bebina stolica

Stolica kod beba govori mnogo toga

Brine vas da li ćete znati kada je stolica kod beba normalna, a kada je znak nekog problema? Pred vama je kompletan vodič na ovu temu.

Za početak je važno znati da stolica kod beba može biti različitih boja i teksture, a kada i zašto se to događa, pročitajte u nastavku.

Počnimo od prve bebine stolice koja je po mnogo čemu specifična.

Mekonijum – šta je i kako izgleda

 

Mekonijum je zapravo stručni naziv za prvu bebinu stolicu.

Boja mekonijuma može varirati od crne do tamno zelene. Ova prva stolica je lepljiva i sluzava. Kako mnogi kažu podseća na katran. Ono što je zanimljivo jeste da se mekonijum smatra sterilnim, dakle nema prisustva bakterija obzirom da je novorođenče u materici u potpunosti zaštićeno od štetnih uticaja.

Kada se javlja prva stolica kod beba?

 

Dok niste postali roditelji, ova tema vas sigurno nije zanimala, a sada kada je dete tu ili samo što nije stigla, važno je da se informišete i o tome.

Prva stolica nakon bebinog rođenja

 

Prva bebina stolica obično se javlja u prvih 24 do 48 sati nakon rođenja.

Najčešće nakon što beba počne sa sisanjem ilil pijenjem formule. Mame treba da znaju da je ovo jako važan momenat o kojem se puno vodi računa dok ste u porodilištu. Medicinsko osoblje će vas verovatno pitati da li je beba kakila.

Ukoliko dete ne kaki tokom prvih nekoliko dana od rođenja, tada lekari traže uzrok problema.

Prva stolica pre bebinog rođenja

 

Kod određenog broja dece, prva stolica može se pojaviti dok je beba još u materici. Da je beba imala mekonijum lekari vide po tragovima u plodovoj vodi nakon bebinog rođenja. 

Verovatno već znate da kada beba u materici piški, a zatim tu tečnost i pije.  Isto to se dešava i sa stolicom. Ukoliko se beba iskaki u materici, ona tragove te supstance može progutati. Ne brinite, gutanje mekonijuma nije opasno jer kao što smo rekli to je sterilna supstanca zaštićena od štetnih bakterija.

Problem sa mekonijumom u materici nastaje kada ga beba udahne i kada se čestice zalepe za pluća. Tada može doći do sindroma aspiracije mekonijuma, što utvrđuju lekari i preduzimaju potrebne mere.

Prelazna stolica kod beba

 

Nakon izbacivanja mekonijuma odnosno prve bebine kake, u roku od nekoliko dana otprilike 3-4, pojavljuje se prelazna stolica. 

Ovu stolicu ćete prepoznati po bolji koja može variriati od tamno zelene pa sve do žućkaste nijanse.

Kakvog će biti sadržaja zavisi od bebine ishrane. Mališani koji su na formuli uglavnom imaju gušću stolicu, za razliku od dojenih beba kod kojih je stolica uvek ređa.

 

 

U stolici se ponekad mogu videti i tragovi krvi ili sluzi, ali ukoliko je to prolazna pojava onda nije zabrinjavajuća. Ukoliko se krv ili sluz konstantno pojavljuju u više navrata, onda se treba obratiti pedijatru radi utvrđivanja situacije.

Stolica kod beba koje sisaju

 

Kakva će biti stolica vaše bebe, zavisiće od načina ishrane. Stolica dojenih beba i beba na formuli nije ista.

Ukoliko vaša beba isključivo sisa tada možete očekivati mnogo mekšu stolicu koja je žućkaste  boje.

Koliko će biti česta stolica kod dojenih beba zaista nema pravila. Može se desiti da kake i po nekoliko puta na dan, a nije neuobičajeno i da stolica izostaje i do desetak dana.

Ukoliko se pražnjenje dešava često tokom dana to se smatra normalnom pojavom. Međutim ako stolica baš dugo izostaje i prelazi spomenuti vremenski period, nije na odmet da se posavetujete sa pedijatrom kako pomoći bebi da se iskaki ukoliko joj to stvara smetnje. Tada beba verovatno ima zatvor.

