motoričke veštine

 Motorika bebe – napredak po mesecima!

Šta su to motorne ili motoričke veštine bebe?  Kako napreduje motorika bebe po mesecima? Koje vežbe možete da radite i šta ako ne ide sve baš po planu? Pročitajte i saznajte.

Da li je svaki pokret vaše bebe zapravo motorika i da li može da se desi da beba kasni u motoričkom razvoju. Kako joj onda pomoći?

Pitanja je bezbroj.

Rast i razvoj bebe nosi sa sobom mnogo novina, a većina njih je vezana za motorne veštine koje se dele u 4 faze! 

Šta je to motorika?

 

Pokret tela je nije samo puko mrdanje već jedna od osnovnih karakteristika života kroz koju prikazujemo osećanja, stanja ali i ponašanja pa i komunikaciju! Dakle, motorika obuhvata sve što spada u pokrete koje proizvodi telo.

Definicija kaže ovako:

Motorika je naziv za sveukupne kretnje ljudskog tela (voljnih, automatskih ili refleksnih) i za njihovu koordinaciju!

To znači da se pod motoričke veštine mogu smestiti svi pokreti, od hvatanja, držanja, mahanja, sedenja, puzanja, stajanja, hodanja.. pa do mlataranja ruku kada nešto žustro objašnjavate!

Kod beba se motorički razvoj posebno prati, jer tu se stvaraju osnove za ceo budući život čoveka! Zato je motorika izuzetno važna, pogotovo kod mališana – temelji čoveka su u detetu koje je bio!

 

 

Motorički razvoj kod beba se razvija prirodno, spontano po nekim prirodnim zakonima ali je potpuno zavistan od nervnog sistema! Mozak odnosno kognitivni razvoj je onaj koji diktira ritam i potrebe tela, pa tako i razvoj pokreta i faze motoričkog razvoja! Kod beba sve se to odvija jako brzo: u svega par godina, od malog zamotuljka koji nosate imate trčkaralo koje ne možete da stignete!

Ali šta sve podrazumeva ovakav rani razvoj?

Da vidimo…

Psihomotorni razvoj dece

 

Psihomotorni razvoj kod beba i dece je izuzetno važna stavka kojoj svaki roditelj mora posvetiti vreme! Istina je da se on odvija potpuno svojim i prirodnim tokom zavisno od vrste, ali mi kao detetova uža okolina imamo izuzetno mnogo uticaja na njega.

Psihomotorni razvoj obuhvata, najblaže rečeno, sve što primetite kod bebe da se menja. Obuhvata razvoje pokreta, komunikacije, socijalnih veština, emocionalnih izražavanja – svega što može da vam padne na pamet!

Beba guče – psihomotorni razvoj.

Beba sedi – takođe.

Beba žvaće, brblja, progovara, hoda, baca se kada je ljuta – sve to deo ovog tako složenog procesa!

Zato je jako važno obratiti pažnju na sve prekratnice koje se tu dešavaju i na to šta one znače za dalji razvoj vašeg deteta.

Prekratnice ili stadijumi psihomotornog razvoja takozvani miljokazi ili milestones su zapravo pokazatelji kada bi nešto trebalo da se desi. Naravno odstupanja su potpuno normalna i ako neko dete određenu veštinu savlada ranije ili kasnije to ne znači da je napredno ili nazadno. To naprosto znači da se jedinstvenost svake bebe ogleda u svakom stadijumu njenog rasta! Neke bebe počnu da sede ili progovore ranije, druge ne, i to je u redu, iako postoje smernice kada je vreme da potražite stručno mišljenje, a o tome u tekstu ima poseban deo!

Dakle, kako se onda razvoj motorike odvija?

U par etapa, a evo i koje su:

Razvoj motorike kod beba i dece

 

Što se tiče razvoja motornih veština kod beba i dece možemo ih podeliti u 2 glavne i 4 manje faze, ali i puno podfaza.

Tako imamo razvoj fine i grube motorike, a zatim 4 faze:

 • nekontrolisana mobilnost – faza 1
 • faza stabilnosti
 • kontrolisana mobilnost
 • faza veština.

