beba od 10 meseci

Beba od 10 meseci znači pune ruke posla!

Šta sve može beba od 10 meseci? Mnogo toga! Saznajte šta sve treba obratiti pažnju i šta ne treba raditi da ne bi sputavali razvoj vaše bebe !

Vaši mališani su došli do punih deset meseci i do sada je većina njih upoznata sa nekim načinom samostalnog kretanja i istraživanja. To znači da su roditelji ušli u “NE, NEMOJ, STANI” fazu roditeljstva. Negacija kao deo vaspitnih mera se više ne smatra dobrim primerom, ali sa pravom, jer može da smanji dečiju radoznalost, a samim tim utiče na razne sfere razvoja.

Srećom postoje neke lake cake kako da izbegnete negativne termine i tako sprečite sve moguće posledice i dečije povređivanje i loš uticaja na razvoj. Sve to je deo ovog teksta i sveobuhvatnog vodiča za bebu od 10 meseci, zato – da počnemo!

Ishrana bebe od 10 meseci – da li beba može da jede sve što i mi?

 

Iako se čini da je ishrana bebe važnija na samom početku uvođenja namirnica, nije tako!

Hrana koju unosi vaša bebe od 10 meseci još ne može da bude baš ista kao ona koju vi konzumirate.

Što duže izbegavate začine poput soli, šećera, raznih dodataka jelu, brzih ili instant dodataka ili priloga, bolje za vašu bebu i njen ceo organizam. Svi nekada pribegnemo brzim rešenjima poput brzog pirea ili supe iz kesice, ali oni nisu dobri ni za naše “odrasle” organizme, a ne za mali bebin ili dečiji koji još nisu upoznati sa raznim lošim dodacima. Tu mislimo na elemente koji su često i kancerogeni i u mnogočemu utiču i na hormonske nivoe pa čak i na plodnost u nekim slučajevima. Tu je istaknut mononatrijum-glutaminat, za koji se smatra da je zadužen za razne promene u organizmu .

 

 

Zato je važno da i bebe od 10 meseci imaju izbalansiranu i dobro biranu ishranu, a evo šta sve u to spada:

 • Žitarice: Do 10. meseca vaše bebe jedu sve vrste žitarica, osim heljde koja se uvodi nakon 1. rođendana. Tako da na primer za dobar doručak možete da izaberete omiljene žitarice uz dodatak nekog voća.
 • Voće: Deseti mesec života beba znači da mogu da probaju bobičasto voće! Borovnice, maline, jagode, grožđe, sve je sada na meniju. Jedino je dobro da sve uvodite postepeno, jednu voćku 3 dana uzastopno i pratite reakcija na alergene. Jagode su jak alergen na koji bi trebalo obratiti pažnju. Ukoliko primetite crvenilo na koži bebe ili slične reakcije odmah se javite doktoru!
 • Povrće: Do sada je vaša beba probala većinu povrća, ali sada su dozvoljene još zelene lisnate biljke poput spanaća, kelja, kao i prokelj, karfiol i većina začinskog bilja. Šarenolika ponuda za ručak, zar ne?
 • Mesa: Od mesnih proizvoda beba do sada ima već bogatu paletu koja sadrži pileće, teleće, jareće, ćureće meso, i to je sasvim dovoljno.
 • Mlečni proizvodi: Beba od 10 meseci bi trebalo da je već probala i da jede mlečne proizvode poput sira, pavlake ili jogurta. Neki doktori kažu da može da proba i kravlje mleko oko 10. meseca ali kao deo obroka – na primer griz kuvan u kravljem mleku, ili sutlijaš (pirinač u mleku) i slično.

Za lakše snalaženje u svemu ovome postoji i tabela ishrane za bebe po mesecima koju možete pratiti.

Glavna hrana je ipak i dalje – mleko!

Dojenje ili mlečna formula za bebu do 10 meseci?

 

Znate da je za bebu sve do prvog rođendana mleko (dojenje ili formula) osnovna hrana, i zato se ne preporučuje prestanak dojenja ili ukidanje mlečne formule?

Beba ovog uzrasta mleko pije između 2 i 4 puta u toku dana manje količine.

