pelenski osip

Prepoznajte pelenski osip i REŠITE GA SE!

Šta kada beba dobije pelenski osip? Zašto on nastaje i može li se sprečiti? Ovaj problem prilično je čest, pa zato treba da znate šta da radite da što pre prođe.

Mnogi roditelji pelenski osip olako shvataju, međutim treba znati da postoji više vrsta ovog problema. Svaki od njih drugačije nastaje i ima drugačije simptome.  Neke vrste mogu biti jako neprijatne zbog svraba i pečenja, a ukoliko vaše dete ima gljivični osip neophodno je da se obratite lekaru jer on zahteva ozbiljniji tretman.

Ukoliko je osip iritirajući i blažeg oblika, on se može tretirati i u kućnim uslovima.Izdvojili smo neke od najčešće korišćenih prirodnih preparata koji vam mogu pomoći.

Istraživali smo koji preparati na tržištu su zaista korisni, a koji su samo dobra reklama i još jedan finansijski  izdatak.

Sve o ovoj temi  saznajte u nastavku i pomozite vašoj bebi.

Šta je pelenski osip kod beba i kako on izgleda?

 

Simptomi pelenskog osipa su očigledno crvenilo, suvoća, oštećenje kože, pojava plikova u pelenskoj regiji. Da vaše dete ima osip nekad se nadaleko čuje, jer se manifestuje i kroz razdražljivost vaše bebe.

Faze razvoja pelenskog osipa:

Pelenski osip se može razvijati kroz različite faze, počevši od blagog crvenila i iritacije do ozbiljnijih stadijuma koji zahtevaju medicinsku pažnju. U početku, osip se može manifestovati kao blago crvenilo ili osip na koži u pelenskom području. Ako se ne leči pravilno, osip može postati intenzivniji, sa pojavom plikova, otvorenih rana, i povećanim rizikom od bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Pelenski dermatitis odnosi se na svaku upalu odnosno iritaciju kože bebe u predelu pelenske regije.

Pelenska regija obuhvata predeo oko genitalija, pregiba i analnog regiona.

Najčešće nastaje kao posledica kontaktne iritacije sa pelenom ili hemijskim supstancama u određenim preparatima za negu bebine kože, nakon uvođenja nove namirnice u ishranu ili je posledica pojave bakterija i gljivica.  U težim slučajevima mogu nastati plikovi  i gnojne ranice. Primetićete i po vašoj bebi da negoduje tokom presvlačenja pelene i da joj je koža oko genitalija osetljiva na dodir.

 

 

Zašto se javlja pelenski osip?

 

Činjenica je da skoro svako dete bar jednom ima ovaj problem koliko god da vodite računa o svim aspektima higijene, jer ona nije jedini uzrok ojeda od pelena. On se može pojaviti bilo kada, a najčešće u periodu od 9. do 12. meseca života bebe, jer se tada uveliko uvode nove namirnice, niču zubi, bebe su u češćem kontaktu sa drugim ljudima pa se više i razboljevaju.

Uzroci zbog kojih nastaje pelenski dermatitis:

 • Nedovoljno česta promena pelena. Ukoliko je beba duže vreme u mokroj peleni ili u peleni u kojoj je i stolica, veća je verovatnoća da će se njena koža iritirati ili čak osuti. Presvucite bebinu pelenu čim primetite da je mokra i namažite zaštitnom kremom koja će stvoriti barijeru između bebine kože i fekalija. Jednokratne pelene imaju sjajnu moć upijanja, ali ne treba da ih ostavljate prljave na bebi zbog toga. Retko menjanje pelena je prilično čest uzrok ovog problema usled iritacije izazvane stolicom ili urinom.
 • Tesne ili previše zategnute pelene za jednokratnu upotrebu . Kada je trenje pelene o kožu konstantno, pojaviće se crvenilo koje se može dodatno iziritirati i proširiti. Koristite adekvatnu veličinu pelene i nemojte je zatezati više nego što je to neophodno. Saznajte više o pravilnom izboru pelena za bebe.

