tvrda stolica kod beba

Tvrda stolica kod beba – uzroci, simptomi i rešenja!

Zašto se javlja tvrda stolica kod beba? Ako vaša beba kaki tvrdo i muči se, ovde ćete pronaći najbolja rešenja i savete za taj problem!

Jasno da se svaki roditelj brine kada nešto sa njihovom bebom ne ide po planu, a verujte da je tvrda stolica jedan od najčešćih uzroka brige!

No, pre svega da razjasnimo…

Šta podrazumevamo pod pojmom “tvrda stolica”?

 

Prvo je važno da razgraničimo i vidimo razlike između onoga šta je normalna stolica kod beba a šta tvrda, šta je zatvor ili opstipacija.

Dakle, jasno vam je da se, kad je stolica u pitanju, kod beba može svašta sresti. Od retke, zelenkaste, kašaste, zlaćkaste pa sve do tvrde stolice.

Ali, šta je od svega toga normalno, a šta nije?

 • Normalna stolica kod novorođenčadi je ređe strukture, često menja boje (od braonkaste ka zelenoj do zlatne-oker boje), obično ne jakog neprijatnog mirisa, već više kiselkastog. Boja koju smatraju normalnom i najpoželjnijom jeste ova zlaćkasto oker, ali ni ove druge ne znače nužno da nešto nije u redu. Važno je samo da stolica ne bude dugo zelene boje na primer, jer to može da znači da je gladna ili da joj hrana (mleko bilo majčino bilo dohrana) ne odgovara.
 • Kod beba koje su prešle na čvrstu hranu, odnosno na kašice, stolica ima malo drugačiji izgled, a često i miris i boju. Tada očekujte kašastiju stolicu, ponekada čak i čvršće konzistencije, braonkaste boje i neprijatnijeg mirisa. Ovakva stolica je znak da se bebin stomačić navikava na drugačiju strukturu hrane.
 • Ako primetite da se beba muči dok kaki, stolica ima potpuno drugačiji izgled, često izlazi u većim komadima tamne boje – tu je problem. Tvrda stolica znači da beba ipak kaki – znači nije zatvor kada beba uopšte ne kaki, ali je problem u strukturi i često je neprijatna pojava. Sve što se razlikuje od gore navedenih formi stolice je znak da se nešto dešava, i da je vreme da pitate pedijatra šta je u pitanju!

 

 

Tvrda stolica kod bebe – uzroci

 

Prvo je važno da znate da se stolica kod beba menja praktično iz dana u dan! Dakle, ono što ste imali danas ne znači da će biti i sutra. Međutim, sve i da do promena ne dolazi tako često, računajte da se u svakih par meseci dogodi promena koja je vezana za sazrevanje probavnog trakta, promenu hrane, generalno za rast i razvoj mališana. Ipak, stolice su i pored takvih promena obično u granicama normale.

Kada je tvrda stolica po sredi, ona ima uzroke i ovo su neki od njih:

 • Dohrana
 • Dehidracija
 • Promena ishrane bebe
 • Bolesti i problemi sa probavnim traktom
 • Ozbiljnija medicinska stanja (hipertiriodizam kod beba, cistična fibroza, Hiršprungova bolest (Hirschsprung’s syndrom.)

 

tvrda stolica kod beba simptomi

 

Dohrana kao uzrok tvrde stolice kod beba

 

Dohrana odnosno mlečna formula koju koriste bebe koje nisu dojene, nekada može biti uzrok tvrde stolice kod beba. Normalna stolica kod mališana koji su na dohrani je kašasta, i često boje variraju od braonkasto zelenkaste do zlatno žute. U nekim situacijama kada formula nije odgovarajuća za bebu, stolica može postati tvrda, neprijatna i bolna. U tim situacijama, neophodno je posetiti pedijatra, i uz njegov savet promeniti vrstu dohrane. Ponekada je potrebno sprovesti ispitivanja oko toga da li je beba alergična na neke sastojke u dohrani, mada je to retko kada slučaj.

Dehidracija kao uzrok tvrde stolice

 

Smanjena količina tečnosti u organizmu može da dovede do dehidratacije, a jedan od znakova zna da bude tvrda stolice. Ovo je posebno često kada su letnji dani u pitanju i velike vrućine.

Bebe koje ne unose dovoljno tečnosti, često mogu da imaju tvrdu stolicu. Razlog je što creva crpe tečnosti iz sadržaja u njima, kada je te tečnosti i onako malo, stolica se praktično presuši. Tada dobijemo tvrdu stolicu kod mališana koja je često bolna i vrlo neprijatna.

