visina kod dece

Visina kod dece je važnija nego što mislite

Zašto je visina kod dece važan parametar koji ne smete zanemariti? da li možete da predvidite koliko će vaše dete biti visoko?  Pročitajte .

Zašto je važno pratiti rast kod dece?

 

Možda se ne čini kao naoročito važna stavka to koliko će dete biti visoko, jer zapravo i nismo svi isti i baš te fizičke razlike nas čine jedinstvenima. Međutim, praćenje visine jeste izuzetno važno, jer to nije samo indikator da li će i koliko dete biti visoko kada odraste već ukazivač na razne zdravstvene smetnje!

Smatra se da odstupanje od parametara visine po uzrastu dece može da ukazuje na razne poremećaje rasta, zdravstvenog stanja deteta pa i psihičkih smetnji!

Poremećaj rasta je mnogo više od same visine, jer je ipak reč o zdravlju.  Ovakvi problemi mogu da utiču i na srčane radnje, vid, sluh, stanje koštanog i mišićnog tkiva, imuni sistem, razvoj bubrega ili disajnih organa pa i sposobnost učenja.

Rast je složen proces koji zavisi od raznih faktora: genetike, okruženja, ishrane, hormona i kada se jave poremećaji u ovom procesu, obično nešto od ovog ne funkcioniše kako treba. Zato je važno da se ovom temom i problemom posebno bavimo da bi znali da li je sve onako kako treba da bude!

Baš zato se od rođenja pa i na svakom sistematskom pregledu beba i dece prati rast u visinu i kilaža pored svih drugih stavki.

Uzroci nižeg rasta i poremećaji koji se mogu javiti

 

Pre nego što se bacimo na ove malo teže slučajeve problema koji se javljaju sa nepravilnim rastom dece moramo da naglasimo da je preko 90% dece niže visine potpuno zdravo!

Dakle, poremećaji i problemi nisu baš česti i ne mora odmah da znači da ako je dete niže ima i unazadovan razvoj.

Situacije u kojima je visina deteta indikator da nešto nije u redu je kada su odstupanja poprilična u odnosnu na parametre i uzrast i tada su u pitanju patološki uzroci problema. Redovno praćenje rasta je neophodno da ukoliko  patološki uzroci postoje može na vreme da se reaguje i tako se spreče ozbiljniji problemi.

Evo koji mogu biti patološki uzroci poremećaja rasta:

 • Nedostatak hormona rasta
 • Hipotiroidizam
 • Tarnerov sindrom
 • Skeletne displazije, rahitis
 • Celijakija ili inflamatorni problemi creva (Kronova bolest)
 • Genetski sindromi

U ovakvim slučajevima je neophodna pomoć stručnih lica i detaljna dijagnostika problema, da bi se oni mogli i rešiti.

Kako se meri visina deteta?

 

Jasno da je za potrebu merenja visine neophodno imati metar, ali kada su deca mala onda merenje i nije tako lako.

 

visina deteta

 

 • Kada su bebe u pitanju merenje se obavlja najčešće u posebnoj spravi koja je i vaga a meri i dužinu bebe odnosno visinu. Tad je potrebno da bebi malo pritisnete kolena da se isprave i merite dužinu od temena do peta. Ova metoda je zastupljena kod pedijatara i u našim savetovalištima za bebe.
 • Kod merenja veće dece koja samostalno stoje se koriste mere posebno ucrtane na zidu ili dovratku ili običnim metrom. Važno je da dete stoji uspravno uz čvrstu podlogu tako da mu pete dodiruju pod, a glavom se oslanja o podlogu.

Postoje posebni metri na papiru ili kartonu koji se kače na zid koje možete koristiti da merite svoje dete kod kuće i beležite njegov rast i obično su veselih dezena. Za one malo tradicionalnije tu je uvek dobra stara olovka ili nožić kojim će urezati visinu deteta na dovratak i tako sačuvati uspomene na rast njihovih maišana u njihovom domu.

Merenje dece treba da bude kao rutina koju ponavljate svakih nekoliko meseci, a možete i češće ukoliko to želite. Dobre rutine se lako ustaljuju poput onih za kupanje i korišćenje prave i proverene kozmetike.

 Marija je u život svojih mališana unela novu rutinu. Kupanje se podrazumeva, ali preparati kojima se neguje koža moraju biti prirodnog porekla, jer samo takvi pružaju najbolje koži njene dece. Ona je našla preparat koji više ne menja, a o čemu je reč, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Trenuci posle kupanja mogu biti idealan period kada se meri visina bebe.

Koliko će dete biti visoko?

 

Da li je uopšte moguće proračunati koliko će dete biti visoko i kako se to radi?

