večera za bebe

Večera za bebe i šta dati detetu da jede uveče

Da li ste znali da je dobro izbalansirana večera za bebe veoma važna? Da, nije svejedno šta ćete mališanima ponuditi za obrok pred spavanje.

Kada je izbor namirnica za večeru pravilan, to itekako može doprineti kvalitetnijem snu vašeg mališana, a ujedno ćete se i vi bolje naspavati.

Kada bebi dati večeru?

 

Sama reč kaže da je večera obrok koji se daje uveče.

Kada? U koje vreme?

To već zavisi od ritma dana vašeg mališana i od toga kakav je raspored obroka.

Bebe koje ujutru ranije ustaju i svoje obroke započinju ranije. Kada je doručak recimo već oko 7-7:30 ujutru,  ujedno im i večeru treba ponuditi ranije.

Ukoliko je vreme spavanja oko 20h  ili 20:30h, onda bi večera trebala biti već oko 19h.

Sa druge strane mnoge bebe su “noćne ptice” i vole da idu kasnije na spavanje. Ako je to kasnije recimo oko 22h onda bi večera trebala biti negde oko 20h.

Svakako je važno biti fleksibilan u ovom pogledu i aktivnosti organizovati tako da uklopite kupanje i rutinske aktivnosti pre spavanja koje praktikujete sa vašom bebom. Vi najbolje znate do koliko sati je vaš mališan raspoložen, pa to vreme iskoristite za obrok i ostale aktivnosti pre polaska u krevet.

Šta dati bebi za večeru ?

 

Kada je u pitanju poslednji obrok u toku dana tu treba povesti malo više računa o izboru namirnica i ispratiti preporučeni plan ishrane. Imajte na umu da će beba nakon tog jela ići na spavanje.

 

beba večera

 

Vrlo često se mame odlučuju da večera bude podoj. Najčešće se to dešava u periodu kada na red dođe odvikavanje od dojenja. Osim toga podoj je i vreme za razmenu nežnosti između mama i beba, pa mamina blizina utiče i na lakše uspavljivanje mališana.

Kada je u pitanju večera, razmislite samo šta nama odraslima prija da jedemo za večeru?

Svakako da obrok treba da zadovolji nekoliko stavki:

  • Gledajte da namirnice budu lako svarljive, kako bebama ne bi stvarale težinu u stomaku. Znate i sami da nesvareni obroci dovode do stomačnih problema pa se može desiti da dođe do pojave grčeva odnosno neprijatnih senzacija u stomaku. U tom slučaju se recimo ne preporučuju pasulj ili grašak za bebu jer ove vrste povrća mogu uticati na pojavu nadimanja i gasova u stomaku što može dovesti do buđenja i plakanja u toku noći.
  • Ukoliko beba jede nešto što je previše začinjeno, slano, može se desiti da joj to izaziva pojačanu žeđ. To svakako nije dobro jer će se često buditi i tražiti vodu, a samim tim će poremetiti i kvalitet sna.

Večera bi trebala biti laganija, ali sa druge strane mora biti i dovoljno hranljiva kako bi bebu držala sitom tokom noći.

Ukoliko se beba ne najede dovoljno za večeru, češće će se buditi noću i tražiti podoj ili formulu. Zato je hranljiva večera dobar način da se beba odvikava od noćnih podoja. Jelo je drži sitom, lepo spava i nema potrebu da se budi.

Ako vas sve ovo zbunjuje  i tek sada ne znate šta spremiti za večeru, onda vas pozivamo da nastavite sa čitanjem ovog teksta. U nastavku slede konkretni saveti o pojedinim namirnicama koje se često nađu u meniju za večernji obrok.

Ideje za večeru za bebe

 

Ako nemate ideje šta bebi spremiti za večeru, evo nekih predloga.