Ovo znači da se razvoj motorike može gledati kroz razvoj krupne motorike poput sedenja, puzanja, koračanja i sitne odnosno fine motorike kroz hvatanje, držanje, pokazivanje…

Što se tiče nabrojane 4 faze prva se odnosi na period novorođenčadi kada se ona kreću i pomeraju neartikulisano. Odnosno pomeraju ruke i noge, celo telo nevešto kroz bacanje i zamahivanje. Ovo su refleksni pokreti. Zato jer su nagli, treba pažljivo držati bebu, a posebno treba biti obazriv tokom kupanja.

 

 

Faza stabilnosti se odnosi na period kada bebe jačaju i vežbaju svoje zglobove i telo za dalji razvoj. Podrazumeva odizanje od podloge, čvršće držanje glave, okretanje (leđa-stomak i obrnuto) otvorene šake.

Kontrolisana mobilnost je faza koja se odnosi na vreme kada beba svesno i željeno pokušava (i uspeva) da dohvati i drži igračku, pokušava da sedi, podiže se u četvoronožni položaj..

Faza veština znači da je mališan već uspeo da se posedne sam, puzi (ili naginje ka tome) stoji, hoda..  Ali ova faza podrazumeva i umeće svojstveno većoj deci – držanje sitnijih predmeta, trčanje, skokovi, vezivanje pertli, držanje olovke.

 

vežbe za motoriku

 

Naravno, sve ove faze se odvijaju u određenom uzrastu bebe ili deteta.

Kada i šta od motoričkih veština možete očekivati kod svojih beba?

Motorika bebe po mesecima – tabela razvoja

 

Razvoj motorike kod bebe i dece u prvoj godini života ima određene smernice odnosno po proseku izvedene vremenske jedinice kada se dešavaju. U prevodu – određeni meseci starosti bebe obično predstavljaju vreme kada se dešavaju neke prekretnice u motoričkom razvoju. Ipak, ako vaši mališani nešto postignu ranije, ili nešto kasnije imajte razumevanja, nije svaka beba ista.

Najvažnije što se mora reći jeste da ne forsirate motorni razvoj!

To znači da ne terate vaše bebe da sede kada one ne pokažu spremnost za to, ili da stoje, hodaju, hvataju, jedu…

Mališani imaju svoj ritam i mi treba da pratimo njega, a ne da ga diktiramo!

Evo koji su meseci smatrani miljokazima i šta tada da očekujete što se motorike tiče.

Motorni razvoj novorođenčadi – prvih 6 nedelja života

 

Kod sasvim malih beba, tek rođenih zamotuljaka, motorički razvoj i nije nešto naročito izražen. One se slabo pomeraju, i uglavnom refleksno. Posebno je izražen Moorov refleks, prepoznatljiv po trzajima ruku i nogu, čak i kada je beba u snu.

Kroz samo par nedelja, one počinju da okreću glavu u pravcu zvuka, a ležanje na leđima im pruža dovoljno slobode da vežbaju koordinaciju i pokrete. Njena čula počinju da rade usaglašeno, pa pogled usmerava ka zvuku, zato joj pričajte i pevajte kada god imate priliku.

Kada postavite bebu u ovim nedeljama života na stomačić, primetićete da pokušava da drži glavicu uspravno, iako to ne uspeva, ali je to odlična vežba za njene mišiće.

Motorika kod bebe od 2 meseca

 

U ovom periodu čula su se usaglasila do te mere da će beba usmeravati pogled, glavicu pa čak i pružati ruku u pravcu roditelja koji joj govori. Ovo je vreme i kada bi bebe trebale da počnu da se igraju svojim rukama. To je takozvana ruka-ruka igra koja pomaže da mališani steknu uvid u svoje telo.

Sa dva meseca bebe bi trebale da mogu da drže svoju glavicu čvrsto do desetak sekundi uključujući po malo i ručice u tu aktivnost. Pokreti bebe su još uvek nediferencirani odnosno masivni, jer uglavnom reaguju pokretanjem celog tela.

Motorni razvoj bebe od 3 meseca

 

Treći mesec života bebe je prva veća prekretnica da je tako nazovemo. U ovom periodu mališani bi trebali da čvršće drže glavu kada ih držite i kada su u položaju na stomaku. Sada možete primetiti i da se, dok su na stomačiću, odižu od podloge i oslanjaju na laktove. Zapravo, čitav rameni pojas i grudi se odižu do 45 stepeni.