Stolica kod beba na formuli

 

Bebe koje su na formuli odnosno adaptiranom mleku imaće drugačiju stolicu.

Očekujte da ona bude tamnije boje, ali i da njen “miris” bude mnogo jači.

Isto tako možete očekivati i da stolica bude tvrđa.

Boja stolice kod beba

 

Spomenuli smo već da kod beba možete očekivati čitav spektar boja kada je stolica u pitanju. Evo kada i zašto se javlja stolica određene nijanse.

boja bebine stolice

Zelena stolica

 

Kada primetite da je stolica vaše bebe zelena tada dobro obratite pažnju na nju i šta joj se dešava. Razloga za zelenu stolicu je više.

 • Vrlo često se smatra da je beba gladna i da to telo signalizira upravo ovom bojom stolice. Sa druge strane, zelena boja  može ukazivati i na to da pije previše mleka.
 • Virusi, netolerancija na laktozu, neravnoteža između prednjeg i zadnjeg majčinog mleka isto tako mogu dovesti do ove pojave.
 • Formula koju beba pije takođe može uzrokovati ovu boju stolice.

Razloga je više. Ukoliko niste sigurni koji razlog je zaslužan za zelenu stolicu vaše bebe, tada obratite pažnju na bebino ponašanje i ostale signale koje vam šalje. Ako je beba neraspoložena, plače ili pokazuje neke druge simptome odvedite je lekaru.

 Žuta bebina stolica

 

Žuta stolica kod beba može se javiti u nekoliko nijansi : od svetlo žute do tamnije senf žute.

Ako vaša beba isključivo sisa onda je to sasvim normalna boja stolica.

Mada i pojedine vrste formula mogu uticati na pojavu žute stolice. Kod ove boje dobro obratite pažnju da li se radi o redovnoj stolici ili o prolivu koji je uglavnom ove nijanse kod mališana.

Pročitajte: Proliv kod beba. Šta preduzeti?

Narandžasta-braon

 

Ova nijansa stolice smatra se potpuno normalnom i očekivanom kako kod dojenih beba tako i kod mališana na formuli. Boja je posledica prirodnih procesa u crevima tako da nemojte brinuti ako baš ovu nijansu ugledate u peleni.

Crvena boja bebine stolice

 

Crvena stolica kod dece vrlo često zabrine roditelje. Ukoliko ima tragova krvi tada je potrebno da se javite svom pedijatru radi provere stanja bebe.

Međutim crvena boja stolice može biti uzrokovana i određenom vrstom hrane ili zatvorom. Zato ne paničite unapred, već prvo proverite razlog sa svojim pedijatrom.

Bela stolica

 

Belu boju ljudske stolice verovatno nikada niste ni videli, a razlog je na svu sreću veoma retka pojava. Namerno naglašavamo na svu sreću, jer kada je stolica bele ili sive boje to može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema sa jetrom. Nije na odmet da znate da postoji i ova nijasna, ali vam ipak želimo da je nikada ne ugledate u peleni vašeg mališana.

Crna boja

 

Crna boja  karakteristična je za bebinu prvu stolicu, koja zatim postepeno prelazi u druge nijanse. Kasnije se crna boja stolice može javiti ukoliko beba pije određenu vrstu formule preko koje se suplementira nedostatak hemoglobina u organizmu.

Uticaj stolice na bebinu kožu

 

Uticaj stolice na bebinu kožu nije nimalo povoljan. Dakle, najbolje bi bilo kada stolica i bebina koža nikada ne bi dolazile u kontakt, ali to je nemoguće.

Zato je jako važno da preduzmete određene korake kako bi kožu mališana zaštitili. Što je koža duže izložena kaki, dolazi do njenog nagrizanja, iritacije, pojave crvenila i na kraju ojeda. 

Pelenski osip nije nimalo prijatan kako za bebu tako i za ukućane. Kada je koža iziritirana to svrbi, peče, a mogu se pojaviti čak i plikovi. Posledice su ogromne, pogotovo ako su u stolici prisutne bakterije koje dodatno pogoršavajau negativan uticaj stolice.

