39 nedelja trudnoće

39. nedelja trudnoće

Došla je na red 39. nedelja trudnoće? Šta još treba uraditi? Kako se odvija razvoj i šta možete očekivati?  Hajde da zajedno dođemo do finala.

39. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Ukoliko ste poslednju menstruaciju dobili pre tačno 273 dana, onda ste upravo zagazili u 39. nedelju trudnoće. Sada se nalazite u devetom mesecu koji pripada trećem trimestru trudnoće.

 

 

Budite strpljivi jer je do kraja ostalo vrlo malo. Do utvrđenog termina ostalo je još oko nedelju dana, a kada će beba napolje, to se ne može precizno utvrditi.  Imajte strpljenja jer se kraj ovog divnog putovanja približio.

Beba u 39. nedelji trudnoće

 

Ako se pitate zašto vam je stomak ovih dana toliko težak i stvara vam brojne tegobe, to je zato što je vaš mališan sada dugačak oko 50,7cm, a teži negde oko 3,3kg.

Težina i dužina mnogo zavise i od pola bebe. Ukoliko nosite dečaka očekujte da će ove mere biti malo veće u odnosu na mere koje imaju devojčice.

Pročitajte: Dečak ili devojčica? Saznajte što pre!

Vaša beba je sada potpuno spremna za avanture koje je očekuju na ovom svetu. Pod tim podrazumevamo da se nalazi u terminu, odnosno da je razvoj skoro pa potpuno gotov.  Ostale su još neke sitnice kao što je gomilanje masnog tkiva kojeg svakim danom u materici sve više dobija. Dobijanje na težini je poslednji razvojni zadatak pre samog rođenja. Pluća su već razvijena, ostalo je da uvežbaju svoju funkciju.

Znajte da je svaki dan i svaka nedelja u vašem stomaku za bebin rast od neprocenjivog značaja.

Ovih dana promene se dešavaju i na bebinoj koži. Ona je promenila boju i sada je belja u odnosu na ranije kada je bila rozikasta. Razlog tome je gomilanje masnog tkiva koje je prekrilo krvne sudove. Ako se slučajno sada porodite, da znate odmah da ne nega bebine kože jako važna. Zato već sada nabavite adekvatnu kozmetiku za bebe koja treba da je na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka.

Da li redovno osećate bebine pokrete?

Ovo je jako bitno da znate. Bebini pokreti moraju se osećati svakodnevno. Da bi proverili da li je sa bebinom aktivnošću sve u redu počnite sa brojanjem pokreta. Udobno se smestite, opustite i probajte da izbrojite barem deset pokreta u toku dva sata. Ako ih ima više to je ok i znači da je beba aktivna. Problem je ako ne možete izbrojati ni desetak pokreta. U toj situaciji savetujemo da ponovite postupak, pa ako vam je beba neobično mirna, javite se lekaru koji će vas posavetovati šta dalje činiti.

Da li je beba zauzela odgovarajući položaj za porođaj?

To ćete saznati prilikom ultrazvučnog pregleda. Idealan položaj za prirodni odnosno vaginalni porođaj je glavom na dole. Ukoliko je beba okrenuta karlično može se desiti da vas lekar uputi na carski rez, ako vam već nije zakazan do sada. U nekim situacijama beba se okrene u odgovarajući položaj u poslednjem momentu i tada se čeka da priroda učini svoje.

Mama u 39. nedelji trudnoće

 

Mamama u trideset devetoj nedelji trudnoće više nije nimalo lako. Retko koja trudnica se oseća odlično pred sam termin porođaja. Usled brojnih promena, rasta bebe i porasta težine stomaka javljaju se mnogi simptomi kod trudnice. Evo koji vas mogu zadesiti i tokom ovih dana.

 

trideset deveta nedelja trudnoće

 

Kontrakcije

 

Kontrakcije u odmakloj trudnoći vrlo su česta pojava. Pod tim mislimo na lažne Braxton Hicks kontrakcije. One služe materici kao priprema za porođaj. Da su lažne znaćete po tome što će proći kada se odmorite ili promenite položaj. Ove kontrakcije ne postaju sve jače i učestalije već prolaze. Kada se pojave prave kontrakcije itekako ćete ih prepoznati jer će biti sve češće i jače. Tada je vreme da se uputite u porodilište.

