37 nedelja trudnoce

37. nedelja trudnoće

Kako izgleda 37. nedelja trudnoće ? Evo šta možete da očekujete, kako vaša beba raste i da li da se polako spremate za porođaj.

Čestitamo, zvanično ste ušli u terminske nedelje odnosno poslednje nedelje vaše trudnoće!

Sigurni smo da vam nije lako jer vaša beba sada izgleda kao omanja lubenica koja teži oko 3 kilograma!

Vrlo je verovatno da se brinete oko toga šta spakovati u torbu za porodilište, ali i šta da radite ako porođaj krene? Prenosimo vam sve o tome u narednim redovima.

Kada počinje 37. nedelja trudnoće

 

Pre tačno 259 dana počela je vaša trudnoća! To znači da vas još samo par nedelja deli od porođaja.

Ako na zadnjem izveštaju sa ultrazvuka vidite oznake poput  36n 4d to znači da ste  u sred 37. nedelje. Znamo da vas ove računice oko dana i nedelja pa i meseci trudnoće mogu biti malo zbunjujuće, zato pogledajte da li vam ovaj kalendar trudnoće može pomoći!

Ako do sada već niste počeli sa kupovinom opreme za bebu, sada je zadnji momenat, a u tome vam može pomoći planer iz dnevnika za trudnice!

 

 

Bacite pogled i na ovaj spisak stvari za bebu da vam slučajno nešto ne promakne. Možete ga i odštampati i poneti sa sobom u kupovinu: Kompletan spisak stvari za bebu

37. nedelja koji je to mesec?

 

Sada ste zvanično u 9. mesecu trudnoće! To znači i da su šanse za porođaj u narednim danima poprilično velike. Pogotovo ako ste imali neredovne cikluse pa i ovulacije!

U tom slučaju se može desiti da se termin porođaja malo pomeri i beba zapravo stigne pre očekivanog datuma. Međutim, nakon ove nedelje, to nije prevremeni porođaj.

9. mesec takođe znači i da je vaše dete gotovo potpuno razvijeno i spremno za upoznavanje sa svojim roditeljima!Upravo zato se smatra da su deca rođene nakon 36. nedelje zapravo terminske bebe. 

Ali kako zapravo ona izgleda  i šta sve može u ovom periodu?

Saznajte u nastavku.

Vaša beba u 37. nedelji trudnoće

 

Vaše malene mrvice iz prvog meseca trudnoće su sada daleko od tačkice koju ste videli na prvom pregledu! To su sada poveće lopte od oko 3 kg i preko 47cm! 

Što se razvoja tiče, u ovom periodu kod vašeg deteta svi sistemi organa bi trebali da funkcionišu kako treba. Mališani u ovom periodu tvaraju oči i trepću, čuju, osete i hvataju! Zapravo baš u ovoj nedelji se njihova veština hvatanja vrlo lepo razvija! Redovno drže sami sebe za prste, hvataju pupčanu vrpcu ili svoj nos. Većina mališana uspešno sisa prst u ovom periodu i priprema se za period dojenja koji sledi. Pluća su razvijena i spremna za samostalno disanje.

Jedna zanimljiva činjenica je da je glavica vaše bebe iste veličine kao i njene grudi! To znači da je poprilično velika, ali bez brige, nakon rođenja ona raste nešto sporije pa se sve brzo izjednači.

A šta je sa pokretima bebe?

Pokreti bebe u 37. nedelji

 

Pokreti vaše bebe su u ovom periodu vrlo ograničeni, ali to ne znači da vas neće iznenaditi neko štucanje u stomaku ili izbočine čudne forme ! Kako je beba sve veća i vrlo brzo dobija na kilaži u ovom periodu, mesta je sve manje. To znači da je ona najčešće u onom dobro poznatom fetalnom položaju, okrenuta glavom ka dole – spremna za porođaj. 

Ponekad ima izuzetaka. Saznajte sve o položajima bebe u stomaku.

