položaj bebe na stomaku

Položaj bebe na stomaku, odlična vežba za pravilan razvoj bebe!

Znate li da je položaj bebe na stomaku jako važan za razvoj? Ne propustite da bebi pružite ovakve trenutke! Jako je važno, a evo i zbog čega!

Zašto je važan položaj bebe na stomaku?

 

Vreme koje bebe provode u položaju na stomaku je odličan način da se beba upoznaje sa svojom okolinom, jača mišiće i uči i razvija se u pravom pravcu.

Zapravo, može se reći da je vreme koje provode na stomačiću od izuzetne važnosti, jer predstavlja svojevrsne vežbe za jačanje mišića, koje kasnije vode do sedenja, puzanja i hodanja. Pored toga, promena položaja u kojem je beba je odličan način da ona promeni ugao gledanja i zainteresuje se za nove stvari.

Znamo da su bebe po rođenju obično na leđima ili u rukama svojih roditelja. Kada se taj položaj promeni i beba se postavi na stomačić, eto prilike za njenu prvu samostalnost i nov način posmatranja okoline. Ujedno i ta promena položaja sprečava pojavu opadanja kosice na temenu i u onim karakterističnim pečatima od ležanja na leđima.

Istraživanja sa univerziteta u Mičigenu su pokazala da bebe koje provode dosta vremena u ovom položaju na stomaku, zapravo prohodaju i do 101 dan ranije nego bebe koje nisu bile u ovom položaju.

 

Kako bi najbolje prikazali zašto i koliko je zapravo važno praktikovati stavljanje bebe na stomak prikazaćemo sve benefite ovako:

 • Jačanje i građenje mišića prednjeg dela tela
 • Razvoj motoričkih veština (krupna motorika, senzo-motorika, sitna motorika, koordinacija šaka-oko i ruka – noga sve se razvijaju iz ovog položaja, ali u različitim uzrasnim etapama)
 • Sprečavanje pojave ćelavih pečata na potiljku bebe od ležanja na leđima
 • Upoznavanje bebe sa okolinom kroz drugačiji položaj
 • Pospešivanje pravilnog razvoja u vremenskim okvirima koji su preporučljivi
 • Odličan preduslov i vežba za sedenje, puzanje a kasnije i stajanje i hodanje
 • Beba se upoznaje sa osećajem samostalnosti ali i učenjem novih oblika, teksture.
 • Pospešuje bebin kognitivni razvoj i istraživački duh

Kada se sve ove pozitivne stvari na razvoj bebe samo zbog postavljanja na stomak sagledaju, i te kako se primeti važnost ovog položaja.

O značaju boravka bebe na ravnoj podlozi govori i Dr Pilar u ovom videu. Pogledajte i zapratite ovaj koristan profil na Instagramu!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

 

Naravno,  ne smemo zaboraviti ni posebnu vezu koja se gradi između roditelja i bebe tada, a ujedno ovo predstavlja i neku vašu prvu zajedničku igru.

Ovo je jedna od najvažnijih vežbi za bebe

Nemojte propustiti da probate ovaj položaj, a u daljem tekstu saznajte kada da počnete da ga praktikujete.

Kada početi sa stavljanjem bebe na stomak?

 

Sigurno ste već uočili da su bebe vrlo individualne i da neki posebni vremenski okviri različitih faza razvoja i ne postoje. Takav je i ovde slučaj – neki će početi ranije da stavljaju bebe na stomak, neki kasnije, a nečije bebe neće biti baš oduševljene ovom promenom.

Savetuje se da se sa postavljanjem bebe u položaj na stomaku može početi vrlo rano, još kada je beba samo par dana stara.

 

novorođenče na stomaku

 

Međutim, ukoliko bebi još nije otpao pupak, i brinete se da li bi to moglo da joj smeta za ovaj položaj, potražite dodatni savet pedijatra. Nećete pogrešiti ako sačekate da prođe neophodnost posebne nege pupka i da on otpadne, iako neki smatraju da to ne predstavlja smetnju.