 

pelenski ojed

 

 • Pojedini hemijski sastojci iz preparata za negu bebe (kao što su vlažne maramice, kreme, ulja, sapuni, omekšivači)  mogu dovesti do pelenskog osipa. Zbog toga se savetuje upotreba što prirodnijih preparata, koji nisu parfimisani i što manja promena brendova i proizvoda. Kozmetika za bebe ipak treba biti pažljivo birana.
 • Bakterije su čest uzrok pelenskog osipa jer im vlažno i toplo područje u pelenskoj regiji odgovara za razmnožavanje.
 • Gljivice su čest uzrok.  Kandida izaziva pelenski dermatitis, a to se dešava kada je beba dugo u kontaktu sa mokrom pelenom. Zato ne zanemarujte ni najmanje crvenilo i reagujte odmah, jer ukoliko se on ne sanira adekvatno mogu se razviti komplikacije što samo produžava lečenje.
 • Uvođenje nemlečne hrane u ishranu dece može takođe dovesti do ojeda u pelenskoj regiji. Zbog toga se savetuje da se u ishranu uvodi jedna po jedna namirnica po nekoliko dana, kako biste pratili bebinu reakciju. Neke namirnice izazivaju dijareju što može dovesti do osipa.
 • Osetljiva koža kod beba je čest slučaj, zato je neophodno koristiti adekvatnu zaštitnu kremu za pelensku regiju koja će stvoriti zaštitnu barijeru. Takođe je bitna pravilna nega bebine kože
 • Upotreba antibiotika kod beba ili mame koja doji može uzrokovati pelenski osip jer antibiotici povećavaju šansu za dijareju. Zato nakon primene tretmana antibioticima povedite više računa o higijeni bebe ukoliko primetite pojavu dijareje.
 • Nicanje prvih zubića kao i stanje posle vakcinacije često može da uzrokuje posredno ovu pojavu. (recimo, zbog pojačanog balavljenja ili potrebe da se razne stvari stavljaju u usta, beba može da dobije proliv, pa onda i crvene tačkice u predelu pelenske regije)

Međutim , neke stvari i uzroke jednostavno previdimo…

Lela je podelila svoje iskustvo i kako je ona izašla na kraj sa pelenskim ojedom kod svog deteta. Dugo nije znala gde greši i ma koliko pazila, ojed se stalno javljao iznova i iznova. Onda je slučajno čula za jedan savet koji joj je promenio život. Samo jedna mala promena u rutini nege njenog deteta, donela je olakšanje. OJedi se više nisu javljali a koža je postala mekana i glatka. To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. O čemu je reč? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/jedina-krema-za-pelensku-regiju-koja-je-spas/

Ukoliko se prvi put susrećete sa ojedom kod beba,  ne paničite , jer vam  u narednom delu teksta detaljno i slikovito objašnjavamo kako da prepoznate o kom osipu se radi i šta da preduzmete u tom slučaju. 

Vrste pelenskog ojeda

 

Spomenuli smo da svaki osip treba shvatiti ozbiljno kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija. Evo kako da prepoznate o kojoj vrsti  se radi!

Bakterijski pelenski ojed i iritacija

 

Do iritacije pelenske regije najčešće dolazi kada bebi ne presvlačimo pelenu dovoljno često, pa je guza deteta u kontaktu sa mokraćom ili stolicom duže vreme. Takođe se može pojaviti kada je pelena previše zategnuta i tesna, pa povedite računa o veličini i načinu postavljanja pelene.

Ukoliko se ovo stanje ne sanira na vreme ovakvo vlažno i mokro područje može biti idealno za pojavu raznih bakterija i bakterijskog pelenskog ojeda.

Bakterije koje najčešće uzrokuju osip su stafilokoke ili streptokoke.

Ovaj ojed možete prepoznati po pojavi malih plikova koji pucaju i ostavljaju lezije na koži.

Tretman bakterijskog osipa zavisiće od njegove jačine. Nekad pedijatar preporuči antibiotsku kremu, a kada je osip intenzivniji uvode se i oralni tretmani antibioticima.

Gljivični pelenski osip kod beba

 

Ove promene na koži se javljaju kao posledica gljivica koje se nalaze u drugim delovima tela (digestivnom traktu, usnoj šupljini)  koje se izbacuju u pelenu putem stolice i dolaze u kontakt sa bebinom kožom. Često se javlja nakon upotrebe antibiotika.

Najčešća gljivica koja uzrokuje ojed je kandida.

Gljivični osip ćete prepoznati po crvenoj koži, primetićete da je oko genitalija koža hrapava i naborana, a u pelenskoj regiji možete videti okrugle flekice. Taj ojed karakteriše i izrazito crvenilo u pregibima i analnoj regiji.