Dok beba leži na leđima primetićete da pruža ručice i igra se sa njima, često trpajući ih u usta. To može biti i zbog nicanja zubića, ali najčešće je u pitanju igra i istraživanje ustima. Verujte, bebe sve vole prvo da gricnu i okuse a tek onda pogledaju.

Takođe ćete videti i da nogice odižu od podloge, i savijaju u kukovima i kolenima. Zapravo izgledaju kao da sede dok leže, a to je upravo i prva priprema za period sedenja.

Refleksne radnje su u ovom periodu sve ređe, a voljne radnje i pokreti sve češći i sigurniji!

Uz ove pokrete sigurni smo da ćete primetiti i uživati i u njihovom gugutanju i glasanju i smejanju!

Treći mesec života bebe stvarno jeste period velikih promena, ali to se može odraziti i na spavanje, nervozu i malo više razdražljivosti. Ovaj period je i jedan od stepena u skokovima u razvoju, zato budite spremni na razne pojave poput štrajka dojenja ili nespavanja u toku noći.

Motorika bebe sa 4 i 5 meseci života

 

Kada beba napuni 4 meseca, već može neuporedivo više stvari nego u prvih mesec ili dva. Pored toga što vam se smeje kikotom, dodiruje vam lice ili tačno zna gde ste u kom momentu, njeni pokreti su jasniji i zasebni. Možete je videti kako se oslanja na jedan lakat dok drugom rukom nešto pokušava da dohvati. Takođe ovo je period kada se bebe mogu okretati sa leđa na stomak i obrnuto, zato ih ne ispuštajte iz vida! Dovoljne su sekunde da se okrenu i prevale sa kreveta ili podloge i povrede se. Vaši mališani postajaće samo aktivniji zato vaš nadzor mora da bude povećan na maksimum i preko toga.

Oko 5. meseca života kod beba se može primetiti da je okretanje učestalo, ali i da beba voli da gricka svoje nožne prstiće! Ovo je period kada ćete često zaticati svoje mališane sa sopstvenim stopalom u ustima i to je potpuno normalno. Ovo odlična vežba koordinacije, mišića nogu ali i kičme i karlice. Na ovaj način se beba sprema za sledeće faze razvoja.

Razvoj motorike kod bebe od 6 meseci

 

Velikih 6 meseci ili pola godine života vaše bebe nisu mala stvar! Ona sada pokazuje znake da bi mogla da sedi! Međutim to što se ona izvija ka gore ili vuče ka nared u sedeći položaj, ne znači da treba da je posednete. Smatra se da su ovo periodi pripreme a da beba može da sedi tek onda kada se sama iz ležećeg prebaci u sedeći položaj. Zato možete da joj malo podignete naslon u kolicima tek za jedan stepen, ali ne postavljajte je da sedi. Za pravilno sedenje izuzetno je važan i razvoj kukova, a samim tim i snimanje kukova koje ne smete preskakati! Ipak, iako su kukovi zreli i razvijeni to ne znači da možete stavljati bebu da sedi! Prerano sedenje može imati posledice po bebinu kičmu, trup i razvoj mišića tela.

Ovo je takođe i neko optimalno vreme kada bebe prelaze na čvrstu hranu odnosno kašice! Jedan veliki korak u njenom razvoju, koji ćete uz savete lekara i tabelicu ishrane lako savladati.

Možemo reći i da je ovo prekretnica u kojoj beba počinje da hvata pravilno igračke, celom šakom, uspešno ih zadržavajući. Hvatanje počinje ranije da se razvija ali u ovom periodu je kompletno, a kasnije se usavršava. U narednih 2 meseca beba će usavršiti i takozvani pinceta hvat, osnovu fine motorike!