Tada taj period stavljanje bebe u položaj na stomaku treba da bude vrlo kratak svega par minuta, po par puta na dan.

Smatra se da će se tako bebe navići na ovaj položaj i neće odbijati da provode vreme na stomačiću, kao što može da se desi kada je beba starijeg uzrasta (od par meseci) u pitanju.

Znači, može se početi kada je beba manja, novorođenče, ali i ako niste stavljali bebu na stomak već tada, nikada nije kasno da počnete.

Ako se bebe baš ljute, pripremili smo par trikova koje bi trebale da ih privole da budu na stomačiću bez suza i vike.

Kako postaviti bebu u položaj na stomaku?

 

Ovo je zapravo vrlo lako.

Ono što je važno da znate jeste da je važno da beba bude na čvrstoj podlozi.

Zato je najbolji izbor neka podloga u vidu jorgančića ili ćebenceta koju ćete raširiti na pod i zatim polako spustiti bebu na stomak. Možete je nekada staviti i na krevet na stomačić, sigurno će joj biti zabavno, ali ne često. Zašto je čvrsta ravna podloga važna? Zato što kako beba bude jačala odizaće se i vršiti sve veći pritisak na podlogu. Kada ste u tome nespretni, kao što su bebe, i niste još naučili kako se tačno možete izdići na ruke, mekana podloga može samo da odmogne.

Ono što treba izbegavati jesu neke sastavljene podloge, na primer dve stolice, dva dušeka ili kolena (kada je beba mala). Iako beba lako stane na navedene primere, svaki pregib nije dobar ni za samo ležanje na stomaku (ili leđima) a pogotovo nije dobro za odizanje i istraživanje kada je beba veća.

Zapravo postavljanje bebe na kolena može da bude i pospešujuće za jačanje mišića kod beba malo većeg uzrasta. Ako postavite kolena tako da je jedno izdignutije od drugog, i bebu postavite tako da je grudima i rukama oslonjena o to povišeno koleno, ona može vežbati izdizanje tela i ravnotežu. Za ovaj način stavljanja bebe na stomak, najbolje da beba ima oko 6 meseci kada ima dovoljno ojačane ruke i stabilno držanje glavice.

Bebu spuštate na podlogu da legne na leđa, zatim je polako pridržavajući joj jednom rukom glavicu i ruku, okrenete na stomak.

Ukoliko je beba baš mala, novorođenče, glavicu okrenite na stranu da može ne smetano da diše. Kasnije kada beba ojača i uspe da sama drži glavicu, lako će je okrenuti kada bude postavljena u položaj na stomaku.

Nikada nemojte ostavljati bebu bez nadzora kada ih postavljate u ovaj položaj. Zapravo u bilo koji položaj, pogotovo dok su vrlo male.

Najbolje je da bebu stavljate na stomak onda kada je sita, odmorna i suva. Ipak, nemojte stavljati bebu na stomak ukoliko je upravo nahranjena, uvek sačekajte barem 20ak minuta, kako ne bi došlo do bljuckanja.

Postoje i vrlo zanimljivi načini za postavljanje bebe na stomak u samom početku, da se navikne i lakše prihvate taj položaj.

Na primer tu je stomak na stomak položaj u kojem vi legnete i bebu stavite na vaš stomak. Pored toga što će im biti zabavno da vas posmatraju iz te perspektive vaši mališani osvrtaće se oko sebe uz osećaj sigurnosti koju im pruža roditelj. Ako pri tom primenite i kontakt kože na kožu, eto duple koristi! Veoma male bebe, novorođenčad, će uživati ležeći na vašem stomaku, osećajući vaše otkucaje srca koji će ih dodatno umirivati. Posebna pogodnost je i ta što ako beba ima grčeve, ovaj položaj može malo da umanji tu neprijatnu pojavu.