Ovu vrstu ojeda obavezno treba lečiti i nikako je  nemojte zanemariti jer se može iznova pojavljivati. Najbolje da vaš pedijatar proceni koja terapija je neophodna. Često se za ovu vrstu dermatitisa prepisuju antifungalne kreme, antibiotici ili kortikosteroidne kreme, ali njih nemojte uzimati na svoju ruku.

Alergijski ojed

 

Alergijski ojed se javlja kao reakcija na korišćenje određenih preparata za decu poput pelena, krema, vlažnih maramica. Da li je beba alergična na neki proizvod primetićete po tome da li ima reakcije nakon svake upotrebe određenog preparata i njega obavezno izbacite iz upotrebe.

Preporučuje se upotreba što prirodnijih preparata.

 

Nisu svi preparati za bebe dobri, posebno ne za mališane koji imaju osetljivu kožu. U suštini, koža svake bebe je osetljiva i preporuka je struke je da joj priuštite samo ono što neguje. Dr Pilar krema za pelensku regiju je formula napravljena od strane pedijatra. Napravljena je od biljnih sastojaka i bez veštačkih dodataka koji isušuju kožu bebe i stvaraju iritacije, bez boja, alergenih mirisa, parabena, ftalata i silikona. Možete je nabaviti na linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 

Dešava se da uzrok bude i ishrana. Svaku novu namirnicu bebi dajte par dana kako bi ste ispratili da li postoji bilo kakva  reakcija. Ukoliko se pojavi neko crvenilo, prekinite sa davanjem te namirnice.

Alergijski ojed možete prepoznati po crvenilu na iritiranoj koži. Nekada se mogu pojaviti i sitni plikovi.

Kućna nega je ista za sve vrste osipa. To je pojačana higijena, česta promena pelena, pranje guze vodom i izbegavanje jakih hemikalija i parfimisanih  maramica.

Preporučuje se češće kupanje bebe vodom, sušenje bebine guze na vazduhu, stoga se savetuje  da beba što više vremena provodi gola bez pelene.

Pelenski dermatitis kod dečaka i devojčica

 

Vrste pelenskog osipa i uzroci su identični kod dečaka i devojčica . Najčešći uzroci su neadekvatna higijena u predelu genitalija koje su izuzetno osetljive kada dođu u kontakt sa mokrom pelenom, bakterijama ili gljivicama.

Evo par saveta o pravilnoj higijeni genitalija.

 • Pravilna nega genitalija kod devojčica podrazumeva pranje mlakom vodom bez korišćenja jakih sapuna ili kupki i uvek obratite pažnju na one delove vagine koji su malo skriveni da ih dobro očistite. Ne preterujte ni  sa čestim pranjem i trljanjem genitalija peškirom jer može doći do iritacije. Preporučuje se i ispiranje mlakim čajem od kamilice nakon kupanja jer su umirujuća dejstva kamilice dobra i za ovu namenu.
 • Nega genitalija kod dečaka podrazumeva pranje mlakom vodom, mazanje zaštitne kreme u pelenskoj regiji. Prevlačenje kožice možete raditi samo minimalno i to pod mlazom vode, kako bi ste skinuli nakupljene naslage.

Ovo su ujedno i načini kako sprečiti pelenski osip, a ukoliko do njega ipak dođe i kod dečaka i kod devojčica mogu se primenit saveti koje vam nudimo nastavku.

Kako ukloniti pelenski osip?

 

Za prvu pomoć nudimo vam više načina da sami rešite pelenski ojed. U dosta slučajeva to može biti dovoljno.

Ono što za početak možete uraditi je sledeće:

 • Prilikom svakog presvlačenja bebe vodite računa o higijeni vaših ruku, kako bebina koža ne bi došla u kontakt sa bakterijama koje se nalaze na vašim šakama i dodatno iziritirale postojeći osip.
 • Vodite računa o higijeni bebe. Često menjajte pelene, guzu perite mlakom vodom i izbegavajte parfimisane vlažne maramice. Najbolje bi bilo koristiti pamučne materijale za brisanje bebine guze (možete kupiti gotove pamučne maramice za ovu namenu ili koristite obične tetra pelene). Da biste sprečili pojavu pelenskog osipa kod vaše bebe, neophodno je redovno menjati pelene, idealno svaka 2 do 2.5 sata, i odmah po obavljanju velike nužde.
 • Promenite marku pelena. Osetljiva koža beba može reagovati na različite marke pelena, stoga je preporučljivo isprobati nekoliko vrsta dok ne pronađete onu koja najbolje odgovara vašem detetu. Takođe, važno je pravilno čistiti pelensku regiju i pažljivo osušiti kožu pre stavljanja nove pelene. Ovi koraci su ključni u očuvanju zdravlja i prevenciji iritacije osetljive kože vaše bebe.
 • Nakon pranja guze izbegavajte trljanje već ostavite da se guza  prosuši na vazduhu, samo osigurajte da bude toplo u prostoriji. Preteranim trljanjem  guze možete dodatno iziritirati osuto područje pa može postati još pogodnije za razvoj bakterija.
 • Dok traje ojed gledajte da beba bude što više bez pelene. Stavite ispod nje nepromočivu prostirku ili peškir i neka provodi što više vremena bez pelene. Na taj način se bebina koža suši na vazduhu što nije pogodno za razvoj bakterija. Tek kada se bebina guza dobro osuši stavite zaštitnu kremu i pelenu.
 • Na našem tržištu postoje mnoge kreme koje se koriste za pelenski osip. Ukoliko uzimate neke preparate na svoju ruku tražite od farmaceuta nešto na prirodnoj bazi. Te kreme deluju tako zasušuju plikove i ubrzavaju zaceljivanje kože, smanjuju crvenilo i iritaciju.

Kada se javiti lekaru zbog ojeda?

 

Ukoliko ojed ne prolazi, već primećujete da se stanje pogoršava obavezno posetite pedijatra. Vašem lekaru se javite ukoliko se osip pelenske regije pogoršava postaje crveniji, menja izgled, krvari, peče bebu kada je dodirujete, kada mokri ili se pojavi temperatura.

Preparati koji se koriste protiv ojeda kod beba

 

Rešenje za ojed kod beba uglavnom ćete naći u nekim preparatima namenjenim tom problemu.

Kreme za pelenski osip

 

Na tržištu postoje brojne kreme koje se koriste za pelenski osip. Ukoliko ih kupujete na svoju ruku insistirajte da one budu na prirodnoj bazi, kako ne bi ste još više iziritirali bebinu osetljivu kožu.

 

krema za pelenski osip

 

Većina krema je napravljena na bazi cink oksida.

Cink se odavno koristi u zaceljivanju kože i rana na koži, isušuje plikove, smanjuje crvenilo i donosi olakšanje, a pravi i dobru barijeru na koži.

Na forumima možete naći savete i da se koristi jekoderm za pelenski osip. Iako on smanjuje iritaciju, o tome se ipak posavetujte sa lekarom.

 

 

Medicinski preparati za pelenski osip

 

Pedijatri u tretmanu pelenskog osipa koriste različite proizvode. Najčešće izbor zavisi od vrste pelenskog osipa.

Nekada je dovoljno pelensku regiju tretirati prirodnim preparatima dok je za teža stanja kada se pojave bakterije ili gljivice neophodno uvesti malo “agresivnije” kreme.

 • Kod bakterijskih osipa najčešće se u tretmanu koriste antibiotske kreme.
 • Kod gljivičnih osipa uglavnom se koriste antifungalne kreme i razni rastvori koje će vam prepisati lekar.
 • Po potrebi, odnosno proceni pedijatra uvode se kreme na bazi kortikosteroida ili čak oralni tretmani antibioticima.

Ukoliko primetite da se osip kod vaše bebe pogoršava, medicinske preparate nemojte uzimati na svoju ruku, već se posavetujte sa pedijatrom. U nekim slučajevima biti neophodno uzimanje brisa, da bi se utvrdila vrsta osipa i primenila adekvatna terapija.  

Važna uloga kreme za pelensku regiju u prevenciji osipa od pelena!

 

Krema za pelensku regiju igra ključnu ulogu u prevenciji pelenskog osipa, pružajući zaštitu osetljivoj koži beba. Ove kreme stvaraju zaštitni sloj na koži, sprečavajući direktni kontakt između kože i iritativnih supstanci kao što su urin i stolica. Time se umanjuje rizik od iritacije i osipa.

