konjuktivitis kod beba

Konjuktivitis kod beba: prepoznajte ga i lečite na vreme

Da li ste znali da je konjuktivitis kod beba vrlo česta pojava? Saznajte šta je zapravo uzrok ove pojave, koji su simptomi i kako ga lečiti.

Roditelji obično budu prestravljeni kada se susretnu sa ovom pojavom,  jer nisu pripremljeni na ove simptome i ne znaju šta da učine. Ukoliko i vi ne znate mnogo o konjuktivitisu, mi smo tu da vam pružimo puno korisnih informacija o ovoj temi.

Šta je konjuktivitis kod beba?

 

Konjuktivitis je zapravo zapaljenje konjuktive. To je  omotač koji pokriva unutrašnji deo kapaka i spoljašnji deo očne jabučice.

Konjuktivitis često zovu i “Crvene oči” od engleskog naziva  “Pink eye”, zato što dolazi do promene boje beonjače. Kod konjuktivitisa ona više nije bele boje već je roze odnosno crvenkasta usled proširenja krvnih sudova.

Ovaj zdravstveni problem kod beba mogu izazvati virusi, bakterije, alergije kao i  sužen ili začepljen suzni kanal.

Suženi suzni kanal kao uzrok konjuktivitisa

 

Iako se za konjuktivitis često vezuju virusi i bakterije, suženi suzni kanal je mnogo češći uzrok problema sa očima kod beba. Pod tim mislimo na pojavu crvenila, vlaženje oka.

 

konjuktivitis kod beba simptomi

 

Kada je suzni kanal sužen, tada se javljaju poteškoće ili potpuna nemogućnost odvođenja suza iz oka.

Razmislite i sami, kada plačete suze izlaze iz vaših očiju i teku niz obraze, zar ne? Tako je kod ljudi kojima su suzni kanali dovoljno prošireni da suze odvode van oka.

Kada ti kanali ne funkcionišu tada se suze zadržavaju u samom oku, a to nije dobro. Može doći do nakupljanja bakterija koje zatim uzrokuju dodatne komplikacije i zahtevaju adekvatnu terapiju.

Važno je napomenuti da suzni kanal ponekad može biti i poptuno začepljen ne samo sužen. Ponekad se ovaj problem uoči odmah nakon bebinog rođenja, a nije retkost da se primeti i kasnije kada se pojave neki od spomenutih simptoma.

 

 

Kada primetite da se sa očima vaše bebe nešto dešava, odnosno da se pojavilo crvenilo beonjače i da se u očima zadržava “tečnost” ili da se često budi sa sekretom na kapcima,  tada se obratite svom pedijatru. Nakon pregleda lekar će utvrditi da li je reč o suženom suznom kanalu ili nekom drugom uzroku ovakve promene.

Jedan od načina tretiranja ovog problema jeste uz pomoć masaže. Cilj masaže je proširivanje ovog kanala kako bi suze mogle nesmetano prolaziti.

Ovaj postupak se radi tako što se prave kružni pokreti prstiju na mestu gde se spajaju oko i nos. Potrebno je da se masaža izvodi nekoliko puta dnevno kako bi se kanal dovoljno proširio i kako bi se suze propustile kroz njega. Prilikom masiranja vodite račna o svojim pokretima. Važno je da pritisak bude dovoljno intenzivan da se postigne efekat, ali ne treba preterivati sa pritiskanjem kako masaža ne bi bila bolna.

Ukoliko dovoljno često sprovodite masažu, možete zaista postići cilj i uspeti da proširite suzni kanal i sprečite da se desi gora stvar kao što je infekcija oka ili upala oka.

Lekari preporučuju da se ova masaža sprovodi i preventivno tokom prvih šest meseci bebinog života kako bi se izbegao razvoj konjuktivitisa i pojava mnogo izraženijih simptoma.

