koprivnjača kod beba

Koprivnjača kod beba: uzroci, simptomi i lečenje

Šta je to i kako se leči koprivnjača kod beba i da li je opasna? Saznajemo sve na ovu temu prenosimo vam baš sve od uzroka do rešenja.

Šta je koprivnjača kod beba?

 

Koprivnjača je vrlo specifična pojava koja zapravo nema nikakve veze sa koprivom, kako joj ime kaže. Naziva se još  urtikaria ali pošto promene koje se javljaju na koži podsećaju na one koje se jave pri žarenju koprivom, otud joj i drugi naziv – koprivnjača.

Uzrok urtikarije je zapravo nepoznat. Ono što znamo jeste da se javlja na koži kao crvenilo i pomalo otečene osipne fleke, usled reakcije na neki iritant.

Zapravo, ona se javlja kao reakcija na alergen koji beba ili dete pa i odrasli unesu u organizam na bilo koji način.

Situacija je takva da okidač za pojavu urtikarije može biti bilo šta. Međutim, iako je vrlo česta, ne pojavljuje se kod svih osoba koje imaju neke alergije.

Najnovija istraživanja pokazala su da koprivnjača može biti izazvana i nekom infekcijom, sa ili bez temperature, tako da bi trebalo obratiti pažnju i na taj faktor.

 

 

Kako onda da prepoznate koprivnjaču ako se javi kod vaših mališana?

Evo nekih osnovnih simptoma.

Simptomi koprivnjače – urtikarije

 

Kada se javi koprivnjača prvo što je sigurno da nosi sa sobom je svrab! Ponekada taj svrab može biti toliko izražen da je jako teško kontrolisati se da ne raščešete kožu. Svrab se ne javlja kod svih osoba koje imaju ovaj problem, nekada je potpuno bez ove iritirajuće pojave. Ali pored svraba, urtikarija ima i ove simptome:

 • Pojava crvenih pečata nepravilnog oblika na koži
 • Pečati su blago izdignuti naspram nivoa kože
 • Beli plikčići ili bubuljice po predelima zahvaćenim urtikarijom
 • Peckanje kože
 • Traje više dana
 • Može se javiti bilo gde na telu

 

koprivnjača kod beba simptomi

 

Pored ovih simptoma, važno je da znate da koprivnjača može biti akutna ili hronična.

 • Akutna urtikarija se javlja bilo kada, može trajati između par sati i više nedelja, dakle pravila nema.
 • Kod hronične koprivnjače, situacija je drugačija. Kod nekih pacijenata ona je prisutna gotovo neprestano, dok se kod drugih sporadično javlja sa padom imuniteta.

Još jedna specifičnost kod koprivnjače koja izgleda zabrinjavajuće je da ako se javi više pečata u blizini, mogu se spojiti i prekriti jedan veći deo kože. To izgleda strašno, i roditelji se uvek izbezume ako se ovo desi, ali zapravo nije opasno po život.

Svakako, najbolja opcija je da čim primetite promene na koži beba, odmah posetite lekara da bi ustanovio problem i dao terapiju.

Razlikovanje koprivnjače od drugih osipa kod beba

 

Koprivnjača, poznata i kao urtikarija, često može biti zbunjujuća za roditelje zbog sličnosti sa drugim vrstama osipa kod beba. Prepoznavanje specifičnih karakteristika koprivnjače i razlikovanje od drugih osipa ključno je za pravilnu dijagnozu i tretman. Ovaj odeljak će vam pomoći da prepoznate ključne razlike između koprivnjače i drugih uobičajenih osipa kod beba.

Karakteristike koprivnjače

Koprivnjača se prepoznaje po sledećim karakteristikama:

 • Izgled: Osip se pojavljuje kao crvene ili ružičaste izbočine (kvržice) na koži, koje mogu biti različitih veličina i oblika.
 • Promene u izgledu: Osip se često brzo menja, nestaje sa jednog mesta i pojavljuje se na drugom.
 • Svrab: Koprivnjača obično izaziva intenzivan svrab.
 • Trajanje: Osip može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, ali može trajati i nekoliko dana u težim slučajevima.
 • Pokretači: Često se pojavljuje kao reakcija na alergene, lekove, infekcije ili stres.