Takođe, mnoge kreme sadrže umirujuće i hidratantne sastojke koji pomažu u očuvanju zdravlja i vlage kože, čineći je otpornijom na infekcije i upale. Redovna primena ovih krema, posebno nakon svake promene pelene, ključna je za održavanje zdrave kože u pelenskoj regiji

Prirodni lek za pelenski osip

 

Postoje mnogi prirodni lekovi koji su se nekada koristili ili se još uvek koriste protiv ojeda kod beba. Kada je u pitanju tretman uz pomoć preparata iz naše kuhinje i špajza mišljenja među lekarima su jako podeljena o njihovim efektima. Ali evo nekoliko primera, šta bi možda moglo biti od pomoći.

No, pre nego što pomenemo one narodne metode, da vam kažemo da postoje i načini da se ovaj scenario spreči prirodnim putem. U pitanju je krema za pelensku regiju koja je na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka, odobrena od strane pedijatra. Šta sve ima u njoj i kako deluje saznajte klikom na sliku ispod:

 • Svinjska mast je ranije bila jako zastupljena u borbi protiv raznih kožnih oboljenja pa i pelenskog ojeda. Zahvaljujući svom bogatom sastavu podmazuje kožu i čini je nepropusnom. Ranije, dok su se svinje hranile organski, ovo je bila bezbedna metoda, međutim danas budite obazrivi gde kupujete svinjsku mast ukoliko je za ovu namenu.

Pre svakog nanošenja preporučuje se da svinjsku mast properete u 9 voda kako bi se mogla korisititi kao lek (u posudu stavite mast, dodajte malo vode, promešajte, zatim tu vodu prospite i tako devet puta). Kada nanosite svinjsku mast to činite tako što bebinu guzu prvo dobro operete i sačekate da se osuši, a mast nanesete na regiju gde se nalazi osip.

 • Mnogi pedijatri za pelenski osip preporučuju i majčino mleko za koje znamo da je bogatog sastava i  ima blagotvorna dejstva na zaceljivanje kože. Nakon pranja bebine guze nanesite par kapi majčinog mleka na predeo zahvaćen osipom.
 • Soda bikarbona i njeno umirujuće dejstvo može doći do izražaja kada u vodu u kojoj kupate bebu stavite dve kašičice soda bikarbone što će ublažiti iritaciju kože. Na isti način u vodu za kupanje možete dodati dve kašičice samlevenih zobenih pahuljica.
 • Znamo da mnoge kreme u svom sastavu imaju biljna ulja poput bademovog, kokosovog, maslinovog koje u ovom slučaju u tankom sloju namažete na bebinu guzu i kada koža upije stavljate pelenu. Ova ulja prave zaštitnu barijeru između bebine kože i pelene. Kada koristite preparate iz kuhinje u ove svrhe gledajte da oni budu zaista kvalitetni i prirodni.
 • Hipermangan se takođe preporučuje u borbi protiv pelenskog osipa. Guzu treba ispirati uz pomoć blagog rastvora hipermangana, sa samo nekoliko rastvorenih zrna.  Ukoliko preterate sa jačinom rastvora možete naneti više štete nego koristi, zato pratite uputstva vašeg lekara. Bukvalno je potrebno samo par zrna, jedva da se primeti promena boje vode.
 • Kamilica je lek za mnogo toga pa može pomoći i u ovom slučaju jer deluje protivupalno. Skuvajte čaj od kamilice i kada se prohladi njime ispirajte regiju zahvaćenu osipom. Kada se bebina guza osuši namažite zaštitnu kremu i tek onda stavite pelenu.
 • Borna kiselina se često koristi u raznim tretmanima kožnih oboljenja. Dokazano je da ona nema štettnu funkciju kod odraslih osoba čija koža ima razvijenu zaštitnu funkciju. Međutim upotreba borne kiseline se ne savetuje pre treće godine detetovog života jer je koža tada još uvek nežna i osetljiva pa može doći do burnih reakcija čak i do akutnog trovanja, kolapsa i šoka. Zato oprez sa ovim načinom lečenja. Bolje probajte nešto drugo.

Pelenski osip ume da bude neprijatno iskustvo, ali budite spremni da će se on najverovatnije desiti kad tad. Kao što ste videli, postoje brojni načini da se on tretira i brzo prođe. Za ozbiljnija stanja – pravac kod pedijatra.