koprivnjača kod beba

Koprivnjača kod beba: uzroci, simptomi i lečenje

Šta je to i kako se leči koprivnjača kod beba i da li je opasna? Saznajemo sve na ovu temu prenosimo vam baš sve od uzroka do rešenja.

Šta je koprivnjača kod beba?

 

Koprivnjača je vrlo specifična pojava koja zapravo nema nikakve veze sa koprivom, kako joj ime kaže. Naziva se još  urtikaria ali pošto promene koje se javljaju na koži podsećaju na one koje se jave pri žarenju koprivom, otud joj i drugi naziv – koprivnjača.

Uzrok urtikarije je zapravo nepoznat. Ono što znamo jeste da se javlja na koži kao crvenilo i pomalo otečene osipne fleke, usled reakcije na neki iritant.

Zapravo, ona se javlja kao reakcija na alergen koji beba ili dete pa i odrasli unesu u organizam na bilo koji način.

Situacija je takva da okidač za pojavu urtikarije može biti bilo šta. Međutim, iako je vrlo česta, ne pojavljuje se kod svih osoba koje imaju neke alergije.

Najnovija istraživanja pokazala su da koprivnjača može biti izazvana i nekom infekcijom, sa ili bez temperature, tako da bi trebalo obratiti pažnju i na taj faktor.

 

 

Kako onda da prepoznate koprivnjaču ako se javi kod vaših mališana?

Evo nekih osnovnih simptoma.

Simptomi koprivnjače – urtikarije

 

Kada se javi koprivnjača prvo što je sigurno da nosi sa sobom je svrab! Ponekada taj svrab može biti toliko izražen da je jako teško kontrolisati se da ne raščešete kožu. Svrab se ne javlja kod svih osoba koje imaju ovaj problem, nekada je potpuno bez ove iritirajuće pojave. Ali pored svraba, urtikarija ima i ove simptome:

 • Pojava crvenih pečata nepravilnog oblika na koži
 • Pečati su blago izdignuti naspram nivoa kože
 • Beli plikčići ili bubuljice po predelima zahvaćenim urtikarijom
 • Peckanje kože
 • Traje više dana
 • Može se javiti bilo gde na telu

 

koprivnjača kod beba simptomi

 

Pored ovih simptoma, važno je da znate da koprivnjača može biti akutna ili hronična.

 • Akutna urtikarija se javlja bilo kada, može trajati između par sati i više nedelja, dakle pravila nema.
 • Kod hronične koprivnjače, situacija je drugačija. Kod nekih pacijenata ona je prisutna gotovo neprestano, dok se kod drugih sporadično javlja sa padom imuniteta.

Još jedna specifičnost kod koprivnjače koja izgleda zabrinjavajuće je da ako se javi više pečata u blizini, mogu se spojiti i prekriti jedan veći deo kože. To izgleda strašno, i roditelji se uvek izbezume ako se ovo desi, ali zapravo nije opasno po život.

Svakako, najbolja opcija je da čim primetite promene na koži beba, odmah posetite lekara da bi ustanovio problem i dao terapiju.

U kakvoj su vezi koprivnjača i alergije

 

Alergije kod beba se javljaju kao odgovor organizma i imuniteta na neki nadražaj. Taj nadražaj može doći iz hrane, pića, vazduha, okoline, preparata za higijenu. Sve u svemu, okidača je mnogo za pojavu alergija, a koprivnjača se javlja kao reakcija. Odnosno, neki stručnjaci kažu da je koprivnjača odgovor tela na alergije koje se unuse kroz usta – hranu ili piće. Zašto je to tako, nije ustanovljeno kao i to zašto se kod nekih javlja, a kod nekih ne iako su alergični na istu stvar.

Ono što je specifično jeste da se koprivnjača može javiti i kod beba, dece i odraslih bilo kada u život bez obzira da li su je ranije imali. Isto je i sa alergijama. Zapravo jedan od najčešćih mitova je da ako niste alergični na neku namirnicu, to se ne može promeniti. Može i te kako, čak i ako ste na primer konzumirali jaja celog života, ili mleko, može doći dan kada ćete imati alergiju baš na tu namirnicu i to izazove urtikariju.