Čak i nošenje bebe tako da je okrenuta ka vašim grudima svojim stomakom je neka vrsta pripreme za vreme na stomaku, a i dodatno ojačava vratne mišiće bebe i muskulaturu gornjeg dela tela.

U svakom slučaju, načini su razni i treba ih isprobati shodno bebinom uzrastu.

Koliko vremena beba treba da provodi na stomaku?

 

Kada tek počinjete sa praktikovanjem postavljanja bebe na položaj na stomaku, trebate paziti da bude više puta po par minuta. Dva ili tri puta u toku dana na minut-dva su za početak sasvim dovoljni, pogotovo za novorođenčad.

Kasnije se to vreme polako povećava, pa će postati 5 minuta, pa 10, na kraju će bebe uživati u ovom položaju i po 30 minuta do čitavog sata.

Važno je da ne preterate na početku, jer male bebe mogu vrlo glasno da negoduju kada nisu zainteresovane za duži boravak na stomačiću.

Napredak koji se može videti kroz praktikovanje stavljanja bebe u položaj na stomaku

 

Iz meseca u mesec praktikovanja postavljanja bebe u položaj na stomaku možete videti različite faze napretka i usavršavanja motoričkih i kognitivnih veština u razvoju.

 

beba na stomaku

 

Evo šta možete očekivati :

1.mesec

U toku prvog meseca praktikovanja položaja na stomaku, trebali bi da primetite da beba počinje da okreće glavu samostalno tokom boravka na stomaku. Koristiće obe strane za spuštanje glavice naizmenično.

Takođe možete primetiti da beba pokušava da drži glavu uzdignuto od podloge na kraće vremenske periode. I ne samo dok je na stomaku nego i do ke nosite u rukama.

2.mesec

U ovom periodu možete primetiti da beba više koristi ekstremitete. Pomera rukice iznad i pored tela, a noge savija i opruža. Primetićete i da postavlja ruke u položaj da se odgurne i izdigne od podloge, a uskoro će i uspeti da odigne rameni deo od poda. Primetićete i da se negodovanje oko boravka na stomaku smanjuje, i da ona provodi po par minuta u kontinuitetu na stomaku.

3.mesec

Treći mesec bi trebao da bude obeležen primetnim pomakom u vidu čvršćeg držanja glave i okretanja u svim pravcima. Pored toga beba će uspeti i sve češće će se oslanjati na ruke i laktove i odizati ceo gornji deo tela (glava, vrat, ramena) dok boravi na stomaku. Može da se odigne u visini između 45 i 90 stepeni u odnosu na podlogu.

4.mesec

U četvrtom mesecu beba se najčešće podupire laktovima i drži izdignut gornji deo tela pod uglom od 90 stepeni u odnosu na podlogu. Čvršća je i više se interesuje za svet oko sebe.

5.mesec

Beba se pored oslanjanja na laktove i odiže i balansira na njima. Dodatno se podupire i nogama, i klati napred nazad. Primetiće te i da pokušava da pruža rukice i dohvati te igračke koje joj okupiraju pažnju.

6.mesec

Beba sada već uživa igrajući se na stomaku. Prevrće se sa leđa na stomak i obrnuto i potpuno je stabilna u položaju na stomaku. Odiže se na laktove sa lakoćom, pokazuje napredak u balansu, koordinaciji kao i u stabilnosti dok je odignuta od poda u predelu gornjeg dela tela.

Počinje pomalo da se kreće po podlozi, obično ka igračkama i zato ne zaboravite tu vrstu animacije.

Nakon 6. meseca

Nakon napunjenih 6 meseci bebe će se već polako postavljati u sedeći položaj, jačaće mišiće ruku i nogu sve kroz položaj na stomaku. Često ćete ih zateći kako se oslanjanju i na ruke i na kolena i tako četvoronoške se klate napred nazad. To je vežba za koja prethodi puzanju, i vrlo je zabavna i vama kao svedocima i njima kao akterima.

