beba od 9 meseci

Beba od 9 meseci i njen razvoj

Beba od 9 meseci pravi je avanturista, sve bi da dodirne i sve je zanima. Ona razvija sve više veština. Koje su  očekivane, a koje treba više podsticati saznaćete u ovom tekstu.

Ako kod kuće imate bebu od 9 meseci, verovatno ste u izvrsnoj kondiciji pokušavajući da odgovorite na sve bebine interakcije i da je ispratite u svim aktivnostima.

U ovom periodu mališani su neodoljivi, a istovremeno i veoma zahtevni. Hajde da vidimo kako da odgovorite na sve te zahteve.

Ishrana bebe od 9 meseci

 

Jedan od važnih aspekata brige o mališanima jeste razvoj što zdravijih navika kada je ishrana u pitanju. Na ovom uzrastu beba u svom meniju ima širok izbor namirnica koje je probala i već sada se izdvajaju neke koje voli više.

Prema preporukama stručnjaka, čvrstu hranu treba uvesti oko šestog bebinog meseca i svakodnevno obroke obogaćivati novim ukusima.

Ako ste na vreme krenuli sa obrocima vaša beba je do sada sigurno probala puno vrsta povrća i voća, mlečne proizvode, žitarice i pojedine vrste mesa.

Do sada bi beba trebala imati tri redovna obroka i dve  užine.

Svaki pedijatar će vam prilikom redovne kontrole skrenuti pažnju i na namirnice koje se polako mogu uvoditi u ishranu. Sa druge strane skrenuće vam pažnju i na pojedine sa kojima treba sačekati poput meda i  crvenog bobičastog voća, kao i nekih vrsta riba zbog svog mogućeg negativnog uticaja na bebin organizam.

U tome vam može pomoći i tabela ishrane bebe po mesecima.

Poštujte preporuke lekara i vašoj bebi svakodnevno omogućite tanjir pun različitih boja. Što je više boja, to je više hranljivih nutrijenata tokom jednog obroka.

Potrudite se da izbegavate lakša rešenja i da bebi za užinu nudite grickalice, slatkiše  i industrijske sokove. U tim namirnicama zaista nema ničeg hranljivog, a aditivi u njima su izuzetno primamljivog ukusa pa se može desiti da beba počne odbijati druge, manje ukusne namirnice.

 

 

Ne zaboravite na važnost mleka, a o potrebnim količinama ćemo detaljnije govoriti u nastavku teksta.

Koliko mleka treba da pije beba od 9 meseci?

 

To što beba u svom meniju ima jako puno namirnica, ne znači da treba zaboraviti na mleko. Ono je jako važno bez obzira da li dojite ili dajete adaptiranu formulu.

Kravlje mleko se na ovom uzrastu još uvek ne preporučuje.

Ako dojite to je najbolja varijanta jer osim hranljvosti koju pružate putem mleka, bebi pružate i momente bliskosti i razmene nežnosti. Odgovarajuća formula takođe sadrži sve što je potrebno bebinom rastu i razvoju.

U ovom periodu bebi je na dnevnom nivou  potrebno oko 700ml mleka.

Kako ćete rasporediti tu količinu zavisi od vaše dnevne rutine, načina uzimanja mleka i koliko beba pojede čvrste hrane.

Nije na odmet da se držite nekih navika recimo da bebu dojite ujutru nakon buđenja i pre spavanja ili poslušajte savete lekara ako je vaša beba specifična po pitanju jela pa pojede manje čvrste hrane. U tom slučaju se prilagođavajte bebinim potrebama.

Preporuke stručnjaka se pomalo razlikuju, ali je svima zajedničko da naglašavaju važnost mleka u ishrani kao i da je najbitnije ispratiti individualne potrebe bebe.

Rast i razvoj bebe od 9 meseci

 

Na uzrastu 8+,odnosno kada je beba u devetom mesecu, ona i dalje ima taj neodoljivi “bebeći” izgled, ali razvoj itekako napreduje.

 

devetomesečna beba

 

To jeste beba, ali možemo slobodno reći malo veća beba koja je sada verovatno utrostručila svoju kilažu koju je imala na rođenju.

U ovom periodu bebe dostižu težinu od oko 8-9kg. Dečaci su naravno po prirodi malo teži i kod njih je prosečna težina oko 9kg, dok su devojčice teške oko 8,5kg.

Iako postoje neke zvanične tabele koje preporučuju koju težinu bi beba trebala imati, odstupanja se često dešavaju. Čak i ako vaša beba ima manje kilograma, to ne mora nužno značiti da nešto nije u redu ili da postoji neki zdravstveni problem. Svaka beba je drugačija i ima drugačiju telesnu konstituciju, uostalom pedijatar će vam skrenuti pažnju ako tokom redovnih pregleda primeti da beba ne dobija dovoljno na telesnoj težini.