Zato je izuzetno važno da bebu dojite redovno, a po vrućinama i malo češće ponudite dojku. Ako je beba na formuli, nudite češće obroke. Kada su mališani već prešli na nemlečnu ishranu, nudite i vodu i tečnosti između obroka, pored mleka. Što su mališani veći, količina vode koju piju treba da bude veća. Pročitajte i kada beba treba da pije vodu.

Promena ishrane bebe

 

Kada počnete sa uvođenjem kašica, neke bebe na nove namirnice odreaguju promenom strukture stolice. Zapravo, struktura će se svakako promeniti, ali ponekada se javi baš tvrda stolica. Uzrok je promena u radu creva, sama struktura namirnica i njihova uloga u stvaranju stolice.

Na primer, neke namirnice mogu izazvati poteškoće sa pražnjenjem creva kod beba. Najčešće je to šargarepa, žitarice koje sadrže gluten, testenine, kravlje mleko (i poneki mlečni proizvodi). Zanimljivo je što se među stvrdnjivačima stolice nalaze i banana i sok od jabuke!

Dakle, kada budete davali neke od namirnica prema tabelici ishrane za bebe, može se desiti da im se javi tvrda stolica. Tada se potrudite da izbacite tu namirnicu još neko vreme iz ishrane i naredni dan bebi ponudite više tečnosti i one namirnice koje ste prethodno davali,a nisu se odrazile na stolicu. Na taj način će se stomačić  regulisati, a vi ćete izbeći dalje komplikacije koje se javljaju zbog tvrde stolice!

Zdravstvena i medicinska stanja kao uzrok tvrde stolice

 

U retkim, ali ipak mogućim situacijama, bebe se rode sa urođenim probavnim problemima, ali se oni mogu držati pod kontrolom. Na primer, Hiršprungova bolest ili megakolon je urođena i nasledna, ali se otkriva vrlo rano i može se lečiti. Ona se ogleda u problemima poput zadržavanja stolice – opstipacije, zatvora ili izuzetno tvrde stolice. Problem se javlja u debelom crevu koje je prošireno i nema sve neophodne ganglije da bi radilo pravilno.

U slučaju hiperterioze situacija je slična. Brzo se detektuje i može se držati pod kontrolom.

U nekim situacijama tvrda stolica se može javiti ukoliko je dete bolesno i koristi neke od lekova koji mogu uticati na rad creva. Obično je dijareja prateći problem antibiotika, ali u nekim slučajevima kod beba javlja se i problem sa izbacivanjem stolice! Tada je lekar najbolja opcija za rešavanje ovog problema!

Šta kada je stolica tvrda i zelenkaste boje?

 

Zelena boja stolice obično označava da nešto nije baš kako treba. Ustaljeno mišljenje je da je stolica zelena kada je beba gladna, ali to baš i nije tako. Obično zelena stolica znači da je po sredi neki problem, najčešće upala odnosno virus koji izaziva dijareju. Tada se žuč meša sa sadržajem u stomačiću, ali pošto se stolica ne zadržava dovoljno dugo u crevima, izlazi zelena.

Ponekada je u pitanju glad, jer zelena stolica znači da se u stomaku i crevima nije našlo mnogo drugih materija osim žuči, ali te situacije su vrlo retke. Obično se dešavaju kada je u pitanju izrazito dug štrajk dojenja kod beba ili odbijanje hrane. Rešenje u oba slučaja je da posetite pedijatra da vam da savet i spreči dalje komplikacije. U slučaju dijareje dobićete instrukcije i određenu terapiju. Ako je odbijanje jela u pitanju, doktor će preporučiti najbolje rešenje.

Kada je stolica tvrda ali i zelene boje, obično je u pitanju neka namirnica koju je beba jela. Dakle, ova pojava je najčešća kod beba i dece koja jedu čvrste namirnice. Boju stolice može da menja hrana koju beba unosi, kao što od cvekle bude crvenkasta, tako od spanaća može biti zelenkasta. Posebno čest slučaj je kada se u hrani nalaze veštačke boje, kao na primer u sokovima ili sladoledu. Tada može doći do izrazito obojene stolice, ali i poremećaja u njenom izgledu i konzistenciji. Ipak, ukoliko se tvrda stolica nastavi, a i boja koju ima, posetite lekara da se utvrdi tačno u čemu je problem!