Iz svega ovoga lako se zaključi da je boravak u položaju na stomaku jako važan za razvoj bebe, ali je i zabavan, zato ga ne treba izbegavati.

Trikovi kako da ohrabrite bebu da provodi vreme na stomaku

 

 • Kada su u pitanju novorođene bebe, nekih posebnih aktivnosti da ih zainteresujete za ovaj položaj nema, ali zato možete početi sa gore spomenutim stomak na stomak položajem, koji će im sigurno prijati. Zatim tih par minuta koje će provoditi u početku na stomaku, možete dodatno ulepšati tako što ćete i vi leći kraj njih i pevati im dok ste na nivou njihovog pogleda. Vremenom ćete to vreme povećavati tako da do 3. meseca već možete da očekujete da će vaša beba uživati u položaju na stomaku i do 30 minuta. A tada možete da počnete neke vrlo zabavne aktivnosti.
 • Kada beba napuni tri meseca i već se navikla na ovaj položaj, možete početi da je animirate različitim igračkama. Zapravo na ovaj način im pomažete da ojačaju vratne mišiće i mišiće ruku i ramena, kao i grudnog koša. Poenta je da uzmete neku igračku za koju se beba zanima i pomerate je oko bebe, tako da je ona vidi (ne previše brzo i u visini lica) a da je beba prati pogledom. Kasnije kada još malo beba ojača, dodajte ispod njenih grudi malo urolano ćebence. Postavite ga tako da su joj ruke i preko njega da su slobodne za pokret. Onda možete igračku postaviti ispred bebe, a ona će pokušati da je dohvati. Tu se dodatno razvija bebina koordinacija ali i zadovoljava znatiželja.

Ako bebu tek počinjete da stavljate u položaj na stomaku, iste ove aktivnosti animacije igračkama služe kao trikovi da je zainteresujete za ovaj položaj. Vrlo zgodno zar ne, potrebno vam je samo malo vremena, igračke i eto prilike da beba jača i uči.

 • Za bebe koje su napunile 6 meseci i već su ovladale uspravnim i čvrstim držanjem glave, vrata i gornjeg dela tela, lako možete animirati vežbama. Na primer bebi sklekovi su super igra a u stvari se vežbaju mišići celog tela! Dok beba leži na stomaku, uhvatite je rukama ispod grudi i stomačića i podižite po malo gore dole.One će se oslanjati i odbacivati od podloge jačajući mišiće, a dodatno se i pripremaju za fazu puzanja.

Pored ove zabavne vežbe, možete postaviti igračke oko bebe ali u njenom vidokrugu. Tada ćete primetiti koliko su u stvari njihove motoričke i kognitivne veštine napredovale! One će pokušati da dohvate igračke i da ih ispituju, a uz malo truda će i uspeti u tome. Neke bebe će se poslužiti snagom svog tela i povući će se sve dok ne budu mogli da dohvate igračku. Druge će opet biti mudrije pa će se poslužiti povlačenjem ćebenceta (ili onoga što je stavljeno preko poda) da dovuku igračke do sebe. U svakom slučaju igračka će dospeti u njihove šake a bebe će uživati u čitavom procesu.

 • Bebe koje su starije od 6 meseci će kroz boravak na stomaku polako početi same da se odižu i oslanjaju i na kolena i na ruke. Kada dovoljno ojačaju, počeće da puze. Takođe ćete primetiti da će početi da se same postavljaju u položaj za sedenje i da drže igračke sa obe, pa samo sa jednom rukom. Ovo su sve znaci razvoja i rasta bebe koja sve više uči i sprema se da istražuje svet sopstvenim tempom i po sopstvenoj želji.

Dakle, uz par igračaka, pesmica, i vaše ležanje na stomaku i beba će biti zainteresovana i spremna da boravi u ovom položaju. U kratkom roku beba i vi ćete uživati u zabavi koju ćete imati dok ležite na stomaku i stvarate zabavne uspomene dok u stvari beba vežba i pospešuje svoj razvoj!