Verovali ili ne, neki stručnjaci su još 70ih godina prošlog veka napravili formulu koja približno određuje moguću visinu dece u odnosu na visinu roditelja. Danas se te formule i dalje koriste, ali postoje i neke malo drugačije varijante i evo o čemu je tu reč:

Formula po kojoj se, kako kažu može pretpostaviti koja će biti približna visina MUŠKOG deteta kad odraste izgleda ovako:

VO + VM + 12cm / 2

Odnosno visina oca se doda visini majke i još 12cm i zatim se dobijeni broj podeli sa 2.

Kada se proračunava moguća visna za ŽENSKO dete onda se od zbira visine oca i majke oduzme 12cm i sve podeli sa 2:

VO + VM – 12cm / 2

Kod drugih varijanti ove formule se dodaje oko 6cm, a u nekima i 13, tako da sve zavisi od toga koju formulu za proračunavanje vi izaberete.

Postoji i jedna tačnija prognoza koja se radi na osnovu dužine potkolenice i podlaktice i ostalih delova tela, ali to su metode koje se koriste u antropometriji. Antropometrija je metoda merenja delova tela zbog praćenja rasta i morfoloških osobina i ovakve provere moraju vršiti stručna lica. Oni na osnovu mera određenih delova tela mogu da odrede približni rast u visnu deteta do odraslog doba, ali i da ustanove ukoliko postoje neki problemi.

Kalkulator visine deteta

 

Postoje kalkulatori visine i težine dece koji rade na principu upoređivanja informacija koje unesete u kalkulator i informacija ostale dece istog uzrasta. Dakle u pritanju je statistički proračun na osnovu procenata i koristi se da bi se pratio razvoj mališana ali i starije dece i adolescenata.

 

 

Da bi koristili kalkulator potrebno je da pre svega izaberete pol i uzrast deteta, zatim ukucate visinu i težinu i sačekate rezultate. Rezultati se prikazuju u procentima jer oni i pokazuju da li je vaše dete više/teže ili niže/lakše od druge dece i kojim postotcima.

Tako da ako na primer dobijete rezultat za visinu vašeg deteta 75%  to znači da je ono više od 75 posto dece svog uzrasta a niže od 25%.

Postoje i posebne aplikacije za pametne telefone i uređaje koji se bave praćenjem pa i kalkulacijom visine i težine dece, koje možete potražiti na app storovima. Ove aplikacije takođe uglavnom funkcionišu na principu procenata i statistika.

Ono što je važno da znate jeste da jedno merenje ne znači mnogo jer je potrebno pratiti rast duže vreme i upoređivati vrednosti da bi znali da li je rast na pravom putu.

Razlog je taj što deca imaju različite periode rasta u zavisnostiod uzrasta, pa u nekim rastu brže u drugima se više goje, a u adolescentskom dobu rastu sporije itd. Zato je važno da se merenja rade češće, rezultati beleže redovno i ukoliko koristite kalkulator pratite proračune koje izbacuje i sa njima se eventualno obratite lekaru ako za to postoji potreba.

Visina deteta po uzrastu

 

Kao što smo spomenuli visina i rast se kod dece menjaju u odnosu na uzrast, pa tako imamo:

 • rast fetusa – dok beba raste još u majčinom stomaku
 • infantilni rast – brži rast kod noorođenčadi
 • rast predškolske mlađe školske dece
 • rast u pubertetu

Ovi periodi rasta se razlikuju jer se u nekima dobija više na visini, pa zatim na težini pa onda opet dođe do promene pa se u pubertetu raste malo sporije a na sve to se rast razlikuje i u odnosu na pol.

 

merenje visine kod dece

 

Zato evo jedne tabelice rasta za decu po uzrastu i polu koja može malo olakšati ova praćenja:

Uzrast – 1 godina

 • Devojčice rast: od 50 do 78cm
 • Dečaci rast: od 50 do 81 cm

Uzrast – 2 do 6 godina

 • Devojčice rast: od 80 do 125cm
 • Dečaci rast: od 80 do 125cm

Uzrast: 6 do 12 godina

 • Devojčice rast: 125 do 160cm
 • Dečaci rast: 125 do 165cm

Uzrast: 12 do 18 godina

 • Devojčice rast : 150 do 175cm
 • Dečaci rast: 150 do 180cm

Mere predstvljene u gornjoj tabelici su uzete na osnovu proseka po uzrastu dece i ispisane su u nekim opštim normama. Dakle dete ne mora biti tačno 80cm visoko sa navršenom godinom (na primer).

 Visina deteta i auto sedište

 

Zašto je važno da visina deteta bude u skladu sa zakonom koji se odnosi na auto sedišta?

Pre svega morate da znate da su auto sedišta podeljena po uzrastu ali i fizičkim predispozicijama deteta odnosno visinom i težinom.