Razlikovanje od atopijskog dermatitisa

 • Izgled: Atopijski dermatitis se manifestuje kao crvene, ljuskave mrlje koje mogu biti suve i ispucale.
 • Lokacija: Najčešće se javlja na obrazima, rukama i nogama, ali se može pojaviti bilo gde na telu.
 • Trajanje: Obično je hronično stanje koje traje duže vreme sa periodima pogoršanja i poboljšanja.
 • Svrab: Svrab je takođe prisutan, ali mrlje ne migriraju po telu kao kod koprivnjače.

Razlikovanje od milije

 • Izgled: Milija se pojavljuje kao male, bele ili žute kvržice na koži, obično na licu.
 • Svrab: Milija ne izaziva svrab.
 • Trajanje: Milija je obično prisutna od rođenja i može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci.
 • Pokretači: Nije povezana sa alergijama ili infekcijama.

Razlikovanje od pelenskog osipa

 • Izgled: Pelenski osip se manifestuje kao crvena, upaljena koža u pelenskoj regiji.
 • Lokacija: Ograničen je na područje koje prekriva pelena.
 • Svrab/Bol: Može izazvati svrab i nelagodnost, ali nije migratoran.
 • Trajanje: Obično traje nekoliko dana do nedelju dana, uz pravilnu negu i tretman.
 • Pokretači: Povezan je sa vlagom, trenjem i iritacijom kože od pelena.

Razlikovanje od virusnih osipa

 • Izgled: Virusni osipi mogu biti različiti, često crveni sa malim tačkicama ili mrljama.
 • Simptomi: Često su praćeni drugim simptomima kao što su groznica, kašalj ili prehlada.
 • Trajanje: Traju nekoliko dana do nedelju dana, zavisno od tipa infekcije.
 • Pokretači: Povezani su sa virusnim infekcijama poput roseole, rubeole, i drugih.

Razlikovanje koprivnjače od drugih vrsta osipa kod beba može biti izazovno, ali prepoznavanje specifičnih karakteristika svakog osipa može značajno olakšati ovaj proces. Ukoliko primetite osip kod vaše bebe i niste sigurni o čemu se radi, obavezno se obratite pedijatru kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

U kakvoj su vezi koprivnjača i alergije

 

Alergije kod beba se javljaju kao odgovor organizma i imuniteta na neki nadražaj. Taj nadražaj može doći iz hrane, pića, vazduha, okoline, preparata za higijenu. Sve u svemu, okidača je mnogo za pojavu alergija, a koprivnjača se javlja kao reakcija. Odnosno, neki stručnjaci kažu da je koprivnjača odgovor tela na alergije koje se unuse kroz usta – hranu ili piće. Zašto je to tako, nije ustanovljeno kao i to zašto se kod nekih javlja, a kod nekih ne iako su alergični na istu stvar.

Ono što je specifično jeste da se koprivnjača može javiti i kod beba, dece i odraslih bilo kada u život bez obzira da li su je ranije imali. Isto je i sa alergijama. Zapravo jedan od najčešćih mitova je da ako niste alergični na neku namirnicu, to se ne može promeniti. Može i te kako, čak i ako ste na primer konzumirali jaja celog života, ili mleko, može doći dan kada ćete imati alergiju baš na tu namirnicu i to izazove urtikariju.

Slično je i kada su alergije na štetne sastojke u kozmetici u pitanju. Tada se promene na koži javljaju gotovo trenutno, pogotovo svrab i crvenilo. Zato je izuzetno važno da vodite računa o kozmetici koju koristite za vašu bebu, ali i za vas. Najbolje je da kozmetika bude na prirodnoj bazi, bez potencijalnih alergena poput veštačikih parfema.

Marija je dugo tragala za pravom kozmetikom za svog bebca, koji je na svaku kupku reagovao crvenilom i iritacijama i naravno plakanjem! Uz dosta truda ona je rešenja našla, a mali Ogi je sada zadovoljan i obožava da se kupa. Oni vam prenose svoju tajnu na ovom linku:https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/ 

No, hajde da uzrocima posvetimo malo više pažnje.

Zašto se javlja koprivnjača kod beba?

