hvatanje bebe

Kada bebe počinju da hvataju?

Saznajte kada bebe počinju da hvataju i kako možete da im taj proces olakšate i učinite ga zabavnim za oboje! Sve o ovoj razvojnoj etapi je u ovom tekstu!

Beba od samog rođenja započinje svoj individualni i vrlo brzi razvojni put koji obuhvata motoričke, senzorne, kognitivne, emotivne i sve druge važne elemente koje čine čoveka. Tako male bebe, a tako velike razvojne promene, zar ne? Međutim one su pravi majstori u tome i uče lakše nego mi, odrasli. Jedan od pokazatelja razvojnog toka je upravo i hvatanje bebe, i zato vam prenosimo sve o tom na izgled običnom, a vrlo važnom uspehu.

Razvoj hvatanja kod beba

 

Da li ste znali da se hvatanje bebe odvija u dve glavne faze i odličan su pokazatelj njihovog razvojnog puta?

Zapravo proces koji vodi ka dve konkretne i glavne faze je vrlo specifičan i pokazuje se kroz svaki mesec bebinog života kroz različite reflekse.

 

razvoj hvatanja bebe

 

Zato mislimo da je najbolje da pogledate svaku zanimljivost ovog procesa kroz mesece bebinog života.

Od rođenja do drugog meseca

 

Po rođenju i tokom prva dva meseca života, bebe nemaju posebno definisane veštine hvatanja predmeta. Smatra se da u tom periodu postoji refleks za hvatanje, ali su te radnje uglavnom nevoljne i slučajne. Novorođenčad do drugog, ponekad i trećeg meseca uglavnom drže šake čvrsto stisnute, u pesnicama, čak i tokom sna. Vremenom se ovaj položaj šake i prstiju menja i beba većinski drži rukice otvorene. Kod nekih beba se dešava u ovom ranom periodu da pružaju ruke i pokušavaju da uhvate neku manju igračku, kao maminu dojku u podoja.

Hvatanje bebe u trećem mesecu

 

Treći mesec je poznat kao prekretnica u razvoju beba, u svakom smislu pa i u ovom motoričkom kada beba hvata predmete. Bebe od tri meseca obično drže šake otvorene i mogu da ih voljno otvaraju i zatvaraju, pa i da drže neku manju igračku. 

Doprinos ovom, da kažemo skoku, daju i razvoj čula, pogotovo vida, zatim koordinacija u pravcu oko-ruka, a sve ovo će u budućnosti imati svoj pozitivan uticaj na kretanje, razgovor, razumevanje okoline. Ovo je svakako mesec razvoja motoričkih veština kada bebe mogu i da počnu da se okreću sa leđa na stomak i tako se zabavljaju.

Kao podsticaj za okretanje i hvatanje predmeta obavezno stavljajte bebu u položaj na stomaku. Ovako bebe vežbaju i trude se da primete i dodirnu objekte iz svoje blizine.

 

 

Beba od 4 do 6 meseci i hvatanje predmeta

 

Kada beba napuni 4 meseca vrlo je izvesno da je savladala neke nove veštine! Zapravo, u ovom periodu one počinju da vide malo bolje, jer se njihove oči navikavaju da rade sinhrono i pojačaju fokus. To znači da su sposobne da lakše uoče igračku i posegnu za njom na pravo mesto (i razdaljinu). Takođe, boje postaju jasnije, pa se i njihovo interesovanje za predmete povećava!

U ova dva meseca beba će pokušati da uhvati i dodirne sve, zato pripazite na nakit, ali i na naočare ukoliko ih nosite, jer će bebi biti posebno zabavne!

U ovom periodu je idealno vreme da upoznate bebu sa zvečkom, malim plišancima i naravno glodalicom (pogotovo zato što je tu i period nicanja zubića)!

Dodatno i vrlo važno je da znate da u ovom periodu beba razvija naporedo i krupnu i finu motoriku. 

  • Krupna motorika podrazumeva pokrete ruku, nogu, generalno tela u, da kažemo, grubljim pokretima.
  • Fina motorika podrazumeva korišćenje šake, prstiju, stopala.