Smatra se da je najbolje po buđenju i pred spavanje da se podoji ili da adaptirano mleko bebi, a može i u vidu neke popodnevne užine. Ako se uzme u obzir da beba ima najmanje 3 obroka nemlečne ishrane u toku dana u u ovom uzrastu, manje količine mleka koje unosi ne treba da vas brinu, ali još je rano za potpuno ukidanje!

Koliko beba od 10 meseci treba da spava?

 

Beba u ovom uzrastu bi trebalo da smanji količinu dnevnog spavanja i produži noćni san.

 

beba od deset meseci

To znači da mališani, umesto dva kraća spavanja, imaju jedan duži period odmora u toku dana. Tada prolaze kroz period prilagođavanja na novi režim dnevnog spavanja pa mogu biti malo nervozniji i plačljiviji. Tada možete da pokušate da promenite vreme spavanja na malo ranije, a beba će se brzo privići na to.

Noću ne bi trebali da imaju prekide sna, iako to nije uvek slučaj. Neke bebe nastave da se bude noću iako nemaju noćne obroke u vidu mleka. Kako je još uvek na snazi period izbijanja zubića, to može biti uzrok lošijeg spavanja bebe.

Ono što možete da uradite da pokušate da “popravite” spavanje bebe jeste da ne prekidate njihovu popodnevnu dremku. Popodnevno spavanje zapravo pomaže da beba ima čvršći san u toku noći jer smanjuje umor i iscrpljenost. Iscrpljena i preumorna beba teže zaspi i ima isprekidan san, zato im nemojte prekidati popodnevno spavanje.

Takođe, od koristi može biti topla kupka pre večernjeg spavanja koja će opustiti bebu i pomoći joj da utone u san.

 

Za kupanje uvek birajte kozmetiku bez štetnih sastojaka koji mogu da isuše bebinu kožu i da iritiraju. Tada sigurno neće biti spavanja. Uz Dr Pilar kupku za bebe nećete pogrešiti – nega će biti zdrava jer je ovo proizvod na biljnoj bazi bez parabena, sulfata, veštačkih parfema i boja. Možete je nabaviti na ovom linku:doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Svakako da se stanje oko spavanja popravlja nakon prvog rođendana (kod većine beba) i vi morate biti strpljivi jer i to će brzo proći.

Rast i razvoj bebe od 10 meseci

Vaši mali mališani više i nisu tako mali zar ne?

Što se težine i dužine bebe tiče, neki parametri kažu ovo:

Beba od deset meseci obično ima između 8 i 10 kilograma, ali to je individualno i zavisi i od same porođajne težine bebe. Što se visine odnosno dužine tiče, beba od 10 meseci bi trebala da bude između 75 i 85 cm, ali i to je takođe vrlo promenjivo.

Ukoliko na redovnim kontrolama pedijatar kaže da je sve u redu i da beba lepo napreduje, to je najbolje i najmerodavnije merilo koje vam je potrebno!

Što se tiče veština i celokupnog razvoja beba, sigurno ste primetili mnoge novitete.

Motorički razvoj desetomesečne bebe

 

Bebe od 10 meseci su mnogo samostalnije, kreću se puzanjem poprilično vešto, a ponekada se ustaju uz nameštaj i spremaju se za prve korake. Takođe bi trebalo da umeju samostalno da sede i da se postave u sedeći položaj. Sama spretnost i balansiranje dok sede je mnogo bolja i razvijenija.

Koriste sve prste, a kod nekih se već javlja i takozvani pinceta hvat gde uzimaju sitnije objekte sa dva prsta.

U ovim fazama ne bi trebali da sputavate dete ako ustaje i želi da stoji. Nije dobro ni da ga sami podstičete da stoji i hoda ako ono nije spremno. To znači da treba pustiti prirodu da uradi svoje, jer bebe znaju za šta su kada spremne. 

Ako primetite da beba sama ustaje i stoji uz nameštaj, postarajte se da osigurate prostor oko nje da se ne udari ukoliko padne. I ako padne, to je takođe prirodna stvar koju mora da nauči – kada nauče da padaju manje će biti posledica od samog pada.

