šuga na koži

Šuga kod dece: simptomi i lečenje

Nije svaki svrab kože poziv na uzbunu, ali ako se jave osip, crvenilo i svrab ne prestaje,  možda je u pitanju šuga kod dece! Prepoznajte je.

Šta je šuga na koži?

 

Šta je zapravo šuga ili scabies kako im stručan naziv kaže?

Ovo stanje se javlja zbog jednog mikroskopski malog parazita koji se naziva šugarac (Sarcoptes scabiei).

Ovaj parazit se nastani na koži gde praktično kopa kanale u kojima živi, hrani se i razmnožava. Svrab koji je vrlo intenzivan se javlja zbog reakcije tela i kože na parazita, njegove larve pa i ostatke koje ostavlja za sobom. Tada se javljaju plikčići, krastice, crvenilo i svrab koji je vrlo uporan i neprijatan.

Iako se smatralo da je šuga bolest uzrokovana nehigijenom, to više nije slučaj jer se šugarac nalazi svuda oko nas, a potrebno je vrlo malo vremena da se prikači i nastani na koži mališana ili odraslih. Najčešće se javlja u vrtićima i mestima gde se okuplja više dece, ali može se desiti da parazita bude i u hotelima ili javnim prostorima. Posebno je česta pojava na mestima velikih elementarnih nepogoda, ali i u boravištima koja su neadekvatna, ne mogu se održavati na standardan način i imaju puno vlage.

Inače šugarac nije dugovečan, ali se brzo razmnožava i onda ga može biti teško uništiti.

Uz pravu terapiju, brzo reagovanje i par saveta, sve ide lakše nego što bi očekivali.

Uzroci šuge kod dece

 

Šugu izaziva šugarac, i to je glavni uzrok pojave ove bolesti kože.

 

šugarac

 

Zapravo, ako se malo boljee pozabavimo ovim pitanjem, saznaćemo da je glavni krivac zapravo ženka šugarca, koja živi u koži i tamo leže jaja i razmnožava se. Mužjaci umiru praktično odmah nakon oplodnje ženke. Ženka dalje živi i može se razmnožiti i do 10 puta dok ne ugine ili se ne uništi, iako najčešće leže do 3 jaja u toku dana.

Kod odrasle osobe, kada šuga nije napredovala, može se naći do 12 šugaraca, a kada je u pitanju komplikovanija slika ima ih i do 3 puta više.  Kod dece je ovaj broj uglavnom manji, jer roditelji deluju jako brzo i ugavnom potraže pomoć pre nego dođe do prevelikog širenja šuge.

Inkubacija parazita odnosno šuge traje, prvi put, od 2 do 6 nedelja, međutim kasnije kada se obnavlja iz razmnožavanja samo 2 do 3 dana!

Posle perioda inkubacije javljaju se vidljive promene na koži u vidu crvenila i svraba ili plikčića. Ono što je posebno važno da znate jeste da je zaraženo dete ili odrasla osoba odmah zarazna i za druge, bez obzira da li je period inkubacije ili nije.

Ženka gotovo odmah leže jaja i može preći na sledeću osobu ostavljajući za sobom potomstvo da nastave da šire šugu. Baš zato i lečenje podrazumeva sve osobe iz okoline onoga koji je prvi bio zaražen, ali o tome nešto kasnije.

Sada da vidimo kako prepoznati problem.

Simptomi šuge na koži kod beba

 

Kada su bebe u pitanju svaki problem može da izgleda mnogo gore jer su tako male i osetljive, pa je takva situacija i sa šugom, ukoliko se javi. Ipak, znajte da nije svako crvenilo na koži znak da dete ima šugu, već su veće šanse da su se pojavile neke iritacije zbog praška za veš ili čak i kozmetike koju koristite za bebu!

Takođe, osip na bebinoj kože može biti gljivičnog porekla, može biti osip od vrućine . Crveni plikovi mogu se pojaviti i kao posledica atopijskog dermatitisa.

