38 nedelja trudnoće

38 nedelja trudnoće

Šta donosi 38. nedelja trudnoće? Mogući porođaj ili nove simptome? Dok iščekujete svoju bebu, ovo su sigurno neka od pitanja koja vas muče.

I u ovoj nedelji trudnoće za vas istražujemo šta vas sve očekuje narednih dana  i delimo vrlo korisne savete. Ostanite uz nas jer nećete pogrešiti.

38. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Čestitamo, sada se nalazite u devetom mesecu trudnoće koji je deo trećeg trimestra, a ujedno i poslednji mesec drugog stanja.

 

 

Verovatno ste do sada shvatili da se početak trudnoće računa od prvog dana poslednje menstruacije. Ukoliko je ona bila pre tačno 266 dana, onda ste upravo zakoračili u 38. nedelju trudnoće.

Do izračunatog termina porođaja je ostalo još svega dve nedelje, a da li će beba biti tačna ili će na svet doći nekim svojim tempom, ostaje vam da čekate i vidite.

Beba u 38 nedelji trudnoće

 

Verovatno tokom redovnih ultrazvučnih pregleda dobijate sve informacije o bebi, ali nije na odmet da se i ovde informišete kako mališani sada izgledaju u stomaku, jer to je ono što trudnice najviše zanima.

 Beba je sada potpuno formirana. Njena dužina iznosi  oko 49 cm, a teška je oko 3,186 grama.

Ove dimenzije su sasvim zadovoljavajuće. Čak i da se vaše dete sada rodi, spremno je za ovaj svet. Važno je napomenuti da uvek spominjemo prosečne vrednosti i da su odstupanja vrlo česta, ali to ne treba da vas brine. Najvažnije je da je beba potpuno zdrava.

 

beba u 38 nedelji trudnoće

 

Kada je razvoj unutrašnjih organa deteta u pitanju, mogli bi reći da je u tom aspektu posao završen. Srce, mozak i pluća završili su svoj razvoj, ali i dalje rastu i za kraj su ostale samo finese. Iako je razvoj pri kraju, svaki dan u materici bebi znači jer na taj način dobija na težini i dužini, a svaki gram može biti vrlo značajan i poželjan. Zato je svakako najbolje da beba u materici dočeka svoj termin.

Jedna od promena koja se dešava ovih dana jeste nestajanje lanugo dlačica. One uglavnom nestanu pre termina za porođaj, mada ih na rođenju može biti na bebinim rukama i ramenima.

Da li se pitate koje boje će biti oči vaše bebice?

E, za to ćete morati sačekati neko vreme. Boja očiju na rođenju vrlo često nije definitivna već se menja kako vreme prolazi. Zato vam trenutno preostaje jedino da maštate o boji očiju vaše bebe, a količina melanina koju će beba proizvoditi odrediće konačnu boju koja će ih krasiti celog života.

Osećate bebine pokrete

Ako je odgovor da, onda je sve ok. Ukoliko primetite izostanak bebine aktivnosti obavezno se javite lekaru.

Podsetićemo se načina na koji se broje bebini pokreti. Udobno se smestite i počnite brojanje svakog pokreta. Ukoliko ih ima barem deset tokom dva sata, ova aktivnost se smatra zadovoljavajućom. Ako aktivnost izostane i ne izbrojite ni deset pokreta, vreme je da se ode kod lekara radi provere stanja.

Imajte na umu da je bebina aktivnost drugačija iz nedelje u nedelju. Možda pokreti više nisu toliko dinamični kao ranije jer beba više nema toliko prostora za akrobacije. Sada pokrete verovatno osećate kao neko guranje, a zabadanje nogica i rukica u vaša rebra postala je  slatka i pomalo bolna svakodnevnica.

Da li se vaša bebica namestila glavom na dole i spremila za porođaj? Ne mora da znači. Pojedini mališani veoma rano tokom trudnoće zauzmu položaj glavom na dole dok drugi ostanu u karličnom položaju do samog porođaja.

Možda vam lekar predlaže carski rez ako beba nije u položaju glavom na dole, ali sačekajte poslednji momenat jer se mališani okreću i u poslednjem trenutku. Još uvek ništa nije gotovo, a kakav će biti krajnji ishod zavisi samo od vaše bebe.

Mama u 38. nedelji trudnoće

 

Mame, ako ste u 38. nedelji trudnoće sigurno vam je sve teže u mnogim aspektima. Iako je iščekivanje na vrhuncu i jedva čekate da ugledate svoju bebicu i završite trudnoću, poslednje nedelje znaju biti vrlo iscrpljujuće i propraćene brojnim simptomima. Evo šta se sve može očekivati tokom ove nedelje.