 • Prva auto sedišta za decu koja će vam trebati su takozvana jaja. To su ergonomski napravljena sedišta tako da podržavaju pravilan položaj tela novorođenčadi i malih beba. Ova sedišta se, na primer, koriste od rođenja do nekog šestog ili sedmog meseca života bebe, mada postoje i ona koja mogu da se koriste do pune godine. Neka granica što se tiče visine i težine deteta odnosno bebe u ovom slučaju su do 13kg i 70 cm.
 • Nakon jajeta sledi sedište u kome dete može da sedi i okrenuto je u pravcu vožnje, a mere se odnose na dete preko 13 kg koje može samostalno da sedi i ima preko 70 cm visine. U ovom sedištu se deca voze dok ga ne prerastu ili dok ne prođu određenu granicu za kilažu koja je do 36 kg. Najčešći slučaj je da deca prerastu ovo sedište bez obzira što nemaju 36 kg ali su dobila mnogo više na visini.
 • Kada dete preraste sedište i pređe visinu od 125 do 130 cm može da pređe u buster sedište. Booster je posebna vrsta sedalice koja nema nikakva ojačanja oko leđa i ruku već samo ispod zadnjice deteta. Tada se dete ne vezuje posebnim pojasevima koji su deo sedišta već se vezuju sa redovnim pojasem kola. Tek ovde možemo da vidimo zašto je visina važna – ako dete nema dovoljnu visinu dok se vozi u busteru, pojas iz automobila će im prelaziti direktno preko vrata. To samo po sebi može da bude vrlo opasno ukoliko dođe do nekakve nezgode.

Ipak za najbolje informacije koji se tiču visine deteta i auto-sedalica, trebate posetiti zvanične sajtove zakonika za vožnju i sigurnost dece na putu.

Može li se uticati na visinu deteta?

 

Na visinu deteta se ne može uticati nikakvim spoljnim faktorima osim posebnim lečenjem ukoliko je ona potrebno. Ukoliko se ustanovi da dete ima poremećaj rasta u dogovoru sa pedijatrom i lekarom specijalistom se započinje posebna terapija bazirana na hormonu rasta. Ovakva terapija je pogodna i za decu i za odrasle i daje se uz strogi nadzor i praćenje lekara.

 

 

Pored terapije, da bi se pomoglo osobama koje imaju poremećaj rasta često je neophodno uključiti i različite vrste fizikalnih terapija, vežbe, a u nekim slučajevima i nutricioniste. Postoje verzije ovog problema poput sindroma Parder-Vili koje prati i prekomerna telesna težina i zbog toga je potrebna pomoć dijetetičara ili nutricioniste. Čest pratilac poremećaju rasta jesu i smanjena mišićna masa kao i gustina kostiju. Tada se u terapiju uključuju fizijatri i određene vežbe koje mogu pomoći da se ovi problemi smanje.

Kada prestaje rast u visinu dece?

 

Rast u visinu se razlikuje kod dečaka i devojčica.

Tako na primer devojčice najčešće dostižu svoju punu visinu u periodu između 14 i 16. godine. Kod dečaka je ova granica nešto pomerena pa oni svoju punu visinu dostižu do 18. godine.

Ipak uvek se ostavlja mogućnost rasta i do 23. godine jer se kod nekih to vreme produžava.

Koliko će neko dete biti visoko ne možemo da znamo unapred ali znamo da ukoliko su roditelji visoki najčešće su i deca visoka.

Takođe znamo da sportska aktivnost i treniranje nekih sportova pomažu da deca dobiju na visini. Razlog je što povećana fizička aktivnost otpušta hormon rasta i on se lakše aktivira u telu.

Još nešto što može da utiče na visinu jesu neke bolesti poput astme ili celijakije jer deca koja boluju od ovakvih problema su često sitnija rastom. Čak i neke vrste lekova poput kortikosteroida mogu uticati na kasniji razvoj i rast u visinu kod dece.

Izuzetno je važno da roditelji i lekari zajedničkim naporima i trudom budu uporni u dijagnostikovanju problema sa rastom deteta zato što ovo još uvek nije smatramo zdravstvenim već više estetskim problemom. Ipak važno je da se na vreme otkrije problem, najbolje kada je dete u mlađem uzrastu da bi se lakše došlo do rešenja i poboljšanja situacije. Redovne kontrole i sistematski pregledi uz merenja deteta su najbolji način da se vodi računa o rastu i visini dece.

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/child-growth/faq-20057990

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551524/

https://www.disabled-world.com/calculators-charts/height-weight-teens.php

https://www.verywellfamily.com/normal-growth-of-young-children-2632414

https://kidshealth.org/en/parents/growth-6-12.html