Vrlo lako ćete prepoznati kada beba štuca jer će vam ceo stomak poskakivati u ritmičnim razmacima. To je zato što beba guta plodovu vodu i vežba svoj probavni trakt.

Ovo je i period kada se u njenim crevima stvara mekonijum odnosno prva stolica vaših mališana.

Bebino telo sada prekrivaju male količine sirastog maza, jer je on uglavnom spao, ali masnije naslage na koži su još uvek tu. One će služiti kao zaštita bebine kože, podsticaj imunitetu i mazivo za lakši porođaj. U manjoj meri se još uvek na koži nalaze lanugo malje. 

Mama u 37. nedelji trudnoće

 

Šta se sve dešava sa vašim telom u zadnjem mesecu zadnjeg tromesečja?

 

trideset sedma nedelja trudnoće

 

Vaš stomak je sada u punoj veličini i teži skoro 5 kg.

Vrlo je lako moguće da, ako do sada niste, sada primetite pojavu strija. Strije u trudnoći se javljaju zbog prevelikog rastezanja kože, i mogu biti vrlo iritirajuće. Nije loše da ih tretirate dobrim i hidrirajućim preparatima za strije ali treba da koristite proverenu kozmetiku za trudnice onu koja je lišena štetnih kozmetičkih sastojaka.

O tome vam može posvedočiti Aleksandra koja je uspela da spreči nastanak strija, iako joj je stomak bio velik i bila je ubeđena da će ih dobiti. Šta joj je pomoglo i kako je ona našla bezbedan izbor za negu svoje kože, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Pored velikog stomaka, svaka trudnica primeti da su i grudi su na velikom udaru promena baš u ovom periodu. One su sada gotovo dva broja veće, osetljive, sklone iritacijama ali i strijama. U njima se sada stvara mleko, spremaju se za ulogu života koja ih čeka u vrlo skoroj budućnosti. Može se desiti da primetite curenje kolostruma, ali ništa zato, samo nabavite dobre tufere za grudi.

Kilaža u 37 nedelji trudnoće

 

Što se kilograma tiče, oni u ovim poslednjim nedeljama rapidno rastu. Odnosno, u nekim situacijama sva kilaža koju ste dobili u prvih 6. meseci, u zadnjem trimestru može da se duplira.

Međutim, u 37. nedelji i narednim danima kilaža vam gotovo uopšte neće rasti.

Jedino što je sigurno jeste da ćete se osećati naduto i možda primetite probleme sa zatvorom. Do sada ne bi trebalo da ste dobili više od 9 do 12 kg sve ukupno.

Važno je da kontrolišete svoju trudničku kilažu i vodite računa o tome da se ne ugojite previše. Gojaznost u trudnoći može da utiče na krvni pritisak, gestacijski šećer i izazove komplikacije pri porođaju. Posebno komplikovano može da bude ukoliko je u pitanju porođaj carskim rezom, jer masne naslage mogu da komplikuju proces zarastanja rane.

Pravilnom ishranom i aktivnostima kroz trudnoću (koje u dozvoljene i preporučene od strane stručnog lica) možete sprečiti preterano gojenje u toku drugog stanja!

Pročitajte: Ishrana u trudnoći: šta jesti, a šta ne!

Simptomi u 37. nedelji trudnoće

 

Ako ste mislili da ste dolaskom u 9. mesec završili sa simptomima trudnoće, prevarili ste se!

Šta to može da vas muči sada pred kraj? Pa, među najčešćim simptomima u ovom periodu su:

Naravno, ovom spisku se mogu dodati i gorušica, mučnine, pa i povraćanje jer je opterećenje na stomak i želudac još uvek ogromno!

Bolovi u karlici i pubičnoj kosti u trudnoći

 

U toku trudnoće ćete osetiti razne bolove i neugodnosti u gotovo svakom delu tela. Uzrok su najčešće hormoni i promene koje telo trpi. U 37. nedelji možete osetiti bol koji se stacionirao u karlici, pubičnoj kosi i preponama i bol u krstima. Uzrok je priprema i širenje karlice i stidne kosti za porođaj ali i pritisak koji beba vrši na taj deo tela.