Kada je reč o dužini bebe i tu se primećuje značajan napredak.

Dečaci su na ovom uzrastu dugački oko 72cm, dok su devojčice u proseku dugačke oko 70cm.

Obim bebine glave se na ovom uzrastu kreće u rasponu od 43-48cm, a neka prosečna vrednost je oko 45cm.

Napominjemo da smo izdvojili prosečne statističke vrednosti koje se očekuju, a da su odstupanja uvek moguća i često očekivana.

Što se bebine kože tiče, ona je osetljiva – kod nekih više, kod nekih manje. Zato pazite čime je negujete. Nisu svi proizvodi za bebe dobri za osetljivu kožu. Marija to jako dobro zna. Ona je jedva pronašla onaj pravi, koji njenoj bebi nije stvarao iritacije. Sada ga više ne menja. Šta joj je pomoglo, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Igračke za bebu od 9 meseci

 

Na uzrastu od devet meseci svaki predmet je igračka i svaki je neko vreme zabavan. Pogotovo su primamljivi predmeti koji svetle, ispuštaju zvuke ili se sa njima može manipulisati na bilo koji načn.

Kada želite kupiti igračku bebi od devet meseci tada još nije potrebno voditi računa o marki i popularnosti igračke na tržištu.

 • Igračke pre svega treba da budu od kvalitetnog materijala koji je zdravstveno bezbedan, jer svaka igračka završava u bebinim ustima.
 • Izbegavajte proizvode od neproverene plastike koja sadži opasne materije. To je prvi kriterijum za dobar izbor.
 • Zatim gledajte da te igračke imaju neku svrhu, da se njima može manipulisati, nešto raditi kako bi se razvijala bebina motorika.
 • Odličan izbor su i igračke koje imaju muziku ili na neki drugi način podstiču razvoj govora.
 • Nemojte zaobići ni knjige i slikovnice, koje ćete naravno vi kao roditelji morati približiti bebi. One su odličan način da se uči govor i razvija ljubav prema čitanju.

Kao što vidite izbor je zaista veliki, a na vama je da odaberete igračku i svom mališanu pružite pre svega zabavu, a kroz zabavu podstičete razvoj mnogih sposobnosti.

Motorika kod devetomesečne bebe

 

Motorika kod devetomesečnih beba je u većini slučajeva prilično razvijena. Uglavnom su bebe na ovom uzrastu dosta aktivne u smislu da jako puno manipulišu predmetima, hvataju igračke, prebacuju ih iz jedne u drugu ruku.

Beba bi sa devet meseci uveliko trebala da sedi samostalno bez podrške.

Aktivnije bebe će verovatno u ovom periodu krenuti sa puzanjem. Iako je ovo poželjna aktivnost neće je praktikovati svaka beba. Ne očajavajte ako vaša beba neće da puzi. Neke naprosto preskoče ovu fazu i krenu odmah sa hodanjem.

Da li će beba puzati jako puno zavisi i od toga koliko ste je u prethodnom periodu podsticali na to, koliko je vremena provodila na stomaku i naprosto od bebine lične preferencije ka puzanju. Neke bebe obožavaju ovu aktivnost, dok je drugima jako neprijatna i zahtevna.

Nemojte se začuditi ako vidite devetomesečnu bebu kako usaje na nogice i pridržavajući se za nameštaj šeta po prostoriji. I to je vrlo moguće, a možda ćete se uveliko šetkati držeći vašu bebu za obe ruke.

Sada budite oprezni ako bebu ostavljate na trenutak samu. Pojedine su eksperti u brzinskoj promeni položaja. Iz sedećeg položaja za čas mogu leći i prevrtati se po krevetu ili površini na kojoj se nalaze.

Ako ih već ostavljate same onda neka to bude na bezbedno ograđenoj površini na kojoj se ne nalaze predmeti koji mogu biti potencijalno opasni.

Razvoj motorike kod beba se razlikuje i vrlo je individualan. Na brzinu i način razvoja uticaće mnogi fakori od genetike, telesne konstitucije pa do toga koliko vi podstičete bebu na aktivnost i koliko sa njom vežbate.

Spavanje bebe od 9 meseci

 

Kada ste se porodili verovatno su vam svi govorili da ćete spavati kada prođe nekoliko meseci i beba izbaci noćne podoje i buđenja. Ako imate sreće tako će i biti, ali to nije uvek slučaj.

Teorija kaže da bebe sa 9 meseci na dnevnom nivou spavaju u proseku 14-15 sati. Od toga je 11 sati noćnog spavanja, a ostalo se raspoređuje na dve ili tri dremke u toku dana.

