sekret u trudnoći

Sekret u trudnoći. Šta je normalno, a šta ne?

Sekret u trudnoći je potpuno normalan, ali kakav on treba da bude kada je ok, a kada je vreme da posetite lekara? Pročitajte i saznaćete.

Svaka žena je dobro upoznata sa vaginalnim sekretima čak i kada nije trudna! Ipak, u trudnoći se sekrecija menja i verujte možete da očekujete svašta! Šta je ok kada je ova tema u pitanju, a šta je razlog za brigu?

Šta je vaginalni sekret?

 

Sekret o kojem govorimo je zapravo prirodna materija koja ima vrlo važnu funkciju u našem reproduktivnom sistemu! Stvara se u vagini i služi da zaštiti, čisti i održava sluzokožu zdravom. Prisutan je i pre trudnoće, kao redovni mesečni posetilac, koji se najčešće javlja u toku ovulacije. Može se javljati i drugim delovima meseca, u zavisnosti od vašeg opšteg zdravlja, hormonskog stanja ili drugih faktora.

Vaginalni sekret igra ključnu ulogu u reproduktivnom zdravlju žene, posebno tokom trudnoće. Ovaj složeni biološki fluid, sastavljen od tečnosti, proteina, ćelija, i dobrih mikroorganizama, nije samo prirodni lubrikant, već i prva linija odbrane protiv infekcija. On održava optimalnu sredinu u vaginalnoj sluznici, čime se reguliše pH ravnoteža i sprečava rast patogenih mikroba.

Tokom trudnoće, hormonalne promene utiču na sastav i količinu vaginalnog sekreta, što je prirodan proces prilagođavanja tela za podršku zdravom razvoju fetusa i pripremu za porođaj.

 Kada je trudnoća u pitanju, sve u telu se menja pa i vaginalni sekret. Gotovo je izvesno da će ga biti više, verovatno izmenjenog izgleda i menjaće se kroz tromesečja.

Ipak, znajte da je to očekivano i normalno, osim u retkim situacijama kada je u pitanju veći problem. Ostanite na ovoj stranici da saznate kada i kakav sekret je opasan za trudnice!

Promene u izgledu, boji i teksturi vaginalnog sekreta tokom trudnoće često mogu biti znak infekcija, što zahteva pažnju i potencijalno lečenje.

 • Bakterijska vaginoza je jedna od čestih infekcija koja uzrokuje pojavu beličastog ili sivkastog sekreta s neprijatnim mirisom.
 • Gljivična infekcija, poznata kao kandidijaza, karakteriše se gustim, beličastim sekretom, često praćenim svrabom i iritacijom.
 • Polno prenosive bolesti, kao što su hlamidija i gonoreja, mogu uticati na promenu boje, mirisa i konzistencije sekreta.
 • E. coli, bakterija normalno prisutna u crevima, može izazvati vaginalne infekcije, dovodeći do promena u sekretu.

Važno je prepoznati simptome ovih infekcija i obratiti se lekaru za odgovarajući tretman. Lečenje je ključno, jer nelečene infekcije mogu imati negativne posledice kako na zdravlje majke, tako i na razvoj i zdravlje bebe. Redovni pregledi i pravovremena dijagnostika su neophodni za očuvanje zdravlja tokom trudnoće.

Kako izgleda sekret u trudnoći?

 

Kada je izgled sekreta u trudnoći u pitanju, varijacije su mnoge i imaju svoje značenje. Tako boje variraju od providne, beličaste, izrazito bele, do braon, crvenkaste, pa čak i zelenkasto žućkaste.

Razlike postoje i u strukturi i izgledu ali zavise i od perioda trudnoće kada se javljaju.

 

 

Sekret u ranoj trudnoći

 

Kada je rana trudnoća u pitanju, možete da očekujete više vrste sekreta. Na samom početku u toku prve nedelje trudnoće, nećete primetiti ništa posebno drugačije.

Međutim, u periodu začeća, može se javiti pojačan sekret providne do blago rozikaste boje. Razlog je pojačano delovanje hormona, ali i usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice. Tada se može javiti i blago krvarenje, koje može da preboji sekret u rozikasto crvenkastu boju, ili se pojavi par tačkica krvi na vešu. Nekada možete da pomislite da je u pitanju menstruacija u trudnoći, ali to je retko kada slučaj!