Tvrd stomak

 

Simptom tvrdog stomaka može se pojaviti bilo kada tokom trudnoće. Ukoliko u ovoj nedelji trudnoće osetite ovaj simptom znajte da su u pitanju kontrakcije. Materica je jedan veliki mišić zapravo ( u trudnoći čak i uvećan) i njeno grčenje se primeti kao tvrd stomak.  Da li su ove kontrakcije lažne ili prave, ostaje na vama da  prepoznate. U prethodnom delu teksta smo spomenuli kako da razlikujete prave od lažnih kontrakcija i u skladu sa tim reagujte.

Osim toga, u ovim zadnjim nedeljama dete je već veliko i njegovo telo poprilično ispunjava unutrašnjost stomaka, što je još jedan razlog zašto on bude tvrd.

Strije na stomaku

 

Mogu se pojaviti ranije, a mogu i tek sada. No, mogu i da se ne pojave uopšte. Ono što možete učiniti da ih sprečite ili da ih ublažite ako su se već javile jeste pravilna nega kože na stomaku. Pod pravilnom negom mislimo na upotrebu dovoljno hidirirajućeg preparata, ali koji je bez štetnih sastojaka u trudnoći.

Aleksandra je našla upravo takvo rešenje – na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka. Strije na stomaku se nisu pojavile. O čemu je reč, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Bolovi u leđima

 

Ako vas ovih dana muče bolovi u leđima znajte da je to sasvim očekivano u ovom delu trudnoće. Vaša kičma je sada pod velikim opterećenjem. Beba je porasla, dobila na težini,  a na kičmi je da sve to iznese. Uz sve to  luči se i hormon relaksin koji utiče na opuštanje zglobova i mišića. Nije za utehu, ali ovaj simptom će proći vrlo brzo nakon porođaja. Do tada se trudite da svoju kičmu ne opterećujete još više, već se odmarajte kad god je to moguće.

Pojačan sekret

 

U ovom delu trudnoće kada je porođaj veoma blizu možete očekivati pojačan sekret. Ukoliko je on bele boje i bez mirisa smatra se očekivanom pojavom. Ukoliko primetite da se količina sekreta značajno povećala, da je promenio miris ili sadrži krvave tragove obratite se svom lekaru. Može biti da je samo reč o nekoj infekciji, a vrlo lako se može desiti i da je u pitanju ispadanje sluznog čepa.

Dilatacija grlića

 

Tokom trudnoće grlić je zatvoren. Da bi došlo do porođaja potrebno je da dođe do dilatacije odnosno do otvaranja grlića materice. Samo otvaranja grlića ne dešava se odjednom već ide postepeno. Kod nekih trudnica brže, a kod nekih sporije. Lekar na vreme može primetiti prve promene na grliću koje prethode dilataciji tako što gleda dali je došlo do omekšavanja i  skraćivanja grlića tokom vaginalnog pregleda.

Porođaj u 39. nedelji trudnoće

 

Porođaj u 39. nedelji trudnoće sasvim je moguća pojava. Nema potrebe da vas to brine jer je beba u terminu odnosno završila je najvažnije razvojne zadatke i spremna je da ugleda svetlost dana.  Evo na koji način se možete poroditi u zavisnosti od vaše specifične situacije.

Carski rez

 

Verovatno znate da je carski rez ustvari hirurška procedura. Ulazite u totalnu ili lokalnu anesteziju, lekar vam pravi rez na stomaku i vadi bebu.

Ovaj način se preporučuje ukoliko je beba okrenuta karlično ili iz nekog zdravstvenog razloga ne smete ići na prirodni vaginalni porođaj. Ukoliko se unapred zna da morate ići na carski rez onda vam je on verovatno već zakazan. Nemojte se začuditi ako usled nekih komplikacija dođe do hitnog carskog reza jer je i ta opcija moguća.

Prednost zakazanog carskog reza je ta što tačno znate kada će se beba roditi.

