otvaranje grlića materice

Otvaranje grlića materice u trudnoći: simptomi

Prate li otvaranje grlića materice neki uočjivi simptomi? Možete li osetiti kada dolazi do dilatacije grlića materice ili ne? Proverite.

Naravno  da ćete ujedno saznati i da li  je to znak da je beba spremna za ovaj svet.

Otvaranje grlića materice pred porođaj

 

Pre nego što počnemo ozbiljnije sa ovom temom, važno je znati da je stručni naziv za grlić zapravo cerviks. Ako u tekstu naiđete na ovaj pojam, sada znate o čemu je reč.

Otvaranje grlića materice odnosno dilatacija grlića je postepeno otvaranje koje će omogućiti da beba prođe kroz porođajni kanal i ugleda svetlost dana.

Kada se to dešava?

Kada će se desiti otvaranje grlića materice to je zaista teško predvideti. Važno je napomenuti da je cerviks u potpunosti zatvoren dok traje trudnoća i to ginekolog proverava tokom svakog pregleda, uz pomoć prstiju. Jednostavno rečeno, lekar opipa grlić odnosno proverava da li je omekšao i da li je zatvoren.

Pred kraj trudnoće dolazi do otvaranja cerviksa i to je prirodni put kojim teče porođaj. Namerno kažemo pred kraj, jer se ponekad dešava da grlić krene da se otvara i nekoliko nedelja pre samog porođaja. U takvim situacijama najčešće bude otvoren 1 cm, pa se situacija prati. To što je grlić krenuo da se otvara nekoliko nedelja pre termina porođaja, ne znači da će zaista odmah doći do porođaja. Lekari to ne smatarju znakom da je počeo porođaj. To je zapravo znak da se telo priprema za porođaj i skoriji dolazak bebe.

 

otvaranje cerviksa

 

U takvoj situaciji potrebno je samo da slušate savete lekara i pratite situaciju kako bi ste trudnoću što više izneli do predviđenog termina za porođaj. Može se desiti da dobijete savet da mirujete, uzimate neku terapiju ili češće odlazite na preglede radi praćenja stanja grlića materica.

Da bi razumeli sam proces otvaranja grlića, ukratko ćemo se osvrnuti na faze porođaja, a ima ih 3.

 • Faza 1-u ovoj fazi dešava se dilatacija grlića materice
 • Faza 2– tokom druge faze javljaju se naponi, mama ima zadatak da gura bebu napolje i na kraju ove faze se beba rađa.
 • Faza 3– izbacivanje placente

Kao što vidite, otvaranje grlića materice dešava se tokom prve faze porođaja i prolazi kroz tri takoreći podfaze:

 • Rana faza je prva kroz koju prolazi cerviks, a obuhvata otvaranje grlića do 4cm. Sve dok je otvor manji znači da se nalazite u ovoj fazi koja može potrajati od 6-10 sati kod prvorotki, a kod žena koje su već rađale od 2-5 sati. Većina žena u ovoj fazi još ne žuri u porodilište, ali nije na odmet krenuti na vreme jer se nikada ne zna koliko će koja faza potrajati kod vas. Bitno je da ste spakovale torbu za porodilište da ste i spremne za pokret u bilo koje vreme.
 • Aktivnu fazu karakteriše otvaranje grlića od 4-7 cm, a prate je i mnogo jače kontrakcije koje se mogu javljati na svakih nekoliko minuta. Kod prvorotki ova faza može potrajati od 3-6 sati, a  kod žena koje su već rađale od 1-3 sata.
 • Faza prelaza (transition phase) je period najintenzivnijih kontrakcija. U ovoj fazi grlić dostiže maksimum otvaranja koji iznosi 10 cm. Ova faza nekada potraje svega nekoliko minuta, a nekada i do dva sata.

Ovako to izgleda kada je sa grlićem stanje uredno i kada krene otvaranje u terminu predviđenom za porođaj. Međutim vrlo često se dešava da krene otvaranje cerviksa tokom trudnoće što može dovesti do prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja.

Da bi se to sprečilo tada se radi serklaž

Ovo je intervencija koja se radi tokom drugog stanja, a zapravo je podvezivanje grlića. Time se sprečava otvaranje i prevremeni porođaj ili spontani pobačaj. Lekari će ovu intervenciju uraditi kada se proceni da je grlić isuviše slab i ne može ostati zatvoren do kraja trudnoće.