Inače je koža bebe vrlo osetljiva i sklona iritacijama, tako da higijena uvek mora biti na visokom nivou! Da bi svojim mališanima obezbedili pravilnu higijenu potrebno je i da obratite pažnju na kozmetiku koju koristite jer od štetnih sastojaka njihova koža može da pati i bude crvena i sklona pucanju.

Kod beba se šuga javlja ukoliko je u kontaktu sa nekim ko je zarazan ili ukoliko su uslovi života vrlo loši. Glavni simptomi koji se javljaju kod beba su:

 • Nervoza, neutešan plač usled iritacije i svraba koji ne mogu da reše
 • Crvenilo na koži u vidu pečata praćeno pojavom plikčića, a kasnije i krastica
 • Topla koža na mestima iritacija
 • Odbijanje dojenja ili hranjenja

Simptomi su vrlo intenzivni i svakako ćete ih primetiti ali još je važnije da primetite gde se crvenilo i plikovi vezani za šugu najčešće javljaju:

 • Koža između prstiju na rukama ili nogama,
 • Pazuh
 • Prepone
 • Pupak
 • Zglobovi
 • Pelenski predeo od pojasa i dužinom ivica

Ukoliko primetite da vaša beba ima neke od ovih simptoma ili iritacije na spomenutim mestima, što pre posetite lekara da ustanovi uzrok i započne lečenje!

Simptomi šuge kod dece

 

Kada su nešto starija deca u pitanju, situacija slična kao kod beba ali i odraslih, jer su simptomi isti, ali se reakcije razlikuju.

Bebe ne mogu da se češu jer im pokreti nisu još uvek dovoljno koordinisani da bi mogli to da učine, a odrasli se ne češu jer mogu da se iskontrolišu. Kod dece je češanje moguće jer znaju  de ih svrbi i kako da počešu, a kontrola ne postoji jer deluju instinktivno. Tako dobijamo kraste i ogrebotine na koži, a samim tim su i šanse za infekcije mnogo veće.

Evo kako izgleda šuga kod dece i koje simptome možete očekivati:

 • Svrab praćen stalnim češanjem
 • Crvenilo, kraste, ogrebotine, upaljena koža i plikovi na mestima karakterističnim za šugu
 • Odbijanje hrane
 • Nervoza, plakanje
 • Topla koža na mestima iritacije

Kada i ukoliko primetite da se kod vaše dece pojavilo crvenilo najpre oko prstiju i na rukama ili stopalima, a zatim i drugde po telu, jak svrab i češanje, posetite lekara što pre da bi prvenstveno sprečili i smanjili svrab, a i izlečili problem. Posebno ističemo svrab jer deca često raskrvare delove kože i naprave rane koje se lako zagnoje i stvaraju gori problem nego što šuga zapravo jeste.

Lečenje šuge kod dece

 

Šuga može biti pravi problem ozbiljnih razmera ako se ne leči adekvatno i na vreme! Prvo, zbog brzog širenja po telu pacijenta, ali i zbog brzog raznošenja na druge – za samo par dana bez lečenja može doći do mini epidemije!

Ipak, iako se brzo širi, šuga se danas brzo i leči, ako je terapija adekvatna.

Terapija za šugu podrazumeva kreme i preparate koji se nanose na telo zaraženog a imaju antiskabiozna dejstva, odnosno uništavaju šugarca.

Ovakvi preparati obično sadrže sumpor, benzil benzoat ili permetrin koji uništavaju i šugarca i jajašca pa se poprilično brzo rešava problem.

Postoje i neke prirodne pomoćne supstance koje mogu biti od pomoći kada se javi šuga, ali za njih nije dokazano da deluju kao što to rade kreme koje prepisuje lekar. Kakve su to alternitavne opcije, i koja krema koju prepisuje doktor je najefikasnija za lečenje šuge kod dece?

Krema za šugu

 

Kada su kreme koje prepisuju lekari za lečenje šuge u pitanju, najpoznatija je ona vrsta koja sadrži permetrin.

Permetrin je supstanca koja je otrovna za šugarca, a inače je prirodog porekla i potiče od hrizentema. Najčešće se preporučuje 5% (petoprocentna) krema koja sadrži permetrin i ona se korsiti jednokratno.

