kada beba počinje da vidi

Kada beba počinje da vidi? Razvoj vida po mesecima

Da li bebe stvarno slabije vide u prvim mesecima života?  Kada beba počinje da vidi kao i mi i kako znamo da vidi dobro ? Saznajte sve o tome.

Sigurno ste negde čuli ili pročitali da bebe po rođenju vide poprilično slabo, zapravo samo senke, i da će se vremenom to poboljšati. Ipak, možda vas kopka kako je onda moguće da vas beba prepoznaje, pa čak i smeši, ako ne vidi?

Dodatno pitanje je i kada beba počinje da vidi kao mi?

Sabrali smo sve najvažnije informacije o bebećem vidu, i zato bez daljeg odugovlačenja, hajde da saznamo kako se vid razvija po mesecima života bebe.

Da li bebe vide kada se rode?

 

Ovo je pitanje koje svim roditeljima padne na pamet, i ono što ste čuli je istina – ne vide baš dobro.

Smatra se da se bebe rađaju sa formiranim organom vida odnosno okom, ali je mozak još uvek nedovoljno zreo ni ne može da obradi informaciju koju mu oko šalje.

Zato se može reći da bebe zapravo po samom rođenju vide obrise i senke, a malo detaljnije crte tek na par centimetara od očiju, što bi se reklo ne vide dalje od svojih malenih nosića. 

Za razliku od očiju, čulo sluha je recimo skoro potpuno formirano po rođenju i u mnogo funkcionalnijem stanju od vida. Srećom, priroda je udesila situaciju razvoja tako, da se u svega par meseci bebin mozak rapidno razvija i brzo dopuni potpuni razvoj čula vida. Bebe tada dobijaju potpunu informaciju onoga što vide, obrađuju sliku i pohranjuju krucijalno znanje u svoje trajno sećanje – tu je tajna prepoznavanja osoba, predmeta, sveta oko sebe.

Dakle, bebe ne vide baš najbolje kada se rode.

Kako beba vidi? Razvoj vida po mesecima izgleda ovako!

 

Da bi bolje shvatili kada i kako se razvija bebeći vid, odnosno razvoj vida kod čoveka uopšte, prenosimo kako to izgleda po mesecima života:

Vid u prvim mesecima života bebe

 

Kada se beba rodi njen vid je, kao što rekosmo, poprilično slab. Zapravo one vide i crte i senke pa čak i boje, međutim njihov mozak ne zna gde to da svrsta, pa se sve svodi na nijansiranje i sivkastu glavnicu slike.

Tek nakon par nedelja beba će uspeti da raspozna narandžastu, žutu, crvenu i zelenu boju.

Tada će je te boje lakše privući nego neke druge i okretaće se ka njima (koliko joj motorički razvoj dozvoljava).

U prva dva meseca bebinog života možete primetiti i da im se oči nekada razdvajaju u suprotnim pravcima, odnosno kao da su razroke, pa se zatim pogled ponovo fokusira. Ovakvo “šaranje” očiju je potpuno normalno i očekivano jer su i mišići koji pokreću oko još uvek slabi i treba im vremena da ojačaju. Ova pojava se toleriše čak do 7. godine života, ali ukoliko je vrlo česta i čini vam da detetu oči češće stoje razdvojeno nego fokusirano, posetite pedijatra i naglasite mu to. 

 

 

Kako vaša beba vidi vas kada ima mesec dana?

Vidi vas kao malo zamućenu sliku, a kada se dovoljno približite ta slika se malo izoštri. Zato je super da se igrate sa bebom tako što ćete joj se približiti i zatim pomerati levo-desno. Na taj način ona vežba fokus i prati vas pogledom, a dodatni plus je što može da vidi vaš lik jasnije i vezuje se za njega.

Ali kako onda beba prepoznaje svoje roditelje?

Tajna je u kombinaciji svih čula i prirodnih instinkata.

Najvažniju ulogu u početku možda ima čulo mirisa. Preko njega beba oseti miris svoje majke odmah po rođenju i prepoznaje je.

Takođe, ako ste nekada videli snimak porođaja, znate za onu scenu gde beba posle postavljanja na majčine grudi odmah pokušava da nađe dojku i da sisa. To je prirodni instinkt za preživljavanjem, povezan sa čulom mirisa u akciji i potrazi za izvorom hrane i vode (osnovnih stvari za život). I to je jedan od razloga zašto je dobro praktikovati kontakt kože na kožu.

