sisanje palca

Sisanje palca – kada postaje problem?

Da li je sisanje palca normalna pojava kod beba ili može biti problem? Zašto bebe ovo rade i kako ih odviknuti od toga? Pročitajte i saznajte.

U narednim redovima teksta saznaćete sve o ovoj temi i to će vam sigurno biti od koristi ukoliko i vaša beba redovno praktikuje ovu aktivnost.

Zašto bebe sisaju palac?

 

Pre nego što vam damo konkretan odgvor na ovo pitanje, moramo se malo šire pozabaviti temom sisanja kod beba.

Naime, svaka beba se rađa sa gomilom raznih refleksa. Jedan od njih je i refleks sisanja koji je tokom prve godine života dominantan. Jednostavnim jezikom rečeno sve se vrti oko teme sisanja. Beba sisa dojku, cuclu, palac, sve predmete istražuje ustima. To je naprosto prirodno.

 

 

 

A da li sve bebe ovo rade?

Ne, neće svaka beba sisati palac. Uglavnom to rade mališani koji iz nekog razloga ne žele dudu varalicu. Pojedine bebe neće sisati ni dudu, a ni palac, ali takvih beba je zaista vrlo malo. Naprosto, sve zavisi od mališana i njihovih potreba i navika.

Bebe koje sisaju palac rade to iz svoje prirodne potrebe odnosno usled delovanja refleksa sisanja. Ova aktivnost im pruža utehu, umiruje ih i vrlo često uspava.

Kada bebe počinju da sisaju palac?

 

Kada će bebe početi da sisaju palac vrlo je individualno. Neke to rade dok su još u materici što se može videti prilikom redovnih ultrazvučnih pregleda. Na taj način vežbaju svoj refleks sisanja i pripremaju se za funkcionisanje na ovom svetu.

 

beba sisa palac

 

Najveći broj beba počne sisati palac vrlo brzo nakon rođenja. Uglavnom su to mališani koji ne žele dudu kao sredstvo za utehu. Tada palac postaje omiljeni predmet kada je potrebno malo utehe ili kada se bebi spava.

Kada sisanje palca postaje problem?

 

Verovatno je ovo jedno od najvažnijih pitanja zbog kojeg ste i došli na naš sajt. Do kada bebu pustiti da sisa palac i kada to zaista postaje problem?

Stručnjaci kažu da ova aktivnost ne predstavlja ozbiljniji problem sve dok ne krenu da rastu stalni zubi. To se dešava već negde oko 4.- 5. godine.

Ukoliko dete u tim godinama i dalje intenzivno sisa palac to može narušiti rast zuba u smislu njihovog ravnanja. Veća je verovatnoća da dete ima krive zube ukoliko sisa palac, a može naštetiti i nepcu u vidu stvaranja ranica.

Da li će to stvoriti problem i koliki zavisi od toga koliko često i intenzivno dete sisa palac i na koji način to radi, da li ga jako gurne u usta ili ne. 

Do kada je prihvatljivo da beba ovo radi?

 

Prema podacima koje nam daju lekari, bebe uglavnom prestaju same da sisaju palac negde oko sedmog meseca. Ako se to produži, obično prestane u periodu između 2. i 4. godine. Obzirom da to prethodi izbijanju stalnih zuba mogli bi reći da je to prihvatljiva granica za sisanje palca.

Kada starije dete sisa palac vrlo često je to samo praktikovanje stečene navike, a ponekad može ukazivati na neki skriveni emocionalni problem. Tada palac služi kao uteha ili zamena za ono što nedostaje. Da li se iza toga krije nešto ozbiljnije potrebno je otkriti u individualnom radu sa detetom i njegovim roditeljima.

Da se ova navika ne bi praktikovala isuviše dugo, na vreme je potrebno pozabaviti se sa njom na pravi način.

U nastavku vam delimo neke savete na koji način možete podstaći dete da ne sisa palac. 

Kako odvići bebu od sisanja palca?

 

Ovo je svakako deo teksta koji najviše zanima roditelje. Kako da to više prestane da okolina ne bi ismevala dete i vas i naravno da ne ostavi bilo kakve posledice po bebin psihički razvoj.

Pre svega da vas malo utešimo.

Mnoga deca sama prestanu da sisaju palac kada dostignu određeni razvojni stadijum. Naprosto im to više nije privlačna aktivnost koja im je potrebna da se uteše ili odu na spavanje.

Ima i takvih slučajeva.