Što je termin porođaja bliži, to hormoni jače deluju i utiču na hrskavice i ligamente da se opuste i omoguće širenje i pomeranje kostiju trupa da olakšaju porođaj. To sve može da uzrokuje bol i neprijatnost. Obavezno ovu pojavu spomenite svom lekaru jer će vam on dati najbolji savet kako da to rešite. Do tada možete pokušati da odmarate u nekom udobnom položaju.

Kontrakcije u 37. nedelji trudnoće

 

Kontrakcije mogu biti jedna od pojava koja karakteriše ovu nedelju. Vrlo je lako moguće da to budu prave porođajne kontrakcije. One su ritmične, u određenom vremenskom intervalu koji se smanjuje. Njihov intenzitet se pojačava i prati ih ispadanje sluznog čepa ili pucanje vodenjaka.

Međutim čak i da ne dođe do probijanja vodenjaka, ako primetite bolove, pritisak ka debelom crevu i pubičnom predelu, ujednačeno stiskanje stomaka – pravac porodilište! Ako vam ispadne sluzni čep i imate bolove, krajnje je vreme da krenete u bolnicu radi pregleda i porođaja.

Kontrakcije mogu biti i takozvane Brekston-Hiks odnosno lažne kontrakcije! Njih ćete prepoznati po neujednačenim intervalima grčenja stomaka, ne prati ih bol više neugodnost i prestaju nakon par minuta. U svakom slučaju, obavestite svog lekara kakve god kontrakcije i promene da osetite, jer on će znati najbolje da vas posavetuje i kaže šta je u pitanju.

Porođaj u 37. nedelji trudnoće

 

Šta možete da očekujete ako porođaj počne baš u ovom periodu?

Prvo imajte na umu da je vaša beba sada gotovo potpuno razvijena i smatra se terminiskom bebom. Zapravo rano-terminskom, jer nije pun termin, ali po svemu sudeći beba će biti izvan bilo kakvih većih rizika. Možda će postojati potreba za boravkom bebe u inkubatoru neki dan ili na neonatologiji, ali mališani su veliki borci i iz ovakve situacije uglavnom izlaze kao pobednici!

Ukoliko se slučajno desi da porođaj počne baš sada i jave se simptomi pred porođaj,  odmah se zaputite u najbliže porodilište, pratite savete lekara i stručnog osoblja i verujte da će sve biti u redu.

Praktikujte tehnike disanja i guranja koje ste naučili kroz školice za trudnice ili uz pomoć babice. Obavestite lekara ukoliko ste se prethodno dogovorili o opcijama za porođaj (epidural, carski rez, bez lekova..) Obavezno napomenite ukoliko ste imali ili imate problema koji mogu uticati na porođaj ili pijete neku terapiju! I do sada smo sigurni da vam je torba za porodilište već spremna, samo nemojte zaboraviti u toj zbrci da je ponesete sa sobom!

Pregledi u ovoj nedelji

 

Šta je sa pregledima u ovom periodu?

Ovo vrlo lako može biti poslednji pregled u vašoj trudnoći!

 

pregledi u 37 nedelji trudnoće

 

Sada će lekar temeljno manuelno pregledati vaš cerviks odnosno grlić materice. Proveriće njegovu veličinu, strukturu i elastičnost. To znači da traži znake da li je porođaj blizu i da li se grlić otvara. Ako je grlić skraćen, mekan ili se već širi, porođaj je vrlo blizu. Može se desiti da nakon ovakvog pregleda primetite koju kap krvi na vešu. Nemojte se plašiti, obično je u pitanju reakcija na pregled, ali ako vas to uznemiri obratite se lekaru.

Što se daljih pregleda tiče, očekujte merenje karlice, ultrazvučni pregled za procenu težine i dužine bebe kao i praćenje njenog položaja. Pored toga obaviće se rutinske provere krvi, pritiska i dodatne ukoliko imate neke probleme koje treba kontrolisati (šećer, trombozu, akutna stanja..).

