kada bebe počinju da guču

Evo odgovora kada bebe počinju da guču!

Zanima vas kada bebe počinju da guču?  Evo odgovora i saveta kako da podstaknete razvoj govora kod beba! Pročitajte ceo tekst!

Da li ste znali da je začetak bebinog učenja jezika i govora još dok je ona u majčinom stomaku? Za to je zaslužan sluh koji se razvija još u prvim nedeljama trudnoće, a njegovim sazrevanjem beba počne da uči govor, dijalekt i jezik oko 5. meseca trudnoće. Tu su osnove kasnijeg razvoja govora koji počinje upravo gukanjem beba.

Zato hajde da saznamo kako to sve funkcioniše i šta možete da uradite da olakšate taj proces i pospešite razvoj bebinog govora.

5 faza razvoja govora kod beba

 

Da li biste poverovali da je prvi plač vaše bebe koji se čuje po samom rođenju zapravo početak razvoja govorne komunikacije? Smatra se da upravo taj krik odnosno plač sadrži sve elemente govorne akustičke strukture koja je prisutna u govoru. To znači da se rađamo opremljeni i spremni za govor i komunikaciju!

1. faza – plač

 

Razvoj govora kod beba na samom početku se svodi na plač, iako se to vama ne čini važnim, itekako jeste! Bebe plaču različitim intonacijama i načinima i time pokazuju šta im i kada treba ili smeta. Roditelji se vrlo brzo nauče na ove različite vrste plača i sa lakoćom ih prepoznaju i reaguju.

Tu je početak razvoja govora koji dalje teče svojim tokom, pa tako oko 4. nedelje života bebe već može da dođe do sledeće etape – gukanja.

2. faza – gukanje

 

A kada bebe počinju da guču?

Gukanje bebe se obično dešava između 3. i 7. nedelje života bebe odnosno u toku prva 2 meseca života. Ono obično predstavlja ponavljanje određenih glasova, obično su to na početku A, E i U.

Ono što je vrlo specifično jeste da se prvi plač, ali i gukanje razvija i kod beba sa većim oštećenjem sluha, samo sa razlikama u kvalitetu i količini kao i vremenu kada se javlja.

3. faza – dodavanje suglasnika

 

Kada beba savlada ovo pevljivo gukanje, u toku prva dva meseca života, razvoj se nastavlja ka drugim glasovima koji se javljaju u toku gukanja. To se dešava između 3. i 5. meseca bebinog života. Tada se često čuju glasovi G i K ali se javljaju i glasovi J ili M. 

Ako malo više obratite pažnju možete ih čuti kao čitav spoj (eejaam, aaggu.) Ipak, često se zavaramo pa pomislimo kako je gukanje potpuno suprotna pojava od plakanja. Zapravo je njihova funkcija ista: oni ukazuju na potrebe bebe kao i na psihofizička stanja u kojima se nalaze.

Najčešće se plakanje javlja u toku nezadovoljstva a gukanje kada je sve u redu, ali može se desiti da beba guče i kada želi da javi da je gladna.

Vremenom će se svi ti govorni signali iskristalisati pa će i roditeljima biti lakše razumeju svoje bebe.

 

 

4. faza – formiranje slogova i brbljanje

 

Sledeća etapa u razvoju govora jeste gukanje koje je praktično u slogovima.

Oko 6. meseca (ali u zavisnosti od bebe), se faza gukanja polako preoblikuje u fazu brbljanja gde se javljaju slogovi.

Tada možete čuti ma, ta ili ba, de i slične slogove ali smatra se da oni još nemaju određeno značenje. Uz samu pojavu glasova u toku gukanja i brbljanja, zapravo se beba razvila na toliko mnogo načina kojih mi nismo svesni.

Ceo njen govorni sistem od glasnih žica do usana, jezika, sve je postalo spremno za izgovaranje reči i slova koja nisu jednostavna. Njihov mozak je sada sposoban da razlikuje intonacije i zvukove svih vrsta. Pokušajte da izgovorite glasove koje čujete kod vaše bebe i razmislite šta ste sve iskoristili da bi se oni čuli –  bebe su sve to savladale u samo par meseci!

Čudesno zar ne?

5. faza – prve reči

 

Dalje faze razvoja govora koje nastupaju su spajanje slogova i progovaranje koje se dešava između 10. meseca i prve godine.

Kasnije dolaze reči, spajanje i kraće rečenice pa sve do punih rečenica koje ćete čuti između 2. i 3. godine života deteta.

Tek oko 7. godine života deteta se smatra da je razvoj govora deteta dosegao nivo govora odraslih, ali tu još nije kraj. Mi ćemo se ovde ipak osvrnuti na gukanje bebe i sam začetak onoga što će kasnije biti razgovor uz kaficu ili čaj.

