odvikavvanje od cucle varalice

Kada je vreme za odvikavanje od cucle varalice?

Ako se ovih dana pitate kada je pravo vreme za odvikavanje od cucle varalice, onda ne tražite dalje. Sve informacije o ovoj temi su u ovom tekstu.

Kada se beba rodi, refleks sisanja je jako izražen i cucla varalica u mnogim slučajevima pomaže da se beba umiri i lakše zaspi. To je jedan od osnovnih refleksa sa kojima se beba rađa. To odraslima naravno odgovara, ali kada prođe nekoliko meseci, za dete nikako nije dobro da samo ćuti držeći cuclu u ustima. 

Sve ima svoje granice pa tako i korišćenje cucle, a na roditeljima je da bebu odviknu od te navike na koju su je upravo oni i navikli.

Postoji više načina da se postigne ovaj cilj, a mi vam ih otkrivamo.

Ipak, pre svega je potrebno da znate zašto cucla nakon određenog uzrasta nije preporučljiva za korišćenje. 

Zašto treba dete odvići od cucle?

 

Cucle varalice su izmišljene sa razlogom i one nakon samog rođenja imaju mnoge pozitivne efekte na bebu. Kada beba drži cuclu u ustima to je smiruje, uspava. Smatra se, takođe, da cucla može sprečiti SIDS  – sindrom iznenadne smrti odojčeta, pojavu do koje može doći tokom spavanja.

 

odvikavanje od dude

 

Ovo su benefiti korišćenja cucle varalice u prvim mesecima bebinog života.

A šta se dešava kasnije?

Donosi li cucla išta dobro na kasnijem uzrastu?

Pa i ne baš.

Već nakon šest meseci bebinog života cucla ima više negativnih nego pozitivnih efekata na razvoj deteta, pa evo i razloga zašto decu u tom periodu treba odvikavati od korišćenja cucle varalice.

Stvara se zavisnost

 

Preterano dugo korišćenje cucle dovodi do stvaranja zavisnosti od korišćenja iste. Može se desiti da beba stvori naviku da se jedino uz pomoć nje umiri i zaspi, a ukoliko cucle ne bude spremite se na burne reakcije.

Zato oprezno sa korišćenjem cucli. U početku vam mogu olakšati, ali kasnije može biti većih problema kada dođe vreme za odvikavanje od cucle.

Povećan rizik od infekcije srednjeg uha

 

Kada beba starija od šest meseci u velikoj meri koristi cuclu ima povećan rizik od nastanka infekcija srednjeg uha. Infekcije uva nisu nimalo naivne, znaju biti veoma uznemirujuće i bolne za bebu i to imajte na umu ukoliko vaša beba i dalje koristi cuclu.

Nema vežbanja govora

 

Zamislite dete od godinu dana koja konstantno drži cuclu u ustima. Šta ona radi? Ona pretežno ćuti, a na tom uzrastu bi u svom rečniku trebala imati određeni fond reči.

Sasvim je logično ako ga nema, jer nema mogućnosti da vežba glasove ako joj je cucla stalno u ustima  pa ne razvija govor. Ukoliko vam je beba na ovom uzrastu i imate takav problem, pokrenite proces odvikavanja.

 

 

Govor je sposobnost koja dolazi sa određenim uzrastom, ali ga je potrebno vežbati i podsticati. Bebe prvo počinju da guču, a onda razvoj govora teče dalje. Ukoliko cuclu ne izbacite na vreme spremite se na to da kasnije odvajate vreme na odlazak kod logopeda i govorne vežbe koje na mlađem uzrastu sa bebom činite spontano kroz svakodnevne aktivnosti.

Problemi sa zubima

 

Preterana upotreba cucle dovodi i do dentalnih problema odnosno problema sa zubima. Neretko se dešava da takva deca imaju krive zube, odnosno deformisane i oni  se kasnije moraju korigovati.

Pojedini stručnjaci navode da može doći i do deformiteta usta što može trajno narušiti estetski izgled lica.