Ako beba još ne pokazuje znake da bi ustajala ili stajala, nemojte je forsirati jer to može naškoditi njenom fizičkom stanju, odnosno njenim zglobovima, kostima i kičmi. Za sve postoji vreme i vrlo je individualna stvar kada će koja beba početi da stoji ili hoda.

Kongitivni razvoj bebe od 10 meseci

 

Sada mališani mogu i umeju da poređaju kocke ili slične objekte jedan na drugi u niz od dve ili tri igračke. Takođe čvrsto i lepo drže igračke i sa jednom i sa obe ruke, mada ih najčešće bacaju i ponovo dižu. To je odlična vežba za njihov mentalni i motorički razvoj iako se vama čini da im je samo zabavno. Na taj način uče koordinaciju, odnos prema prostoru i površini ispod njih.

Sa lakoćom sada raspoznaju poznate od nepoznatih osoba iz okruženja, i mogu da shvate pojam trenutne odsutnosti. Često možete primetiti da kada odlazite ili ispraćate nekoga beba maše a možda i izgovori “pa-pa”.

Sada je vreme kada uživaju u igrama “skrivalicama” kao i u igrama u kojima slažu posude jedne na druge ili kocke.

Njihov vid se izoštrava i sada prepoznaju sve boje. Zato se nemojte čuditi ako se oduševljavaju šarenim materijalima i često biraju igračke sa više boja.

Deset meseci je je period kada beba pokušava i često i uspeva da izgovori neke od prvih reči! Ako čujete kraće dvosložne reči poput “mama” ili “baba”, “tata” – nije slučajnost. Beba vas doziva po prvi put! Takođe će pokazati da vas razume kada joj govorite o nečemu – ako spominjete ručak ona će pokazati da je gladna mljackanjem i slično.

Da li ste znali da je beba od 10 meseci pravi mali majstor za jedenje prstićima?

Ako niste znali, dajte bebi priliku da vam pokaže!

Do sada su dobro savladali prinošenje objekata ustima, i ako im date hranu koju mogu da drže u rukama, oni će je polako jesti. Jedino što treba voditi računa da je to hrana koja je adekvatna, ne mrvi se i nije prevelika jer može doći do zagrcnjivanja ili davljenja. Ako im dajete voće neka bude isečeno na male i duguljaste komadiće umesto na okrugle. Okrugli komadi hrane se lakše zaglave i naprave problem.

Nikada nemojte ostavljati babu bez nadzora kada jede.

Ovaj veliki napredak u psiho-motornom razvoju ali i emotivnom se itekako primeti, ali i znači da morate da im posvetite dosta vremena i da radite sa svojim mališanima, jer je ovo vreme u kojem se stvaraju koreni za dalji razvoj mnogih veština.

U ovom periodu se oblikuju osnove za govor, razumevanje, ali i učenje u kasnijem životnom dobu.

Kako da pospešite ove razvojne etape kod bebe od 10 meseci? Napisali smo neke savete u daljem tekstu, zato nastavite sa čitanjem!

Koje igračke su najbolje za bebu od 10 meseci?

 

Sada kada smo videli da beba od 10 meseci umeu baš dosta stvari, vreme je da spomenemo i koje bi igračke mogle da ima zaokupe pažnju malo više vremena, ali i da podstaknu razvoj.

 

desetomesecna beba

 