Pored toga tu je čulo sluha, koje je aktivno dok su bebe još u stomaku! Bebe u tom ranom prenatalnom razvoju čuju i pamte majčin glas (kao i druge zvukove) i umeju da ih prepoznaju nakon rođenja.

Možemo da zaključimo da bebe, iako ne vide baš najbolje, prepoznaju roditelje po mirisu i glasu, majke i po ukusu (dok su dojene) – znači skupom čula koja poseduju.

Vid od 3. meseca bebinog života

 

Sigurno ste primetili da je treći mesec baš važan za razvoj bebe u svim pravcima, pa je to slučaj i sa vidom. U toku 3. meseca života bebe, vid im se poprilično razvija i one tada vide izoštrenije odnosno jasnije, mogu da fokusiraju pogled bez problema i prate objekte ispred sebe. Pored toga, sada su sposobne da pomeraju samo oči prateći objekte, a ne celu glavu. To je poprilično veliki pomak, sigurno ćete se složiti.

 

razvoj bebinog vida

 

Ono što vi možete da radite i time doprinesete razvoju vida u ovom periodu između 3. i 4. meseca jeste da izaberete svetle objekte, igračke i pokazujete ih bebi. Razgovetno im pričajte o bojama i oblicima dok ih držite ispred beba. Na taj način vi pomažete da oni lakše savladaju pojam boja, da povezuju više čula od jednom i dodatno vežbaju fokus očiju.

U ovom periodu možete očekivati da će bebe početi da vam se smeše, i to je definitivni znak da vas prepoznaju i uživaju u tome da vas vide i posmatraju!

Vid kod beba u periodu od 5 i 6 meseci života

 

Bebe u 5. mesecu svog života umeju već poprilično mnogo stvari, a u tome učestvuje i vid.

U ovom periodu one vide boje mnogo jasnije, i mnogo više, uočavaju i njihove nijanse (svetlije i tamnije). Sada je period razvoja vida kada uspevaju da prepoznaju dubinu prostora i to da li je nešto blizu ili daleko.

Oko 6. meseca života bebe primetićete da se uz poboljšanje vida poboljšala i koordinacija pokreta oko – ruka. Tada možete primetiti da beba uzima igračke (procena dubine i daljine u prostoru i u odnosu na njih same) pomera ih i posmatra spretnije i mnogo sigurnije i brže. Ova tačka razvoja je izuzetno bitna jer će u mnogo čemu olakšati bebino orijentisanje u prostoru, a samim time i motoričke funkcije poput puzanja i kretanja u prostoru uopšte.

U ovom periodu se obavlja i prvi pregled vida kod beba.

Tada je pravo vreme da spomenete ako ste primetili neke probleme u smislu da beba ne prati objekte, često su joj oči u nepravilnom položaju (razmaknute ili ukrštene), prosto bilo kakve nepravilnosti.

Zašto je ovaj pregled važan?

Čim pre se neki problem uoči i dijagnostikuje, veće su šanse da se oni i reše i poprave pre nego se deci vid u potpunosti razvije. Dakle pravovremena reakcija uzrokuje pravu akciju i veće šanse za rešenje problema!

Razvoj vida kod beba u periodu 7. i 8. meseca života:

 

Sa sedam i osam meseci vaša beba više i nije baš mala! Sada je to veća i vrlo samostalna beba koja može da sedi, pokušava ili je počela puzi, igra se i smeje na glas! U takvom rapidnom razvoju obuhvaćen je i vid, i sada beba može lako da prepozna igračke koje voli, uzima ih i prinosi sebi sa lakoćom, verovatno da ih požvaće i istraži ustima.

Fokus je mnogo bolji, ali i dalje orijentisan na bliže objekte nego na udaljene. U ovom periodu bebe mogu da prepoznaju različita lica na većoj udaljenosti, čak i sa drugog kraja prostorije.

Šta možete vi da uradite i pospešite razvoj vida kod beba u ovom periodu?

Sad je pravo vreme za igre skrivalice. To su one igre u kojima prekrivate svoje lice i zatim iznenadite bebu. Ovo im pomaže da vežbaju fokus, uočavanje detalja, ali i generalno pospeši kognitivni razvoj vaše bebe.

Da li ste znali da vaše bebe od 8 meseci mogu da primete i počinju da kopiraju vaše izraze lica?! Za to je zaslužan fokus i primećivanje detalja, a to dalje obogaćuje detetovu neverbalnu komunikaciju i učenje.

