doručak za bebe

Doručak za bebe. Najbolje ideje za svaki dan

Nedostaje vam ideja kada je u pitanju doručak za bebe? Šta spremiti? Kako ga obogatiti? Na pravom ste mestu da  otklonite ove nedoumice.

Da, doručak jeste važan, a zbog čega i šta se preporučuje od namirnica za ovaj obrok, otkrivamo vam u nastavku.

Važnost doručka za bebe

 

Sigurno ste čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Tako je kod odraslih, a ništa se ne razlikuje ni u svetu beba.

Svaka beba bi obavezno trebala doručkovati upravo zato što:

  • Redovnim doručkovanjem razvijamo pravilnije i zdravije navike kada su obroci u pitanju. Od malih nogu decu treba uobročiti kako bi imali tri glavna obroka.
  • Bebe koje doručkuju, ranije “bude” svoj organizam i metabolizam što za ishod ima više energije, aktivnosti, a samim tim i manje problema sa telesnom težinom. Kada metabolizam probudite rano ujutru telo brže sagoreva kalorije i pretvara ih u energiju.
  • Deca koja preskaču doručak češće su umorna i nemirna.
  • Kada bebe imaju doručak kojih ih zasiti, nemaju potrebu za stalnim grickanjem tokom dana.

Kao što vidite doručak ima brojne prednosti, zato ga nikako ne preskačte, a naviku doručkovanja obavezno stvorite i svojoj bebi.

A kada je bebi vreme za doručak?

 

Možda vi niste gladni kada se ujutru probudite, ali prema rečima stručnjaka bebama doručak treba ponuditi vrlo brzo nakon buđenja.

 

 

U zavisnosti od detetove starosti, ritma dana i konzumiranja mleka, vreme doručka prilagodite.

Stručnjaci kažu da je optimalno vreme za doručak oko 7-8 sati ujutru.

Bebama je za početak dana potrebna energija koju će dobiti upravo zahvaljujući hranljivom obroku.

Mnoge bebe ujutru piju mleko ili sisaju, pa se može desiti da su nakon buđenja site. U tom slučaju malo sačekajte, ali prvom prilikom bebi ponudite doručak kako ne bi preskočila najvažniji odbrok u toku dana.

Šta bebi dati za doručak?

 

Vrlo često mamama manjka ideja za doručak za bebe. Čini vam se da stalno vrtite iste obroke? Hajde da vam olakšamo svakodnevnicu uz pomoć konkretnih predloga oko svakodnevnog doručka.

 

beba doručkuje

 

Dok beba doji, nemate obaveza oko spremanja obroka. Međutim kada je beba na uzrastu od 4-6 meseca, pojedine mame počinju sa uvođenjem čvrste hrane. Tada se na meniju nalaze žitarice, pojedine vrste voća i povrća.

Šta ćete i kada prvo uvesti posavetovaće vas pedijatar u zavisnosti od toga koliko je vaša beba spremna za čvrstu hranu. Mi vam dajemo ideje za doručak bebe po mesecima.

Naravno, izdvojili smo neke, ali to ne znači da ishrana ujutru treba da bude uvek ista i jednolična.

Doručak za bebu od 6 meseci

 

Mališani koji napune šest meseci uveliko su spremni za obogaćivanje svakodnevnog jelovnika. Sada se na meniju obavezno moraju naći žitarice. Uglavnom se kao prva uvodi pirinač, tako da je pirinčana kaša odličan način da beba započne dan.

Pirinčanu kašu možete kupiti u gotovom obliku. Dovoljno je usitnjena da je svaka beba može progutati. Sprema se jednostavno, tako što se pirinčano brašno prelije sa adaptiranim ili majčinim mlekom. Količinu kaše prilagodite bebinim potrebama kako ne bi ste bacali hranu.

Ovako spremljena pirinčana kaša može se obogatiti voćem poput jabuke, kajsije, šljive.

Osim što je ovo jelo nutritivno bogato, voće će pružiti i mnogo lepši ukus kaši koja je sama po sebi neutralna.

Doručak za bebu od 7 meseci

 

Kada beba napuni sedam meseci njene nutritivne potrebe se povećavaju pa se u skladu sa tim obogaćuje i jelovnik i uvode nove namirnice. Obzirom da većina beba sada još uvek ima jedan obrok, a da se nove namirnice daju u prvom delu dana kako bi se ispratile reakcije,  za doručak se osim žitaričnih kaša može poslužiti i meso.