Šta ako beba neće da bude na stomaku?

 

Neke bebe se vrlo odlučno (i bučno) protive ovom položaju i provođenju vremena na stomaku. Tada roditelji obično probaju još koji put i odustanu.

 

vreme na stomaku za bebe

 

Nemojte odustajati tako brzo, jer vreme koje bebe provode na stomaku stvarno ima puno benefita za njihov razvoj.

Treba se truditi da i svojim primerom pokažete bebi da je to zapravo zabavno. Slobodno lezite na pod na stomak i zabavljajte se dok vaša beba to posmatra. Zatim uz pesmu ili neku priču koju vaša beba voli uključite i nju po par minuta.

Ukoliko je u pitanju novorođenče, slobodno se poslužite onim trikom koji je gore opisan kao stomak na stomak položaj. Tada se neće buniti, a polako će se navići na osećaj boravka na stomaku.

Poslužite se svakim trikom koji vam padne na pamet da odobrovoljite vašu bebu po pitanju boravka na stomaku.Ako beba baš negoduje i jako plače, nemojte forsirati. Imajte strpljenja i budite uporni, vremenom će sama zatražiti da bude na stomaku.

Šta ako ne stavljam bebu u položaj na stomaku?

 

Ako niste stavljali bebu u ovaj položaj, nikada nije kasno da počnete, to je prvo što valja napomenuti.

Prosto ovaj položaj ima toliko dobre efekte na razvoj bebe da je dobro praktikovati ga, ali nije obavezno. Ipak uvek se treba truditi da pospeši i olakša razvoj bebe u svakom smislu i svakoj fazi. Zato se boravak bebe na stomaku preporučuju i savetuje.

Popriličan broj vežbi za bebe koje imaju problem sa držanjem glave, tortikolis, zaležanom glavicom i drugim problemima, je upravo iz ovog položaja.

Zato, ako ste u mogućnosti, nemojte izbegavati ovaj položaj već baš suprotno, koristite svaku priliku da ka praktikujete.

Saveti za položaj bebe na stomaku

 

Prvo i osnovno je da se postarate da je okruženje bebe i sama podloga sigurna!

Šta to znači?

 

 

To znači da su sklonjene sve sitne i nepogodne igračke iz bebine blizine (igračke sa baterijama, igračke iz delova, daljinski upravljači, čačkalice, novčići..) Ovo se odnosi na veće bebe koje mogu lako dohvatiti ovakvu sitnicu i za čas je strpati u usta da je bolje istraže.

Kada su manje bebe u pitanju treba obratiti pažnju da nema previše jastuka, prekrivača većih plišanih igračaka na podlozi na kojoj boravi na stomaku. Ovakve stvari mogu samo da joj smetaju i padnu preko nje.

Kada su bebe već pomalo spremne da se kreću (prevrću se, puzaju vojnički) treba se postarati da budu na podu. Ukoliko ih postavite u položaj na stomaku na krevetu, vrlo lako se mogu prevaliti preko ivice i pasti. Iako se ne čini da je visoko, za njih svakako jeste i mogu se povrediti.

I još jedan izuzetno važan savet je da ne ostavljate svoju bebu bez nadzora kada je na stomaku. Nekada su samo sekunde dovoljne da se povrede, čak i ako ste uz njih, a pogotovo kada niste. Sigurnost je uvek na prvom mestu, zato uvek imajte bebu na oku!

Položaj bebe na stomaku je super, a uz to i krajnje jednostavan način da beba jača i razvija se pravilno, da istražuje i saznaje nove stvari o svojoj okolini, da stekne osećaj za samostalnost i dovoljnu stabilnost da kasnije sama puzi i kreće se!

Zato se trudite da praktikujete stavljanje bebe na stomak i uživajte u tome zajedno!