Otvaranje grlića materice u trudnoći: simptomi

Šta zapravo može biti problem kada je dilatacija cerviksa u pitanju? Problem može biti u tome, što trudnice vrlo često nemaju nikakve simptome na samom početku otvaranja. Sve dok lekar tokom redovnog pregleda ne pogleda cerviks, trudnica i ne zna da li je otvorena. Vrlo često je to i razlog prevremenih porođaja, jer se otvaranje ne oseća, a kada se pojave drugi simptomi biva kasno za bilo kakvu intervenciju.

Može se desiti da otvaranje grlića prati i ispadanje sluznog čepa. Da je došlo do ovoga znaćete po tome što ćete primetiti veću količinu  sluzi koja može biti praćena i krvavim tragovima. Ta veća količina znači otprilike dve velike kašike sluzi. Bojom može podsećati na sekret, a može biti praćena i krvavim tragovima. Važno je znati da čak ni ispadanje sluznog čepa ne mora značiti da će brzo doći do  porođaja. Na taj momenat možete čekati i više dana.

Još jedan simptom koji može pratiti otvaranje grlića materice, svakako su kontrakcije, koje vrlo često mogu biti i lažne Braxton Hicks kontrakcije. Njih prepoznajete po tome što se ne javljaju u pravilnim intervalima, ne pojačavaju intenzitet i po tome što prolaze ukoliko promenite položaj ili se malo odmorite.

Koliko brzo teče otvaranje grlića materice?

 

Koliko brzo će teći otvaranje grlića materice zaista je teško predvideti jer to zavisi od više faktora.

 • Pre svega zavisi od toga da li je trudnica prvorotka ili je već rađala. Generalno se smatra da kod prvorotki sve ide sporije, ali to nije uvek pravilo.
 • Na brzinu otvaranja sigurno utiče i sam organizam trudnice, aktivnost tokom trudnoće, genetika, fizička konstitucija.

Zaista nema pravila koliko će ovo potrajati. Neke žene se jednostavno veoma brzo otvore dok se druge “zaglave” u nekoj fazi pa je potrebno intervenisati i na druge načine od strane lekara.

Kako ubrzati otvaranje grlića materice?

 

Malopre smo spomenuli da se otvaranje grlića ne dešava kod svih žena istom brzinom. Evo i zašto. Postoje neke metode koje mogu uticati na ubrzano otvaranje i skraćivanje vremena porođaja. 

 

dilatacija grlića materice

 

 Vežbe za otvaranje grlića materice

Lekari kažu da žene koje su tokom trudnoće aktivnije, koje treniraju, a pogotovo ako rade vežbe u vodi itekako imaju šanse da skrate vreme dilatacije cerviksa. Razlog leži u oslobađanju hormona oksitocina koji će ubrzati otvaranje grlića  i pojačati kontrakcije. Uloga hormona je veoma značajna tokom cele trudnoće pa i tokom samog porođaja, a fizičkom aktivnošću itekako možemo povoljno uticati na njihovo lučenje.

Gel za otvaranje grlića materice

Šta oni zapravo rade? Ovi gelovi spadaju u grupu lekova koji se zovu prostangladini i  zapravo podstiču dilataciju grlića materice kada je to iz nekog razloga neophodno, a o njihovoj primeni odlučuje lekar. Kada se gel aplicira, nakon nekog vremena se proverava stanje, jer vrlo često on zaista dovede do početka porođaja i pojave kontrakcija. Ukoliko grlić sazri, ali nema kontrakcija tada lekari primenjuju naredne korake poput indukcije ili nove doze gela. Kako će teći sama procedura zaista zavisi od individualnog stanja svake porodilje i samog toka porođaja.

 Vaginalne tablete

Vaginalne tablete su još jedan način da ubrzate i olakšate svoj porođaj. U sastav ovih tableta ulazi prostaglandin koji je sličan onom prostaglandinu koji proizvodi samo telo porodilje i utiče na tok prirodnog  porođaja. Ove tablete deluju tako što dovode do širenja grlića materice, skraćuju ga i utiču na pojavu kontrakcija. Medikamente za ovu namenu takođe prepisuju ginekolozi  kada procene da za njima ima potrebe.

Šetanje, penjanje uz stepenice

Šetanje i penjanje uz stepenice  su  poput treninga veoma preporučljivi. Sigurno ste videli ili čuli da trudnice pred porođaj šetaju po hodnicima porodilišta kako bi ubrzali porođaj. Zapravo time podstiču lučenje oksitocina što zatim povoljno utiče na otvaranje grlića i skraćivanje trajanja porođaja.