Vreme je da beba isproba pileće meso i ćureće meso. Možete ga jednostavno skuvati sa nekim povrćem poput brokolija, šargarepe i celera. Sve to zajedno izblendirajte i poslužite bebi. Proteini iz mesa i vitamini iz povrća biće  odlična kombinacija za svaki obrok.

Doručak za bebu od 8 meseci

 

Sa osam meseci beba ima mogućnost da isproba nove ukuse popout jaja i mlečnih proizvoda. Najverovatnije već ima dva obroka. Zato se za doručak može uvesti jogurt ili kiselo mleko sa osminom žumanceta. Počnite sa osminom, a onda povećavajte količinu žumanceta. Informišite se o tome kako uvesti jaje u bebinu ishranu i pratite protokol koji daju lekari kako bi se izbegle alergijske reakcije.

Ovakav doručak je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i hranljiv  i zato se našao među našim predlozima za ovaj uzrast.

Doručak za bebu od 9 meseci

 

Vaša beba sada sigurno ima dobar apetit i spremna je da okusi nešto novo, drugačije i krupnije. Odličan doručak na ovom uzrastu može biti palenta skuvana na vodi.

Sigurno znate da se palenta kuva tako što voda proključa, a zatim se postepeno sipa palenta, sve vreme mešajući. Kuva se oko tri minuta dok ne dostigne odgovarajuću gustinu,  zatim je obogatite sa pavlakom ili mladim sirom. Mladi sir će ovom jelu dati drugačiju teksturu pa će beba postepeno početi sa vežbanjem žvakanja malo krupnije hrane.

Doručak za bebu od 10 meseci

 

Do sada ste bebi sigurno uveli celo žumance. Ono je odličan izvor hranljivih materija pa ga zato praktikujte za doručak.

Da bi žumance tvrdo skuvali potrebno je da ga kuvate oko desetak minuta. Zatim jaje očistite, odvojite od belanceta i pomešajte sa kašicom od žitarica. To može biti ovsena kaša, ražana kaša ili jednostavno kupite gotovu miks kašu koja sadrži više vrsta žitarica. Kaše pravite uz pomoć majčinog ili adaptiranog mleka i u to dodajte žumance.

Ovakav obrok vrlo je sit, a ujedno i ukusan i dealan za desetomesečne mališane.

Doručak za bebu od 11 meseci

 

Vaša jedanaestomesečna beba je sigurno spremna da proba sitne komadiće hrane i da vežba uzimanje hrane uz pomoć prstića. Zato za doručak možete napraviti domaći hleb ili mafine sa integralnim ili speltinim brašnom.

Za pripremu je potrebno da pomešate 2 čaše  brašna, malu čašu kisele pavlake, kašiku maslinovog ulja, čašu kisele vode, a možete staviti i malo soda bikarbone. Kada promešate videćete da li je potrebno dodati još brašna ili kisele vode kako bi ste dobili smesu gušću od smese za palačinke. Kada je gustina odgovarajuća, mafine obogatite sitnim sirom ili spanaćem. Ispecite ih, a zatim u obliku sitnih komadića ponudite bebi. Da bi doručak bio prijatniji može biti propraćen i kiselim mlekom ili jogurtom.

Ovako spremljena hrana bogata je hranljivim sastojcima koji su ujedno i zdravi, a vaša beba će biti sita i zadovoljna.

Doručak za bebu od 12 meseci

 

Došlo je vreme za celo jaje. Sada bebi možete ponuditi i belance. Kada dođete do ovog stadijuma u ishrani imate više opcija za spremanje obroka, tako da na meniju može biti recimo celo kuvano jaje sa kiselim mlekom. Ukoliko volite da doručak bude kreativniji možete ispeći domaće slane palačinke sa sirom.

Kako beba odrasta i ima više mogućnosti za isprobavanje raznih namirnica i vama će biti lakše da pripremate obroke. Možete kombinovati sve veći broj namirnica  i spremati zaista ukusna jela u kojima može uživati i cela porodica zajedno sa bebom.

Kašice za doručak bebe

 

Na samom početku uvođenja čvrste hrane kada beba ima oko šest meseci, za doručak se služe kašice.

Pod kašicama se misli na žitarice, voćne kašice ili kašice od povrća.

Lekari uglavnom savetuju da se na svakdonevnom meniju nađu žitarice poput pirinčane kaše, kukuruzne, ovsene i da se one obogate voćem ili povrćem.

Kasnije kako beba raste u kašice se može dodati i meso ili mlečni proizvodi.

 

bebin doručak

 

Važno je da kašice po strukturi budu prilagođene uzrastu bebe. Što je beba manja i kašice moraju biti usitnjenije odnosno izblenidrane. Kako vreme odmiče i sposobnost žvakanja hrane napreduje, tako se povećavaju i komadići hrane u kašici.