Ovsene pahuljice za večeru

 

Ovsene pahuljice osim što su vrlo zdrave i hranljive, veoma se lako i brzo spremaju. U zavisnosti od bebinog uzrasta prilagodite spremanje. Veoma malim bebama neophodno je ponuditi samlevene ovsene pahuljice, dok starije bebe mogu jesti i krupnije pahuljice. Veoma su bogate vitaminima i mineralima, a vrlo lepo se kombinuju sa raznim voćem kao i sa jogurtom. Zato ih obavezno uvrstite u bebinu ishranu i obogatite obroke ovom super namirnicom.

Griz

 

Koga griz ne podseća na detinjstvo? Ovu poslasticu vrlo rado jedu i odrasli, a mališani pogotovo. Stručnjaci preporučuju da se za početak uvede pirinčani i kukuruzni griz jer ove vrste ne sadrže gluten. Zatim možete uvesti i ostale vrste griza, a ima ih više, nije samo pšenični na koji obično prvo pomislimo.

Bitno je samo da način pripreme prilagodite bebinom uzrastu i da griz ne kuvate sa kravljim mlekom ukoliko beba ima manje od dvanaest meseci. Griz je vrlo pogodna osnova za kombinaciju sa raznim voćem i sa ovakvim obrocima sigurno nećete pogrešiti.

 

 

Proso

 

Proso je bezglutenska žitarica, koja je ujedno veoma zdrava. Sadrži vitamin B, cink, bogat je antioksidansima i proteinima. Kada vidite koji je sastav ove žitarice jasno vam je da može viti dobar izbor za večernji obrok. Proso je lako svarljiva žitarica, a ujedno će bebi dati dovoljno sitosti.

Da bi spremili kašicu od prosa, potrebno je da ga skuvate, a zatim ga možete obogatiti sa nekom voćkom koja će doprineti lepšem ukusu i uticati na povećanje sitosti.

Banana

 

Banana svakako spada u vrstu voća koje doprinosi sitosti. Zahvaljujući svom bogatom vitaminskom i mineralnom sastavu odlična je i za zdravlje mališana. Ukoliko je dajete kao obrok, bilo bi dobro da bude u kombinaciji sa nekom kašom od žitarica kojoj će poboljšati ukus. Za bebe uvek birajte banane koje su zrele jer su one lakše svarljive i ne dovode do zatvora, za razliku od manje zrelih banana.

Bundeva

 

Da i ste znali da žute bundeve mogu doprineti kvalitetnijem snu? Tako kažu stručnjaci, a to se dešava zahvaljujući amino kiselinama koji opuštaju organizam.

Kombinujte bundevu za bebe je sa drugim povćem, mesom ili recimo ovsenom kašom. Tako će postati sit obrok koji je ujedno pun vitamina i koji će svakako prijati vašoj bebi.

Jaja

 

Ukoliko ste vašoj bebi već uveli žumance u ishranu, možete ga ponuditi i za večeru. Da bi obrok bio dovoljno obilan i sit, žumance možete iskombinovati sa kuvanim povrćem po vašoj želji. Tako će u jednom obroku biti zastupljeno i povrće, ali i proteini iz jajeta.

Bebama starijim od godinu dana možete poslužiti i celo jaje, jer kao što verovatno znate belance se uvodi tek kada beba napuni godinu dana.

Jaje se može kombinovati i sa mlečnim proizvodima poput jogurta, pavlake ili sira.

Palenta

 

Skoro da i nema bebe koja ne obožava palentu, pogotovo ako je malo obogatite. Moramo priznati da palenta sama po sebi nema neki božanstven ukus, ali ako se upotpuni  sa mlečnim proizvodima ili se napravi u slatkoj varijanti tada postaje prava poslastica.

Za večeru je idealno skuvati palentu sa sirom, pavlakom ili jogurtom. Ako vam je ponestalo ideja za naredni obrok, možda se ovo nađe na meniju vaše bebe.

Pirinač

 

Pirinač je žitarica koja je neutralnog ukusa, a veoma je hranljiva i bogata mineralima i vitaminima. Zato bi trebala biti zastupljena u ishrani mališana od najranijih dana. To se posebno odnosi na integralni pirinač koji uvek stavljamo ispred belog pirinča. Jeste da se kuva malo duže, ali to se itekako isplati jer je zdraviji u odnosu na beli.