Konjuktivitis kod beba simptomi

 

Roditelji koji se po prvi put susreću sa ovim problemom često budu prestravljeni kada ugledaju bebine oči. Kada se desi konjuktivitis, beba zaista deluje bolesno, a da se radi baš o ovom zdravstvenom problemu znaćete na osnovu sledećih simptoma:

 • Crvenilo oka odnosno beonjače jedan je od simptoma ovog stanja jer kao što smo na samom početku rekli, dolazi do zapaljenja konjuktive.
 • Prisutna je sekrecija iz oka koja u zavisnosti od uzroka može biti gušća ili ređa. Ukoliko konjuktivitis uzrokuju bakterije tada je sekret gust i ima boju koja može biti žuta ili zelena. Sa druge strane, virusi uzrokuju vodnjikaviju i providniju sekreciju.
 • Da vaša beba ima konjuktivitis možete zaključiti i po tome što su joj kapci nakon spavanja zalepljeni i ne može ih sama otvoriti dok ih ne očistite.
 • Može se javiti i svrab očiju kao i peckanje.
 • Kod pojedinih mališana se može uočiti i otok na kapcima.
 • Krmeljive oči više nego što je to uobičajeno i normalno.
 • Kao krajnja posledica svih ovih simptoma javlja se i generalna promena na ponašajnom aspektu bebe. Mališani budu razdražljivi, mogu odbijati da jedu, lošije spavaju.

Simptomi se mogu pojaviti na jednom ili na oba oka istovremeno, mada je velika verovatnoća da i drugo oko bude zahvaćeno ukoliko je jedno već bolesno.

Simptomi konjuktivitisa u zavisnosti od bakterije koja ga uzrokuje

 

Nije svejedno koja će bakterija uzrokovati konjuktivitis, jer svaka daje specifičnu sliku, odnosno simptome.

Ovde smo izdvojili neke od najčešćih bakterija koje mogu biti okidač za promene na očima.

 • Klamidija je vrlo čest uzrok konjuktivitisa. Simptome najčešće ispoljava nakon jedne do dve nedelje od bebinog rođenja. Simptomi su otečeni kapci, kao i skrecija iz oka.
 • Gonoreja simptome konjuktivitisa uzrokuje mnogo brže, pa se tako simptomi uočavaju već nakon nekoliko dana od rođenja. Sa ovom bakterijom se nikako ne treba šaliti jer ukoliko se ne leči pravovremeno i adekvatno, kao najgora posledica može se desiti slepilo.

Kapi za oči koje se bebama daju iz nekog razloga ponekad mogu uzrokovati konjuktivitis. Da su baš one uzročnici znaćete po tome što se prvi simptomi pojave već nakon nekoliko sati od njihovog ukapanja u bebino oko.

Krmeljive oči kod beba uzrok

 

Krmelj je zapravo žućkasti sekret koji se pojavljuje u uglovima oka. On je normalna i očekivana pojava kod beba, pod pretpostavkom da se ne pojavljuje u velikim količinama. Kada je krmeljanje očiju veoma izraženo i učestalo tada se mora ispitati uzrok. Prema rečima lekara vrlo čest uzrok krmeljivih očiju  su suženi suzni kanali koji ne odvode suze u dovoljnoj meri pa se one zadržavaju u oku. Tada se pored vlažnosti u oku javlja i veća količina krmelja.

Nema potrebe da odmah trčite kod lekara čim primetite pojačano krmeljanje očiju vaše bebe. Međutim jako je važno da pratite stanje i ukoliko vidite da se ono ne popravlja već da intenzivno traje ili se pogoršava tada je potrebno da se javite svom pedijatru.

Jedan od načina tretiranja krmeljanja jeste uz pomoć masaže o kojoj smo pisali u jednom od prethodnih pasusa. Njome možete postići da se suzni kanal proširi i izbegnu teži simptomi.  Pojačano krmeljanje može dovesti do stvaranja bakterija i tada je tretman značajno zahtevniji i duži.

Virusni konjuktivitis

 

Virusi takođe mogu  uzrokovati promene na oku bebe kao što je pojačano krmeljanje. Koji virusi su u pitanju često se i ne otkrije, ali svakako da zahtevaju određeni tretman u zavisnosti od simptoma.

Bakterijski konjuktivitiis

 

Kao što i sam naziv kaže, bakterijski konjuktivitis izazvan je različitim vrstama bakterija od kojih smo neke spomenuli u prethodnom delu teksta,  a to su klamidija, gonoreja i još mnoge druge koje beba česta pokupi tokom prolaska kroz porođajni kanal. Bakterijski konjuktiviitis zahteva ozbiljniju terapiju koja podrazumeva primenu antibiotika.