E sad, kada govorimo o noćnom spavanju retko koji roditelji će imati idealnu situaciju da im beba spava 11 sati u kontinuitetu. Na kvalitet bebinog sna utiču mnogi faktori kao što su promene u razvoju koje im se dešavaju, izbijanje zubića, zdravstveno stanje i mnogo toga drugog.

Niko vam ne može garantovati da ćete se naspavati. Često su pogoršanja noćnog sna samo privremena i sa prolaskom tegoba se beba vrati u normalu, ali nije uvek tako.

Ono što možete uraditi jeste da se držite iste rutine pred spavanje kako bi ste bebi dali do znanja da je noć, spavajte sa minimalnim svetlom u sobi i  izbegavajte igranje ako se beba u toku noći probudi.

Ne želimo da vas obeshrabrimo samo da vas pripremimo na to da je teorija jedno, a praksa drugo. Ostaje vam samo da vidite da li ćete se bar malo naspavati i da se nadate što mirnijim noćima.

Šta treba da zna beba od 9 meseci?

 

Unapred napominjemo da se ne obeshrabrujete ako vaša beba nešto od ovoga što ćemo navesti ne ume da uradi. Govorimo o prosečnim bebama, koje se razvijaju “po knjizi” odnosno baš onako kako teorija kaže da bi trebalo.

Odstupanja su moguća i u većini slučajeva nisu zabrinjavajuća.

Evo nekih stvari koje bi vaša beba na uzrastu od devet meseci već trebala da zna da uradi:

 • Da sedi samostalno bez podrške
 • Manipuliše predmetima i igračkama
 • Hvata predmete
 • Pomalo praktikuje puzanje
 • Samostalno uzima komadiće hrane  i jede
 • Razume pojedine komande poput “ne”
 • Reaguje na svoje ime
 • Okreće se ka izvoru zvuka
 • Reaguje na poznate ljude
 • Ispušta glasove, a čak i pojedine reči

Kognitivni i emotivni razvoj

 

Razvoj ne podrazumeva samo vidljive motoričke sposobnosti već se i na unutrašnjem kognitivnom i emotivnom planu javljaju brojne promene. One nisu očigledne, ali zahvaljujući njima beba razvija brojne sposobnosti.

Prva godina bebinog života je najvažnija kada je razvoj mozga u pitanju. Toliko toga se dešava u mozgu što ostaje kao temelj za ceo život i sposobnost učenja i razvoja inteligencije. Zato je važno da se u ovom periodu bebi omogući što podsticajnija sredina za razvoj.

Podsticajna sredina odnosi se na okruženost ljudima, podsticanje na komunikaciju i igru, a ne izloženost malim ekranima. To ne podstiče, već unazađuje i takoreći deformiše razvoj u nekom pravcu koji nikako nije poželjan.

U ovom periodu ćete primetiti da beba izvodi sve smislenije radnje, pokušava nešto da uradi, ima neki svoj cilj. Sve će više komunicirati sa vama, možda će vam dati i neku igračku ako joj zadate komandu “daj”. Odgovoriće vam osmehom ako joj neka aktivnost ili igra bude prijatna.

Sve to govori o napredovanju na kognitivnom nivou.

Kada je reč o emocijama, primetićete da se i taj spektar proširuje. Vaša beba će itekako negodovati kada joj nešto ne bude po volji. Odgovoriće vam osmehom kada joj nešto bude prijalo ili se oduševi što vas vidi. Pojaviće se i takozvani strah od stranca, odnosno od drugih osoba koji nisu roditelji, ali o njemu ćemo detaljnije u nastavku.

Strah od drugih ljudi

 

Ako se desi da se vaša beba odjednom uplaši i  počne da plače kada je uzme neko drugi ko nije mama ili tata, nemojte se začuditi. U ovom periodu dolazi do pojave straha od “stranca” odnosno od ljudi koji nisu mama. Ponekad se desi da beba čak i na tatu reaguje negativno.

To se dešava jer je beba sada sve više svesnija sveta oko sebe i mogućnosti da mama ode. Dobra stvar je ta što burne emocije kod beba traju kratko i promena fokusa pažnje na neki zanimljivi sadržaj ih može brzo oraspoložiti.

Važno je da znate da je to normalna razvojna faza u odrastanju bebe. Niste nigde pogrešili kao roditelj, ali očekujte da bebina reakcija neće prijati ljudima zbog kojih će se rasplakati. Ponekad na kraju više posla i objašnjavanja imate oko tih odraslih, nego oko bebe.

Ali šta ćete, to je tako, pogotovo ako ljudi nisu čuli za ovu pojavu.