Strije na stomaku

 

Stomak u ovom periodu nastavlja da raste i da rasteže kožu koja je već na ivici izdržljivosti. Negujte je i dalje kremom protiv strija, kako ne bi došlo do ovih neželjenih tragova koji se teško uklanjanju. Ipak , birajte pažljivo kozmetiku u trudnoći. Bitno je da nema štetnih sastojaka u njoj.

Aleksandra je pravovremenom negom sprečila nastanak strija. Toliko je oduševljena onim što joj je pomoglo, da svima o tome priča. Podelila je tu priču i sa nama. Šta je njen recept, saznajte iz njenog ličnog iskustva. Naći ćete ga na ovom linkuhttps://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

 Bolovi u preponama

 

Bolovi u preponama nisu retkost u trećem trimestru trudnoće. Iako nimalo nisu prijatni znajte da su očekivani i da ih iskusi većina žena.

Do bolova u preponama dolazi usled sve većeg tereta koje prepone nose, zato se i očekuju pred kraj trudnoće kada beba dostigne veću telesnu težinu. Osim bebine težine, na ovaj simptom utiče i hormon relaksin koji se tokom trudnoće otpušta kako bi opustio ligamente i telo pripremio za porođaj. Kod nekih žena nivo ovog hormona je viši što može uzrokovati veće opuštanje ligamenata i bol u regiji prepona.

Bolovi u leđima

 

Bole vas leđa? Smatrajte to sastavnim delom trudnoće. Vaša kičma sada je opterećena mnogo više, beba je mnogo teža, a tu su i svi nakupljeni kilogrami. Nije ni čudo što vas bole leđa zar ne? Kičma trpi ogromno opterećenje na koje nije navikla. Da bi sprečili učestalu pojavu bolova u leđima vodite računa da se ne forsirate previše. Budite umereni u svojim aktivnostima, odmarajte što više i ne praktikujte nagle pokrete i dizanje tereta.

Ukoliko bolovi u leđima postaju sve jači i intenzivniji, oni mogu biti znaci da je vreme za porođaj i za bolnicu.

Kiselina

 

Imate onaj ružni ukus u grlu, koji liči na pečenje i diže se iz stomaka? E, to vam je kiselina. Razlog za pojavu kiseline odnosno gorušice je usporeno varenje tokom drugog stanja, ali i slabljenje mišića između želuca i jednjaka. Pogađate, veliku ulogu u nastanku gorušice ima i hormon progesteron čiji je nivo tokom trudnoće značajno viši.

Da bi izbegli ove muke, povedite malo više računa o svom jelovniku i načinu ishrane. Izbegavajte masnu i začinjenu hranu, pogotovo u večernjim satima. Neka vaši obroci sada budu učestaliji, manjeg obima, ali i blažeg ukusa. To će vam sigurno olakšati ove muke.

Kontrakcije

 

Osećate kontrakcije? Umirite se, promenite položaj. Da li su prestale? Ukoliko jesu verovatno je samo reč o Braxton Hicks kontrakcijama, odnosno lažnim pripremnim kontrakcijama. Za njih je karakteristično da nestaju ukoliko se odmorite ili promenite položaj. Kada kontrakcije pojačavaju svoju jačinu i učestalost, onda je vreme da se krene u porodilište.

Braon iscedak

 

Pojava braon iscedka u trudnoći vrlo je česta. Razlozi mogu biti brojni i nisu svi zabrinjavajući. Kada govorimo o braon sekretu pred sam kraj trudnoće može biti da je u pitanju sluzni čep, odnosno njegovo ispadanje i to može biti najava porođaja. Ovaj simptom nije uvek lako prepoznati. Zato ukoliko do njega dođe najbolje da se čujete sa svojim lekarom i da on proceni da li je potrebno da odete na pregled ili je to sasvim uobičajena pojava.

Spuštanje stomaka

 

Da li vam okolina kaže kako vam se stomak spustio? Pa to je sasvim očekivano za ovaj period trudnoće. Beba se polako sprema za porođaj i spušta u porođajni kanal. Možda vam je sada lakše da dišete jer vaša pluća više ne trpe toliki pritisak, ali vam je sa druge strane sada veći pritisak u donjem delu stomaka i karlici.

 

 

Bliži se termin i ovaj simptom se u nekom momentu mora pojaviti.

Kolostrum

 

Verovatno znate da je kolostrum prvo mleko koje će beba dobiti kada počnete sa dojenjem u porodilištu. Ovo blago, kako ga mnogi stručnjaci nazivaju već se sada može pojaviti i ostaviti belo žute tragove na vašem brushalteru. To je znak da vaše grudi počinju da se pripremaju za proizvodnju majčinog mleka.

Zato ne brinite ukoliko vam nešto curi iz dojki, jer je to upravo kolostrum, najbolja prva hrana za vašeg mališana.

Porođaj u 38. nedelji trudnoće

 

Porođaj u 38. nedelji trudnoće sasvim je moguć i vrlo čest. Ako do porođaja dođe baš ove nedelje, nema potrebe da brinete, ovo nije prevremeni porođaj.