Kada se ova krema nanosi važno je da pratite par pravila:

 • Nanosi se na celo telo, čak i ispod noktiju, ako je potrebno po licu pa i skalpu glave. Kod dece se izbegavaju predeli oko očiju i usana, ali se mora mazati skoro sva površina kože.
 • Da bi sprečili skidanje kreme sa ruku, pogotovo kod dece, nije loše imati pamučne rukavice koje bi im stavili na ruke.
 • Kremu je najbolje naneti nakon kupanja na celu kožu i ostaviti da deluje preko noći (najbolje je da deluje punih 8 h).
 • Tretman je nekada potrebno ponavljati, mada retko, ali tek nakon 14 dana od prvog nanošenja.

Kreme za šugu na bazi sumpora su takođe vrlo efikasne, ali mogu biti vrlo intenzivnog delovanja na kožu. Sumporne kreme uništavaju šugarce, ali se koriste više dana, pa koža često bude upaljena i crvena i potrebna joj je dodatna nega nakon toga. Sumporno lečenje nije preporučljivo za decu, ili se preporučuju blaže varijante kreme.

Ono što je izuzetno važno da znate jeste da ove kreme mora prepisati lekar i moraju se koristiti prema uputstvu, pogotovo kada su u pitanju deca. Lekar mora imati stalni uvid u situaciju bolesti i naredak lečenja da bi se sprečilo dalje širenje zaraze.

Šuga – lečenje prirodnim putem

 

Spomenuli smo da postoje neke alternativne opcije za lečenje šuge, odnosno za pomoć pri lečenju, jer nisu dokazano efikasne kao terapija koju prepiše lekar.

Među domaćim lekovima za šugu se izdvaja ulje čajnog drveta, jer ima antimikrobna dejstva, ali deluje i protiv upala i smanjuje iritacije. Najefikasnije je koristiti ga razblaženog u vodi ili čak alkoholu i tim rastvorom prskati posteljinu, tepihe i prostor u kojem se nalazi osoba koja ima šugu.

Ovo ulje može i da uništi šugarca, ali samo odrasle jedinke koje žive bliže površini kože, ali ne i jajašca koja se nalaze u dubljim slojevima. Neke studije pokazuju da je baš ovo ulje vrlo efikasno kao pomoćno sredstvo protiv šuge, ali najbolje je da preporuku za korišćenje da lekar.

Pored čajnog drveta, tu su još i neem ulje, ulje karanfilića pa i ljuta paprika. Neem ulje nije poznato kod nas, ali je itekako vrlo lekovito i može se naći i kod nas uglavnom u online prodaji. Neem je drvo koje potiče iz Burme i Indije, i dokazano je da su šamponi i preparati na bazi ovog ulja delotvorni za lečenje šuge kod životinja. Kako na ljudima još nije ispitano ne preporučuje se primena, iako je u dalekim krajevima sveta to gotovo svakodnevna praksa.

Ulje karanfilića je takođe imalo neke uspešne rezultate u tretiranju šuge, i pomaže da se koža umiri i svrab smanji.

Ljuta paprika definitivno pomaže da se smanje neki hronični bolovi u zglobovima, kod reume, popravlja i cirkulaciju, a neki veruju i da leči šugu! Međutim, dokaza za ovo nema pa ne možemo ništa reći po tom pitanju.

Ovo uzmite samo informativno! Svako od ovih pomoćnih sredstava za tretiranje šuge se ne sme koristiti na svoju ruku i može biti alergeno. Zato se pre upotrebe pogotovo kod dece, prvo obratite lekaru!

Koliko traje lečenje šuge?

 

Lečenje šuge zapravo zavisi od ozbiljnosti odnosno uznapredovalosti zaraze. Ukoliko ste na samom početku videli problem i posetili lekara, nakon primenjene terapije lečenje bi trebalo da bude gotovo, a šugarac i jaja uništeni.

