avokado za bebe

Avokado za bebe: kada i kako dati detetu?

Čuli ste da je avokado za bebe odlična hrana, ali ne znate zbog čega? Nakon čitanja ovog teksta biće vam jasno i zašto.

Avokado je izuzetna namirnica koja nikako ne sme biti izostavljena sa bebinog jelovnika. Zato mu posvećujemo toliko pažnje i predstavljamo ukusne recepte u kojima je neizostavan sastojak.

Avokado kao hrana za bebe

Ako do sada niste imali prilike da saznate nešto više o ovom fenomenalnom voću, pravo je vreme za malo edukacije.

Evo zašto je avokado toliko preporučljiv za mališane:

Prvo ćemo se osvrnuti na praktičnost koja je savremenim mamama veoma važna. Dobra vest je da se ovo voće veoma lako priprema odnosno daje bebi. Ne kuva se, što je odlično. Ovo ističemo kao prvu prednost jer je većini žena praktičnost veoma bitna.

Zatim ćemo se osvrnuti na bogat sastav ove voćke. Prvo bi istakli da je avokado bogat zdravim mastima. Kada čujete reč mast to vas asocira na one nezdrave namirnice, ali ovde govorimo o zdravim mastima koja je mališanima potrebna za rast i razvoj, pogotovo za razvoj mozga i digestivnog trakta.

Avokado je bogat vlaknima, što je bitno za dobro varenje.

Kada je reč o vitaminskom sastavu tu su vitamin  B, vitamin, B6, vitamin E i cink. Ova grupa vitamina odlična je za jačanje imunog sistema.

 

 

Veoma važna prednost je i to što je ukus potpuno neutralan pa će ga većina beba prihvatiti, a tekstura je kremasta pa se veoma lako žvaće i guta.

Verovali ili ne, ovo voće se preporučuje i kada je potrebno bebu malo “podgojiti”. Mališani koji ne dobijaju dovoljno na kilaži, uz pomoć avokada mogu postići odlične rezultate na vagi.

Avokado doprinosi zdravlju i zahvaljujući tome što je antioksidans, pa čisti organizam od toksina.

Nakon čitanja ovih prednosti sigurno vam je jasno zašto se toliko potencira na ovom voću.

Kada se bebi daje avokado?

 

Ovu voćku možete dati bebi od prvog dana kada krene da jede čvrstu hranu. Bez ikakve bojazni, neka se nađe među prvim namirnicama zbog svojih nutritivnih vrednosti, lakog gutanja i neutralnog ukusa.

 

avokado za bebe recepti

 

Nutritivna vrednost avokada

 

U prethodnom delu teksta smo spomenuli brojne prednosti avokada i govorili  o njegovom bogatom sastavu. U narednim redovima  ćete imati prilike da se detaljno uverite u to:

Tabela: Nutritivna vrednost  u 100grama avokada

Masti 15 grama
Protein 2 grama
Šećer 0,7 grama
Kalorije 160 grama
Vlakna 6,7 grama
Vitamin A 146.00 IU
Folati 81 mcg

 

Kako izabrati avokado za bebe?

 

Verovatno znate da je za kupovinu avokada potrebno izdvojiti malo više novca. Zato, da ne biste bacali pare, savetujemo vas kako da odaberete pravu voćku. 

Da li znate koje boje može biti avokado?

Boja može varirati od zelene do braon, a zavisi od stepena zrelosti. Ukoliko je kora braon boje to znači da je voćka zrelija. Ako želite “sirov” odnosno ne toliko zreo avokado, onda birajte onaj čija je kora zelenija.

Osim po boji, zrelost možete odrediti i uz pomoć pritiska na koru. Kada blago pritisnete avokado, zreli će biti mekan pod rukom i videćete da je pritisak ostavio trag. Ovo je ujedno i najbolja opcija za kupovinu. Ako je avokado pod pritiskom previše mekan ili previše tvrd, najbolje bi bilo da izbegnete kupovinu. Vama za bebu treba avokado koji je srednje zreo, ni previše ni premalo. 

Kada ga presečete napola,  unutrašnjost treba da bude zelena, a krajevi pri kori malo žućkastiji.

Kako se priprema avokado za bebe?

 

Način pripreme avokada će obradovati sve mame jer zaista nije teško i što je još važnije – uopšte ne mora da se kuva. 

Dovoljno je da ga presečete na pola, izvadite košticu, a zatim sredinu izvadite kašikom i spremite na koji god način želite.

Kada je beba manja najbolje da se sredina posluži u obliku pirea, dok se starijim bebama sredina može dati u komadićima.

Sredina je vrlo mekana pa je pogodna za različite vrste pripreme.

Kašice za bebe sa avokadom – recepti

 

Spremite se za kuvanje, jer vam sada predstavljamo vrlo ukusne i hranljive recepte u kojima će vaši mališani uživati.

Hajde da kuvamo ili barem gnječimo i pasiramo!

Avokado i banana za bebe

 

Nema jednostavnije, ukusnije i hranljivije kašice od ove. Čak i neiskusne mame će se složiti sa nama da je ovo vrlo lako napraviti. Dakle, presecite avokado na pola, izvadite košticu, a zelenu sredinu izvadite kašikom i stavite u tanjir u koji ste prethodno stavili oljuštenu bananu.

Zatim ove dve voćkice izgnječite ili ispasirajte i poslužite bebi.

 

kašica od avokada za bebe

 

Budite sigurni da će je smazati do kraja i biti sita neko vreme.