Tvrda stolica od kravljeg mleka

 

Da li kravlje mleko stvarno nije za bebe i može da utiče na njen probavni sistem? Iako su mnogi od nas odrasli na kravljem mleku, često je to bila i prva hrana za bebe, ono ipak nije najbolja opcija. Smatra se da poseduje enzime koje bebin stomačić ne može da vari kako treba. Oni se mogu nakupljati u organizmu i stvarati problem. Iako se oni najčešće samo izbace napolje kroz stolicu, u nekim slučajevima mogu izazvati probleme poput dijareje i povraćanja u mlazu, izrazito tvrde stolice kod beba, zatvor, probleme sa jetrom, krvave stolice, jake alergijske reakcije. 

Tvrda stolica od kravljeg mleka je obično blede boje i strukture kamenčića, izuzetno teška za izbacivanje. Tada bi trebalo prestati sa davanjem mleka ali i nekih mlečnih proizvoda (kajmak, maslac, mileram) da bi se stomačić očistio i regulisao.

Kasnije kroz neko vreme možete ponovo da probate da ponudite detetu mleko, ali najbolje kada prođe prvu godinu života, ili još kasnije. U svakom slučaju, ako ovo primetite, posetite pedijatra i poslušajte šta ima da kaže!

Komplikacije koje mogu nastati zbog tvrde stolice

 

Ovakav problem sa sobom nosi i druge dodatne komplikacije. Kao da nije dovoljno što se beba muči dok kaki, uz tvrdu stolicu se javljaju i opstipacija, ranice na analnom otvoru, krvave stolice, zadržavanje stolice…

 

tvrda stolica kod dece

 

 • Opstipacija je problem koji se javlja kada je stolica tvrda, stvori blokadu u crevima i nikako ne može da se izbaci, ali zadržava i gasove da izađu. Izuzetno neprijatna i bolna pojava koja je kod mališana retka, ali moguća. Ukoliko do ovakvog problema dođe, obavezna je medicinska pomoć i to što pre.
 • Ranice kao i krvave stolice koje su tvrde mogu biti prateća pojava. Razlog zašto se ovakvi problemi javljaju jeste izuzetno suva i tvrda stolica, koja pri pražnjenju praktično stvara ranice u debelom crevu. Tada se mogu javiti krvave tačke ili trakice u bebinoj stolici, i jako je važno da posetite lekara što pre. Lekar će znati kako da olakša muku detetu i eventualno da terapiju koja će pomoći da sve prođe što pre!
 • Zadržavanje stolice usled neprijatnog iskustva je kod mališana poprilično često. Ponekada je razlog upravo tvrda stolica koja je bila bolna, i dete počinje da se plaši i odbija da kaki. To situaciju čini još gorom, jer je neprijatnost utiče i na psihičkom i fizičkom nivou. Rešenje je da uz razgovor, primer, pa i posetu stručnom licu postepeno, korak po korak rešavate situaciju.

Brze popravke nema jer je problem mnogo dublje prirode.

U drugim situacijama zadržavanje stolice se može javiti usled velikih promenaprelazak na nošu, rođenje drugog deteta, selidba, kretanje u vrtić.

Postoji i ovakva pojava koja se javlja usled gađenja, kada se dete praktično gadi da obavi nuždu. U pitanju je problem koji se stvara, jer je dete stvorilo privid da je normalna radnja u stvari nenormalna, ružna i loša. I u tom slučaju je rešenje u razgovoru i postepenom privikavanju na ideju o svom telu, prirodnim procesima i normalizovanju ovakvih radnji!

Tvrda stolica kod beba – šta raditi?

 

Kako pomoći bebi da izbaci stolicu? Šta su neka od rešenja koja su popularna i da li ona pomažu i da li postoji prirodni lek?

 

 

Prvo ćemo spomenuti neke od lekova odnosno pomagala koje možete kupiti. Jedne od njih su kapi za tvrdu stolicu kao i sirupi.

Sirupi i kapi za tvrdu stolicu

 

Što se kapi za stolicu tiče, one se sastoje od od nekih uglavnom prirodnih sastojaka poput ricinusa, krušine kore, kima, nane. Zapravo one predstavljaju neku vrstu laksativa, ali sa umanjenim dejstvima. Trebalo bi da utiču na razlaganje stolice ali i pojačavanje nagona da se ona izbaci. Koriste se u manjim količinama, u zavisnosti od veličine problema. Dovoljno je 5 do 10 kapi da se stomak pokrene, ali ponekada se moraju uzimati svakodnevno. Sve zavisi od uzroka i širine problema za koji su namenjene. Ima ih u apotekama, ali kada su bebe u pitanju prvo potražite preporuku lekara pre nego ih upotrebite!