 

vaginalni sekret u trudnoći

 

U toku drugog meseca trudnoće, količina ali i izgled sekreta se može promeniti. On će postati beličast, poput “belog pranja” kako se u narodu zove. Biće ga više, obično bez jakih mirisa. On služi da se zidovi vagine očiste, i da se spreče moguće infekcije. Takođe će biti prisutan i redovni normalni providni sekret, bez mirisa. Ista situacija vas čeka i u budućim periodima drugog stanja.

Ipak, ove varijacije koje smo spominjali u bojama i strukturi se mogu javiti bilo kada u toku trudnoće!

Evo o čemu se radi

Boje sekreta u trudnoći

 

Varijacije u boji sekreta obično znače da je došlo do neke promene, možda čak i infekcije, ili drugih komplikacija.

Evo koji se sekreti javljaju i koje su boje.

Providan ili beličasti sekret

 

Kada se javi providan ili beličasti sekret, znajte da je sve u redu.

Ovakav iscedak se naziva još i leukorea (leukorrhea) predstavlja normalno stanje vaginalne sekrecije.

Obično ga u toku drugog stanja ima malo više i količina se povećava, tako da će ga na početku trudnoće biti više nego inače, ranije, ali do kraja trudnoće će dosegnuti maksimum u količini. On se javlja zbog promena uzrokovanim hormonima. Funkcija mu je da očisti vaginalne zidove od mrtvih ćelija i bakterija i spreči moguće infekcije.

Međutim, ako vam se čini da je količina sekreta obilna, javlja se i curkanje ili želatinasta struktura, obavezno posetite lekara.

Ove promene mogu da znače da ste na korak od prevremenog porođaja, ili da se javlja oticanje plodove vode.

Beličasti sekret je uobičajen i često ne miriše, a može signalizirati povećanu produkciju ženskih hormona.

Beli sekret u trudnoći

 

Beli sekret je obično malo gušći nego redovan iscedak.

On se javlja kao posledica gljivične infekcije, najčešće kandide.

Razlog zašto je gljivična infekcija relativno česta kod trudnica, pogotovo u drugom tromesečju jeste uticaj hormona na pH vrednost unutar vagine.

Najčešći simptomi za kandidu su sledeći:

 • Beli, gust iscedak kiselkastog ne jakog mirisa
 • svrab i peckanje spoljašnjeg i unutrašnjeg dela vagine
 • Peckanje labija

Kada se jave ovakve tegobe koje prate beli sekret, važno je da se javite lekaru da bi dobili određenu terapiju, dozvoljenu za trudnice koja će da suzbije gljivice i neprijatnosti!  Nije loše i da povedete računa o ishrani, jer može da utiče na pojavu ovakvih infekcija. Jako je važno da izbegavate domaće recepture za lečenje gljivica u toku trudnoće poput obloga od jogurta ili belog luka, jer možete izazvati infekcije!

Sivi sekret u trudnoći

 

Siva boja obično ne predstavlja nešto dobro, a tako je i u ovom slučaju.

Sivi sekret u trudnoći obično ukazuje na to da je u pitanju neka bakterijska infekcija ili bakterijska viginoza.

Pogotovo ako se uz sivu boju javlja i neprijatan miris koji podseća na miris ribe. Glavni krivac je obično Gardnerella vaginalis koja se inače nalazi unutar naših reproduktivnih organa. Ponekada se stvore uslovi da se ona prerazmnoži i to dovodi do ove promene u vaginalnoj sekreciji. Kada je ova pojava u pitanju važno je da što pre posetite lekara zbog dobijanja prave terapije za regulisanje problema!

Braon sekret u trudnoći

 

Braon boja iscedka obično nije nužno razlog za brigu. Uzrok je zapravo pomešanost sa sukrvicom, ali je u pitanju oksidirana odnosno krv koja je stara. Sveža krv je crvena i može da utiče na boju sekreta, ali nije braon! 

Ponekada se ovakav iscedak javlja zbog prsnuća nekog kapilara unutar vaginalnog zida, zbog opterećenja od promena koje trpi. Nekada je braon sekret znak da se približava porođaj, jer prati ispadanje sluznog čepa. Ovakva pojava se može desiti i nakon vaginalnog pregleda u toku trudnoće ili nakon seksualnog odnosa. U osnovi nije opasan, ne zahteva terapiju, ali ukoliko vam stvara opterećenje obratite se svom lekaru.

Slična je situacija i sa rozikastim sekretom, koji se javlja usled nekog blagog krvarenja. Obično nakon pregleda ili većeg napora, najčešće se dešava u zrelijoj trudnoći.

Zeleni ili žuti sekret u trudnoći

 

Kada je javi iscedak zelene ili žute boje, znajte da nešto nije kako treba!