Avokado i jabuka

 

I ova kombinacija voća je izvrsna, a ujedno bogata vitaminima i osvežavajuća. U prethodonom delu smo spomenuli kako se priprema avokado. Kada je reč o jabuci u početku je praksa da se bebama daje kuvana ili pečena jabuka. Ako je i vaša beba na početku uvođenja čvrste hrane onda jabuku prvo ogulite, skuvajte ili ispecite, a zatim pomešajte sa avokadom i napravite teksturu koja odgovara starosti vaše bebe.

Avokado i piletina

 

Neobična, pomalo egzotična, ali vrlo ukusna kašica. Za pripremu je potrebno da spremite piletinu. Nju možete skuvati ili ispeći u zavisnoti od starosti vaše bebe. Zatim je sitno iseckajte ili izblendajte i u to dodajte avokado. Ukoliko blendate možete dobiti odličnu kremastu kašicu od piletine i avokada u kojoj će beba uživati.

Palenta i avokado

 

Možda niste navikli na ovakve kombinacije palente, ali probajte. Vrlo je ukusno. Palenta je jako važna namirnica u bebinoj ishrani, ali složićete se da sama baš i nije najukusnija. Zato je uvek treba obogatiti, a avokado je odličan način da palenta postane ukusno jelo.

Potrebno je samo da skuvate palentu tako što ćete je lagano, sve vreme mešajući dodavati u ključalu vodu. Kuvajte je nekoliko minuta dok ne dobije odgovarajuću teksturu, a zatim u nju dodajte avokado.

Avokado i batat

 

Znate šta je batat? Sladak krompir koji sada možete naći u skoro svim marketima. Da bi spremili ovo jelo potrebno je da ogulite i skuvate batat, a zatim ga pomešate sa avokadom i eto odlične kašice u vidu pirea.

Jaje i avokado

 

Jaje i avokado? Zašto da ne. Skuvajte bebi jaje, ali zapamtite da mora biti čvrsto kuvano. Zatim u zavisnosti od starosti bebe izvadite žumance ili izgnječite i žumance i belance. Belance se uvodi tek nakon godinu dana. Zatim izgnječenom jajetu dodajte avokado i eto ukusnog obroka koji je ujedno.

Avokado sa tikvicom

 

Ove dve namirnice u bebinu ishranu uvode se veoma rano kada beba počinje da jede čvrstu hranu. Da bi napravili ovu kašicu potrebno je da ogulite tikvicu i skuvate je. Kada je gotova, tikvicu pomešajte sa avokadom izgnječite i dobićete kašicu vrlo glatke i lako jestive strukture, pogodne za vrlo male bebice.

Avokado i pirinač

 

Kako da pirinač ne bude dosadno jelo? Evo. upravo dodavanjem avokada.

Skuvajte pirinač za bebe. To valjda znate, kuvate ga u vodi dok ne omekša. Najbolje bi bilo da kupite integralni pirinač jer je on mnogo zdraviji. Kada je skuvan u njega dodajte avokado. U zavisnosti od bebine starosti gnječite ili izblendajte ovu kašicu.

Bundeva i avokado

 

Bundeva je izvrsna namirnica za svaku bebu. Toliko je zdrava, a ujedno i ukusna pogotovo ako se posluži sa ovakvim voćem poput avokada. Bundevu je prvo potrebno skuvati ili ispeći. Naš savet je da je ispečete jer je mnogo ukusnija i ima lepšu strukturu, ali to je samo naše viđenje. Potom gotovoj bundevi dodajte avokado, sjednite, izgnječite i eto vitaminske bombe.

Kako zamrznuti avokado za bebu?

 

Zamrzavanje avokada nije nikakva nauka. Najbolje bi bilo da nakon kupovine avokada izvadite unutrašnjost. Možete je zamrzavati u celosti, a možete je iseckati i na komadićei staviti u kesu za zamrzavanje. Kada vam je avokado potreban, na ovaj način ga uvek imate pri ruci u količinama koje vi želite.

Da li je bezbedan?

 

Bez obzira što avokado ne prati etiketa potencijalnog alergena, ima zabeleženih i takvih slučajeva. Zato ga postepeno uvodite u bebinu ishranu i pratite reakcije. Prva tri dana avokado dajte kao posebnu namirnicu u malim količinama. Ako nema reakcija onda ga slobodno možete mešati sa drugim namirnicama.

Sa avokadom treba biti oprezan jer zna iritirati stomak ukoliko se jede u velikim količinama. Spomenuli smo da je bogat vlaknima što može izazvati povraćanje ili dijareju.

Iako se alergijske reakcije javljaju u veoma malom procentu, stomačni problemi nakon konzumiranja avokada su mnogo češći. Sa tim treba biti oprezan. Iako to nisu zabrinjavajuća zdravstvena stanja, stomačni problemi nikome nisu potrebni, zar ne?

Da li vam je sada jasno zašto se potencira na avokadu u bebinoj ishrani?

Bogat sastav i uticaj na razvoj organizma malih beba, sasvim su opravdan razlog da se avokado nađe na bebinom meniju.

Za kupovinu ovog voća potrebno je da izdvojite malo više novca, ali verujte nam na reč da vredi. Uostalom ionako se ne savetuje unos velikih količina, zato ga ponekad ipak priuštite.

Zdravlje nema cenu, a ulaganje u preventivu je odlična opcija, u kojoj će vam avokado pomoći.