Seks

Ukoliko nemate rizičnu trudnoću i seks vam nije zabranjen, iskoristite ga u svoju korist kako bi ste se lakše i brže porodili. Iako istraživanja  na ovu temu nemaju čvrste dokaze da seks zaista pomaže, lekari smatraju da orgazam pospešuje lučenje oksitocina, a spomenuli smo da ovaj hormon doprinosi otvaranju grlića materice. Uostalom, ako ništa drugo makar ćete uživati.

Stimulacija bradavica

Naišli smo na preporuke pojedinih stručnjaka da se stimulacijom bradavica podstiče  lučenje oksitocina. Ovaj hormon povoljno utiče na dilataciju kao što smo rekli u prethodnim delovima teksta. Treba znati da se pod stimulacijom bradavica misli ispumpavanje, kao kada želite podstaći curenje mleka odnosno kao kada se izmlazate.

Kako da znate koliko ste otvoreni bez ginekološkog pregleda

Kada govorimo o otvorenosti grlića materice, uglavnom to proverava ginekolog tokom pregleda. Međutim, postoje načini na koje i same možete odrediti koliko vam je grlić otvoren. Evo i kako:

 • Ispuštanje još jednog sluzavog čepa može vam otprilike dati znak koliko je grlić otvoren. Spomenuli smo da je ispadanje sluznog čepa jedan od znakova da se telo priprema za porođaj. Međutim od ispadanja prvog sluznog čepa do porođaja može proći i više dana. Kada sam porođaj krene i kada grlić dostigne otvorenost oko 6cm, tada može ispasti još jedan krvavo sluzav čep. U ovom periodu kontrakcije su već uveliko počele i sada već znate da ste otprilike na pola puta i sve bliže cilju.
 • Razmak gornjeg dela materice i dna grudne kosti takođe govori o dilataciji, a merenje se vrši dok žena leži na leđima i ima kontrakciju. Kada je porođaj tek u početnoj fazi i ne napreduje puno, tada ovaj razmak treba da iznosi pet raširenih prstiju. Kako porođaj napreduje  tako se razmak između prstiju smanjuje. Kada je dilatacija potpuna, odnosno kada je grlić otvoren 10 cm, tada više nema razmaka između prstiju.
 • Zvuk koji žena proizvodi tokom svake kontrakcije i napona, jasno govori koliko je porođaj blizu. Na samom početku porođaja kontrakcije su manje bolne i često prođu bez ispuštenog zvuka. Kada one dostignu svoj maksimum, tada su zvuci sve izraženiji, a kod žena sa manjim pragom tolerancije na bol dolazi i do jakih krika pa i  vrištanja.
 • Tamna linija koja se proteže od rektuma ka kičmi takođe je pokazatelj otvorenosti grlića materice. Zove se purpurna linija i kada stigne skroz do vrha rascepa na zadnjici to je znak da je grlić potpuno otvoren. Sve dok je linija manja, to znači da je i grlić otvoren manje od 10 cm.
 • Da je dilatacija pri kraju, odnosno na samom vrhuncu znaćete i po tome što ćete biti zaista umorne, iscrpljene. U tim poslednjim momentima porođaja žene su usmerene isključivo na kontrakcije, na napinjanje i čuvanje snage koja je neophodna da bi beba izašla napolje. Da vas utešimo, znajte da baš tada kada je najteže, to je zapravo i dobar znak da će se uskoro sve završiti.

Ukoliko vam se bliži porođaj, možda su vas neki delovi teksta prestravili, međutim zaista nema razloga za tim. Određena doza straha od porođaja je sasvim očekivana, a čak je  i poželjna jer žene onda bolje sarađuju i slušaju lekare. Naravno da će porođaj biti bolan i to je nešto na šta treba da se spremite na vreme, ali uvek imajte na umu da svaka žena drugačije podnosi bol. Postoje i opcije u vidu epiduralne i spinalne anestezije koje mogu da smanje bol i pomognu da iskustvo protekne sasvim u redu.

Da bi povećali šanse za to, pratite svoje stanje i svoje simptome koje vam telo šalje. Sada znate kako da prepoznate otvaranje grlića materice i u kom momentu da se javite lekaru. Zapravo kada porođaj krene, nikada nije previše rano za odlazak u porodilište, mnogo je gora opcija da bude previše kasno. Suština je u tome da krenete na vreme po svoju bebicu.