Šta je gukanje i kako ga prepoznati?

 

Znate one prepoznatljive zvuke koje bebe proizvode, a zvuče poput kratkih uzdaha ili grgoljanjato je gukanje!

 

beba koja guče

 

Možete ih očekivati između prvog i 3. meseca života bebe, ali vrlo je individualna stvar kada bebe počinju da guču. Možda će vam se činiti da vaša beba ponavlja aggg zvuke tek tako, ali ako se malo udubite shvatićete da se ona obraća vama. Vama i svakoj publici koju može da ima. To je znak da je socijalizacija jako važna za bebu i sam razvoj govora.

Neki stručnjaci zapravo smatraju da bez socijalnog aspekta razvoja, govor ne može da se razvije. Zato kada čujete da vaša beba ponavlja neke zvuke slušajte je, a možete i da joj odgovorite. Verovali ili ne, ova gukajuća konverzacija mnogo utiče na razvoj govora u kasnijem dobu deteta i olakšava dalji napredak.

Gukanje je vrlo zabavna pojava, složićete se sigurno, jer baš u tom periodu beba počinje i da se smeši, a oko 4. meseca dočekaćete i gukanje puno kikotanja i smejanja na glas. Zato je važno da proučite ovu fazu i uživate u njoj sa svojom bebom. Gukanje ujedno i jedan od prvih važnih koraka u razvoju govora, zato je važno da znate i kao da pospešite i produbite ovu fazu, da bebi kasnije bude lakše da savlada glasove i komunikativne prepreke. Ali o tome malo više pišemo u daljem tekstu.

Koja je razlika između gukanja i brbljanja?

 

Pa, ako ste pažljivo čitali, sigurno ste primetili da se gukanje i brbljanje smatraju važnim prekretnicama u razvoju govora i javljaju se u različito vreme.

Za gukanje beba koristi govornu aparaturu za određene glasove, obično pevajući ih i učeći artikulaciju. Ova izvanredna vežba sprema i olakšava da govorni aparat bebe proizvodi čistije glasove sa manje pevanja povezane u slog – a to je brbljanje. Možemo da ođemo do zaključka da gukanje prethodi brbljanju i oba imaju izuzetnu važnost za napredak u razvoju govora!

Još lakše možete da ih razlikujete po tome što je za gukanje karakteristično da čujete zvukove aagg, aeee, uaam, a za brbljanje baaa, maaa, deee, kasnije kraće ba ma de, koji prelaze u spajanje ba – ba, ma- ma i slično.

Najkarakterističnije za brbljanje je to što se obično ponavljaju slogovi koji su u početku duži, gotovo pevljivi, kasnije kraći i ponavljajući dok ne formiraju kratku reč od istog sloga.

Sigurno vam ovo zvuči zbunjujuće, ali kada poslušate svoju bebu, lako ćete prepoznati u kojoj je ona fazi, a tada je vreme da se posvetite napretku i vežbanju sa vašom bebom!

Zašto je gukanje važno?

 

Možda mislite da gukanje samo po sebi i nije važno, ali nije tako. To nije tek puko oglašavanje bebe, već pravo pravcato komuniciranje u svom izvornom obliku i evo zašto je ono važno:

  • Razvijanje veština: Kada vaša beba guče ona razvija komunikacione sposobnosti i ukazuje na svoja osećanja. Pored toga ona će vremenom uspeti usavrši razumevanje reči i glasova i da ih poveže sa pojmovima. Dakle vaša beba uči novu veštinu!
  • Vežba usta – Dok guče vaša beba vežba usta i usnu duplju a samim tim i svoj govorni aparat kao i aparat za hranjenje. Gukanje povećava pokretnost i funkciju usana, jezika, vilica, grla i glasnih žica. Ovo je kao redovan trening koji će dovesti do odličnih rezultata u postizanju najboljih rezultata u razvoju govora!
  • Povezanost i socijalizacija: Gukanje vaše bebe samo doprinosi povezanosti između vas. Dok beba guče, a vi je slušate ona oseća da je neko razume i uočava sve njene potrebe. Kada joj odgovarate i pričate sa njom u tim momentima, ona uči i oseća poverenje, a vi sigurno osećate radost i ljubav i neverovatnu vezu sa bebom jer vam se obraća po prvi put.

Tako da je važnost gukanja mnogostruka i trebate je negovati i podsticati na pravi način!

Kako da podstaknete razvoj govora kod beba?

 

Ovo je možda i najvažnija stvar koju treba da znate kada je gukanje i uopšte razvoj govora u pitanju – UČUSTVUJTE I PODSTIČITE!