Sirupi za tvrdu stolicu su obično na prirodnoj bazi, ali sadrže i glukozu ili šećere koji utiču na rastvaranje stolice. Takođe imaju blaga laksativna dejstva i pomažu da se stolica izbaci.

Problemi sa ovakvim pomagalima leže u tome što se nakon dužeg korišćenja creva priviknu na tu “pomoć” u radu.

To nije dobra stvar jer creva imaju svoju funkciju i moraju biti aktivna da je obavljaju kako treba. Ako se poslužite ovom vrstom pomoći, neka bude uz nadzor lekara i samo ponekada!

Prirodni lek za tvrdu stolicu kod beba

 

Kada su bebe i mališani u pitanju postoji niz namirnica i napitaka koji mogu olakšati problem tvrde stolice. Naravno, radi se hrani bogatoj vlaknima, celulozom i vitaminima i mineralima koji pomažu da se stolica razmekša i creva pokrenu.

Hrana za tvrdu stolicu

 

Najpoznatiji domaći prirodni lek za probleme sa zatvorom i tvrdom stolicom su šljive! Naše seljačko blago, ljubičaste boje koje je izvor zdravlja i vitamina, ali i lek za stomačiće! Šljive su bogate vlaknima i šećerima koji utiču na rad creva. Bebama ih možete davati u vidu kaše, soka ili čak možete prokuvati pa dati kao topli čaj.

Iako mi za lek naginjemo suvim šljivama, za bebe i decu one nisu dobra opcija zbog velikog sadržaja šećera i načina na koje su tretirane.

Pored šljiva dobra opcija za razmekšavanje tvrde stolice su i citrusi, ali tek kada ih uvedete u bebinu ishranu. Tu su još i ovsena kaša, kuvani kukuruz, žitarice celog zrna. Supe bez rezanaca su uvek dobra opcija za stomačić!

Čajevi za tvrdu stolicu kod beba

 

Što se čajeva za bebe tiče, ne možete baš da date bilo koji. Najbolji su čaj od kamilice, nane ali i kima ili komorača. Naravno onda kada su dozvoljeni za korišćenje kod beba.

Možete probati i sa nekim kupovnim čajevima za bolji rad bebinog stomačića poput Hummana ili Hipp čaja za bebe. Oni rade po principu podsticanja probavnog trakta na rad i bogate materije u stomaku tečnostima. Tada se stolica malo razmekša i izbacuje. Ovi čajevi su ipak prikladniji za probleme sa zatvorom.

Starinski, da kažemo bapski, lek je čaj od kamilice malo jače zaslađen. Ipak, uvođenje šećera u bebinu ishranu bi možda trebalo malo odložiti. 

Hidriranjem protiv tvrde stolice

 

Jedan od najboljih i najuspešnijih prirodnih lekova za tvrdu stolicu jeste – hidriranje!

Tečnost u vidu vode, mleka, čaja, pa i domaćeg sokića su dobar izbor! Dojenje je najbolje rešenje za bebe koje sisaju, jer se ono prilagođava i menja u odnosu na bebine potrebe. Samo je potrebno bebu dojiti nešto češće i stolica i problemi sa stomačićem će se unormaliti.Naravno još bolje je ako mama izbegava problematične nemirnice poput mlečnih proizvoda, mahunarki i sličnih koji mogu biti izvor problema.

Bebe na formuli treba nuditi da piju mleko malo češće, naravno ako se potvrdi da ono nije uzrok problema.

Voda je neophodna za bebe koje su veće, hrane se raznovrsnim namirnicama i sve manje unose vlaknastu hranu! Sveže ceđena narandža može oporaviti crevnu floru i podstaći pravilan rad stomaka kod starijih mališana! Tečnosti su izuzetno važne za pravilan rad i razvoj dečijeg organizma od glave do pete!

Kada je tvrda stolica u pitanju, bebama nije lako ali ni roditeljima! Važno je odmah potražiti uzrok, rešiti ga se i pratiti stanje, ali i čim je moguće pre potražiti savet lekara! Prava i brza reakcija može vas poštedeti produžavanja ovog neprijatnog problema!