Najčešće je u pitanju seksualno prenosiva infekcija, poput hlamidije, trihomonijaza, ili infekcije uzrokovane gonokok bakterijom. Tada je sekret zelenkasto žut, penušav, ili gušći, vrlo neprijatnog mirisa.

Poseta lekaru je obavezna i to što pre da bi se dobila terapija i problem što pre rešio!

Ovakve infekcije dokazano mogu da utiču na razvoj ploda, čak i da ostanu pritajene unutar bebinog organizma i kasnije naprave problem u nervnom sistemu!

Vaginalni sekret u trudnoći po strukturi

 

Kako sekret u trudnoći može biti različitih boja, tako može imati i drugačije strukture. Neke su normalne, a neke nisu i evo o čemu se tu radi

Vodenasti sekret u trudnoći

 

Sekret vodenaste strukture je obično iz grupe onih providnih i beličastih. Ovo je normalna struktura, mada ponekada može biti blago sluzav ili lepljiv. Obično se javlja kao redovni normalni iscedak, ne pravi probleme i nije razlog za brigu. Ipak, ako vam se čini da je sekret poput vode koja curka, javite se lekaru da proverite o čemu je reč!

Gušći sekret sa grudvicama

 

Iscedak koji je ovakve strukture obično pripada grupi ovih belih, uzrokovanih gljivičnim infekcijama. Nekada može biti gust, kremast a ponekada je u pitanju struktura koja je sirasta, kao da ima grudvice. U oba slučaja uzrok su gljivice, i može biti vrlo neprijatan. Leči se antimikoticima ili fungicidnim kremama i vaginaletama uz nadzor lekara!

Sluzavi sekret u trudnoći

 

Sluzav sekret nije problematičan, jer nekada na pojavu ovakve strukture utiče i prirodni tok trudnoće. Upravo ovakav sekret se nakuplja u grliću materice i stvara sluzni čep! Sluzni čep služi da spreči prodiranje nečistoća i infekcija do plodove vode i bebe! U kasnijoj trudnoći, kada vam se opasno približi termin porođaja, sluzav sekret blago braonkast ili rozikast je znak da je sluzni čep ispao i da je porođaj tu!

Sekret u trudnoći po grupama

 

Postoji čak 6 grupa po kojima se klasifikuju sekreti u trudnoći.

Prve dve grupe se smatraju normalnima, neškodljivima koje su zdrave.

Sekreti iz i ostalih grupa mogu biti razlog za brigu i potrebno ih je lečiti!

 • Treća grupa sekreta obuhvata one iscetke koji su beličasto, sivkaste i žućkaste boje. Uzroci im mogu biti nehigijena, bakterijska infekcija ili mikroorganizmi. Obično su neprijatnog mirisa i leče se probioticima, vaginaletama poboljšanom higijenom i vaginalnim ispiranjem.
 • Četvrta grupa sekreta je ona u koju spadaju oni iscedci koji su žuto zelene (zamućene) boje uzrokovani seksualno prenosivim infekcijama. Mogu biti gušće strukture izuzetno neprijatnih mirisa i lečenje je dugotrajnije. Leče se nizom antibiotika.
 • Peta grupa sekreta obuhvata žućkaste i sivkaste sekrete koji su uzrokovani bakterijama ili parazitima. Imaju penušavu strukturu neprijatnog mirisa i mogu da izazovu pečenje i iritacije! Leče se antibioticima i antimikoticima.
 • Šesta grupa sekreta nije najopasnija iako se ovom gradacijom može tako činiti. Zapravo u ovu grupu spada beli sekret guste ili grudvičaste strukture koji izazivaju gljivične infekcije. Leče se vaginaletama posebno napravljenim upravo za ove probleme.

Kako se radi dijagnostika vaginalnog sekreta?

Dijagnostika vaginalnog sekreta ključna je u identifikaciji raznih vaginalnih infekcija koje mogu uticati na zdravlje žena, a posebno je važna tokom trudnoće. Proces dijagnostike uključuje nekoliko koraka:

 1. Uzimanje anamneze: Lekar će prvo razgovarati s pacijentkinjom o njenim simptomima, seksualnoj aktivnosti, higijenskim navikama, i prethodnim infekcijama koje su možda bile prisutne.
 2. Fizički pregled: Uključuje vizuelni pregled genitalija za bilo kakve vidljive znake infekcije kao što su crvenilo, otok, ili izraženi sekret.
 3. Uzimanje briseva: Ovo je ključni korak u dijagnostici. Vaginalni bris se uzima sterilnim instrumentom poput tampona ili četkice, kojim se pažljivo skuplja uzorak sekreta . Uzorak se stavlja na stakleni slajd ili u poseban transportni medijum za mikrobiološku analizu.
 4. Mikroskopija (Wet Mount Test): Slajd sa uzorkom se može posmatrati pod mikroskopom kako bi se detektovale ćelije, bakterije, gljivice, ili paraziti. Dodavanje reagensa kao što je razredjena KOH (kalijum hidroksid) pomaže u boljem vizuelizovanju nekih struktura kao što su gljivične hife.
 5. pH Testiranje: Normalni vaginalni pH je obično između 3.8 i 4.5. Povišeni pH može ukazivati na bakterijsku vaginozu ili trichomoniasis.
 6. Amin Test (Whiff Test): Dodavanje nekoliko kapi 10% KOH na vaginalni sekret može izazvati specifičan riblji miris ukoliko je prisutna bakterijska vaginoza.
 7. Laboratorijske Analize: Uzorak se može poslati u laboratoriju za dalju analizu. Ovo može uključivati kulturu na specifičnim medijumima, PCR testiranje na specifične patogene, ili biohemijske testove na prisutnost određenih enzima koji su povezani s bakterijskom vaginozom.

Korišćenje ovih tehnika omogućava lekarima da precizno dijagnostikuju uzrok abnormalnog vaginalnog sekreta i odrede odgovarajući tretman. Svaki korak je važan za potvrdu dijagnoze i sprječavanje potencijalnih komplikacija, posebno kod trudnica

Važnost zdrave vaginalne mikroflore

 

Zdrava vaginalna flora ključna je za očuvanje opšteg zdravlja intimne regije, posebno tokom trudnoće. Vaginalna flora sastoji se od raznih mikroorganizama, među kojima dominiraju laktobacili. Ovi “dobri” bakterijski sojevi igraju ključnu ulogu u održavanju niskog pH nivoa u vagini, što pomaže u sprečavanju rasta patogenih mikroba.

Upotreba probiotika može biti veoma korisna u održavanju zdrave vaginalne flore, naročito kada je prirodna ravnoteža poremećena, kao što je slučaj sa antibiotskim tretmanima koji mogu narušiti ovu ravnotežu. Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se unesu u odgovarajućim količinama, donose zdravstvene beneficije domaćinu. U kontekstu vaginalnog zdravlja, specifični probiotički sojevi poput Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus reuteri pokazali su sposobnost da se uspešno kolonizuju u vagini, gde pomažu u obnavljanju i održavanju zdrave flore.

Klinička istraživanja su pokazala da upotreba vaginalnih probiotika može smanjiti učestalost vaginalnih infekcija, uključujući bakterijsku vaginozu i kandidijazu. Takođe, probiotici mogu pomoći u prevenciji urinarnih infekcija i poboljšanju opšteg reproduktivnog zdravlja.

Sekret u trudnoći i svrab

 

Najčešća pojava u toku drugog stanja koja nije normalna jeste užasan uporan svrab praćen jačim belim sekretom. Tada je kože spolja ali i sluzokoža vagine toliko iziritirana da vam se čini da ništa ne može da pomogne. Ponekada se koža toliko isuši usled ove pojave da se jave ranice koje peckaju. 

Uzrok su gljivice!

Zapravo, uzrok su hormoni koji su narušili prirodnu floru vagine, a onda se gljivice previše razmnože i stvaraju problem. Inače ih imamo u svom organizmu i to u probavnom sistemu, sluzokožama pa čak i na koži tela pa i kosi. Situacija je takva da je lečenje neophodno i to što pre, jer retko ko može da izdrži takav svrab duže vreme bez tretiranja. Lekar će znati da li je za lečenje bolji izbor vaginalna krema, gel ili vaginalete.

U svakom slučaju, pored toga neophodno je i da poradite na izboru kozmetike za datu regiju, da sapuni ne bi još više naštetili pH vrednosti vagine.  Generalno, u toku trudnoće budite izbirljiviji sa kozmetikom.Ne bi bilo loše poraditi i na promeni ishrane, iako svakako treba da se prebacite na raznovrsnu ishranu za trudnice.

Ponekada svrab može da se javi i uz druge vrste sekreta koje smo nabrojali, zato je najbolje da kada se bilo kakva iritacija javi, posetite lekara koji će ispitivanjem ustanoviti koji je tip sekreta u pitanju i da li je lečenje neophodno!

