fontanela-kod-beba

Šta je fontanela kod beba i može li se povrediti?!

Fontanela kod beba se smatra osetljivom tačkom na bebinoj glavi . Međutim, njena uloga je jako bitna. Na šta ukazuje njen izgled i čemu služi? Informišite se. Biće vam lakše.

Da li ste znali da fontanela u stvari ima svoju svrhu prilikom samog porođaja i tokom najranijeg razvoja? U pitanju je jedna potpuno prirodna pojava sa kojom se sve bebe rađaju i koja prolazi nakon par meseci. Saznajte kako se ona neguje za to vreme i može li se povrediti.

Na osnovu izgleda i oblika fontanele može se videti da li je sve redu sa bebom  ili je potrebna intervencija lekara, a evo i koji pokazatelji su alarmantni i na šta je potrebno obratiti pažnju.

Šta je fontanela?

 

Bebe se rađaju sa mekanim mestima na svojoj glavi i ta mesta se zovu fontanele. To je zapravo slobodan prostor ispunjen vezivnim tkivom na samoj lobanji, gde se kosti još nisu spojile. Ovaj prostor ima veliku ulogu prilikom prirodnog porođaja, jer se kosti glave prilagođavaju pri prolasku kroz porođajni kanal.

Lekari bi stručno rekli da su to membrane sačinjene od gustog vezivnog tkiva i nalaze se između kostiju lobanje.

Najveća fontanela je prednja fontanela koja se nalazi između čeone kosti i temenih kostiju glave. Njen oblik je specifičan i liči na dijamant.

Veličina prednje fontanele može dosta da varira i da se kreće od 1 centimetra pa sve do 5 centimetara.

U prvim mesecima bebinog života uglavnom se povećava, a zatim postepeno smanjuje do potpunog zatvaranja.

Zadnja fontanela ili mala fontanela se nalazi na potiljačnom delu lobanje, između temenih kostiju i potiljačne kosti. Ova fontanela se zove mala, jer njena veličina uglavnom ne prelazi 1,5 centimetar u prečniku. 

Zašto je fontanela kod beba otvorena?

 

Kada po prvi put postajete roditelji i vidite svoje novorođenče, sasvim je normalno da vas neke stvari iznenade ili zabrinu, pogotovo ako se niste spremili za njih. Otvorena fontanela je svakako jedna od njih i sigurno se pitate da li je to normalna pojava kod svakog novorođenčeta.

 

bebina fontanela

 

Da vas odmah utešimo i umirimo:

Otvorena fontanela jeste normalna pojava i vrlo poželjna pojava, a saznaćete i zašto.

Ljudski organizam je jedna zaista složena struktura. Iako na prvi pogled mnoge stvari deluju nelogično, zapravo sve ima svoju svrhu postojanja, pa tako i prednja i zadnja fontanela.

Kosti lobanje nisu sasvim spojene na rođenju već mekani delovi postoje da bi glava mogla menjati svoj oblik tokom prolaska kroz porođajni kanal prilikom porođaja. Priroda se za ovo pobrinula kako bi prirodni porođaj mogao da se odvija na najbezbedniji način po bebu. 

Bebina glava zahvaljujući postojanju mekanih delova prilagođava svoj oblik porođajnom putu do te mere da se kosti čak i preklapaju po potrebi i na taj način se dešava rađanje. 

Druga svrha postojanja fontanela jeste fleksibilnost lobanje, koja omogućava da mozak raste i da se razvija tokom godina. 

Još jedna stvar za koju je fontanela pogodna jeste propuštanje ultrazvučnih talasa, pa se sa lakoćom može ispratiti razvoj bebinog mozga tokom lekarskih pregleda glave.

Međutim, većinu roditelja najviše muči ovo pitanje…

Može li se fontanela beba povrediti?

 

Bez obzira na vaše iskustvo sa bebama, verovatno ste čuli da se mora paziti na bebinu glavicu odnosno na fontanelu kako se ne bi povredila. 

 

 

Neiskusnim roditeljima ona može izgledati pomalo zastrašujuće i zabrinjavajuće u smislu mogućnosti povređivanja. Hajde da vidimo da li je baš toliko osetljiva i može li se lako povrediti.

Fontanele deluju jako osetljivo, ali dobra vest je da su one izuzetno dobro zaštićene membranom i da se ne mogu tako lako povrediti.

Naravno da će jači udarci naneti štetu, ali svakodnevna nega bebine glave i kose, češljanje i dodiri neće povrediti glavu deteta.