 

Kada se urtikarija javi kod mališana, pronalazak okidača odnosno alergena na koji je telo reagovalo je i lakše i nije lakše. Kako to? Pa može se reći da je otkrivanje alergena olakšano iz razloga što bebe imaju ograničen unos namirnica za jelo i piće. Ali, nekada je stvar malo komplikovanija!

Ponekada se može desiti da se alergija kod beba javi i preko mleka, na hranu koju je konzumirala majka. Zato je važna i ishrana u toku dojenja, da bude izbalansirana i sa što manje potencijalnih alergena (kikiriki, jagode, citrusi..), barem u prvih par meseci dojenja.

Razumevanje specifičnih uzroka koprivnjače ključno je za pravilnu dijagnozu i tretman. Evo nekih detaljnijih uzroka koji mogu izazvati koprivnjaču kod beba:

Alergije na hranu

 

Jedan od najčešćih uzroka koprivnjače kod beba su alergije na hranu. Neke namirnice koje često izazivaju alergijske reakcije uključuju mleko, jaja, kikiriki, orašaste plodove, ribe, školjke, pšenicu i soju. Kada beba unese alergenu hranu, njen imuni sistem reaguje i oslobađa histamin, što rezultira koprivnjačom.

Lekovi

 

Koprivnjača može biti izazvana i određenim lekovima. Antibiotici kao što su penicilin, kao i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) poput ibuprofena, često su povezani sa alergijskim reakcijama koje uključuju koprivnjaču. Važno je pažljivo pratiti sve nove lekove koje beba uzima i obratiti pažnju na eventualne promene na koži.

Ubodi insekata

 

Ubodi insekata, posebno komaraca, pčela, osa i mrava, mogu izazvati koprivnjaču kod beba. Reakcija na ubod insekta može varirati od blagih lokalizovanih otoka do ozbiljnijih alergijskih reakcija koje zahvataju veće površine kože.

Infekcije

 

Određene virusne i bakterijske infekcije mogu izazvati koprivnjaču kod beba. Virusne infekcije poput prehlade ili gripa, kao i bakterijske infekcije kao što su streptokokne infekcije, mogu izazvati imunološki odgovor koji rezultira osipom. Infekcije urinarnog trakta su takođe poznate po tome da mogu izazvati koprivnjaču.

Stres

 

Iako se može činiti neobičnim, čak i bebe mogu iskusiti stres koji može dovesti do koprivnjače. Stres može biti izazvan različitim faktorima, uključujući promene u rutini, premeštaj u novu sredinu ili napetost unutar porodice. Stres može uzrokovati oslobađanje histamina i pojavu koprivnjače.

Kombinovani faktori

 

U nekim slučajevima, koprivnjača može biti izazvana kombinacijom nekoliko faktora. Na primer, beba može imati blagu alergiju na određenu hranu, koja u kombinaciji sa stresom ili infekcijom može rezultirati pojavljivanjem koprivnjače.

Razumevanje i prepoznavanje specifičnih uzroka koprivnjače kod beba ključno je za pravilno lečenje i prevenciju. Ako sumnjate da vaša beba ima koprivnjaču, obavezno se obratite pedijatru kako biste utvrdili tačan uzrok i započeli odgovarajući tretman. Uvođenjem detaljnijih informacija o uzrocima koprivnjače, možemo pomoći roditeljima da bolje razumeju stanje svoje bebe i pruže im odgovarajuću negu

Neki od najčešćih uzročnika urtikarije kod beba i dece su sledeći:

 • Hemikalije iz kozmetike za decu, praška ili omekšivača, generalno higijenskih proizvoda
 • Hrana – najčešće jaja, orašasti plodovi, mleko i u kasnijem dobu morski plodovi
 • Lateks ( u igračkama, obući, delovima odeće)
 • Buđ
 • Prašina
 • Životinje (dlaka ili perje)

Postoje i drugi okidači za pojavu koprivnjače kod beba i dece a evo i koji su:

 • Streptokoka ili slične jače infekcije
 • Ubodi i ujedi insekata
 • Reakcija na terapiju poput zračenja
 • Uska i sintetička odeća
 • Jaki virusi

U slučaju da se koprivnjača pojavi kod beba, važno je da posetite lekara i potražite stručnu pomoć.