 • Prve na ovoj listi mogu da budu bilo koje krupnije igračke iz delova poput drvenih kocki. Njih bebe lako uzimaju, i stavljaju jednu na drugu ili u niz. Ono što roditelje uglavnom plaši je da bi beba mogla da povredi ovakvim kockama. Danas postoje varijacije na temu kocki – gumene, od specijalne pene ili sunđera, ali njih beba može zagristi ili pokidati čupkajući ih, što takođe nije dobra stvar. Zato možemo spomenuti zamenu u vidu plastičnih oblika koji se stavljaju jedan u drugi ili u određenu kutiju sa izrezanim oblicima pa beba pogađa gde koji ide.
 • Postoje Montesori edukativne igračke koje su na ovom principu “ubaci oblik” ali i kao mali edukativni tabloni ili stolovi. Oni sadrže različite šablone, putanje sa oblicima gde bebe (i starija deca) trebaju da pronađu put oblika sa jednog kraja na drugi, pogode gde koji oblik pripada i slične zanimacije. Ovakve igračke podstiču mentalni razvoj beba i dece i razvija njihovu pažnju uz motoričke veštine prstiju i šake. Marija Montesori je bila pedagog i doktor koja je uvela revolucionarnu promenu na polju pedagogije i pogledima na razvoj dece i odraslih i takođe osmislila ove pedagoške igračke koje su se kasnije samo razvijale dalje. Zato su među prvim igračkama koje treba da razmotrite za kupovinu svojim mališanima. Ipak ovo nisu igračke koje date detetu i ostavite ga da se igramveć učestvujete i vi dajući primer i olakšavajući mu da ih razume i zavoli.
 • Pored ovih možete bebi od deset meseci ponuditi jednostavne slikovnice, manje veličine koje će držati same i sigurno će uživati gledajući slike i slušajući kako im objašnjavate pojmove iz njih. Ovakve jednostavne igračke pomažu da beba upozna svet i pojave iz njene okoline. Time podstičete razvoj govora ali i centre u mozgu zadužene za učenje.
 • Dobar izbor su i muzičke igračke jer je poznato da muzika dobro utiče na pamćenje i olakšava učenje kod beba i dece.

Pored samih igračaka, zapravo je najvažnije koliko vi učestvujete u igri sa bebom. One i dalje uče kroz primer i uzor a to ste upravo vi!

Zato kad god imate priliku posvetite se igranju sa vašim bebama kao i razgovoru i pevanju. Time ćete pospešiti njihov razvoj, ali i povećati i produbiti vašu međusobnu vezu i ljubav. Garantujemo mnogo osmeha i lepih uspomena!

Vežbe za bebu od 10 meseci

 

Koje vežbe možete da radite sa svojom desetomesečnom bebom?

Evo par primera za vežbice koje mogu pospešiti motorni ali i kognitivni razvoj:

 • Ako vaša beba puzi, super, vi ste okupirani jurnjavom za njima, ali ako još nije počela da se kreće samostalno puzanjem ova vežbica pomaže za to. Postavite bebu da leži na leđima i naizmenično približavajte njenu desnu nogu i levu ruku da se skoro dodirnu. Zatim obrnite redosled. Ova vežba jača njihove mišiće ali im i predočava koordinaciju pokreta potrebnih za puzanje.
 • Drugi deo ove vežbe jeste da postavite bebu u položaj na stomaku ali tako da je oslonjena na ruke i kolena. Zatim i vi zauzmite isi položaj i pokazujte sledeće: Ispružite desnu ruku ispred sebe, i vratite u početni položaj. Zatim ponovite i sa levom. Onda isto radite i sa nogama. Ako beba nije zainteresovana da ponovi, vi im pomozite i pomerite ruke njihove ruke napred i nazad.
 • Sledeći korak je da postavite igračke koje ispuštaju zvuke ispred bebe taman onoliko udaljene da moraju da kratko dopuze do nje. I zatim vi prvi puzite do nje, a onda pozivajte bebu da i ona pokuša. Praktikovanje ovakvih vežbi pomaže da se beba oslobodi i učini prve puzajuće korake, ali bez forsiranja. Neke bebe zapravo preskoče period puzanja i odmah se bace na stajanje i hodanje.

Dok radite ovakvu vežbu za puzanje i generalno jačanje mišića trupa vaše bebe možete uključiti i neke zanimacije koje pomažu mentalni razvoj. Na primer kada dođete do postavljene igračke i pritisnete je pokažite iznenađenje – time uče izraze lica kao i o različitim emotivnim stanjima.

Ohrabrujte ih pozitivnim i pohvalnim rečima šta god da urade kako treba u ovim vežbama. Ovakav podsticaj gradi njihovo samopouzdanje i veru u sebe. Oslobađaju se mogućeg straha od pada i lakše će postići cilj, ali i prevazići kasnije prepreke koje im se nameću kroz rast i razvoj.

Iako vam se čini malo blesavim da na svaku sitnicu koju beba učini ponavljate :  “Bravo, uspeo si, odlično” – tapšete i navijate, nije blesavo i nemojte to izostavljati. To je super način da utičete na njihovu samosvest i psihološki i emotivni razvoj.