Alergijski konjuktivitis

 

Još jedan od uzročnika konjuktivitisa svakako su alergije koje su u  poslednje vreme sve češća pojava. Alergija može biti na bilo šta iz okoline, a najčešće su to poleni. Kada lekar prepozna da je reč o alergijskom konjuktivitisu verovatno će vas uputiti na ispitivanje  da bi se utvrdilo koji alergen je u pitanju.

Ponekad se alergije i crvenilo očiju javljaju i kao reakcija na kozmetičke preparate koji se koriste za kupanje bebe. Da bi se one izbegle, jako je važno da za svoju bebu pronađete što kvalitetniju kozmetiku, a pod tim mislimo na prirodnu kozmetiku koja ne sadrži nikakve alergene i štetne sastojke.

Marija je u tome uspela i za svog sina pronašla vrhunsko rešenje. Sada više nema bojazni da će crvenilo očiju kod njenog sina biti problem, a i koža njenog deteta je negovana i mekana, bez iritacija. Šta joj je pomoglo i kako je u tome uspela, saznajte klikom na link u nastavku.https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Ako se već problem i desio, onda treba da znate i sledeće:

Kako očistiti krmelje kod beba?

 

Kada primetite da bebino oko krmelja jako je važno da ga što pre očistite. To je prvi korak jer čišćenjem zapravo izbegavate da dođe do nakupljanja bakterija unutar oka i stvaranja infekcije.

 

konjuktivitis kod beba lečenje

 

Čišćenje oka  se sprovodi u nekoliko jednostavnih koraka:

 • Bebu postavite u položaj u kojem se ona oseća prijatno i u kojem je vama najlakše da joj čistite oči. Za ovu aktivnost od pomoći vam može biti još jedan par ruku pa zamolite nekoga od ukućana da pridrži bebu dok vi sprovodite postupak.
 • Prvo pripremite sve što vam je potrebno za čišćenje oka. To je fiziološki rastvor i sterilna gaza.
 • Zatim dobro operite svoje ruke kako ne bi ste dodatno infiicirali bebine oči.
 • Nakon toga sterilnu gazu natopite fiziološkim rastvorom.
 • Prvo očistite jedno oko tako što ćete jednim pokretom očistiti krmelje u pravcu od spoljašnjeg ugla ka unutra. Zatim tu gazu bacite.
 • Za čišćenje drugog oka uzmite novu sterilnu gazu i ponovite postupak kao i za prethodno oko.

Ovaj način čišćenja očiju možete primenjivati nekoliko puta dnevno, najčešće se preporučuje da to bude tri puta.

U većini slučajeva se simptomi povlače nakon nekoliko dana, a ukoliko nema poboljšanja tada je neophodno primeniti još neki vid terapije koju odredi lekar.

Kako lečiti konjuktivitis kod beba?

 

Nikako na svoju ruku, pre svega.

Kada je reč o terapiji ovog problema, lekari najčešće savetuju sledeće:

 • Ukoliko se primeti pojačano krmeljanje očiju i nakupljanje suza u oku neophodno je započeti masaže kako bi se proširio suzni kanal. U jednom od prethodnih delova teksta detaljno smo opisali postupak masaže pa se potrudite da je redovno sprovodite kako bi ste postigli poboljšanje.
 • Ukoliko masaža ne da rezultata, može doći do pojave infekcija koje zatim zahtevaju terapiju od strane lekara u vidu antibiotika, kapi ili rastvora za ispiranje.

 

 

Kada je reč o ratvorima za ispiranje važno je naglasiti da lekari više ne odobravaju korišćenje čaja od kamilice za ovu namenu.

Najbezbedniji rastvori za ispiranje su fiziološki rastvor, veštačke suze koje ne sadrže konzervanse i koje su prilagođene ovom problemu najmlađih kao i tropostotni rastvor borne kiseline.

Ono što vam svakako savetujemo jeste da se pre primene bilo kog rastvora obavezno posavetujete sa svojim lekarom koji će utvrditi šta je najbolje koristiti u odnosu na simptome koje beba ima.

Ozbiljniji postupci podrazumevaju sondiranje odnosno mehaničko probijanje membrane kako bi se rešio problem začepljenog suznog kanala. Iako sam opis ovog postupka deluje zastrašujuće, važno je znati da  postoji još jedna mogućnost rešavanja ovog problema, a to je hirurški zahvat. Operacija podrazumeva isecanje jednog dela nosne kosti. Da bi izbegli ove drastične metode, na vreme krenite sa komfornijim tretmanom kao što je masaža

Kako sprečiti konjuktivitis kod beba?