Kao što vidite dosta je jakih razloga zašto je odvikavanje deteta od cucle varalice nešto o čemu treba ozbiljno razmisliti. Bez obzira koji vas je razlog naveo na ove korake imajte na umu da je bolje na vreme sprečiti neke stvari nego se kasnije mučiti sa raznim korekcijama.

Najbolje je da zdrave navika razvijate od prvih dana. Sa cuclom to neće uvek ići glatko, ali sa nekim drugim navikama hoće. Recimo, to se odnosi na negu kože i izbor kozmetike. Birajte samo prirodne proizvode za negu kože vaših mališana ( ali i vaše).

Marija je oktila

Hajde da vidimo kada je pravo vreme da se krene sa odvikavanjem od laže.

Kada je vreme za odvikavanje od cucle?

 

Imajte na umu da bebin razvoj konstantno teče. Iako su vam pojedini dani i noći predugački, vreme itekako brzo prolazi i beba za čas napuni šest meseci.

Svaki mesec sa sobom nosi neke razvojne zadatke koje beba treba da ostvari kako bi napredovala i razvijala svoje sposobnosti. Rani razvoj dece je od ključnog značaja kasnije u životu.Nemojte ih u tome usporavati već pratite  razvoj sa šest meseci polako krenite sa odvikavanjem od korišćenja cucle.

Idealno bi bilo da sa njenim korišćenjem beba prestane do prvog rođendana.

Zašto baš tada?

Zato što se, prema rečima stručnjaka, nakon šestog meseca rizik od infekcije srednjeg uha značajno povećava, a rizik od iznenadne smrti bebe smanjuje. Takođe upotreba cucle povećava i rizik od raznih drugih infekcija i  pojave kandide.

Ne samo zbog toga, nego sada ubrzano kreće rast zubića i razvoj govora. Da bi sve teklo kako treba, neophodno je cuclu u što većoj meri odstranjivati iz upotrebe sve dok ne dođe do toga da je se dete sasvim odrekne.

Sa druge strane ima stručnjaka koji kažu da sa odvikavanjem treba krenuti kada procenite da li je vaša beba spremna za to i u zavisnosti od njenog individualnog razvoja pa se tako upotreba cucle toleriše do treće godine.

Ova shvatanja su dosta različita, pa je najbolje da se oko tajminga posavetujete sa pedijatrom koj prati individualni razvoj vaše bebe. Lekar će, u saradnji sa vama,  najbolje proceniti da li je vaša dete spremno da se odrekne cucle i da li je ona počela nanositi više štete nego koristi.

Kada treba odložiti vreme za odvikavanje od cucle?

 

Može se desiti da baš u tom periodu kada se preporučuje odvikavanje, beba prolazi kroz neki stresni ili traumatski događaj poput bolesti ili razdvojenosti od roditelja zbog polaska u vrtić. Ukoliko je taj period dovoljno težak sam po sebi nemojte ga još više otežavati oduzimanjem cucle, već sačekajte da ta faza prođe.

U obzir treba uzeti preporuke stručnjaka, ali i individualnu situaciju i doneti najbolju odluku  koja neće ostaviti štetne posledice na dete i njegov emotivni razvoj.

Kako odvići bebu od cucle? Metoda korak po korak!

 

Da bi dete odvikli od cucle trebda da znate da to nekad traži puno strpljenja, vremena, domišljatosti pa čak i informisanosti o tome kako to učiniti. Potrebno je malo znanja da bi ovaj cilj što pre postigli.

Zato mislimo da će vam naredni saveti dobro doći.

 

odvikavanje od varalice

 

Pratite u kojem periodu beba traži cuclu

 

Da bi razumeli zašto je vašoj bebi potrebna cucla potrebno je da obraćate pažnju kada je traži. Da li je to zato što je uznemirena ili joj se spava.

Kada uvidite šta to cucla radi i koju funkciju vrši moći ćete lakše da predvidite kada će je beba zatražiti.