Ova reakcija tela na alergiju nije opasna, ali postoje situacije u kojima može doći do komplikacija. U retkim slučajevima se javlja takozvani angioedem – kada se javljaju crvenilo i otoci oko usana i na kapcima, ali i otežano disanje i otok jezika. Ovo su situacije u kojima se odmah mora reagovati i otići do najbliže hitne pomoći da bi se sprečile posledice.

Dijagnoza koprivnjače kod beba

 

Dijagnoza koprivnjače kod beba može biti izazovna zbog različitih uzroka i simptoma koji se mogu preklapati sa drugim kožnim stanjima. Međutim, pravilna dijagnoza je ključna za efikasan tretman i prevenciju. Ovaj odeljak pruža detaljan opis kako se dijagnostikuje koprivnjača, uključujući koje testove lekari koriste.

Klinički pregled

 

Dijagnoza koprivnjače obično počinje detaljnim kliničkim pregledom. Pedijatar ili dermatolog će:

 • Pregledati osip: Lekar će pažljivo pregledati osip, beležeći njegov izgled, veličinu, oblik, i lokaciju.
 • Anamneza: Postaviće pitanja o pojavi osipa, koliko dugo traje, da li se pojavljuje i nestaje, i da li je povezan sa određenim okidačima kao što su hrana, lekovi, ili ubodi insekata.

Testovi na alergiju

 

Ako se sumnja na alergijski uzrok koprivnjače, lekar može preporučiti sledeće testove:

 • Kožni Prick Test: Mali uzorci potencijalnih alergena se ubadaju u kožu kako bi se videlo da li postoji reakcija. Ovaj test je brz i obično se radi na unutrašnjoj strani podlaktice ili na leđima.
 • Patch Test: Alergeni se nanose na flastere koji se zatim lepe na kožu na 48 sati. Ovo je korisno za otkrivanje kontaktnog dermatitisa.
 • Krvni testovi: Krvni testovi kao što su RAST (RadioAllergoSorbent Test) ili specifični IgE testovi mogu se koristiti za identifikaciju specifičnih alergena u krvi.

Laboratorijski testovi

 

U nekim slučajevima, dodatni laboratorijski testovi mogu biti potrebni:

 • Kompletna krvna slika (KKS): Može pomoći u otkrivanju infekcija ili drugih osnovnih stanja koja mogu izazvati koprivnjaču.
 • Sedimentacija eritrocita (SE): Test koji meri brzinu taloženja eritrocita i može ukazivati na prisustvo upale u telu.
 • Testovi funkcije jetre i bubrežne funkcije: U nekim slučajevima, problemi sa jetrom ili bubrezima mogu doprineti pojavi koprivnjače.

Specifični testovi za infekcije

 

Ako se sumnja da je koprivnjača izazvana infekcijom, lekar može preporučiti:

 • Bris grla: Ako se sumnja na bakterijsku infekciju kao što je streptokok, uzima se bris grla za analizu.
 • Testovi na virusne infekcije: Specifični testovi mogu biti potrebni za otkrivanje prisutnosti virusnih infekcija.

Dnevnik Simptoma

 

Lekar može zamoliti roditelje da vode dnevnik simptoma bebe:

 • Praćenje ishrane: Beleženje hrane koju beba jede i eventualne reakcije.
 • Praćenje lekova: Beleženje svih lekova koje beba uzima.
 • Praćenje okidača: Zapisivanje svih potencijalnih okidača kao što su ubodi insekata ili izlaganje novim sredinama.

Šta raditi kada se pojavi koprivnjača kod beba?

 

Kada se pojavi koprivnjača, prvo što treba da učinite jeste da kontaktirate i posertite lekara. Iako su šanse za komplikacije minimalne, najbolje je da lekar prvo da svoje mišljenje i prepiše terapiju.

 

utrikaria kod beba

 

Zatim je važno da znate šta je beba jela tog dana od novih namirnica, i da i to prenesete lekaru. Ukoliko beba doji a pojavi se urtikarija, razmislite šta ste vi konzumirali u toku tog dana a da niste ranije. Međutim, iako znate potencijalni uzrok, najverovatnije je da ćete se pridržavati eliminacione dijete ili ćete bebu hraniti po tom planu. 