 

šuga kod dece

 

Ukoliko je situacija malo ozbiljnija, lečenje bi se moralo ponoviti nakon par nedelja. Kada je situacija toliko ozbiljna da je koža u krastama i ranama, lečenje može trajati i do mesec i duže dana, ne zbog same šuge već zbog lečenja oštećene i upaljene kože.

Ono što je važo da znate jeste da se šuga ne leči samo kod zaraženog pacijenta već kod svih koji su sanjim u bliskom kontaktu. Svi članovi porodice primenjuju terapiju onako kako to lekar preporuči.

Takođe se sva odeća, posteljina i tekstil u kući pere na najmanje 60º jer se šugarac uništava na ovoj temperaturi. Tepisi i prostorije u kojima borave osobe ili deca sa šugom se temeljno usisavaju, a najbolje bi bilo da se očiste paročistačem na višoj temperaturi. Igračke ili odeća koja se nesme prati na visokoj temperaturi možete dezinfikovati paročistačem i staviti ih u vakumiranu vrećicu par dana.

Dezinfekciju prostora i odeće ili tekstila se obavlja u dve ture, jednom kada započnete terapiju i drugi put kroz nedelju dana.

Pesticidi, sredstva za ribanje, dezinfekciona sredstva na bazi alkohola ili kiselina ne deluju na šugarca ili ostale grinje kada se ukopaju dublje u nameštaj ili tekstil pa i pod. Najefikasnija je toplotna dezinfekcija (preko 50º).

Testiranje na šugu kod dece

 

Kako izgleda test na šugu i kako se zapravo dijagnostifikuje ova bolest?

Pre svega, postoji test za šugu koji podrazumeva uzimanje brisa sa kože koja je podložna razvoju šugarca. Najpre će lekar pogledati stanje kože, obratiće pažnju na mesta na kojima su se pojavile promene i svrab. Ukoliko postoji sumnja na šugu, uzeće se bris koji se šalje u laboratoriju, gde se kroz mikroskopski pregled traže tragovi postojanja šuge odnosno grinje koja je izaziva – šugarca. Postoji i varijanta gde se bris ponavlja, a ako ne uspe test može biti potrebno i da se uzme tanki uzorak kože za pregled pod mikroskopom.

Šugarac se teško uočava jer je vrlo sitan, ali i zato što se brzo premešta sa mesta na mesto.  Ipak ostavlja neke tragove za sobom u vidu jaja ili ostataka.

Kada se test uradi i dijagnoza potvrdi, lekar će proceniti koja je terapija najbolja za dete i zatim ćete započeti lečenje što je pre moguće.

Kako da znamo da je šuga izlečena?

 

Pored toga što je terapija vrlo efikasna, važno je i da se prati stanje kože i pojava odnosno nestanak simptoma.

Kada je terapija bila uspešna, svrab bi trebao da prestane u roku od dan ili dva, jer više nema šugraca da buši kožu i izaziva svrab.

Nakon toga potrebno je još 3 do 5 dana da se crvenilo smiri i upale povuku, ali čak i tada možda još postoje šanse da se izlegne neka zaostala grinjica. Zato je najbolje terapiju ponoviti, i zatim pratiti simptome.

Ovo je period kada je jeko bitno da ne koristite agresivne kupke za decu, nego blagu kozmetiku koja neće izazvati iritacije i sumnje da li je osip na koži nastao od kozmetike ili od šuge.

 

Ukoliko se nikakve promene na koži više ne pojavljuju, lečenje bi trebalo da je bilo uspešno i gotovo. Ipak, najbolje da kontrolu obavi lekar i ustanovi da li je sve kako treba i da li je bolset izlečena.

Šuga nije toliko retka pojava iako se čini da je baš i nema, ali ne treba biti u strahu! Deca se mogu lako zaraziti, ali uz brzu reakciju, dobru terapiju i malo nege, sve može da prođe vrlo brzo i bez problema.

 

Izvori:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-scabies#clove-oil

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01921

https://kidshealth.org/en/parents/scabies.html

https://www.everydayhealth.com/infectious-diseases/symptoms/how-know-those-bites-are-scabies/