Dodirujući bebinu fontanelu i uočavajući izvesne promene možete dobiti jako puno informacija o bebinom zdravlju. Na koji način vam izgled fontanele pruža te informacije objasnićemo u narednim delovima teksta.

Kako brinuti o fontaneli?

 

Svaki deo bebinog osetljivog tela zahteva adekvatnu negu kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj novorođenčeta. Fontanela je jedna od važnih stavki kada govorimo o nezi. Slede saveti na koji način da vodite najbolju brigu o njoj i na šta da obraćate pažnju.

Pre svega nema razloga da se bojite dodirnuti bebinu glavu na ovom mestu, jer je ona zaštićena membranom i nežni dodir je neće tek tako lako povrediti. Naravno da jači udarci u predelu glave mogu naneti povrede, ali to se podrazumeva i smatramo da ih ne treba dodatno objašnjavati.

Možda će vam biti neprijatno da u početku da je dodirujete, ali već posle nekoliko dana kada uđete u rutinu nege, to će vam postati normalna situacija.

Briga o fontaneli podrazumeva svakodnevnu negu vezanu za higijenu glave poput pranja kose i glave. Za to je uvek najbolje da koristite preparate koji neće izazivati iritacije, suze, isušivanje bebine kože i kose.

Marija je mislila da to nije neka nauka, ali je koža njenog sina pokazala da nije u pravu. Sada kada je pronašla konačno pravu stvar za negu kože svog sina, bez alergena i iritanasa, više se od nje ne odvaja i o njoj svima priča. O čemu je reč i zašto je toliko oduševljena? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Osim toga, dobro je da ispoštujete i ove savete:

  • Kada perete i brišete bebinu kosu budite nežni i nemojte jako trljati. Neka bebin peškir bude što mekšeg i prijatnijeg materijala.
  • Za češljanje kose koristite mekane četke za kosu koje su napravljene specijalno za bebe i njihovu osetljivu kožu.
  • Čuvajte bebinu glavu kapama i šeširićima kada je napolju hladno ili jako toplo.

Nežni dodiri su  vrlo dobrodošli iako ne spadaju u higijenski deo nege već u emotivni, a on je svakako najvažniji. Slobodno mazite svoju bebicu, jer je to uvek odličan  način da joj pružite najbolje. Dok mazite svoju bebu po fontaneli,  putem dodira možete dobiti jako puno korisnih informacija o zdravstvenom stanju bebe.

Obratite pažnju kako fontanela izgleda, kakva je na dodir i da li se nešto promenilo ima li ulegnuća ili ispupčenja.

Ona bi trebala biti ravna na dodir. Ne bi smela delovati otečeno ili uvučeno u bebinu glavu, to je najvažnije da znate. 

Kada nežno prelazite prstima preko vrha bebine glave, mekana mesta bi trebala biti glatka i prijatna na  dodir i delovati ravno, sa blagom zakrivljenošću na dole. Tada znate da je sve u redu sa fontanelom. Ukoliko je ispupčena ili ima udubljenja, javite se lekaru.

Briga o fontaneli obuhvatala bi i vođenje računa o položajima u kojima beba provodi vreme jer oni mogu doprineti da se formira određeni oblik glave. Važno je da u toku dana beba menja položaj ležanja i način na koji provodi  vreme.

Pulsiranje fontanele i zašto se ono javlja?

 

Kada kod svoje bebe primetite pulsiranje glave, sigurno vam na prvi pogled neće biti svejedno. Normalno je da se zapitate zašto se to dešava i da li je sve u redu. Treba li otići kod lekara i verovatno se tu javi  čitav niz nedoumica i potpitanja.

Ne brinite.

Pulsiranje fontanele je sasvim normalna pojava i nije nikakava bolest. Ono se najbolje primećuje kod beba koje imaju plavu i retku kosu.

Uglavnom  se odvija u ritmu srčanih otkucaja ili prilikom naprezanja bebe da kaki. 

Prilikom pulsiranja obratite pažnju da li je fontanela napeta i da li je stalno napeta, jer u nekim slučajevima to može biti pokazatelj meningitisa. Meningitis je upala moždanih ovojnica i kičmene moždine prouzrokovane virusima, bakterijama i raznim toksinima. Ovo stanje uopšte nije naivno i može prouzrokavati oštećenje mozga pa čak i smrtni ishod. 