 

Konjuktivitis nije nimalo prijatno stanje ni za mališane, a ni za njihove roditelje. Zato bi bilo najbolje da što više radite na prevenciji i pokušate smanjiti šansu za njegovu pojavu ili ga potpuno sprečiti. To možete učiniti tako što ćete primenjivati savete koji slede  u nastavku:

 • Obzirom da je konjuktivitis često posledica bakterija koje beba pokupi prolaskom kroz porođajni kanal, budućim mamama savetujemo da pred sam porođaj urade vaginalne briseve. Ukoliko se pokaže prisustvo neke bakterije jako je važno da se sprovede terapija pre porođaja i bakterija ukloni iz vagine. Na taj način ćete biti sigurni da beba nema šta da pokupi od vas i smanjićete šansu za pojavu problema sa očima.
 • Kada se beba rodi važno je da vodite jako puno računa o higijeni. Odrasli koji dolaze u kontakt sa bebom treba redovno i pravilno da održavaju higijenu svojih ruku i izbegavaju diranje bebinih očiju.
 • Bebine ruke takođe treba da budu uvek čiste, pogotovo kada dolaze u kontakt sa nekim predmetima i drugim ljudima.
 • Izbegavajte da kupate bebu u vodi koja nije provereno čista ili koju koriste i drugi ljudi kao što je to na javnim kupalištima.
 • U nekim državama lekari preventivno deluju tako što  bebama stavljaju određene kapi u oči odmah nakon rođenja i time sprečavaju pojavu simptoma.

Koliko traje konjuktivitis kod dece?

 

Koliko će potrajati ovaj problem vrlo je teško predvideti. U zavisnosti od uzroka konjuktivitisa zavisiće i njegovo trajanje.

Isto tako će trajanje zavisiti i od uspeha terapije odnosno od toga da li je terapija odgovarajuća i da li se primenjue redovno.

Ako vas zanima vremenski okvir, ne možemo vam dati precizne brojke, ali možete očekivati da potraje od nekoliko dana pa čak do nekoliko nedelja.

Da li je zarazan?

 

Da, važno je reći da je konjuktivitis zarazan. Zato ukoliko ga ima vaša beba, možete očekivati da se on pojavi i kod vas ili kod osoba koje dolaze u kontakt sa bebom i njenim stvarima kao što je odeća ili ćebe.

Napominjemo da se zaraznost razlikuje u odnosu na to šta je uzrok konjuktivitisa.

 • Virusni konjuktivitis zarazan je dok traje period inkubacije, odnosno prenosi se u periodu kada još nema vidljivih simptoma Dakle beba nema simptome, a zapravo je zarazna.
 • Kod bakterijskog konjuktivitisa, zaraznost traje od momenta pojave simptoma, pa sve dok oni traju. Kada se antibiotici uvedu u terapiju zaraznost prolazi u roku od 24 časa od početka delovanja terapije.
 • Alergijski konjuktivitis nije zarazan, on pogađa isključivo bebe koje dolaze u kontakt sa alergenom.

Krmeljive oči i pojavu konuktivitisa roditelji vrlo često olako shvataju pa posegnu za starinskim terapijama kao što je čišćenje očiju sa čajem od kamilice. Iako se blagodeti ove biljke ne mogu poricati, ona u ovom slučaju nije dobro rešenje.

Zato vam savetujemo da pojavu ovih simptoma ozbiljno shvatite i bebu pravovremeno  odvedete kod lekara jer kao što smo već naglasili, pojedini oblici konjuktivitiisa zaista mogu ostaviti teške posledice.

Pravovremena  i odgovarajuća terapija i u ovoj situaciji je ključna.

Izvori:

https://www.cdc.gov/conjunctivitis/newborns.html

https://www.nhs.uk/conditions/conjunctivitis/

https://kidshealth.org/en/parents/conjunctivitis.html

https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/conjunctivitis

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/infections-in-newborns/conjunctivitis-in-newborns

https://www.pampers.co.uk/newborn-baby/care/article/pinkeye-conjunctivitis-in-babies

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/conjunctivitis