Kako da znam da li beba od 10 meseci radi sve što treba?

 

 

Svaka bitnija promena i napredak u razvoju bebe je poprilično individualna, ali postoje neke određene smernice šta bi i koliko trebala beba od 10 meseci da ume.

Tako je na primer za bebu od 10 meseci obično karakteristično da može samostalno da sedi i kreće se puzanjem, neke već i ustaju i stoje ili se spremaju za to čestim klackanjem u nekom polučučnju.

Čak iako vaša beba to ne radi, nije strašno, ali važno je da ipak pokazuje interesovanje za to kao i znake da će se uskoro nešto slično desiti i kod nje.

Vreme za posetu lekaru je kada beba od 10 meseci ne uspeva da se okrene sa leđa na stomak i obrnuto (iako je ovo karakteristično za rani razvoj do 6. meseca starosti), ne pokazuje zainteresovanost za sedenje i ne uspeva da balansira u tom položaju. Tada je vreme da posetite lekara i da on daljim testovima utvrdi uzrok i preporuči vežbe ili dalje pretrage.

Što se mentalnog razvoja tiče, vreme za brigu se javlja ako beba ne razume i ne reaguje na vaš glas, pozivanje po imenu, ne izgovara ni jedan slog, ne reaguje na stimulanse u vidu zvučnih igračaka ili druge osobe u svom okruženju. Tada je vreme za posetu pedijatru koji će preporučiti šta dalje da se radi.

Saveti za bebu od 10 meseci

 

Jedan od važnih saveta koje možemo da vam damo ako imate bebu od 10 meseci je ovaj:

Trudite se da izbacite negaciju, odnosno negativne uzrečice i uzvike u obraćanju bebi ovog uzrasta.

Zašto ovo kažemo?

 

 

Pa vaši mališani su sada pravi istraživači i ponekada može da vam se čini da stalno i uporno pokušavaju da urade i dodirnu baš ono što ne treba. I to jeste tako, ali oni to rade zbog neiskustva, odnosno ne znaju šta je opasno, i šta se sme a šta ne. I logično je da ćete reći : “Nemoj to!” “Ostavi” “Ne tamo!” ” Ne tako!” i slično. Ali kako kažu neki stručnjaci, to možda nije dobar izbor jer uporno ponavljanje ovih reči sa negacijom utiču na bebu i šalju signal da njeno istraživanje nije dobro. Time se njena prirodna radoznalost i nagon za učenjem smanjuje i vremenom gubi.

Takođe daju primer za drugačiji pristup: preusmeravanje interesovanja.

To znači da kad beba ide prema štekeru (vrlo odlučno) postavite prepreku u vidu komada nameštaja i preusmerite njenu pažnju na nešto drugo što ćete postaviti na suprotnu stranu. Isto važi i za žvakanje ili griženje koje se može javiti kod destomesečnjaka, usled izbijanja zubića. Jednostavno im ponudite nešto drugo, najbolje prethodno ohlađeno što će im masirati desni i umiriti malo iritaciju.

Dakle, trudite se da izbacite NE iz upotrebe, i uvek imajte neku rezervnu opciju u ponudi za preusmeravanje bebinih interesovanja.

Drugi savet je da pazite na sigurnost beba u ovom uzrastu, jer se veći broj zagrcnjavanja događa u ovom periodu. Dakle stalni nadzor i uklonite sve male igračke i objekte kao i one iz više delova. Hrana koju im dajete može biti čvršća i u komadima, ali uz nadzor i sečena da je užih a dužih, a ne kružnih oblika. Ali uz malo više pažnje, verujemo da će sve biti u redu!

Posvetite se svojim malim istraživačima i pokažite im svojim primerom kako i šta jer sad počinje faza “upijajući um” koja će stvoriti jake osnove za dalji razvoj. Vaša beba sada uči o svemu kao na ubrzanom kursu, a vi ste tu da omogućite pravo znanje ali i vaspitanje.

Izvori:

https://www.verywellfamily.com/your-10-month-old-baby-development-and-milestones-4172871#developmental-milestones

https://www.babycenter.com/baby/month-by-month/10-month-old-baby-milestones-and-development_714

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-10-month-old#2-4

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-10.aspx