Slično je i kada su alergije na štetne sastojke u kozmetici u pitanju. Tada se promene na koži javljaju gotovo trenutno, pogotovo svrab i crvenilo. Zato je izuzetno važno da vodite računa o kozmetici koju koristite za vašu bebu, ali i za vas. Najbolje je da kozmetika bude na prirodnoj bazi, bez potencijalnih alergena poput veštačikih parfema.

Marija je dugo tragala za pravom kozmetikom za svog bebca, koji je na svaku kupku reagovao crvenilom i iritacijama i naravno plakanjem! Uz dosta truda ona je rešenja našla, a mali Ogi je sada zadovoljan i obožava da se kupa. Oni vam prenose svoju tajnu na ovom linku:https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/ 

No, hajde da uzrocima posvetimo malo više pažnje.

Zašto se javlja koprivnjača kod beba?

 

Kada se urtikarija javi kod mališana, pronalazak okidača odnosno alergena na koji je telo reagovalo je i lakše i nije lakše. Kako to? Pa može se reći da je otkrivanje alergena olakšano iz razloga što bebe imaju ograničen unos namirnica za jelo i piće. Ali, nekada je stvar malo komplikovanija!

Ponekada se može desiti da se alergija kod beba javi i preko mleka, na hranu koju je konzumirala majka. Zato je važna i ishrana u toku dojenja, da bude izbalansirana i sa što manje potencijalnih alergena (kikiriki, jagode, citrusi..), barem u prvih par meseci dojenja.

Neki od najčešćih uzročnika urtikarije kod beba i dece su sledeći:

 • Hemikalije iz kozmetike za decu, praška ili omekšivača, generalno higijenskih proizvoda
 • Hrana – najčešće jaja, orašasti plodovi, mleko i u kasnijem dobu morski plodovi
 • Lateks ( u igračkama, obući, delovima odeće)
 • Buđ
 • Prašina
 • Životinje (dlaka ili perje)

Postoje i drugi okidači za pojavu koprivnjače kod beba i dece a evo i koji su:

 • Streptokoka ili slične jače infekcije
 • Ubodi i ujedi insekata
 • Reakcija na terapiju poput zračenja
 • Uska i sintetička odeća
 • Jaki virusi

U slučaju da se koprivnjača pojavi kod beba, važno je da posetite lekara i potražite stručnu pomoć.

Ova reakcija tela na alergiju nije opasna, ali postoje situacije u kojima može doći do komplikacija. U retkim slučajevima se javlja takozvani angioedem – kada se javljaju crvenilo i otoci oko usana i na kapcima, ali i otežano disanje i otok jezika. Ovo su situacije u kojima se odmah mora reagovati i otići do najbliže hitne pomoći da bi se sprečile posledice.

Šta raditi kada se pojavi koprivnjača kod beba?

 

Kada se pojavi koprivnjača, prvo što treba da učinite jeste da kontaktirate i posertite lekara. Iako su šanse za komplikacije minimalne, najbolje je da lekar prvo da svoje mišljenje i prepiše terapiju.

 

utrikaria kod beba

 

Zatim je važno da znate šta je beba jela tog dana od novih namirnica, i da i to prenesete lekaru. Ukoliko beba doji a pojavi se urtikarija, razmislite šta ste vi konzumirali u toku tog dana a da niste ranije. Međutim, iako znate potencijalni uzrok, najverovatnije je da ćete se pridržavati eliminacione dijete ili ćete bebu hraniti po tom planu. 

Da bi se smanjile iritacije i crvenilo na koži, lekar će preporučiti kreme koje su dozvoljene ze bebe.

Nikako ne smete bebama mazati ili davati antihistaminike za odrasle, jer nisu dozvoljeni i mogu samo da prouzrokuju veću štetu.