Vid bebe u 9. i 10. mesecu

 

U 9. i 10. mesecu vid vaše bebe je skoro pa potpuno formiran kao vid odrasle osobe. Raspoznaju boje i nijanse, udaljene i bliže objekte, generalno raspoznaju osobe i predmete.

U ovom periodu se može javiti i strah od nepoznatih osoba, kao i separaciona anksioznost. U oba slučaja je u pitanju faza koju kroz strpljenje i objašnjavanje morate pojasniti bebi i učiniti joj taj period manje stresnim.

Što se boje očiju vaše bebe tiče, ona se do sada malo menjala, ali ovo je vreme u kojem se ona formira i ostaće takva do kraja života (promeniće se možda samo još za nijansu). 

Igranje sa vašom bebom od 10 meseci je već prava zabava. Sada možete iskoristiti slikovnice kao i slagalice (jednostavne forme) kojima ćete povezati sliku i pojam i time bebi pomoći da uči o svetu oko sebe ali i vežba svoj vid. Odlične su i priče u slikama, gde vaša beba vidi radnju priče i tako lakše povezuje sve u jednu celinu.

11. i 12. mesec života bebe i razvoj vida u tom periodu

 

Stigli smo do prvog rođendana, a to je baš velika stvar zar ne!? Ne samo kao prva zabava i žurka već kao indikator velikog razvojnog napretka, jer vaša beba je sad mnogo samostalnija, kreće se i odlično snalazi u prostoru. Neke su već izgovorile prve reči, neke su prohodale, ali u svakom slučaju napredak je vrlo vidljiv!

Što se vida tiče on je sada onakav kakav je i kod odraslog čoveka. Beba sada jasno može da vidi i najmanju mrvicu i da vam je pokazuje ili je uhvati svojim prstićima.

Zato vam se može činiti da imate prave male higijeničare u svom domu, ali je i vreme da sve sitne igračke sklonite i pazite da ih beba ne strpa u usta brzinom svetlosti! Vrlo su skloni tome zapravo, a razvoj vida im omogućava tu neverovatnu brzinu i odličnu koordinaciju oko-ruka (usta, jer sve tamo završi).

Sada je vreme da se pozabavite igrama za razvoj sitne motorike i takozvanog pinceta hvata, jer je on uglavnom zavisio od vida. Nije bio moguć dok se bebin vid nije dovoljno razvio da vidi sitnije objekte.

Možete kroz rupice na kartonu provlačiti slamčice ili šarene pertle (tkanine isečene na trakice). Na ovaj način bebe uče o dubini prostora, odnosu veliko-malo, generalno je odlična igra i vežba za celokupni razvoj.

Takođe možete da radite sa njima na razvoju koordinacije, orijentacije u prostoru ili ka određenim objektima. Ovo je i vreme za godišnji pregled, u koji bi trebali da uključite i očni pregled bebe da bi pratili da li je sve u redu.

Ovako razvoj vida izgleda od rođenja pa do prvog rođendana, a evo šta je još važno!

Kada beba počinje da vidi?

 

Iako smo to spominjali u prethodnom delu teksta, ovde ćemo sumirati:

Bebe vide po rođenju, samo dosta slabije. Oko 12. meseca života bebin vid dostiže onaj nivo razvoja vida kao kod odrasle osobe.

Ali to ne znači da je celokupni razvoj gotov, nije čak ni blizu!

I centri u mozgu i samo oko, mišići oko oka, se razvijaju poprilično dugo i menjaju sa rastom glave i deteta uopšte. Tako da možemo reći da bebe definitvno vide kao odrasla osoba oko prvog rođendana, ali samo čulo vida i sve njegove funkcije će se potpuno razviti u daljem životnom dobu, do adolescencije.

Kada beba počinje da prati pogledom?

 

Jedan lekar je jednom prilikom rekao da bebe počinju da prate pogledom onda kada im postane zanimljivo. I nije mnogo pogrešio, jer kada njihov mozak sazri dovoljno da prepozna boju ili oblik, onda im to postaje zanimljivo i one ih traže pogledom i prate.

 

bebin vid

 

To se obično dešava oko 3. meseca života, ali vremenom sve više napreduje i postaje potpuno prirodna reakcija na objekte u bebinom vidokrugu. Zato je važno da pratite razvoj vida bebe i učestvujete u njemu uz igre, pokazivanje igračaka i priču o njima. Igračke bi trebale da budu sa jednom glavnom bojom koja će biti fokus za bebu, a vremenom će to moći da budu šarene raznobojne igračke jer će beba biti sposobna da prepozna svaku od njih.