Ako otprilike znate u koje vreme će potreba za cuclom biti veća onda možete preduzeti neki od sledećih koraka.

Skrenite joj pažnju sa cucle

 

Kada beba ili malo dete nešto naumi, sa tim treba izaći na kraj. Tako je i sa potrebom za cuclom. Zato se naoružajte strpljenjem i zanimljivim igračkama, predmetima ili aktivnostima. Kada beba zatraži cuclu skrenite joj pažnju na neki zanimljiviji sadržaj. Znači, umesto da koristi cuclu, dajte joj neku igračku i zaigrajte je.

Produžavajte vreme bez cucle

 

Postepeno odvikavanje od cucle je super metoda koja radi korak po korak. Možda vam ne deluje tako, ali svaki minut duže bez cucle možete smatrati uspehom. To ponekad  jeste borba sa vetrenjačama, ali malo po malo – bližite se cilju.

Zato iskoristite sve cake i metode za koje čujete da bi što više produžavali vreme bez cucle sve dok ne dođete do potpunog odvikavanja.

Na primer: u prvoj fazi probajte 15 minuta bez cucle u onom periodu kada je dete aktivno koristi. Recimo, tokom uspavljivanja ili kada krenete u šetnju. U sledećoj fazi, produžite to na 20 minuta, pa na pola sata… sve dok ne uvidite da se dete faktički odviklo.

Razgovarajte sa detetom

 

U zavisnosti od uzrasta prilagodite način razgovora sa detetom i pokušaje da mu objasnite da cucla više nije dobra za njega. Ne očekujte da će jedan razgovor dati rezultata, ali ako svakodnevno to činite, možda i dođete do cilja.

Koristite igračke kao metod

 

Igra je najbolji vid komunikacije sa detetom. Pokušajte da je iskoristite u ovom slučaju. U igri koristitie bebine omiljene igračke i uključite cuclu u igru. Neka omiljeni meda ili lutka kažu kako je cucla bljak i kako je ne treba koristiti.

Neka meda kobajagi baci cuclu i kaže da je više ne želi. Budite domišljati i koristite one igračke koje imaju uticaja na bebu odnosno one koje ona voli. Kada nešto radi voljeno biće ili igračka vrlo je verovatno da će i beba početi da usvaja iste obrasce ponašanja.

Pohvala deteta koje se odviklo od cucle

 

Svaki put kada vam dete bez protesta da cuclu ili kada izdrži bez nje duže vreme, pohvalite ga. Materijalne nagrade ponekad mogu biti korisne, ali sa njima ne treba preterivati. Deci ipak najviše znači roditeljska ljubav i pohvala pa je zato koristite svaki put kada ima napretka.

Ne činite ništa prisilno i ne forsirajte odvikavanje

 

Sigurno ste čuli da mnoge mame jednostavne bace cuclu i nema je više. Smatraju da će se beba isplakati i gotovo. Međutim, to može imati razne kontraefekte i te drastične metode se ne preporučuju.

Pojedinim bebama cucla zaista pruža mnogo više od samog sisanja, a to je neka uteha i sigurnost, ako im to naglo oduzmete, posledice mogu biti negativne po njihovo emotivno stanje.

To je isto kao kada nekog bacite u duboku vodu da nauči plivanje. Neko će naučiti, a neko će samo razviti strah od vode i više joj neće prići. Neki će jednu naviku zameniti drugom, kao što je sisanje palca.

Uostalom, vi ste tu cuclu bebi ponudili i razvili joj tu naviku, sada je fer da imate malo strpljenja da se ta navika iskoreni.

Poklonite cuclu

 

Dobar način da se prekine sa korišćenjem cucle jeste da se sa detetom dogovrite da je nekoj drugoj bebi da na poklon. Važno je samo da dete na to pristane i da u tome učestvuje svojevoljno.

Tako će na neki način preuzeti odgovornost za to što cucle više nema i lakše će podneti odvikavanje, a ni vi kao roditelj nećete biti krivac što nema cucle.