Ok, prve korake za reagovanje znate, ali kako se zapravo urtikarija leči?

Hajde da vidimo

Kako se leči koprivnjača kod beba i dece?

 

Lečenje koprivnjače se obično sprovodi pod nadzorom lekara, pogotovo kada su mališani u pitanju. Prvo treba da znate da će lečenje zavisiti od tipa koprivnjače i intenziteta u kojoj se javila. U nekim slučajevima akutne koprivnjače sa blagim simptomima lečenje se ni ne sprovodi.

U slučajevima kada su simptomi jaki ili je u pitanju hronična urtikarija, lečenje je neophodno. Ono će obuhvatati lečenje antihistamninicima, najčešće sirupom protiv alergije , promenom ishrane kod mališana (ili majke). Ova dijeta podrazumeva da se izbegavaju sve namirnice koje su životinjskog porekla, južno voće, orašasto voće, namirnice koje sadrže konzervanse, veštačke boje, emulgatore i čokoladu.

Kada se simptomi smanje, bebi ćete uvoditi jednu po jednu namirnicu na po 5 dana, i tako dok se ishrana ponovo ne ispuni. Ipak, u toku eliminacione dijete, beba mora piti mleko, najbolje majčino ili hipoalergenu formulu.

Što se tiče mame dojilje i dijete, situacija je slična, malo blaža. Sme se konzumirati određeno meso, određeno voće i povrće, sve po spisku koji se dobije i koji se vremenom proširuje.

Što se tiče lečenja simptoma koprivnjače na koži tiče, lekar će preporučiti kremu koja će ublažiti i smanjiti fleke, crvenilo i svrab (ako se javi). Važno je i da promenite navike za kupanje, ukinete omekšivač za veš, promenite deterdžent i druge hemikalije koje koristite u negovanju bebine kože ili njenog veša. Na taj način ćete joj pomoći da se izbori sa problemom brže i lakše.

Pročitajte: Pranje bebinih stvari na pravilan način!

Kada je pravo vreme za posetu lekaru?

 

Znamo da kada su bebe i deca u pitanju, sve promene izazivaju paniku u roditeljima. Ipak, retke su situacije kada je koprivnjača u pitanju da je potrebna hitna pomoć, ali je ipak najbolje potražiti prvo savet lekara a zatim sve ostale metode smanjivanja simptoma. Na primer, i dalje postoji jako puno pogrešnih verovanja kada je koprivnjača u pitanju. 

Tako na primer ako se pojavi intenzivnije crvenilo, i veći pečati, roditelji misle da moraju odmah na inekcije epinefirna, ali to nije tačno. Ove inekcije se daju samo kada je otežano disanje i otiče jezik usled jakih alergijskih reakcija.

Ista je situacija i sa lečenjem kortikosteroidima. Oni se retko kada primenjuju u slučaju koprivnjače. Ovaj problem prvo se leči sirupima protiv alergije, koji utiču na smanjivanje simptoma i terapijom koju preporuči lekar.

Takođe, kada se spomene dijeta koja jeste malo strožija, mi pomislimo, pa šta će to dete da jede? Eliminaciona dijeta je nekda bila sveobuhvatna i vrlo stroga, ali sada je ublažena i obuhvata namirnice koje su sigurni alergeni poput kikirikija ili jagoda, jaja (žumanca), meda.. Ali termički obrađene namirnice se daju i dalje, u nekim jednostavnijim kombinacijama. To znači da nećete bebi dati čorbu sa 3 vrste povrća i mesom, već bareno meso i 1 vrstu povrća, pa tako svaki dan menjate.

Dakle, lekaru se trebate obratiti za savet i pravilno usmeravanje za lečenje i ne treba da se brinete oko lečenja jer ni ono nije tako strašno kao što ste zamislili.