Komunikacija sa bebom od 9 meseci

 

Komunikacija sa bebom od devet meseci nije ona na koju mislimo kada pričamo sa odraslom osobom. Uglavnom će biti jednosmerna u smislu da ćete vi kao odrasla osoba inicirati i održavati komunikaciju.

Međutim, primetićete da ćete svakim danom dobijati sve više odgovora na tu komunikaciju u vidu neartikulisanih glasova, osmeha, pokreta i ostalih preslatkih momenata koje će vas ponekad i iznenaditi.

Mogu se pojaviti i prve reči poput “papa”, “mama”, “tata”. Primetićete da vaša beba sve više razume to što joj govorite pa ako je upitate “Gde je lopta?” zaista može posegnuti sa loptom.

Vežbe za bebe od 9 meseci

 

Vežbanje i podsticanje razvoja i dalje ne treba zanemarivati. Niko ne očekuje da osmišljavate posebne treninge za svoju bebu, ali podstičite aktivnosti koje će sada  doprineti jačanju nogu, puzanju  i prohodavanju.

 

beba od devet meseci

 

 • Jedna od mogućih vežbi jeste da bebu podstičete na zauzimanje četvoronožnog položaja iz ležećeg položaja na stomaku. Ova vežba će uticati na eventualnu pojavu puzanja.
 • Podstičite bebu na ustajanje. Dok je u sedećem položaju neka uhvati vaše palčeve i lagano bebu podižite u stojaći položaj.
 • Hodanje uz pomoć, odnosno uz držanje za trup, pomozite detetu da napravi nekoliko koraka.

Sve ove vežbe namenjene su podsticanju bebinog razvoja u narednu, napredniju fazu. Svaku od tih vežbi dovoljno je ponoviti nekoliko puta u toku dana, spontano, kroz igru i to će dovoljno uticati na jačanje mišića.

Saveti za roditelje sa bebama u ovom uzrastu

 

Generalni savet kada je bebin razvoj u pitanju jeste da ga vi kao roditelj vučete napred. Mnogi roditelji se boje, pa su previše oprezni, previše pridržavaju bebu ne shvatajući da time razvoj samo unazađuju i onemogućavaju.

 

 

Bebe su često mnogo sposobnije za pojedine aktivnosti nego što mi mislimo da jesu. Zato ih podstičite i  puštajte ih da vežbaju. Ako osigurate da im je okolina bezbedna i da se ne mogu povrediti ne može  im se desiti ništa loše, naprotiv uživaće u isporbavanju svojih novih sposobnosti.

Što duže činite stvari umesto njih, pravite im medveđu uslugu i bebe postaju pasivnije.

Dajte im mogućnost za igru i kretanje, ali im jasno stavite do znanja gde su granice i šta se ne sme raditi. Možda mislite da su isuviše mali za to, ali itekako će vremenom shvatiti reč “ne”.

Ako vaša beba obožava cuclu, razmislite o tome da je možda vreme da se smanjuje njena upotreba. Nemojte bebu naglo odvikavati od cucle, ali za početak ograničite njenu upotrebu za vreme spavanje, pa je polako izbacujte iz upotrebe.

Na ovom uzrastu pretereana upotreba cucle može dovesti do deformiteta zuba, a ako beba stalno drži cuclu u ustima nema mogućnosti vežbanja govora.

Razmislite o tome. Jeste lakše da bebi date cuclu i tako je smirite, ali nije bolje rešenje za njen razvoj.

Šta ukazuje na kašnjenje u razvoju?

 

Rekli smo više puta da tempo razvoja svake bebe zavisi od mnogo faktora i da su neka odstupanja uvek prisutna. Međutim, neki znaci nam zaista mogu ukazati na postojanje nekog problema i razvojnog kašnjenja ili odstupanja.

Ukoliko kod svog mališana primetite neki od sledećih pokazatelja bilo bi dobro da o tome porazgovarate sa vašim pedijatrom.

 • Beba ne sedi samostalno ili uz podršku
 • Ne ispušta baš nikakve glasove
 • Ne zanima se za predmete i igračke koje je okružuju i ne manipuliše njima
 • Ne reaguje na svoje ime ili neke druge upečatljive zvuke, ne okreće se ka izvoru zvuka
 • Ne reaguje na poznate ljude kada se pojave u blizini

Svi ovi znaci mogu ukazati na postojanje nekog problema koji možda do sada niste primećivali. Ne mora nužno značiti da je tako, ali bilo bi dobro proveriti.

Tako vam je to sa devetomesečnim bebama, ima svega. Razvoj ide u svim pravcima, svaki dan će vas iznenaditi neka nova sposobnost i umeće vaše bebe.

Budite tu za vaše mališane, pratite njihov razvoj i podstičite ga napred.