Prirodni porođaj

 

Prirodni odnosno vaginalni porođaj je svakako najbolja opcija. Posle ovakvog porođaja žena se najbrže oporavi ukoliko nema nekih neočekivanih komplikacija. Osim toga, nakon prirodnog porođaja priroda radi za vas. Laktacija se  mnogo lakše i brže podstiče čime je dojenje mnogo uspešnije nego nakon carskog reza kada je potrebno više truda za uspeh.

Čar prirodnog porođaja je i u iščekivanju, jer nikada ne znate tačno kada će početi.

Pregledi u 39. nedelji trudnoće

 

Očekujte da ćete i ove nedelje posetiti svog lekara. Neki od pregleda koji vas mogu zadesiti su sledeći:

Ginekološki pregled

 

Ukoliko se ove nedelje zadesite kod svog ginekologa očekujte da će vam uraditi ginekološki pregled. To je vrlo važno, jer se njime proverava stanje grlića materice. Lekar proverava da li je došlo do omekšavanja, skraćivanja ili otvaranja grlića materice. To je važan podatak koji može biti pokazatelj  mogućeg skorijeg porođaja.

Ultrazvučni pregled

 

Pred sam porođaj pregledi su učestaliji nego inače. Nemojte se čuditi ako i ove nedelje imate ultrazvuči pregled.

 

pregledi u 39 nedelji trudnoće

 

Ovom metodom lekari dobijaju važne podatke o bebinim merama, ali i o položaju bebe. Ova informacija je ključna prilikom određivanja načina porođaja. Zato ne preskačite svoje zakazane preglede kako bi bili u toku sa situacijom i pratili stanje vaše bebe.

CTG – kardiotokografija

 

Ovo je vrsta pregleda koja se radi u devetom mesecu. Uz pomoć CTG-a dobijaju se podaci o bebinoj srčanoj akciji i o postojanju materičnih kontrakcija. Ukoliko ih ima lekar će odraditi dodatne preglede i utvrditi da li je možda vreme za  porođaj.

Blizanačka trudnoća 39. nedelja

 

Nosite blizance i stigli ste do trideset devete nedelje trudnoće? To je odlično!

Blizanačke trudnoće se u velikom procentu završavaju mnogo ranije u odnosu na utvrđeni termin porođaja. Vrlo često su to prevremeno rođene bebe koje zatim zahtevaju odgovarajuću zdravstvenu negu i hospitalizaciju.

Ako su vaše bebe još uvek u stomaku to je jako dobro jer su već u terminu. To znači da su uspešno završile svoj prenatalni razvoj i dostigle odgovarajuću telesnu težinu i dužinu. Verovatno znate da se ove bebe rađaju sa malo manjiom telesnom težinom u odnosu na prosek, ali to je sasvim očekivano i nema potrebe za zabrinutošću.

Nadamo se da ste sa svojim lekarom detaljno isplanirali porođaj i da je lekar koji će vas porađati upoznat sa celokupnim zdravstvenim stanjem vas i vaše trudnoće. Porođaj sa blizancima je specifičan i zato je potrebna pravovremena priprema kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Saveti za ovu nedelju

 

Jeste na samom kraju trudnoće, ali mi za vas imamo još nekoliko vrlo korisnih saveta, kako bi se ovo putovanje završilo sa što boljim ishodom.

 

 

Jedite manje obroke

 

Vaš stomak odnosno čitav digestivni trakt je pod velikim pritiskom pa vam velike porcije nikako neće prijati. Možete se osećati naduveno i “teško”. Takođe se ne preporučuje ni unos previše začinjene hrane kako ne biste izazvali gorušicu i nepotrebno upropastili dan. Sada je potrebno malo discipline i promena jelovnika. Hranite se lagano i ako ima potrebe češće grickajte odnosno uzimajte manje obroke. Tako ćete biti siti, a bez nepotrebnih tegoba.

Odmarajte što više

 

Potpuno vas razumemo ako ste ovih dana nenaspavani. Sigurno vam je teško da nađete udoban položaj, a verovatno tokom noći često odlazite i do toaleta. Zato vam savetujemo da se odmarate što više i da imate više dremki u toku dana kako bi ste se odmorili i osećali bolje.