Motorni razvoj sa 7 i 8 meseci života

 

Ovi meseci su obično obeleženi začecima puzanja i sedenja po pravilu. Sada beba ima dovoljno snage i veštine da se postavi u klečeći položaj ili da se posedne sama

Što se puzanja tiče ono u početku može biti pomalo smešno i čudno, poput malih gusenica ili vojnika, a ponekada i naopako! Neke bebe lakše savladaju prvo puzanje unatraške odnosno u nazad, a tek onda u napred. Važno je da je njihova koordinacija ruka-noga-oko i odnos ka podlozi dovoljno izvežbana da mogu samostalno da se kreću od tačke A do tačke B.

Ova novostečena samostalnost će mnogo uticati na njihovo samopouzdanje i očekujte mnoge nestašluke! Obavezno pokrijte sve štekere jer je bebama posebno zadovoljstvo da ih diraju. Osigurajte sve potencijalno opasne ivice ili predmete u bebinoj okolini i pustite je da sam istražuje puzanjem!

Motorni razvoj kod bebe od 9 meseci

 

Puzanje smo savladali, a stiglo je na red i lovljenje nemoguće malih mrvica sa poda. Takozvani pinceta hvat sa dva prstića je sada savladan i oni će neumoljivo pronalaziti svaku mrvu koja vam je zaostala. To znači i da je vreme da sve sitne igračke, baterije iz igračaka, obuću, sve sitno u bebinom okruženju sklonite.

Možete im nuditi i da sami jedu mekše komadiće hrane da uče da žvaću i pravilno gutaju, ali i poboljšavaju koordinaciju i svesnost o svom telu. Naravno, kada decu hranite ili im dajete da sami uzimaju hranu budite iz njih da bi sprečili zagrcnjivanje!

Vaši mališani od 9 meseci umeju sami da sede, da sami kleknu ali ponekada i se usprave i stoje uz oslonac. Takođe je ovo idealno vreme za interaktivne igračke poput edukativnog zvučnog stola, gde razvijaju sitnu finu motoriku. Očekujte i neke od prvih slogova ili čak i prvih reči u ovom periodu!

Motorni razvoj kod beba od 10 i 11 meseci

 

Bebe od 10 i 11 meseci su sada potpuno drugačije od onih malih zamotuljaka sa početka! Svaki pokret je voljan i promišljen i one tačni znaju šta hoće mada nekada i ne uspeju da to izvedu!

Taši taši je igra vezana za ovaj period što znači da beba svesno i vrlo precizno uspeva da udara dlanom o dlan po uzoru na vas! Kretanje je i dalje vezano za puzanje, ali računajte da su prvi koraci na pomolu.

Njihove šake su u ovom periodu potpuno formirane i one uspevaju da slažu igračke jednu na drugu ili prave niz, samostalno drže flašicu ili bacaju predmete. Vrlo rado će vas malo počupati ili štipnuti, jer to sada mogu bez mnogo muke, a deluje im baš zabavno

Beba od 12 meseci i motorika

 

Stajanje i stupanje u mestu ili cupkanje su vezani za prvu godinu i rođendan. Ako prvi koraci već nisu savladani, verujte da su vrlo blizu. I najvažnije – padanje: u ovom periodu ga ima puno i to je normalno.

Važno je da dozvolite bebi da padne ponekad. Naravno, onda kada to nije pad sa visine ili kada nema opasnosti od udarca u neku ivicu. Padanjem one stiču iskustvo i uče kako da se dočekaju i spreče ozbiljnije povrede.

Vrlo je moguće da ćete primetiti da vaši mališani hodaju pomalo čudno, raširenih i rukica, ali ne brinite. To je zato što na taj način vežbaju i razvijaju ravnotežu. Kasnije ovakav hod nestaje i beba odnosno dete lepo korača a zatim i skače i trči.

Hvatanje i dodavanje je sada na odličnom nivou gde beba naizmenično uzima i ostavlja igračke, dodaje ih, prinosi ustima, licu, drugim igračkama. Dakle njen osećaj za prostor je razvijen, koordinacija ruka-oko takođe i možete početi da se zabavljate različitim igrama poput ubacivanja oblika u odgovarajuće kalupe.

Jako je važno još jednom napomenuti da se ove podele i očekivanja razvoja motorike po mesecima ne shvataju kao pravila!

Svaka beba će na sebi svojstven način i u svoje vreme dostići određeni nivo razvoja.