Da bi se smanjile iritacije i crvenilo na koži, lekar će preporučiti kreme koje su dozvoljene ze bebe.

Nikako ne smete bebama mazati ili davati antihistaminike za odrasle, jer nisu dozvoljeni i mogu samo da prouzrokuju veću štetu.

Ok, prve korake za reagovanje znate, ali kako se zapravo urtikarija leči?

Hajde da vidimo

Kako se leči koprivnjača kod beba i dece?

 

Lečenje koprivnjače se obično sprovodi pod nadzorom lekara, pogotovo kada su mališani u pitanju. Prvo treba da znate da će lečenje zavisiti od tipa koprivnjače i intenziteta u kojoj se javila. U nekim slučajevima akutne koprivnjače sa blagim simptomima lečenje se ni ne sprovodi.

U slučajevima kada su simptomi jaki ili je u pitanju hronična urtikarija, lečenje je neophodno. Ono će obuhvatati lečenje antihistamninicima, najčešće sirupom protiv alergije , promenom ishrane kod mališana (ili majke). Ova dijeta podrazumeva da se izbegavaju sve namirnice koje su životinjskog porekla, južno voće, orašasto voće, namirnice koje sadrže konzervanse, veštačke boje, emulgatore i čokoladu.

Kada se simptomi smanje, bebi ćete uvoditi jednu po jednu namirnicu na po 5 dana, i tako dok se ishrana ponovo ne ispuni. Ipak, u toku eliminacione dijete, beba mora piti mleko, najbolje majčino ili hipoalergenu formulu.

Što se tiče mame dojilje i dijete, situacija je slična, malo blaža. Sme se konzumirati određeno meso, određeno voće i povrće, sve po spisku koji se dobije i koji se vremenom proširuje.

Što se tiče lečenja simptoma koprivnjače na koži tiče, lekar će preporučiti kremu koja će ublažiti i smanjiti fleke, crvenilo i svrab (ako se javi). Važno je i da promenite navike za kupanje, ukinete omekšivač za veš, promenite deterdžent i druge hemikalije koje koristite u negovanju bebine kože ili njenog veša. Na taj način ćete joj pomoći da se izbori sa problemom brže i lakše.

Pročitajte: Pranje bebinih stvari na pravilan način!

Kada je u pitanju tretman koprivnjače kod beba, postoji nekoliko različitih pristupa koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i lečenju osnovnog uzroka. U ovom odeljku ćemo pružiti detaljan opis svih mogućih tretmana, uključujući lekove i kućne lekove, kao i informacije o tome kada je potrebno posetiti doktora.

Lekovi za tretman koprivnjače

 1. Antihistaminici
  • Opis: Antihistaminici su lekovi koji blokiraju delovanje histamina, supstance koja izaziva simptome alergije poput koprivnjače.
  • Doziranje: Doziranje treba prilagoditi prema uzrastu i težini bebe, i uvek se konsultovati sa pedijatrom pre upotrebe.
 2. Topikalni steroidi
  • Opis: Topikalni steroidi se koriste za smanjenje zapaljenja i svraba.
  • Primena: Ove kreme se nanose direktno na zahvaćena područja kože. Koristiti samo prema uputstvima lekara zbog mogućih nuspojava kod duže upotrebe.
 3. Oralni steroidi
  • Opis: U težim slučajevima koprivnjače, lekar može preporučiti kratkoročnu upotrebu oralnih steroida.
  • Primena: Ovi lekovi se koriste samo kada je to neophodno i pod strogim nadzorom lekara.

Kućni lekovi za tretman koprivnjače

 1. Hladne Obloge
  • Opis: Primena hladnih obloga na zahvaćena područja može pomoći u smanjenju svraba i upale.
  • Primena: Nanesite hladnu oblogu (poput mokrog peškira) na osip na 10-15 minuta, nekoliko puta dnevno.
 2. Hidratacija Kože
  • Opis: Upotreba blagih, hidratantnih losiona ili krema može pomoći u smanjenju svraba.
  • Primeri: Krema na bazi aloe vere, hidratantne kreme bez mirisa.
  • Primena: Nanesite hidratantne kreme nakon kupanja dok je koža još vlažna.
 3. Kupanje u mlakoj vodi
  • Opis: Kupanje bebe u mlakoj vodi može pomoći u smanjenju svraba.
  • Primena: Koristite kupke bez mirisa i izbegavajte tople kupke koje mogu pogoršati simptome.
 4. Odeća i okruženje
  • Opis: Oblačenje bebe u laganu, pamučnu odeću i održavanje hladne temperature u sobi može pomoći u smanjenju simptoma.
  • Primena: Izbegavajte tešku i sintetičku odeću koja može iritirati kožu.