Ne zaboravite da kupite stvari koje će vama biti potrebne nakon porođaja

 

Kada se ide u kupovinu za bebu, mame uglavnom kupe mališanima sve što je potrebno, a zaborave na sebe. Nemojte praviti istu grešku. Dobro razmislite ili se raspitajte šta je to vama potrebno nakon porođaja kako bi ste lakše funkcionisali. To može biti  grudnjak za dojenje, odgovarajuće majice-košulje u kojima će vam biti udobno, kozmetika za strije ukoliko je do sada niste koristili, odgovarajuću odeću koja će vam biti dobra. Mnoge stvari se mogu  poručiti i preko Interneta, ali ako više volite da kupujete lično, onda to uradite sada. Kasnije je vrlo teško izdvojiti vreme za odlazak u šoping.

Što se bebe tiče, možete skinuti ovaj spisak stvari za bebe.

Radite Kegelove vežbe

 

Postoje načini da sebi olakšate porođaj, a jedna od njih je uz pomoć Kegelovih vežbi. Jačajte mišiće karlice jer će vam koristiti prilikom vaginalnog porođaja. Ove vežbe nisu zahtevne samo je potrebna upornost. Zato vas podsećamo na njih i ove nedelje.

Šetajte

 

Treba da odmarate, ali treba i da šetate. Zlatna sredina je poželjna. Kad god ste u mogućnosti iskoristite vreme za laganu šetnju koliko to vama prija.

Isplanirajte i organizujte vaše odsustvo od kuće

 

Ukoliko imate starije dete ili kućnog ljubimca koje treba čuvati nije na odmet da isplanirate odnosno ostavite sve što je potrebno za tih nekoliko dana dok ste u porodilištu. Vi najbolje znate šta vaše dete jede, šta treba da obuče za vrtić ili školu, koje aktivnosti treba da ima. Naravno, tu su uključene i tate, ali možda treba da upoznate i neku osobu koja će biti zadužena za čuvanje. Tako ćete mirne glave otići da na svet donesete drugu bebu, znajući da je starije dete zbrinuto.

Tokom ove nedelje obratite pažnju na ove simptome

 

Obzirom da je porođaj veoma blizu i da se može desiti svakog momenta, sledeće simptome nikako ne ignorišite. Ukoliko se pojave odmah se javite najbližem lekaru, jer mogu biti naznaka porođaja ili eventualnih komplikacija.

  • Ne zanemarujte simptome užasne glavobolje koja ne prolazi ni nakon odmaranja ili uzimanja lekova bezbednih tokom trudnoće.
  • Proverite krvav iscedak iz vagine koji  može biti ispadanje sluznog čepa.Bilo kakvo krvarenje iz vagine potrebno je hitno proveriti
  • Ukoliko dođe do toga da se “loše” osećate pod tim mislimo na vrtoglavicu, zamućenje vida, odmah se javite najbližem lekaru.
  • Ako se pojave bilo kakvi intenzivni ili čudni bolovi koje do sada niste osećali i ne prestaju, proverite o čemu se radi.
  • Ekstremno znojenje lica, ruku, članaka, stopala takođe može biti alarm za odlazak kod lekara.
  • Povišena telesna temperatura takođe je simptom koji treba ispratiti.

Ovi simptomi ponekad su samo prolazna stanja, a nekad zaista mogu biti znak komplikacija ili pojave iznenadnih zdravstvenih problema i bolesti sa krvnim pritiskom, virusima ili drugim oboljenjima.

Nadamo se da će vam ovaj naš mali vodič biti od pomoći pri praćenju vašeg drugog stanja.

Sada kada znate šta vam je činiti tokom ove nedelje i na šta obratiti pažnju, budite odgovorni. Izdržite još ovih nekoliko dana, a kasnije čitajte naše savete vezane za negu vaših mališana, jer i njih imamo puno i sigurno će vam koristiti u prvim danima majčinstva. Tu smo da budemo vaša podrška i tokom prvih bebinih dana, a i kasnije.

PRETHODNO: 38. nedelja trudnoće                  SLEDEĆE: 40. nedelja trudnoće