Neke bebe zapravo nikada ne propuze već tu fazu preskoče ili progovore tek nakon godinu i po dana, pa i kasnije. Bebin prirodan ritam teče svojim tokom, vaše je da ga pratite, olakšate i pomognete kada je potrebno.

Gruba motorika bebe

 

Gruba ili krupna motorika odnosno grube motorne veštine su potrebne da bi se funkcionalno pomerale ruke noge i torzo.

One uključuju velike mišiće u akciju da bi omogućili radnje poput sedenja, hodanja, bacanja lopte…To znači da je za grubu motoriku neophodno imati dobar i zdrav razvoj mišićnog tonusa.

 

grube motoričke veštine

 

Pored tonusa mišića važno je i da kognitivna sposobnost bude na određenom stepenu zrelosti. Dakle, možda mišićni tonus dozvoljava da se dete popne na merdevine, ali ako njegov mozak ne zna da pošalje instrukcije gde se stavlja noga il ruka, penjanje se neće dogoditi. To je odličan pokazatelj koliko je superioran razvoj dece, jer se sve odvija jako brzo – mozak, mišići, telo, organi, sve u isto vreme raste i razvija se da bi dobili zdravo i sposobno dete!

Iako se po mnogo čemu razlikuju, gruba i fina motorika zavise jedno od drugog.

Na primer držanje gornjeg dela tela i pokretanje ruku (grube motoričke veštine) utiču na kasniju sposobnost pisanja ili crtanja (fine motorne veštine) Zato je izuzetno važno paziti i pomagati pravilan motorni razvoj da bi sve kasnije faze razvoja bile lakše i pravilnije!

Fina motorika bebe

 

Fine motorne veštine su one koje su nam potrebne za hvatanje, držanje objekata, pisanje, zapravo za sve one sitne pokrete koji uključuju male grupe mišića za precizne radnje. Najvažnija je zapravo koordinacija ruke i oka. To znači da se vrše pokreti šake koje kontroliše oko (hvata malu mrvicu koju vidi, drži olovku i povlači liniju).

 

fine motoričke veštine

 

Razvoj fine motorike nije moguć ako grube motorne veštine nisu dostigle određen nivo ili kognitivna spremnost nije na određenom stadijumu.

Jako je važno da se, kada je beba spremna, ove veštine vežbaju kroz igru jer one su povezane sa mnogim narednim stadijumima razvoja. Recimo razvoj fine motorike je usko vezan za razvoj govora i kasnije veštinu učenja i usvajanja znanja. Centri u mozgu koji kontolišu ove radnje su usko povezani.

Ukoliko primetite da vaše dete ne uspeva da savlada neke radnje fine motorike, možete mu pomoći vežbanjem.

Vežbe za finu motoriku kod dece

 

Iako vam reč vežbanje obično deluje kao nešto što je naporno, verujte da je u ovom slučaju u pitanju igra! Evo par odličnih primera koje možete raditi sa svojom decom, a koje su njima obično neverovatno zabavne!

 • Jedna od vežbi se zove odlepi traku! Na običan sto ili tacnu, zalepite krep traku. Mogle bi da budu u više boja i lepite ih u raznim pravcima. Zatim krajeve malo načnite i dajte detetu da ih odlepljuje. Ova igra ih uči strpljenju, vežba koordinaciju i pomaže da usavrše pinceta hvat i uopšteno da koriste male mišiće šake. Ako su trake šarene iskoristite priliku i da razgovarate o bojama, tako podstičete i njihov govor i učenje.
 • Druga vežba koja je zabavna jeste da upotrebite jedan karton i na njemu izbušite rupice. Možete iskoristiti karton od jaja i obojiti ga, a zatim date detetu slamke ili bojice i zadatak je da ubace objekat u rupu. Samo držanje okruglastih, tanjih predmeta je već dovoljno da vežbaju finu motoriku, a ubacivanje u rupu proširuje njihovo znanje o prostoru, vežba koordinaciju oko-ruka a i zabavno je. Umesto olovaka ili slamki, kasnije možete da koristite pertle ili kanapčiće.
 • Treća super zabavna vežba za finu motoriku je vrlo jednostavna. Treba vam kašika, sitni predmeti ili još bolje grickalice u vidu šargarepice, jabuke, grožđa i posude za led. Zadatak je da dete kašikom ugrabi predmete i ubaci ih u rupe na posudi za led. Vežbaju spretnost, držanje, koordinaciju ali i strpljenje.