Doručak za bebe sa kiselim mlekom

 

Kiselo mleko je odličan način da beba započne svoj dan, a većina mališana ga vrlo rado prihvati zbog specifičnog kiselkastog ukusa. Možete ga uvesti tokom bebinog osmog meseca.

Zašto je kiselo mleko toliko preporučljivo?

Pre svega zato što ga bebin stomačić lako svari i ne stvara nikakve stomačne tegobe nakon jela. Osim toga povoljno utiče na apsorpciju kalcijuma u organizam zahvaljujući povećanju kiselosti u crevima. Sigurno znate koliko je mineral kalcijum važan pre svega za zdravlje kostiju.

Kada je kiselo mleko zastupljeno na samom početku dana, sav kalcijum iz namirnice koje će biti unete tokom narednih obroka biće uspešno apsorbovan.

Slani doručak za bebe

 

Kako vi volite da započnete dan? Slanim ili slatkim doručkom?

Možda vi preferirate slatki doručak, ali kada su bebe u pitanju,  slani je ipak bolja opcija.

Ukoliko na početku dana ponudite slatko, veća je verovatnoća da beba odbija naredne obroke koji nisu toliko ukusni kao slatki. To ne mora uvek biti pravilo, ali se dešava.

Kada je reč o slanom doručku tu zaista ima raznih opcija u zavisnosti od bebine starosti. Potražite tabelu ishrane za bebe po mesecima i sigurno ćete dobiti inspiraciju za pripremanje obroka u skladu sa njenim uzrastom.

 

 

Žumance za doručak bebe

 

Kada dođe vreme da se  bebi u jelovnik uvede jaje, počinjete od žumanceta. Ranije je vladalo mišljenje da se žumance uvede kasnije u ishranu, negde oko osmog meseca dok se ta granica u novije vreme pomera. Stručnjaci navode da je žumance bolje uvesti što ranije kako se ne bi povećala šansa za alergijske reakcije. Ukoliko ste u nedoumici šta raditi, uvek savetujemo da s eobratite svom pedijatru koji će proceniti spremnost vaše bebe za konzumiranje određene namirnice.

Ukoliko krećete sa uvođenjem žumanceta počnite sa osminom, zatim četvrtinom, pa polovinom i tek na kraju ide celo žumnce. Postoji precizan protokol kako se žumance uvodi i prate bebine reakcije.

Žumnce je veoma “zahvalna” namirnica za bebin doručak jer se lepo kombinuje sa mnogim jelima. Možete ga dodati u palentu, sir, kiselo mleko, kašu od povrća ili žitarica. Ono će obogatiti ukus i doprineti nutritivnoj vrednosti svakog jela.

Žitarice za doručak bebe

 

Žitarice su uvek odlična opcija kada je bebina ishrana u pitanju, a pogotovo za doručak. Na šta se misli pod žitaricama? Pre svega na pirinač i pirinčanu kašu, a tu spada još i ovas, ječam, proso, kukuruz, spelta, raž i mnoge druge.

Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. Iako je uzimanje ovih žitarica uvek preporučljivije u celom zrnu to je kod malih beba prosto nemoguće. Zato se pribegava blendiranju, mlevenju ili kupovini u obliku brašna.

Žitarice su pogodne za kombinaciju sa drugim namirnicama poput mlečnih proizvoda, voća i naravno povrća.

Savetujemo vam da ih nikako ne izostavljate sa dnevnog menija, a doručak od žitarica je odličan način da se započne dan i dobije energija za sve izazove koji predstoje.

Šta za doručak bebi koja ima proliv?

 

Proliv je vrlo česta pojava kod beba. Šta ga može uzrokovati? Vrlo često su to virusi, a ujedno i ishrana pojedinim namirnicama koje utiču na pojavu proliva.

U tom slučaju je potrebno voditi računa o tome šta bebi dati za doručak kako se proliv ne bi pojačao.

Odličan način za to je konzumiranje banane i pirinča. To su najčešće preporuke za jelo tokom proliva jer ove namirnice utiču na zaustavljanje ovog problema.

Ukoliko se vaša beba muči sa prolivom zaboravite na prethodne planove koje ste imali za obroke i bebi ponudite ove namirnice kako bi ste prvo rešili problem proliva.

Mamama i tatama svakodnevnica ume biti vrlo haotična. Pored svih obaveza ponekada više nemamo ideja šta bebi spremiti za doručak. Zato smo mi tu da vas informišemo i damo korisne savete i kreativne ideje kada su recepti za naše najmlađe u pitanju.