Neke pojave koje se inače smatraju normalnim, udružene sa drugim simptomima mogu ukazati na ozbiljna stanja. Zato je jako važno obraćati pažnju na sve detalje, jer pravovremenim reagovanjem možemo sprečiti neželjene posledice.

Na šta ukazuje uvučena fontanela kod beba?

 

Uvučena fontanela je signal za više stvari, a često je ishrana u pitanju:

  • Pre svega može se primetiti da se fontanela uvuče pred obrok kada je beba gladna, a nakon obroka se vraća u normalno stanje.
  • Drugi i malo ozbiljniji uzrok uvučene fontanele može biti dehidratacija. Ako to primetite prvi put, odmah bebi ponudite tečnosti kako bi se hidrirala i primetićete da se vraća u pređašnje stanje. Kod beba mlađih od 6 meseci nudi se podoj ili formula. Tek nakon 6 meseci se bebama daje voda.

Kako god okrenete, bilo da je u pitanju glad ili žeđ – bebi treba dati mleko.

Međutim situacija je ozbiljnija kada je fontanela konstantno uvučena. Tada zahteva pedijatrijsku konsultaciju i utvrđivanje uzroka takvog stanja. Najčešći uzroci su ozbiljnija i dugotrajnija dehidratacija bebinog organizma i neuhranjenost kao posledica netolerancije na neku hranu ili postojanje genetskih uzročnika.

A šta nam govori ispupčena fontanela kod bebe?

 

Kada se kaže da je fontanela ispupčena, pod tim se podrazumeva da je iznad ravni okolnih kostiju.

Ukoliko primetite kod vaše bebe da je fontanela ispupčena, tvrda ili napeta odmah se javite lekaru.

Može se desiti da je došlo do neke infekcije mozga i moždanih ovojnica ili  povećanog pritiska u glavi. Ova stanja zahtevaju medicinski nadzor i adekvatnu terapiju, zato je važno da reagujete pravovremeno.

Bezazleniji slučaj ispupčene fontanele javlja se kada beba plače, pa se tada fontanela ispupči i vrati na normalu.

Napeta fontanela

 

Fontanela može biti napeta tokom perioda plakanja bebe, jer u tim situacijama dolazi do napinjanja i to se ne smatra razlogom za brigu.

A šta jeste razlog za brigu?

Obratite posebnu pažnju ako primetite da je fontanela često ili stalno napeta i kada je beba mirna. O tome bi trebalo da popričate sa vašim pedijatrom, jer to može biti pokazatelj povišenog pritiska u lobanji.

Ukoliko se otkrije nepovoljan uzrok napetosti fontanele, biće neophodna odgovarajuća medicinska nega kako bi se stanje regulisalo.

Preširoka fontanela

 

Fontanela se smatra prevelikom kada je veća u odnosu na očekivanu za određeni uzrast bebe.

Prekomerno velika fontanela nekada može biti pokazatelj ozbiljnijih stanja. Ova pojava se vezuje za smanjenu funkciju štitne žlezde, urođene poremećaje koštanog tkiva i vezivnog tkiva. Ponekad može biti pokazatelj i zastoja u rastu, Daunovog sindroma, hidrocefalusa ili prevremenog rođenja bebe.

Sve ovo što smo nabrojali može biti tačno, ali ne znači da vaša beba ima baš neki od ovih problema. Zato je važno da čim primetimo da je fontanela uvećana potražite lekarsku pomoć i utvrdite tačan  uzrok ove pojave.

Zatvaranje fontanele kod bebe

 

Većinu roditelja brine zatvaranje fontanele i kada je pravo vreme da se to desi, a kada je potrebno otići kod lekara zbog kašnjenja u zatvaranju. To je sasvim u redu, a evo i odgovora na ta pitanja.

 

fontanela

 

Kosti lobanje ne zarastaju u potpunosti sve dok se ne završi rast i razvoj, a to se dešava tek u drugoj deceniji života, odnosno krajem adolescencije.  Sve do tada mozgu treba dovoljno prostora za rast i razvoj, a to je moguće samo ako je lobanja fleksibilna i omogućava širenje i dovoljno prostora. Kod ljudske rase je to omogućeno.

Kada govorimo o zatvaranju fontanela kod dece, one se ne zatvaraju u isto vreme, već proces traje oko dve godine.

Prvo zarasta zadnja fontanela i to u periodu između 2. i 4.meseca starosti bebe dok se prednja velika fontanela zatvara između 9. meseca i druge godine života deteta. Vrlo je individualno kada će doći do potpunog zatvaranja fontanela. 