Saveti za olakšavanje simptoma urtikarije kod dece i beba

 

Pored lečenja postoje neki saveti koji mogu pomoći ili bar olakšati neke od simptoma urtikarije:

 

 

 • Izbegavajte boravak na suncu i vrućinu. Toplota i sunčevi zraci direktno na pečatima, koji su ionako već iziritirani, pogoršava situaciju. Zato se trudite da kada ste napolju sa bebom budete u hladu i izbegavate preterane vrućine.
 • Izbegavajte da pretopljavate bebu. Kada je telu toplo, pečati i iritacije se pojačavaju u slučaju koprivnjače. Pogotovo je nezgodno kada počne znojenje, pa to dodatno pogoršava stvar. Zato bebu raskomotite, obucite lagano u pamučnu odeću, ne pretopljavajte prostorije i obavezno ih provetravajte!
 • Hladni oblozi mogu da olakšaju i smanje otok fleka i ublaže svrab ili peckanje od koprivnjače. Slobodno bebi nanesite hladne obloge na mesta zahvaćena urtikarijom. Možete primenjivati i tuširanje hladnijom vodom mada bebe baš ne reaguju dobro na ovakve metode olakšavanja simptoma. Mi zato preporučujemo da bebu raskomotite i tek blago hladnijom vodom prebrišete deo tela i zatim ostavite da se malo hladi na vazduhu. Ako beba negoduje i to joj ne prija, nemojte ponavljati.
 • Probajte da ne nosite bebu često u rukama, pogotovo ako su pečati na leđima ili udovima. Znamo da to nije lako kada oni obožavaju da se nose, ali probajte da ih zainteresujete za boravak na stomaku, ili igru uz ležanje. Nošenje može dodatno stvoriti pritisak na fleke od koprivnjače, pa bi beba mogla biti razdraženije nego inače.

Kako sprečiti koprivnjaču kod beba?

 

Kako se tačan uzrok pojave koprivnjače ne zna, sprečavanje nije baš lako.

Međutim, ako uzrok pronađete u nekim namirnicama, trebate ih izbegavati po svaku cenu neko vreme. Nakon par godina možete ponovo probati da date detetu tu namirnicu i da pratite situaciju – da li se alergija izgubila. Takođe, u slučaju da je dete sklono alergijama najbolje je izbegavati sve veće alergene i u hrani, pićima i u kozmetici, higijenskim preparatima, materijalima za odeću… u svemu praktično. To je malo komplikovano, ali je izvodivo.

Hranu pripremajte jednostavno, sa osnovnim namirnicama koje su niski alergeni poput piletine, krompira, šargarepe, zelenog povrća(salate, spanać, kupus), domaćeg voća (jabuka, šljiva, kruška). Izbegavajte citruse, orašaste plodove, morsku hranu, crvena mesa, mlečne proizvode, jaja. Kasnije kada mališani malo ojačaju, postupno uvodite namirnice dan po dan, malo po malo, i tako proširujte spektar namirnica.

Što se kozmetike tiče, najbolje je od početka odlučivati pametno. Šampon za bebu neka bude na biljnoj bazi, isto tako i kupka.

Potrudite se da kozmetika bude bez parabena, veštačkih mirisa, ftalata.

Deterdžent za odeću neka bude samo onaj za osetljivu bebinu kožu, omekšivač za bebe izbacite u potpunosti i za pranje bebinog veša ispirajte sve 2 puta. Odeća, posteljina sve neka bude pamučno, isto važi i za odeću koju nosite vi. Vaša kozmetika neka bude na prirodnoj bazi, izbegavajte da nosite parfeme, da koristite omekšivače jer dok držite bebu to može biti dovoljno da se pokrene okidač za reakciju.

Sprečiti urtikariju nije lako, ali nije ni nemoguće uz malo truda i odricanja i dobro planiranje, smanjićete šanse da se ona pojavi ili bar da umanjite njen intenzitet.

Koprivnjača kod beba, odnosno koprivnjača uopšte nije lak problem za rešavanje, ali nije ni nešto što je neizlečivo. Iako je stresno za roditelje ai za mališane, važno je potražiti savet lekara i pratit program lečenja za najbolje rezulte i odrastanje bez komplikacija.