Pirinač za bebe je vrlo pogodan za kombinovanje sa drugim povrćem kao i sa mesom. Za koju god varijantu da se odlučite nećete pogrešiti jer ima zaista prijatan ukus. Dodatni plus je i to što će vaša beba biti zaista sita.

Verovatno ste čuli da postoji tabela ishrane po mesecima, odnosno tačno određeno vreme kada se uvodi koja namirnica. To je važno ispoštovati kako bi mališani lepo prihvatili čvrstu hranu i kako bi ste izbegli nepotrebne probleme kada je ova tema u pitanju.

Zato vam sada dajemo konkretne predloge za večeru u odnosu na uzrast vaše bebe. 

Večera za bebu od  6 meseci

 

Ukoliko imate bebu od šest meseci, tada još uvek ne morate razmišljati o idejama za večeru. Tek ste na početku uvođenja čvrste hrane, tako da beba ima samo jedna obrok, dok su ostali obroci zapravo mleko odnosno dojenje ili formula.

Iako taj jedan obrok ponekad bude i večera, prilikom uvođenja novih namirnica ne savetujemo vam da to činite uveče. Svaku novu namirnicu koju bebi uvedete, najbolje je bebi poslužiti pre ili oko podne.

Savetuje se ovaj način da bi mogli ispratiti eventualno postojanje nekih alergijskih reakcija i pravovremeno reagovati. Zamislite samo situaciju da bebu nahranite uveče i da ona zaspi, a ne primetite da se recimo pojavio osip po telu ili oko usana odnosno da je došlo do reakcije na novu namirnicu. U takvim situacijama, osim što je neophodno izbaciti tu namirnicu iz bebinog menija, jako je važno povesti računa i o nezi kože.

Naravno, nije samo ishrana uzrok promena na koži. To nekada bude i sama kozmetika i način nege kože.  Marija je to shvatila na vreme i probleme sa kožom svog sina rešila tako što je pronašla pravu stvar za negu kože svog deteta.  Od tada je koža njene bebe mekana i neproblematična.  Klikom na link u nastavku možete pročitati njeno iskustvo i vi možete doći do idealnog rešenja i kožu svoje bebe učiniti zdravom i negovanom. https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

 

Večera za bebu od 7 meseci

 

Kako vaša beba raste tako se povećava i broj obroka u toku dana. Mališani sa 7 meseci trebali bi imati dva obroka sa čvrstom hranom. Jedan od tih obroka bi mogao biti u kasnijim poslepodnevnim satima.

 

ideje za večeru za bebe

 

Ono što uvek treba da imate na umu jeste da u tom obroku budu zastupljene namirnice koje je beba već probala i za koje je utvrđeno da na njih nema alergijskih reakcija. Dakle, nove namirnice uvedite u raniji obrok koji je oko podne.

Za večeru praktikujte sve što ste uveli tokom šestog meseca, a to su svakako žitarice poput raža, ovsa ječma.  Od njih možete napraviti lepu kašu koja se može obogatiti šljivom, breskvom, jabukom ili bananom.

U ovom obroku može biti zastupljeno i meso kao što je piletina ili ćuretina. Vodite računa da namirnice koje beba jede uveče budu lako svarljive, a da su site jer ćete tako osigurati kvalitetniji noćni san.  Ako bebi date samu jabuku to je neće držati dovoljno sitom, zato je bolje rešenje da jabuku pomešate sa nekom od žitarica i napravite obrok koji će biti zasitan,  a ujedno i zdrav.

Večera za bebu od 8 meseci

 

Večera za mališane od osam meseci sada može biti sve bogatija i raznovrsnija. Ono što je jako važno jeste da vodite računa o tome kako planirate obroke odnosno šta pripremate u toku dana. Nutricionisti savetuju da svakog dana bude zastupljeno voće, povrće, žitarice, meso, a na ovom uzrastu se uvodi  žumance i mlečni proizvodi. 