Sada ste u terminu, odnosno vaša beba je završila sve važne razvojne zadatke u materici.

Svakako je bolji scenario da beba sačeka još malo jer je  svaka nedelja značajna za dobijanje na težini, ali mališani su već sada spremni za samostalno funkcionisanje na ovom svetu. 

Na vreme se informišite o prvim znacima porođaja kako bi ste pravovremeno stigli u porodilište. Neki od prvih znakova svakako su kontrakcije, bolovi u donjem delu stomaka koji liče na jake menstrualne bolove, bolovi u leđima, pucanje vodenjaka, ispadanje sluznog čepa.

Ne znači da ćete doživeti svaki od ovih simptoma, ali nešto od toga će se sigurno pojaviti i na vama je da to prepoznate.

Nadamo se da vam je torba za porodilište spakovana, jer vam možda baš ovih dana zatreba.

Pregledi u 38. nedelji trudnoće

 

Tokom ove nedelje verovatno će vas očekivati CTG pregledi kojima se prate srčani tonovi bebe, kao i postojanje kontrakcija. Koliko često će oni biti rađeni zavisi od procene vašeg lekara i stanja trudnoće.

Osim CTG pregleda, lekar može zakazati ultrazvučni pregled  kao i vaginalni pregled da bi se utvrdilo stanje grlića materice, odnosno da li je došlo do razmekšavanja ili otvaranja cerviksa.

Pred sam kraj trudnoće situacija se prati mnogo češće i na to treba da budete spremni i saradljivi. Redovno odlazite na svoje zakazane preglede i pratite stanje vaše bebe.

Možda će biti potrebno da se urade još neki testovi,  laboratorijske analize ili pregledi, ali to zavisi od vaše specifične situacije i stanja trudnoće.

Blizanačka  trudnoća 38. nedelja

 

Nosite blizance i uspeli ste da dogurate do 38. nedelje?

 

trideset osma nedelja trudnoće

 

To je odlična vest. Verovatno znate da se blizanačke trudnoće u velikom broju slučajeva završavaju mnogo ranije u odnosu na predviđeni termin porođaja.

Samim tim su vaši blizanci u prednosti. Uspeli su da završe svoj  prenatalni razvoj u materici do kraja i dovoljno dobili na težini. Svaki dan i svaka nedelja u materici, blizancima je vrlo značajna jer će ih učiniti spremnijim za izazove koji ih čekaju nakon rođenja.

Nadamo se da ste se pripremili za ovaj izazov i da ste već izabrali lekara koji će izvršiti porođaj.

Saveti za ovu nedelju

 

Za kraj ćemo vas obradovati sa još nekoliko korisnih saveta. Primenite ih jer će vam sigurno biti bolje, lepše i više ćete uživati u poslednjim nedeljama trudnoće.

Ugodite sebi

 

Prvo i osnovno, razmazite sebe. Ugodite sebi ovih poslednjih nedelja trudnoće pogotovo ako očekujete prvo dete. Iskoristite ovo vreme da se odmarate i uživate u omiljenim aktivnostima. Družite se sa prijateljima i uradite sve ono što nećete moći tokom nekog narednog perioda.

Negujte se

 

Nega kože je bitna, kako biste sprečili stvaranje strija koje se teško uklanjaju  i slične promene u vezi kože. Do sada već znate kakva treba da je kozmetika za trudnice.

Pozavršavajte sve obaveze

 

Ukoliko je ostalo nešto nedovršeno, a tiče se posla, otvaranja porodiljskog bolovanja , birokratskih ili bilo kojih drugih poslova, krajnje je vreme da i to rešite. Neka ove ne baš zanimljive stvari ostanu iza vas, a nakon rođenja bebe posvetite se njoj znajući da ste sve obavili.

Pročitajte: Trudničko bolovanje: kada i kako se otvara?

Pripremajte se za porođaj

 

Da bi porođaj protekao što lakše i sa što manje posledica, potrebno je da budete vrlo saradljivi kada stignete u porodilište.

To možete postići tako što ćete savladati tehnike disanja na porođaju, potražiti stručnu pomoć i naučiti kako da ostanete pribrani i da ne paničite, informišite se o celom protokolu porođaja jer ćete na taj način smanjiti osećaj anksioznosti i straha od porođaja koji je uvek prisutan. Mnogo je načina da porođaj bude što prijatnije iskustvo. Potrebno je da za sebe pronađete najbolji i uživate u najvažnijem momentu u životu.

Cilj je veoma blizu.

Možda vam nije nimalo lako ovih dana, ali do kraja trudnoće ostalo je vrlo malo vremena. Budite istrajni i spremite se za dolazak vašeg mališana.

PRETHODNO: 37. nedelja trudnoće               SLEDEĆE: 39. nedelja trudnoće