Kada je pravo vreme za posetu lekaru?

 

Znamo da kada su bebe i deca u pitanju, sve promene izazivaju paniku u roditeljima. Ipak, retke su situacije kada je koprivnjača u pitanju da je potrebna hitna pomoć, ali je ipak najbolje potražiti prvo savet lekara a zatim sve ostale metode smanjivanja simptoma. Na primer, i dalje postoji jako puno pogrešnih verovanja kada je koprivnjača u pitanju. 

Tako na primer ako se pojavi intenzivnije crvenilo, i veći pečati, roditelji misle da moraju odmah na inekcije epinefirna, ali to nije tačno. Ove inekcije se daju samo kada je otežano disanje i otiče jezik usled jakih alergijskih reakcija.

Ista je situacija i sa lečenjem kortikosteroidima. Oni se retko kada primenjuju u slučaju koprivnjače. Ovaj problem prvo se leči sirupima protiv alergije, koji utiču na smanjivanje simptoma i terapijom koju preporuči lekar.

Takođe, kada se spomene dijeta koja jeste malo strožija, mi pomislimo, pa šta će to dete da jede? Eliminaciona dijeta je nekda bila sveobuhvatna i vrlo stroga, ali sada je ublažena i obuhvata namirnice koje su sigurni alergeni poput kikirikija ili jagoda, jaja (žumanca), meda.. Ali termički obrađene namirnice se daju i dalje, u nekim jednostavnijim kombinacijama. To znači da nećete bebi dati čorbu sa 3 vrste povrća i mesom, već bareno meso i 1 vrstu povrća, pa tako svaki dan menjate.

Dakle, lekaru se trebate obratiti za savet i pravilno usmeravanje za lečenje i ne treba da se brinete oko lečenja jer ni ono nije tako strašno kao što ste zamislili.

Važno je znati kada simptomi koprivnjače zahtevaju posetu lekaru. Evo nekoliko situacija kada treba potražiti medicinsku pomoć:

 1. Teška alergijska reakcija
  • Simptomi: Oticanje lica, usana, jezika ili grla, poteškoće sa disanjem, vrtoglavica ili gubitak svesti.
  • Akcija: Odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.
 2. Hronični ili ponavljajući osip
  • Simptomi: Osip koji traje duže od šest nedelja ili se stalno vraća.
  • Akcija: Posetite pedijatra radi daljih testova i evaluacije.
 3. Pridruženi simptomi
  • Simptomi: Povišena temperatura, bolovi u zglobovima, umor ili bilo koji drugi neobični simptomi koji prate koprivnjaču.
  • Akcija: Posetite lekara kako bi se isključila mogućnost drugih osnovnih zdravstvenih stanja.
 4. Neefikasnost kućnih tretmana
  • Simptomi: Ako kućni tretmani i antihistaminici ne pomažu u ublažavanju simptoma.
  • Akcija: Konsultujte se sa pedijatrom za dalji tretman i moguće promene terapije.

Saveti za olakšavanje simptoma urtikarije kod dece i beba

 

Pored lečenja postoje neki saveti koji mogu pomoći ili bar olakšati neke od simptoma urtikarije:

 

 

 • Izbegavajte boravak na suncu i vrućinu. Toplota i sunčevi zraci direktno na pečatima, koji su ionako već iziritirani, pogoršava situaciju. Zato se trudite da kada ste napolju sa bebom budete u hladu i izbegavate preterane vrućine.
 • Izbegavajte da pretopljavate bebu. Kada je telu toplo, pečati i iritacije se pojačavaju u slučaju koprivnjače. Pogotovo je nezgodno kada počne znojenje, pa to dodatno pogoršava stvar. Zato bebu raskomotite, obucite lagano u pamučnu odeću, ne pretopljavajte prostorije i obavezno ih provetravajte!
 • Probajte da ne nosite bebu često u rukama, pogotovo ako su pečati na leđima ili udovima. Znamo da to nije lako kada oni obožavaju da se nose, ali probajte da ih zainteresujete za boravak na stomaku, ili igru uz ležanje. Nošenje može dodatno stvoriti pritisak na fleke od koprivnjače, pa bi beba mogla biti razdraženije nego inače.