Ukoliko vaše dete ne spada u tu grupu već intenzivno sisia palac i sa 4 ili 5 godina, bilo bi dobro da primenite neki od saveta:

 

odvikavanje od sisanja palca

 

  • Prvi i možda najvažniji savet svim roditeljima jeste da ne napadaju ili previše kritikuju dete zbog ove aktivnosti. Uvek budite smireni, ali jasni i dosledni u tome da bi ta navika trebala prestati. Kada krenete sa primenom nekog od narednih saveta uvek koristite miran ton i sa detetom izgradite odnos poverenja i sigurnosti. To znači da ga ne kritikujete ili ponižavate pred drugima. Sve što praktikujete neka bude između vas i u tom krugu sigurnosti.
  • Potkrepljujte svako ponašanje i svako duže vreme provedeno bez sisanja palca. Kada primetite da dete ne sisa palac u uobičajeno vreme obavezno ga pohvalite ili nagradite. Bolje da podstičete pozitivna ponašanja nego da se usmeravate na negativna ponašanja i kaznu.
  • Ukoliko primetite da dete sisa palac u tačno određenim situacijama kao što je stres ili strah od nečega, probajte da predupredite ovo ponašanje. Ako  vidite da se okidač javlja, zagrlite dete ili mu ponudite drugi vid utehe poput omiljene igračke. Ponekad su određeni okidači uzrok sisanju palca. Pronađite ih i videćete da će se problem vrlo brzo rešiti. Predupredite sisanje palca ukoliko se to dešava recimo pred samo spavanje. Kada primetite da se bebi spava ponudite joj igračku ili neko omiljeno ćebe koje bi zagrlila. Pričajte priču pred spavanje kako bi skrenuli pažnju, mazite dete. Za svo to vreme podsećajte kako nije dobro da se sisa palac.
  • Starijem detetu koje razume, možete skrenuti pažnju da sisa palac u momentu kada to radi nesvesno iz navike. Neka to skretanje pažnje bude jasnim i minim tonom uz izbegavanje bilo kakvih kritika ili ismevanja. Kako dete odrasta polako krenite da osvešćujete ovu naviku. Svaki put kada počne sisati palac kažite mu šta radi. Morate verbalizovati “Da li si svestan da sisaš palac”. To učinite svaki put i vremenom će dete i samo postati svesno kada mu se javi potreba za ovom aktivnošću.
  • Odvedite dete kod zubara kako bi zubar uticao na odvikavanje od sisanja palca. Vrlo često razgovor sa nepoznatom osobom da mnogo više rezulata nego kada sami roditelji pokušavaju nešto da postignu. Od zubara se deca pomalo plaše, pa je samim tim veći  autoritet, a još ako im lepo objasni sve posledice koje mogu nastati zbog sisanja palca, ovo može biti delotvorna metoda.  Naravno da nije cilj zastrašiti dete i stvoriti averziju prema odlasku kod zubara. Poenta je naći dovoljno upečatljivu osobu čije reči će dete zapamtiti. A kada teta ili čika u belom mantilu kaže da sisanje palca nije dobro, verujte da će to zapamtiti, a najverovatnije i primeniti.

 

 

Sredstva za odvikavanje deteta od sisanja palca

 

Sigurno ste čuli da postoje razna sredstva koja se mažu ili stavljaju na palac kako bi sisanje prestalo. Tu spadaju razni lakovi ili premazi ružnog ukusa, naprstak, stavljanje crvene paprike ili drugih začina iz kuhinje na palac. Sve su to tehnike koje ljudi godinama unazad koriste. Možda su efikasne, ali ih stručnjaci ne preporučuju.

Kupovni lakovi mogu sadržati nezdrave sastojke koje dete na taj način unese u organizam. Naprstak može upasti u usta i beba ga može progutati.

Pre nego što posegnete za ovim narodnim tehnikama, dobro razmislite da li mogu biti potencijlno opasne. 

Nije stvar samo u opasnosti. Stručnjaci navode da stavljanjem nekih flastera ili bilo čega drugog na palac, time samo pojačavate detetovu frustraciju. Ono želi da sisa, a ne može pa se stvara ljutnja, anksioznost. Zamislite kako bi vama bilo da vam neko odjednom oduzme cigare ukoliko ste pušač. Naglim uzimanjem ove utehe nećete postići dobar rezultat. Postepeno odvikavanje i kombinacija svih ovih saveta može biti odličan način da se dete odvikne od ove navike. 

Cucla

 

Cucla je jedan od načina da se zadovolji refleks sisanja i da se beba umiri. Međutim neće svaka beba prihvatiti cuclu. Koliko god da pokušavate, na silu bebu ne možete navići da sa palca pređe na dudu.

Sa druge strane prekidate jednu naviku, a stvarate drugu. Cucla se preporučuje za korišćenje samo prvih šest meseci bebinog života. Nakon toga nije poželjna za upotrebu. Tačno je da nad korišćenjem cucle imate veći stepen kontrole i možete ograničiti njeno korišćenje u odnosu na učestalost sisanja palca, ali opet stvarate nepotrebnu naviku.

Pročitajte: Kada je vreme za odvikavanje od cucle varalice

Stavite sve na vagu, pa procenite šta vam je bolja opcija

Dragi roditelji potpuno vas razumemo. Zaista je vrlo frustrirajućenekad  gledati svoje dete kako sisa palac. Prolaze dani, meseci, pa  godine, a ova navika nikako ne prestaje. Nadamo se da vam je sada jasno koliko je to ustvari bebi značajna aktivnost.

Budite strpljivi i na kraju će prestati. Doći će pravo vreme i za to, a do tada ostanite smireni i uz pomoć naših saveta probajte malo da ubrzate odvikavanje, ali ne preterujte sa tempom.