Miris sekreta u trudnoći

 

Kakav treba da je miris sekreta u trudnoći?

 Normalan sekret nema miris ili je on vrlo blag i nije neprijatan.

To znači da ako primetite da se vaš sekret oseća, bilo kako, nešto nije kako treba.

 •  Na primer miris koji je kiselkast i podseća vas pomalo na kvasac ili čak pivo, u pitanju je gljivična infekcija.
 • Ako je miris pomalo čudan, podseća na sardine ili ribu – bakterijska infekcija je po sredi.
 • Izuzetno jak, oštar i neprijatan miris koji podseća na nešto trulo – seksualno prenosive infekcije su uzrok.
 •  Kada je miris sekreta blag ali podseća na miris krvi i boja mu je braonkasta ili roza ali prelazi u crvenu, neko krvarenje je u pitanju i trebali bi da posetite lekara.

Međutim, kada se sekret javi, miris nije najizraženiji već boja i iritacija koju stvara, zato nije preporučljivo da čekate dok ne počne da se oseti. Važno je da reagujete što je pre moguće, na samom početku da bi lečenje bilo kraće i brže!

Da li je sekret u trudnoći opasan?

 

U osnovi sekret nije opasan, čak je i očekivan, ali zavisi od toga kojoj grupi pripada. Dakle, oni sekreti koji su ili bez boje i bez mirisa ili blago beličasti nisu opasni, normalni su i neophodni za zdravu trudnoću. Međutim kako se grupe menjaju, tako su i rizici veći.

Pored iritacija i neprijatnosti, sekreti mogu biti opasni za bebu ali i za vas. Pogotovo oni koji karakterišu polno prenosive bolesti ili bakterije. Ovakvi sekreti nose ozbiljne infekcije i ako prodru do ploda mogu izazvati razne komplikacije sa zdravstvenim stanjem mališana. Takođe mogu da budu uzrok prevremenog porođaja, pucanja vodenjaka, krvarenja pa i pobačaja.

Upravo zato je važno da se rade pregledi u trudnoći koje podrazumevaju uzimanje vaginalnih briseva. Na ovaj način se prati stanje vaginalne flore i sekreta i ukoliko problem postoji leči se na vreme!

 

sekret u trudnoći lečenje

Kako sprečiti pojavu sekreta u trudnoći?

 

Prenosimo vam nekoliko opštih i efikasnih saveta koji mogu pomoći da sprečite pojavu sekrete u trudnoći, barem onih koji nisu normalni:

 

 

Higijena!

 

Zašto prvo spominjemo higijenu? Sigurno ne zbog pretpostavke da ona nije na dovoljnom nivou, već zbog toga što je najčešće nepravilna! Nepravilna higijena znači da ne koristite preparate koji odgovaraju tom predelu tela.

Sapuni i gelovi za tuširanje koje inače koristimo sadrže parfeme i elemente koji negativno utiču na ph vrednost kože i sluzokože vagine. Time dolazimo do toga da iako je higijena redovna, ona nije dobra. Važno je birati preparate bez mirisa, sa optimalnim ph vrednostima koji su namenjeni intimnoj nezi i dozvoljeni su za trudnice. Redovno pranje blagim, pH-neutralnim sapunom pomaže u očuvanju prirodne ravnoteže vaginalne mikroflore, dok izbegavanje parfimisanih proizvoda i gelova za tuširanje smanjuje rizik od iritacija.

Takođe temeljno sušenje intimne regije nakon kupanja doprinosi sprečavanju razvoja infekcija jer sprečava stvaranje vlažnog okruženja . Još jedna važna napomena jeste da se nakon nužde bilo koje vrste brišete od vagine ka analnom otvoru, a ne obrnuto da bi izbegli prenos bakterija. Takođe ukoliko ste skloni razvoju infekcija ispiranje vodom nakon nužde nije loša opcija.

Važno je i održavati adekvatnu hidrataciju, jer to pomaže u održavanju prirodne vlažnosti intimnog područja. Preterano pranje ili upotreba agresivnih hemijskih sredstava može narušiti ovu delikatnu ravnotežu, stoga je bitno pronaći balans koji odgovara vašem telu.

Dobar donji veš

 

Šta podrazumeva dobar donji veš? Znači da treba da bude komotan, da ne steže i ne urezuje se, i da je od prirodnih materijala kroz koje koža diše. Sintetika, najlon, saten su materijali koji samo mogu pogoršati stanje jer se u njima koža znoji, ne diše i stvaraju neudobnost.