Problemi sa vidom kod beba

 

Koji se problemi sa vidom mogu javiti kod beba i kako da ih prepoznate?

Možda ne želite da razmišljate u tom pravcu, ali rano dijagnostikovanje problema sa vidom ima veće šanse za ispravak problema, zato hajde da vidimo:

  • Fokus odnosno problem sa fiksiranjem pogleda poznat kao razrokost ili strabizam. Bežanje oka u nekom pravcu (ka unutra ili ka spolja) je normalno i očekivano kada su bebe vrlo male i do 3. meseca života. Međutim kada se ovo stanje ponavlja često, ili primetite da oko ostaje duže u tom položaju (duže od par sekundi) posetite doktora. Takođe ako se ova situacija često ponavlja i nakon 4. meseca do kada bi trebalo da se ova pojava smanji, a ne poveća. Ovaj problem se javlja uglavnom zato što je mišić koji pokreće oko slab i nerazvijen i ne može da održi oko u položaju u kom treba da stoji a pored toga oči ne sarađuju međusobno i ne šalji pravilnu sliku centru za vid u mozgu. Kada se ne leči, ova pojava može postati trajna. 
  •  Nejednaka veličina zenica, kao i šarenica, zatim takozvana “bela zenica” koja može biti indikator većih problema (katarakte ili tumora oka). Ove probleme roditelji mogu uočiti kada fotografišu svoje dete, i tada uoče nejednakost obojenog dela oka ili da oko reflektuje belu svetlost. Ukoliko primetite ovakve pojave kod beba posetite pedijatra i objasnite svoju zabrinutost i ono što ste primetili.
  • Ponekada roditelji mogu da primete da njihove bebe ne prate objekte ispred sebe. Ukoliko se ovo dešava nakon četvrtog meseca, beba ne pokazuje baš nikakvo interesovanje ni za vas ni za igračke koje im pružate, posetite pedijatra. Problemi sa vidom se obično prepoznaju na prvim pregledima kod pedijatra, ali nekada se mogu javiti malo kasnije, zato je važno da pratite te pojave i blagovremeno reagujete.

Kod ovakvih problema sa vidom najbolje i jedino rešenje će ponuditi doktor nakon dijagnostikovanja problema.

Ako se javlja bol, suženje ili crvenilo oka kod bebe, takođe je vreme da odmah posetite lekara.

Kako pomoći bebi da bolje vidi?

 

Što se tiče podsticanja razvoja vida kod beba, vi možete i trebali bi da aktivno učestvujete u tome.

 

 

  • Prvo je dovoljno samo da se približite svojoj bebi dok je držite u naručju i tiho i nežno joj govorite. Na taj način ona će povezati sećanja na vaš glas sa vašim licem i obrisima koje vidi. Vremenom kako joj se vid bude izoštravao vaše lice će joj biti prvi orijentir i pokazatelj sigurnosti.
  • Postepeno uvodite jednobojne igračke (najbolje žutih, crvenih ili zelenih tonova) koje su jednostavnih oblika (krug, valjak, kocka) Uz njih će beba savladati oblike i prve boje i fokus na bliže stvari.
  • Zatim ćete menjati igračke na detaljnije, šarenije pa i na sitnije. Postavljaćete ih bliže i dalje od bebe i na taj način vežbati bebin fokus i vid uopšte.

Važno je da u toku igre i postavljanja objekata i opisujete šta radite i izgled samih igračaka. Na taj način bogatite bebin rečnik, vežbate vid i učite je pojmovima oko nje.

Bitno je da postoji gradacija od jednostavnog ka detaljnijem u izboru objekata, jer na taj način prilagođavate vežbe bebinom uzrastu i ona lakše savladavaju etape razvoja.

Pratite i učestvujete u razvoju bebe i njenog vida jer će to kasnije u mnogočemu olakšati njeno učenje, komunikaciju, kretanje i orijentaciju u prostoru.

Vid je izuzetno važan za celokupni čulni razvoj čoveka, kao i za normalno funkcionisanje u prirodnom okruženju. Zato se posvetite edukaciji, pratite kako i kada vaša beba vidi i pomozite joj da lako prevaziđe etape razvoja koje joj predstoje!

Izvori:

https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-health-for-life/infant-vision?sso=y

https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-vision

https://www.babycentre.co.uk/a6508/developmental-milestones-sight

https://www.allaboutvision.com/parents/infants.htm

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=age-appropriate-vision-milestones-90-P02305

https://www.jstor.org/stable/24967376