Osim na prisustvo ovih simptoma, budite spremni i na negativno raspoloženje bebe. Sasvim je očekivano da mališani budu “nervozni” uznemireni i da čak lošije spavaju ukoliko im ojed stvara neprijatne senzacije.

Kako zaštititi bebinu kožu od stolice?

 

Ako se pitate da li je ikako moguće bebinu kožu zaštititi od kake, za vas imamo dobre vesti.

Srećom rešenja ima.

 • Kao prvo jako je važno da održavate higijenu pelenske regije. Čim primetite da je beba kakila, presvucite je. Skinite prljavu pelenu, dobro operite pelensku regiju čistom mlakom vodom.
 • Zatim sledi jedan vrlo važan korak, a to je nega kože pelenske regije. Da bi stvorili zaštitnu barijeru između kože i kake i na taj način zaštitili kožu od nepovoljnog uticaja stolice, jako je važno imati kvalitetnu kremu.

Inovativno rešenje je stiglo. Na tržištu se pojavila potpuno nova formula na biljnoj bazi koja će kožu vaše bebe zaštititi i ujedno negovati bez bilo kakvih veštačkih sastojaka i alergena. Na potpuno prirodan način koža vašeg mališana će dobiti zaštitu, ali i negu, bez bojazni da će doći do nekih kontraindikacija. O čemu je reč saznajte na linku u nastavku: doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

Problemi sa stolicom kod beba

 

Kada je stolica znak za uzbunu i kada poručuje da sa zdravstvenim stanjem možda nešto nije kako treba?

Saznajte u narednim redovima teksta.

Sluz u stolici kod beba

 

Neka vas ne čudi prisustvo sluzi u bebinoj stolici. Ova pojava može biti vrlo česta kada je beba prehlađena. Obzirom da se tada javlja veća količina sekreta, on se putem stolice često izbacuje napolje.

Ukoliko beba nema infekciju disajnih puteva, sluz u stolici može ukazivati na alergiju ili postojanje neke infekcije u organizmu. Ispratite bebu i njene reakcije. Ukoliko pored sluzi u stolici primetite još neke neuobičajene simptome nije na odmet da se posavetujete sa svojim pedijatrom šta dalje činiti.

Krv u stolici kod beba

 

Može se desiti da stolica sadrži tragove krvi. Šta je uzrok tome zavisi od toga da li je krv sveža i kakve je strukture stolica. Ukoliko je stolica retka, a krv sveža, može biti da je reč o infekciji. 

 • Ukoliko beba duže vreme ima zatvor, pa se javi tvrda stolica sa tragovima krvi, to se donekle smatra normalnom pojavom ukoliko se ne radi o većoj količini krvi i čestoj pojavi.
 • Krvava stolica nekad je znak alergije kod dojenih beba na nešto što je mama pojela, a isto tako može biti i alergija na proteine kravljeg mleka ukoliko ga beba konzumira. Zato se sa uvođenjem kravljeg mleka ne žuri.
 • U retkim situacijama krvava stolica može ukazivati i na unutrašnja krvarenja i tada je neophodno da se što pre javite najbližem lekaru.

Generalno je krvava stolica znak da treba obratiti više pažnje na bebu i njeno funkcionisanje. Iako to nije uvek alarm za uzbunu i hitno reagovanje, ipak ispratite situaciju i pravovremeno reagujte.

Tvrda stolica kod beba

 

Svaka beba će u određenom momentu imati tvrdu stolicu. Tada očekujte otežano pražnjenje, a možda će bebi trebati i pomoć da se iskaki. Razlozi za pojavu tvrde stolice mogu biti dehidratacija, ishrana, formula, određene bolesti i medicinska stanja.

Proliv kod beba

 

Da beba ima proliv znaćete po mnogo retkoj stolici koja je žute ili čak zelene boje. Proliv mogu izazvati ishrana, virusi, bakterije. Kada se pojavi , jako je važno da bebu dovoljno hidrirate kako ne bi izgubila previše tečnosti i da vodite računa koje namirnice konzumira ukoliko jede čvrstu hranu.

Zatvor kod beba

 

Zatvor kod beba nije neuobičajena pojava. Vrlo često se zna javiti usled konzumiranja određene namirnice kod beba starijih od šest meseci.