Naravno, pored ovih, tu su i posebne vežbe uz igračke za razvoj motornih veština.

Igračke za motoriku

 

Svaki roditelj zna za muku koja se zove igračke! Čini vam se da ne postoji neka koju vi nemate ili tek planirate da je nabavite. Ali među njima ima onih koje su namenjene razvoju motorike kod beba, čak i ako niste mislili da je tako.

 

 

Prve na redu su kocke! Drvene, gumene plastične, kocke nisu samo igračka. One su izvor znanja i veština! Kada beba drži kocku ona mu otkriva novi oblik. Ako ih prinosi licu ili prebacuje iz ruke u ruku otkriva im prostor, vežba koordinaciju i sitne mišiće šake. Doći će i momenat kada počnu da ih slažu u niz ili u toranj, oni vežbaju motoriku, kognitivno sazrevaju i usvajaju pregršt novih znanja i veština!

Pored kocki tu su didaktički edukativni stolovi koji su posebno namenjeni učenju i vežbanju beba i dece. Oni su napravljeni tako da različiti materijali, teksture, boje i oblici bude znatiželju i šire dečije znanje. Na njima postoje igre spajanja, hvatanja sitnih objekata, pravljenje skupova (po boji, obliku, teksturi), i aktivno podstiču vežbanje fine motorike i kognitivnih veština!

Naravno ukoliko u igru niste uključeni i vi kao roditelji koji će podsticati, ohrabrivati ali i postaviti pravila i na kraju uživati sa vašim mališanima, ni jedna igračka neće ispuniti svoju namenu.

Loša motorika – šta kada motorni razvoj kasni?

 

Već smo spominjali da motorni razvoj nekada može da kasni i da je to i normalno, ali postoje smernice koje kažu da je vreme da potražite pomoć. Kada i ako se desi da primetite da vaše dete kasni u odnosu na tabelu razvoja, najjednostavnije je da posetite pedijatra i objasnite šta se dešava. Tada se radi procena mišićnog tonusa bebe jer se prvi problemi sa motornim razvojem kriju upravo tu.

Kod nekih beba se javlja hipertonus mišića, odnosno mišići su previše čvrsti i kruti.

Simptomi ovog problema su:

 •  čvrsto stisnute pesnice čak i nakon 3. meseca života,
 • izvijanje i zabacivanje glavice,
 • teško savijanje ili opružanje ruku i nogu,
 • prekrštanje nogu,
 • Čvrsto dranje glavice pre 3. meseca
 • hodanje na prstima

U suprotnom slučaju se kod beba primećuje hipotonus mišića, odnosno nedovoljna čvrstina i aktivnost mišića u telu. Ovaj problem ima sledeće simptome:

 • opuštenost mišića
 • ne pomera glavicu (ne pokušava da je drži čvrsto)
 • kasni u motornom razvoju (ne okreće se, ne podiže, ne drži glavu)
 • negoduje i odbija da je u položaju na stomaku

Kod beba sa hipotonusom, problem se uočava relativno brzo na prvim kontrolama i lekar daje instrukcije za vežbanje i rešavanje ove pojave.

Postoji i fluktuirajući tonus što znači da se kod tih beba ova dva problema smenjuju.

Za svaki od ovih uzroka kašnjenja u motornom razvoju postoje određene vežbe koje to ispravljaju i rešavaju. Njih će preporučiti i nadgledati lekar, a vi morate biti uporni i istrajni da bi se razvoj podstakao i vratio na pravi put.

U kasnijem razvoju i rastu dece, neke poteškoće možete primetiti pri držanju olovke, skakanju, prelaženju prepreka.. Za ove probleme, pored toga što ćete ih spomenuti lekaru, možete raditi vežbe i koristiti neke od edukativnih igračaka.

Motorni razvoj je osnova svih veština koje će čovek usvojiti i savladati u kasnijem životu. Zato je važno da ih pratite, podstičete i negujete kod svojih mališana od najranijeg vremena!