Odeća koja žulja takođe doprinosi opštoj neugodnosti. Isto važi i za odeću odnosno donje delove koje nosite. Pobrinite se da šavovi na pantalonama ne žuljaju, da su vam komotne i da se ne usecaju u kožu. Kada je koža intimne regije iritirana zbog odeće i veša koji nosite, infekcije se mnogo lakše razvijaju, a ako ih već ima, samo brže napreduju.

Ishrana kao rešenje za sekret u trudnoći

 

Ovaj paragraf se najviše odnosi na gljivične infekcije. Kada su one u pitanju, hrana bi trebala da bude lagana, bez šećera (čak ni voćnih, ali u trudnoći ih ipak ne treba izbegavati, samo smanjiti) i probiotska. To znači da jogurt, kefir, kao i hrana puna vlakana treba da vam bude deo svakodnevne ishrane. Probiotske namirnice ojačavaju dobre bakterije u organizmu koje kontrolišu ponašanje gljivica koje se prirodno nalaze u našem sistemu.

Ipak, ishrana može uticati i na mirise sekreta, pa tako luk, beli luk, ruzmarin mogu promeniti miris sekreta. Takođe tu su i ananas i cimet koji takođe utiču na mirise telesnih sekreta. Ovo nije od neke važnosti što se lečenja sekreta tiče, ali ako primetite drugačije mirise, možda prvo da pomislite šta ste jeli pre nego počnete da paničite.

Prirodna rešenja za sekrete u trudnoći

 

Generalno lečenje i rešenja za sekrete ne postoje ukoliko nisu u pitanju prepisane terapije od strane lekara!

Domaće vaginalete od kantariona, jogurta, smeše belog luka i lekovitog bilja nisu rešenje koje vam treba, pogotovo u trudnoći!

Ono što eventualno može doći u obzir jeste ispiranje nekim od čajeva poput onog od kamilice ili žalfije, ali prvo se treba konsultovati sa lekarom i poslušati njegov savet.

Što se tiče lečenja koja podrazumevaju kapi ili rastvore u koje se natapaju tamponi a zatim primenjuju kao lek, izbegavajte ih čak i ako niste trudni!

Tamponi su u trudnoći apsolutno nepotrebni i nisu dobar izbor. Bilo kakve neproverene vodice, smeše ili kapi nisu opcija za mazanje ili natapanje vagine u trudnoći jer mogu samo da naprave veće komplikacije!

Šta ako nema sekreta u prvom tromesečju trudnoće?

 

Kod nekih trudnice se sekret ne pojačava ili ga gotovo i nema u prvom trimestru. I to je potpuno normalno, iako retko. Ponekada se hormoni usredsrede na druge stvari koje treba da porade u telu i sekreciju preskoče, ali ne brinite do kraja trudnoće ćete se svakako upoznati sa raznim vrstama iscedaka!

Uticaj sekreta na razvoj ploda

 

Različite vrste vaginalnog sekreta tokom trudnoće mogu imati direktan ili indirektan uticaj na razvoj ploda, te je važno da trudnice razumeju moguće rizike.

Na primer, bakterijske infekcije kao što je bakterijska vaginoza, ukoliko se ne leče, mogu dovesti do prevremenog porođaja ili niskog porođajnog težine bebe. Slično, nelečene gljivične infekcije mogu povećati rizik od infekcije plodovih ovojnica i amnionske tečnosti.

Zato je važno da trudnice redovno prate i prijavljuju bilo kakve neobične promene u sekretu svom lekaru, koji može preporučiti odgovarajuće testove i tretmane za očuvanje zdravlja kako majke tako i bebe.

Kada se obratiti lekaru zbog sekreta u trudnoći?

 

Za trudnice je ključno da prepoznaju kada promene u vaginalnom sekretu mogu ukazivati na zdravstveni problem i kada je potrebno obratiti se lekaru.

Ako sekret postane obilan, promeni boju u zelenkastu, žutu ili sivu, ili ako ima neprijatan miris, to može biti znak infekcije. Takođe, prisustvo krvi ili promene u konzistenciji sekreta, kao što su grudvice ili izuzetno gust sekret, zahtevaju medicinsku pažnju.

U takvim situacijama, preporučuje se zakazivanje pregleda kod ginekologa.

Sekreti u trudnoći ne moraju da budu problem, ali je važno da znate kakvi treba da budu i kada je vreme da se javite stručnom licu! Prava nega i briga na vreme su pravo rešenje za ovakve probleme!