta i vilice.

Preporuka je da se bebi daje cucla samo kada je nervozna, razdražljiva, kako bi se umirila. Postoje čak i studije koje potvrđuju da korišćenje cucle smanjuje rizik od SIDS-a (sindrom iznenadne smrti odojčeta), kao i da smanjuje stres kod beba.

Nedostaci su ti što korišćenje cucle može napraviti probleme kod beba koje su dojene, ako beba još uvek nije naučila pravilno da sisa. Svakako, najveća muka je kada dete kasnije treba odviknuti od cucle, je im ona postaje verni prijatelj i uteha.

Roditelji u bebinom drugom mesecu

 

Sigurno ste već prestali da brojite neprospavane noći, koliko puta ste nahranili svoju bebu, držali je da podrigne, presvukli…

Sve su to slatke muke tokom prvih nedelja i meseci sa novorođenčetom. Vremenom, sve će postati mnogo lakše.

Ako beba loše spava, to će se sigurno odraziti na raspoloženje mame i tate. Zato je važno da budete tim, da se dogovorite kako da zajedničkim snagama brinete o bebi, ali tako da oboje uspete da se koliko-toliko odmorite.

Dobra komunikacija je ključ uspešnog roditeljstva, pričajte sa partnerom o svemu što vas muči, ne gurajte problem pod tepih, jer će to samo stvarati nove nesglasice;

Važno je da nakon porođaja prekontrolišete krvnu sliku. Anemija je česta kod porodilja, pa se trudite da jedete hranu bogatu gvožđem, uzimajte i suplemente gvožđa ako je to savet lekara;

 • Mame koje doje treba da jedu hranu koja ne nadima i stvara gasove, a koja će kroz mleko doći do bebe;
 • Nakon šest nedelja od porođaja vreme je za ginekološki pregled kako bi lekar proverio da li je sve u redu i da li oporavak porodilje ide kako treba;
 • Postporođajna depresija je stanje koje zahteva poseban tretman i važno je da obratite pažnju ako ste često tužni, bezvoljni, neraspoloženi. Porazgovarajte sa partnerom i svojim bližnjima, a ako ovo stanje dugo traje, onda potražite i stručnu pomoć;
 • Šetajte sa svojom bebom, boravite na svežem vazduhu, radite sve ono što vam prija. Kada beba spava, mama treba da spava. Nije to tako lako, jer se veš neće oprati sam, niti će se kuća sama očistiti. Ipak, probajte.

Poseban je izazov pred mamama koje imaju i stariju decu kojoj je takođe potrebna pažnja. Ipak, potrudite se da se dobro organizujete, kako biste uz bebu i sve obaveze imali malo vremena i za sebe.

Znate već da je roditeljstvo najteži posao, koji nema pauzu niti odmor. Zato budite blagi prema sebi i znajte da sve radite kako treba ako je vaša beba zadovoljna, srećna i raste zdarvo. Pa čak i ako loše spava ili stalno plače, i to će proći. Uživajte, fotografišite svoju bebu, čuvajte te slatke uspomene i čitajte nas!

SLEDEĆE: Beba od 3 meseca