Cucla u zamenu za nešto drugo

 

Da li ste za metod mita i korupcije? Šalimo se malo, ali kada dete od 2-3 godine nikako ne želi da prestane sa korišćenjem cucle možete i to probati da se dete odvikne.

Ukoliko recimo planirate detetu kupiti bicikl ili nešto što mu je potrebno iskoristite taj momenat da napravite dogovor. Otiđite sa detetom u radnju i neka cuclom plati bicikl. Tako će znati gde je cucla otišla i zašto.

Ova metoda je možda malo drastičnija i možda će je neko osuditi, ali u krajnjim slučajevma može dati rezultata ako ništa drugo ne pomaže.

Sada je bicikl kod kuće, a cucla je u radnji i više je nema. Šta mislite, može li ovo uspeti?

Odvikavanje od cucle varalice iskustva

 

Istražujući ovu temu dolazimo do zaključka da su roditelji, a pogotovo mame veoma kreativni i domišljati kada nešto naume da postignu. Tako je i sa odvikavanjem od korišćenja cucle.

 

 

Na forumima smo nailazili na razna iskustva. Mame koje su koristile drastičnije metode poput iznenadnog bacanja cucle prošle su pakao. Deca su im plakala i bila neutešna, a one su bile nenaspavane i umorne sve dok se svi nisu iscrpeli i prebrodili nestanak cucle varalice.

Sa druge strane ima kreativnih načina, gde su mame zajedno sa decom drugim bebama poklonili cucle i flašice. Na taj način se izbegla burna reakcija jer je dete samo učestvovalo u poklanjanju cucle i nije bilo primorano ni na koji način.

Kao dosta dobar način mnogim mama se pokazalo to da neka važna figura poput Deda Mraza ili Uskršnjeg Zeke uzme cuclu u zamenu za paketić. To možete primeniti kada je dete starije i razume ko je Deda Mraz.

Mnoge mame su naprosto sačekale da se cucla potpuno izgricka i da je dete samo odbaci. Sa tim budite oprezni, jer ako je cucla oštećena neki komadić može biti progutan i naneti više štete nego koristi.

Koji metod vam se čini bezbolnijim i po vas i po dete? Imate li vi neko kreativno rešenje u najavi?

Koliko vremena treba da se beba odvikne od cucle?

 

Deca se uglavnom brzo adaptiraju na nove situacije i okolnosti. Kada nečeg nema to nedostaje neko vreme, najčešće nekoliko dana, a zatim se zaboravi i pažnja se usmerava na nešto drugo.

Teško je reći koliko će detetu trebati da se odvikne od cucle. To zavisi od toga koliko je ta navika bila jaka, koliko je beba stara i koliko je dugo koristila cuclu.

Takođe ne zaboravite i šta je cucla značila bebi. U disfunkcionalnim porodicama gde nema dobrog odnosa sa roditeljima cucle mogu biti i zamena za bliskost i ljubav sa roditeljima. Nekad je ona nezaobilzna stavka za spavanje, pa joj treba naći zamenu koja po funkciji radi isto (umiruje, teši) ali se ne sisa. Recimo, mekano ćebence ili igračka.

Što cucla ima značajniju funkciju u bebinom životu to će trebati više vremena da se od nje odvikne.

Ukoliko još niste postali roditelj, možda se pitate zašto bebu navikavati na nešto što joj se mora oduzeti nakon par meseci?

Kada vam se beba rodi, shvatićete.

Ponekad šta god da učinite kako bi ste bebu umirili ne daje rezultata, jedino cucla pomaže. Ako ste umorni i nenaspavani, trenutno umirenje bebe vam je jedino važno i ne razmišljate šta će biti za par meseci.

Korišćenje cucle niko ne smatra štetnim ako je u nekim granicama i ako cucla ne postane zamena za ljubav i bliskost roditelja. Ukoliko ono postane jako izraženo,  onda primenite neki od naših saveta da bi ste tu naviku iskorenili.