 

gukanje beba

Jako je važno da budete uključeni i posvećeni svakoj fazi razvoja vaše bebe u prvim godinama života. To će se kasnije izraziti kroz njihov rast i razvoj i u mnogo čemu će uticati na njih. Zato se potrudite. Televizor i telefon isključite i bacite se na pravi pravcati bebeći život kad god za to imate priliku!

Sad kada je to rečeno, neke konkretne stvari koje možete da radite da podstaknete razvoj govora kod vaše bebe:

Pričajte bebeći

 

Prvo i vrlo važno a i poprilično zabavno što možete da uradite jeste da pričate bebeći sa vašom bebom. To ne znači da tepate i gutate slova već da gučete. Kada vaša beba guče pokušajte da ponovite taj zvuk. Obraćajte joj se direktno i ponavljajte te slatke i blesave zvuke. Ona će prepoznati to kao podsticaj i konverzacija će se nastaviti uz svu zabavu i veselje. Beba će se smešiti i vi sigurno!

Pokušajte da sa entuzijazmom dočekate svako njeno gukanje i odgovorite na njega, i beba će to razumeti kao poziv da nastavi. Time vežba i produbljuje ovu fazu čime će biti spremnija i brže će savladati kasnije izgovaranje slogova i reči.

Razgovarajte razgovetno

 

Kada se obraćate vašoj bebi trudite se da ne tepate već da koristite prave čiste i razgovetne reči. Tepanje obično samo zbunjuje bebu i uči je pogrešno. Zato bi takav razgovor trebalo izbegavati, ali ponekada je sasvim u redu u igri i maženju sa svojom bebom malo joj i tepati.

Često koristite cele i kompletne reči a bilo bi dobro i da pokažete primer toga o čemu govorite, odnosno ako je u pitanju predmet, ili životinja, pokažite ga i izgovorite pravilno. Tako će beba lakše i brže naučiti i reč i pojam koji označava.

Pričajte sa bebom o svemu šta radite

 

Kada god nešto radite sa vašom bebom ali i bez nje u njenoj blizini, pričajte joj o tome. Detaljno i sa pravilnim rečima objasnite šta radite.

Na primer: “ Sada te oblačim i obuvam ti čarape”

Ovi i slični opisi radnji kao i onoga što se dešava i nalazi oko bebe pomažu da ona shvati i razume svet oko sebe i nauči prave nazive za radnje i dešavanja.

Kontakt očima je jako bitan

 

Dok pričate svojoj bebi obavezno se trudite da održite kontakt očima. Bebe oko 2. meseca počinju da vide i na malo većim razdaljinama i raspoznaju lica, i objekte iz svoje okoline. Ovakva komunikacija pomoćiće im da razviju fokus, da dobro razaznaju likove poznatih od nepoznatih lica.

Već znate koliko je kontat očima važna karika neverbalne komunikacije, koju i vaša beba uči i koristiće je kroz dalji rast i razvoj, zato gledajte bebu u oči kada razgovarate!

Pored priče i pevanje je jako važno

 

Pevajte svojoj bebi kada god imate priliku. Pored toga što smo svi kao mali uživali u uspavankama i veselim dečijim pesmicama, taj melodični spoj sa rečima može pospešiti gukanje kod beba. Ako se potrudite da uvrstite pevanje u dnevnu zabavu sa vašom bebom primetićete da će ona početi da guče dok joj pevate kao odgovor na tu stimulaciju.

Neki stručnjaci smatraju da muzika i pevanje pomažu bebi u kognitivnom razvoju, kao i da lakše prepoznaju određene šablone u melodijama odnosno povezane tonove.

Dakle, pevajte svojim mališanima i slušajte kako i oni pevaju vama na svoj najslađi način.

Nikad nije rano za čitanje

 

Čak i kada vaša beba ima samo par meseci i ne deluje veoma zainteresovano za knjige i čitanje, vi se potrudite da im pročitate po neku priču. Ako se malo potrudite i čitate ih izražajno, vaša beba će primećivati promene intonacije i učiti o različitim emotivnim stanjima ali i izrazima lica. Veoma važna stavka za neverbalnu komunikaciju ali i komunikaciju uopšte zar ne!?

Naglašavanjem određenih reči kao i stanja uvodite vašu bebu u šarenoliki svet emocija, ali uz slike i prikaze radnji iz priče pokazujete joj šta se sve nalazi u svetu oko nje. Zato čitajte i radujte se bebinim reakcijama!

Igrajte se sa svojom bebom

 

Kroz igru možete pomoći vašoj bebi da razvije toliko veština i da nauči mnogo novih stvari. Na primer izaberite neke igračke koje imaju specifičan zvuk i razgovarajte sa bebom opisujući je i naglašavajući da će i igračka da ispusti zvuk. Beba će to zapamtiti, a vremenom će se i sama potruditi da iz igračke “izvuče” taj zvuk, i to obično gukajući joj. Takođe kada ste napolju pričajte bebi o onome što je oko nje, o drveću, lišću, svemu oko vas, beba će sa zanimanjem gledati, učiti i odgovarati na svom jeziku.