U ovom periodu, ako nije ranije obavljeno,  uzimaće se i uzorci vaginalnog brisa, da bi se sprečile infekcije kod bebe. Brisevi se rade da bi utvrdili da li postoji neka bakterija unutar vaginalnog kanala, kroz koji beba prolazi pri rađanju. Ako problem postoji, posebno ako imate sumnjiv vaginalni sekret,  dobićete terapiju koja će problem da reši.

Možete očekivati i da je ovo period u kojem ćete se dogovoriti i napravite detaljan plan porođaja sa svojim lekarom. Sada je vreme da naglasite da li želite epidural, spinalnu anesteziju, da poslušate savet oko toga koje su opcije najbolje za vas. Ovaj plan je posebno važan za žene koje pripradaju rizičnim grupama zbog nekih ranijih zdravstvenih problema.

Blizanačka trudnoća u ovoj nedelji

 

Buduće mame blizanaca ili više mališana mogu da očekuju da će u ovom periodu osećati malo više zamora, teško će naći položaj za odmor, ali tu su i otoci i druge neugodne pojave. Ne brinite, i mame koje nose samo jednu bebu prolaze kroz iste muke.

 

 

Otoci ili edemi su normalna pojava u trudnoći i predstavljaju zadržavanja vode u udovima, pogotovo u nogama. Njih možete olakšati podizanjem nogu, masažama ali oni će svakako nestati nakon porođaja.

Što se tiče položaja za spavanje i odmor, važno je da izbegavate onaj na leđima. U ovako poodmakloj trudnoći ležanje na leđima može da bude problem, jer pritiska arteriju i može uticati na pritisak, lupanje srca i opšte loše stanje organizma. Birajte ležanje na strani sa jastucima između kolena da olakšate bolove u karlici i nogama.

Što se tiče beba u višeplodnim trudnoćama, možete očekivati da su možda malo sitnije, ali jednako aktivne. Očekujte istezanja, pomeranja, štucanje… sve što rade i bebe koje uživaju same u maminom stomaku.

Vrlo je lako moguće da porođaj dođe nešto ranije, pa i u ovoj nedelji kada su višeplodne trudnoće u pitanju. Zato je važno da idete na redovne kontrole, pratite znake i simptome porođaja i držite se u pripravnosti!

Saveti za ovu nedelju

 

Kako da prebrodite ovaj period što je lakše moguće i šta na šta bi bilo dobro da obratite posebnu pažnju? Evo najvažnijih saveta:

  • Priprema za bebu. Sada je zadnji momenat da se posvetite pripremama za dolazak deteta. Proverite svoj spisak, pripremite krevetac, flašice, istražite koja je kozmetika za bebe najbolja . Organizujte pomoć za negu bebe nakon porođaja, razgovarajte sa partnerom ali i bližom porodicom. Možete čak i da vežbate kako ćete koristiti bebi opremu poput kolica, sedišta za auto, njihalica…
  • Masaža perineuma. Možda vam zvuči čudno, ali masaža međice odnosno predela između vagine i analnog otvora može da olakša otvaranje i porođaj. Pravilnom masažom perineuma možete smanjiti rizike od pucanja ili potrebe za epiziotomijom. Da bi masažu radili kako treba, nije loše da potražite savet stručnog lica poput babice ili u školicama za trudnice.
  • Položaj za spavanje. Vodite računa o tome kako spavate. Pravilan položaj za spavanje u ovim danima je vrlo važan, jer sna i onako imate vrlo malo. Pravilan i udoban položaj može da pomogne da se odmorite, da umanjite pritisak u karlici i generalno olakšate sebi ove zadnje dane trudnoće.

Vašu trudnoću ste već približili samom kraju. Još samo par nedelja i postaćete roditelj. Možda već za koji dan.

PRETHODNO: 36. nedelja trudnoće                                                          SLEDEĆE: 38. nedelja trudnoće