Zbog toga se savetuje da ne upoređujete svoju bebu i njen razvoj sa drugim bebama. Svako dete ima svoj tempo rasta i razvoja. Važno je da redovno odlazite u savetovalište gde se rade redovni sistematskipregledi , da pratite promene koje se dešavaju i slušate savete vašeg pedijatra. Tamo će detetu između ostalog izmeriti obim glave i proveriti da li je sve ostalo u redu.

U kakvoj su vezi zatvaranje fontanele i vitamin D?

 

Kada se beba rodi, pedijatar će vam preporučiti suplementaciju vitamina D koja se obično daje do navršenih godinu dana bebe. Verovatno znate da je vitamin D veoma važan za pravilan razvoj kosti i sprečava pojavu rahitisa.

Ranije se smatralo da ovaj vitamin može uticati na prerano zatvaranje fontanela, međutim dokazano je da to nije tačno. Naprotiv, uzimanje vitamina D sprečava pojavu deformiteta kostiju i potreban je bebi  za pravilno funkcionisanje čitavog bebinog organizma.

 

 

Kada je fontanela razlog za brigu?

 

Postoje situacije kada je fontanela razlog za brigu, a one su sledeće:

  • Kada fontanela “potone” u lobanju. To može biti ozbiljan znak da je došlo do dehidratacije, a to je kod novorođene dece vrlo opasno stanje koje se manifestuje smanjenom količinom urina, suvim ustima, pospanošću. Zato je važno bebu redovno hidrirati i voditi računa o stanju fontanele.
  • Kada se po izgledu, strukturi, dodiru razlikuje od normalne fontanele čiji smo izgled opisali u prethodnim delovima teksta i to je razlog za proveru od strane  lekara.
  • Prebrzo zatvaranje fontanele je retka pojava, ali dešava se i može imati posledica na rast mozga i oblik bebine glave, a može uzrokovati i pritisak unutar lobanje što nije nimalo naivno. Prerano zatvaranje fontanele zaista može biti ozbiljan alarm za traženje medicinske pomoći.

U ređim slučajevima se bebe rađaju bez fontanele i sa već sraslim kostima lobanje. Može se desiti čak da doktor odmah izvršii neophodnu  hiruršku intervenciju. Potpuno zatvorene fontanele na rođenju često su posledica nedovoljno razvijenog mozga bebe i to jeste opravdan razlog za brigu jer može dovesti do trajnih posledica. Kada se beba rodi bez fontanele nekad se radi o sinostoziji. U tom slučaju je onemogućen rast mozga i zahteva da se uradi operacija.

Fontanela kod beba i oblik glave

 

Znate li da se fontanela  odnosi na mekane delove lobanje i zahvaljujući toj fleksibilnosti beba formira oblik svoje glave?

Može se desiti da bebu stalno ostavljate u istom položaju bez promene pa da se formira određeni oblik glave. Isto tako zahvaljujući toj fleksibilnosti, oblik glave se može izmeniti kada povedete više računa o tome u kojim položajima beba provodi vreme.

Nakon rođenja bebin oblik glave zavisi od toga koliko dugo je beba vremena provela u porođajnom kanalu i koliki je pritisak istrpela lobanja.

Nekad bebina glava ima šiljasti oblik, ali to nije razlog za zabrinutost, jer već nakon par dana može zadobiti okrugli oblik.

Dok se fontanela potpuno ne zatvori oblik bebine glave se može izmeniti ukoliko se vodi računa o tome da podjednako dugo vremena leži u svim položajima.

Ako beba tokom noći spava na leđima, pa je preko dana na leđima u kolicima ili nekim sedištima rizikujete da joj potiljačni deo bude ravan usled pritiska na lobanju u istom položaju.

Razumljivo je da beba tokom noći uglavnom spava na leđima jer se na taj način smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti. Međutim tokom dana vodite računa da bebu malo više nosite ili da vreme provodi i na stomaku da bi se postigla što bolja ravnoteža kada su položaji u pitanju.

Kao što vidite, fontanela ipak nije toliko zahtevna.

Potrebno je samo malo više obraćati pažnju na signale i pravovremeno reagovati, a mi smo tu da vam pružimo što više informacija i budemo verni pratioci vaše roditeljske uloge.

Izvori:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/about-the-fontanelle

https://www.verywellfamily.com/what-you-need-to-know-about-fontanelles-4175604

https://www.news-medical.net/health/What-are-Fontanelles.aspx

https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/fontanelles-enlarged

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542197/

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0615/p2547.html