 

 

Veoma je važno da budete deo bebinog razvoja, pogotovo što se komunikacije i razvoja govora tiče. Na kraju krajeva bebe uče i ugledaju se na roditelje, zato je važno da ih učite pravilno i da olakšate sve te brojne razvojne faze kroz koje oni tako mali prolaze, ponekada i na dnevnom nivou!

Znaci da beba kasni sa govorom

 

Ponekada se u razvojnim etapama nešto promeni ili uspori i dolazi do takozvanog zastoja ili kašnjenja u govoru. Dok su bebe sasvim male u fazi gukanja ili brbljanja, to vreme je malo tolerantnije, ali takođe postoje indikacije da nešto ne štima.

Na primer, ukoliko beba i nakon 3. meseca života ne guče uopšte vreme je da posetite lekara i da potražite uzrok toj pojavi. Možda je u pitanju oslabljen sluh ili neki drugi problem koji će lekar utvrditi i potražiti pravo rešenje.

Takođe jedan od pokazatelja je i ako beba baš nema nikakvu reakciju na zvuke, pevanje ili dozivanje. 

Kada deca već ulaze u fazu progovaranja oko prve godine života, može se desiti da malo zakasni sa izgovaranjem, ali ukoliko beba prati šta govorite, razume neke jednostavne pojmove i reaguje na njih prepoznavanjem, nije u pitanju neki deficit već im je potrebno više vežbanja. Tada ćete morati da potražite savete i pravilne vežbe od stručnih lica i da radite sa svojom bebom.

Vežbe obično podrazumevaju ponavljanja, pravilno izgovaranje slogova, pokazivanje slika i izgovaranje naziva i one koje smo spomenuli u tekstu iznad.

Ukoliko se kašnjenje u govoru javi kasnije oko 2. ili 3. godine života vreme je da posetite lekara kao i logopeda koji će pomoći da dete progovori. Bilo da je potrebno popraviti izgovor ili povezivanje, to su posebne vežbe koje se izvode uz nadzor stručnog lica.

Specifični slučajevi u kojima kod deteta primetite normalan napredak u razvoju govora, a zatim se javlja degradacija odnosno smanjivanje već postojećeg vokabulara, gubitak interesa, smanjivanje ili nepostojanje kontakta očima, dete se ne odaziva i ne reaguje na komunikaciju ili uopšte prisustvo drugih osoba u svojoj okolini, morate posetiti lekara koji će uraditi dalja ispitivanja i utvrditi uzrok ovakvih pojava!

Kada bebe izgovaraju prvu reč?

 

Jedno od glavnih pitanja što se razvoja govora tiče je zapravo kada će beba da progovori? Kada roditelji mogu da očekuju prvu reč od svojih mališana?

Okvirno vreme za ovu pojavu prve prave reči koja ima značenje je između 10. i 14. meseca života, ali i ovo je podložno promenama usled individualnosti beba. Kod nekih se prva reč može javiti već oko 8. meseca, dok se kod nekih javljaju tek nakon godinu i po dana. Obično su to dvosložne reči poput baba, mama, tata, dede (deda) i slično. 

Da li ste znali da postoji specifično narodno verovanje koje kaže da prva reč koju beba kaže ukazuje na to kojeg pola bi mogla da bude sledeća beba (ukoliko je bude)?

Naši stari često znaju da kažu da ukoliko mališan za prvu reč kaže mama ili baba da će dobiti brata, a ukoliko je prva reč tata ili deda – sestra stiže. Jedno simpatično verovanje koje se možda nekada i potrefi kao tačno. Sve u svemu, progovaranje bilo koje reči je radost koju roditelji željno iščekuju sve dok njihovi mališani ne dođu u fazu istraživanja oko 3. i 4. godine, kada vam se čini da pričaju i dok spavaju.

Gukanje je prva faza razvoja govora nakon plača, i veoma je važna pored toga što je neizmerno simpatična. Zato se uključite i gučite i vi, čak i kao vam to deluje potpuno blesavo jer baš to pomaže vašoj bebi da savlada faze razvoja govora brzo i lako i na pravi način!

Izvori:

https://www.mamanatural.com/when-do-babies-start-cooing/#
https://www.momjunction.com/articles/newborn-baby-cooing-when-they-start-tips-to-encourage_00704028/

https://www.washington.edu/news/2016/04/25/music-improves-baby-brain-responses-to-music-and-speech/

https://www.healthline.com/health/baby/language-milestones-0-to-12-months#Significant-Language-Milestones

https://www.romper.com/p/when-do-babies-start-cooing-a-pediatrician-explains-78532