Pa ukoliko ste recimo za ručak spremali meso i povrće, bilo bi dobro da uveče budu zastupljene žitarice ili mlečni proizvodi pomešani sa žitaricama. Možete recimo iskombinovati palentu sa sirom, pavlakom ili jogurtom. To je nešto što bebe  vole i što je vrlo hranljiva, a lagana večera. Kao hranljiva  podloga može poslužiti pirinač koji se lepo kombinuje sa bilo kojim povrćem. To će mališani sa slašću pojesti i biti siti neko vreme, a vi sigurni da će lepo spavati.

Večera za bebu od 9 meseci

 

Obzirom da beba od 9 meseci sada jede celo žumance možete sasvim lepo iskombinovati za večeru. Tvrdo skuvajte jaje, skinite ljusku, zatim odvojite belance od žumanceta.

Žumance izgnječite i pomešajte ga recimo sa obarenim povrćem. Za večeru možete obariti batat, tikvicu, brokoli ili neku drugu laganu vrstu povrća. Kada se sjedini žumance i povrće dobija se zaista jedan ukusna kaša koju usitnite viljuškom. Možete je dodatno začiniti maslinovim uljem ili sa malo pavlake kako bi bila još kremastija i ukusnija.

 

 

Večera za bebu od 10 meseci

 

Što je beba starija njenom organizmu treba sve više hranljivih materija kako bi zadovoljio svoje potrebe. Zato bi obroci za bebu od deset meseci trebali biti obimniji i naravno hranljiviji.

Ukoliko do sada niste probali heljdu, ovo je odlično vreme da je uvedete. Prvo naravno u manjim količinama da vidite bebine reakcije, a zatim pripremite heljdinu kašu. Zrno heljde obiluje ugljenim hidratima, proteinima, kao i mastima. Ovakav sastav će zaista doprineti sitosti, a večera će ujedno biti hranljiva i zdrava.

Heljdinu kašu možete praviti u slanim varijantama sa mlečnim proizvodima, a može biti i sladak obrok sa voćem. U zavisnosti od ostalih obroka u toku dana, sami procenite šta je najbolje ponuditi u večernjim satima.

Večera za bebu od 11 meseci

 

Mališani od jedanaest meseci znaju biti vrlo aktivni. Mnogi uveliko uvežbavaju svoje prve korake ili aktivno puze. Zato im treba puno energije i hranljivih obroka.

Predlog za večeru na ovom uzrastu je riba. Sada bi trebalo da postane zastupljena na bebinom meniju, ali nije svejedno koja vrsta ribe će biti u pitanju. 

Nutricionisti predlažu pastrmku, koja se jednostavno prelije maslinovim uljem i ispeče u rerni. Uz ovu ribu možete iskombinovati bilo koje povrće i svojoj bebi napraviti zaista ukusnu večeru.

Večera za bebu od 12 meseci

 

Kada mališani napune godinu dana, sve je nekako mnogo lakše. U mogućnosti ste da im ponudite većinu namirnica pa je i ideja za svaki obrok mnogo više.

Na ovom uzrastu se uvodi belance u ishranu i ukoliko ste ga već uveli, bebi za večeru možete obariti celo jaje. Kao prilog mogu ići mlečni proizvodi, sveža salata poput paprike ili obareno povrće.

U večernji obrok uvek možete ubaciti i meso,ali vodite računa da to bude lagana varijanta poput pilećeg belog mesa ili bele ribe. To će pružiti sitost,  a beba će obrok veoma lako svariti i mnogo bolje spavati.

 

Ideja za bebinu večeru ima zaista puno. Da bi ste bili kreativni važno je da se informišete o tabeli ishrane i da se upoznate sa mnogim žitaricama koje do sada možda niste upotrebljavali u svojoj ishrani. Kombinacija namirnica i ukusa je pregršt, a na vama je da u odnosu na bebin uzrast napravite vaš meni i bebi ponudite zdrave i hranljive obroke.