Primetićete da se vaša beba okreće, podiže na laktove dok je na stomaku, maše rukama i nogama kada vas ugleda i kada je vesela. Takođe lakše hvata predmete, prebacuje ih iz ruke u ruku, ponekada ih dodiruje i stopalima.

Sada je vreme da je upoznate za različitim teksturama, oblicima i na taj način pospešite ove razvoje. Najlakše, a vrlo zabavno, je da postavite gumenu kocku, plišanu igračkicu i zvečku ne podlogu oko bebe tako da su joj na dohvat ruke. Ona će se pomerati i pokušavati da ih dohvati, i uspeće u tome za vrlo kratko vreme. Time se zabavlja, uči o svetu oko sebe i gradi motoričke veštine!

Hvatanje kod beba u 7. i 8. mesecu

 

Do sada vaša beba ima barem jedan čvrsti odnosno nemlečni obrok. To dalje znači da bebe počinju da sede, a neke su tu veštinu već usvojile. Vrlo je verovatno da neke bebe i puze.

Sav ovaj razvoj znači da je motorika vaše bebe brzo napredovala, i da je ona sada sposobna i da uhvati i drži predmet u jednoj ruci dok drugom radi nešto potpuno drugo.

Vremenom će se predmeti smanjivati, i sada je vreme da povedete računa o sitnim igračkama i predmetima. Svaki roditelj želi da izbegne zagrcnjivanje sitnim objektima i gušenje, a bebe istražujući i usavršavajući veštinu hvatanja i koordinaciju ruku i oka (ali i usta) često progutaju nešto sitno i opasno. Zato je vreme za oprez!

Hvatanje kod beba od 9. meseca do prvog rođendana

 

Bliži se prvi rođendanac i vaša beba je savladala toliko mnogo prepreka i usavršila mnoge veštine koje će koristiti zauvek. Među te veštine se ubraja i poznati pinceta hvat, ujedno jedan od dva najvažnije koje bebe uče tokom 1. godine. 

Pinceta hvat je baš to što mu i ime kaže: namenjen sitnim predmetima, vrlo konkretan i ciljan pokret vaše bebe, a to je veliki uspeh.

Sa svoja dva prstića, palcem i kažiprstom, beba sada može da dohvati i vrlo male mrvice, zrnce pirinča, dugmence, generalno sitne objekte. I vrlo je precizna i toliko detaljna da će vam se često činiti da imate prave male čistunce koji pronalaze svaku zalutalu mrvicu koju mama nije obrisala. Ali nemojte to shvatiti kao kritiku vašeg čišćenja, već kao pokazivanje novo-stečene veštine!

Sada su se pokreti vaše bebe toliko usavršili da od nekontrolisanih pokreta ručica, dolazimo do konkretnih i vrlo preciznih hvatanja.

Kada smo prošli kroz ovaj složen proces po mesecima, jasno je da se izdvajaju hvatanje šakom i pinceta hvat.

  • Hvatanje šakom je malo grublje, opštije i koristi se cela šaka.
  • Pinceta hvat je konkretniji, vrlo precizan i zahteva finu motoriku.

Razvoj i usavršavanje ova dva specifična načina hvatanja kod beba, dalje imaju uticaj na govor, usvajanje znanja, kognitivne veštine a neki smatraju i na pamćenje. Zato je važno da znate kada oni počinju i kako da ih pospešite na pravi način!

Stisnute pesnice kod beba

 

Primetili ste da smo spomenuli da u prvim mesecima života novorođenčad obično drže stisnute pesnice. Ovo je potpuno prirodan i normalan refleks koji bebe imaju po rođenju, ali ne samo na rukama već i na stopalima. Znate one dobro poznate slike gde tek rođene bebe drže roditelja za prst? To je taj urođeni refleks hvatanja i on ne spada u voljne radnje.

Doktori proveravaju postojanje ove pojave tako što dodirnu bebine šake i stopala, i one se odmah stiskaju. Neki naučnici ovu pojavu povezuju sa teorijom evolucije, ali ovo nije dokazana činjenica.

Kako pomoći bebi da otvori stisnute pesnice?