Kako sprečiti koprivnjaču kod beba?

 

Kako se tačan uzrok pojave koprivnjače ne zna, sprečavanje nije baš lako.

Međutim, ako uzrok pronađete u nekim namirnicama, trebate ih izbegavati po svaku cenu neko vreme. Nakon par godina možete ponovo probati da date detetu tu namirnicu i da pratite situaciju – da li se alergija izgubila. Takođe, u slučaju da je dete sklono alergijama najbolje je izbegavati sve veće alergene i u hrani, pićima i u kozmetici, higijenskim preparatima, materijalima za odeću… u svemu praktično. To je malo komplikovano, ali je izvodivo.

Hranu pripremajte jednostavno, sa osnovnim namirnicama koje su niski alergeni poput piletine, krompira, šargarepe, zelenog povrća(salate, spanać, kupus), domaćeg voća (jabuka, šljiva, kruška). Izbegavajte citruse, orašaste plodove, morsku hranu, crvena mesa, mlečne proizvode, jaja. Kasnije kada mališani malo ojačaju, postupno uvodite namirnice dan po dan, malo po malo, i tako proširujte spektar namirnica.

Što se kozmetike tiče, najbolje je od početka odlučivati pametno. Šampon za bebu neka bude na biljnoj bazi, isto tako i kupka.

Potrudite se da kozmetika bude bez parabena, veštačkih mirisa, ftalata.

Deterdžent za odeću neka bude samo onaj za osetljivu bebinu kožu, omekšivač za bebe izbacite u potpunosti i za pranje bebinog veša ispirajte sve 2 puta. Odeća, posteljina sve neka bude pamučno, isto važi i za odeću koju nosite vi. Vaša kozmetika neka bude na prirodnoj bazi, izbegavajte da nosite parfeme, da koristite omekšivače jer dok držite bebu to može biti dovoljno da se pokrene okidač za reakciju.

Neki lekovi mogu izazvati alergijske reakcije koje dovode do koprivnjače.

Saveti:

 • Uvek obavestite pedijatra o svim lekovima koje vaša beba uzima.
 • Pažljivo pratite moguće reakcije na nove lekove.
 • Ako primetite osip ili druge simptome nakon uzimanja leka, odmah obavestite lekara.

Ubodi insekata poput komaraca, pčela i osa mogu izazvati koprivnjaču.

Saveti:

 • Koristite mreže protiv komaraca i zaštitne preparate za bebe.
 • Oblačite bebu u odeću koja pokriva većinu tela kada se nalazite na otvorenom.
 • Izbegavajte područja gde su insekti najaktivniji.

Uravnotežena ishrana može pomoći u jačanju imuniteta bebe.Pružite bebi raznovrsnu i nutritivno bogatu hranu, uključujući voće, povrće, celo zrno i proteinske izvore. Ako dojite, nastavite sa dojenjem jer majčino mleko sadrži antitela koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema.

Dovoljna hidratacija je važna za održavanje zdravlja kože i imunološkog sistema. Osigurajte da beba dobija dovoljno tečnosti kroz dojenje, formulu ili vodu (za starije bebe).

Sprečiti urtikariju nije lako, ali nije ni nemoguće uz malo truda i odricanja i dobro planiranje, smanjićete šanse da se ona pojavi ili bar da umanjite njen intenzitet.

Koprivnjača kod beba, odnosno koprivnjača uopšte nije lak problem za rešavanje, ali nije ni nešto što je neizlečivo. Iako je stresno za roditelje ai za mališane, važno je potražiti savet lekara i pratit program lečenja za najbolje rezulte i odrastanje bez komplikacija.