Kod veoma malih beba koje isključivo sisaju, izostanak stolice i do desetak dana je uobičajen.

Ako primetite da zatvor muči bebu, posavetujte se sa svojim pedijatrom na koji način da rešite problem.

Broj stolica kod beba

 

Roditelji vrlo često vode strogu evidenciju oko učestalosti pražnjena creva. Važno je znati da nema pravila koliko puta će beba kakiti u toku dana.

 • Kod veoma malih beba koje su isključivo dojene sasvim je očekivano da imaju i do nekoliko stolica u toku dana, ali i da ona izostane i do deset dana.
 • Kod beba na formuli očekuje se svakodnevna i redovna stolica.

Nakon uvođenja čvrste hrane koja ide nakon navršenih šest meseci, beba ne bi trebalo da kaki više od šest puta u toku dana.

Na nedeljnom nivou je poželjno da beba ima barem jednu stolicu.

Sve što značajno odstupa od ovoga, treba proveriti i preduzeti neophodne mere kako bi se pražnjenje creva ustalilo.

Najuobičeniji scenario je objasnila i Dr Svetlana Pilar.

 

 

Miris bebine stolice

 

Koliko god da su bebe slatke, za njihovu stolicu ne možemo baš da upotrebimo taj izraz. Čak i stolica najmanjih beba ima određeni, manje ili više specifičan miris, koji slobodno možemo nazvati neprijatnim.

miris bebine stolice

Kada beba ima redovnu stolicu tada njen miris nije toliko intenzivan. Jačina neprijatnog mirisa se povećava kada je ređe pražnjenje pa se kaka duže zadrži unutar creva. 

Ako upoređujemo stolicu dojenih beba i dece na formuli, možemo videti da stolica dojenih mališana mnogo manje smrdi ili se čak uopšte i ne oseća za razliku od beba koje su na formuli. 

Kako teče dalji razvoj,  beba odrasta i isprobava nove namirnice tako se menja i njena stolica. Ne samo da se menja boja i struktura stolice, već i njen miris. On postaje intenzivniji i neprijatniji u zavisnosti od toga šta dete jede.

Šta može promeniti bebinu stolicu ?

 

Navikli ste da bebina stolica bude određene boje i teksture? Neka vas ne čudi ako dođe do promene, jer je i to moguće.

Najčešće se to dešava kada dete krene da konzumira čvrstu hranu pa sadržaj hrane utiče na boju i tvrdoću stolice.

Kada se desi bakterijska ili virusna infekcija ona može uticati na promenu stolice.

Bebe koje su na formuli pa je iz nekog razloga promene, za posledicu mogu imati izmenjenu stolicu.

Ima još uzroka koji mogu uticati na ovu promenu kao što su alergije ili određena medicinska stanja i bolesti.

Kada posetiti lekara zbog bebine stolice?

 

Kada je u pitanju stolica i sve u vezi sa njom, treba obraćati pažnju na njenu učestalost, boju i  teksturu. Kada dođe do promena o kojima pišemo u nastavku, obavezno se obratite lekaru:

 • Svog pedijatra pozovite za savet ukoliko bebi izostaje stolica više dana i primećujete da joj to izaziva nelagodnost. 
 • Kada je stolica bele ili sive boje, to može biti ozbiljan znak za uzbunu.
 • Dijareja odnosno proliv može ukazivati na virusnu ili bakterijsku infekciju pa je tada neophodno konsultovati se sa lekarom.
 • Krv u stolici ponekad može biti simptom težih i ozbiljnijih stanja, zato ovu pojavu ispratite i posavetujte se sa lekarom šta je potrebno činiti.

Iako smo ovde izdvojili najvažnije situacije u kojima bi trebalo da se obratite svom pedijatru, generalni savet je da uvek obraćate pažnju na bebinu stolicu i kada primetite nešto neuobičajeno što je ponekad udruženo sa drugim simptomima, pozovite svog pedijatra.

Možda vam na početku nije delovalo kao važna tema, ali kao što vidite stolica može biti pokazatelj mnogo toga i nekad samo na osnovu njene analize lekari dođu do uzroka problema i nađu rešenje.