 

Roditelji bi trebali da povremeno maze bebine šake, kada su otvorene i stimulišu da one budu opuštene. Bebe bi vremenom trebale da smanjuju stiskanje pesnica, u prvih mesec dana bi taj pokret trebao da bude opušteniji, a oko trećeg meseca da se skoro i ne primećuje.  Ipak, važno je i da znate da nije dobro da u prvim mesecima bebinog života stimulišete stiskanje bebinih šaka, time što ćete joj davati prst da ga uhvati jer to može produžiti period opuštanja šake, koji je neophodan da bi beba počela da hvata predmete.

Dakle, stisnute pesnice su normalne, vremenom se opuštaju i bebe će iz nevoljnih preći u željene voljne pokrete hvatanja i držanja objekata.

Kada bebe počinju da hvataju?

 

Celokupan razvoj bebe je vrlo individualan i svaka beba ima svoj tempo. Isti slučaj je i sa hvatanjem, jer ono dolazi uz razvoj mnogih drugih faktora. Kako se razvija vid, fokus, zatim pokreti ruku i nogu, centri u mozgu koji su zaduženi za pamćenje i prepoznavanje, tako se i želja i potreba za hvatanjem ispoljava, raste, vežba i na kraju savlada.

 

kada bebe počinju da hvataju

 

Prvi pokušaji hvatanja se mogu javiti oko trećeg meseca, i tada možete primetiti da beba pruža ruke ka vašem licu da ga uhvati ili drži vašu dojku dok sisa, pokušava da drži flašicu dok se hrani.

Kasnije pokušava da dodirne i dohvati igračke i druge predmete iz svoje okoline.

Konkretno hvatanje i držanje predmeta bi trebalo da se dogodi oko 6. meseca života – hvatanje celom šakom. Pinceta hvat počinje malo kasnije, oko 9. bebinog meseca ili malo kasnije oko prvog rođendana.

Kako podstaći bebu da hvata predmete?

 

Najbolji podsticaj za hvatanje će beba dobiti od vas kroz igru!

Najčešće korišćene metode podrazumevaju manje oblike i igračke, različite teksture koje ćete nuditi bebi. Međutim, neki stručnjaci kažu da je u samom početku kada beba pruža ruke raširenih prstića da nešto dodirne, oko 3. meseca, najbolje koristiti loptu. Ne bilo kakvu loptu, već mekanu, manju loptu, ali ipak širu od njene šake, koja je najčešće od tekstila (pliš, platno…). Na ovaj način beba širi šaku i prevazilazi urođeni refleks stiskanja pesnice, čime njene šake postaju spremne da se rašire i skupe o želji. To znači da na ovaj način beba vežba da otvori šaku da bi nešto dohvatila i skuplja šaku da bi nešto držala.

Kasnije u toku razvoja se igračke i predmeti menjaju. Oko 5. bebinog meseca bi bilo dobro da su predmeti jednobojni ili dvobojni, najbolje od različitih materijala i sa zvučnim efektima. Odličan primer je edukativna hobotnica, koja je obično jedne primarne boje i jedne dodatne, blaže nijanse, zatim svaki pipak ima drugačiji dodatak za zvuk. Neki šuškaju, drugi zveckaju, a takođe su jedni plišani, drugi imaju reljefne dodatke i slično. Beba može da drži celu igračku, ali i kada joj pokažete pipke, ona će svaki dodirnuti i uhvatiti sama. Neophodno je i da joj pričate o tome šta radite i šta drži, jer beba tako usvaja nova znanja na različitim frontovima!

 

 

Super vežba za senzo-motoriku ali i priprema za puzanje i samostalni pokret ide ovako:

Na podlogu oko bebe postavite više igračaka (najbolje mekanih). Postavite bebu na stomak i lezite i vi pokraj nje. Pokažite kako se trudite da dodirnete i uhvatite postavljenu igračku, a beba će vas kopirati. Na taj način se uz zabavu podstiče njen razvoj.

U svakoj etapi bebinog napretka je potrebno učestvovati i biti prisutan, na taj način bebe ranije i lakše prevaziđu prepreke.

Kada bebe počinju da prebacuju stvari iz ruke u ruku?

 

Ova specifična i vrlo konkretna radnja se dešava oko 6. i 7. meseca bebinog života. Ona je prikaz toga kako je beba savladala hvat otvorenom šakom i kako su njeni pokreti postali promišljeni. Lako prebacuje igračke iz ruke u ruku, zabavlja se sa njima i počinje da ih baca.

Bacanje je takođe način da bebe uče o prostoru oko sebe. Stvara se osećaj za prostor i orijentacija ka podlozi.

Kod beba zapravo je malo šta što učine slučajno. Sve ima neku svrhu i pomaže u razvoju. Tako i ova spretnost u prebacivanju stvari, ispuštanju i dohvatanju, pripremaju bebu za pinceta hvat, bolju motoričku funkciju i korišćenje sitne motorike u budućem životu. Da li ste znali da deca koja imaju probleme u govoru, često iste prevazilaze uz redovno vežbanje fine motorike kroz edukativne panele? To je odličan pokazatelj koliko je hvatanje zapravo važno za ceo razvoj.

Pinceta hvat – kako vežbati?

 

Nakon prebacivanja stvari iz ruke u ruk i usavršavanju tih pokreta, obično na red dolazi čuveni pinceta hvat. Kada se malo zamislite, da beba koja je do skoro držala ruke u pesnici, pomalo smotano držala i često ispuštala igračke, sada sa samo dva prsta uhvati i drži nešto veličine mrve – stvarno se budi osećaj ponosa za veliko dostignuće i napredak.

 

beba hvata

Šta vi možete da uradite da doprinesete razvoju pinceta hvata?

Najbolji način je da to radite u periodu hranjenja zapravo. Iseckate hranu na prutiće, na primer tanki pravougaonik šargarepe, i postavite ispred bebe koja sedi za stolom (u stolici za hranjenje..). Beba će pokušati (vremenom i uspeti) da prstima uhvati hranu i prinese je ustima.

Dodatni podsticaj možete dati svojim primerom. Ovo će se kasnije odraziti na držanje escajga pri jelu, držanje olovke, i mnogim drugim stvarima. Kasnije možete ispred bebe postaviti manje oblike koje treba da složi, poređa ili po boji ili po obliku. Naravno, uz konstantni nadzor da se slučajno ne desi da dete nešto stavu u usta. Najbolje je da za ove potrebe skupite štapiće od sladoleda i ofarbate 3 u plavu, tri u žutu boju (i tako redom barem 4 različite boje, po 3 štapića), i zatim date bebi da ih grupiše. One će prstićima skupljati štapiće, mešati ih igrati se, vremenom će ih i grupisati u pripadajuće skupove. Nema straha od davljenja, a ako strahujete da će ih staviti u usta (zbog boje) ofarbajte ih bojom za kolače.

Sve u svemu, malo truda, malo kreativnosti i eto zabave koja će pomoći da se uvežba pinceta hvat, ali i nauči mnogo toga o svetu oko nas!

Kada treba da se zabrinete?

 

Briga je  praktično sveprisutna kada ste roditelj, a pogotovo kada imate malu bebu. Ipak, kada je hvatanje u pitanju, briga treba da se proveri onda kada primetite da:

  •  dete ne obraća pažnju na stvari koje mu pokazujete,
  •  drži stisnute pesnice i nakon trećeg meseca (baš stisnute čvrsto, ne samo skupljene šake)
  • Ne podiže ruke ka vama i ne pokušava da vas dodirne
  • Pokaže regresiju – hvatala je predmete – više ne hvata

U svakom slučaju se posavetujte sa lekarom, ali na redovnim kontrolama kod pedijatra oni vrše proveru i ovih parametara za razvoj ali i zdravlje bebe.

Izvori:

https://www.askdrsears.com/topics/parenting/child-rearing-and-development/bright-starts-babys-development-through-interactive-play/4-6-months-reaching-rolling/

https://www.newkidscenter.org/Grasp-Development-In-Baby.html

https://www.healthline.com/health/baby/grasp-reflex#

https://www.babycenter.com/baby/baby-development/developmental-milestones-grasping_6578

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02630

https://www.whattoexpect.com/first-year/grabbing/

https://www.rch.org.au/uploadedFiles/Main/Content/ot/InfoSheet_T.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166411508600230